Észtek: többet ésszel, mint erővel
2012. szeptember 04. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Észtek: többet ésszel, mint erővel

tallinn.jpg

Tallinn tornyai

Keletről felhőkarcolók, nyugatról középkori tornyok keretezik a tallinni kikötőt, ahogy a hajók az észt fővároshoz közelednek. Két balti fénykor jelképei ezek: Észtország, Lettország és Litvánia az orosz/szovjet elnyomás után újra saját útjukat járhatják. Jó húsz éve egy startvonalról indultak, de mára annyira szétfejlődtek, hogy érdemes őket külön-külön kezelni. Közülük is egyértelműen Észtország a legsikeresebb – de miből áll északi rokonaink receptje?

„Soha többé egyedül” mondta júliusban Andrus Ansip észt miniszterelnök, kijelölve hazája helyét a szorosabbra fonódó európai integrációban. Miután Észtország legfelsőbb bírósága a hazai joggal összhangban állónak találta az Európai Stabilitási Mechanizmushoz való csatlakozást, Ansip úgy fogalmazott: „a szuverenitásunkat együttműködéssel és nem izolációval védjük”. Az északi ország 2011 elején vált az eurózóna tagjává - egyes elemzők szerint az övék volt az utolsó jegy a Titanicra. Azóta viszont – szemben a szirénhangokkal és az általános európai válsághangulattal – Észtország éppen a válságból való kilábalásra tudta felhasználni az eurózóna-tagságát. Ez pedig összhangban van az észtek nagy többségének kimondott-kimondatlan vágyával: elszakadni a posztkommunista valóságtól, s minden erőfeszítéssel a Nyugat részévé válni.

Az észtek az elmúlt húsz évben politikailag és gazdaságilag, kulturálisan és életmódilag is egyre gyorsuló sebességgel távolodtak el a kelet-európai viszonyoktól, és eszük ágában sincs visszatérni oda. 1999-ben Toomas Hendrik Ilves akkori külügyminiszter (ma Észtország elnöke) megfogalmazta az ország önképét: „Észtország egy nordikus ország”. Skrupulusok nélkül másolták le a skandinávok, különösen Finnország sikeres megoldásait. A 2005 óta hivatalban lévő Andrus Ansip miniszterelnök immár a harmadik kormánya élén kormányozza jól a kis balti ország hajóját. Bár a kétezres évekbeli gazdasági boom után Ansip vezényelte le a válságkezelő megszorításokat is, a jobboldali liberális Reformpártból és a konzervatív Pro Patria-Res Publica szövetségből álló koalíció tavaly elnyerte a választók bizalmát, míg a balliberális erők ellenzékben maradtak.

A GDP a 2009-es megzuhanás után 2011-ben újra közel 8 százalékkal növekedett, az államadósság 6 százalékon áll, míg a 2011-es költségvetés 1 százalékos többlettel zárult. Észtország egyes előrejelzések szerint az egy főre jutó GDP-vel 2025-re utolérheti a skandináv országokat. A balti állam a digitalizációban is a világ élvonalában halad: az elektronikus közigazgatás és az IT-technológia kevés országban szolgálja olyan széles körben a polgárokat, mint Észtországban.

A nyitott és rugalmas Észtországnak persze megvannak a maga árnyoldalai: relatíve magas az infláció (4 %) és a munkanélküliség (11 %) is. Nemzeti frusztrációt okoz, hogy drasztikusan csökken a születések száma, és elnéptelenedik a vidék: 1,3 millióan laknak egy fél magyarországnyi területen, a kormány támogatásokkal próbálja rurális területeken tartani a városokba tartó vidékieket.

A népesség 25 százalékát kitevő oroszok helyzete még mindig megoldatlan: a szovjet megszállás idején 23 ezerről 475 ezerre nőtt a számuk, ma 345 ezerre becsülik őket. A belső és nemzetközi észt-orosz viszonyok Észtország legneuralgikusabb problémáját jelentik, elég csak a tallinni szovjet hősi emlékmű 2007-es eltávolítására és azt ezt követő, Oroszországból érkező cybertámadásra utalni. Mart Laar korábbi észt miniszterelnök a Heti Válasznak adott 2009-es interjújában gyarmatosítóknak nevezte az észtországi oroszokat, s így gondolkodik az észtek nagy többsége is. A függetlenné vált Észtország nyelv- és történelemismereti vizsgához, valamint hűségeskühöz kötötte az állampolgárság megadását, és a lakosság 7 százaléka még ma sem teljes jogú észt állampolgár. Mára enyhültek a húsz évvel ezelőtti feszültségek, de most is párhuzamos társadalmat alkotnak az észtek és az oroszok.

Tallinn takaros utcáin vagy a rendezett észt vidékeken járva azonban nem látszanak ezek a feszültségek: Észtország a jövőre fókuszál, ami nem is meglepő: az évszázadok során mindig német, svéd avagy orosz uralom alatt álló észtek történelmük immár leghosszabb független szakaszát élik meg, kilátásaik pedig folyamatosan javulnak.

*

A cikk eredetileg a Heti Válasz Tájoló rovatában jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr234724870

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bajnai Gordon mém akar lenni 2012.09.04. 14:12:01

Miközben összeesküvés elméletek tucatjai lepték el az internetet Safarov kiadatása kapcsán, a birtokunkba került információk egyértelműen cáfolják, hogy az azerbajdzsáni államkötvény vásárlás, vagy esetleges MOL érdekeltségek állnak az események hátter...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urfang 2012.09.04. 09:27:22

Elindultunk húsz éve valahová, mi a gulyáskommunizmusból, ők a szovjetkommunizmusból, és ma már félúton járnak Skandinávia felé, mi meg félúton félázsiába.

wtf?

jan 2012.09.04. 10:33:05

"Ez pedig összhangban van az észtek nagy többségének kimondott-kimondatlan vágyával: elszakadni a posztkommunista valóságtól, s minden erőfeszítéssel a Nyugat részévé válni."

Na de ehhez az kellett, hogy az észtek többsége elnyomásnak élte meg a kommunista rendszert. Ehhez képest nálunk az emberek többsége nagyon is jól érezte magát a gulyáskommunista posványban, és azt sírja vissza azóta is.

Az meg csak hab a tortán, hogy ma már a jobboldalt irányító Raszputyinok sem akarnak a Nyugat részévé válni.

Tényleg fájdalmas ezt látni, hogy az észtek villámgyorsan visszatérnek oda, ahova tartoznak (északi országok, Balti-tenger, Hanza-városok), mi meg orientálódunk a Kaukázus, és azon belül is a muszlim-posztkommunista olaj-banánköztársaságok felé.

Azerbajdzsán maga a velünk élő korrupt posztkommunizmus, ahol a jelenlegi elnök nem más, mint az ex-KGB-s, majd a szovjet Azerbajdzsánt 1969-től 1987-ig irányító Heydar Aliyev fiacskája.

Értitek, ez olyan, mintha nálunk Kádár János fia lenne 2012-ben a miniszterelnök. Na ebbe az irányba orientálódunk mi.

2012.09.04. 10:38:36

Ott is volt válság és megszorítások, csak a lakosság önként és dalolva beállt a kormány mögé, mert látták az értelmét és hova jutnak el vele.

Érdemes melléjük tenni a litvánokat, akiknek meg igen csak nem megy és keresik a helyüket.

közösperonos átszállás 2012.09.04. 10:56:39

Észt szociálliberálisok? Nem manipulatív a poszt egy picikét?

Meg a felvezető alapján még azt is gondolná az ember, hogy szó lesz arról, mitől Észtország igen, Lettország és Litvánia meg nem, dehát...

Alfőmérnök 2012.09.04. 11:01:55

Az észteknek ott van Finnország mintának. Ilyen egyszerű.

2012.09.04. 11:21:12

Irigylem az észteket!
Nálunk közben meg épül a központilag irányított államkapitalizmus, centralizálás, államosítás, kőkemény piac és vállalkozásellenesség, az uram-bátáyn sógor koma világ. Pártunk ls kormányunk jóvoltából az oktatási rendszerünk újra a 70-es évek korszerű vívmányait alkalmazza. A magyar gazdasági csoda pedig a turáni "stratégiai szövetségre" alapozva bontakozik ki.
Szégyen. És mindezt az anno leginkább kommunizmusellenes egykori fiatal demokraták szövetsége csinálja.

2012.09.04. 11:22:11

@Alfőmérnök: Nálunk is van minta. Kádár rendszer és a haladó közép-ázsiai diktatúrák.

stoppard · http://forint.blog.hu 2012.09.04. 11:24:23

@Alfőmérnök: nálunk meg lehetett volna Németország vagy Ausztria

2012.09.04. 11:33:58

@stoppard: nálunk is lehetett volna Finnország.

ketroot 2012.09.04. 11:35:46

Hát ottan nem vót nyócév és mszp és gyúrcsány se nem!

2012.09.04. 11:47:12

@stoppard: Ausztria? Németország? Ugyan! Miért másolnánk a hanyatló nyugatot? Különben is miattuk van a válság! Nem! A magyaroknak a saját magyaros észjárásukat kell követni! Sajátosan magyar utat, ami magyar, magyar, magyar. Jól mutatja, hogy a magyar válságkezelés sokkal sikeresebb mint a nyugati.
Megtanultuk, hogy csak magunkra szabad figyelnünk, csak magunkra hallgassunk. Ha idejön egy külföldi, aki bírál minket, mondjuk azt: "ez nem a te dolgod, ez a magyarok dolga." Majd a magyarok eldöntik milyen Magyarországot akarnak.
G Fodor Gábor politikai gondolkodó is elmagyarázta, hogy hogyan fognak végre a magyarok győzni. Mert a magyarok győztes nemzet.

(A gyengébbek kedvéért: ez irónia volt.)

Mr. Acid 2012.09.04. 12:13:01

Tallinn majdnem olyan szép, mint Baku!

GennagyijGolovkin 2012.09.04. 12:31:43

1. Észtország egy kis ország, azaz kisebb pénzből rendbehozható volt, Finnország pedig bőségesen támogatta és istápolta. (És igen, ilyen bőkező nagy testvér nem állt sem Lettország, sem Litvánia mögött.)
2. Észtországban valódi kommunista diktatúra volt, vagyis volt egy erős inspiráció, hogy honnan hová szeretnének eljutni. 1991-ben széleskörő egyetértés volt az észt társadalomban, hogy a szovjet múltat le kell zárni, és egy új, skandináv országot és társadalmat kell felépíteni. (Amelynek a csírái azért már a szovjet időszakban is megvoltak.) Nálunk a puha átmenettel sajnos tovább élhetett a kádárizmus, volt sok év MSZP és hasonlók.
3. Észtországban az első lépésként kirúgták a hatalomból az összes komcsit, posztkomcsit és szovjet kollaboránst. Azaz a teljes politikai elit (nagyrészt) tiszta lappal indult. Már a kezdetektől a modern, nyugatias gondolkodású elit volt a meghatározó. Mondjuk bohócnak megtartották Arnold Rüütelt, de ehhez hozzá kell tenni, hogy mindhárom balti országra jellemző, hogy még a baloldali és szovjet múltú politikusok is olyan szinten hazafiak és nacionalisták, hogy nálunk a károgók simán szélsőjobbosként bélyegeznék meg őket.
4. Észtországban igen erős a nemzeti öntudat, a fontos dolgokban már a kezdetektől konszenzus volt. Tudatosan erőítették az északi identitást is. Az észtek összetartanak, jóban-rosszban.
5. Vallás. Még ha az észtekre manapság kevésbé is jellemző a vallásosság, igen fontos tényező az evangélikus kultúrális hatás, amely erősen befolyásolja a társadalmi normákat. Ilyenek a takarékosság, a szerénység és a szorgalom.
5. Az észteknél nyakasabb és konokabb embereket nem ismerek. Ha egyszer valamit a fejükbe vesznek, végigviszik. (ld. az észtországi oroszok ügyében tanusított kitartó álláspontjuk - ld. magyarországi analógia: a cigányok...).

És még lehetne sorolni hosszasan az okokat és különbségeket. Sajnos, a poszt egy kicsit felszínesre sikerült.

Az észtektől van mit tanulni. De ezek nem gazdasági kérdések. a gazdasági sikerek csak a következmények. Az észt sikerek ennél sokkal mélyebben gyökereznek: Mindenek előtt, nemzeti öntudat, hazaszeretet, összefogás, kitartás és szorgalom.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.09.04. 12:55:13

@AnnаKаreninа: a cikk print lapban jelent meg, ennyi hely volt rá összesen, bőven írtam volna részletesebben a témáról, többek között az általad felvetett eseményekről, jelenségekről is. Különösen érdekes a liberális nacionalizmus: akik ott liberálisnak tartják magukat, pl. civilként rájuk szavaznak, és egyébként tényleg klasszikus liberális politikákat támogatnak, az észtség vagy az észt-orosz konfliktus ügyében annyira nackók, mint itt egy szoft jobbikos :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.09.04. 13:08:47

@jan: Kádárnak szerencsére nem volt, de Horn Gyuszi és Gyurcsótány Feri szépen vitte tovább a vonalat.
A mai Orbánnal meg egyre inkább megtalálnák a közös hangot az egykori MSZMP PB-tagok...

közösperonos átszállás 2012.09.04. 13:49:21

@rajcsányi.gellért (ergé): "Különösen érdekes a liberális nacionalizmus: akik ott liberálisnak tartják magukat, pl. civilként rájuk szavaznak, és egyébként tényleg klasszikus liberális politikákat támogatnak, az észtség vagy az észt-orosz konfliktus ügyében annyira nackók, mint itt egy szoft jobbikos :)"

Ez tök érdekes annak tükrében, hogy a cikkben az utoljára ellenzékbe szorult pártokat egyenesen szociálliberálisnak tituláltad. :-) Ugyanitt lóláb eladó? :-)

közösperonos átszállás 2012.09.04. 13:50:07

@Hepci: "Kádárnak szerencsére nem volt, de Horn Gyuszi és Gyurcsótány Feri szépen vitte tovább a vonalat."

Jaja, sose felejtem el, ahogy az utóbbi például népszavazást szervezett "legyen minden ingyen" jeligével!

Vagy hogy is volt pontosan, már kicsit homályosak az emlékeim...

Omár mollah 2012.09.04. 14:08:57

Csak összehasonlításképpen:

Toomas Hendrik Ilves, 1999: „Észtország egy nordikus ország”.

Orbán Viktor, 2012: "egy ilyen félázsiai népség, mint mi..."

A szomorú az, hogy Orbánnak igaza van. Egy olyan ország, ahol a nemzeti mottó az, hogy "megoldjuk okosba", vehet osztrák, német vagy finn példát is akár, egyik sem fog működni.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.09.04. 14:19:31

@közösperonos átszállás: nem teljesen értem, mire utalsz - Észtország azon kevés országok egyike, ahol a liberálisok alkotják a vezető kormánypártot - csakhogy ők jobboldali liberálisok. Az észt ellenzéki pártok pedig szoclibnek nevezhetőek.

közösperonos átszállás 2012.09.04. 14:25:08

@rajcsányi.gellért (ergé): "Az észt ellenzéki pártok pedig szoclibnek nevezhetőek. "

Igen, tegyünk úgy, mintha a "szoclib" szókapcsolatban a "szoc" nem az MSZP-re utalna. :-)

Mitől szoc? (Az észt pártokra vonatkozik a kérdés természetesen.) Miért nem bal?

Alfőmérnök 2012.09.04. 14:27:16

@stoppard: Lehet, de minket nem tömtek volna (nem tartanak kisebbik testvérnek). @AnnаKаreninа: -nak igaza van. Ez kimarad a cikkből is.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.09.04. 14:37:34

@rajcsányi.gellért (ergé): Mondja, mi a búbánatos francnak vitázik egy kommancs provokatőrrel? És minek mosakszik? Legalább azt nézze meg, hogy mit írt a saját cikkében, ott ballib szerepel és nem szoclib!

közösperonos átszállás 2012.09.04. 15:07:01

@Lavrentyij Pavlovics Berija: "mit írt a saját cikkében, ott ballib szerepel"

Jogos.

Ennyit arról, melyikünk a provokatőr. :-)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.09.04. 15:13:55

@közösperonos átszállás: Tudja, van egy mondás, hogy a hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát. Azt kihagyták, hogy utána még a hazugnak áll feljebb.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.04. 15:20:12

@Urfang: Ők nem szórakoztak "sajátos észt utak" megtalálásával, hanem megnézték, mi vált be és lemásolták.

Nem arra figyeltek, hogy miben különbözzenek, hanem arra, hogy miben hasonuljanak.

@Hadrian77: @stoppard: Nagyanyánk meg lehetett volna trolibusz.
Nem lett minta egyik se. Befejezett tény a következő rendszerváltásig.

@Hepci: Már régesrég megvan az a közös hang... PB alatti csinovnyikokkal is. Ez van. Megszüntetve megőrizzük, vagy hogy kell dialektikusan mondani.

TG69 2012.09.04. 17:07:20

ergé: Mért nem lehet már leírni, hogy Orbánnak vége van, mi a fiatal és középgeneráció nem ezt akartuk, becsaptak minket. Ez a politika egyenlő a tartós lemaradással és akkor most eljött az idő egy tényleges konszolidációra jobb és baloldal között, hogy egy valós NER :) keretében eldöntsük végre, hogy kb mi is legyen ennek az országnak a konszenzusos jövőképe, tehát hogy mit is gondolunk magunkról. Sem Gyurcsány, sem Orbán erre nem volt képes elmehetnek mindketten a büdös francba.

bz249 2012.09.04. 17:40:35

@TG69: "keretében eldöntsük végre, hogy kb mi is legyen ennek az országnak a konszenzusos jövőképe"

Dehat ez ismert az orszag konszenzusos jovokepe a gulyaskommunizmus. Igazsag szerint Medgyessy vagy Matolcsy nagyon ugyes gulyaskommunizmust tudna csinalni, ha lenne ra eleg zse. A problema, hogy jelenleg nem adnak ra penzt.

Amugy egy bajor/osztrak vonalban szerintem kiegyezne barmelyik politikai ero (alapvetoen formalis valasztasok, korrupcio, gazdagsag, jo sor es husbol keszitett virsli).

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.09.04. 17:47:40

@bz249: Ja ja. Ráadásul a bajor az már átmenet az emberbe.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.04. 18:30:25

@bz249: Szerintem öngyilkos elképzelés egy alapvetően jövedelemfelélésre és improduktivitásra épített konszenzusos jövőképet kultiválni.

Azt le kell rombolni. Kíméletlenül. (Különben jön a nemzethaláááál.)

TG69 2012.09.04. 21:10:39

@bz249: Igen valahol olvastam is a Matolcsytól, hogy a Medgyessy-féle 100 napos szükségszerű keresletélénkítés volt csak épp a pénzszórás szerkezetét másképp alakította volna :). Az ingyen sör az mindenhol csábító, de ahol a politika nem süllyed erre a színvonalra ott lehetséges valamiféle értelmes közös nevezőt találni. Ehhez most egyébként minden adott a populista bal után látványosan bukik a populista jobb, igaz jobb lett volna ezt a vargabetűt levágni, de mi ezt megérdemeltük épp a gulyáskomcsizmus miatt. Ez van.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.04. 21:12:16

@TG69: Minek a hatására fog a magyar szavazó elfordulni a populista népboldogítás, örökélet, ingyensör programjától?

Megtörtént ez valaha a történelem folyamán?

TG69 2012.09.04. 21:27:33

@Counter: Írország? Tehát amikor a jobboldal is végérvényesen padlót fog (nem lesznek már saját szavazóik vö magyar baloldal), akkor kiderül, hogy ez így nem megy, nincs ingyen sör. Katasztrófák rendszerint sok mindent helyretesznek, mi sem vagyunk sokkal hülyébbek, mint más nép :).

Gabibacsi68 2012.09.04. 21:51:06

5 éve itt élek, dolgozom, vállalkozom. Két fontos tapasztalat:
(1) Az észteknél nincs (jellemzően nem is volt a függetlenség visszanyerése óta) az a fajta politikai/társadalmi széthúzás (én jobb-, Te baloldal vagy fordítva) ami otthon. Leegyszerűsítve: egység van és tenniakarás, nem széthúzás és egymás örökös szívatása. Ez rengeteget számít!
(2) Első hallásra vicces, de tulajdonképpen szomorú azt hallani észtektől, hogy Magyarország olyan nagy (1.3m észt vs. 10m magyar) és olyan szerencsésen nyitott/demokratikus volt mindig (SZU része vs. Kádár-rendszer), miért nem vagyunk mi évekkel őelőttük?! Hát, jó kérdés...

Gabibacsi68 2012.09.04. 22:29:40

@AnnаKаreninа:

Az én pongyola hozzászólásomat el lehet felejteni. A lényeg (részletesen) AK-nál!

samtelen 2012.09.04. 23:41:04

Észtek... Egyetlen szót tudok már csak észtül, bár abban se vagyok biztos, hogy ezt jelenti:
ukusavimaja=műemlékvédelem vagy örökségvédelem.

(Anno oda készültem gyakorlati ösztöndíjjal építészeti területen. Végül aztán a lengyelekhez kerültem, ahol meg folyton a nyelvkönyvem munkásmozgalmi szókincsén röhögött az egész intézmény, meg amikor felolvastam nekik műpátosszal és rettenet kiejtéssel, hogy "Pierwsza maja jest międzynarodowe święto klasy robotniczej" és hogy a "Komitetu Centralnego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej jest..." Na de ennek már semmi köze az észtekhez, csak trollkodtam. Jó lenne, ha a kommancs örökség már tényleg ennyire csak viccelődés tárgya lehetne.)

közösperonos átszállás 2012.09.05. 08:08:40

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Ki lenne a hazug? Tévedtem, elismertem. Vegyük viszont észre, hogy ergé is tévedett utána -- a kommentjében azt írta, hogy az ellenzéki pártok szoclibnek tekinthetők. Nohát, ergé, tudd meg, hogy Berija utolért. :-)

Továbbá kár elmismásolni, hogy a "ballib/balliberális" és "baloldali liberális" között vannak jelentésbeli különbségek -- az előbbiek belpolitikai használatra vannak, pontosan MSZP/SZDSZ-megbélyegzésre (including marha tágan értelmezett holdudvar). Az utóbbit nem sikerült még ide kötni, így az valóban azt jelenti, amit jelentenie kéne: baloldali érzelmű/kötődésű liberálist (bár hogy gazdaságilag vagy szociálisan bal, az azért még nem tisztázott).

(Kicsit hajaz ez az egész a "szlovén Gyurcsány" esetére.)

Kendnek persze nem muszáj mindezt értenie, elvárni legalábbis senki nem várja el.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.09.05. 09:05:03

@közösperonos átszállás: Ön akarva/akaratlanul olyat adott ergé szájába, amit ő nem írt (és volt olyan hülye, hogy a saját szövegét sem olvasta vissza).

A gyurcsányi ballib nem csak Mo-n van, Európában is fertőz, fő példa rá Cohn-Bendit és haverjai. Azt nem tudom, hogy az észteknél milyenek, ergé pusztán azt állította, hogy a jobblibi kommánynak ballibi ellenzéke van.
süti beállítások módosítása