Erdély üzenete
2007. április 24. írta: k|M

Erdély üzenete

A napokban újra alkalmunk adódott Erdélybe látogatni és a több napos vendégség során egy üzenetet bíztak ránk a székelyek. Így szól: legyünk kicsit optimistábbak – mondták, mi meg akkorát bólintottunk helyeslőleg, hogy másnap izomláz gyötörte a nyaki csigolyáinkat.

De nem csak mondták ezt, hanem a szavaikon, a megnyilvánulásaikon is éreztük: a kisebbségi lét ellenére alapvetően derűsebben, könnyedébben, és egyben távolságtartóbban állnak a jövőhöz, mint mi itthoni, anyaországi magyarok. Ennek megfelelően a Székelyföld c. kulturális folyóirat lapjai sem azzal voltak teleírva, hogy fogy, fogy, fogy a magyar, mert a szocialisták zsákban hordják el a jövőt és oda a future, ami egy jó ideje NO. Bár nekik igazán lenne okuk kizárólag saját magukkal foglalkozni, úgy láttuk, mégsem teszik: nyitottak a külvilág felé, főleg felénk, és bizakodva tekintenek az EU-csatlakozás hozományaira, a határok leomlására.

Ha a székely adomák és bölcsességek mellett van min elgondolkodni 2007-ben, akkor az mindenképpen az, hogy a ránk valamiért mostanában különösen jellemző defetista köldöknézés és jövőtlenség a búskomorság sötét fellegekkel beárnyékolt földjére vezet bennünket, ahol előbb vagy utóbb mindenki pocsékul fogja magát érezni.

Azaz optimistábban, magyar! – ezt üzenik nekünk Erdélyből 2007-ben.

Postkép innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr6762963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sHelf 2007.04.24. 18:29:20

ez jó, köszi. ;)

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.04.24. 20:11:49

Engem mindenki komplett hülyének nézett, akinek azt ajánottam, hogy optimistábban és türelmesebben álljunk hozzá a jelenlegi helyzethez...Székely deszkások, szevasztok!

Guild 2007.04.24. 22:38:34

Én is voltam Erdélyben múlt héten.
A post üzenetével egyetértve, nem tudom megállni, hogy ne jegyezzem meg, hogy náluk a töretlen optimizmus mellett a dinamikusan fejlődő gazdaság is hozzájárul a jó közérzethez.

Egy napot voltam Bukarestben is. Annyi horogkeresztet láttam falakra festve, hogy Magyarországon évtizedekre elegendő témát biztosítana a menetrendszerinti riogatáshoz.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2007.04.24. 23:27:12


Románia egyébként pont 1920 óta egyértelműen életképesebb
államalakulat lehetne mint mi.
Lehet, hogy lassan bejön nekik?

sanya 2007.10.05. 22:51:24

Adjon Isten!
A dinamikusan fejlődő gazdaságnak semmi köze a székely ember optimizmusához! A székelynek történelme során mindig megvolt a maga keresztje, és ha nem is jó kedvvel de mindig előre, felemelt fejjel ment neki a jövőnek. Ezt kellene már nekünk is megtanulni, ja és az összetartás!
Romániának be fog jönni. És azt, hogy beelőznek köszönhetjük magunknak!!!
süti beállítások módosítása