Szép, arányos, tájékozott
2006. november 04. írta: Oli bácsi

Szép, arányos, tájékozott

írás Tóta W. Árpádtól november 4. ötvenedik évfordulóján. Most ahelyett, hogy a rendszerváltás egyik nagy kártételét, a "csúsztatás" szó használatát magam is pártfogolnám (ki is volt tehetségtelen '48-ban? Esetleg Dembinszky, talán Perczel: a többiekből kisujjnyi tehetségnek is örülnénk ma. '67 historiográfiai megítélésében pedig teljes a zavarodás a szerző soraiban, de lehet, hogy amikor ezt ő tanulta, Bokros Lajos miatt nagy nyugtalanság volt Varga vagy Vörös tanár úr lelkében, s nem tudtak figyelni), inkább két körülményre hívom fel a figyelmet.

1. Az öntudatos szabadelvű ösztönös ódzkodását bármiféle morális alapú politikai döntéstől , főleg annak dicséretétől. (A moszkovita Nagy Imre drámája: szembefordulás, elárultatás, ilyesmik)

2. Az öntudatos szabadelvű ösztönös ódzkodását bármiféle közösségi rítustól (emlékezés, emlékmű, szimbólum). Hiszen ő a ráció sziklájára építi fel a hitvallását, s minden egyéb csak népbutítás. Persze az élesebb szemű szabadelvű tüstént látja, hogy a nép butulni akar, s ha választania kell Nagy Imre, Schobert Norbert, az Anyátok közt meg a pí-víz között, hát istenuccse az utóbbiakat választja. Kérdés mármost, hogyan lesz közösség, amely szabályrendszere révén élhetővé teszi életünket (amely fatvával sújtja a villamost firkálókat), ha az ablakon kibasszuk a vallást, az egyházakat, az őket pótló közösségregulázó rítusokat (szabadságharcos nem lop, mondjuk ilyeneket), vagy valamiféle civil etikát?

Kegyelemmel teljes november negyedikét mindenkinek.

Upgrade: Nem csak nekünk nem tetszett, hanem a korszak - magunkfajta reakciósnak nem nevezhető - kitűnő szakértőjének sem. Új nemzeti konszenzus a házban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr4517193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Savigny (törölt) 2006.11.04. 10:19:21

nah Olibácsi, ebben a percben akartam üzenni levlistán h ne hagyd már szó nélkül ezt a kedves történelem-értelmezést

;)

ex-secretarius thailandus

nyeglah 2006.11.06. 01:33:13

Az ilyen öntudatos szabadelvűeken én már csak mosolygok. Egyrészt ráció-mániájuk kurva elavult (nem olvastak ezek semmit, ami az utóbbi 200 évben jelent meg?), másrészt alapvetően teljesen irracionális. A pszichológia, szociálpszichológia meg egy sor racionális tudományág pontosan tudja, hogy az embernek szüksége van ünnepekre, szimbólumokra meg egy csomó olyan dologra, amit a Tóta-félék irracionális dühvel támadnak. Na meg persze a saját tabuikat foggal-körömmel védik, tehát még képmutatók is (ne feledjük, a gumilövedékes tömegoszlatást ebben az országban először Tóta javasolta bevezetni, méghozzá a megzavart Kendermag-tüntetés kapcsán). Igazából szar lehet nekik.

nénike · http://www.ufi.hu 2006.11.07. 10:24:00

Rajner M. János Oli bátyánknál is nagyobb lendületet vett, és alaposan lekádárjánosozta a XXI. század legtrendibb pol. publicistáját, Tóta W. Árpit. Érdemes végigolvasni:

index.hu/velemeny/olvir/56rmj2006/

nénike · http://www.ufi.hu 2006.11.07. 10:26:16

Elkúrtuk, szóval Rainer M.

2006.11.07. 10:36:53

A gumilövedékes Tóta hasonlóan mániákus mint a kuruc.info-s melnyikov.
Van P. K. Dick-nek egy regénye az Alfa Hold Klánjai (most jelent meg), ahol egy bolygót pszihiátria kezeltek népesítenek be, és klánokba szerveződnek betegségeik szerint. Ott ezek a faszikáim az un. manusok klánjába tartoznának (mániákus-kényszeresek).

Dr. Minorka 2006.11.07. 11:49:45

És Oli bácsi cikke mennyivel jobb, mint a Tóta W. vagdalkozására írt Rainer vagdalkozás!

nénike · http://www.ufi.hu 2006.11.07. 12:58:00

Rainer M. inkább történész szemszögből-, míg Oli apánk kultúrális, tradicionális alapon kritizál. Egyiket sem érzem vagdalkozásnak.

Rainer M. azért volt számomra különösen üdítő, mert általa olyan védhető kritikát azaz gyomrost kapott Árpi, melyre a legkavésbé számíthatott.

nénike · http://www.ufi.hu 2006.11.07. 13:00:42

Rainer M. inkább történész szemszögből-, míg Oli apánk kultúrális, tradicionális alapon kritizál. Egyiket sem érzem szimpla vagdalkozásnak.

Rainer M. azért volt számomra különösen üdítő, mert általa olyan védhető kritikát azaz gyomrost kapott Árpi, melyre a legkevésbé számíthatott (Tóta Kádár párhuzam).

Dr. Minorka 2006.11.07. 13:35:10

Rainer M. védhető? Van amiben igen, van amiben nem.
És több éleménye is van...
"He has a place as a Hungarian hero not because of his performance during the revolution," says Janos Rainer, director of Hungary's 1956 Institute. "His stubborn defence of the values of the revolution, that is the recollection that will dominate the view on Imre Nagy."

Guild 2006.11.07. 23:16:27

Van már néki blogja is ahol válaszol. Mármint Árpinak.
w.blog.hu/
süti beállítások módosítása