Elkefélés
2006. november 05. írta: Oli bácsi

Elkefélés

Van, persze nekem is PORBLÉMÁM a Felvonulási téren álló '56-os emlékművel: csaknem negyven százalékkal többe került (650 helyett 899 millióba, meg az apró), szimbolikája zavaros: a 2006 vasoszlop, amit megtisztít majd az eső néhány év alatt és ragyogni fog; a kompozíció elhelyezkedése talányos - 56 fokos szöget zár be az ék, állítólag, de ki a retek jár szögmérővel szobrot nézni? - és némiképp a berlini Holokauszt-emlékmű által (khm) inspiráltnak tűnik (illetve az ugyanitt lévő Zsidó Múzeum oszlopkertje által ihletettnek). Vesd még össze Szüts Miklós festőművész balesetmegelőzési aggodalmaival is, illetve megsemmisítő, ámde részben jogos kritikájával a műegyetemi emlékműről.

Szóval vannak bajok.

Ugyanakkor nem hinném, hogy jó lenne, ha esztétikai kategóriákat politikaivá hangolnánk át. Az a csökött sztálinizmus sajátja volt. Van végre egy emlékpont Budapesten, és ez jó. Az ötvenhatosoknak nem tetszik, mert ők "vaskefének" hívják. Őket a bitókra emlékezteti, ami egyáltalán nem tilos, engem meg nem emlékeztetnek. Viszont az ötvenhatosok által pártolt emlékművek rendszerint borzalmasak, ez sem tilos, végülis 1956-ban nem a Képzőművészeti Lektorátus dobálta a molotov-koktélokat a ruszkikra. Ajánlom mindenki figyelmébe a Tabán lejtőjén álló ötvenhatos emlékművet, a Czakó utcai sportpálya alatt, annál kevés rondább van a földön. A pénzadók nem szerették az elkészült domborművet, ezért egy színes (!), fröccsöntött műanyagból készült reliefet helyeztek el rajta, amin van tank, meg lyukas zászló: egy rémálom volt, mostanra lecserélték.

Ezzel sincs különösebb baj, mindenki oda jár emlékezni, ahova szeretne. Mindazonáltal és hovatovább: kell-e állandóan és furtonfurt, már-már betegesen mindenhova emlékműveket rakni? Ennyire nem bízunk az emberi emlékezetben? (Hogy egyik mértékadó hősömet, George Smiley partnerét, Peter Guillam-et idézzem (hozzávetőlegesen): miért kell mindig mindent lefényképezni? nem lehetne valamit az emlékezetre is bízni?) A Corvin-mozin már csak hátul, a vészkijárat környékén van hely, annyira beborították már az emléktáblák.

S a sogenannt vaskefével meg az a baj, hogy egy olyan térbe helyezték bele megrendelői, ami következetesen nincs végiggondolva, már vagy ötven éve, a Regnum Marianum lebontása óta. Az lassan Magyarország félmúltjának panoptikuma lesz, bedöglött időkerékkel, időnként elfűrészelt emlékkereszttel, alkalmi plakátkiállításokkal, hétköznap gigaparkolóval és kuszán felfestett közlekedési jelekkel, sorozatos hiányokkal (templom, tribün, Sztálin-szobor, kabáttolvaj szobra). Egy roncstemető.

Olyan mint az ország.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr1817251

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2006.11.05. 13:23:55

Mivel a magyar nép fijai az iskolában a huszadik századi művészeteket a közelgő érettségire való tekintettel csak átlapozva tanulják (ha egyáltalán) ezért aztán a magyar népnek gőze sincs, hogy hogyan reagáljon az ilyen elvont témákhoz.

Az öreg ötvenhatosok meg megint egy más probléma, mert egyrészt vén hülyék, akiknek soha semmi sem jó, másrészt néha igazuk van, meg azért mégiscsak ök az öreg 56-osok.

Dr. Minorka 2006.11.05. 13:41:33

Elvont téma? Mellékes a beírás témájához képest: de valami baja van annak a kultúrának, ahol az emberi drámát csak elvontan lehet megidézni, a "hivatalos" művészeti kánon szerint (az avantgard, mint hivatalos, hááát...).

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2006.11.05. 15:29:31

Azt szerintem senki sem mondta, hogy csak elvontan lehet megidézni. Ugyanakkor a művészet szerintem jelentős része az impresszionizmus megjelenése óta egyre elvontabb, és a kanonizált művészek jelentős része többé-kevésbé nem didaktikus akadémista művekez készít. Azt, hogy valami hivatalos legyen, azt meg nem az dönti el, hogy avantgard-e vagy sem.

Másrészt, ha már a berlini holocaust-emlékműről beszélünk, vagy akár más emlékművekről, a világtrend a patetikus hőskultusz-emlékműkultusz felől erősen az "elvont" felé tendál. Nem kötelező persze monumentális krikszkrakszokat emelni minden esetben, lehet monumentális Osztapenkokat is állítani, de ezzel csak kinevettetjük magunkat a világ művészeti közvéleménye előtt.

Attól ráadásul, hogy valami modern, nem kötelező teljesen absztraktnak lennie. Érdemes elolvasni a témához Radnóti Sándor írását a Beszélőben. A szögmérős dolog sem mai gyerek, Jovánovics György 301-es parcellában lévő emlékművében, és Pauer Gyula Duna parti cipőiben is van elrejtve ilyen ötlet.

Azt az állításomat meg továbbra is fenntartom, mindentől függetlenül, hogy a magyar társadalom egyszerűen hülye az ilyen típusú alkotások megértéséhez, mert soha sem tanították meg tisztességesen arra, hogy egy Petőfi-versnél bonyolultabb művészeti alkotást megpróbáljon befogadni és megérteni.

nyeglah 2006.11.06. 01:38:32

Szerintem - a plágiumon kívül - egyáltalán nem gáz a vaskefe, s mégcsak elvontnak sem nevezném, elég szájbarágós a szimbolikája. Persze szar helyen van, meg a tetűnek a felavatásakor előadott performansza jó pár évre hazabaszta, úgyhogy jó érzésű ember sokáig nem megy a közelébe.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2006.11.06. 02:52:05

Ne az befolyásoljon, hogy a Gyurcsi bohóckodott előtte, nem a mű "hibája", ha valaki ilyet csinál, ettől még oda lehet menni szerintem nyugodtan.

2006.11.06. 10:07:06

smalladam:
Ez igaz az árpádsávos zászlóra is? Azt is hazabaszták.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2006.11.06. 10:24:47

A kettő szerintem nem egy súlycsoport. Egyszer, egyvalaki bohóckodása talán nem elég arra, hogy valamit örökre lejárassan, én például csak a hírekben hallottam (merthogy épp az árpád-sávosokat kísérgettem budapest utcáin...). Viszont az Árpád sáv elég sokat és eég hangsúlyosan évek óta megjelenik mindenféle zűrös, vagy kevésbé zűrös ideológia kezében, szóval erősen jelképpé vált. Nem tudnám megmondani mivel lehetne lemosni róla ezt...Bár valaki pont itt a blogon javasolta, hogy használjuk ugyanúgy, ahol őt igazából kell...

bcyke blogberlo, aki ott sem volt · http://kacatvilag.blog.hu/ 2006.12.19. 16:10:38

Nekem speckó vázoltál új aspekteket (56 fokos szög, vasoszlopesőtisztitás (mondjuk szerintem ez érdekes, mert ami rozsdás, az esőben még azabb lesz, vagy ha nem, akkor meg szabadalmaztatni kéne az eljárást az idővasfog fémekre már legyakorolt hatásának visszafordítására iparilag és háztályilag), 2006 db, amikből én valahogy kimaradtam.
Lehet, hogy ezért is, de nekem mindössze annyit jelentett így e háttértudás nélkül a cucc, hogy van a sok lerozsdált, és előrefelé egy célirányba egybesűrösödve szép ezüstösen csillogó mindentjégtörő penge lészen belőlük, forradalmian izmusokat süllyesztve.
Úgy hogy ezen számomra levágott üzenetével - amit lehet, hogy nem objektíve jól olvastam - én úgy nagyjából elégedett is voltam.
süti beállítások módosítása