Járai Zsigmond utódja Simor András
2007. február 16. írta: TuRuL_2k2

Járai Zsigmond utódja Simor András

A Deloitte elnök-vezérigazgatóját, Simor Andrást jelöli Gyurcsány Ferenc az MNB elnökének. Az Index és a Portfolio szavazása, valamint az ún. piaci szereplők értékelése szerint Hamecz István lett volna a legjobb választás (vagy Bokros Lajos), de neki politikai szempontból nem sok esélye volt. Simor András elfogadható jegybankelnöknek ígérkezik, különösen a gyakran esélyesként emlegetett Bodnár Zoltánhoz képest. A lényeget tekintve sok változás nem várható, hiszen a monetáris politikáról döntő Monetáris Tanácsban már eddig is Gyurcsány galambjai dominálták a döntéseket. Ez meghatározza az MNB elnökének mozgásterét is - az mindenesetre valószínű, hogy jóval kevesebb verbális kritikával illeti a kormányzatot, mint elődje.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr337219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bitadani · http://bitadani.blogter.hu 2007.02.16. 19:09:50

bodnár nevezése olyan lett volna, mintha bolgár györgyöt rádióelnöknek...
simor sztem éppúgy rendben van, mint a rádió élén such - arra azért nemigen lehetett számítani, hogy majd a járai (meg a verbális kritika) marad...

exit 2007.02.16. 19:48:23

simor korrektebb döntés bolgárnál az biztos.

off:

nekem van csak olyan érzésem itt, hogy (no offense) orbánnak elfogytak az ötletei, ereje és tehetetlen a destruktiv gyurcsány kormánnyal szemben?

a mai évértékelőben orbán megállapitotta hogy van egy 'új többség', de konkrét célokkal nem szolgált az 'új többség'nek. talán 2010re hangolt, még elejtett egy öszi népszavazást de jól tudja hogy ha lesz (de még az is kétséges) kormányt azzal buktatni nem lehet. más opciót pedig nem vázolt fel a változásra. ez egy csúnya csapdahelyzet. a kormányváltás öngyilkosság eleve lenne számukra, 'buktatásra' meg nincs lehetőség. maradnak tehát az anekdoták és a retorika. ez pedig gyenge egy offenziv gyurcsánnyal szemben. és persze magas labda a másik oldalnak: 'hol van az ellenzék kútból kivezető programja? nincs? akkor mit is akarnak...' reagálnak rá -sajnos jogosan.

abba gondolni sem merek mi van ha ez az új többség korántsem akar egy massza lenni, főleg ha orbán áll az élén és fogja a zászlót?

on

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.02.16. 20:58:10

Én ugyan nem láttam a végéig, de valahogy az volt az érzésem, hogy Viktor (ahogy Ferenc a szembenézésével) nem igazán tud kimászni az utóbbi időszak sablonszövegei közül. Azon lehet vitatkozni, hogy igaz e vagy sem amit mond, viszont azt nem mondja, hogy mit kellene csinálni. Engem benne, meg a fidesz vezetés politikájában ez bosszant igazán.

exit 2007.02.16. 22:06:22

gondolom egyik sem akarja magára rántani március 15ét, mindketten ráébredtek hogy akár egy öszödi hangvételnek vagy egy 'neki kell menni a kormánynak' mik lehetnek a következményei. vagyis hardcore kampányolásnak vége, ráálltak az alapjáratú kampányolásra.

ami a célok hiányát illeti, hát sok a blabla és nulla a konkrét javaslat, engem is k zavar. de 3 dolog:

1. a mostani helyzetből a kivezető út eléggé be van határolva ezért nem is tud ellenzék nagyon előállni vmi csoda-csomaggal. (az adócsökkentést! csak kampányszöveg, mai szövegben már nem is volt, csak a stabilizáció után megy, ezt a legtöbb közgazdász is elismeri)

2. sokak szerint ha lenne vmi program, akkor azt szétszedné és visszadobná a jelenlegi kormány azonnal, nemtudom addig amig nincs alter program.

3. a másik hogy ellenzéknek január óta láthatólag nem célja a kormánybuktatás, mert magát épitené le ha nekik kellenne megszoritani és reformokkal keménykedni. szóval max marad gyurcsány lemondatásának kiharcolása és az 'új többség' aktivan tartása 2009-2010ig. (ugyanúgy mint ahogy a polgári körökkel történt, mondjuk sikertelenül de az más helyzet volt)

exit 2007.02.17. 11:17:30

sejthető volt: A Fidesz parlamenti frakcióvezetője nem számít előrehozott választásokra 2010 előtt.

inforadio.hu/hir/belfold/hir-105248

ha mszp v szdsz nem lép marad minden 2010ig ;(

William DeLa Tour Dauterive 2007.02.18. 17:43:59

Mar mitol lennenek elorehozott valasztasok? Es ha elorehozott valasztasok lennenek, szerintetek mi tortenne?

Az pedig, hogy a jegybankelnok nem abuzalja nyiltan a kormanyt, remek valtozas, kb annyira volt ciki az eddigi helyzet a teren, mintha en egy uzleti targyalason elkezdenek uvoltozni a velem egy oldalon elokkel, hogy hulyesegeket csinalnak. Meg ha igy gondolom is megtartom magamnak ezt a dolgot, es vagy megzsarolom oket kesobb, negyszemkozt valamivel, vagy bekussolok.

Jarai roppant nagy szegyene volt a magyar politikai eletnek, kb mint Polt Peter, azzal a kulonbseggel, hogy Polt legalabb profin viselkedett.

tudatlan 2007.02.18. 17:50:07

egyetertek williammel, egy ket negyszemkozt zsarolo igazan
a politikai elet javara valna:)

ergé 2007.02.18. 17:50:56

Járai olyan nagy szégyene volt a politikai életnek, hogy kárpótlásként az év bankárának választotta a Banker magazin ...

William DeLa Tour Dauterive 2007.02.18. 18:04:10

Horn Gyula meg a letezo legnagyobb nemet allami kituntetes birtokosa, attol meg egyetertunk abban, hogy szegyenteljes, hogy miniszterelnok lehetett.

Quarelin 2007.02.18. 18:08:44

Kedves tudatlan ergé! Nem szavaztam Járaiékra, de Ti tényleg elfogult vaklovak vagytok (akarom mondani: bátrak) Járainak sajnos mindenben igaza lett. MINDENBEN. Ha GYF (a hazug) megfogadta volna Járai tanácsait, ma nem itt tartanánk. Szörnyű helyzet és Ti még mindig bátrak vagytok. Szegények.

exit 2007.02.18. 18:41:38

Quarelin: te sztem félreértetted ergét.

:-S 2007.02.18. 23:11:50

William

Olvasgass kis modern közgazdaságtani szakirodalmat a jegybankolásról. Épp annak kell még a látszatát is elkerülni, hogy a kormány és a jegybank puszipajtások, vagy hogy falazna bármiféle kormányzati trükknek. Különben a piac sosem tudhatja, nem hajlandó-e a jegybank egy kis inflációt csinálni a kormány kedvéért, ha épp túlköltekezni támadt kedvük - a magas inflációs VÁRAKOZÁSOKAT pedig magasabb kamatokként fizetjük meg.

Járainak valóban volt egy rettenetesen durva hibája a 6 éve alatt: amikor azt akarta mutatni, hogy kiegyezett a kormánnyal, és belement a Megyóék javasolta sáveltolásba. A befektetők ezt követően fejvesztve menekültek.

Ezen kívül is voltak persze hibák, kezdetben mintha nem lett volna képben bizonyos szakkifejezésekkel, és valóban túl sokat és kicsit következetlenül beszélt olykor, csökkentve ezzel a megszólalásai súlyát.

De az a díj azért nem egy teljesen súlytalan dolog, legalább elgondolkodtathatna. (Ahogy Gyulával kapcsolatban is elgondolkodtat picit engem is, hátha volt némi jellemfejlődés a pufajka után - amúgy ő sztem jóval kevésbé volt gáz pl. Megyónál, plusz más az, ha egy állam udvarol egy másik miniszterelnökének, és más, ha egy szaklaptól kap vki kitűntetést...)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.03.01. 16:43:10

Istenem... Különösen a sáveltolásos részt jó a Hírszerzőn olvasni. Talán rosszul emlékszem, de mintha ők is ahhoz a-jegybanknak-együtt-kell-működnie-a-kormánnyal kórushoz tartoztak volna, akik amiatt ekézték az MNB-t, hogy nem kooperál a kormánnyal. Na, egyszer együttműködött. :]
Amúgy sorolhatnák, miben nem volt igaza Járainak az elmúlt 5 évben a fiskális politika vonatkozásában.
süti beállítások módosítása