A jólét elviselhetetlen könnyűsége – Blue Jasmine
2013. november 02. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A jólét elviselhetetlen könnyűsége – Blue Jasmine

blue_jasmine.jpg

„Blue moon, Now I'm no longer alone, Without a dream in my heart, Without a love of my own”


Ez az amerikai aranykorban született nosztalgikus, elvágyódó dalocska jár az összezavarodott Jasmine Francis fejében, miközben az álmai romjain építené fel újra az életét. Később, ahogy elmosódik benne a múlt és a jelen, már a dal soraira sem emlékszik. Woody Allen idei filmje, a Blue Jasmine messze esik az idős mester habkönnyű komédiáitól, de még a komolyabb drámái közül is a legkomorabbak – és a legjobbak – közé tartozik.

Pedig a film kezdete még nem biztató: az európai, khm, turisztikai filmek sora után újra Amerikába visszatérő Woody Allen visszatér a New York-i felső tízezerhez. A trendi lakások, designbútorok és a pontosan a lakásbelsőhöz passzoló ruhákat viselő főhősök first world problem-jeivel nem nagyon tudunk azonosulni. Aztán kiderül, hogy a film drámai fordulópontja épp a legnagyobb első világbeli problémából, a világgazdasági válság buborékjának kipukkanásából, és az addigi haszonlesőinek, szerencselovagjainak bukásából következik. Egy ilyen szerencselovag (az ingatlancsaló szerepében Alec Baldwin hozza saját magát) exfelesége a főszereplő Jasmine, akit a porcelánarcú Cate Blanchett alakít nagyszerűen, végre egy nagy szerepben megcsillogtatva színészi tehetségét.

Woody Allen mintha újra kinyitná a szemét a valóságra: a világ aktuális állásától független, kissé levegőben lógó filmek utána ismét mintha korrajzot szőne a sztoriba. Végre nem csak egy jó ötletből született, gyorsan odakent filmről van szó: elkezd mélyülni a dráma, összetettebbé válnak a karakterek, ahogy a szupergazdagok szembesülnek a jet set életmód végességével és ürességével. Hozzá kell tenni: a történet nagymértékben merít ihletet a Vágy villamosából, Tennessee Williams drámájából – egyébként Baldwin és Blanchett is játszott már színpadon főszerepeket a Williams-műben, így még erősebbek a reminiszcenciák.

Bukása után a nagyvilági Jasmine a szerény körülmények között élő húgánál (Sally Hawkins) keres menedéket. Mégsem nem találja a helyét a luxusmentes hétköznapokban, ahol tanulni és dolgozni kellene egyszerre, hogy újra meg tudjon állni a saját lábán. A húga különböző, józan paraszt pasijait alakító Bobby Cannavale, Louis C.K. és a Ford Fairlane óta igencsak megemberesedett Andrew Dice Clay szórakoztatóan karakteres mellékszereplők a kis társadalmi tablóban.

Jasmine esélyt kap az újrakezdésre, meg is teszi az első lépéseket a jó irányba – de végül teljesen szétcsúszik a hazugságokra alapozott élet, a mélypontból pedig újabb hazugságokkal próbálja önmagát kimenteni. Nehéz eldönteni, hogy együtt érezzünk-e a főhősnővel vagy az első követ dobjuk-e rá; de az biztos, hogy Cate Blanchett remek, sőt, Oscar-kompatibilis játékával hitelesen játssza ezt a lecsúszóban és szétesőben lévő, összetett karaktert. A középkorú(ságba érkező) női nézők is mélyen átérezhetik Jasmine vágyait és félelmeit.

Woody Allen közismert az általános szkepsziséről, csak amíg régen szemtelen és vastagon (ön)ironikus tréfáival, aranyköpéseivel oldotta fel a komorságot; most, már a nyolcvanhoz közeledve nem csavarja humorba a kiábrándultságát. Ahogy a Blue Jasmine kapcsán a BBC-nek beszélt megtörten, maga elé nézve: „a világ ijesztő helyzetben van, nem látok semmi okot az optimizmusra a jövővel, a Közel-Kelettel, a környezettel, a nemzetközi világgazdasági helyzettel kapcsolatban”. A Blue Jasmine-ban, ebben a világhelyzetből eredő személyes drámán alapuló, végre ismét kész, kerek Allen-filmben sem kapjuk meg a végén a happy end feloldozását.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr715609422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tevevanegypupu 2013.11.02. 13:12:08

Mostansag a legjobb Woody Allen. Tenyleg.Nagyon jo szineszekkel, szinte kedvem lenne megegyszer megnezni. Lehet, hogy meg is fogom.

Valóraváltógép 2013.11.02. 14:34:03

Szegény Woody, depis lett.

@tevevanegypupu: Azt mondod, érdemes ezért elmenni egy moziig? Párszor már néztem az ajánlókat, de nem volt túl meggyőző.

Alfőmérnök 2013.11.02. 17:11:39

@Valóraváltógép: Mindig is az volt, állítása szerint a halálfélelme elűzése érdekében csinál filmeket.
És csinált már depis Bergman-majmoló filmet is.
De ha jót akarsz látni, nézd meg a Rádió aranykorát, vagy a Kairó bíbor rózsáját.

@tevevanegypupu: Találós kérdés: ki írta?

"De tudod, azt megcsinálni, hogy piacra léptek egy _Reakció_ néven futó lappal, azt felfuttatjátok, mint ellenzéki orgánumot, és mára te oda jutsz, hogy a Vúdi Elen nevű, szörnyszülött görcs születésnapját ünneplő cikket közölsz - az azonkívül, hogy végtelenül izléstelen - igenis felveti azt, hogy éljen az ember a gyanúperrel, hogy itt valami nem frankó."

marko11 2013.11.02. 17:15:25

WA témában én nem vagyok tárgyilagos. Ugyanis nagyon bírom. Az összes filmjét láttam.
Nagy kedvenceim a korai WA filmek. De az újabbakat is szeretem. Ez az újak közt a legjobb.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.11.02. 17:58:43

@tevevanegypupu: "Mostansag a legjobb Woody Allen."

Van benne valami. Bár tizenéve még irgalmatlanul nem bírtam WA-t (persze most is dögivel vannak fenntartásaim), de amióta a szerzői film az utolsó mohikánok eltávoztával végleg megszünt létezni, és a mozgoképkultúra is totál átalakult, ez a fazon a maga területén még képvisel valami egészen elfogadható értékrendet.

Valóraváltógép 2013.11.02. 18:58:16

@tevevanegypupu: Őt még nem voltam hajlandó olvasni. Valószínűleg később sem leszek, van elég elmaradásom.

@Alfőmérnök: A Rádió aranykora jó. A Fogd a pénzt és fuss is, ez meg nem tudom. Nem szeretem a dekadens gazdagokat. :) (Tőlük csak a dekadens szegények rosszabbak.)

Valóraváltógép 2013.11.02. 18:58:53

Tudtátok amúgy, hogy itt van moderáció? Bömböcznek volt egy megjegyzése, és kiszedték. :DDD

Alfőmérnök 2013.11.02. 19:11:54

@tevevanegypupu: Más valakit nem érteni, más nemszeretni, és más fröcsögve gyűlölni. Az idézett komment szerzője egy személyiségzavaros, gyűlöletbeteg paranoid korcs.

Alfőmérnök 2013.11.02. 19:15:31

@Valóraváltógép: WA magánéletében dekadens (a nevelt lányát vette el asszem; vagy volt más zűrös ügye is?), a filmjeiben ez viszont nem jelenik meg. Vannak jó filmjei, kevésbé jók, és nézhetetlenül szarok. De azok sem azért szarok, mert dekadensek.

Valóraváltógép 2013.11.02. 19:16:06

@Alfőmérnök: Ez azért kemény önkritika volt. :D

Valóraváltógép 2013.11.02. 19:16:54

@Alfőmérnök: Ebben a filmben dekadens a főszereplő. Legalábbis a leírásból nekem az jön le. :)

Valóraváltógép 2013.11.02. 19:22:58

@Alfőmérnök: Mert akkor is túlzó, ha rám írtad (mondjuk rám nem írhattad), de akkor is, ha magadra.

Valóraváltógép 2013.11.02. 19:25:48

Jah hogy a rejtőjenős volt az idézet... jól van, leesett. Kell nekem egy kávé.
Melyik kedvenced írta?

tevevanegypupu 2013.11.02. 23:05:05

@tauglich:

Tud filmet kesziteni mindenfele hokuszpokusz nelkul, bar a filmjei - legalabbis a regebbiek - inkabb olyan kamaradaraboknak tuntek, a szoveg volt a lenyeg..es azt nem lehet tagadni, hogy szellemes volt..olyan zsidos. Korbejarja a lelket, felelmeit es retteg, de csak sajat magatol.

@Valóraváltógép:

Tegye felre eloiteletet es olvasson Rejtot. Tudomanyos biszbaszsagot nagy marhasag volt koreje vonni, de nagyon tud banni a szavakkal.

Valóraváltógép 2013.11.02. 23:39:31

@tevevanegypupu: Legalább 20 könyvem van, amit nem kell elolvasnom, de jó lenne, mert érdekes, meg tudom hogy sokszorosan megérték az árukat... és körülbelül még ugyanennyi, amit nagyon hamar muszáj lesz. Ez szolidan számolva is 16 ezer oldal, de egye fene, ha átrágtam magam rajtuk, beütemezem Rejtőt.

Melyik könyvét ajánlja?

tevevanegypupu 2013.11.03. 11:32:36

@Valóraváltógép:

Piszkos Fred a kapitany, Harom testor Afrikaban, Tizennegy karatos auto..a tobbit mar nem muszaj.:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.03. 21:10:54

beszéljünk arról, hogy kiderült hoyg most már tényleg pedofíl és beszéljünk arról ez mennyire nem ismert.
molesztálta a gyerekét
index.hu/kultur/cinematrix/2013/10/03/eloszor_nyilatkozott_woody_allen_lanya_a_zaklatasrol/

bezzeg ha egy náci lenne pedofíl

S=klogW 2013.11.03. 21:17:21

MEGDÖBBENTŐ számomra, hogy
egyébként műveltnek tartható emberek micsoda elismeréssel, rajongassál, elragadtatással, szinte ájult ámulattal áradoznak íróripacsokról

a karcos megfogalmazást leszámítva egyetértek gloárral

S=klogW 2013.11.03. 21:31:17

@tesz-vesz:

ebből közvetlenül következnek megdöbbentő következtetések az emberi minőségre vonatkozóan: nyilván annál hírértékű és megdöbbenésre okot adó egy folt a morálon, aki egyébként tiszta

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.07. 19:39:06

@S=klogW: hírértékűbb, minél tisztább valami :)
ők magukat nagyon is tisztának tartják, ahogy a disznókat se zavarja a kosz az ólban.

ki az a gloár és mi a véleménye?
süti beállítások módosítása