Gyimes és a genius loci
2015. augusztus 16. írta: dobray

Gyimes és a genius loci

img_0601_1.JPG

„Felgyorsult az élet, nagyapáink szekérrel jártak és megvolt a munka, reggel kiszekereztek, este haza; most meg autó, repülő, mégis jobban sietünk” – elmélkedik a kocsmáros néni a világ egyik legfestőibb fekvésű kocsmájában, Gyimesközéplokon. Ha pedig már Gyimesben is a felgyorsult életre panaszkodnak...

Pedig Károly herceg szerint Erdély a bolygó megmentésének kulcsa, mivel itt még harmóniában gazdálkodnak a természettel az emberek (tegyük hozzá: már aki). Károly herceg lehet, hogy olvasta a hagyományos gyimesi gazdálkodásról nemrég megjelent kötetet. Elkapta őt is az Erdély-romantika, ami üdvözlendő, bár azért Erdély nem csak hagyomány és falu és elveszett Atlantisz (és nem szívcsakra), mert például a Ceaușescu-féle iparosítást meglehetősen belerondított az erdélyi idillbe, így ronda, lerobbant ipari komplexumokkal gazdagodott a kép. Lassan pedig a Károly által dicsért és az általunk is kedvelt hagyományos gazdálkodás is visszaszorulóban van, és az új nemzedékek sem feltétlen űzik szívesen ezt teljes állásban. Ha ugyanis harmóniában élünk a természettel, akkor erősen meg is kell küzdeni vele. Ha viszont már épp nemrég jártunk Gyimesben, ím egy képriport a páratlan Gyimes-völgyből és a gyimesi hegyekből. 

img_0625.JPG

Gyimes: a Kárpát-medence egyik legkisebb tájegysége, ami a 18. századtól vált állandó jelleggel lakottá, miután csíki és moldovai menekültek népesítették be. A gyimesi csángók úgy tartják, hogy ők a katonai szolgálat elől menekültek ide – írja egy Hargita megyéről szóló útikönyv. 

img_0548.JPG

Budapesttől az út szintideje 12 óra, ez valószínűleg az átlagos erdélyi gyorshajtással teljesíthető (a gyorshajtáson nem azt értjük, hogy lakott területen 50 helyett 60-nal mennek arrafelé átlagosan, hanem hogy 90-120-szal). Arrafelé egyébként egy táposnak nehéz elaludni vezetés közben, ahogy egy jóbarátom mondaná, Erdélyben még érdekes és érdemes vezetni.

img_0639.JPG

De mi is van Gyimesben? Egy hosszú, igen keskeny völgy, a Tatros völgye, ami keresztmetszetben kb. úgy néz ki: hegy, Tatros, vasút, házsor, országút, házsor, hegy.

Ne gondoljunk hagyományos falvakra, a völgy hosszában húzódik három település, Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok és Gyimesbükk (emitt van az ezeréves határ és a Rákóczi-vár − ami nem Rákóczi-vár, a Bethlen Gábor által kereskedelmi célokból építtetett várat II. Rákóczi Ferenc csak megerősíttette); továbbmenve pedig átérünk Romániába Moldovába, Kománfalvába (Comănești), aminek medvefesztiváljáról már írtunk.

img_0608.JPG

img_0573.JPG

A gyimesi népzene és néptánc összetéveszthetetlen mással, különleges folt a kárpát-medencei folkpalettán. A helyi fiatalok persze inkább diszkóba járnak. A zene és tánc megmentésében nagy szerepe volt Sára Ferencnek és feleségének, akik nemes egyszerűséggel Magyarországról Setétpatakára költöztek, hogy a fiatal gyimesi nemzedékeknek is megtanítsák az öregek elveszőben lévő, közösségi tudását. 

img_0609.JPG

A fagazdálkodás Gyimesközéplokon Twin Peaksbe illő látképet produkált, a legtöbben a faiparban dolgoznak, de sokak nincsenek annyira harmóniában a természettel, így inkább a reggeli sörüket isszák a kocsmában. Egy, a reggeli rendelését intéző, pultnál álló úrnak arról panaszkodik a kocsmában ülő cimborája, hogy a héten csak egy nap van munka, erre odaszól neki az illető, hogy nem akar-e kaszálni menni. A megoldás elsikkad.

img_0569.JPG

img_0582.JPG

img_0583.JPG

img_0603.JPG

A gyimesi településszerkezet azonban bonyolultabb: a központi falvakból ágaznak el a „patakák”, a külön falvakat alkotó völgyek, és tulajdonképpen a völgy fő települései ezen havasi szórványtelepülések közös központjai. A patakák a Nemere-hegységbe és a Csíki-havasokba kúsznak fel.

Egyes patakák családnevekről kapták a nevüket (pl. Antalokpataka). Híresebb patakmenti település Setétpataka, Hidegségpataka és Borospataka. A patakákból vezet fel az út a havasi esztenákra, ahol nyáron kajibáznak vagy a tulajdonosok, vagy az általuk felfogadott bérmunkások, akik kint, a hegyen őrzik a nyájat, sajtot készítenek, stb.

img_0646.JPG

 img_0647.JPG

img_0657.JPG

img_0671.JPG

Meredek megoldások.

img_0665.JPG

img_0675.JPG

img_0688.JPG

img_0692.JPG

img_0696.JPG

Ahogy sétálunk lefelé, a pásztorkutyákat gondosan kerülgetve és bottal távol tartva a Sötétpataka és Antalokpataka feletti esztenákról, elvesztjük az utat, így szóba elegyedünk az egyik útbaigazítónkkal. 

img_0705.JPG

img_0706.JPG

img_0730.JPG

A bákói családot egy falusi fogadta fel, hogy áprilistól novemberig vigyék az esztenát, azaz kajibázzanak. Azt nem tudjuk, a gyerekek mikor járnak iskolába, de pár fényképért útbaigazítást és egy hatalmas, frissen készült sajtot kapunk. Rádiójuk van, szól belőle a manele. Amilyen zordonnak tűnt a bácsi (és kutyája) messziről, annyira kedves közelről.

img_0712.JPG

img_0715.JPG

A természetközeli gazdálkodás jegyében az itató praktikusan újrahasznosított alkatrészből készült. Bevett megoldás.

img_0735.JPG

Arra kell menni, lefelé!

img_0734.JPG

Arra, ott.

 img_0742.JPG

img_0752.JPG

Két kutya, amelyek nem veszélyesek, legalábbis a kerítés mögött vannak. Bár sosem tudhatod, hol a vége a kerítésnek. A kutyákat bottal lehet távol tartani, a havasi pásztorok persze messziről üvöltözik magyarul vagy románul, hogy nem kell félni, nem bánt.

Jó esetben a kutya terelendő csordának néz minket, megpróbál mögénk kerülni és terelgetni az úton. Utána a gazdájához siet, és várja a jutalmat a tisztes munkáért.

Rosszabb esetben ellenségek vagyunk, ekkor csoda híján kénytelenek leszünk hadakozni. A helyi állatorvos szerint a környéken csak az utóbbi időkben kezdtek el a kutyákra házi kedvencként tekinteni, eleddig haszonállatok voltak. Fokozottan igaz ez a havasi kutyákra, képzelhetjük, milyen barázdált a lelkiviláguk. Mondjuk még mindig inkább szavazok három gyimesi pásztorkutyára, mint egy idegesítően nyivákoló, torz, öleb palotapincsire és más izékre.

img_0758.JPG

img_0762.JPG

Kell a fa télire, de például vendéglátónk kiadott házában a fürdőszobában is be kellett fűteni. Persze ez már inkább csak az öregek régi házaiban van így. Mindenesetre a helyiek a farakás mesterei, a fenti megoldás egészen bravúros. 

img_0772.JPG

img_0779.JPG

img_0782.JPG

img_0784.JPG

Mindezzel együtt Gyimesnek Erdélyen és Székelyföldön belül is megvan a maga genius locija. A viszonylag hagyományos gazdálkodás, a fatelepek, a markáns mezőgazdaság, a kommunizmus materiális és lelki relikviái, valamint a mai élet egyvelege a merész hegyekkel különleges egyveleget alkot.

Mint a kocsmáros néni mondja, elmennek ugyan innen a fiatalok, de vissza is akarnak jönni. Meg az is vissza akar menni, tehetnénk hozzá, aki nem oda való, csak ott tölt egy-két hetet. És hát van bőven eladó ház a patakákban... 

img_0785.JPG

Nincs Gyimes a néhány éve elhunyt Zerkula János és felesége, Regina néni zenéje nélkül.

(A képek Gyimesközéplokon, valamint a hozzá tartozó Setétpatakán és Antalokpatakán, valamint a települések feletti hegyekben, a XIX. Nemzetközi Gyimesi Néptánctábor idején készültek.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr327676032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2015.08.16. 09:45:59

Ezer szerencsétek, hogy nem éltetek hivatásszerűen ilyen, vagy még ilyenebb körülmények között, ahol hirtelen valóssággá válik Grimm.

Izgalmas tud ám lenni, amikor egy kétéves gyerek elkódorog az erdőben, a házimacska hiúz és a róka rájár a zsírosbödönre, delej meg nincsen az iPhone -ba, lexikon a fekete-fehérre fakult Szocialista Mezőgazdaság és Tél tábornok telibe havazza a kéményt.

És nem marad nosztalgikus utóíze, az tótziher, városi majmoknak való ez, mint negatív állatkert, maximálisan két hétre. Ha kibírják.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.08.16. 10:38:51

A természetvédelem belvárosi divatzöldeknek meg zavaros fejű zöldfülűeknek való.

Tökös konzervatív férfiak tudják, hogy női meg gyerekdolog helyett az ország, akarom mondani, a Kárpát-haza, a magyar élettér iparosításával kell foglalkozni.

Bell & Sebastian 2015.08.16. 10:55:10

@Counter: Ezért a kurjantásért Csárlsz Kingné bizton szívesen meghempergetné magát egy szál pöndőben, csak nem a szénakazalban, hanem a rendsodró alatt.

Pelso.. 2015.08.16. 13:04:45

Első pillantásra azt hittem, Zalacsány, ilyen bravúros farakásokat ott láttam, s egyéb hasonlóságok is akadnak.
Számottevő eltérés, hogy a fiatalok oda nem akarnak vissza jönni.

Imrebá 2015.08.16. 19:51:44

@Pelso..:
Nem Zalacsány, lok.

Fruit of the lok.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.08.16. 21:52:59

"A bákói családot egy falusi fogadta fel, hogy áprilistól novemberig vigyék az esztenát, azaz kajibázzanak. "

És salapolt mögöttük egy-két csuga?

Imrebá 2015.08.16. 22:16:59

@Bell & Sebastian: 2015-08-16 20:19:20

Loom?
Gyimesközéploom?
Érdekes ötlet.
Hagyja a dagadt ruhát másra
Vigye a szövőszékét a padlásra.
Gyimesközéplok.
Lok.
Lok gyümölcse.
Fruit of the Lok.
Lok.

annamanna 2015.08.16. 23:14:42

nem árt elolvasni időnként a kommenteket is az idézett cikknél (tehát itt: foter.ro/cikk/20150805_karoly_herceg_erdely_lehet_a_kulcs_a_bolygo_megmentesehez
)

"Egészen addig, amíg két kézzel benne van a vöröspataki aranyügyletben, mint érdekelt (és máshol is ott van, ahol a sárga sár megtalálható, nálunk például paradicsommal megdobálták, amikor az arany miatt jött ide, közben meg avval próbált "jótékonykodni" a felszínen, hogy két épület restaurálását finanszírozta, ahova "elnyomott anyák vonuljanak a gyerekeikkel", szétrobbantva ezzel a nehéz helyzetben élő, de még meglévő családokat, ahelyett, hogy a helyzetükön próbálna változtatni, ha már ennyire a lelkén viseli a sorsukat), addig csak annyit tudok mondani, hogy ez szélhámos, üres, viszont ugyanakkor veszélyes beszéd (mert pont a jóérzésű, egyszerű, tisztalelkű emberek dőlnek be neki), amivel teljesen egyetértenék, ha őszinte lenne, ha szívből jönne. De hát hogyan higyjél egy olyan embernek, aki a sajtónak a "fenntartható gazdálkodásról, biodiverzitásról" beszél, miközben a Vöröspatak alatt található feltételezett aranyért a legvehemensebben küzdő vállalatnak ő a fő részvényese?"

"Utánanézhet: Lydian International Mineral Exploration & Gold Mining Company.
Amulsar Project: ez a mi Verespatakunk Örményországban. Ha jól utánanéz, akkor megtalálja a kapcsolatot Karcsi és a cég között. Cikkeket is tudnék küldeni, de sajnos, csak örményül, amit valószínűleg nem ért. Nálunk 2013-ban járt, az eset, amit a megjegyzésben említettem, akkor történt, az örmény sajtó elég sokat írt róla. Ha nagyon keresgél, valószínűnek tartom, hogy magyarul vagy angolul is találhat a netet evvel kapcsolatos cikkeket, de nekem sajnos nincsen időm evvel foglalkozni. Viszont örmény nyelven tudok küldeni "irodalmat""

"Tényleg részvényes a verespataki szennyben? Hát, az nagy szégyen ám! Akkor vizet prédikál és bort iszik? Sáraranyért lyukat a földbe, azután meg ciánt a Tiszába? Hogy senki, soha nem kárpótolja azt az iszonyatos pusztítást, amit abban a folyóban végzett az aranyéhség és a természetrombolás?
Ha ez igaz, hogy Verespatakon érdekelt lett volna, akkor nagyon ocsmány dolgot művel."

"na aztán, ha erdélyben van a megmentésünk kulcsa, akkor végképp el vagyunk veszve... Ahogy székely barátom mondta volt "Erdély szép ország, csak kár, hogy lakják...". Érdekes amúgy, hogy mindig MÁSHOL van a megmentésünk kulcsa, mint ahol éppen vagyunk.. nekik angoloknak, akik transilvania csak a mitológia ködébe vesző mesebeli táj, lehet, hogy itt van a megoldás, de mi ITT élünk, és nekünk ez nem mese."

"Gyalulni már tud... méregdrága öltönyben..."

Bell & Sebastian 2015.08.17. 10:52:24

@annamanna: Rögtön sejtettem, hogy Charles nem a mi emberünk, amióta pár órát ücsörögtem gyerekestől az M5 -ön dugóban, mert éppen fogatot hajtani támadt kedve.

nyelv-ész 2015.08.17. 11:40:03

@Bell & Sebastian: Az igen! Fogathajtás az M5-ösön, ilyet is csak egy arisztokrata engedhet meg magának :-)

Bell & Sebastian 2015.08.17. 13:30:05

@nyelv-ész: Nem ott hajtotta a fogát, maga nyelvészlény, hanem valami pusztában, csak az Ötösön vitték le a töltött porhüvelyét.

annamanna 2015.08.24. 00:46:14

@Bell & Sebastian: érdekes dilemma: www.kronika.ro/erdelyi-hirek/tobbet-varnak-karoly-hercegtol
Innen nézve mindkét oldalnak igaza van.

A polgimester miatt viszont ezt muszáj: www.youtube.com/watch?v=HArW9X2VwS4

Amúgy nagyon tetszik a nyakassága, esze ágában sincs alárendelődni egy betolakodónak, hehe.

Zalánpatak a zalánpatakiaké, nem a gazdasági migránsoké!!! A jöttment invazív fajzat takarodjon hazafele, oszt otthon osztogassa az észt, ha van neki mibűl!

Bell & Sebastian 2015.08.24. 09:33:34

@annamanna: Ennek a Károly hercegnek olyan fölösleges az élete, mint az éti csigáé, Frankofónián kívül. Megmászik mindent, csak otthagyja a nyálát és áll is tovább.

Aranyeső a családjára!

annamanna 2015.08.25. 03:38:51

@Bell & Sebastian: :D Azért két dolgot a javára írok.
Az egyik, hogy az öko-bio-hagyományőrző vonal nem a legrosszabb trend, amit követhet; még akkor is szimpi lesz tőle valamennyire, ha tudom, hogy közben borzasztóan képmutató és hazug.

A másik, hogy csak sikerült elérnie, hogy a dinasztikusan összekalapált házassága helyett saját maga választhasson magának feleséget; és legalább a saját választásához hűséges, legalább a saját választásában következetes. Nekem ez is szimpatikus, pláne, hogy Kamilla is egészen normális nőnek tűnik, nem egy hisztérikus, öntelt, agresszív, törtető picsa. Nem akar többnek látszani annál, ami. Meghúzza magát, betartja a játékszabályokat, nem okoz botrányt, mosolyog és kész.

Bell & Sebastian 2015.08.25. 09:20:27

@annamanna: Kamillát a félhomályos istállóban nem nehéz összetéveszteni egy lóval, ha háttal áll, ha szemben, ezért aztán van is mire szerénynek lennie.

Mivel Karesz könyékig aranyozta magát a cianidos kitermelésben (amint azt egy erdélyi kolléga belinkelte), tőlem akár marokszedő menyecskének álcázva magát szedheti a talpát, mert úgy zöld ő, mint például a takony egy pollendús, szeles vasárnapon.

Bell & Sebastian 2015.08.25. 16:44:50

@annamanna: Óriási szerencsénk, hogy még nem közvetíti az RTL a nemi életüket. Vagy már nem? Nem nézem egy ideje.

annamanna 2015.08.25. 22:52:52

@Bell & Sebastian: Legalább 40 éve ismerik egymást, ahhoz képest ez a kötődés nem mindennapi.
Szerintem igen nagy tanulságai vannak a Károly-Kamilla duónak.
Kamilla nem szép, nem fiatal, nem dögös, nem szexi, nem sportos, nincs jó alakja, el van hízva, szörnyen ráncos, semmilyen plasztikai műtétet nem csináltatott, semmilyen módon nem akar fiatalabbnak látszani a koránál, nem törekszik az izmos külsőre, sőt dohányzik, még Károlynál is öregebb, nincs közös gyerekük, és akkora ellenállás volt a kapcsolatukkal szemben, aminek szinte mindenki behódolt volna és feladja a viszonyt. Kamillát eleve hozzáadták Anna hercegnő szeretőjéhez, aztán Diana miatt gyűlölte mindenki (a mai napig). Egészen elképesztő, hogy Károly mégis kitartott mellette, pontosabban hogy kitartottak egymás mellett. Abban is biztos vagyok, hogy Kamilla nem manipulációval, mágiával, szerelmi varázslattal stb vette rá Károlyt arra, hogy 40 éve ő kelljen neki, azóta se unja meg, sőt örömét lelje benne, folyton mosolyogjon rá, nyilvánosan megpuszilja.
Valamit tud ez a nő, ha 40 év után, világraszóló botrányok és gyűlöletcunami után se unta meg Károly. Könnyen lehet, hogy Kamilla miatt a trónról is lemarad, de akkor is kell neki ez a nő. Aki lóarcú, öreg, trampli és ráncos.
Miért? Ez szerintem nagyon érdekes kérdés. Másrészt Kamilla elképesztően jó bizonyíték arra is, hogy nem kell túl sok ahhoz, hogy egy férfi és egy nő egy életen keresztül, viszonylag harmonikusan, boldogan, elégedetten éljen egymással.
De hogy a kérdésre visszatérjek: mi lehet Kamilla titka? Ezt nem tudhatom, magamtól csak egyetlen tényező jutott eszembe: hogy ő angol és nem zsidó.
Diana anyja zsidó volt (állítólag az apja is, mert állítólag nem Spencer volt az apja). Amúgy persze Diana nagyon bájos, elbűvölő, kedves nő volt, csak nem kellett volna Károlyhoz erőltetni. Hogy képes lett volna-e egy férfi mellett leparkolni és évtizedekig kitartani mellette jóban-rosszban, azt már sohasem tudjuk meg; csak annyit lehet tudni, hogy amíg élt, váltogatta a szeretőit.
Katalin anyja pedig Goldsmith lány (az apja szerintem szintén erősen kérdőjeles). A családi szexuális háttér finoman szólva sem megnyugtató.
A zsidó származásúak szexuális szokásai egészen elképesztőek tudnak lenni, és ebből a versből is érzékelhető, hogy a nemiség terén az emberiség többségétől eltérően viselkednek: mek.oszk.hu/00400/00477/00477.htm#d5703
Vagy például Heltai Jenő, aki Herzl Tivadar unokatestvére volt, ezt írta:
"Legyen a tisztelt lelke másé
Nekem elég a teste is. (...)
Adjon az Úr, ki egy tenyérbül
Rosszat is, jót is osztogat,
Rosszabb erkölcsöket kegyednek,
Vagy nekem adjon jobbakat!"
mozaik.bloglap.hu/oldalak/heltai-jeno-versei-21666/
Gyarmati Fanni kivételével nem is jut eszembe megnyugtató, tiszteletreméltó, tisztességes példa, tehát olyan zsidó nő, akihez egy életen keresztül lehetne és érdemes volna kötődni. Persze ez nem csak konkrétan a szexualitásra érvényes, hanem úgy általában a viselkedésre: sokkal pökhendibbek, erőszakosabbak, törtetőbbek, nárcisztikusak, hisztérikusak; legyen egy másik irodalmi példa Böhm Aranka, Karinthy Frigyes felesége, aki egy veszekedésük alkalmával gyakorlatilag sírba vitte a férjét, mert az agyvérzést kapott a vita közben. A nő meg azért halt meg, mert amikor '44-ben a nácik leszállították a transzportról, megpofozta vagy leköpte az egyik tisztet. Ő ihlette a Capillária című erősen nőellenes regényt.
Namost hogy a dinasztikus érdekek miatt miért pont Diana és Katalin kellett a vérvonalhoz, azt inkább ne firtassuk. Kamilla is arisztokrata származású, kinézetre echte angol. És nemcsak hogy ki lehet vele bírni egy egész életet, hanem Károly nem szégyell nyilvánosan cuppogni is vele.
Valószínűleg jobb lehet a nemi élete, mint a két fiának együttvéve.

Bell & Sebastian 2015.08.26. 09:45:52

@annamanna: Nem tudom a választ arra sem, hogy például mi tart össze egy gólyapárt? Talán csak annyi, hogy a fészek átellenes peremén szeretnek álldigálni.

annamanna 2015.08.26. 23:47:03

@Bell & Sebastian: Pedig egyszerű - ezt a nőt lehet szeretni, mert szeretetreméltó.

Ez a nő viszont nem méltó a szeretetre: www.facebook.com/218768438301029/photos/pb.218768438301029.-2207520000.1440623859./473200652857805/?type=3&theater

"Látom, lesben áll egy cápa
Áldozatra várva
Szinte felfal a szemével
Hajajaj!"

Ha öt percet kéne eltöltenem az "aurájában", valószínűleg keresztet vetve menekülnék.

Tuti, hogy csak Diana halála miatt tudták Vilmost behálózni. Ha élne, nem hagyta volna elfajulni a Middleton-vircsaftot.

Bell & Sebastian 2015.08.27. 20:55:10

@annamanna: Angol királyi családból utóvizsgáztam, nekem egyformán lópofa mind. Mondjuk a bekamerázva éldegélés sem privilégiumuk már, ha pedig egyformán szarul vagyunk, nincs ezeken mit irigyelni.

annamanna 2015.08.28. 02:03:47

@Bell & Sebastian: Nem gondolom, hogy okom volna irigyelni őket, nem szeretnék cserélni velük, egyetlen pillanatra sem.
De tény, hogy helyzetbe vannak hozva, és kíváncsi vagyok, mit kezdenek a pozíciójukkal. Úgyhogy meg szoktam nézni, mit írnak róluk.
És egyelőre ki vagyok akadva rajtuk, főleg a Goldsmith-vircsafton. Ami nem csak kicsapongó szexuális magatartást jelent.
Például eddig egyetlen képen láttam könyvet (nem is Katalin, hanem a húga) kezében. Elég vaskos volt, a címe: Az ifjú Sztálin.
Pippácska inteligencs, mint a váci vajda: ő maga is könyvet írt, etikett-szabályokról szól a könyve, bulikhoz és egyéb eseményekhez ad tanácsot, olyan szinten, hogy szilveszterkor buborékos itallal ünnepeljünk, vagy hogy esős időben vigyünk magunkkal esernyőt.
A szülők partiszerviz vállalkozása indiai gyerekmunkára épül.
A mostani palotájukat mégis Vilmos állta, pár millió fontba került csupán, miközben a Buckingham-palota fűtésrendszere 60 éves, a parlament épülete majdnem összedől, a királyi család megtakarítása (ciánbánya ide vagy oda) össz 1 millió fontra apadt.
Az első gyerekkel is a szüleihez vonult az ifiasszony, és mivel nem a hivatalos rezidencián volt, a Middleton-ház őrzésének költsége kerek 1 millió fontot tett ki.
Egyébként is az anyján lóg, mióta férjhez ment, szinte folyton otthon tartózkodott, vagy Carole mami boldogította a fiatal párt, annyira, hogy Michael Middleton már a válást fontolgatja.
Károlyt a gyerek közelébe se engedi a közrendű nagyi.
Katika amúgy imádja csöppjét, egyszer megkérdezték a gyerek felől, ezt válaszolta: "Amíg nem vagyunk vele, addig is tovább hízik."
Folyton szellemes, például ilyeneket is tud: "Szeretem a csokit. Szerintem minden lány szereti a csokit."
Az első terhessége idején egy álló hónapig szívatták az újságírókat, akik a szokatlanul forró júliust végigácsorogták a luxuskórház előtt, ahová majd bevonul őnagysága, és közben bizonyára áldották a royal familyt.
Persze ez még nem is akkora gáz, minthogy véletlenül öngyilkos lett az újságnak nyilatkozó ápolónő.
Kamilla (akivel bizonyára szívből utálják egymást) szóval Kamilla testvére cigarettázás közben elesett, beverte a fejét és meghótt. Szép biotemetést rittyentettek neki, mert fontos, hogy az ember hű maradjon az elveihez: www.dailymail.co.uk/news/article-2617652/The-Duchess-Cornwall-Prince-Charles-arrive-family-funeral-brother-Mark-Shand.html
Másnap (tehát miután Kamilla bátyja meghalt, ahhoz képest másnap!) Harry barátnője sürgősen szakított.
A sztorit az teszi kerekké, hogy Kamilla bátyja tavaly áprilisban halt meg, előtte januárban Cressida Bonas (azaz a barátnő) mostohaapját találták holtan, állítólag gyógyszer-túladagolás végzett vele.

De vissza Middletonékhoz, akik példát mutatnak abból, hogyan viselkedjünk kifinomult arisztokrata módra:
www.youtube.com/watch?v=t5Ck_VB3EhM

Hogy Vilmos meddig jut egy ilyen párkapcsolatban, nem lehet előre tudni, mindenesetre ütemesen épül lefelé szerető arája mellett: www.youtube.com/watch?v=sY-VU4bcSsA

A videó nagyon uncsi, a lényege, hogy Vilmos cirka 4 év leforgása alatt legalább 15 évet öregedett. Az sajnos nem derül ki belőle, hogy Katalin szintén szörnyen megöregedett pár év alatt, valami furcsa ok miatt. És ha mindketten rendkívül gyorsan öregednek, akkor annak nem Katalin az oka, inkább valami egyéb, mindkettejükön kívül álló ok. És ez ijesztő, szerintem.

Elismerem, az utálkozás nem nyertes, hanem vesztes stratégia. A Biblia ezt írja: Rm 12,21 "Ne győzettessél meg a gonosztól, hanem a gonoszt jóval győzd meg."
De ide nehéz eljutni. A harag, megvetés viszont rossz tanácsadó.

Szóval elméletileg tudom, kár rajtuk kiakadni. Az lenne a furcsa, ha nem ilyen üresfejű senkiháziak volnának; az volna meglepő, ha napi tíz percet értelmesen töltenének el, és bármi hasznosat csinálnának az életben.

Egyértelmű, mihez értenek a Goldsmithek a legjobban: a partihoz! Itt van még egy videó, aminek a képein Katalin elemében van, és ennek legalább a zenéje jó: www.youtube.com/watch?v=l7_8IcD3oKg

Na és a klasszikus: www.youtube.com/watch?v=i7GPDSiUFGw

"Bevágunk a partiba!"

"Csak tudnám, mitől lesz előbb-utóbb minden uralkodó savanyú és unalmas!"

annamanna 2015.08.28. 03:16:08

@Bell & Sebastian: ja, most látom, Kamilla fivérének exneje is Goldsmith. A lányuk a temetésen siratja a fatert: www2.pictures.zimbio.com/gi/Prince+Wales+Duchess+Cornwall+Attended+Funeral+qbbslly86PEl.jpg
A magyarok sírva vigadnak, a Goldsmith-sarj röhögve sír.
Ehhez már csak ennyit tehetek hozzá: "zsidó közösség hiperérzékenysége nem meglepő." bbjnick.blog.hu/2015/08/27/_nem_egyszeruen_szocialisan_hanem_genetikailag_is_determinaltak

Bell & Sebastian 2015.08.28. 11:08:40

@annamanna: Komolyan mondom, zúg a fejem ennyi hézagpótló információtól. Nem is tudom, eddig hogyan tudtam élni nélkülük? De most megkönnyebbültem, hogy semmi sem lehetetlen, ha egy egyszerű aranyműves lánya is lehet etalon a hülyeségben, hosszas begyakorlás után. Nekem ez helyből megy.

annamanna 2015.08.28. 14:06:59

@Bell & Sebastian: Szerintem elgondolkoztató a sztorijuk. És hogy visszakanyarodjak Gyimeshez: Károlynak a brit birodalmon kívül sehol sincs birtoka, csak Erdélyben. Minden évben ideeszi a fene, és azzal dicsekszik, hogy ő Drakula utóda.

Bell & Sebastian 2015.08.28. 14:35:56

@annamanna: Hát akkor ne kínai fokhagymát tegyetek a levesébe.

annamanna 2015.08.28. 16:03:07

@Bell & Sebastian: Drakulánál érdekesebb sztori Rhédey Klaudiáé.
Erdélyi gróflány volt és 18 évesen feleségül kérte egy német herceg. Ez rangon aluli házasságnak számít; de az a furcsa, hogy a sztori szerint még a gróf papának állt följebb, és 5 évet váratta a herceget, hogy az megtanuljon magyarul!
Elég nyilvánvaló (szerintem), hogy a leányzó még gyereket szült valaki másnak, picit nevelgette, aztán ment férjhez a német herceghez.
Annak négy gyereket szült, és még nem volt harminc, amikor balesetben meghalt, a halála körülményeire a wiki 3 különböző magyarázatot ad.
Valójában miatta nyomul Erdélyben Károly, nem Drakula miatt. És Rhédey Klaudia sztorija legalább olyan rejtélyes, minthogy mit keresnek az angol királyi családban a vállalhatatlan Middletonék. Vagy hogy Harrytől miért lépnek le a barátnői. Vagy hogy Diana kinek állt útjában. Vagy hogy miért lett barna Gyurika szeme, ha a szülei szeme zöld és kék. Miért lett öngyilkos az ápolónő.
süti beállítások módosítása