Balczó, az antiszemita
2007. április 26. írta: nénike

Balczó, az antiszemita

Alapvetően vicces fiú ez az Uj Péter. Legutóbbi Népszabiban közölt Hej, zsidó, zsidó c. írásában aztat fejtegeti, hogy zsidózáshoz igazából nem is kell zsidó. A magyarok – egymást jól leantiszemitázva - elintézik egymás közt.

A zsidók viszont nem. Az antiszemitizmus.hu oldal, (amelyet a Szombat, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület folyóiratának szerkesztői szerkesztenek) Balczó, az antiszemita címmel - mi több, olimpiai bajnokunk arcképével - hirdeti magát címoldalán.

Magyar ember lévén kissé hervasztónak találtam, hogy a nemzet sportolójához képesek úgy viszonyulni, mint Büki Tamás, XVI. kerületi képviselő Novák Dezsőhöz.

Ez a nyilvános pellengérre állítás, megszégyenítés, erkölcsi megkövezés szerintem nemigazországhoz vezet még akkor is, ha a hiba tényszerűen megáll. A XXI. század Magyarországán, ahol áll az igazak fala, vonul az élet menete, ünneplik a holokauszt áldozatainak emléknapját, mitől ekkora a para?


Egyébként azt is kéri a honlap, hogy ha „Önt antiszemita atrocitás érte, vagy a környezetében ilyesmit tapasztalt, kérjük, az eset pontos körülményeit és az érintettek elérhetőségét írja meg...”

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr7763714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syntax Error · http://www.syntaxerror.hu/ 2007.04.26. 11:21:41

1. ha rákattintasz a linkre, ott Balczó valóban antiszemita kijelentéseit is elolvashatod - kvázi tehát az oldalon való szereplése jogos
2. a para tényleg el van túlozva, ennek sokrétű okai vannak - lehetnek akik tényleg ennyire paráznak, és valószínűleg olyanok is vannak akik csak gerjesztik a mesterséges parát valamilyen vélt vagy valós előny elérése érdekében
3. a pellengérre állítás egy internetes oldalon kicsit más súlyú dolog mint a díszpolgári cím visszavonása. Balczótól még az antiszemitizmus.hu sem akarja visszavenni a nemzet sportolója címet
4. attól hogy valaki a nemzet sportolója, vagy díszpolgára egy kerületnek, még nem kell kritikátlanul a lába elé borulni. mindkét említett sportolónak vannak komoly hibái, miért baj az ha ezeket is bemutatja valaki?

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.04.26. 11:30:26

Erről pontosan ugyanez a véleményem.

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2007.04.26. 11:36:01

Bennem is kb. ezek a pontok merültek fel. Ha kicsit elvonatkoztatjuk másra: van az az éttermes lista, amit az ÁNTSZ művel ("Élelmiszer eredetű megbetegedést okozó egységek nyilvános listája"). Ha valami nagy hírnévvel rendelkező étteremben találnak valamit, akkor azt (ilyen alapon) ne írják oda? Attól kevésbé betegednek meg az emberek, mert egy híres étteremben kaptak romlott árut? Nem hiszem.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.04.26. 11:44:55

Ja, és még valami: vicces, vagy sem, tökéletesen át tudom érezni, amit az Uj Péter a Hej, zsidó, zsidóban leírt, pedig nem túl régóta vagyok a pályán, másrészt katolikus vagyok.

bugris 2007.04.26. 11:45:27

Balczó közszereplő. Aki ráadásul a sport mellett közéleti ügyekben is meg szokott szólalni, szóval még azt sem lehet mondani, hogy az interjút készítő újságíró megvezette.
Hát miért ne lehetne a kijelentéseit bírálni, és "pellengérre állítani" akkor.
Az antiszemitizmus.hu azért belinkelhette volna az eredeti interjút is, íme:

kuruc.info/reszletes.asp?MainID=7&HirID=11395


bugris 2007.04.26. 11:49:18

Azért az sem túl korrekt, hogy UP külön megemlíti fideszes zsidózóját, mert olyan emailcímet is akárki beszerezhet. Én speciel egykori Kurszán Kündüre tippelek.

Oli bácsi 2007.04.26. 11:49:51

Nénike: Balczó tényleg sületelsnégeket beszélt, nincs ezen mit cizellálni.

Oli bácsi 2007.04.26. 11:51:12

sületlenségeket

medve 2007.04.26. 12:01:05

Nénike! Szerinted Balczó interjúja nem antiszemita?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.04.26. 12:03:47

Egyértelmű, hogy a Balczó-interjú antiszemita. Mindemellett nekem az sem szimpatikusabb, ahogy az antiszemitizmus.hu feldolgozza ezt (arckép & "Balczó, az antiszemita" felirat).

medve 2007.04.26. 12:07:10

És ha egy interjú antiszemita, akkor miért baj, ha egy antiszemitizmussal foglalkozó honlap feldolgozza?

nénike · http://mandiner.hu 2007.04.26. 12:08:04

Nekem inkább azzal van a gondom, hogy az antiszemita.hu bannere a Balczó fejével hirdeti magát. Ez szerintem túlzás, és a bíróságon is simán megállna a vád, ha Balczó perelne. Egyszerűen ízléstelen.
Egyébként jeleztem, amit az idézett interjúban mond, azzal tényszerűen nem értek egyet, az hiba.

medve 2007.04.26. 12:12:17

Nénike! Mindig az aktuális anyagukra hívják fel a figyelmet, vagyis nem igazán áll az, amit írsz. Ha meg "nem tetszik" a tartalom, akkor meg ismerd el: ha Balczó nyíltan zsidózik, vállalja következményeit. Végül is ő fogja átélni: ahelyett, hogy egy zseniális sportemberként emlékezzenek rá, majd ezeket a nyilatkozatait hagyja hátra. Ő baja.

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2007.04.26. 12:13:11

kellene gründolni egy antimagyarizmus.hu honlapot, oda is lenne mit fölpakolni. csakhát ugye a felvidéki magyarok kárpótlása sérti a szomszéd ország érzékenységét. amiként a szerb partizánok délvidéki mészárlásának 40 000 magyar áldozata is csupán az újvidéki hideg napokkal együtt kerül említésre, lábjegyzetként. az észak-erdélyi román atrocitásokról sem beszélnek a közös román-magyar kormányzati hatvankilenceléseken. egyfelől ezt hívják reálpolitikának, másfelől pedig antiszemita vagyok mindezért, mert a fentiekkel relativizáltam félmillió magyar zsidó értelmetlen tragédiáját.
most komolyan, ennyire hülyék vagyunk?

bugris 2007.04.26. 12:15:22

Balczó nem fog ezért perelni. És jobban is teszi, miután ő maga nyilatkozott annak a netes lapnak, amelyik legismertebbek arról, mennyire nem fogékonyak a személyiségi jogok védelmére. Íme egy friss írásuk lakcímmel, telefonszámmal:

kuruc.info/reszletes.asp?MainID=2&HirID=11491

Szóval, akit nem zavar, hogy itt jelenik meg vele interjú, ne kényeskedjen a neve, képe és mondatainak felhasználása miatt.

Őrnagy Őrnagy 2007.04.26. 12:17:02

Nem hinném, hogy bárkinek hátránya származna abból Magyarországon, hogy történetesen zsidó származású. Nem éri kirekesztés, stb. Még a zsidózó köcsögöknek is csak a pofájuk nagy, nem hiszem, hogy bármelyikük is képes lenne tetlegességhez folyamodni. Nem kéne ezt a problémát felnagyítani, állandóan emlegetni, mert pont ellenkező hatása lesz, bár ez se biztos. Én sok zsidót ismerek, akiről lehet tudni ( Dávid csillagos medál, otthon zsidó dízítőelemek, stb) semmi baj nincs velük. Vannak szegények, gazdagok, köcsögök, jó fejek. A csajokat viszont valahogy elég szép mellel áldotta meg Jehova, és az tök jó:))
Szerintem qrvára senkit sem érdekelne ez a dolog, ha nem lenne tele vele a média állandóan.

Különben meg a legnagyobb zsidózók, cigánygyűlölők pedig az mszp-s nyugger ismerőseim, rokonaim.

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2007.04.26. 12:21:30

meg tudom erősíteni a zsidó csajok melleire vonatkozó észrevételt, amint a szoci nyugerrek átlagnál gyakoribb fajhigiéniai felbuzdulását is.

medve 2007.04.26. 12:34:05

Czifra! Biztos, hogy a felvidéki magyarok örülnek annak, hogy te antiszemita nézeteid alátámasztására használod őket?

Őrnagy! Attól, szerintem sojk mindenben igazad van. És? Attól még a Balczó nyilatkozat undorító.

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2007.04.26. 12:38:07

medve, egészen pontosan mitől is vagyok antiszemita?

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.04.26. 12:42:03

Cziffra

"másfelől pedig antiszemita vagyok mindezért, mert a fentiekkel relativizáltam félmillió magyar zsidó értelmetlen tragédiáját.
most komolyan, ennyire hülyék vagyunk?"

Tudod, Jézus mit mondott: "Magad mondád uram". Szerintem ez túlzás, csak te is hajlamos vagy csak azokat az idiótákat észrevenni, akik szerint ez relativizálás, de ha jól belegondolok az utóbbi időkben ilyenekről nem is nagyon hallottam. Az más kérdés, hogy az általad említetteknek máig késik a rehabilitációja, és a méltó emlék állítása, ahogy Trianonnak is. Meglátásom szerint azonban ennek a legkevésbé a "relativizálás" az akadálya.

Egyébként még valami a zsidózáshoz: tök igaz, hogy nincsenek a magyar zsidók effektív veszélyben, és hogy óvatosan kell bánni az antiszemitizmusozással.

Abba azonban érdemes belegondolni, hogy ha van a társadalomnak egy csoportja, aki "más" - jelen esetben zsidó, bármit is jelentsen ez - ráadásul ehhez a mássághoz egyszer már elég szörnyű dolgok kötődtek, akkor az ilyen embereken baromi könnyen kijöhet az érzékenység.

Semmi másért, csak azért, mert valaki, a többség akármekkora része, szoci nyuggerek incl., valamiért számon tartja, hogy ők különböznek. Ezt nyilván nem mindenki tudja megfelelően kezelni.

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2007.04.26. 12:42:23

mint ahogy a balczó-nyilatkozat valóban undorító. bár a nettó hülyeség sztem megfelelőbb kifejezés.

doomhammer · http://forabettertirpakbokretas.blogspot.com 2007.04.26. 12:56:00

Azt ugye észrevettétek, hogy Gyurcsány Ferenc
meghirdette a Zéró Tolerancia kampányát?

Néhány nappal az említett cikkek megjelenése előtt,
a blogján.

www.miniszterelnok.hu/mss/alpha?do=2&pg=2&st=1&m10_doc=912

Civilek is csatlakozhatnak!

Csak ha nem lenne világos, mire ez a hirtelen támadt érdeklődés az antiszemitizmus iránt.

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2007.04.26. 12:57:38

smalladam, kétségkívül nem a "relativizálás" a vh-t követően a kisebbségi magyarokat ért sérelmek orvoslásának akadálya. legalábbis politikai, közjogi értelemben aligha. az anyaországi közvélemény formálásában viszont minden bizonnyal. a kádár-rendszer sokáig tabuként kezelte, a magyar baloldal máig sem tud vele mit kezdeni. ahogy a magyarországi neokonzervatívok sem. az érzékenység uis megvan a kisebbségi magyarokban is. s ha elolvassák teszem azt a teller-specialista seres lászló aktuális importált gyűlölkéjét a pozsonyi új szóban, jól fejlett polgári öntudatuk, kiérlelt konzervativizmusuk hátterével is felhergednek olykor-olykor. még akkor is, ha már jó évtizede a székesfővárosban élnek)

bugris 2007.04.26. 13:04:54

Az említett nyilatkozatot többek közt a Fidesz is támogatta:

www.fideszfrakcio.hu/index.php?CikkID=75570

Ugyanakkor van bennem egy erős rosszérzés, amióta GyF folyamatosan felhozza felesége zsidó származását? Tényleg elhiszi vajon, hogy akik állandóan „Apróznak,” azoknak a nagypapa származásával van a gondjuk?

Őrnagy Őrnagy 2007.04.26. 13:14:47

Fura e zaz egész. Kisvárosban nőttem fel, a kutya se tudta a másikról, hogy mi, és nem is érdekelt senkit. Még néger haverunk is volt, gyerekként fel sem merült senkiben, hogy őt utálni kéne. És jött az az időszak, mikor elkezdték a mocskot okádni a z Orbán kormányra a "mértékadó" médiákban, és elő lett véve az antiszemita kártya, és kiderült, hogy több jó haverom is zsidó (elkeztek rá büszkék lenni, kimentek katonáskodni, stb). Semmi baj, attól még ugyanolyan haverok maradtak. Csak fura volt, mi ez a hirtelen változás.
És gondoltam ,ha ők mindehova Dávid csillagot raknak, akkor én is járhatnék mondjuk tarsolylemezzel, meg turolos alsóval, de nem tettem, minek. A barátság megmaradt, de valahogy nem a régi már. Kivétel azokkal ,akik nem álltak be a Fideszt antiszemitázni, stb velük ugyanolyan maradt a kapcsolat.
Én igazi zsidózókkal nem is találkoztam egészen addig, amíg fel nem jöttem Pestre, nálunk otthon nem divat, még most sem. Cigányozás megy, de az is csak humorral. Van belőlük sok arrafelé, de mit lehet tenni. Semmit. Nevetni, oszt kész. ha kiarabolnak, akkor megszívtad, oszt kész. Kerüld őket. Ez a mentalitás.

Balczó meg hülye bunkó, hogy ilyenket beszél, oszt kész. Azután főleg, hogy egy zsidó származású olimpiai bajnokunkat tényleg megöltek munkaszolgálatban ( Apám szerint).

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2007.04.26. 13:19:01

őrnagy, tény, 32-es olimpián, vívó. hogy a fenébe hívták?

Őrnagy Őrnagy 2007.04.26. 13:23:49


exit!

Mondjuk ez a gyűlöletbeszéd dolog kétélű fegyver lehet. Ha nem írják bele, hogy csak zsidózásra, cigányozásra van, akkor bajba kerülhet bolgárúr, a "magyarnarancsos csürhe", 168 óra, de maga a Nagy Worluk is könnyen. Ügyes ügyész kérdése.
A fidesznek meg hülyeség elhatárolódni, csatlakozni stb, mert úgyis mindig ezzel fogják támadni, nincs más fegyverük manapság.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.04.26. 13:28:51

A vívó Petschauer Attila. Balog Zoltán is megemlékezett róla a Terro Házánál elmondott beszédében.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.04.26. 13:32:08

Ráadásul a szomorú történet szerint a tábor parancsnoka, aki megölette őt, olimpiai csapattársa volt, vagy legalább is szintén magyar olimpikon.

nénike · http://mandiner.hu 2007.04.26. 13:35:57

Szabó István róla mintázta A napfény íze című filmje hősét, akit az őrök hideg vízzel addig locsoltak, míg megfagyott.

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2007.04.26. 13:36:52

ja, és ha minden igaz mínusz 30 fokos hidegben addig locsolták, amíg jéggé nem fagyott.
ehhez képest az a keretlegény, aki madárkámimnak szólította a munkaszolgálatosokat, kütyafüle. ő ui. fölmászatta őket egy fára, ahol dalolniuk kellett, miközben ő kedélyesen lövöldözött rájuk.

Őrnagy Őrnagy 2007.04.26. 13:37:36

Igen, a Napfény ízénél egyből beugrott amit Apu mesélt.

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2007.04.26. 13:44:13

de a csúcstartó az a faszi, aki azzal dicsekedett, hogy aktatáskában hozta haza a századát.nagyfokú precizitással megőrizte az adataikat. mi történészek ennek csak örülünk. más kérdés, hogy a hozzátartozók érdeklődése falakba ütközik. az antiszemitizmusbunkó lengetése meg a generált krokodilkönnyekben megnyilvánuló együttérzés helyett itt tehetne lépéseket a kormányzat)

Őrnagy Őrnagy 2007.04.26. 13:45:24

Érdemes elolvasni Nagybacomi Nagy Vilmos könyvét a munkaszolgálatosokról. A ükapám az intézője volt Nagybacomon.

medve 2007.04.26. 13:47:03

Czifra! OK, visszavonom. Akkor annyit: hülyeség egy antiszemita nyilatkozatot bármilyen formában a felvidéki és vajdasági magyarok szenvedéseivel védeni.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.04.26. 13:50:34

ó boldog százedelő, amikor még csak az Ignácok nácizták le - kedélyesen - egymást...

medve 2007.04.26. 13:50:50

Czifra! Kik a nekonok Magyarországon? Ezt mindig Lovas és Balavány szajkózza.

Őrnagy Őrnagy 2007.04.26. 13:51:41

Viszont medve, ha ennyit beszélünk a Vészkorszakról, zsidó áldozatokról ,akkor arról is kéne beszélni, hoyg a szerbek mit műveltek 45-ben a Délvidéken. És itt van az "Utolsó esély" a bűnösök megbüntetésére. Nem is beszélve a körömtépő Ávósokról, sok még itt él közöttünk, a menő helyen lévő, budai olcsón megvett belügyi szolgálati lakásokban.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.04.26. 13:55:55

De cziffra, én csak azt mondom, hogy a kormányzat nem az antiszemitizmus meg a zsidó áldozatok miatt felejt el megemlékezni a többiekről.

Azért felejtenek el, mert ilyen szempontból tök érzéketlenek, mivel a kádár rendszer emberei.

A holokausztnak sokkal nagyobb a hájpja szerte a világon, ez abból a szempontból egyáltalán nem meglepő, hogy végül is hatmillióan tervszerűen meggyilkoltattak a nevében. Ünneplik jócskán, tök rendben van.

A kormány elfelejtkezik a többiekről, ami nincs rendjén. Csak az a baj, hogy ezt megváltoztatni sem sikerül. Ebben viszont nem csak a túlérzékeny, hisztis, wassalbert-allergiás bal-lib értelmiségiek a hibásak...

medve 2007.04.26. 13:55:58

Őrnagy! Továbbmegyek: a kommunizmus bűnei miatt meg kéne kérdőjelezni a mostani hatalom legitimitását. Szerintem a mai helyzet rákfenéje a kommunizmussal szembeni szembe-nem-nézés. Igen, igazad van. De, ettől még nem kell antiszemitákat védeni. De szerintem ezzel itt a többség egyetért.

bugris 2007.04.26. 14:01:10

Smalladam, azért ha valaki elkezdi emlegetni az 50-es évek gaztetteit, lazán megkaphatja az antiszemita jelzőt. Lásd például a már fentebb említett "Aprózókat."

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.04.26. 14:08:29

Bugris, az ötvenes évek gaztetteit már kádár is szívesen emlegett, lévén, hogy a hatalmát ellenük (is) pozicionálta. Szerintem, és én erre is akartam utalni a fenti bejegyzésben, ez elsősorban kultúráltság és megfontoltság kérdése.

Szerintem ha valaki nem utalgat a származásukra, sőt egyáltalán a tényekhez köti magát, nem lehet rajta fogást találni. Akinek rokona volt valamelyik főbűnös az meg úgyis nyüszíteni fog olyankor is.

Aki viszont a kommunstákhoz nem felejti el sosem hozákeverni azt, hogy ezek zsidók is voltak, aminek ebben az esetben tudtommal semmi jelentősége nem volt, az meg meg is érdemli, amit kap érte.

Csakhogy ezzel azoknak is árt, akik az igazságot, meg a szembenézést, meg a fájdalmukérti JOGOS elégtételt akarják. És ez baj.

bugris 2007.04.26. 14:31:01

Amikor GyF először előjött azzal, hogy feléségét származása miatt cseszegetik, csak lestem, mert nekem semmi ilyesmi nem rémlett. Kellett egy kis idő, amíg leesett, mire gondolhatott. De ügyes volt, ez tény, mert nem bírt semmiféle antiszemita felhanggal az apróklánozás, addig. Azóta mintha hanyagolnák is a témát.
Persze ez csak spekuláció a részemről, mivel a témában egyetlen megbízható forrást, a matulát, nem tudom sajnos igénybe venni.

medve 2007.04.26. 14:34:26

Bugris! Dobrev Klára bevetését az antiszemitázó kampányban az utóbbi idők egyik legundorítóbb fogása. De ettől még Balczó elítélendő.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.04.26. 15:03:54

exit:
Ez tényleg jó, éppen most készültem írni az MSZP "gyalázkodás"-tervezetéről...

Guild 2007.04.26. 15:10:07

Ugyan szerintem a magyarországi antiszemitizmus nem veszélyes (fizikai értelemben), és nem súlyosabb mint Európa más vidékein, de kétségtelenül VAN antiszemitzmus, amit el kell ítélni, és törekedni kell a visszaszorításásra.
Amiben viszont kételkedek, hogy az antiszemitizmus.hu honlap vagy a zéró tolerancia meghirdetése bármit is javítana a helyzeten. Sőt van egy olyan (antiszemita?) gyanúm, hogy nem is ez a céljuk.

medve 2007.04.26. 15:26:25

Ajánlom figyelmetekbe a Budapest Analyses elemzését. Jobboldalhoz közel álló intézetről van szó. Érdemes elolvasni, végigrágódni rajta.

Tárgy:
A szélsőjobboldal

Ország:
Magyarország

Bevezető:
Gyurcsány Ferenc 2006 szeptemberében nyilvánosságra került balatonöszödi beszéde után a magyar posztkommunista hatalmi elit komoly morális és politikai válságot élt át. A túlélés
legfontosabb – szinte egyetlen - ideológiai hátterét az adta, hogy a mostani kormánykoalíciónak permanensen meg kell vívnia az
„antifasiszta” küzdelmet Magyarországon. Ez a dogma elég muníciót ad ahhoz, hogy a kormányhoz egzisztenciálisan kötődő média és értelmiségi elit jelentős része mindent elfogadjon a hatalomtól: legyen az a napvilágra került hazugság, az ország középosztályának tönkretétele vagy éppenséggel a másképpen gondolkodókkal szembeni, október 23-ai rendőri brutalitás. Ezért
is érdemes megvizsgálni, van-e, és ha igen, milyen erős a magyar szélsőjobboldal.

Elemzés:
Amennyiben a magyar polgári politikai és értelmiségi elit úgy próbál tenni, mintha Magyarországon nem léteznének szélsőjobboldali és antiszemita jelenségek, akkor önmagát csapja
be. Ezek a jelenségek megjelentek a legutóbbi őszi tiltakozások során is. A konzervatív oldalhoz tartozó holdudvar egyre kevésbé
próbálja megérteni, felfogni a magyar társadalom egy jelentős részének érthető, történelmi tapasztalatokon alapuló érzékenységét a fenti jelenségek iránt. Ennek legékesebb példája
az a kommunikációs csapda, ahogyan a jobboldali média megpróbálta kimagyarázni az Árpád-sávos zászlók tartalmát. Ezek az okfejtések
teljesen hiteltelenek: senki sem Árpád fejedelem tiszteletére lenget ma Magyarországon ilyen lobogót.

Mindez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a magyar szélsőjobboldal jelenleg politikai értelemben súlytalan. A MIÉP (Magyar Igazság és Élet Pártja) 1998-as választási sikere után
úgy tűnt, hogy a jobboldali radikalizmus sokáig képes lesz biztosítani jelenlétét a parlamentben. A MIÉP átmeneti sikere annak is köszönhető volt, hogy a parlamenti jelenlét lehetőséget biztosított számra érdemi és a sajtó által felerősített megszólalásokra szakpolitikai kérdésekben. A MIÉP radikalizmusa
az 1998-2002-es ciklus végéig csökkent, vagyis „szalonképesebbé” vált. Ezen a tendencián változtatott maga a párt az „úgynevezett”
Fradi-üggyel, Hegedűs Lóránd alelnök egyértelműen antiszemita pamfletjével, illetve a 2001. december 11-ei események kezelésével. A párt visszaszorította magát a tradicionális magyar
szélsőjobb kereteibe, vagyis fő mondanivalója ismét a hagyományos nemzeti sértődöttség és az antiszemita utalások lettek. Ennek
következtében a 2002-es választásokon a MIÉP új szavazókat nem tudott megszólítani, hagyományos bázisa a magas részvételi arány miatt elégtelennek bizonyult a parlamenti bejutáshoz. 2002 óta a párt eltűnt a sajtóból, s ennek további következménye pedig, hogy 2006-ra a MIÉP az önkormányzatokból is kiszorult.

A MIÉP mellett 2002 után folyamatosan erősödött meg a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A párt kezdetben leginkább bölcsészhallgatók baráti társaságaként működött. Ez a momentum
azért fontos, mert a Jobbikra mindmáig inkább egy baráti társaság, semmint a politikai párt jegyei illenek. A Jobbikban fokozatosan a MIÉP-ből és más szélsőjobboldali csoportosulásokból
kiváló személyek jelentek meg. Mindennek következtében a pártról szóló hírek széthúzásról, veszekedésről szóltak. A Jobbik sem tudta átvenni a radikális közbeszéd irányítását. A keresztek
ádventi felállítása, a libanoni háború értelmezése vagy a
MIÉP-től való elhatárolódás sokkal inkább jellemezte, mint a modern nyugat-európai jobboldali radikális pártok szokásos témái:
a keresztény értékek erőteljesebb hangsúlyozása, kritikán alapuló EU-ellenesség, abortusz-ellenesség, bevándorlás-ellenesség.
Mindezek következtében a MIÉP-hez hasonlóan a fiatal radikálisok egy kis csoportján kívül a Jobbik sem tudott szélesebb társadalmi rétegeket megszólítani.

A magyar radikális jobboldal sajátos képződménye a Toroczkai László vezette Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). A szervezet leginkább a határon túli magyarság ügyére próbálja
összpontosítani működését. A HVIM évente szervez Magyar Szigetet, ami a liberális értelmiség által szervezett Sziget Fesztivál „nemzeti alternatívája” kíván lenni. A HVIM másik fő profilja a szomszédos országokban szervezett, nagy sajtóvisszhangot keltő számos tüntetés. A szervezet legfőbb gondja a Toroczkai László
személyét övező néhány kérdőjel. A sajtó nemrég megírta a diplomáciai körökben közismert tényt, hogy Toroczkai tevékenységét motiválhatják külföldi titkosszolgálatok. Más vélekedések szerint a HVIM elnöke gyanúsan olcsón úszta meg azt a tényt, hogy ő vitte át a Kossuth térről a tüntetőket a TV székháza elé (mindösszesen 40.000 Ft bírságot kellett fizetnie). Ez esetleges magyar titkosszolgálati kapcsolatokra is utal.
Ellenzéki berkekben azt sem zárják ki, hogy néhány esetben a külföldi és a politikailag elfogult Nemzetbiztonsági Hivatal érdekei találkozhatnak: közös cél a magyar jobboldal lejáratása. Ehhez pedig Toroczkai László személye és tevékenysége valóban alkalmas, amit tetéz, hogy a HVIM sok pénzbe kerülő tevékenységének anyagi háttere is gyanús.

A magyarországi politikai diskurzus folyamatosan visszatérő motívuma az antiszemitizmus. A jobboldal bizonyos holdudvarában ez például hol az „MDF-et is irányító neokonok”-ra való utalás,
hol a közel-keleti kérdést „tömeggyilkos cionisták”-ra történő leegyszerűsítés, hol „Pokorni Zoltánnak megbocsájthatatlan bűne a
XII. kerületi Igazak Emlékművének a felavatása” formájában jelentkezik. E kérdéseknek a zsidóság szemszögéből történő felvetése csak arra jó, hogy diszkreditáljon valós problémákat és irritálja az antiszemitizmusra érzékeny közönséget.

Magyarországon a szélsőjobboldallal való riogatás és az az állapot, amibe az MSZP-SZDSZ kormány belevitte az országot, nincs
arányban. Ettől függetlenül kimondhatjuk: a radikális, szélsőséges jelenségekkel a magyar politikának azért kell szembenéznie, mert egy gazdasági válsággal küszködő, a rendszerváltás veszteseinek tömegeivel együtt élő társadalomban,
ahol a gazdasági problémákat az MSZP-SZDSZ kormánnyal, vagyis a posztkommunistákkal és egy zsidó származású értelmiséggel azonosítják, a szélsőséges megnyilvánulások száma növekedni fog.
Ez a jelenség akkor is létezik, ha a kormányról kialakult ilyen kép formájában hamis és részben igazságtalan. Egy elszegényedő, morális válsággal küzdő társadalomban a „kéznél lévő idegen”
effektus, a bűnbakok keresése klasszikusan visszatérő motívum.

Szélsőjobboldali pártok Európában mindenütt léteznek, de csak kivételes esetekben lépik túl az 5-7 százalékos küszöböt, ugyanakkor koalíciós partnerként jelen vannak több kormányban is.
A radikális jobboldal Lengyelországban kormányalkotó tényező, Szlovákiában a Szlovák Nemzeti Párt révén fasisztoid párt van a
kormánykoalícióban, Romániában a Nagy Románia Párt a legnépszerűbb ellenzéki párt, Szerbiában a Szerb Radikális Párt megnyerte a parlamenti választásokat, Bulgáriában az „Ataka”
mozgalom török és cigányellenes elnökjelöltje bejutott a második fordulóba, Belgiumban az állam létét veszélytető flamand szélsőségesek rendkívül erősek (a legutolsó önkormányazati
választásokon a flamand területen a Flamad Blokk második párttá nőtte ki magát), Németország tartományi parlamentjeiben megjelent
a szélsőjobb, Franciaországban Le Pen még sohasem volt olyan népszerű, mint most - és a sort folytathatnánk. Mindehhez képest a magyar jobboldali radikalizmus politikai ereje egyelőre
elenyésző. Amikor magyarországi zélsőjobboldalról beszélünk, le kell szögezni, hogy talán Európa egyetlen olyan országa Magyarország, ahol a demokráciát veszélyeztető szélsőjobboldali
párt, de még a demokratikus játékszabályokat elfogadó radikális jobboldal nemhogy a parlamentben, de még az önkormányzatokban
sincs jelen.

Következtetések:
A szélsőjobboldali veszély hangoztatása szerves részévé vált az európai baloldali politikai diskurzusnak, mivel a nyugat-európai illetve posztkomunista baloldal sokat veszített saját politikai projetkjéből a kommunizmus összeomlása következtében. Vagyis az „antifasiszta harc” kompenzációs mechanizmus is. Az Európai
Parlamentben a Fideszt és MDF-et is magába foglaló Európai Néppárt képviselőcsoportjától jobbra még három csoportosulás létezik, míg a szocialista csoporttól balra azonnal ott sorakozik
a szélsőbaloldal.

Magyarországon szélsőjobboldal létezik, a gazdasági válság és a kormányzó pártok morális összeomlása következtében pedig további szélsőséges megnyilvánulások valószínűsíthetőek. Ugyanakkor Magyarországon a szélsőjobboldallal való riogatás politikai eszköz: súlyának eltúlzása gyakran alkalmazott ideológiai fegyver
a válságban lévő magyar baloldal számára. Magyarországon úgy beszélnek viszonylag sokat szélsőségekről, hogy jobboldali radikális párt nincs jelen sem a parlamentben, sem az
önkormányzatokban.

x 2007.04.26. 16:06:45

Az un. Árpád-sávos zászlót nem is feltétlenül csak az antiszemiták lengetik. Elképzelhető, hogy a túlnyomó részük egyszerűen valahová a megszépülő történelmi távlatokba mereng, kissé zavarba esve Vajk és Koppány viszonylatában. A piros-fehér-zöld már olyan nyugatos (pfuj franciák), korábban meg tényleg a vörös-ezüst motívum az egyik leggyakoribb. Nem antiszemitább ez a nép, mint bármely másik. Ennek bizonytéka, hogy közel 80 000 zsidó (vagy annak tartott) identitású honfitársunkkal élünk együtt, míg a nemes nyugati népek azért keményen megdolgoztak, hogy a történelmük során e szám alá minimalizálják a zsidók lélekszámát. Nehogy már mi szégyenkezzünk...

amok 2007.04.26. 18:25:17

"senki sem Árpád fejedelem tiszteletére lenget ma Magyarországon ilyen lobogót."

Ez igaz, de nemcsak antiszemitizmusból lengetik, hanem csakazértis: olyan szépen ugrik rá a baloldal, hogy ezt egy hardcore jobbost örömmel tölti el. Ez olyan érzés, mint egy kutyát hergelni.

medve 2007.04.26. 20:41:35

Amok! De felesleges az egész.

gloire@t-online.hu 2007.04.27. 01:26:13


Nekem volt tegnap egy nagyon király
élményem az Asztórián.

9-es buszra várok és a megállóban áll egy
50-es éves csávó csíkos zászlóval.
Kezében újság. Megáll egy olasz kocsi, útbaigazítást kértek, keresték a
Korona szállót a Kálvinon.
A faszi angolul próbálkozott bénán, de
amúgy sem értették.
Elmopndta olaszul, megértették.
Megérkezett a busz, és az olaszok megpróbáltak
elállni az útból - tolatva.
valamit még kérdeztek volna?
De beleszálltak ehelyett a buszba,
a busznak kitört a lámpája.
Tragédia, nem megyünk tovább, leszállás!
A hátam mögött két nő:
- A zászlós volt!
- igen, az rugta be
- nem a zászlóval ütötte ki..

Felháborodtak, szörnyűek, jaqjj..

A figura meg eloldalgott észrevétlen.


bugris 2007.04.27. 06:34:56

Jó reggelit!
Ez tényleg :DDD

nénike · http://mandiner.hu 2007.04.27. 09:04:25

Én is láttam. A Balczó volt :)

cziffra plachta zasztava 2007.04.27. 10:56:26

medve 2007.04.26. 13:47:03
védi a lófasz a balczót. csak azt szeretném, ha legalább a mi oldalunkon tisztán látnánk a dolgokat. az egyik tragédia nem relativizálja a másikat. uúgy beszélni kell a háború után meggyilkolt magyarok és németek százezreiről, mint a háború alatt tervszerűen elpusztított hatmillió zsidóról.
a magyar neokonok pedig zömmel a liberális térfélről érkeztek a jobboldalra, de magukat a jobboldal fő erejével szemben határozzák meg. külpolitikájukat a bush-kormányzat kritikátlan támogatása, gazdaságpolitikájukat a neoliberális dogmatika határozza meg. ezért a belpolitikai kérdésekben zömmel a szoclib koalíció oldalán állnak. háttérintézményük a political capital, szócsövük a hírszerző hírportál. de gondolom, ezzel nem árultam el újat. a lovasról meg annyit, leírtam ezt már párszor, nem kell vele egyetérteni, de a véleményére érdemes odafigyelni)

ergé 2007.04.27. 12:43:08

Gloire, akkor valószínűleg előtted tekertem el az Astorián tegnap, mert én is láttam a csíkos zászlós pasast :-) egyszemélyes tüntetést tartott?

medve 2007.04.27. 15:35:33

Czifra! Rendben,k akköor egyetértünk.

abuhasz 2007.04.27. 16:19:42

Habar en annyira vagyok antiszemita mint amennyire Jezus, en mar felek az antiszemita gondolataimtol is. Egzisztencialisan.

Ja, es a zsido csocsokkel meg semmirol nem gyoztetek meg...

Kis Ildikó · http://Kisildi 2007.10.22. 01:45:29

Gyermekkorom óta nagyon sokat köszönhetek a zsidóknak, akik az én életemben valamilyen részt vállaltak, kedves és művelt emberek voltak, akikre felnézhettem és tanulhattam tőlük. Gyermekkoromban egy holokauszt-túlélővel laktam egy udvarban, ugyanis szüleim első lakása 1945 előtt az övé volt. Arról azonban soha nem volt szó, hogy visszamenőleg át kell írni a történelmet, vagy hogy nekem már nem tetszhet
a tatabányai Turul, ami szülőföldem egyik büszkesége volt.
süti beállítások módosítása