Mi lesz a magyar orvoshiánnyal?
2016. december 19. írta: Redakció

Mi lesz a magyar orvoshiánnyal?

orvoshiany.jpg

Valóban létezik a hazai orvoshiány, vagy ez csak „lakossági érzet”, ahogy az államtitkár mondja? A háziorvosok jelentős hányada pár éven belül nyugdíjba megy, a fiatal orvosok pedig szívesebben mennek külföldi kórházakba, mint a magyar vidékre. A hálapénz valakit itthon tart, de mást meg elüldöz. Hiába kaptak ősztől százezres fizetésemelést az orvosok, ha a magyar egészségügy közege továbbra is kiábrándító. A munkaerőhiányról szóló riportsorozatunk harmadik részében az orvoshiánynak jártunk utána szakorvosokat, háziorvosokat, rezidenseket és az egészségügyi államtitkárt is faggatva.

Az egészségügy nyomorúságáról könyvtárakat lehetne teleírni, mi most a munkaerőhiányról szóló riportsorozatunk részeként „csak” az orvoshiánnyal foglalkozunk. Amivel kapcsolatban az egészségügyi államtitkár meglepetéssel a hangjában visszakérdezett a minapi interjúnkban: „Milyen orvoshiány?” Merthogy mindez szerinte csak a lakosság percepciója; s annak, hogy a kórházakban káosz van, mégis „mi köze az orvoshiányhoz”? – kérdezett vissza Ónodi-Szűcs Zoltán költőileg.

A költői kérdést meghagyva ebben a cikkben eggyel visszalépve arra keressük a választ, hogy akkor magának az orvoshiánynak mihez van köze? Merthogy nem csak a mi percepcióink, de interjúalanyaink – akik közül néhányan megváltoztatott keresztnévvel szerepelnek a riportban – érzékelése szerint is igenis létezik ez a probléma.

Bakó Bea hazai munkaerőhiányról szóló riportsorozatának újabb cikkét híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr7412058113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2016.12.19. 16:59:13

Sokkal jobb a cuclizmusban sem volt. Engem magánpraxisra hordott az anyukám egy idős, túlélő bácsihoz, akinek a kisujjában volt a tudomány.

A saját gyerekeinket végig magánpraxisra hordtuk, miután az állami ellátás majdnem megnyúvasztott belőlük kettőt, a hozzá nem értésével.

Krónikus esetben nincs mit tenni, le kell nyelni a állami békát, csak előtte jól be kell tárazni a bukszát húszasokkal.

A gyerekvállalás költségeivel alaposan elszaladt a csikó, több kört ráver a bérekre, még mielőtt célba érne.

A helyzet csak rosszabbodni fog, mert makkegészséges nyugdíjast még senki sem látott, azokból pedig egyre több lesz, gyerekből kevesebb.

A triviális jelenségekről folytatott disputa, nos, az már kicsit sok, strukturális változások nélkül.
___

No, de mit tehetnénk, ha annyi eszük sincsen, hogy bérlakásokat építsenek stadionok helyett, akkor majd pont ezt fogják megvajákolni, a kettő, kisebbségi integráció közti cigiszünetben.

Herr Stacheldraht Leger 2016.12.19. 17:25:32

duke nukem says: let god sort 'em out
süti beállítások módosítása