23 millió
2006. december 29. írta: aba

23 millió

Éppenhhogy felemeltük fejünket a bejglihalmok közül, olyat olvastunk, hogy torkunkon akadt a töltöttkápis kocsonyakatona.

Az új uniós tagok munkavállalóival kapcsolatos kormányzati magatartáson nem csodálkozunk, sőt,  a huszonhárommillió (piszkos körmű) románról szóló imamalomhoz képest határozott előrelépést érzékelünk, mi több, reálpolitikát, óvatos kikukucskálást a korábban xenofóbb trutyival vidáman telibecsinált emésztőgödörből.

Ha belegondolunk, az előzményekből következően a január elsején a határainkon nyilván fenyegetően gyülekező, nyuggerek járókeretére és aranyfogára ácsingózó oláj tömegbe is lövethetne Gyurcsány Miniszter Úr, mégsem teszi. A bennünk élő szabadelvű népi reakciós osztályfőnök hármast ad a teljes tökkelütöttség miatt korábban seggberúgással és elégtelennel helyreküldött szegfűs nebulónak. Azért nem jobbat, mert a munkaerőpiac teljes megnyitása helyett maradt korlátozás.

Igen, igen, a közleményt megismételjük, a gyereket küldjék ki a szobából: mink a munkaerőpiac teljes és korlátozás nélküli megnyitását szorgalmaznánk. A nemzet sorsán gyötrődő Gyurcsány Ferencként töprengtünk azon, pontosan milyen szóval illessük a Fidesz magatartását. Hoppá, szent Debreczeni József ne hagyj el, megvan:  képmutatás.

Hosszas kussolás után előbb kormánydöntést egyetértő bólogatással fogadni, aztán az emberek érdekére hivatkozva rendkívüli bizottsági ülést kezdeményezni és a munkaerőpiacot félteni az új tagoktól eddig csak a minősített hülye törökzsoltoktól tapasztalt magatartás.

Kezdjük a morális dumával, még akkor is, ha erre a tisztelt narancspárt pökik, nekünk azért fontos: uniós csatlakozásunk előestéjén egekig hallatszott a sírás, amúgy teljes joggal, mert nyugati nagytestvéreink siettek lezárni előttünk minden lezárhatót. Mi most ugyanezt az utat járjuk, ráadásul az új tagok közül egyedüliként.

A Fidesz is pontosan tudja, hogy a döntés jórészt a határontúli magyarokról szól: gyakorlatilag minden épelméjű bulgár már Nyugaton van, Románia lakosságának tíz százaléka külföldön epret szed vagy házat épít, jórészt a mediterrán országokban. Hozzánk tehát ők nem jönnek. Azt meg csak a bendősoviniszta egyszeri magyar képzeli, hogy még mindig 1987-et írunk és Jani bácsi Kánaanjában élünk, ahová minden szakadt román csorgó nyállal vágyakozik. Keleti szomszédunknál a gazdaság valóban dübörög, tavaly a román költségvetés szufficites volt, előbb lesz euró, mint nálunk és lassan, de biztosan a bérek is felzárkóznak - legalábbis a magyar szintre.

A felmérések szerint tehát, aki eddig el akart menni Romániából és Bulgáriából, az már elment, persze hozzánk is. A magyarországi munkavállalás elé állított sorompók lebontása  mindössze annyit jelentene, hogy az egyszeri székely kőművesnek (vagy éppen román ácsnak) nem kellenne a nem éppen Tolerancia-díjas magyarországi yard elől menekülnie, meg ellenséges ügyintézőket korrumpálnia. Nem mellékesen a teljes legalizálás, azaz a kifehérítés még bevételt is hozna a khm, megszorult államkasszának.

Az meg sima idegenellenesség, hogy a honi munkanélküliek miattuk lennének szorult helyzetben. Nem kételkedve a magyar foglakoztatottság siralmas állapotában, szögezzük le: azért jönnek határon túlról, mert igény van rájuk. Mondjuk azért, mert egész szakmák honi művelői Németországban vendégmunkások, más meg annyiért és ilyen feltételekkel nem vállalná a trógerolást. Ha jól emlékszünk, ezt hívják versenynek meg piacnak, többek között erre is beneveztünk 1990-ben.

Adódna tehát az alkalom, hogy a választási kampányban szokásos kockázatok nélkül a Fidesz végre valami karakánat, korábbi politikájából logikusan következőt mondjon. Ehelyett udvarol a baloldal idegengyűlölő törzsbázisának.

 Szánalomtenger.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr6924863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2006.12.29. 12:31:44

Tökéletesen egyetértek, engem is felháborított, hogy a Fidesz jön elő az aggódásokkal. Ugyanerről írtam tegnap a saját kis blogomban:

erge.blogter.hu/?post_id=107122

Dr. Minorka 2006.12.29. 13:37:02

Huh! Egy egész piacra való tömény zöldség! Ezt akár stilisztikailag és tartalmilag Tóta W. is írhatta volna.
1. "Hosszas kussolás után előbb kormánydöntést egyetértő bólogatással fogadni, aztán az emberek érdekére hivatkozva rendkívüli bizottsági ülést kezdeményezni és a munkaerőpiacot félteni az új tagoktól eddig csak a minősített hülye törökzsoltoktól tapasztalt magatartás."
Ehhez képest persze az idézet cikk egészet mást mond!
2. Az erkölcsi kérdés. Miért is problémás ez? Valamit szerettünk volna elérni azért, mert nehéz helyzetben vagyunk. Javult a helyzetünk?
3. "...tavaly a román költségvetés szufficites volt,..."
Szépséges Jézusom! Azért volt szufficites, mert nem költenek a szociális kiadásokra! nem véletlenül menekül el a lakosság 10 %-a!
"... előbb lesz euró, mint nálunk..."
:))))))) Ó persze!
" és lassan, de biztosan a bérek is felzárkóznak - legalábbis a magyar szintre."
Vagyis, most megéri ide jönni!
"A felmérések szerint tehát, aki eddig el akart menni Romániából és Bulgáriából, az már elment, persze hozzánk is."
Ha egy, valamennyire is komoly, felmérést tudnál idézni! Url, stb.
"Az meg sima idegenellenesség, hogy a honi munkanélküliek miattuk lennének szorult helyzetben." Az viszont nem, hogy adott magyarországi körzetekben az ott lakók miattuk kerülhetnek szorult helyzetbe. Mondok néhány példát: Vésztő, Szeghalom, Szarvas, stb. Ahol nagyon nehéz a helyzet így is, és Románia csak fél óra, max. Nem azt mondtam, hogy kerülnek!
"Ha jól emlékszünk, ezt hívják versenynek meg piacnak, többek között is erre beneveztünk 1990-ben." Sajnálatos módon nem ezt hívják piacnak, és versenynek. Illetve ezt is, meg még sok más dolgot is.
"Ehelyett udvarol a baloldal idegengyűlölő törzsbázisának." Persze, persze. Hiszen a jobboldal törzsbázisa a szabadpiaci, kozmopolita globalista világ híve. Míg a baloldal árpádsávos zászlót lengető, idegengyűlölő törzsszavazói...

medve 2006.12.29. 19:46:08

Nem értem a Fidesz. Ha nem lesz választást, minek legitimálni a 23 millió románozást?

medve 2006.12.29. 19:47:58

Ja, és még valami. Csak erdélyi magyarok jönnének, ők azonban mindentől függetlenül jönnek. Egyelőre, mert már vannak erdélyi értelmiségi ismerőseim, akik mennek vissza, ugyanis Románia egyre kevésbé élhetetlenebb mint a mi Fletó-birodalmunk.

Dr. Minorka 2006.12.29. 21:29:34

A mindjárt utolérnek minket a románok motívumhoz:
Románia:
GDP - per capita (PPP):
$8,100 (2005 est.)
Magyarország:
GDP - per capita (PPP):
$16,300 (2005 est.)
(PPP=purchasing power parity)
www.cia.gov/cia/publications/factbook/

Guild 2006.12.29. 21:32:09

"A Fidesz is a részleges nyitás mellett áll, de a brit modell szerint: vagyis "egy speciális regisztráció segítségével korrigálná a munkaerőpiac részterületein keletkező zavarokat"."

Akkor most mi is a Fidesz álláspontja?
Nekem ez enyhébbnek (és korrektebbnek) tűnik, mint a kormánypárti előterjesztés.
De akkor meg miért szavazták meg a bizottságban?
És mit akarnak a rendkívüli bizottsági ülésen?

Bozótharcos 2006.12.29. 22:01:19

Mindenki emlékszik, hogy 2004-ben az uniós munkaerőpiacok megnyitása az új tagállamok munkavállalói előtt EU-szerte politikai vihart kavart. Az is tudvalévő, hogy ennél ócskább és populistább vita régen volt már napirenden az Európai Unióban. Miközben a politikusok egymásra licitálva követelték a zárást – és a legtöbb ország zárt is -, csendben elismerték, hogy valójában semmilyen kalamajkát nem okozna munkaerőpiacukon a „keletiek” megjelenése. Mint ahogy Nagy-Britanniában kifejezetten lökött a gazdaság teljesítőképességén az a több mint félmillió lengyel, aki a csatlakozás után megjelent a kapuját tágra nyitó szigetországban. A közép- és kelet-európai munkavállalók ugyanis hiányszakmákat töltenek be, amelyeket az őshonos lakosság már büdösnek és alulfizetettnek ítél.

Nincs ez másképp Magyarországon sem, Vésztőn és Szarvason sem. Persze minél keletebbre megyünk Európában, a „hiányszakma” fogalma annál jobban közelít a rabszolgamunkáéhoz. Ha betakarításkor az országot járjuk, az út menti földeken nagy eséllyel erdélyi munkavállalók görnyednek, ha ne adj’ Isten kórházba kerülünk, sanszos, hogy erdélyi ápolónő ágytálazza a mellettünk fekvő szerencsétlent, rosszabb esetben minket. A Moszkva tér építőipari segédmunkára váró járókelőiből pedig hajnalonként fel lehetne tölteni az egykori Székely Hadosztályt. Az erdélyi magyarok már egyébként is itt dolgoznak nálunk, olyan szakmákban, amelyekben nemigen veszélyeztetik az anyaországiak egzisztenciáját. A nyitás őket legalizálja. A románok (a gyengébbek kedvéért: a „román nemzetiségűek”) szemében pedig Magyarország nem számít célországnak, ők Traianus nyomdokain visszafelé lépdelve inkább a távoli latin rokonságot választják. A legutóbbi román-magyar közös kormányülés után Tariceanu miniszterelnök nem véletlenül vonta meg a vállát, mikor Fletó sokat sejtetően „részleges nyitásról” beszélt a hazai munkaerőpiacot illetően: a románoknak édesmindegy, hogy Magyarország saját nemzettársait ki akarja-e rekeszteni az országból, vagy sem. (Maximum előbbi esetben jót röhögnek, mint ahogy azt nyilván meg is tették.)

Nekünk viszont nem kéne édesminegy legyen. A kérdés leginkább szimbolikus jelentőséggel bír, s a Fidesz e téren fájóan nagy öngólt rúgott – mondhatni hozta a formáját. Bujdosni a kormánydöntéséig, majd az egyébként is populista megfontolások alapján összerakott fletóista tákolmányt pár ezer, az állampolgársági népszavazáson nemmel szavazó csirkefarhátsoviniszta voksainak reményében túllicitálni – citromdíjas mutatvány. (Merthogy Dr. Minorka megjegyzésével ellentétben az árpádsávos sovinisztákat számban jóval felülmúlják a Kádár-rendszerben deformált nemzettudatú csirkefarhátsoviniszták. Ők azok, akik fennhangon románozzák az erdélyi magyarokat, és akiket az MSZP egy kis rasszista félelemkeltéssel bármikor elhajt az urnákhoz.) Igen, a Fidesz most ezzel a megmozdulással
utólag is legitimálta Kovács László 2002-es országgyűlési és Gyurcsány Ferenc 2004-es népszavazási kampányának rasszizmusát. Ennél is súlyosabb probléma azonban, hogy a Fidesz saját maga ütött újabb léket egyébként is lyukak szaggatta hitelességén. Durvábban fogalmazva: elkezdte felzabálni egyik alapmítoszát, amelyre egyébként kormányzati teljesítménye épült. Amit most a Fidesz a munkaerőpiac megnyitásának kérdésében művel, az jellegében semmiben nem különbözik attól, ahogyan Demszky Gábor a liberalizmus felkent főisteneként egy kis kézimunkával megszigorítgatta a gyülekezési törvényt Budapesten. Ráadásul idén tavasszal egyszer már bebizonyosodott, hogy a Fidesz aligha tudja tizennegyedik havi nyugdíjjal, meg a többi blődséggel magához csalogatni Csirkefarhátia lakóit, mert azok így is, úgy is gyűlölik. De hát mindegy. Okos ember nem a saját hibáiból tanul, a nagyon hülye meg még azokból sem. Mi meg majd szívunk tovább ebben a kádárista lábvízben.

medve 2006.12.29. 22:13:12

Olyan, hogy brit modell nem létezik, csak egy Cser-Palkovics nevű, nyílván fergeteges minkaerőpiaci szakértőnek kellett valamit mondania. Ebben a kérdésben tényleg nagyon hülye a Fidesz, pedig az elmúlt néhány hónap biztatónak tűnt.

Dr. Minorka 2006.12.29. 22:22:35

1. "csendben elismerték, hogy valójában semmilyen kalamajkát nem okozna munkaerőpiacukon a „keletiek” megjelenése" Súlyos tévedés! Anglia éppen szabadulna a lengyelektől, nem véletlen, hogy egyáltalán nem olyan nyitott már a bolgárokra/románokra, mint volt a lengyelekre.
2. "A nyitás őket legalizálja. " Aha, hát persze. AZ idáig feketén alkalmazott emberek után ezentúl fizetni fogják a közterheket!
3. "A közép- és kelet-európai munkavállalók ugyanis hiányszakmákat töltenek be," Akkor te teljesen egyetértesz GY.F. javaslatával hiszen ők is csak a hiányszakmákat nyitják meg.
4. "Merthogy Dr. Minorka megjegyzésével ellentétben..." Jelzem én semmi ilyet nem mondtam, csak annyit, hogy mindkét oldalon megtalálható ez a nézet.
5. Nem kellene ennyire lenézni a nehéz sorban élő embereket!

Dr. Minorka 2006.12.29. 22:35:48

Azt nem tudom, hogy ezt lehet-e angol modellnek nevezni, de ezek a kitárt angol karok:
Immigration Minister Joan Ryan is here too, looking at a call centre answering telephone inquiries from Romanians who want to work in Britain.

The British government has produced thousands of posters and leaflets bearing a union jack and the message, "You CANNOT work in Britain without a work permit!" Sort of "Our country doesn't need you!" without Lord Kitchener. The call centre is there to reinforce the tough message that work is only on offer to the highly skilled, or people wanting jobs in food processing.

But Romanians will be able to come to work if they describe themselves as self-employed and will certainly be allowed into an EU country, no questions asked, so critics wonder whether this policy can work. The minister tells me: "Yes they do have freedom of movement and that's by virtue of becoming a full member of the European Union. However, we have increased our enforcement activity and anyone who is working outside the areas we've identified, like agriculture and food processing, is working illegally. And we will be pursuing enforcement and there will be sanctions."
news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6198491.stm

Bozótharcos 2006.12.29. 22:51:15

1. Anglia nem akar szabadulni a lengyelektől, a románok és a bolgárok előtt is a közvélemény nyomására zárnak.
2. A közteherfizetés kérdése nem tartozik közvetlenül ide. Kellene egy működő állam, amely megfizethető közterheket rak a vállalkozók nyakába.
3. Elbeszélünk egymás mellett, szimbolikus kérdésről van szó: mivel a hiányszakmákba jönnek, a nyitás/zárás kérdésének nem sok gyakorlati jelentősége van. Ezért populizmus ennek ellenkezőjét állítani és ezt politikailag instrumentalizálni.
4. "Nem mondtam ilyet": Persze, nem, de a célzás erősen tendenciózus volt: modern baloldal, sovén jobboldal.
5. Talán félreérthetően fogalmaztam: nem a szegény sorsú embereken verem el a port, hanem a Kádár-kor hamis jólétének emlékeiből táplálkozó fogyasztói nacionalizmuson, amely alantas eszközökkel bármikor manipulálható.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2006.12.30. 11:09:55

A rendszerváltoztatás óta példátlan módon, a magát jobboldalinak mondó párt kezd 23 millió románozni. Gyakorlatilag megszűnt a 3-5 millió határon túli magyar magyarországi képviselte. Van két teljesen amorális baloldai pártunk 'oszt jónapot!

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2006.12.31. 12:56:59

Dear Minorka!

Ha kifogásaidat meghámozzuk, maradnak a hülye munkáslevelezőkre emlékeztető stilisztikai kifogások ("úgy ír mint a Tóta W."), személyes bizonytalanságaid ("ezt hívják piacnak, meg nem is")illetve a vita tárgykörébe csak mérsékelten tartozó picsogás ("Vésztőn nehezen élnek az emberek") ill. csúsztatás ("az érintett újságcikk nem is erről szól": dehogynem, arról szól, hogy a magyar munkaügy Szent Johannája, Bernáth Ildikó megszavazta a döntést a szakbizottságban, majd elkezdett ágálni ellene) . Számtalan más helyet tudok egyébként az országban, ahol rosszul élnek az emberek, sokan szegények és baromira nem az erdélyi feketemunkások tehetnek róla.

Azt meg, hogy baloldaliság, előítéletesség, rendpártiság valamint idegengyűlölet összefüggésében vannak bizonyos, khm, korrelációk azt - érett bakurizmussal élek - egy régi ufi-blog (www.ufi.hu) bejegyzésben magam is boncolgattam vmikor 2006 augusztusában, de itt egy társadalomtudományi kutatás is erről (www.tarki.hu/kozvelemeny/kitekint/20060718.html). Úgyhogy lehet ezen ironizálni, de a jelenség ettől még létezik. ABA kolléga ezt említette, és igaza volt. Stilisztice és tartalmilag abszolúte igaza van. S a kommentelők egyetértő kórusához magam is csatlakozom, Pázmány Péterrel mondván: a Fidesz bassza meg a porszívóját.

Dr. Minorka 2006.12.31. 20:16:35

Dear Mr. Oli!

Mocskos egy év volt ez a közügyekben is, meg a személyes sorsomban is, de neked azért még sikerült ráraknod a ganéjra egy lapáttal.
1. Nem tudtam, hogy a hülye munkáslevelezőknek stilisztikai kifogásaik vannak, de hiszek neked, te vagy ebben a kérdésben a szakértő. Hogy én mit tekintek tisztességes stílusnak, azt viszont majd én döntöm el egyebk mellett, eléggé el nem ítélhető módon, Buffon György Lajos, a híres sztahanovista vasesztergályos és munkáslevelező, nézetei alapján.
2. "személyes bizonytalanságaid ("ezt hívják piacnak, meg nem is")" Tévedés Édes Úr! Ez nem az én személyes bizonytalanságomra, hanem a ti (a te nyájas konzervatív személyed, Seres László, Gyurcsány et. és kiszolgálói, a derék szabad demokrata agitátorok, stb.) végtelen tudatlanságotokra és agymosó hevületetekre példa. Hogy a munkaerőpiacnál maradjunk: Pinochet Chiléjének munkaerőpiaca, meg a finn munkaerőpiac is piac. Macmillan is a piacgadaság híve volt (aki kiállt a sztrájkoló bányászok mellett), meg Thatcher is. Erre céloztam! If you know, what I mean...
3. "csúsztatás ("az érintett újságcikk nem is erről szól": dehogynem, arról szól, hogy a magyar munkaügy Szent Johannája, Bernáth Ildikó megszavazta a döntést a szakbizottságban, majd elkezdett ágálni ellene"
Ehhez képest mit is írt az idézett cikk:
"Kiss Péter munkaügyi miniszter politikai gyengeségnek nevezte, hogy a Fidesz csak azután hozta nyilvánosságra véleményét, hogy a kormány már döntött. - Bernáth Ildikó is megszavazta a kormány-elképzelést a foglalkoztatási bizottság ülésén - tette hozzá. Ezt a fideszes képviselő is elismerte, de megjegyezte: AZÓTA A KORMÁNY 40-RŐL 219-RE VÁLTOZTATTA A "" NYITOTT" SZAKMÁK LISTÁJÁT, s érthetetlen, hogy a meteorológust vagy a filozófust miért sorolták a hiányszakma képviselői közé." Vakok, szövegértelmezési nehézséggel küszködők, ideológiai alapon elvakultak számára kiemeltem a lényeget. Nem ezt szavazták meg, anno! (Lehet, hogy hazudik, akkor ezt a vádat alá kell támasztani.)
5. "Számtalan más helyet tudok egyébként az országban, ahol rosszul élnek az emberek, sokan szegények és baromira nem az erdélyi feketemunkások tehetnek róla." Az gondolom természetes, hogy ennek semmi köze nincs ahhoz, amit írtam!
6. Baloldaliság és idegengyűlölet kapcsán én pusztán annyit írtam, hogy ez a jobboldalt IS jellemzi. Természetesen én azon a törekvésen ironizáltam, amelyik sajátos szemellenzővel szemléli a világot, és nem azon, amire te gondolsz.
És valóban pompás megfelelés van nálatok, stílus és tartalom között!:))

nénike · http://mandiner.hu 2007.01.01. 12:04:11

Kedves Doktor!

Klassz lehet az UFi bloggal, Pinochet Chiléjének munkaerőpiaci karakterológiájával és Bernáth Ildikó szavaival szilveszterezni ;)

Dr. Minorka 2007.01.01. 13:09:55

Kedves nénike!
Van az úgy, hogy az ember csak ül a gép előtt, és tökéletesen üresen és céltalanul kószál az Interneten, vagy az utcán, mindegy. Hát ilyen az a klassz szilveszter, tíz nappal egy temetés után...

Dr. Minorka 2007.01.01. 16:48:02

Ja, ne! Nem kell. Addig jó, amíg ilyeneknek nem kell az embernek eszébe jutnia. A poén jó volt és ült! Csak én vagyok rossz helyen, és időben ...
süti beállítások módosítása