Rossz hír
2006. december 22. írta: nénike

Rossz hír

 
Lehet, hogy egyeseknek „keményen koppan a szó”, de Ákos egy egoista pöcs. Tegnap este ellenőriztük a Sportarénában a Még közelebb c. koncertjén. Sarkos állításunkat két dologgal támasztjuk alá: 1. Tíz számból kilenc saját magáról szól, (nekem, hozzám, értem, velem, ÉN) 2. Nagyon tolakodónak tetszett az óriás kivetítőn a saját magáról készült fényképfelvételek erőltetése. Mert más egy személyes társaságban a régi diák levetítése, de itt az arctalan MOL ügyfelek tömege kapta a kicsi Ákost az arcába.
Ehhez képest már szinte szóra sem érdemes az a fajta komolykodó jobbos, didaktikus gondolatiság, mely végigvonult azon a pár számon, ami nem magáról szólt. Ezért Rajcsányi kolléga papír UFi-ban írt kritikája igen elnézőre sikeredett. Persze lehet, hogy CD-n nem jön át az a mesterkéltség, ami a rock biznisz láthatólag szükséges velejárója.
A teljes képhez azért hozzátartozik, hogy az elmagyarázomnekedhogyhogyvan típusú dalokból a Gépszabadság című nóta rendben volt, ám ebből az üzenetből elég lett volna ez az egy. A Kovács Ákos csajozik, pedig nem is jellegű számokból pedig az Adj hitet című jött be, de lehet, hogy ez is csak azért, mert szerepelt benne valami borospohár.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr5823870

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: insomnia free for life 2018.05.06. 03:56:12

Mobil függetlenítés - Mobil Függetlenítés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ergé 2006.12.22. 11:03:19

Ja, a kínos didaktikusság sajnos jellemző az uccsó lemez szövegeire. A korábbi lemezeken jóval árnyaltabban, szofisztikáltabban is el tudta mondani a világról alkotott véleményét.

2006.12.22. 11:59:50

Didaktikus-e, vagy sem (szerintem nem), nekem marhára bejön a Gépszabadság, meg az 1956.

A művész úr terebélyes egója viszont távol tart az Ákos koncertektől. Bonanzára még elmentem 2-szer, ott ez még nem volt zavaró. De lehetett tudni, hogy szólóban már nem lesz ami visszafogja. Nyilván van akit ez nem zavar, nekik jó.

Ács Feri 2006.12.22. 17:01:15

15 éve hardcore BB-rajongó voltam és Ákos munkásságából is van, amit szeretek, sokat is hallgattam, de sajnos igazad van. Végtelen egójú, önelégült ember lett, a saját szobrává vált (politikusból is lát(t)unk ilyet...) aki azt hiszi magáról, hogy költő.
Nem az.
Ő egy roppant tehetséges popzenész. Az is nagy dolog. A dalszövegek hamis pátosza pedig régebben is feltűnt. Önző módon játszik a szavakkal, fogalmakkal, tulajdonképpen azokból építi saját szobrát, ha ez nem lenne képzavar. Tényleg "Művész úr" lett, borpatikás sznoboskodással, "utolsó utáni utolsót követő legutolsóbb" amúgy persze zeneileg igényes "hangos dalokkal". A BB-slágereket nyilván könnyes szemmel hallgatom majd 30 év múlva, ettől az még nem változik.
Köszönöm, ennyi.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2006.12.22. 18:10:03

Tegnap kapta meg a Polgári Magyarországért díjat:D

nénike · http://mandiner.hu 2006.12.22. 21:18:26

Tavaly meg az UFi szerkesztősége. Komoly! Úgy látszik már minden jöttment megkaphatja :)

Tribuszerné 2006.12.22. 23:41:45

Most má' mondja meg valaki, miért kell Ákost ígymegúgy (legyünkőszinténpolitikailag) értékelni? Nem bírom a szájbarágását, de szeretem, mert életm egy pillanatában így jött ki. Ahogy Rejtő mondta, "Nincs szebb, mint amikor egy giccs aktuálissá válik az emberben valamiért."

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2006.12.23. 19:30:09

Én ugyan nem szeretem ha egy zenész politizál, de nekem Ákossal konkrétan nem ez a bajom, hanem egyszerűen az, hogy akkor ikon (muhaha) lett belőle, és azt hiszi, mindenhez ért.

Például mindig is érdekelt, hogy az embereknek hirtelen miért akkor jön elő a nemes, opálos, templomablakos kibaszott borszeretete, mikor sok pénzük lesz, meg híresek lesznek? (lásd még Kokó, Rókusfalvy Pál, UP)

nénike · http://mandiner.hu 2006.12.24. 12:59:50

Mert az "iszákosok" ekkor kezdenek kinőni a kannás borok világából. Meg ez olyan trendi. Az Opel is elmegy, mégis BMW terepjáróra gyúrnak sokan. Ez ugyanaz. Mondjuk szőlőt nem vennék, de a jó vörös nekem is meggyöngyözteti olykor a homlokomat, szóval rajta vagyok a lejtőn.

Ja, és áldott karácsonyt mindenkinek.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2006.12.24. 13:50:22

Hát nekem sem a borral van problémám...:) Ha esetleg 20 év múlva véletlenül híres leszek, és öblös poharakat lötyögtetve vigyorgok a Hamu és gyémánt címlapján, kurvára rúgjatok seggbe:)

Addig is mindenkinek boldog karácsonyt.

Ludovique 2006.12.24. 14:26:49

"aki azt hiszi magáról, hogy költő.
Nem az.
Ő egy roppant tehetséges popzenész."

"milyen szépen mondod! mintha költő volnál!
de én leleplezlek
mert jól tudom már
hogy nem vagy más
csupán
egy ideális popsztár"

ergé 2006.12.24. 14:50:14

Költő az, aki annak gondolja magát.

Nekem megvan Ákos 2001-es A Hűség könyve című verseskötete, és igen jó költemények vannak benne. Mondhatni: kiemelkedően jók. Persze, egy vers megítélése szubjektív műfaj. Itt van egy nagyszerű vers, ízelítőbe, a linken meg az egész kötet elérhető.

CSILLAGZAJ

hogy beléd ontottam terhemet
minden ízemben reszketek
vonaglik bennem a rettenet
csak szorítod nyirkos testemet

most eltiporható vagyok
apró óriás
akár a csillagok
pislogó zenéje:
semmibe küldött rádióadás

suta vallomás talán
hogy megpihenek benned
amint a gyermek
alszik el
anyja mellkasán

neked lépek ki testemből
hogy eldöntsd
marad vagy összedől
az
amivé építelek
meglelni régi égi neved
ha akarod
és ha hagyod
hogy neked is lehessek
őriződ s angyalod

én jól tudom hogy számít a méret
azt is hogy éppen ez a lényeg:
szerelmed mérete

nem tudom érted-e
bolygók közt kerengő
csillagpor vagyunk
tömegben egyedül
együtt is egymagunk

mintha nem is volnánk
rajtunk átragyog a fény

de össze ha tapadunk
kapaszkodj belém
az utolsó
igazi
egyetlen remény:
sodródni az űr roppant tengerén
nem azért kellesz hogy utat mutass

a test csak a csónak
a lélek az utas


sztupy.lustee.hu/hkonyv.php#versek2

Martin · http://bukovics.blogter.hu 2006.12.26. 20:24:42

Sztevanovity Dusán Zoránnak írt dalszövegei simán jobbak Ákos próbálkozásainál, mégse ugrál, hogy mekkora költő... sőt, azért küzd, hogy a dalszövegírást is elfogadják, mint művészetet, és ne csak úgy nézzenek rá, mint egy dalhoz szükséges kellékre (olvastam a tavaly karácsonyi Népszabadságban)...
ehhez mit szólsz?

Ludovique 2006.12.28. 01:17:37

Sztevanovity Dusán így gondolja. Oké. :) De Ákos nem a dalszövegeire mondja ám, hogy azok versek :)

bukovics 2006.12.28. 12:08:31

mégis énekli őket =)
süti beállítások módosítása