Útelágazódás
2006. október 17. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Útelágazódás

Kormányzati megbeszélésről származó szöveget szivárogtatok ki! Ki mondhatta? A helyes megfejtők között reformcsomagokat sorsolunk ki.

"Valószínű, hogy az elmúlt néhány esztendőben kritikus útelágazódáshoz érkeztünk. Van esélyünk felzárkózni a fejlettebb országokhoz és gazdasági teljesítményeinket hozzáigazítani az elképesztő gyorsasággal változó feltételek és követelmények rendszeréhez, de ma még nem zárható ki a leszakadás sem. Az elmúlt másfél évtized változásai polarizálták a világot. Viharos gyorsaságú tudományos fejlődés indult meg.

Az, hogy a gazdasági illeszkedési folyamatban sikerül-e összeegyeztetni a pillanatnyi kényszereket és a stratégiai célokat, sok mindentől függ. Talán mindenekelőtt attól, hogy létrejöjjön egy olyan széles társadalmi bázis, amely a modernizációt akkor is támogatja, ha az átmenetileg fájdalmas következményekkel jár. Különben a gazdaságpolitika könnyen belesodródhat a defenzív lépések egymásutánjába. El kell kerülni, hogy olyan nézetek fékezzék a változásokat, melyek csak az értékvesztést, a korábban nem volt konfliktusok kiéleződését látják.

A magyar gazdaságot (...) a stagnálás, a romló versenyképesség jellemzi. A gazdaság gyors fejlődéséhez sszükséges korábbi hajtóerők ma már kimerültek. Így korábban a beruházások, de most már mindinkább a fogyasztás korlátozásával kényszerülünk megakadályozni az eladósodási folyamatot. (...)

Ismét bebizonyosodott, hogy a gazdasági törvényeket figyelmen kívül hagyó gazdaságpolitika mennyire kétélű fegyver. (...) A társadalom nem győződött meg a kormányzat megújulási eltökéltségéről, nem alakult ki az a szellemi pezsgés, ami pedig a reformperiódusok nélkülözhetetlen élesztője. Kétségkívül nehezíti a helyzetet, hogy a változásokra leszálló ágban kerül sor, ami lerontotta a társadalmi értéküket. Ilyen körülmények között a széles körű támogatás megszerzése jóval nehezebb. Egyre többen vélekednek úgy, hogy voltaképpen nem is reformlépésekről, hanem csupán a korábbi gazdaságpolitikai hibák számláinak a társadalommal való kifizetéséről van szó. (...)

Gyakori a látszategyetértés, a szavak és tettek különbségét szentesítő farizeusság. A nem munkából származó jövedelmeket, ha suba alatt marad, elviseljük - lásd idegenforgalom, lakáspiac, borravaló. (...)

A kormány gazdaságirányítási konzultatív testületeket hoz létre, amely mögött munakcsoportok állnak majd. Ez nem döntési hatáskörrel rendelkező államigazgatási szervezet, hanem a véleményütközés fóruma, a kormányzati munka nagy autonómiával rendelkező segítője lesz. (...)

A gazdaságpolitika kockázat a társadalom jelentős része bizonyára vállalja, ha problémáit is nyíltan megvitatja, ha világossá válik a közvéleményben, hogy a túlzott óvatosság, a halogatás nagyobb kockázattal jár, mind az egyetértésen alapuló, bár nehézségeken járó cselekvés."

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr7316228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2006.10.17. 17:14:42

Itt ülök internet hungaryn, turul osztja az észt színpadon:)

bitadani · http://tarsasjatek.blogspot.com 2006.10.17. 18:41:36

nekem meg a szobatársam a turul :)

nénike · http://mandiner.hu 2006.10.18. 09:34:39

Nekem meg a szuperegom :-)

Egyébként miről beszélt Tihanyban ez a tanult ember?

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2006.10.18. 09:44:55

tudom, te is ott ültél a szinpadon, és a töketlen műsorvezető nem adott lehetőséget a hallgatóság kérdéseinek. Ezért gondolkodom rajta, hogy kiszerkesszem azt a megjegyzését, amiről azt mondta, hogy nem biztos, hogy jó lenne ha kikerülne:)

különben nénie, nem fogod elhinni, a politikai blogokról volt szó:)

különben kemény bullshit-mantra ez a konferencia, főleg amit a politikusok vetítettek az elején...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2006.10.18. 11:07:51

Az előadók közül az ámerikai vendégek beszéltek beleéléssel (különösen Ms. Teachout) & érdekesen, a többiek hajlamosak alibizni. A moderátorok meg... :)

bitadani · http://tarsasjatek.blogspot.com 2006.10.18. 11:09:24

smalladam: agree...
amúgy arra gondolsz, hogy a betelefonálós műsorokba csak hülyék telefonálnak? ;)

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2006.10.18. 11:58:15

pont arra:)

különben nem csak alibizés, de néhány beszélgetés olyan, mintha kordzakós esztéták beszélgetnének Moholy-Nagy korai munkáinak értelmezéséről. Izgalmas, de ki a faszt érdekel?:)

Különben akartam kérdezni a blogokről ezt-azt

nénike · http://mandiner.hu 2006.10.18. 12:09:25

SZVSZ ez a bloggolás is legalább annyira periféria, mint Moholy-Nagy. Hírszerző, UFi, 168 óra belterj.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2006.10.18. 12:36:36

Ja. Csak pont azt nem mondta el senki, hogy az ebben rejlő pozitív lehetőségeket, párbeszéd, etc. (idealista vagyok, nem tehetek róla:D), hogyan lehetne kihasználi, bővíteni.

bitadani · http://tarsasjatek.blogspot.com 2006.10.18. 12:53:02

csak moholy-nagy látszólag senkit se érdekel, míg a blogokról olyan kiváló értelmiségiek és televíziós műsorvezetők mondanak véleményt, akik ugyan nem tudják micsoda, de receptoraikkal észlelik, hogy ez trendi.
amúgy periféria, persze.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2006.10.18. 15:43:56

vettem észre...
szerintem is periféria, de talán lehetne belőle jó dolgokat kihozni
süti beállítások módosítása