Csupa közhely – Rómának szeretettel
2012. szeptember 13. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Csupa közhely – Rómának szeretettel

romanak_szeretettel_1.jpg

Egy éve sincs, hogy – az Éjfélkor Párizsban bemutatása körül – megtudtuk: Woody Allen már forgatja is következő filmjét, ezúttal Rómában. A londonos, barcelonás, párizsos képeslapfilmek után Róma? El is játszottam a gondolattal, hogy mit fogunk tőle látni: romok, robogók, bel canto, kockás abroszos kisvendéglők, ledér nők és csélcsap férfiak, hangoskodó családok és még hangosabb utcák – és minden más, ami a Róma-közhelyszótárból nem hiányozhat. És mi lett az eredmény a Rómának szeretettel-ben? Mindaz, amit fent leírtam. Csak egy (több) jó történetet nem bírt kiizzadni már magából mindehhez a 76 éves mester.

Egy interjúja szerint Woody Allen mostanában ott forgat filmet, ahol a családja nyaralni akar. Most Rómára esett a választás, de a szűkebb pátriáját és ihletforrását, New Yorkot mostanában hangsúlyosan kerülő rendező nem nagyon talált rá múzsájára az ókor óta élő és túlélő olasz főváros sűrűjében. Ha az Éjfélkor Párizsban egy nem nagy, de nem is rossz sorfilm Woody Allentől; akkor a Rómának szeretettel tényleg csak egy resztliötletekből összedobott, félszívvel felvázolt szkeccsfilm Rómát járó és megjáró figurákról.

A film persze most sem szenved hiányt sztárokban: Alec Baldwin, Penélope Cruz, Jesse Eisenberg és hat év után újra maga Woody Allen mellett világhírű olasz színészek, mint Roberto Benigni és Ornella Muti igyekeznek erősíteni a filmet. Woody persze csak Woody tud lenni, élettel teli humor helyett viszont csak fáradt zsörtölődésre futja tőle. Benigni egy média által felkapott, majd elejtett, tétova kisemberként ezúttal Allen-ebb Allen-nél; a vérbő Cruz viszont nagyot domborít a vásznon.

A Rómába érkező, még csak nem is megnyerő, sőt, néha idegesítő karakterű amerikaiak és olaszok kalandjaiból álló történetszálak nem kapcsolódnak össze. A kevés felcsillanó humor mellett a film néhány lapos életbölcsességről szól, amiket ráadásul szájba is rágnak. Bár Woody Allen láthatóan a klasszikus olasz rendezők, közöttük Fellini előtt is tisztelegni szeretne a filmmel, ehhez talán nagyobb lélegzetvétellel több ötletet és érzelmet kellett volna belevinnie az alkotásba. A filmet még Róma varázsa sem menti meg: a gyönyörűen fényképezett Éjfélkor Párizsban után Darius Khondji itt nem erőlteti meg magát a kompozíciók, fények, színek beállításával.

A Rómának szeretettel így már tényleg nem több egy csipetnyi Woody Allennel dúsított, közepes városimázsfilmnél, amely annyit árul el az Örök Város elragadó hangulatáról, mint egy félig kihűlt pizzaszelet a Termini pályaudvaron. Az évtizedek óta évente új filmmel előrukkoló idős mesternek most már tényleg hátra kellene dőlnie egy időre, hogy hosszú pályafutását egy tényleg nagy művel koronázza meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr954763615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.09.13. 14:13:27

ez mostan egy nagyon fontos írás. gratulálok

1313 2012.09.13. 15:18:11

Woody Allen teljes életműve ilyen unalmas szar, csak mondom...

Carlos> · http://banana-daiquiri.blog.hu 2012.09.13. 15:27:50

Tényleg ez a film sikerült messze a leggyengébbre az európai "körúton". De ez szerencsére nem tendencia, csupán kivétel, hátradőlésre semmiképp nem biztatnám a rendezőt.

Olyat már nem lehet "dobni", mint a 70-es években, a világ megváltozott, ezért semmi szükség arra, hogy azt várjuk, "pályafutását egy tényleg nagy művel koronázza meg."
Inkább folytassa a sort könnyednek látszó sztorijaival, elképesztően mesteri párbeszéd jeleneteivel!
Ezt a filmet meg elfelejtjük.

speirs 2012.09.13. 16:25:57

@1313: ennél azért némileg cizelláltabb a dolog

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.09.13. 18:03:11

@jose maria padilla:

mit izélsz? unortodoxia csapatai sikert sikerre halmoznak a fronton, vagy ha mégse, akkor steiner offenzívája majd úgyis mindent helyrehoz, a doromboló cica ingerszintjét csak közhelyes filmek érik el

samtelen 2012.09.13. 21:21:41

Koppenhágában nem akarna esetleg az öreg nyaralni? Azt megnézném: összeszedhetné hozzá Mads Mikkelsent, Ulrich Thomsent és Paprika Steent. Aztán elvolnának a Cristiania hippinegyedben. Vagy egy Woody Allen vs. Varsó Cezary Pazurával.

A párizsos egész aranyos volt, a barcelonásat untam, ez meg már nem érdekel, mert Roberto Beningnitől kiver a hideg veríték.

marko11 2012.09.16. 20:54:36

Sok filmrendező szeretne olyan (és annyi!) közhelyes filmet csinálni, mint WA csinált.
Jó, belátom, nem ez a film a WA életmű csúcsa, de a sok kínos, gagyi "vígjáték" közt még a leggyengébb WA film is király.
süti beállítások módosítása