Félázsiai-e a magyar?
2013. február 07. írta: Redakció

Félázsiai-e a magyar?

A köznépi temetők leletanyaga inkább a ma élő magyar nyelvű populációk európai jellegzetességeit hordozta, míg az úgynevezett klasszikus honfoglalók nagy gyakorisággal ázsiai eredetű apai ági, illetve anyai ági genetikai elemeket hordoztak – mondta lapunknak Raskó István professor emeritus, a genetika nemzetközi hírű kutatója, akit a magyar nép genetikai származásáról kérdeztünk, s akitől azt is megtudhatjuk, vajon miért itták a kumiszt az ősmagyarok.

„Vizsgálatainkkal megállapíthattuk, hogy a gazdag leletanyagú sírok csontleletei olyan mitokondriális haplocsoportokba tartoztak, amelyek legnagyobb gyakorisággal Ázsiában találhatóak. Ha az egyedi leletek mitokondriális DNS építő kövei sorrendjét statisztikai analízisnek vetettük alá, akkor azt találtuk, hogy a ma élő magyar, illetve székely populációból származó minták halmaza a köznépi temetőkből származó mintákkal együtt az európai népcsoportok közé kerültek, azokhoz voltak genetikai rokonságuk szintjén a legközelebb. A gazdag leletanyagú honfoglaló sírok mintái pedig az ázsiai populációkkal mutattak genetikai rokonságot. Ezek statisztikai vizsgálata azt mutatta, hogy a legnagyobb genetikai hasonlóság a gazdag leletanyagú, úgynevezett klasszikus honfoglaló sírok mintái és a moldvai csángók mintái, míg a ma élő magyarok és székelyek mintái és a gyimesi csángók mintái között található. Az apai ági genetikai rokonság meghatározása a régészeti leletanyagból sokkal nagyobb nehézségekbe ütközött, mint a mitokondriális DNS-t érintő vizsgálatoké. Bár csak néhány gazdag leletanyagú sírban föllelt férfi csontból tudtunk értékelhető DNS-t kinyerni, azt megállapíthattuk, hogy a minták egy olyan Y-kromoszómás bélyeget hordoztak, amely nagy gyakorisággal csak azon ma élő uráli népek férfi lakosságánál fordul elő, akiket a történészek és néprajzkutatók a magyarság ősi rokonainak tekintenek. Itt ez a bélyeg 70-80 százalékban jelen van. Érdekes módon a ma élő magyar és székely férfiakban ez a bélyeg hiányzik, illetőleg csak nagyon ritkán fordul elő, mi több mint 200 férfi mintából csak egyetlenegy székelynél találtuk meg. Az anyai ági és az apai ági genetikai vizsgálatokból azt a következtetést vonhattuk le, hogy a honfoglalás kori leletanyag nem volt genetikailag egységes: míg a köznépi temetők leletanyaga inkább a ma élő magyar nyelvű populációk európai jellegzetességeit hordozta, az úgynevezett klasszikus honfoglalók nagy gyakorisággal ázsiai eredetű apai ági, illetve anyai ági genetikai elemeket hordoztak. Ezek előfordulása a ma élő magyar és székely népcsoportban valamint a honfoglalás kori köznépi temetők leletanyagában csak igen kis százalékban fordul elő.”

Bakodi Péter interjúját Raskó Istvánnal híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr575067353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.02.07. 13:38:16

És ez vajon a nem magyarokat miért érdekli? Emeritus, mi? Megafaszom!

greybull 2013.02.07. 17:45:12

nyilván volt egy nyugatról keletre szóló népvándorlás is. Azok a magyarok, akik ebben résztvettek szépen keveredtek ázsiaiakkal, majd hazajöttek, újra letelepedtek azok közé a magyarok közé, akik közben meg nyugatiakkal keveredtek. Tökmindegy.

komolytalan samu 2013.02.07. 20:28:55

OFF
A Barikád figyelmes szerkesztőinek ajánlom: www.nytimes.com/2013/02/07/sports/in-romanias-top-hockey-team-ethnic-hungarians-find-a-strong-voice.html?pagewanted=all&_r=2&

Az IHT-re gondolom beválogatták, de attól még a világ egyik legmenőbb balos lapjában jelent meg.

És nagyon király a cikk. :)

Bell & Sebastian 2013.02.09. 00:42:08

Szeressük a tejet, az összes kutyát kommunistákról neveztük el és akkora nyomtatott áramkör lóg koloncként a nyakukban, mint egy Sokol rádió, kell-e ennél több bizonyíték arra, hogy a legősibb, északi, árjamagyarok sind wir?

picur3ka 2013.02.09. 04:52:05

Csak kivancsi voltam, ki irta ezt a buta, magyarellenes propagaanda cikket.

Emeritus, baszod!

Boltzmann 2013.02.09. 06:23:29

minelnök úr sem származás, hanem

GESTALT, MENTALITÁS szerint értette a félázsiait, miként arra utalt is - a félázsiai pedig nem balkánit jelent, bár sajnos olyanból is öszzegyűlt mostanra némi

gyalog.galopp 2013.02.09. 08:30:02

Távol álljon tőlem, hogy nagy tekintélyű tudósokkal vitázzak, csak az alábbi mondatot nem értem.

"..... hogy a honfoglalás kori leletanyag nem volt genetikailag egységes: míg a köznépi temetők leletanyaga inkább a ma élő magyar nyelvű populációk európai jellegzetességeit hordozta, az úgynevezett klasszikus honfoglalók nagy gyakorisággal ázsiai eredetű ...."

Ha a magyarok eredetét kutatom, akkor mi alapján döntöm el, hogy az azonos időből származó leletek közül melyik a magyar, melyik nem?
Másként kérdezve, hogyan állapíthatom meg valaminek az eredetét, ha a válogatást egy prekoncepció alapján végzem?

A világtörténelem számos hódító hatalom tündöklését és bukását jegyezte fel. Mindegyikre igaz, hogy a hódítók nyelve a bukás után csak a kiindulási területen maradt fent, ezzel szemben a meghódított területek visszatértek a saját nyelvük használatához..

qbr 2013.02.11. 20:18:00

@gyalog.galopp: Sehol sem mondja, hogy a temetők/sírokban talált leletek magyarok lennének, mindenhol a "honfoglaláskori" jelzőt használja

gyalog.galopp 2013.02.12. 08:38:45

@qbr:

Tekintettel arra, hogy magyarokról és honfoglalásról van szó, ezeket a kifejezéseket hogyan értelmezed?

"A gazdag leletanyagú honfoglaló sírok mintái pedig az ázsiai populációkkal mutattak genetikai rokonságot."

"az úgynevezett klasszikus honfoglalók nagy gyakorisággal ázsiai eredetű ...."

Lehet, hogy komoly szövegértési problémáim vannak, de az én értelmezésem szerint a gazdag leletanyagú honfoglalás kori sírokat tekinti honfoglalónak, vagyis magyarnak.

Nem értek a gén kutatáshoz, de a világtörténelemben egy adott terület őslakossága több száz évi megszállás után is megőrizte a nyelvét, ahol mégsem, ott kiirtották az őslakosságot.

Esetleg arra gondolsz, hogy a honfoglalók nem is magyarok voltak? :)

qbr 2013.02.12. 15:12:28

@gyalog.galopp:
"Lehet, hogy komoly szövegértési problémáim vannak, de az én értelmezésem szerint a gazdag leletanyagú honfoglalás kori sírokat tekinti honfoglalónak, vagyis magyarnak."

Feltételezem régészeti leletek alapján döntötte el, hogy egy adott stílusú leletanyaggal rendelkező sírokból származó leleteket egységesnek tekintett, és ezeket vetette össze a mai DNS-mintákkal.
Az viszont, hogy ezek a sírok magyarok, az a történettudomány dedukciója - ő pedig inkább (szerintem helyesen) a leletekre támaszkodva tesz kijelentést, nem pedig a leleteken alapuló következtetésre.
Mert (és ez most csak példa!) mi van, ha hirtelen előkerül egy bizánci kódex, ami arról szól, hogy a magyar honfoglalással párhuzamosan egy kun támadás is zajlott a Kárpát-medence ellen, és ő pont ezeknek a síroknak a leletanyagát vette elemzési alapul.
Épp ezért biztonságosabb olyan kijelentést tennie, ami közvetlen bizonyítékon alapul, nem pedig közvetett dedukción.
Legalábbi szerintem.

"a világtörténelemben egy adott terület őslakossága több száz évi megszállás után is megőrizte a nyelvét, ahol mégsem, ott kiirtották az őslakosságot."
Kivéve Dél-Amerikát. Vagy Egyiptomot.

gyalog.galopp 2013.02.12. 17:24:04

@qbr:

Ok., de szerintem Dél-Amerika sem igazán kivétel.

Egy biztos, ha néhány száz, vagy akár néhány tízezer gazdag leletanyagot produkáló honfoglaló honosította meg a Kárpát-medencében a magyar nyelvet, államot alapított és azt még ezer év után is fenntartja, hát az maga a megdönthetetlen guiness rekorder hungarikum. :)

Boltzmann 2013.02.13. 01:57:09

@qbr: @gyalog.galopp:

ugyan-ugyan
a kecsuát, ajmarát és még jónéhány nyelvet beszélnek d-amerikában
en.wikipedia.org/wiki/Indigenous_languages_of_the_Americas#South_America

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.02.13. 16:38:51

@gyalog.galopp: Sajnálatos módon a genetika jelentőségét túlbecsülik. A genetika nem alkalmas törzsi-nemzetségi szervezetben élő népek beazonosítására. Különösen nem vándorló életet élő népek esetében. Egy exogám, vagyis kifelé nyiltott társadalomban az affinális, vagyis házasság útján szerzett rokonok rendszerint más törzsekből, népekből származtak, vagyis a vér, a genetikai anyag jelentősen keveredett. A genetika szerinti vérség nem azonos a törzsi-nemzetségi társadalmakban használt vérségi kötelék kifejezéssel. Utóbbinál a vérség nem a vért, hanem az egy családba tartozást jelentette. Semmi köze nem volt ahhoz a piros folyadékhoz, ami az ereinkben folyik.

Remélem, sikerült rávilágítanom a lényegre. Egy genetikus nem kompetens annak eldöntésében, hogy őseink honnan jöttek. Túlságosan távoli az az időintervallum az ő eszközeikhez. Persze, egy endogám társadalomban, ahol kizárólag törzsön belül házasodtak, ott más a helyzet. Ott sem feltétlenül megbízható a genetikai módszer, de nagyobb esély van rá, hogy pontos adatokat adjon.

Magyarországon nincs tudományos élet, és tudósok sem. Mantrázók vannak, akik elolvasnak valamit, amit mondanak nekik, és aztán azt a következtetést vonják le belőle, amit nagy elődök is levontak. Ilyen alapon mia jó kurva anyjuknak olvasnak? Magyarországon a saját gondolat úgy ment ki a divatból, mint a moncsicsi.

A magyarság őseredetének kutatása a történelemtudomány egyes területeinek (pl. őstörténet), a nyelvészet és a kulturális antropológiának feladata kellene, hogy legyen. S ha meglenne is e három diszciplína, akkor is hiányozna a formális logika és az önálló gondolat elsajátítása. A világon mindenhol ázsiainak tartják a magyarokat, mert onnan származunk. Népünk a legősibb népek egyike. A világon mindenhol a hunok rokonai (terstvérei) vagyunk, csak Magyarországon nem. A Royal Society szerint Nimrod, sumer király az ősapánk. Tök hülyék, mi?

Tudjátok, a szemüveg szárával is lehet koktélt keverni, de az nem arra való. A genetika sem való őstörténetünk felkutatására.

"Aa múúúltat végképp eltörölni..."
süti beállítások módosítása