Így legyél Magyarország örökös vezetője!
2016. október 19. írta: pinter.bence

Így legyél Magyarország örökös vezetője!

democracy.jpg
Kemény és szívós munkával, egy sor merénylet és kapitalista összeesküvés túlélése után végre sikerült: létrehoztam egy utópiát Magyarországon, ahol mindenki busszal vagy biciklivel jár, mindenki egészséges, az oktatás minősége az egekben, a gazdaság szárnyal, az alkoholizmus megszűnt, és ami a legfontosabb: kitöröltem a választók fejéből a választás lehetőségét, a politikai vetélytársakat örökre levertem, én lettem az ország kirobbanthatatlan, örökös vezetője.

Elmondom, hogyan.

*

Az elmúlt évek egyik – politikabubusoknak mindenképpen legszórakoztatóbb és legidegölőbb játékával, a 2013-ban megjelent Democracy 3-mal játszom, annak is a magyarországos modjával, ami első ránézésre egy brutális mission impossible.

A kezelőfelület viszonylag összetett, de a lényeg az, hogy mi vagyunk az ország vezetői: mi hozunk meg minden gazdasági, társadalmi, stb. döntést. A külpolitika nem nagyon játszik szerepet, ahogy a propaganda (és a valódi emberi természet) sem: a választók kifejezetten racionálisan és így könyörtelenül reagálnak a policy-döntéseinkre. Ilyen a kezelőfelület:

kepkivagas.JPG

Ha egy-egy területre rávisszük az egeret, akkor rögtön láthatjuk, hogy arra az adott dologra, például a GDP-re, a bűnözésre vagy éppen az elhízásra mi van pozitív vagy negatív hatással. Középen a különböző választói csoportokba tartozók elégedettsége látszik, de ez csalóka, hiszen egy választót több ilyen csoportcímke is befolyásol szóval lehet valaki egyszerre kapitalista, vallásos és autós; vagy éppen tömegközlekedést használó fiatal középosztálybeli.

A valósághoz képest nehézség, hogy semmi elterelő hadművelettel (lásd xenofóbia felszítása, szellemi polgárháború elmélyítése, politikai ellenfeleink lejáratása) nem tudunk élni: csakis az eredményeinkre reagálnak a választók.

A körökre osztott játékban mindig egy adott mennyiségű politikai tőkével gazdálkodunk, ami a kabinet minisztereinek hatékonyságából és lojalitásából adódik össze. Egy adó növelése például több politikai tőkénkbe kerül, mint az alkoholfogyasztás korhatárának emelése. A kezdéskor adott policy-k mellett pedig egy sor elképzelés várja, hogy bevezessük, miközben addig működőket el is tudunk törölni.

*

A cél az, hogy egyrészt túléljünk a ciklus végéig, másrészt, hogy ha ez sikerült, meg is nyerjük a választást. Ez pedig Magyarország esetében közel sem egyszerű feladat.

Gazdasági válságban van az ország, iszonyatos méretű adóssággal, gyenge GDP-vel és kellemetlen deficittel, de ha ez nem lenne elég, akkor ott van az egészségügy és a szegények közel sem szívderítő helyzete. Na meg az alkoholizmus. A feladat a következő: úgy kell rendbe szedni a büdzsét, hogy mindeközben valamilyen módon megfeleljünk az alaphelyzet szerint erősen szocialista választóknak  tehát a neoliberális reformok követése alapvetően nem vezethet eredményre, mert biztosan elbukjuk a választást. Ha viszont átmegyünk full kommunistába, akkor még a választás előtt meg fog minket gyilkolni/buktatni valamelyik kapitalista ellenálló csoport. Tudom, mert az első öt-hat alkalommal így jártam.

Az elsődleges szempont tényleg az, hogy a gazdaságot beindítsuk ehhez csökkenteni kell a cégek adóit és növelni kell a produktivitást, amit leginkább az alkoholfogyasztás csökkentésével tudunk elérni.

A másik dolog pedig az, hogy már az elején el kell kezdeni önteni a pénzt az oktatásba és a tudományos programokba, hosszú távon ez a legnagyobb tanulság. A vállalati oldalról kieső adóbevételeket, illetve az oktatásra elköltött forintokat eleinte csak finoman persze  a gazdagokat sújtó adókkal kell visszahozni a költségvetésbe.

Az első választásig azért a szerencsén is múlik a dolog. Ha sikerül a válságot megoldani és a gazdaságot beindítani, akkor egyre könnyebb dolgunk lesz, és eldönthetjük, hogy milyen irányba billentsük a társadalmat, melyik választói csoportokra koncentráljunk.

Legnagyobb meglepetésemre egy-két ciklus után a következő helyzet állt elő: az ellenzéki oldal gyakorlatilag megszűnt létezni, nagyon el kéne rontanom valamit, hogy ne én nyerjem a következő választást a Duna-menti Zöldutópiában.

Itt van az utolsó közvélemény-kutatás eredménye. Az egyes csoportok neve mögött a szürke sáv azt jelzi, hogy a népesség hány százaléka tartozik az adott választói csoporthoz, de a skála túlsó vége sajnos lemaradt a képről. Így is látszik viszont, hogy a Duna-menti Zöldutópia polgárainak jelentős része az elég széles középosztályhoz tartozik, nagy arányban liberális és szocialista, állami alkalmazottként vagy farmerként dolgozik, valamint valamilyen etnikai kisebbséghez tartozik. Vallásos választók nincsenek, konzervatívok és kapitalisták alig. A rendszerrel leginkább a tömegközlekedéssel utazók, a környezetvédők, a liberálisok, a szegények, a szocialisták és a nyugdíjasok elégedettek. Ilyen választói szövetség láttán szerintem Soros György is megnyalná a tíz ujját.

10338699_10203830936990999_630409761226963384_n_1.jpg

Amit tehát a fenntartható fejlődéshez és biztos hatalomhoz csinálni kellett: rendbe rakni a költségvetést, jól összerakni az adókat, rendet teremteni és minden lehetséges módon az oktatást és a tudományt finanszírozni. Helló Szingapúr? Helló Magyarország.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr3911818393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

room_101 2016.10.19. 10:04:40

Nekem még megvannak elmentve azok az értekezések, amiket itt a Mandin 2008-2009 környékén olvastam arról, milyen is lesz 20 év múlva, ha egy böcsületes jobboldali kormány lesz hatalmon rövidesen.
Ugyan még nem telt el 20 év azóta, de - hogyismondjamcsak - nem egészen arrafelé haladunk.

Robinzon Kurzor 2016.10.19. 13:28:21

Jövő héten lesz Super Mario végigjátszás GameBoy-on?

Sir Galád 2016.10.19. 18:22:02

Hát nincs új a nap alatt.

Visceroid 2016.10.19. 21:50:02

Hát, na. Orbán már 2000-től arra apellált, hogy a baloldali kormányok elkúrják, de szerintem 2006 őszére még ő sem számított. De ha már bejött, akkor csinálja azt, amihez a legjobban ért, a néphülyítéshez. A nép meg zabálja. Nem kellett volna elkúrni.

$pi$ 2016.10.19. 21:53:27

"A másik dolog pedig az, hogy már az elején el kell kezdeni önteni a pénzt az oktatásba és a tudományos programokba, hosszú távon ez a legnagyobb tanulság."

Az, ja! Előtte talán nem ártene befoltozni a lukakat, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy mindegy mennyit öntesz bele, jobb nem lesz, csak kifolyik belőle.

"A vállalati oldalról kieső adóbevételeket, illetve az oktatásra elköltött forintokat – eleinte csak finoman persze – a gazdagokat sújtó adókkal kell visszahozni a költségvetésbe."

Ja, tudjuk, mindenki gazdag aki nem minimálbérre van befizetve. Hagyjuk, hogy a tecsó évente 60 milliárdot költségeljen el, majd a gazdagok, akik 700 eurónál többet keresnek kifizetik.

Most szólok, hogy ha emelitek az adót megyek feketén dolgozni. Méltányos adót hajlandó vagyok fizetni, ha megpróbáltok lehúzni egy vasat nem láttok tőlem!

morph on deer 2016.10.19. 23:53:05

@$pi$:
"Most szólok, hogy ha emelitek az adót megyek feketén dolgozni. Méltányos adót hajlandó vagyok fizetni, ha megpróbáltok lehúzni egy vasat nem láttok tőlem!"

Most szólok, hogy először csak összerezzentünk, majd komolyan megrettentünk!
Mindjárt félni is fogunk - szerintem ne várd meg, már most tedd meg, amit meg kell tenned..!

Bell & Sebastian 2016.10.19. 23:57:12

Az összes játék hülyeség. Például: harcoltam én már az összes fronton az összes fegyvernemmel, csak és kizárólag a szövetségesek oldalán.

Az egyikhez volt egy nem legális, nyúlfarknyi kiegészítő, minek hatására meghiúsíthatónak bizonyult a D -napi partraszállás.

Nézem én Lajost, a Kósát, még érteni is vélem, csak pont az értelem veszett ki belőle. Fura egy társasjáték ez, ha se szabály, se ellenfél, se elérendő cél, se büntetés, se vége, se hossza. Nem kicsit bugos, inkább nagyon.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.10.20. 02:53:20

"Amit tehát a fenntartható fejlődéshez és biztos hatalomhoz csinálni kellett: rendbe rakni a költségvetést, jól összerakni az adókat, rendet teremteni és minden lehetséges módon az oktatást és a tudományt finanszírozni."

Bocs, de a 'rend' szó már nincs feketelistán, a nácizmus gyűjtőoldalon? Ha nincs, nincs. Bizony tényleg rendet kéne teremteni. És mindenkivel rendesen befizettetni az adókat.

$pi$ 2016.10.20. 06:22:51

@morph on deer: "Most szólok, hogy először csak összerezzentünk, majd komolyan megrettentünk!"

Ja, nem kell összerezzenni, lehet gúnyolódni. Csak aztán megint oda juttok, hogy senki sem fizet adót, a szegényebbje azért, mert attól nem akartok szedni, a gazdagabbja azért, mert hülyére vettétek őket.

Aztán megint lehet mondani, hogy "elkúrtuk" meg "nem értettünk hozzá".

Szalay Miklós 2016.10.20. 10:45:41

Egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid076

(A legfelső sor a kép tetején, "Demokrácia és diktatúra". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Érdekes lehet továbbá az Állam rész is, többek között a hatalommal való visszaélésről.

chrisred 2016.10.20. 11:12:07

@Androsz: Attól függ, hogy az a "rendcsinálás" cél vagy eszköz a hatalom szempontjából. Mert a rendpártiság nem mindig polgárpártiság.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.10.20. 11:22:06

@room_101:

Azóta az irány jobb lett. A 2008-as Fidesz feje még tele volt liberális butaságokkal.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.10.20. 11:25:38

@$pi$:

A ballib adópolitika lényege:
- a picit is jobban kereső kisembert gazdagnak nyilvánítani, majd agyonadóztatni,
- a nagytőkéseknek meg adókedvezményt adni, ha megígérik, hogy minden profitot kivisznek az országból.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.10.20. 11:26:58

@chrisred:

Polgárpártiságra nincs is szükség, a polgárokat irtani kell. Mi is a mai polgár? Elhülyült, liberális véglény, akinek az esze csak a fogyasztáson jár, miközben homokosokat és iszlamistákat simogat.

chrisred 2016.10.20. 11:49:30

@a BircaHang Média szerk.: Te már csak tudod, polgártárs! :)

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.10.20. 12:26:05

Már csak 3 nap !

Emlékezzünk együtt hogyan verette meg Gyurcsány Ferenc kerek 10 éve a magyar honfitársait, csak mert mást merészeltek gondolni a világról.
Mert kifütyülték.
Íme:
www.google.hu/search?q=rend%C5%91ri+t%C3%BAlkap%C3%A1s+2006&espv=2&biw=2133&bih=1100&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiEoPep_ebPAhXIvRQKHQi4DfoQ_AUIBigB&dpr=0.9

---------
Most azok mennek majd fütyülni, akik 10 éve a rommávert tüntetők képein örömködtek.
Ennyit tudnak meg a nevüket.
süti beállítások módosítása