Van értelme a gyűlöletbeszéd jogi szankcionálásának?
2013. október 04. írta: Lakner Dávid

Van értelme a gyűlöletbeszéd jogi szankcionálásának?

mikent_tekintsunk_a_gyuloletkeltesre.jpg


Mind a „gyűlöletbeszéd” (hate speech), mind a „gyűlölet-bűncselekmény” (hate crime) körül heves viták dúlnak: van-e dolga a büntetőjognak a megvalósulásuk esetén. Azaz: fenntartható-e a tartalomsemleges szólásszabadság, illetve minősített esetnek számít-e, ha egy támadás indítékai között a megtámadott által képviselt csoport gyűlölete jelentős szerepet játszik. Előbbi kapcsán a Magyar Narancsban bontakozott ki komoly vita, utóbbi pedig a sajóbábonyi romák kontra Jobbik-szimpatizánsok ügyben került előtérbe.

A 2009-ben Jobbik-szimpatizánsoknak rontó romák kapcsán jogvédői, liberális oldalról ugyanazok a közhelyek kerültek előtérbe. Ezek szerint a közösség tagja elleni erőszak tényállását épp a kisebbségek védelmében találták ki; a Sajóbábonyban támadó romák pedig nem rasszista indítékból követték el tettüket, hiszen nem a magyarokkal volt bajuk, hanem a „gárdistákkal”, a jobbikosokkal. Utóbbi magyarázat rögvest a „közösség” fogalom esetlegességébe botlik. A jobbikosokat épp úgy lehet közösségként, de akár kisebbségként is definiálni, mint a romákat, a zsidókat vagy a melegeket. Épp ezért pontosan akkor lesz kisebbség tagja elleni az erőszak, ha a jogvédő álláspont igaza bizonyosodik be, és a sajóbábonyi romák nem rasszista indítékból támadtak.

Mivel a gyűlölet-bűncselekménynek tekintett közösség tagja elleni erőszak nem csupán rasszista szándékot ismer, így a megbélyegzés tilalma nyugodtan kiterjeszthető más csoportokra. Természetesen nem arról van itt szó, hogy mától a bélyeggyűjtőket is különleges védelem illeti meg – de azokat a csoportokat miért ne illethetné, amelyek egyébként is üldözöttségük tudatából nyerik el identitásukat. Radikáljobbos körökben márpedig ennek ugyanakkora hatása van, mint mondjuk bizonyos kisebbségvédő koncepciók esetében. Érthetőbben mondva: a gyűlölet-bűncselekmény büntethetőségét épp azok érdekében vezették be, akik megfélemlítve érzik magukat; márpedig a Jobbik épp azért erősödött meg, mert rengetegen veszélyben érzik az életüket. És ahogy a sajóbábonyi romák esetében megmagyarázható, hogy félelemből támadtak, úgy az ott állomásozó jobbikosok kapcsán is feltételezhető, hogy félelmeiket legyőzendő mentek „félelmet kelteni”. És mint a jogvédő érvelés lényege, hogy a romagyilkosságok miatt a sajóbábonyiaknak minden okuk megvolt az aggodalomra, úgy a jobbikos érvelés is felhorgadhat, hogy „a magyarok” ellen milyen gyakran követnek el bűncselekményeket.

*

A hvg.hu-n legutóbb erről író Sabater szerint épp a Debreceni Ítélőtábla súlyosbította azért a sajóbábonyiak ítéletét, mert előítéletei voltak a romákkal szemben. Ezen kiindulópontból igen gyakori az a vélekedés, hogy a gyűlölet-bűncselekmény fogalma rendkívül tág keretek között értelmezhető, és akár romák ellen is érvényre juttatható. A jogvédő álláspont az, hogy egyes kijelölt csoportokat megillet a védelem, másokat ugyanakkor nem.

Nem világos ugyanakkor a különbségtétel metodikája.

Mivel például a melegek védelme miatt nem csupán a rasszizmust akarják törvényileg szabályozni, így feltételezhetően mások sem rekeszthetőek ki csak azért, mert nem származási alapon alkotnak egy csoportot. És mivel nem jogvédő szervezetek fognak ítéletet hozni a különböző ügyekben, mindig a bíróságok szempontrendszere lesz mérvadó annak tekintetében, hogy kiket lehet csoportként, közösségként definiálni.

Épp ezért elfogadhatatlan a közösség tagja elleni erőszak minősített esetként való kezelése – miközben ugyanezt sokkal pontosabban le lehetne írni az „aljas indokból elkövetett” szerkezettel is. A TASZ szerint azért veszélyesek ezek a bűncselekmények, mert „nem csak a konkrét sértettre, hanem az általa megtestesített egész csoportra,  és ezen túl az egész társadalomra is rossz hatással vannak: megosztják a társadalmat, feszültséget szítanak különböző csoportok között.” Miért ne lenne mindez igaz a jobbikosok elleni támadásra is? Nem volt ez az általuk megtestesített csoportra rossz hatással? Nem szított a sajóbábonyi ügy feszültséget különböző csoportok között? Dehogynem. De a társadalmat megosztotta a Bándy Kata-, a Marian Cozma- és a Szita Bence-gyilkosság is, többek között annak mentén, hogy elfogadható-e vagy sem a halálbüntetés követelése.

Mindezen kreatív meghatározási lehetőségeken túl azért is különösen veszélyes a gyűlölet-bűncselekmény meghatározása, mert további feszültségeket szít a különböző társadalmi csoportok között. Védett csoportokat jelöl ki, miközben a fizikai erőszaknak, a gyilkosságnak az elkövetőre és az áldozatra tekintet nélkül, egyenlő mércével kell szigorú megítélés alá esnie. Nem a rasszista indíték az igazi bűn, hanem az emberellenesség, más testi épségének veszélyeztetése. Minősített eset pedig a rasszizmus tekintetében épp úgy lehet az „aljas indok”, mint mondjuk a homoszexuálisok megbélyegzésének kapcsán.

Ha kijelölünk bizonyos csoportokat, és az ellenük felhorgadó indulatoknak különleges státust biztosítunk, akkor épp abba a hibába esünk, hogy legitimként fogadjuk el a rasszizmus által felállított diskurzust. És akkor értelemadó magyarázatként tekinthetünk például a romagyilkosságok esetében is a cigánygyűlöletre – miközben épp az a romagyilkosságok tragikus üzenete, hogy értelmetlenül gyilkoltak meg felnőtteket és gyermekeket. A tettesek úgy gondolták, hogy romákat ölnek, mi viszont tudjuk, hogy emberek életét vették el. Gondolkodásmódjukban a kettő külön csoportként jelenhet meg, a jog viszont ennek a distinkciónak a megvonását nem ismerheti el legitimként. Tehát a megismerésen túl nem kezdhetjük el magyarázni, miért követték el a dolgot – épp azért, mert nem lehet megmagyarázni. Aljas indokból támadtak, éspedig azért, mert sem érzelmi empátiára, sem értelmi gondolkodásra nem voltak képesek.

Hiba a gyűlöletkeltőnek nevezett szövegek magyarázatába is belemenni, épp azért, mert ez csak a gyűlölködők gondolkodásmódjának biztosíthat táptalajt. Az embereket velük született tulajdonságaik alapján megítélő publicisták, bloggerek pontosan ezáltal gondolhatják, hogy érvelésük legitim, és emiatt küzdenek ellenük. Márpedig konkrét uszítás megvalósulása nélkül ez a fajta gyűlöletkeltés nem több más, teljességgel értelmetlen, buta fejtegetéseknél – az ellene jogi úton történő küzdés pedig nem nyújthat mást, mint, ahogy Somody Bernadette és Szabó Máté Dániel írja,  „hamis megnyugvást”.

*

A Magyar Narancsban a gyűlöletkeltő beszéd szankcionálása ellen fellépő alkotmányjogászok úgy látják, a tartalomalapú szólásszabadság-korlátozással olyan lejtőre léphetünk, ahonnan aztán nincs megállás. Példaként említik, hogy már a mostani büntető törvénykönyv is szankcionálja a Szent Koronát sértő, lealacsonyító beszédet is. Ekként a tartalomalapú korlátozás éppen olyan testet ölthet, amilyet az aktuális hatalom megkíván: lehet büntetni a holokauszttagadást éppúgy, mint a Szent Korona-sértegetést, a hajléktalangyalázást és a jobbikosok elleni hergelést egyaránt.

Mert természetesen itt sem lehetne megállni a rasszista indítéknál, és védeni kellene mondjuk a homoszexuálisokat is a „minden meleg aberrált”-szövegtől. De akkor már miért ne lehetne óvni a jobbikosokat is az olyan kijelentésektől, hogy „minden gárdista szélsőséges gyűlölködő”?

Épp azért, mert ez lenne a szélsőséges eljárás, nem pedig a jelenlegi szólásszabadság-eszményünk, miként azt Karsai Dániel alkotmányjogász véli. A tartalomalapú szólásszabadság-korlátozás épp olyan önkényesen lehetne értelmezhető, mint a „hate crime”, és ugyanúgy oda vezetne, hogy centizgetve mérlegeljük napokon-heten keresztül, vajon gyűlöletkeltő-e az, hogy „a cigányság ezen része állat, (...) állatok meg ne legyenek”. A valódi rasszisták pedig jót derülhetnek, aztán majd virágnyelvbe öltöztetik faji alapú megkülönböztetésüket. És mindez még inkább öncenzúrához vezetne azok körében, akik társadalmi problémákról igyekeznek a politikai korrektségre tekintet nélkül, de az öncélú gyűlöletkeltésnek nem felülve írni.

Talán jobb lenne, ha nem járulnánk magunk is hozzá a gyűlöletkeltő diskurzus legitimálásához azzal, hogy különleges ellenségként jelöljük ki. A gyűlöletkeltés ellen pedig nem jogi úton kell küzdeni, hanem az oktatás-nevelésben: az iskola, a szülők és a barátok dolga, hogy a felnövekvő generációk ne üljenek fel efféle aljas fejtegetéseknek. Miként említetteknek kell hozzásegíteniük a bizonyossághoz, hogy elsősorban mindannyian emberek vagyunk, és méltóságunk is ebből fakad. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr985548796

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Van értelme a gyűlöletbeszéd jogi szankcionálásának? 2013.10.04. 11:52:07

Ezzel épp abba a hibába esünk, hogy legitimként fogadjuk el a rasszizmus által felállított diskurzust.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.20. 17:08:10

@Valóraváltógép: Nem olvastad végig még az utolsó 20 kommentet se, mi? Idéztem a Héber Egyetem professzorát, hogy a judaizmusban voltak elég töneges rituális emberáldozatok és hogy a közösség vallási elitje ezt annyira nem ítélte el (pedig formálisan a vallási törvények megsértése volt), hogy az emberáldozatokat dicsőítő imák bekerültek a liturgiába.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.20. 17:13:57

@Valóraváltógép: Mivel egy újszülöttnek minden vicc új (bár ez nem vicc):

Israel Jacob Yuval: Két nemzet a méhedben (Two Nations in Your Womb)

books.google.pl/books?id=uIVO-uTqYhcC&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

"Amikor egy ember vezekelni kíván a bűneiért saját maga és gyermekei vérének kiontása által a mennyei oltáron, arra számít, hogy Isten elfogadja a vérét. Milyen célból? Erre az 1096 utáni nemzedék válasza ez volt: Izrael megváltásáért. A mennyei oltár a messianisztikus csatamező Edom fejedelme és Izrael fejedelme között. Mielőtt Isten palástja elvörösödne az eszkatologikus jövőben a keresztények vérétől, előbb megtelik zsidók vérével ezen a világon. A gyilkolás és öngyilkosság tetteit kísérő igazolást egy kísérletnek kell látnunk a jövendő Megváltás sürgetésére. Ez a nézet tartalmaz egy csipetnyi "politikai" tiltakozást az ellen, ahogy Isten irányítja a világot. Ez megmagyarázza a leírásokat, melyek a mártíroknak a legszélsőségesebb és szörnyűbb tetteket tulajdonítják: gyermekek megölését, vérük ráhintését a tóraszekrényre, a zsinagóga felégetését és más hasonló cselekedeteket - mindezt azért tették, hogy növeljék a felháborodást a mennyben." (140-141. old.)

---------
Tehát szerinted zsidóknál nincs rituális emberáldozás, a héber egyetem professzora szerint és nyomában egy sor más zsidó szerző szerint meg van. (legalábbis volt az első keresztes hadjárat idején, azonban a mai általános tagadás nyomán, miszerint sose volt, sejtjük, hogy van mit takargatniuk későbbről is - a tagadóknak, mert a Yuval félék nem takargatják. Éljenek!)

Valóraváltógép 2013.10.20. 17:29:12

@ArmaGedeon: " Nem olvastad végig még az utolsó 20 kommentet se, mi? " De. :)

"Tehát szerinted zsidóknál nincs rituális emberáldozás, a héber egyetem professzora szerint és nyomában egy sor más zsidó szerző szerint meg van. "

Sosem beszéltem a héber Yuvallal, de nem hiszem, hogy ezt állítaná, vagy állította volna valaha.
Az általad beidézett szövegben sem látok semmit, ami erre utalna.

Viszont ha felháborodásra vágynak, az lassan összejön...

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.20. 18:08:59

@Valóraváltógép: Te "nem hiszed" (ne vedd el Bibi-Falafel kenyerét, ez az ő módszere!), Yuval meg feketén-fehéren leírta, hogy áldoztak gyermekeket és felnőtteket zsidók Jahvénak. És ezt a kor rabbijainak fősodra dicsérte. (megemlít egy kisebbségi véleményt, aki elítélte)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.10.20. 18:23:45

@Valóraváltógép: Jóval állsz le vitatkozni. Gedeon az autizmus egy ritka változatában szenved. Persze, valójában nem szenved, mert fel sem fogja, mi történik vele. Zárt világában a jó és a gonosz harca minden társadalmi téren vegytiszta körülmények között vívja harcát. A gonosz a zsidó. Nála minden zsidó csupán az ősgonosz számtalan kivetülése. Ő pedig a rendíthetetlen harcos, aki mindig mindenhol megküzd a gonosszal.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 18:34:17

@ArmaGedeon: Ne hivatkozz olyanokra, kiket "tökös gyerek" létedre szűrsz, mert a pálya széléről bátor tett bevakkantgatni. Mellesleg szokásod szerint baromságokat beszélsz, barom félrefordításokat, félremagyarázásokat kopizol. Az oltárra hulló felnőtt és gyerekvér valójában állatvér, nézz utána a "kepori" fogalomnak. A szentély lerombolása után is megmaradt a jelképes felelevenítés, de már vér nélkül. Szokásod szerint minden logikát nélkülözve szajkózol. Hogy a túróba lehetne "rituális" egy áldozat, ha valójában Isten uralma elleni tiltakozás, lázadás akar lenni?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 18:42:23

@Bell & Sebastian: Nem tudom, a KKK-nak van-e köze a szabadkőművességhez, de, hogy zsidókhoz semmi, az tuti. Kifejezetten fehér és keresztény fajvédő alakulat.

Az Ószövétségből szokásosan idecitált "népírtások" a hit világába tartoznak, valós pogromok, holokauszt viszont történelmi tények. Abból az Ószövetségből, ami szerinted is a keresztény Biblia része. Mellesleg Jézus nem zárt le, és nem kezdett el semmit. Ez egy másik vita témája lehet, itt már így is kezd szétfolyni a diskurzus.

És nem keverendő a lincselés a rituális áldozattal.

Úgyhogy vérvád semmilyen módon nincs bizonyítva.

Bell & Sebastian 2013.10.20. 19:29:47

@biboldó: Az a bibi, hogy kizárva se.
Amerika szabadkőmíves alakulat, időrendben harmadik, Hollandia és Anglia után.

A KKK attól még lehet a felszínén white power, hogy szabadkőműves rítusok szerint működik. Maga messze alábecsüli a bibliai régészetet, a teológia meg láthatóan homályzóna a számára.

Repetitíven hajtogatja, hogy minden vérvád légből kapott. Miközben létezik a rítus, csak az a kérdés, hogy kik dobják be időnként és milyen céllal?

De vissza a kályhához!
Hitetlen, antiszemita (sémita) provokáció, vagy valódi szekta áldozati rítusa volt H. Zsófi meggyilkolása? Ez itt a kérdés, erre keressük a választ.

Maga meg teli torokból fújja, hogy ilyen nem létezik, mert csak. Meglehetősen elfogult ebben a kérdésben, hogy ne mondjam, részrehajló. Így csak újabb meddő és hiábavaló kísérletet tettünk a talány megfejtésére.

Először tájékozatlannak állította be magát, majd csak kiderült, hogy ismeri a részleteket. Bedobott pár dezinformációt, jól megkeverte a szezont a fazonnal.

Hamiskártyás, mert cinkelt lapokkal játszik és ezért meggyőzhetetlen. A végtelenségig nem is próbálkozom vele, ezért pontosan eddig tartott ez az álvita.

De legalább megpróbáltuk.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 19:33:40

@Bell & Sebastian: Rendben. Még mindig korrektebb, mint gedeon szűrése.

Chol tov!

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.20. 19:44:14

Bibi, te itt nem az én állításaimat vitatod, hanem Yuvalét, a Héber Egyete történészprofesszoráét, akitől én csak idéztem (elfogadva hitelesnek a megállapításait, amik nyomán több zsidó történészkollégája részletezte tovább az eseteket). Tehát ő idézi fel eredeti zsidó (és kiegészítésképpen keresztény) forrásokból, és elemzi, hogy áldoztak embereket, közte gyerekeket Jahvénak zsidók 1096 táján. Ő írja, hogy valahol egyfajta tiltakozás ez Jahve közömbössége ellen, de ez nem jelenti azt, hogy nem neki áldoztak embereket, hiszen ez épp annak kikényszerítési kísérlete, hogy Jahve ne rejtse el tbbé arcát, hanem fordítsa a zsidók felé és sújtson le a gojokra. (amiért zsidók saját gyerekeiket ölik...)
Linkeltem a könyvet, a University of California Press adta ki angolul, egy nagyon tekintélyes tudományos kiadó, nem hiszem, hogy valamit félrefordítottak volna a héberből , akkor Yuval is szólt volna, hogy nem OK. Szánalmas vagy, de legalább demonstrálod sokaknak a biboldós vitastílust. Ács Ferisen, addig jók a szabályok, amíg neked kedveznek, de ez esetben egy percig se kedveztek, mert védhetetlen ügyet védesz, tényeket tagadsz, görcsösen, sunyin.

Bell & Sebastian 2013.10.20. 19:48:07

@Valóraváltógép: Méltányolom, hogy felkeltette az érdeklődését a téma.
De amíg kénytelenek vagyunk -még napjainkban is- azt a logikai bukfencet követni, hogy XY náci (mert ha maga nem is ölt zsidókat, a hajlama megvan rá), ezért másszon vissza a fára, esetleg dögöljön meg úgy, hogy még a föld is kivesse, továbbá szívjon hetedíziglen, _de_ mi, a zsidók mondjuk meg, hogy ki a náci, addig emberáldozatnak is lennie kell.

Aki ezt a logikát elfogadja, az más disznóságra is képes. Csak nem képzelte, hogy a saját fajtájukból hurcolnak el egy-egy báránykát, az áldozati oltárra folyatni a vérét? Ha milliárdnyi háziállatból válogathatnak.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.20. 19:53:39

@Bell & Sebastian: A saját fajtából való áldozás témát vesd össze akár a Rajk-perrel is... De említhetem Kunmadarast és Diósgyőrt is. (a holó, vagy az iraki moszatos zsinagógarobbantások nyilván közismert esteetk itt)

Valóraváltógép 2013.10.20. 20:06:36

@Bell & Sebastian: Ez már nekem kicsit a csűrés-csavarás kategória. :) Az áldozat/áldozás egy szakrális fogalom, abba ezt nem érdemes belekeverni. És mondom, itt és most, éppen, már nem trendi az emberi.

Mondhatod, hogy szerinted valami olyan, mintha ez lenne, de ennek legfeljebb képletesen van értelme. És nem nagyon fognak érte szeretni, és nem csak azok nem, akire éppen mondod.

" Csak nem képzelte, hogy a saját fajtájukból hurcolnak el egy-egy báránykát, az áldozati oltárra folyatni a vérét? Ha milliárdnyi háziállatból válogathatnak."

Ha ilyesmiről lenne szó (még egyszer mondom, szerintem nincs) ott éppenséggel pont logikus lenne. Az áldozat értékét jelentősen javítja vagy rontja az, hogy az áldozat végzőjének mennyire értékes a feláldozott dolog. :)

"Amerika szabadkőmíves alakulat, időrendben harmadik, Hollandia és Anglia után. "

Pont ezek? Kár. Több nincs?

Valóraváltógép 2013.10.20. 20:07:22

@Bell & Sebastian: Ez már nekem kicsit a csűrés-csavarás kategória. :) Az áldozat/áldozás egy szakrális fogalom, abba ezt nem érdemes belekeverni. És mondom, itt és most, éppen, már nem trendi az emberi.

Mondhatod, hogy szerinted valami olyan, mintha ez lenne, de ennek legfeljebb képletesen van értelme. És nem nagyon fognak érte szeretni, és nem csak azok nem, akire éppen mondod.

" Csak nem képzelte, hogy a saját fajtájukból hurcolnak el egy-egy báránykát, az áldozati oltárra folyatni a vérét? Ha milliárdnyi háziállatból válogathatnak."

Ha ilyesmiről lenne szó (még egyszer mondom, szerintem nincs) ott éppenséggel pont logikus lenne. Az áldozat értékét jelentősen javítja vagy rontja az, hogy az áldozat végzőjének mennyire értékes a feláldozott dolog. :)

"Amerika szabadkőmíves alakulat, időrendben harmadik, Hollandia és Anglia után. "

Pont ezek? Kár. Több nincs?

Valóraváltógép 2013.10.20. 20:08:09

Ezt a duplán elküldést most miért csinálja a blog.hu?

Alfőmérnök 2013.10.20. 20:09:07

@biboldó: Kár. Pedig szívesen végignéztem volna, ahogy szétszívatjátok ezt az elmebeteg, szarházi emberroncsot.

Valóraváltógép 2013.10.20. 20:10:09

@Mr Falafel: Autizmus? Ebben biztos vagy? :)
Azok nem csendesebbek?

@ArmaGedeon: Talán félreértettél valamit. Abban sem nagyon ismerted fel a szimbolikus részeket, amit pont te idéztél. :)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 20:14:31

@ArmaGedeon: Na mi van, nem működik a szűrőd?
Veled vitatkozom, mert te hozod ide a fosmányaidat. Tökös álláspont időnként saját jólértesültség fényében, saját egyetértő kiegészítésekkel ellátott baromságokkal villogni, majd ha kényelmetlenné válik az égés, kibúvóként a szűrésre hivatkozni. Ha az sem jön be, forrásra hárítani a balhét. A minősítést nem minősítem.
A héber egyetem professzora és egyetlen kicsit is értelmes ember nem állít olyat, ami ellentmond a józan észnek, logikának. Nyugodj bele, a zsidóknál nincs, soha nem volt rituális emberáldozat. A Tórában megtalálható az áldozati szertartások leírása, utána lehet nézni. Bármilyen belemagyarázás hasonló a luzsénszky féle kamutalmudmagyarázathoz. Aki ezekből építkezik, fingja nincs semmilyen valláshoz, köze nincs bármiféle hithez. Mármint a saját gyűlöletébe vetett hitén kívül. Elkezdhetnék értekezni a szentélybeli szertartások mibenlétéről, céljáról, jelentőségéről, de itt a kutyát sem érdekelné, nem igazolná berögzült világképüket. Pedig akár érdekes is lehetne, volt rá példa, hogy valóban hívő keresztényekkel jókat dumáltunk ilyesmikről. Sőt, ateistákkal is. Csakhogy ők nem voltak alapból elkötelezettek a sztereotípiáikhoz.

Bell & Sebastian 2013.10.20. 20:16:26

@Alfőmérnök: Most sem jött össze. Esetleg önként jelentkezel szívásra?

Valóraváltógép 2013.10.20. 20:19:30

@ArmaGedeon: Nem. Tőled hallottam róla először, mondjuk nem az a kimondottan up to date hivatkozási alap, így jó 900 évvel később.
Az a véleményem róla, hogy szép neve volt.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 20:22:39

@Alfőmérnök: Nem a szétszívatás volt a célom. Élveztem a meccset, sajnálom a kifarolást. Már bizsergett az ujjam a KKK-s ellentmondásra:-)
(is)

Bell & Sebastian 2013.10.20. 20:23:42

@Valóraváltógép: Hogyne lenne, soroljam fel, hol irányít még illuminátus szekta?

Előbb a választott témában (Körmend) mondjon valami relevánsat, ha lehet, nem mindjárt a kaviárt pakolni nájlonzacskóba, hadd legyen végre reveláció.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.20. 20:24:30

Mit értettem félre? Konkrét eseteket sorol fel a történész, ahol családtagjaikat áldozzák Jahvénak, megygyilkolják őket és a vért pl. a tóraszekrényre hintik, vagy az anya gyermeke kiontott vérét saját köntösére hagyja fröccsenni, - amint a Szentélyben volt szokás - teszi hozzá Yuval (persze ott állatvérrel volt szokás - teszem hozzá én). Nem lehet ezt félreérteni. A 900 év azért nem gond, mert itt a vérvádakat leseprő lehengerlő érv mindig az, és bibi most is hajtogatja, hogy "a judaizmus követői számára elvi lehetetlenség az emberáldozat". Ebbe beleértik, hogy 900 éve is elvileg lehetetlen volt. Ez az érv egyszer s mindenkorra ki van lőve. Vagyis zsidó rituális gyilkosságok természetesen voltak, az elkövetőket kb. "szentté avatták".

Bell & Sebastian 2013.10.20. 20:24:47

@biboldó: Mentse meg a becsületét, jöhet az utánlövés.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 20:26:07

@Bell & Sebastian: Nincs becsületmentésre szükségem, nem én hátráltam ki.

Valóraváltógép 2013.10.20. 20:27:51

@Bell & Sebastian: Igen, kérlek. Megköszönném.

Valóraváltógép 2013.10.20. 20:29:24

@Bell & Sebastian: Igen, kérlek. Megköszönném.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 20:34:13

@ArmaGedeon: Menthetetlen vagy. A szentélyen kívüli áldozatnak semmi értelme, semmi hatása, semmi eredménye nincs. Nem lehet, mert nincs jelen a frigyláda. Ha úgy tetszik, a sekhina. Ezt minden a hitvilágról akármilyen kevés ismerettel rendelkező tudja. Feltételezem, hogy zsidó professzorok, történészek is.

Valóraváltógép 2013.10.20. 20:35:21

@Bell & Sebastian: ... Milyen Körmend? A posztban nem volt ilyesmi.
Ha a gyilkosságra gondolsz, nem nagyon figyelem a bűncselekményeket, a bulvár egy különösen ízléstelen formájának tartom a nagyközönség általi boncolgatásukat.
Arról nem is beszélve, hogy összes kommentet végig kellene hozzá olvasni, arra most nem tudok eléggé figyelni, elnézést.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.20. 20:39:12

Bibi, pont ezért tüntettelek el, de ha így megy tovább, még az e-mail szolgáltatást is törlöm. 20-adszor idézem a TÉNYT, kóser forrásból, hogy volt Jahvénak szánt emberáldozat, amit a zsidó szellemi elit fősodra dicsért, te meg erre 20-adszor fröcsögöd, hogy ELMÉLETILEG ilyen nem lehetett, a legkevésbé sem zavartatva magadat a ténytől, hogy volt. Egy racionálisan gondolkozó és korrektül vitázó ember ilyenkor levonja a következtetést, hogy téves kép élt benne arról, hogy a judaizmusban mi fordulhat elő elméletileg. Te viszont inkább a tényeket tünteted el, ragaszkodz a megdőlt elmélethez. Mármint agresszíven harsogod, hogy az márpedig úgy van és kész. Biztos vagyunk itt is páran, akik a tényeket tekintjük a mérvadónak és nem a cionista propagandadumákat.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 20:47:13

@ArmaGedeon: A hülyeséged tényleg fárasztó. Olyannyira hiteles a forrásod, hogy a négy betűs Istennevet egy zsidó nem ejti ki, nem írja le, mert nem teheti. Pláne nem említi szentélybeli szertartások kapcsán.
Basszad a kukába a könyvedet a méled mellé.

Valóraváltógép 2013.10.20. 20:47:50

@ArmaGedeon: Tudod mit? Jó, tegyük fel, hogy 900 éve olyan emberek, akik talán történetesen pont zsidók voltak, áldoztak embert. Na és? Mit teszel ellene?

Helytelenítően nézel az amúgy nem létező sírjukra, vagy feltámasztod azokat, akiket szerinted megöltek, vagy mi a szándékod? :)

". Egy racionálisan gondolkozó és korrektül vitázó ember ilyenkor levonja a következtetést, hogy téves kép élt benne arról, hogy a judaizmusban mi fordulhat elő elméletileg. "

Nem. egy racionálisan gondolkodó ember lát egy véleményt, meg egy másikat. És ha valami érdeke vagy rögeszméje nem fűződik a dologhoz, akkor tudomásul veszi, hogy a franc tudja már mi volt akkor, és ti sem.
Aztán foglalkozik valami számára hasznossal.

Bell & Sebastian 2013.10.20. 20:51:48

@biboldó: Rendben.

@Valóraváltógép: De beleszólt. Ha majd - akkor.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.20. 20:53:12

Bibi, szólj a Héber Egyetem vezetésének, hogy rúgják ki Yuvalt (tán már tanszékvezető), mert hülye és szar könyveket írkál. Helyette alkalmazzanak téged, mert te okos vagy....

Valóraváltógép 2013.10.20. 20:55:19

@Bell & Sebastian: Nem, engem nem a gyilkosság része érdekel. Az mindenképpen sajnálatos, de utólag nincs mit tenni vele, és a bűnügyi részét megoldani sem a mi feladatunk.
Az én érdeklődésemet ez az áldoziknemáldozik vonal keltette fel, és ott sem a ki kit mikor miért ölt meg része. Hanem hogy egyrészt mi ennek az elméleti háttere, másrészt meg hogy ki az az isteneszetlenállatya, aki ezt pont itt akarja megtárgyalni.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.20. 20:57:24

@Valóraváltógép: Állj, ott tartottunk, hogy szerinted félreértettem valamit auz idézettekben és szó szerint vettem valami szimbolikusat. Konklrétan mit?
Aztán, ha kiderül, hogy megcáfoltam az álljtásodat, akkor már nem is olyan fontos az egész, foglalkozzunk valami hasznossal inkább.... :-)
Napjaink politikai és ANYAGI (pénz!) következményekkel járó ügyeibben hivatkoznak állandóan ilyenekre, hogy a csúnya antiszemiták, a középkori vérvád aljas babonája, stb, hogy a zsidók rituális gyilkosságot elvi okból se követhetnek el. Mert a judaizmus nem olyan. Amikor zsidó profok bizonyjtják, hogy de bizony olyan, annak mai politikai és anyagi következményei lehetnének.
Bár... amikor ezt szőnyeg alá seprik a véresszájú izraeliták, akkor épp megfogadják a tanácsodat: "foglalkoznak valami SZÁMUKRA HASZNOSSAL".

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.20. 21:01:51

@Valóraváltógép: Hogy miért pont itt? Mert a gyűlöletbeszéd hatásossága nagyságrenddel nagyobb, ha egy máig a vallásban gyökerező államiságú csapat hagyományában vallási parancsolatokba ágyazva, e tekintéllyel felruházva van jelen. A gyűlöletbeszéd szakrális norma-szintű intézményesítésére kapásból csak a judaizmus példája ugrik be. Ahol a Megváltástól, az eszkatologikus beteljesüléstől a gojok kiirtását várják. Ahol máig érvényes micvék vonatkoznak Amálek gyűlöletére és kiirtására, ahol Amálek alatt a rabbik nem kis része alapvetően minket, nemzsidókat ért. Ahol a Purim a gojok eleni fizikai erőszak elszabadulásának orgiája, lásd Horowitz könyvét. Témánkba vág ez...

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 21:05:21

@ArmaGedeon: Nem szólok, nem röhögtetem ki magam logikátlan baromságokra hivatkozással.
Ne engem szólíts fel, inkább jelentsd fel a traubis Berkovitz-ot rituális gyilkosság vádjával, ha már olyan tökös gyerek vagy!
Röhögjenek rajtad!

Valóraváltógép 2013.10.20. 21:08:39

@ArmaGedeon: " a zsidók rituális gyilkosságot elvi okból se követhetnek el. Mert a judaizmus nem olyan."

Hát ha a judaizmus nem olyan, akkor nincs értelme rituális gyilkosságról beszélni, nemde? :)

Tekövetkezetesen összekevered a "judaizmus csinál valamit" fogalmát azzal, hogy "olyan emberek csinálnak valamit (talán), akik történetesen zsidók". A középkorban egyébként, főleg az elején nem volt olyan nagy kaland, hogy valakit megöltek, inkább az számított mázlinak, ha az illető elérte ötvenes éveit. Hetvennel már aggastyán voltál. És ha a 14 gyerekedből 6 megmaradt, akkor nagyon szerencsés.

"ott tartottunk, hogy szerinted félreértettem valamit auz idézettekben és szó szerint vettem valami szimbolikusat. Konklrétan mit? "

Konkrétan a vért, a vérontást, meg az oltárt, de sandán gyanítom, hogy nem csak ezt. :)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.20. 21:08:45

Bibi, pedig milyen szívesen olvasnánk a Héber Egyetemen írt könyveidet a témáról. Addig kénytelenek vagyunk Yuval és társai könyveire fanyalodni...

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 21:13:27

@ArmaGedeon: A neten különböző nyelveken keringő kurucfingós faszságfolyamok hálózata helyett tényleg hasznosabb olvasmány lenne számodra héber egyetemei anyagot olvasni. Vagy legalább utánanézni....

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.10.20. 21:15:25

@biboldó: Luzsénszky is a Héber Egyetemen tanított, akármi is az.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.20. 21:18:08

@Valóraváltógép: Pontosan erről van szó, hogy egy-egy konkrét vérvád ügyében még a vádat hangoztatók túlnyomó része se mondta soha, hogy az összes zsidót vádolja, viszont a védelmezők hivatkoznak mindig arra, hogy zsidó ilyet nem követhet el, konkrétan rituális gyilkosságot (a rablógyilkosság elkövethetetlenségét még ezek se álljtják), mert a judaizmus azt kizárja. Tehát ezt a minden további vita elvágására használt "érvet" lövi ki az idézett kutatás, a judaizmusbe (egyes helyeken és időpontokban, bár egyes zsidó kutatók szerint igenis tartós trendként) belefért, nyilván nem zárható ki, hogy ma is beleférhet a rituális gyilkosság. Akár Körmenden is. És persze ott a holó, mint egy óriási rituális tömeggyilkosság témája.

Konkrétan hol értem félre a vért, a vérontást, meg az oltárt? Ismétlem, egy olyan könyvről vitatkozol velem, ami nekem itt megvan, olvastam, te meg nem, de amit idéztem (saját magyar fordításban), az is egyértelmű. Konkrét (zsidó) embervért konkrétan ontottak ki (gyakran családtagok) Jahvénak áldozatul szánva:

"És az asszony kitárta karjait, hogy magára fogadja a vért és a ruhájára felfogta a kifröcskölődő vért (ahogy a Templomban volt szokás) És amikor a gyermek, Áron látta, hogy a fivérét legyilkolták, felkiáltott: Ne ölj meg engem! És elbújt az egyik szekrény alatt. És az asszonynak volt két lánya, Bella és Madrona, a ház büszkeségei, szépek, szüzek, a férje, Jehuda rabbi leányai; és a leányok fogták a kést és megélezték, hogy ne legyen vele gond és kinyújtották a nyakukat és az anyjuk Izrael Úristenének áldozta őket... És amikor a derék asszony befejezte gyermekeinek a Teremtő számára feláldozását, felemelte hangját és fiát hívogatta: Áron, Áron, merre vagy? Irántad sem érezhetek szánalmat és könyörületet. És kihúzta őt a lábainál fogva a szekrény alól, ahová bújt és feláldozta őt a magasságos Isten előtt."

Valóraváltógép 2013.10.20. 21:18:39

@ArmaGedeon: Szakrális szövegek értelmezése nem való mindenkinek, erre csak ezt tudom mondani. Nem véletlen, hogy nem szokták mindegyiket nyilvánossá tenni.
Vallástól függetlenül előfordulhatnak avatott olvasóknál is félreértelmezések, túlkapások is, de nem tartom valószínűnek hogy akármilyen szellemi beállítottságú ember mások fizikai kiirtásában látná a megoldást akármire.

Valóraváltógép 2013.10.20. 21:21:24

@ArmaGedeon: Ez nem tűnik helyesnek, valóban.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.20. 21:22:40

@Valóraváltógép: Értem, be kellene tiltani ezt a Yuvalt, ez a megoldás...

Hogy te mit hiszel (és még ebben sem vagy őszinte, mert nem hiszed, csak itt állítod), az a te dolgod, konkrétan nem kevés judaista szellemi beállítottságú emberről, rabbiról tudjuk, hogy mások fizikai kiirtásában látják a megoldást. Idéztem Baruk Goldstein sírjához zarándokló véresszájú ortodoxzsidók véleményeit ez ügyben.

Valóraváltógép 2013.10.20. 21:23:22

@ArmaGedeon: Na de ez a néni feltételezem, nem volt rabbi. Akkor mi van, ha csak egy (több) vallási fanatikus tombolásáról van szó, akiket a saját koruk ugyanúgy elítélt, mint most te?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 21:26:39

@Mr Falafel: Aha, akkor már értem, miért hitelesebb Tóránál, pápánál, sekrestyésnél.

Bell & Sebastian 2013.10.20. 21:26:52

@Valóraváltógép: Például maga is az isteneszetlenállattya ha már így belefolyt a témába, ex katedra.
Villantson már valamit, lózungokon kívül. Vagy zsenánt?

Valóraváltógép 2013.10.20. 21:28:33

@ArmaGedeon: :DD De, én teljesen tényleg ezt hiszem.
A máshitűek kiiktatása valamilyen formában majdnem mindegyik vallásban szerepel, általában egyébként jóindulatú felhangokkal. Amolyan "mi vagyunk a faszacsávók, azok a szegények meg ott szenvednek, és nem olyan jó fejek mint mi, nosza szüntessük meg hogy olyanok, és nekik is legyen végre jó" jelleggel.
Aztán hogy ezt egyesek szó szerint veszik... a hülyéké a mennyek országa, vagy mi.

"Értem, be kellene tiltani ezt a Yuvalt, ez a megoldás..."
Azt nem tudom, de egy csomó mindent be kéne tiltani, ami lényegesen sürgősebb. Pl. az utcára hugyozást, a metrón telefonálást, meg ilyesmiket.

Valóraváltógép 2013.10.20. 21:29:52

@Bell & Sebastian: Ez így van. De én nagyon tudom ám cifrázni az önpusztítást. ;) Meg most nyűgös vagyok, és nincs kedvem mást csinálni, tehát ezt csinálom.

"Villantson már valamit, lózungokon kívül. Vagy zsenánt? "

Jó, kérdezz.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.20. 21:29:53

@Valóraváltógép: Pontosan ezen döbben meg Yuval is a könyvében. Hogy ezek az elkövetők (akikből nem ez az egy volt, Yuval is többet idéz fel, a nyomában más zsidó történészek még többet, linkelhetek könyveket) valóban megsértették a judaizmus törvényeit és azok értelmében őket még a zsidótemető földjébe se lett volna szabad temetni, csak a kerítésen kívül elföldelni. EHHEZ KÉPEST - írja Yuval - a térség (RAjna-vidék) fősodor rabbijai olyannyira nem elítélték őket, hogy kimondottan kultuszt teremtettek emléküknek és enek keretében a tetteiket DICSŐíTŐ pijjutokat (liturgiai díszítő imákat) beépítették a szertartásba. Yuval idézi ennek forrásait. És csak egyetlen rabbit talál a korból, aki elítélte e szörnyű cselekedetet (amiért utólag is tiszteljük), de ez nyilvánvalóan nem volt fősodor, hanem marginális kisebbség. Yuval boldogan idézett volna többet, ha talált volna.

Valóraváltógép 2013.10.20. 21:33:33

@ArmaGedeon: Nem hiszem, hogy okos dolog lenne a zsidóságra homogén egészként gondolni. Biztosan voltak véleménykülönbségek. Amint Te is írod, Yuval elítélte ezt, meg volt, aki akkoriban is.
Akkor mi a probléma? Hogy megtörtént? Biztos jobban jártak volna egy pestissel, vagy ha megették volna őket a farkasok?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 21:35:51

@ArmaGedeon: Bazdmeg, őszintén kérdem: komolyan gondolod, hogy ennyi blődséget elhisz valaki?
Feláldozom magam, gyermekeimet, hogy rosszat tegyek a gójokkal? Nem arról szokás hablatyolni, hogy életemben élvezem a gójok kizsákmányolását? Természetesen nem a saját, hanem az anya szempontjából nézve, mielőtt személyeskedni kezdenél.

Bell & Sebastian 2013.10.20. 21:36:35

@Valóraváltógép: Mutattak-e be valaha is rituális emberáldozatot a zsidók az istenüknek bármilyen céllal?

Valóraváltógép 2013.10.20. 21:37:58

@ArmaGedeon: Különben ha a vallásos elkötelezettség extrém példájának vesszük, akkor akár még bele is fér a dicsőítés. Akkoriban ez volt marketing helyett.
Meg mondom, nem annak számított sem a gyilkosság, sem a gyerek, aminek ma.

Csak azóta ekkora hisztizünk ennyit a haláleseteken, amióta majdnem 7 milliárdan vagyunk, és nemsokára szabályosan felzabáljuk a bolygót. :)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.20. 21:39:24

@Valóraváltógép: Szerintem se lenne okos dolog, tudjuk, két zs, 3 vélemény, csakhogy itt a témánk az, hogy ma, halálkomolyan álljtják "szakértők" vérvád ügyekben, hogy ilyesmi soha , sehol nem fordulhatott és fordulhat elő. A pestissel, vagy farkkaseledellel az utódok jobban jártak volna, mert nem állna előttük egy ilyen eszeveszett példa, aminek elkövetőit mártír ranggal ruházták fel és a Kiddush Hashem, A Név Megszentelése minősített esetének tekintik a rituális gyilkosságot.
Idéztem Benjaminyt, hogy ez az irányzat ma is él Izraelben és ennek követői akarták pl. felrobbantani a sziklamecsetet, a benne imádkozó párezer arabbal együtt. Kimondottan kiváltva a zsidók elleni véres megtorlásokatt, amit Jahve nem nézhetne tétlenül és beindulna a Megváltás. Vagyis van a mában tétje ennek az egésznek , ezért érdemes tisztán látni az ügyben. Hogy melyik vallási hagyományban milyen robbanóanyagok rejlenek.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.20. 21:43:04

@Valóraváltógép: Nem győznéd meg e felfogásod helyességéről a Vizenjár Intézet nácivadászait, hogy az ausvicba menesztett vonatok agg váltóőreinek üldözését szüntessék be, mert a túlnépesedett bolygó végzetét elhalasztották a transzportok pár hónappal? :-)
Ja, csak zsidó gyilkosokkal vagy ilyen engedékeny? (mondjuk a váltóőrök nem is gyilkosok...)

Valóraváltógép 2013.10.20. 21:43:48

@Bell & Sebastian: Fogalmam sincs. Nem élek itt mióta zsidók vannak ezen a világon, meg ha másképp lenne sem ezt tartanám a fő érdeklődési területemnek.

Személy szerint nekem életidegen az elékpzelés, nem nagyon illik bele a mentalitásukba. De ezek szerint van, aki el tudja képzelni.

Tulajdonképpen az sem egyértelmű, hogy ők most pontosan kit neveznek istennek...

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 21:46:58

@ArmaGedeon: "Kidus hásem"
Szólok, nem azt jelenti , amit bele akarsz magyarázni.

háshem= a név

A zsidók számára tiltott négybetűs név helyett szokás használni. Tudod arról a névről van szó, amit a hiteles héber egyetemi professzorok sokszor használnak eredetiben.

Valóraváltógép 2013.10.20. 21:49:17

@ArmaGedeon: Nem. Őket nem nagyon lehet meggyőznil.

Én mindenkivel engedékeny vagyok. :) Egy darabig.

" Kimondottan kiváltva a zsidók elleni véres megtorlásokatt, amit Jahve nem nézhetne tétlenül és beindulna a Megváltás. "

Öhh... izé... hú. LOL. :D

Szerintem vannak dolgok, amiket nem érdemes ennyire várni. ;)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.20. 21:53:34

@Valóraváltógép: Te is tudod, hogy nem az számjt, hogy te várod-e. Hanem, hogy ezt az őrült irányzatot valahogy nem üldözik, csak az "antiszemitákat", akik olyan babonásak, hogy szerintük voltak zsidó rituális gyilkosságok.
Én mindenesetre szóltam... :-)

Valóraváltógép 2013.10.20. 21:57:39

@ArmaGedeon: "Te is tudod, hogy nem az számjt, hogy te várod-e"

Nekem csak az számít. És nem nagyon vigasztal, hogy legalább valakit boldoggá is tenne.
Mit üldözzenek rajta? Az összes nagy vallás ezt várja...

"valahogy nem üldözik, csak az "antiszemitákat", akik olyan babonásak, hogy szerintük voltak zsidó rituális gyilkosságok. "

Tegyük fel, megjön a megváltásuk (mert megjön). Úgyis mindenki megdöglik. Nem kurvára mindegy, voltak-e? :)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 21:58:04

@Valóraváltógép: Kidust csinálok pl, amikor megvendégelem a közösség tagjait valamilyen apropóból.
Kádosh, az valóban szentet jelent. Ismétlem, az összefüggés a rossz, amiben idézted.
jiszkádás smé rábo = szenteltessék meg nagy neve

Valóraváltógép 2013.10.20. 22:02:53

@biboldó: Én nem idéztem semmit. :)

"jiszkádás smé rábo = szenteltessék meg nagy neve"

Navárjál, most megkavartál. A jiszkádás a szenteltessék, a smé a birtokosrag?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 22:05:39

Basszátok meg tudni kéne ellenséget választani, mert tényleg eljő a vég. A fanatikus mohamedánok vallják, hogy lángba kell borulnia a világnak, hogy eljöhessen Allah országa.
Szokás minden szart a zsidók nyakába varrni, de ha az ellenségem ellensége a barátom elv alapján ezt is beveszi a kultúrvilág, tényleg kitör a gebasz.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 22:08:43

@Valóraváltógép: Smé= név (shem) ragozott alakja, azaz neve. rábo=nagy Pontosabban, hatalmas.

Valóraváltógép 2013.10.20. 22:09:01

@biboldó: Lazíts. Már úgyis mindegy.
:)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 22:12:19

@Valóraváltógép: Nekem már tényleg mindegy, de nem szeretném a leszármazottaimat feláldozni a hülyeség oltárán.

Valóraváltógép 2013.10.20. 22:13:58

@biboldó: Ez mindenképpen szép és méltányolandó törekvés. Te vallásos vagy, Bib?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.10.20. 22:16:39

@Valóraváltógép: Az Isten se mossa le rólad, hogy te is én vagy, ahogy biboldó is. Megháromszorozódtam, na. :-))

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 22:21:54

@Valóraváltógép: A szó általános értelmében nem. Ateista meg végképp nem. Nem tudom elfogadni, hogy pl a génállomány a véletlen mutációk eredménye. Szintén ne tudom elfogadni a dogmákat. A zsidó filozófia szerint, hit és tudás nem ellentétes fogalmak, hanem egymás részei. A kétkedés nem tesz csorbát a hiten, az igazi hit az, amikor a tudás meggyőződéssé válik.

Azt hiszem, ezt már itt valahol említettem, reakcióként a gedeoni magasságok:-)

Bell & Sebastian 2013.10.20. 22:29:35

@Valóraváltógép: Maga is elég profi hóhmecolónak tűnik. Erről az a rész jut az eszembe, amikor a rabbi minden kát megdugott már és hírét veszi, hogy van még egy, hetedhét határon túl, aki még nem volt meg neki, de egy zacskó aranyért minden lehetséges.

Erre odautazik -pénzt és fáradságot nem kímélve- hét folyón át, leteszi a pénzt és nekiveselkedik. Mire a hölgy szelet ereszt és így szól:

- Akkor jutsz te a mennybe, amikor ez a szél visszamegy oda, ahonnan jött.

A rabbi halálakor -matuzsálemi kort ért meg- isten személyesen dörögte el a jó hírt a rokonságnak a felhőkből, hogy a rabbi megérkezett a mennybe.

Maga is hosszú életet remélhet, a végén dörgéssel.

Valóraváltógép 2013.10.20. 22:29:51

@biboldó: Helyes. :)

Gedeont nem nagyon olvasom, csak mióta beszélgetünk. Különben kedves srácnak tűnik, csak ez egy kicsit az agyára ment.

@Mr Falafel: Ha neked az kényelmesebb, lehetek Te. Te nem tudom, akarnál-e én lenni. Összességében nem tudom jószívvel tanácsolni.

Valóraváltógép 2013.10.20. 22:33:45

@Bell & Sebastian: Ez aranyos volt. :)
De egyelőre nem készülök a Mennyekbe.:D A hosszú életet nem tudom, én nem bánnám, ha nem lenne túl hosszú. Nem túl nagy öröm köztetek élni (ne vedd magadra, Te igazán szimpatikus srác vagy).

Sőt (csak a poén kedvéért mesélem el), egyszer azt jósolták, hogy a zsidók fognak megölni, ha (...).
;)

Alfőmérnök 2013.10.20. 22:36:25

@biboldó: Nem igazán értem, mit élveztél benne, de a te dolgod.
Én jártam már zárt osztályon (látogatni, még mielőtt valaki "humorizálni" próbálna), néhány napot eltöltöttem értelmi fogyikkal, kb. a 90%-uk B&S-nél sokkal érdekesebb, szórakoztatóbb eset volt.

Valóraváltógép 2013.10.20. 22:40:27

@Alfőmérnök: Én kedvelem Bellt. Olyan kis decens, meg elvei vannak, meg erkölcsi tartása... ez olyan üdítő, a legtöbb embernek nincsenek.

Alfőmérnök 2013.10.20. 22:53:16

@Valóraváltógép: "elvei vannak"
Ja, mint a náciknak, meg a komcsiknak.
Az ilyen hozzászólásait is kedveled?

"Bell & Sebastian 2011.11.16. 23:09:26
@Alfőmérnök: Inkább gyógyszer érdekelne? A csehek még gyártanak Zyklon B -t, az kiváltja az összeset, amit szedned kell.
mandiner.blog.hu/2011/11/15/megfizet_a_nyomorult/fullcommentlist/1#c14968782

„Te vagy az élő példa a fajkeveredés hátulütőire, hiába a kiemelkedő intelligencia, ha nem párosul megfelelő éntudattal, ha úgy jobban tetszik, identitással. És a fenébe a polkorrekt beszéddel! ... AMF - Ki vagy te?

Mikor megismertünk örültél, hogy köszöntünk
Befogadtunk egyből, egy voltál közöttünk
De fejedbe szállt valami, nem az ész az biztos
Ellenünk fordultál más lett neked fontos

Azt hiszed okos vagy, mert elolvastál könyveket
Elszálltál magadtól, nagy arc lett belőled
Pár év alatt többet elértünk, mit Te meg nem fogsz soha!
Szánalmas vagy taknyos és nagyon ostoba!

Ki vagy te? Ki vagy te? Ki vagy te, te senki?
Elég volt belőled, helyre fogunk tenni!
Ki vagy te? Ki vagy te? Ki vagy te, te nulla?
Mit képzelsz magadról? Könnyen lehetsz hulla!

Te mit tudsz felmutatni, te mire vagy képes?
Te nézel le minket, te nyeretlen kétéves
A pelenka cserédre kérjed meg anyádat
Ki vagy te egyáltalán, miért jártatod a szádat?

Hány éves vagy öcsi? Mit játszod az eszed?
Mit gondolsz magadról te senkiházi gyerek?
Hogy képzeled azt, hogy a szádra veszel minket?
Minek hiszed magad, te semmire sem vitted!

Ki vagy te? Ki vagy te? Ki vagy te, egy nulla!
Ki vagy te? Ki vagy te? Ki vagy te, egy hulla!”
mandiner.blog.hu/2013/07/16/ujmagyar_stonehenge_a_szentfold_templom/fullcommentlist/1#c20251691

"Bell & Sebastian 2013.08.25. 20:29:12
@Alfőmérnök: Aránylag tiszta a vérvonalam és mégcsak homo ismerőseim sincsenek. Hát te hogy vagy ezzel(...)
Gondolod, hogy a magadfajta keveréké lesz a hazám? (Arra azért van B -terv.)”

Valóraváltógép 2013.10.20. 22:55:47

@Alfőmérnök: Izé... márminthogy külön verset írt Hozzád? :)

Valamiért itt téged sokan nem szeretnek, azt már észrevettem.

Valóraváltógép 2013.10.20. 23:06:16

Na, mindenki elment? Nemár. Unatkozni fogok.

Valóraváltógép 2013.10.20. 23:11:19

@Alfőmérnök: Jah most látom, hogy AMF, az egy olyan hangszerekkel ricsajozó csoportosulás. Ezeket nem nagyon ismerem. :) Elnézést.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 23:16:03

@Alfőmérnök: Tényleg nem akarlak megsérteni, de a stílust. Méltánylandó, ha valaki nem görcsöl, érzékelhető a mosoly a monitor túloldalán. Pl kettőtök egymást basztatásában Neked drukkoltam, de nála volt az elegancia.
Bocs!

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.20. 23:36:28

@Valóraváltógép: Lehet, hogy a Megváltáskor mindegy, de addigi létünkben nem. A jelen hivatalos dogma szerint nem voltak.

Valóraváltógép 2013.10.20. 23:41:54

Ezzel a mandinerrel valami nem stimmel. Mindig a legfurcsább pillanatokban rohad le.

@biboldó: Nem tudsz te erről valamit? :)

@ArmaGedeon: Az addigi? Arra a kis időre már olyan mindegy.

Alfőmérnök 2013.10.20. 23:46:17

@Valóraváltógép: @biboldó: Szerintem nem ti vagytok azok, akiknek elnézést kell kérniük tőlem.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.20. 23:51:57

@Valóraváltógép: Te se görcsölj, nem vagyok mandis ügyekben bennfektes. Tényleg csak idevetődtem, egyéb netezési tennivalók közepette be-beszólogatok csak úgy a baszakodás kedvéért. Ennél fogva meg sem kérdezem, mi az ismertebb nicked, nem mondana semmit.

Valóraváltógép 2013.10.20. 23:59:25

@biboldó: Kár. :)

"Ennél fogva meg sem kérdezem, mi az ismertebb nicked, nem mondana semmit."

Nem tudom, van-e ettől ismertebb. Sosem használok több nevet párhuzamosan, ha erre gondoltál. Ide sem írtam még másikkal.

Görcsölni? Ne butáskodj. :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.10.21. 21:35:12

@Valóraváltógép: Nyugi, első perctől tudom, hogy ki vagy, és mit akarsz. Nem zavar. Szórakoztat.
süti beállítások módosítása