Elnökválasztás előtt Ukrajna: helyszíni jelentés keletről
2014. május 25. írta: dobray

Elnökválasztás előtt Ukrajna: helyszíni jelentés keletről

IMG_4812.jpg

Vasárnap elnököt választ Ukrajna. A magyar lapok nem igazán mentek bele a részletekbe, inkább a miliőt, Kelet-Ukrajnát, a következményeket elemezték, de a választhatók bemutatása valamiért lemaradt a cikkekből. Az egyik hetilap még neveket sem említett, de a magyar sajtónak nem kell szégyenkeznie, az Economist sem igazán bajlódott ilyesmivel. Választási megfigyelőként követjük nyomon az eseményeket.

Pénteken Kijevből a kelet-ukrajnai, de csendes Dnyipropetrovszkba repülvén a kezembe került egy KyivPost, ami ugyan érezhetően a külföldi turistákra van szabva, de ez éppen jól jött. Bár a KyivPost leginkább a fő esélyessel, illetve a lehetséges first lady-k bemutatásával foglalkozik, az erősen Putyin-ellenes publicisztikák és az ukrán nemzet három soronként való méltatása mellett.

Dnyepro

Miután beszálltunk a nagy, fekete taxiba „Dnyepro”-ban, ahogy itt becézik a várost, a taxisofőr (aki egyébként lekapta a kocsi tetejéről a Taxi-jelet) ukránul és oroszul tudó cinkes kollégánknak elmondta, hogy itt mindenki Ukrajnában szeretne maradni, és úgyis hamarost betiltják a kommunistákat. Ennél a fuvarnál már teljesen megbizonyosodtunk róla, hogy itt csak hatalmas, fekete autókkal lesz alkalmunk közlekedni.

Kijevben, amikor megkérdeztük a szervezőt, hogy mégis milyen autóra várjunk, miről ismerjük fel, hogy melyik furikáz minket reptérről reptérre, annyi volt a válasz: hát, feketét. Dnyepróba menet sejtettük, hogy megint fekete autóval lesz dolgunk. És lőn. Ha ilyen biztonsággal tudnák előre jelezni a választási eredményeket a közvéleménykutatók...

2014-05-23 17.45.50.jpg

2014-05-24 14.21.36.jpg

Mint azt csütörtökön is írtam, az 1776-ban alapított településnek ma egymillió lakosa van. A város 1944 és 1987 között zárt város volt hadiipara miatt. Legfontosabb ipari üzeme a rakéták és űreszközök gyártásával foglalkozó Déli Gépgyár − nem hiába hívják angolul Rocket City-nek is −, de bányászata is jelentős, van bányászati egyeteme és akadémiája is. Érdekesség, hogy az FC Dnipro Dnyipropetrovszk volt az egyetlen szovjet csapat focicsapat, amelyik kétszer is megnyerte a Szovjetunió Szövetsége Kupát.

Ma a város metropolisz a Dnyeper partján, aminek fő sugárútja és egy bevásárlóközpontja is Marx Károly nevét viseli. Van humorérzéke a helyieknek. A túlnyomó többség oroszul beszél.  Marx út:

IMG_4808.jpg

IMG_4810.jpg

Egyébként az oroszok arányát valószínűleg a város dobja meg, a vidék inkább ukrán. Dnyipropetrovszk élvezi az életet a hűsítő önkormányzati vízpermet alatt:

2014-05-24 15.53.03.jpg

Kapital, azaz a Tőke című újság:

2014-05-24 11.11.37.jpg

A dnyipropetrovszki körzet (megye) kormányzója egy iparmágnás, mondhatnánk oligarchának is, egy bizonyos Igor Kolomojszkij, aki egyébként Svájcban szokott lakni tudor cinkes kollégánk elmondása szerint; azonban most hazaköltözött, ha már kormányzati feladatokat kell ellátnia. 2006-ban Ukrajna második vagy harmadik, és a Forbes szerint 2011-ben a világ 377. leggazdagabb embere volt. Van bankja, repülőtársasága, gyára és még sok minden mása. A Kijevből Dnyepróba tartó gépünk is az övé, a városban pedig bankja, a Privát Bank szabad wifit szolgáltat.

A környéken feltűnő szeparatistáknak Kolomojszkij még időben megüzente, hogy vagy abbahagyják a balhézást, vagy rosszul járnak. Kolomojszkij egyébként az európai zsidók szervezetének az elnöke és ukrán-izraeli kettős állampolgár, annak ellenére, hogy az intézményt Ukrajna nem ismeri el. Kolomojszkijnak az egyik familiárisa az odesszai kormányzó, ott most nem csak elnököt választanak, hanem helyhatósági voksolás is lesz, talán utóbbi lesz izgalmasabb. Odessza egyébként mindig is egy kereskedő városállamként tekintett magára, tulajdonképpen teljesen jogosan. De vissza Dnyepróba:

 IMG_4811.jpg

Nos, errefelé nem nagyon izgatják magukat az emberek, hiába lövöldöznek pár száz kilométerrel odébb, Donyeckben a szeparatisták (akik mögött egyébként nem áll többség). Este mindenki partizik a Dnyeper partján, ülnek az egyetemisták a fűben, a fák alatt, itt-ott saslik-sütöde illatozik (a cinkes kolléga gyorstalpalón mesél a saslikok fajtáiról, majd megállapítja, hogy amelyiknek épp a szaga terjeng, az valami kaukázusi saslik kell legyen).

Indul az esti élet, a szórakozóhelyeken már táncolnak, a folyóparti bulihajókon is. A part egyik részén salsáznak a népek. Az egyik Dnyeper-parti kiülős-beülős helyen, amikor a mosdó iránt érdeklődünk, kezünkbe nyomnak egy turistatérképpel feldobott kis reklámcetlit, hogy hárommal feljebb a part mentén van egy szórakozóhely, ott találunk mosdót, és ezzel tudunk ingyen bemenni. Egyedi megoldás. 

IMG_4813.jpg

IMG_4816.jpg

Elnökválasztás: csokigyáros befutó?

Az elnökválasztások fő esélyese a „csokigyáros” Petro Porosenko, aki ugyan toronymagasan vezet a felmérések szerint; de azért mégse biztos, hogy könnyedén megszerzi az 50 százalékot az első fordulóban, ami ahhoz lenne szükséges, hogy ne tartsanak második fordulót. Porosenko mindenesetre azt ígéri, aláírja az EU-s megállapodást, amitől Janukovics az utolsó pillanatban visszatáncolt, kirobbantva az előbbi hónapok „ukrán válság”-nak elnevezett eseménysorát.

Porosenko azzal gazdagodott meg saját állítása szerint, hogy nekiállt a nyolcvanas évek végén kakaóbabbal kereskedni. Ma övé a Roshen csokibirodalom – ami bármilyen kényes női csokisznobizmusnak eleget tud tenni nagyszerű termékeivel. Egyébként Porosenko minden valamennyire fontos ukrán politikai személyiséggel együtt dolgozott az előző húsz évben, szóval nem most tűnt fel, még Viktor Medvegycsukkal, Putyin közeli barátjával is jóban van. Porosenko egyik választási irodája Dnyipropetrovszkban:

2014-05-24 16.19.07.jpg

A három azon jelölt, akik meg tudják talán szorongatni, értsd, kicsikarni egy második fordulót: Julija Tyimosenko, akit 8,4 százalékra mértek a közvélemény-kutatók; Anatolij Gricsenko, a narancskoalíció védelmi minisztere, akit május 21-én 7,5 százalékra hitelesítettek a felmérések; és Szergej Tigipko, aki korábban a Janukovics-féle Régiók Pártjának volt a tagja, és 2010-ben 17 százalékot ér el az elnökválasztásokon. Ő a párt progresszívebb, „dnyipropetrovszki” szárnyához tartozik a KyivPost szerint, és 7 százalékot mértek neki. Egyébként összesen 17-en indulnak az államfői tisztségért.

Errefelé ha már bor, az édeset szeretik, például a tokajit is:

2014-05-24 16.58.09.jpg

IMG_4823.jpg

IMG_4825.jpg

A háziasszonyoknak nem jön be a krími orosz megszállás

A KyivPost részletesen foglalkozik azzal, hogy miként nehezült meg az élet a Krímben, amióta átcsatolták az oroszokhoz: ezt pedig először a lap szerint a háziasszonyok érezték meg, mivel 20-50 százalékkal felmentek az élelmiszerárak, problémák vannak a gyógyszerárakkal, duplaadóztatás van, mert az ukránok és az oroszok is adóztatnak, kivonult egy rakat nagyvállalat, mint a McDonald's, a Bershka, a Zara, mondjuk a Stradivarius távozása valószínűleg annyira nem rázza meg a helyieket.

Annál inkább az, hogy az ukrán bankok távoztak a Krímből, az érkező kisebb orosz bankok meg nem tudják betölteni a keletkező lukat, így akadoznak az átutalások, a fizetések is késnek. Viszont a benzinárak csökkentek. Ukrajnában a választóknak regisztrálni kell szavazás előtt, a Krímben az 1,8 millió potenciális szavazóból csak hatezren tették ezt meg.  

IMG_4821.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr1006201303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shajamer 2014.05.25. 09:03:22

"Donyeckben a szeparatisták (akik mögött egyébként nem áll többség)" - az valami atlantista propaganda, vagy valami kézzelfogható - és objektív - felmérés is van mögötte? Nem vagyok "oroszpárti", de ámulok az ilyen magabiztos kijelentéseken.

Shajamer 2014.05.25. 09:59:44

@YA0123: Köszönöm a linkedet. De, a "Kyiv International Institute of Sociology" minden, csak nem tárgyilagos, ebben a helyzetben. Ez persze, nem zárja ki, hogy az általam kifogásolt mondat fedi a valóságot. Csak azt furcsállom, hogy ez a poszt megingathatatlan tényként hivatkozik rá.

Urfang 2014.05.25. 11:40:18

@Shajamer:

Ezért kéne ott is megengedni, hogy mindenki szabadon elmehessen szavazni, hogy világosan lehessen látni.

Még a szeparatisták is megerősíthetnék a saját álláspontjukat, hisz ha igaz az, hogy a lakosság 90%-a a Donyecki Népköztársaságban akar élni, akkor csak elvétve tévedne be néhány renitens szavazó aki nem osztja ezt a nagy népi konszenzust. Persze ha a lakosság többsége elmenne most szavazni, az meg teljesen lerombolná az állítólagos népszavazás hivatalos eredményét, ami eddig sem állt szilárd lábakon.

Mindenesetre tiszta vizet öntene a pohárba ha ott is lehetne békésen szavazni, de azok akik ezt tiltják úgy tűnik inkább a zavarosban halásznának. Ha valóban mögöttük van a lakosság támogatása akkor nincs mitől tartaniuk, ha viszont nincs valós társadalmi támogatottságuk, akkor marad az, hogy fegyverrel tiltják meg a lakosságnak a szabad szavazást.

Szindbad 2014.05.25. 11:53:26

@Urfang: Mert ha szabad csalni, miért ne csalnánk?

vizipipa 2014.05.25. 13:01:41

@Shajamer:

Ámulatod arra utal, hogy más infóid vannak, mert ha nem akkor mi a meglepő?

Nosza, elő velük. Csak RT és társai mellé ugyanúgy tedd oda: "minden, csak nem tárgyilagos, ebben a helyzetben".

vizipipa 2014.05.25. 13:26:04

@vizipipa:

A "helyi népszavazás" világos jelzés volt. Mariupolban 4 szavazókör volt összesen, itt kellett volna szavaznia 100 ezer embernek. De "magas volt a részvétel és elsöprő az eredmény".

Nálunk a szavazóköröket úgy kell kialakítani, hogy mindegyikre lehetőleg 600-1200 fő jusson. Városokban 1000-1200 a tipikus érték. Ahol az átjelentkezések miatt 2000 fölé megy a létszám, ott megerősített bizottság van (külön névlista), és mégis egész nap sorbaállás van.

Ez egy elég világos jelzés volt.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2014.05.25. 14:11:53

@Shajamer: a fentieken túl érdemes még megjegyezni, hogy ugyan Donyeckben és Luhanszkban van a legnagyobb orosz kisebbség Ukrajnában, de nem alkotnak többséget.
en.wikipedia.org/wiki/Donetsk
According to the 2001 census, the Donetsk region is inhabited by members of more than 130 ethnic groups.[31] The Ukrainian ethnicity is 56.9% of the population (2,744,100 people); the Russian ethnicity is 38.2% of the population (1,844,400 people).[31] The native language of 74.9% of the population of the Donetsk region is Russian, compared with 24.1% Ukrainian.[32] 58.7% of people of Ukrainian ethnicity considered Russian to be their native language.[32] Out of 4.5 million residents of the Donetsk region, 550 are Russian citizens.[33]

Az, hogy a túlnyomó többségnek az orosz az anyanyelve, nem jelent túl sokmindent, mert egyrészt egész Dnyepropetrovszkban is szinte mindenki oroszul beszél, de a legtöbben ukránnak tartják magukat, másrészt még Kijevben is sok idő telik el, mire ukrán szót hallasz.
Egyébként ha Donyeck az oroszokhoz kerülne, bezárnának egy rakat gyárat, ami nem lenne nekik jó.

picur3ka 2014.05.25. 14:54:35

@Shajamer:

"Donyeckben a szeparatisták (akik mögött egyébként nem áll többség)" - az valami atlantista propaganda, vagy valami kézzelfogható - és objektív - felmérés is van mögötte?

---

A kérdés naív. Ezt egy az egyben lehet tudni. Teljesen mindegy ugyanis, mekkora a valós támogatottságuk, a választás után mindet teljes katonai bevetéssel ki lehet irtani. Szóval nincs nekik, így se, úgy se.

picur3ka 2014.05.25. 14:56:02

@dobray:

Ezeket a gyárakat akkor fogják bezárni, ha az EU-hoz sorolnak.

Urfang 2014.05.25. 15:18:29

@picur3ka:

Ehhez képest a legnagyobb ottani gyáros, a 300 ezer embert foglalkoztató Rinat Ahmetov támogatja a választás megtartását, Mariupolban a munkások közül toborzott rendfenntartó egységeket, mert elege lett az utcákon gépfegyverrel és gránátvetőkkel járkáló elmaszkírozott alakokból.
www.maszol.ro/index.php/kulfold/29525-rinat-ahmetov-a-szakadarok-elleni-sztrajkra-szolitotta-fel-munkasait

Szerinte a gyáraknak az teszi be a kaput ha egy senki által el nem ismert fantomállamban ragadnak, ahonnan se export, se import nem mehet sehova.

picur3ka 2014.05.25. 15:35:35

@Urfang:

Ezt a hirtelen pálfordulást nála az okozta, hogy a helyi republikások államosítani akarták a gyárait.

Elég sikertelenek voltak az akció különben, állítólag Angliába menekült.

Urfang 2014.05.25. 17:08:53

@picur3ka:

Volt annak más előzménye is. A "Népi Kormányzó" felszólította Ahmetovot, hogy mostantól neki utalja a jövedéki adót. Ahmetov ezt visszautasította mondván, hogy a "Donyecki Népköztársaság" olyan alapvető állami funkciókat sem lát el mint az egészségügy, oktatás, ésatöbbi, tevékenysége csupán az erőszak monopólium fenntartására törekszik. Erre mondta azt, hogy akkor a rendfenntartást is megoldja maga és nem igényli a Népi Kormányzó szolgálatait. Erre pedig jött a fenyegetés az államosításról. Itt tartanak most.

Mindenesetre ha a szavazókörök fele működik Donyeckben és Luhanszkban is és szavazni vágyó lakosság el is megy nagy számban, akkor lehullhat a lepel a 90%-os "népszavazásról", bár nem mintha azt az eredményt eddig bárki is elhitte volna.

picur3ka 2014.05.25. 17:15:30

@Urfang:

Nincs 10% Donyetszkben a szavazók száma. Hasonlóan alacsony a résztvétel a Kárpátalján és Odesszában.

----

Magyarán, amikor államosítani akarták a cégét, mint írtam fentebb. A cuccot meg nem tudta megoldani.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.05.25. 17:58:24

Majd akkor leszek kiváncsi az ukránokra, amikor drasztikusan megemelkedő energiaárakkal, befagyasztott jövedelmekkel, és tömeges leépítésekkel kell szembenézniük. Mindez megspékelve az ország szaré húgyé való kiárúsításával.
Lesz még dajdaj a Majdanon...

Lordhell 2014.05.26. 05:35:47

@A megvalósult amerikai ólom..:

Hát igen elégé szar helyzetben vannak.
1. szeretnének kilépni a nagy orosz atyácska óvó szárnyai alól, 1932-33 elégé tanulságos volt részükről
2. Két döntésük lehet vagy az oroszoknak adják el vagy nyugatnak persze mind a kettőnek szerért húgyért.
3. Talán egyszer felvételt nyernek az nagy unióba, ezzel mehetnek az emberek nyugatra melózni, előbb utóbb vámmentesen lehet exportálni a termékeket.
4. Azért nem lehet gerinctelen 1 államfő, mert valakitől ingyé kap valamit, neki elsősorban az ország fejlődése a cél, és ha oroszországban nem látja a fejlődést, ez Ő döntésük.
süti beállítások módosítása