Lázadó csőcselék
2006. október 28. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Lázadó csőcselék

Nyugodjunk meg: a kormány a helyén van, és a csőcselék lázadásának megakadályozásán dolgozik éjt nappallá téve, természetesen a rendőrséggel együttműködve.

"A Párt Központi Vezetősége és a Kormány együtt Budapest öntudatos munkásaival mindent megtesz, hogy a fasiszta csőcselék lázadását, fosztogatását megakadályozza."

"Még egyszer felszólítok minden elvtársat, hogy személyes felelősséggel akadályozzák meg, hogy a rendbontás a vidéki városokra, községekre kiterjedjen. A rendzavarókat azonnal vonják felelősségre, szorosan működjenek együtt a rendőrséggel, államvédelmi szervekkel."

Mindezt Apró Antal mondta 1956 október 24-én. Apró Antal a gyengébbek kedvéért Gyurcsány Ferenc feleségének nagyapja, Kádár jobbkeze, az üzleti élet szereplői szerint Magyarország egyik legbefolyásosabb csoportjának, az Apró-Dobrev-klánnak a megalapítója.

A vér nem válik, a vér nem válik vízzé... énekelte, khm, a Hooligans...

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr3716790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nane 2006.10.28. 16:48:53

Pontosan mennyiben vére Gyurcsánynak Apró? Segítek: semennyiben. Nekem meg a barátom ismerősének a régi szobatársa volt gonosz ember. Ergo én is az vagyok?

2006.10.28. 18:37:28

Nem, te csak szándékosan értetlen vagy. És gondolom nem egy elvtársi villában hajtod álomra szép és okos fejed minden áldott nap.

okospopulizmus 2006.10.28. 18:56:36

csi, hát ez kerek és mélyenszántó politikai érvelés. klassz dolog lehet ez a polgári ándergránd.

krasnya 2006.10.28. 20:00:26

okospopulizmus drága, akkor egy kis gyorstalpaló.

1. A csőcselékezéssel, tűzparanccsal oly könnyen dobálózó Apró Antal, az MSZMP KB tagjaként, az Országgyűlés elnökeként dübörgő tapsvihar közepette jelentette be, 1958. júniusában, hogy az "ellenforradalmár", "áruló" Nagy Imre elnyerte méltó büntetését, kivégezték.

2. A III Magyar Köztársaság egyik nagy szimbóluma, hivatkozási alapja Nagy Imre mártírsága és az 1956-os forradalom. Ezen a napon kiáltották ki 1989-ben a köztársaságot. A kommunista diktatúra akkor bukott meg végleg, amikor bejelentették, hogy 1956 nem ellenforradalom, hanem népfelkelés volt, a Hősök terén őt, és mártírtársait pedig újratemették.

3. Gyurcsány Ferencet magánélete engem abszolút hidegen hagy, miniszterelnökként megtehette volna, hogy szakít a legvéresebb sztálinista múlttal - azzal, hogy megválasztásakor szépen, csendben, halkan kiköltözik az Apró-villából és elfogadja a felajánlott miniszterelnöki rezidenciát. Ő ezt nem tette, felvállalta az örökséget.

4. El tudod képzelni, hogy monjuk a francia miniszterelnök a Vel D'Hivi razzia emlékére tartandó megemlékezésre a német kollaboráns Vichy-i kormány egyik főemberének, Lavalnak házából érkezik, majd elcsukló hangon beszédet mond a holokauszt áldozatainak emlékére?

5. Aki ezeket az összefüggéseket nem érti, ellenben nagyon szeret oktatni másokat európaiság, demokrácia és magyar történelem összefüggéseiről, az - sajnálom - nem demokrata. Mint ahogy Gyurcsány Ferenc ab ovo nem az.

sHelf 2006.10.28. 21:35:38

a liberálisok egyik mániája, hogy mindent relativizálnak. de van egy-két dolog, amit nem szabad. általában nem szoktam erről vitatkozni másokkal, mert feleslegesnek tartom, de akkor most leírom, hogy én hogy látom.
ez az ember ugyanabból a házból indul el megemlékezni Nagy Imréékről és a forradalomról, ahonnan Apró Antal indult el 50 éve lövetni. ha csak szerintem morbid, akkor én kérek elnézést.

bitadani · http://tarsasjatek.blogspot.com 2006.10.28. 22:04:29

a második bekezdésben, shelf, van igazság.
az első meg ("a liberálisok egyik mániája, hogy mindent relativizálnak") egyszerűen rosszindulatú - ezt a kört persze már sokszor lefutottuk, most meg ráadásul nem is tudsz rá válaszolni, de attól még egyszerűsítesz, és ezzel bántasz.
gyurcsányt pedig csak nem tekintjük már liberálisnak...

homopoliticus · http://homopoliticus.freeblog.hu 2006.10.29. 09:19:24

Én teljesen egyetértek azzal, hogy a magyar miniszterelnöknek nem szabadna Apró Antal villájában laknia. De tudomásul kell venni, hogy ezel a véleményünkkel igencsak törpe kisebbségben vagyunk Kádár Magyarországán. Gyurcsány azért nem költözött ki onnan, mert tudja, hogy az embereket ez nem érdekli. Sőt, ha kiköltözne, kiröhögnék, hogy hogy lehet ekkora balfasz.

Továbbmegyek: Kádár népe számára (az országot még mindig ez lakja) nagyon fontos, hogy olyan miniszterelnöke legyen, aki nem költözik ki Apró villájából. Hiszen ez a demonstratív lépés igazolja számára azt, hogy nyugi, semmi baj, a kádárizmus a maga akolmeleg posványával (képzavar) még mindig itt van köztünk. A kontinuitás él és virul. Amitől a nép leginkább retteg: felelősségvállalás, egyenes beszéd, múlttal való szembenézés, az nem fenyeget.

Ez egyébként nemcsak az MSZP-szavazókra igaz, tulajdonképpen ez az egyetlen dolog, ami összetartja az országot.

bitadani · http://tarsasjatek.blogspot.com 2006.10.29. 11:41:14

elég rossz véleménnyel vagy az ország polgárairól...
mint írtam, sztem sem kéne ott laknia, de hogy ezt (az ottlakást) egyenesen elvárja tőle a nép, nem gondolnám. szal a "továbbmegyek"-ig egyetértünk, utána inkább túlmentél, vagy legalábbis durván általánosítasz.

Guild 2006.10.29. 20:29:00

Kicsit off topic, de izgat a kérdés:
Tudja-e valaki, hogy ki kezdte 23-án?
Az biztos, hogy a könnygáz szórást a rendőrség a kődobálást meg a csőcselék, de melyik volt előbb?

Melyik a helyes sorrend?

A
1. csőcselék: kordon bontás
2. rendőrség: könnygáz
3. csőcselék: kődobálás

B
1. csőcselék: kordon bontás + kődobálás
2. rendőrség: könnygáz

C
1. rendőrség: könnygáz
2. csőcselék: kordon botás + kődobálás

Csak azért kérdezem, mert eddig nem sikerült kiderítenem. A csőcselék szerint ugye C esetleg A, a rendőrség szerint viszont B.
És volt molotov koktél az elején, vagy az csak később került bevetésre?

on topic:
Abszurdnak (vagy inkább gusztustalannak?) tartom a dolgot, de nálam ez azért nincs Gyurcsány hét fő bűne közt.

homopoliticus · http://homopoliticus.freeblog.hu 2006.10.30. 10:04:01

bitadani: nem azt írtam, hogy elvárja tőle a nép. Azt írtam, hogy nagyon fontos neki, de talán pontosabb kifejezés, hogy - lehet, hogy hülyén hangzik, de - egy létező lelki igényt elégít ki. Az emberek visszajelzést kapnak arról, hogy a Kádár-rendszer tulajdonképpen egy rendben levő dolog volt, nem kell miatta, az abban játszott szerepük miatt szégyenkezniük (pedig szerintem kéne).

Voltaképpen Horn Gyula is hasonló okokból volt sikeres politikus: még a hibáiban is ráismert az átlagember (ezt talán Tölgyessy írta róla, nem emlékszem pontosan). Pedig hát ez egy agyrém, Horn mint demokratikus politikus.

Tény, hogy rossz a véleményem az ország polgárairól, de nem hallottam eddig olyan érvet, amelyik ezt alapjaiban megingatta volna. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lehetne árnyalni, nyilván nem látok mindent.

homopoliticus · http://homopoliticus.freeblog.hu 2006.10.30. 10:07:40

korrigálok az előző bejegyzés 2. bekezdésében:

"még a hibáiban is ráismert az átlagember"

helyett

"még a hibáiban is _magára_ismert_ az átlagember"

bocs.

bitadani · http://tarsasjatek.blogspot.com 2006.10.30. 10:32:02

ez így máris jóval árnyaltabb, more or less egyet is értünk.
az csak a bajom (és ez nem annyira rád vonatkozik, mivel nem ismerjük egymást), hogy ezeknek a nép hülye/erkölcstelen érveléseknek rendre az a vége, hogy ezek még választani se tudnak rendesen, lám most is a nyakunkra ültették a gyurcsányt stb, gyakran van bennünk vmi - sztem indokolatlan - felsőbbrendűség.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2006.10.30. 11:48:47

Kádár népe nem is tud róla, hol lakik Gyurcsány. A hatalmas Orbán-villa viszont, na az nagyon is érdekli! A felsőbbrendűség-érzés indokolt, annak éreztetése ellenséges közegben viszont ellenjavalt!

nyeglah 2006.10.30. 13:27:19

Amennyire tudom, okt. 23-án nagyjából az A változat szerint kezdődött a móka. A Corvin köz környékén délelőtt elterjedt a hír, hogy délután a tüntetőket visszaengedik a Kossuth térre (ezt egyébként pl. az Info Rádió is bemondta), ezért az emberek kisebb csoportokban elindultak arrafele. Ez sokaknak azért volt fontos, mert az éjszakai kiürítésnél a téren alvóknak minden iratuk, pénzük, ruhájuk stb. ott maradt, s ezeket szerették volna visszaszerezni. A rendőrség amúgy pontosan tudta, hogy merre mennek, hiszen minden sarkon közlekedési rendőrök posztoltak a delegációk miatt. Amikor az első egy-két száz fős csoport a Bajcsyról befordult az Alkotmány utcába, ott kordonba ütközött, amely mögött nem birodalmi rohamosztagosok, hanem néhány tucat egyszerű körzeti megbízott állt. A tüntetők erre egyrészt dühösek lettek, hogy mégsem juthatnak be a térre, másrészt felbátorodtak, hogy a kordont nem őrzik komoly erők, s elkezdék szétszedni a kerítést. Molotov koktél, kövek meg ilyesmi még nem voltak, hiszen a tüntetők nem készültek harcra. A rendőrök egy ideig töketlenkedtek, s megvárták, amíg még több tüntető csoport érkezik az Alkotmány utcához, majd csak ezután jött hátulról az erősítés rohamosztagosok, gránátosok meg vízágyúk képében; eddigre a tömeg már megnőtt, és kurva ideges lett. Mindennek elejét lehetett volna venni, ha az első húsz embert - akinek érkezéséről pontosan tudtak - megfelelő erők várják, s kapásból kiemelik.

Molotov koktélokat én egyébként csak jóval később, este láttam, s ezeket sem a rendőrökre dobták. Nem is sérült meg tőlük egy rendőr se, bár mint tudjuk, az egyiknek állítólag benzines lett a gatyaszára.

Egyébként ez a "ki kezdte?" kérdés a későbbiek szempontjából egyáltalán nem releváns, mert attól, hogy 2-kor az Alkotmány utcánál esetleg elrepült egy kő, még nem kell 6-kor az Astoriánál kilőni a nagyi alól a járókeretet.

Még két apróság: a Kossuth téri tüntetőktől elkobzott "fegyverek" között a vasgolyók valójában petang-golyók; az előző napokban az unatkozó tüntetők petangozással múlatták az időt, ehhez használták a golyókat. A fényképeken szereplő késeket pedig nem a rendőrök találták a helyszínen, hanem maguk a szervezők gyűjtötték be és adták át őket a rendőrségnek, a korábbi megállapodás értelmében.

Guild 2006.10.30. 16:10:48

nyeglah: köszönöm

A "ki kezdte?" csak abból a szempontból releváns, hogy ha az elején sikerült volna normálisan kezelni a dolgot, akkor a későbbiek be se következnek. A beszámolód alapján pedig szerintem erre lett volna esély.
Elkélne a rendőrségen egy a témában járatos pszichológus, aki elmagyarázza a vezetésnek hogyan lehet egy potenciálisan agresszív csoportot megfelelően kezelni. Ha pl. alternatív terepet ajánlanak a tüntetésre, estleg (horribile dictu) az állami "ünnepség" után visszaengedik őket a térre, akkor talán békés keretek közt maradt volna a dolog.
(Az éles lőgyakorlattá alakított oszlatás persze ettől függetlenül hiba.)

krasnya 2006.10.30. 17:07:34

petanque, kedveseim, petanque.

Ha egyszer vége lesz ennek az egésznek, meghívlak benneteket leendő dél-franciaország birtokomra, pastis-t szopogatunk, mezítlábas gauloise-t szívunk és a közben dobáljuk az idióta vasgolyókat. És utána hülyére zabbantjuk magunkat sonkával, olajbogyóval, articsókával, sajtokkal, igenjó vörösborokat iszunk, és a falu főterén található kútnál látott Monica Belucci-szerű szépség idomait tárgyaljuk közben.

Ps.: "vége lesz ennek az egésznek" = Az Európai Értelemben Vett Szociáldemokrata Főamőba visszatér az írásművészethez.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2006.10.30. 17:31:35

Ha már elkezdjük szerkeszteni a Nagy Sznob Kézikönyvet, akkor egész pontosan pétanque.
Részletesebb infók itt: www.petanque.fr/

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2006.10.30. 18:43:29

Csak francia rohamrendőrökkel ne találkozzatok, mert a végén még kedvetek lesz visszasírni az itthoniakat...:)

nyeglah 2006.10.30. 20:08:29

Petang, pétanque, tök mindegy, köcsög egy játék. Bár gondolom, ha a Kossuth tériek kanasztáztak volna golyózás helyett, akkor a tévében a paklikat mutogatnák, s bebizonyítanák, hogy cinkeltek, s alkalmasak emberi élet kioltására.

Azért azt is megnézném, ha Gyurcsány francia öntudatosságú állampolgárokkal találkozna...

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2006.10.30. 20:30:01

hehe:)

Tomcat üzent a Kossuth térieknek ilyet, hogy úgy tüntessenek, mint egyszer a franciák, hogy minden szabályt betartanak a munkájukban, és akkor majd megbénul az élet.

Viszont most majd jön a párhuzamos Magyarország...

Avigoni Presbiter 2007.03.09. 21:04:29

Apró Antal csőcseléknek hívta a népet pedig a nép-ből éltek ők is és a mostani kormányon lévők is belölük élnek.
Amugy nem tom ki hogy van vele de a mostani kormányt és az egész Mszp fel kell számolni addig itt nem lesz fejlödés még a posz komunista uj- kapitalizmus hibrid fajtát elnem távolitjuk A kommunizmus európa szerte eltünt vagy nagy mértékben megváltozott de itt még midig az mszp istenitik.
Azt mondják hogy a 90-es években rendszer váltás volt hogy majd sokkal jobb lesz minden ehhez képes a fiatalok és mindenki más rosszabul él mint az elmult évtizedekben és a fiatalok mit tanulnak az ország vezetöitől: Lopjunk ,csaljunk hazudjunk,
Ha demokrácia van mért nem távolithatjuk el őket ????
süti beállítások módosítása