Akiket nem keresünk
2012. július 20. írta: szabó.ákos

Akiket nem keresünk

e3.jpg

  Az egész országot sokkolta a Bándy Kata ellen elkövetett aljas bűncselekmény: nem meglepő az a médianyilvánosság, amit az ügy kapott. Utólag. Az utóbbi napokban először a nyomozás, majd az elkövető személyét, származását taglaló hírek dominálták a médiát. A bűneset mára túlnőtt az áldozaton, a szokásos hangok rögtön megszólaltak: „cigánybűnözés″-ről, a halálbüntetés bevezetéséről, vagy mindezek ellenzéséről szólnak a publicisztikák és hírek.

  A tények ismeretében természetesnek vesszük, hogy Bándy Kata ügyét már a kezdetektől fogva nagy figyelemmel kísérte a közvélemény. Pedig eleinte „csak” egy eltűnt személyről volt szó. „Eltűnt, ismeretlen helyen lévő személyek”-ből ma Magyarországon 178-at tart nyilván a rendőrség a police.hu szerint: ezek jelentős része nem több éves, megoldhatatlan eset. Ebben a pillanatban is keresik szülők a gyerekeiket, férjek a feleségeiket. Miért nem hallunk ezekről az ügyekről? És miért hallottunk Bándy Kata eltűnéséről, mielőtt megtudhattuk volna, mi is történt?

  Az eltűntek szomorú nyilvántartásában feltűnően sok a 14-17 éves fiú, lány: azt reméli az ember, hogy csak elszöktek otthonról, esetleg egy rosszra fordult válási per miatt vitte őket magukkal az egyik szülő. De ezek az esetek, ha valóban ártalmatlanok, hamar megoldódnak. Mégis, vannak, akiket hónapok óta keresnek, egyelőre hiába.

  A pszichológusnő a rendőrségnek dolgozott, így nem volt meglepő, ha a rendőrök különös figyelmet fordítottak felkutatására. De a sajtó érdeklődését önmagában ez sem magyarázza.

  Amerikában a média kritikusai szokták felemlegetni a missing white woman syndrome jelenséget: egy fiatal, fehér, középosztálybeli nő eltűnése általában jóval nagyobb médiavisszhangot kelt, mint az idősebbeké, kisebbségieké, férfiaké, vagy a szegényebb háttérből érkezőké. Érdekes kontrasztot nyújt a vakáció közben eltűnt fehér tizenéves Natalee Holloway és a várandós, fekete-latinó LaToyia Figueroa esete, akik nem sokkal egymás után tűntek el, és az amerikai média Holloway-re összpontosított. Talán még egyértelműbb példa, bár közvetettebb, az ugyanabban az összecsapásban fogságba esett fekete és fehér katonanők esete: Jessica Lynch-ből hőst akart csinálni az amerikai propagandagépezet, Shoshana Johnsont viszont elfelejtették.

  A magyarországi eltűnt személyek adatbázisát böngészve kiderül: itthon is vannak olyanok, akikre többé-kevésbé ráillenek a szindróma jellemzői. A nyugati típusú társadalmak gondolkodásának ez a sajátossága hozzájárulhatott ahhoz, hogy Bándy Kata ügye elérte a mainstream média-nyilvánosság küszöbét. Ez többek között annak köszönhetően történt meg ilyen gyorsan, hogy szerettei Facebook-kampányt indítottak megtalálására. A fiatal pszichológusnő eltűnésének hírével a magyar Facebook-felhasználók jelentős része találkozhatott, fényképe rövid idő alatt közismertté vált.

  Bándy Kata ügyét már a tragikus fordulatok előtt is több tényező tette ismertté. Minden áldozat ugyanazt a szimpátiát és gyászt érdemli meg, minden bűnözőt a tettéért járó, de egyenlő mércével kell mérni. Mégis: vannak esetek, amelyekből társadalmi ügyek, politikai viták tárgyai, populista lózungok hivatkozási pontjai lesznek; s vannak, amelyekről az érintetteken kívül nem fog tudni senki. Talán érdemes elgondolkozni azon, mit árulnak el ezek közösségünkről.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr974666449

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.20. 11:24:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandeláber 2012.07.20. 17:36:50

@Atisz: A betiltás - ha nem hivatalosan is - megvalósult.
A "Cigányút" c. dokufilm tervezett ismétlése elmaradt, nem tudni, mikor és hol látható újra.@Counter: Azt hittem, hogy nyilvánvaló, miszerint az ön által említettek nem súgták be önmagukat a megszálló németeknek.
Ilyen mértékű neuraszténia már kóros.
Készül az újabb feljelentés?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.07.20. 17:36:57

@Counter:

"Hol volt a megszállás jelentette kényszer 1944. március 19-e előtt? Hol volt a kényszer 1939-ben és 1941-ben?" --- kérdezi.

Hol volt deportálás 1944. március 19-e előtt? Hol volt deportálás 1939-ben és 1941-ben?

"Valamennyi *párhuzam* teljes mértékben jogos. Ha bármely pár egyik állítását elismeri, úgy el kell ismernie a másikat is. Ha bármelyiket elveti, úgy el kell vetnie a párját is." --- írja.

Mert maga azt mondja, azé'?! :-D Ugyan má'!

"Maga szerint a zsidó közösségnek hálát kellene éreznie a magyar állammal szemben azért, mert a magyar állam – nem teljesen önszántából – abbahagyta az elkezdett kiirtásukat? Nem szégyelli?" ---írja.

Tekintve, hogy nem zsidó közösségről és nem magyar államról írtam, hanem zsidó és zsidómentő személyekről, így maga megint akkorát hazudott, mint ide Okány. Nem szégyelli?

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.20. 17:44:55

@bbjnick: Maga az előkészítésre is írja, hogy kényszer alatt tették. Mivel ilyenkor hirtelen nagyon rövid lesz az emlékezete, tessék:

mandiner.blog.hu/2012/07/20/akiket_nem_keresunk/fullcommentlist/1#c17361353
"Counter: És mindez hogyan változtat azon, hogy a magyar közhatalom, a "hivatalos" magyar társadalom bizony előkészítette és bizony végrehajtotta a deportálásokat?
Bbjnick: Csak annyit, hogy nem jószántukból tették, hanem kényszer alatt [ti. a deportálások előkészítését és végrehajtását]."

Az előkészítés '44. március 19. előtt is folyt (összeírások, kényszerlakhelyek). Akkor hol volt a kényszer?

Valamennyi párhuzam helyénvaló, a párhuzamok magukban hordozzák a párhuzamosságaikat. Ha nem látja helyénvalónak őket, legyen szíves, mutassa be azokat a körülményeket, amelyek az összevetés lehetőségét ellentmondásosságuk okán kizárják. Írta, hogy tudná cáfolni: tegye meg, kérem.

A megmentett zsidók minden bizonnyal hálásak megmentőjüknek. De a jelen beszélgetés témája a "magyar állam" felelőssége. Ennek kapcsán mire akar utalni a hála katolikus meghatározásával?

Kandeláber 2012.07.20. 17:49:48

@Counter: Hol tart a MÁV és a Nemzeti Bank ellen indított per Chicagóban? Megy, megyeget?

Atisz 2012.07.20. 17:51:00

@Counter: "Ügyetlenül csúsztatsz. Kamenyec-Podolszk nem a haláltáborok létezéséről kellett, hogy meggyőzze a kormányzót, hanem arról, hogy a németek meggyilkolják a zsidókat."

A kamenyec-podolszkiji mészárlást annak idején azt mindenki német tisztek túlkapásainak tartotta. Senki nem hitte, hogy mindez tervszerűen zajlik,azt meg pláne nem, hogy ilyesmi mégegyszer bekövetkezhet. Sem Horthy, sem de Gaulle, sem Churchill, sem Truman, de ezt mintha már írtam volna.

"Az auschwitzi jegyzőkönyvekben sem az volt az új információ, hogy a német kézre kerülő zsidókat meg fogják ölni, hanem az, hogy hol és hogyan."

De igen, az volt az új, hogy egyes táborok nem csak és kizárólagosan munkatáborként funkcionálnak, hanem megsemmisítőként is. Éppen ezért volt nagy a hírértéke a sikeres szökést végrehajtó 2 személy, Rudolf Vrba és Alfred Wetzler által elmesélt történetnek.

"azért egy kicsi, sárga és savanyú felszabadulásnak elmegy."
Nos akinek kifosztották a lakását, a lányát megerőszakolták (rosszabb esetben utána meg is ölték), majd kénszermunkára elvitték a mai Ukrajna területére, vagy Szibériába, ahonnan 50%-os eséllyel soha nem tért haza, annak nem hogy "kicsi, sárga és savanyú", de semmilyen nem volt a felszabadulás. Mint mondtam, itt néhány, max. 200 ezer emberről beszélhetünk, akiknek részben felszabadulás lehetett, de olyan eset is volt, hogy a rejtekhelyről előbújó zsidó lányt rögtön 20-an megerőszakolták, 3-4 féle nemi betegséggel nyakon öntve, ami után a minimum az volt - természetesen a sokkon kívül - hogy miután késve kikezelték, örökre meddővé vált.
Azért ezt is gondolt át mielőtt butaságokat írsz és a Tanúból próbálsz nem ideellő módon idézgetni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.20. 18:09:07

@Atisz: Annak megy el kicsi, sárga és savanyú felszabadulásnak, akinek – egyébként szerinted is alappal – felszabadulás. Ott van közvetlenül előtte a szöveghű idézet tőled, ezt írtad:

"A szovjet megszállás, csak néhány százezer embernek volt felszabadulás (nekik sem igazán"

Én pedig kifejezetten erre válaszul az idézett szöveg alá írtam:
"1, A közvetlen életveszély állapotából az elnyomatás és nincstelenség állapotába kerülni bizony felszabadulás. Nem akkora, mint mondjuk a franciaországi felszabadulás, örömünneppel, virágszórással a város főterén és effélékkel, de azért egy kicsi, sárga és savanyú felszabadulásnak elmegy."

Ezt csak szándékosan lehet félreérteni. Annak, aki több mint fél évet a teljes törvényen kívüliség állapotában, folyamatosan életveszélyben tölt, annak a szovjet megszállás azzal, hogy ezt az életveszélyes, társadalmon kívüli állapotot megszüntette, felszabadulást jelent. Nem egy önfeledt örömünnep formájában, de mégiscsak azt.
Mondjuk akkoriban nem ért rá senki közvéleménykutatni, hogy jöjjenek-e vissza a németek és a nyilasok, folytatódjék-e az ostrom, de akkoriban nem láthatták előre, mennyire fafejű lesz a 2012-es generáció.

Kamenyec-Podolszkról először azt írtad, hogy:
"Nos akkor Horthy nem volt kellően tájékozott, ugyanúgy ahogy Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Franciaország és sok más ország sem, hiszen ők is [csak] akkor [az auschwitzi jegyzőkönyvek nyilvánosságra kerülésekor] értesültek a haláltáborok létezéséről."

Semmilyen forrást nem hoztál arra, hogy "német tisztek túlkapásainak" tarthatta volna a kormányzó. Milyen alapon?

Atisz 2012.07.20. 18:20:20

Egyébként elnézést kérek a sok témától eltérő kommentért, visszanézve látom, hogy én generáltam :/

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.20. 18:26:52

@Lavrentyij Pavlovics Berija: köszi, bár sokkal okosabb nem lettem.
És gratula, végre egy ember korrekten le tudja írni, hogy "faszszopó". :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.20. 18:39:24

@Counter: Folytassam?

Counter: "...nem értek egyet a legitim álnevek a valós személy és az általa beavatott személyek akarata ellenére történő megismerésében..."
orulunkvincent.blog.hu/2011/12/17/petschauer_es_a_patkany_nemposzt/fullcommentlist/1#c15249993

Szóval már megismerni sem helyes, hogy ki van egy álnév mögött, de azért maga - saját állítása szerint - filológiailag kinyomozta, teljesen egyedül. A botrány idején viszont másnak mégis a google-t javasolta, hozzátéve, hogy JT tette közzé az infót. Most pedig azt állítja, hogy ekultúra is bizonyára filológiai elemzés révén jött rá, amire a feljelentéshez rá kellett jönnie.

Maga itt össze-vissza hadovál és belehazudik a pofánkba, miközben erkölcsről prédikál.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.20. 18:47:01

@Holger Hartland: Maga milyen buta...

Nem értem, hogy a tölgy által rendelkezésünkre bocsátott információk felhasználása miért vagy hogyan volna tölgy akaratával ellentétes.
Akaratában állt hasonló stílusban fogalmazni tölgy álnéven is? Persze! Akaratában állt ugyanazokban a körökben forgolódni tölgyként, mint MAK-ként? Hát persze!
Ja hogy nem gondolta volna... hát kérem, a viccbéli parasztbácsi se gondolta volna a harmadik forduló előtt, hogy mindez még a nyakába is ömlik.
Az úgy nem megy, hogy kiállok a főtérre egyik nap tölgy néven, másik nap MAK néven, ordítóan és feltűnően ugyanazt csinálom, majd kikérem magamnak, ha bárki azonosnak vél saját magammal.

Akarata ellenére történne például feltörni egy postafiókot, ellopni egy jelszót, efféle úton-módon, netán kifejezetten visszaélni a bizalommal, egy magánbeszélgetésben titokként közölt azonosságot továbbadni, kihallgatni más beszélgetést.

(Az ű lemaradt a hozzászólása végéről, ha szabad megjegyeznem. És ajánlanám a katolikus lexikont meg a Prohászka összest forrásnak, biztos talál kedvére valót. Nagyon jól halad egyébként. Remélem, kisztitkár is volt. Vagy ha nem, hát lesz.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.07.20. 19:06:19

@Counter:

"Az előkészítés '44. március 19. előtt is folyt (összeírások, kényszerlakhelyek). Akkor hol volt a kényszer?" --- írja.

Olvastam én már olyan hivatalos iskolai segédanyagot is, amiben az állt, hogy Könyves Kálmán királyunk törvényei is a deportálások előkészítései voltak. Nem maga írta?:-) Ha így nézzük, persze, akkor minden a deportálások előkészítése volt. Ha meg úgy nézzük, hogy a kommunista diktatúra az egész társadalmat hasonló (és még hasonlóbb) tortúráknak vetette alá... Vagy maga tud valamit, amit én nem, és arra ment/megy ki a dolog, hogy kitelepítsenek bennünket?

"Valamennyi párhuzam helyénvaló, a párhuzamok magukban hordozzák a párhuzamosságaikat. Ha nem látja helyénvalónak őket, legyen szíves, mutassa be azokat a körülményeket, amelyek az összevetés lehetőségét ellentmondásosságuk okán kizárják. Írta, hogy tudná cáfolni: tegye meg, kérem." --- írja.

Feleségül ne vegyem?

Már ott émelyítően abszurd a párhuzama, hogy az internacionalista kommunista (a szovjetnek elkötelezett) Kádárt próbálja egy lapon emlegetni Horthyval. A párhuzama akkor állna meg, ha Horthy (elkötelezett) nemzetiszocialista lett volna, aki a németek bevonulásának köszönhette volna puccsszerű hatalomrajutását... Hogy tovább már ne is menjek.

"A megmentett zsidók minden bizonnyal hálásak megmentőjüknek. De a jelen beszélgetés témája a "magyar állam" felelőssége. Ennek kapcsán mire akar utalni a hála katolikus meghatározásával?" --- írja.

Maga arról beszélget, én pedig (egyértelműen és világosan) nem arról írtam.

És: Arra az ocsmányságára reagáltam a hála katolikus meghatározásával, hogy: "Jegyzem meg, az, hogy az egy főre eső zsidómentők száma Magyarországon volt a legmagasabb, azt bizonyítja, hogy valami különös oknál fogva jócskán nyílott alkalom zsidómentésre, azaz igen intenzív zsidóüldözés folyt. És ugye ez arra enged következtetni, hogy..."

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.20. 19:18:37

@bbjnick: Az alábbi mondat kiről szól: "Az idegen megszállás alá kerülő országban a 'menteni, ami még menthető' jelszóval vállalta a legfőbb közhatalom gyakorlását, ehhez elnyerte a megszállók beleegyezését."?
Azt írta, hogy tudja cáfolni az egyes párhuzamokat. Ha nem tudja: késő bánat. Sajnos úgy maradt. Nagyokat mondani tud.

Láttam azt a segédanyagot és ez nem volt olvasható benne. Ezért feltételezem, hogy a maga sajátos elmeműködése láttatta oda.
Maga szerint a zsidók összeírása, mozgásuk korlátozása, a mozgás eszközeitől való megfosztásuk vajon előkészítette-e deportálásukat?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.07.20. 19:52:28

@Counter:

Ha magát kiképezték erre és/vagy fizetik ezért, akkor nem áll túl jól a szénája a munkáltatójánál! Ha csak hobbiból űzi, akkor elmegy (gyenge amatőrszintnek); bár én a maga helyében nem nagyon lépnék föl vele!:-)

"Az alábbi mondat kiről szól: "Az idegen megszállás alá kerülő országban a 'menteni, ami még menthető' jelszóval vállalta a legfőbb közhatalom gyakorlását, ehhez elnyerte a megszállók beleegyezését."?" --- írja.

Mondja meg maga, mivel maga írta! Én a következőt állítottam Horthyról (és magácskáról:-)): "Hazudni teccik, mert Horty kormányzói székben maradása nem a német politikával való egyetértésének jele volt, hanem arra irányuló kísérlet, hogy mentse a menthetőt: titkos tárgyalások folytak a Szövetségesekkel (előbb az angolokkal, majd az oroszokkal), a világháború folyamán egyedülálló módon (Horty parancsára) a magyar hadsereg gátolt meg deportálást (Koszorús ezredes esete, teccikemlékezni?), kiugrás előkészítésére és kiugrási kísérletre került sor..."

"Azt írta, hogy tudja cáfolni az egyes párhuzamokat. Ha nem tudja: késő bánat. Sajnos úgy maradt. Nagyokat mondani tud." --- írja.

Úgy látom, hogy maga már azt sem (mármint, már nagyokat sem tud mondani):-)

"Láttam azt a segédanyagot és ez nem volt olvasható benne. Ezért feltételezem, hogy a maga sajátos elmeműködése láttatta oda." --- írja.

Ha azt hiszi, hogy már nem elérhető a Világhálón, akkor téved; a tárolt változat ma is olvasható! Döntse el mindenki, akit érdekel, maga, hogy mi is van abban a szövegben:

webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:61ngIxQWpe8J:www.oki.hu/printerFriendly.php%3Ftipus%3Dcikk%26kod%3Dkezikonyv-Szemelvenyek+Az+al%C3%A1bbi+t%C3%B6rv%C3%A9nyv%C3%A1logat%C3%A1s+seg%C3%ADts%C3%A9g%C3%A9vel+azt+a+folyamatot+%C3%A9rz%C3%A9keltethetj%C3%BCk,+amelynek+sor%C3%A1n+a+magyarorsz%C3%A1gi+zsid%C3%B3s%C3%A1got+teljesen+megfosztj%C3%A1k+alapvet%C5%91+emberi+jogait%C3%B3l+eg%C3%A9szen+addig,+am%C3%ADg+el+nem+ind%C3%ADtj%C3%A1k+a+vid%C3%A9ki+zsid%C3%B3s%C3%A1got+utols%C3%B3+%C3%BAtj%C3%A1ra:+a+hal%C3%A1lt%C3%A1borba.&cd=3&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

"Maga szerint a zsidók összeírása, mozgásuk korlátozása, a mozgás eszközeitől való megfosztásuk vajon előkészítette-e deportálásukat?" --- írja.

Elképzelem, ahogy a bal lábát átveti a nyakán, a jobb kezével átnyúl a jobb lába alatt és kiguvadt szemekkel, remegő fejjel, izzadva fogalmazza és gépeli az efféle mondatokat:-) Hogy lehet ennyire kispályás?

ü
bbjnick

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.20. 19:55:53

@Counter: A "minek ment oda"-típusú érvelés már szerepelt a patkányrepertoárjából. A többi meg uncsi.

hoplita 2012.07.20. 19:56:06

@Kettes:
Ja.
Kapd össze magad és ugorj fejest az első kukába. Stílszerűen és példamutatóan.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.07.20. 20:06:11

@hoplita:

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.20. 20:09:56

@bbjnick: Ha magát kérdezem, miért én válaszoljak?

Cáfolja a párhuzamokat, ha már nekiállt melldöngetni, hogy így megy úgy de tudná. Tudná? Akkor csinálja! Ha nem tudja, akkor megint csak a szája járt.

Azt állítom, hogy a zsidótörvények végrehajtása előkészítette a deportálásokat (hiszen ha nem hajtják végre vagy nincs mit végrehajtani, akkor nem állnak rendelkezésre listák, címek, a deportáltak nincsenek egy helyre gyűjtve, nincsenek mozgásukban és életfenntartásukban korlátozva). Maga erre azt válaszolja, hogy kutykurutty-brekeke, árpádház, folyamat? Kérjen meg valakit a környezetéből, hogy segítsen gondolkodni és érvelni!

@Holger Hartland: Tölgy információkat potyogtatott szét, amelyekből identitása kikövetkeztethető volt. Tölgy saját akarata ellenére potyogtatott? Nehéz elhinni.
Ebből következően a kizárólag az általa szétpotyogtatott információk összerakásából összerakott következtetés megismerése sem az akarata ellen való. Azt el tudom képzelni, hogy nem gondolt bele... de felnőtt ember, illene viselnie a léha locsogása következményeit.
S mint említettem, emellett is számtalan legitim mód volt megismerni a kilétét, hiszen sokfelé kellett szivárognia.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.20. 20:17:46

@Counter: "Minek ment haza olyan késő éjjel egyedül", ugye? Nem jár a sajt. Biciklizzen körbe a ketrecében egykerekűn, és cincogja el hozzá az Internacionálét.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.20. 20:25:18

@Holger Hartland: A tölgyet érő, maga szerint jogtalan eredmény az, hogy megismerték a valódi kilétét.
Ez a megismerés azonban beállhatott *kizárólag* tölgy tölgy és MAK néven tanúsított szándékos tevékenysége alapján.

Nézzen magába egy kicsit, de ne lepődjön meg, ha a Bandira hasonlít.

Moment mal 2012.07.20. 20:35:28

Az lenne jó, ha mindenki a saját nevével kommentelne. Az emberek egyrészt nem durvulnának be annyira, másrészt.. öö.. senki se számít a spanyol inkvizícióra.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.07.20. 20:41:36

@Counter:

"Ha magát kérdezem, miért én válaszoljak?" --- írja.

Mert nekem nincs mondanivalóm, a maga hamisított (ál)idézetéről. Max. annyi, hogy szánalmas.

"Cáfolja a párhuzamokat, ha már nekiállt melldöngetni, hogy így megy úgy de tudná. Tudná? Akkor csinálja! Ha nem tudja, akkor megint csak a szája járt." --- írja.

Cáfoltam egyet a h*lyeségeiből, csakhogy nyugodtan tudjon aludni az éjjel, erre hamisított egy (ál)idézetet tőlem, hogy azzal cáfolja meg a cáfolatomat:-) Elhiszi, hogy ez a játék engem nem szórakoztat?

"Azt állítom, hogy a zsidótörvények végrehajtása előkészítette a deportálásokat (hiszen ha nem hajtják végre vagy nincs mit végrehajtani, akkor nem állnak rendelkezésre listák, címek, a deportáltak nincsenek egy helyre gyűjtve, nincsenek mozgásukban és életfenntartásukban korlátozva). Maga erre azt válaszolja, hogy kutykurutty-brekeke, árpádház, folyamat? Kérjen meg valakit a környezetéből, hogy segítsen gondolkodni és érvelni!" --- írja.

Én meg azt állítom, hogy már egy alsós elemista is csak kesernyésen mosolyogva ingatná a fejét az esetlen, béna ravaszkodásait olvasva.

ü
bbjnick

Moment mal 2012.07.20. 21:01:25

Azért az nem kérdés, hogy Horthynak felelőssége van abba, hogy elterjedt az antiszemitizmus a róla elnevezett korszakban.
Részlet egy memoárból:
"1934-35-ben az antiszemitizmus Magyarországon már erősen érezhető volt. Az én szerepem az állami megbízások megszerzése volt, főleg idegenforgalmi létesítmények és azok propagandája területén. (...) Természetesen el kellett titkolnom, hogy munkatársaim zsidók."

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.20. 21:02:07

@Counter: Orra bukott és hamisan is énekelt: nem jár a sajt. Nem mentség, hogy a saját kommenjei közötti ellentmondások terelték el a figyelmét.

@Moment mal: Lehetne úgy is. De akkor abban előre meg kell állapodni. Per pillanat az a helyzet, hogy álnéven is lehet kommentelni, ezt lehetővé teszik a szabályok, pl. az adatvédelmi törvény.

Moment mal 2012.07.20. 21:04:02

@Counter: Azért te is elég sok alaptalan hülyeséget leírtál már, pl. mikor cinikusan közölted odaát a Vincenten, hogy nem is Amerika tehet az irak elleni embargó alatti halálos áldozatokról, hanem Szaddam, holott ezt még az akkori amcsi külügyminiszter, Albright se merte kétségbe vonni:

www.youtube.com/watch?v=FbIX1CP9qr4

www.youtube.com/watch?v=0lRC24a44tY

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.20. 21:17:14

@Moment mal: Még ha cinikus hülyeséget írtam is volna, akkor sem volna mentség HH gyalázkodásaira az, hogy máskor, más témában alaptalanul cinikus hülyeséget írtam.

Mint ahogy én sem hivatkozhatom HH gyalázatos hozzászólásaira, ha saját magamnak keresek mentséget. (Pedig milyen egyszerű volna!)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.07.20. 21:18:15

@Holger Hartland:

Hát, jobban, mint a sóskafőzeléket:-)

ü
bbjnick

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.07.20. 21:28:19

@Atisz: Ja, hogy retardált vagy. Ha átírom a magyart zsidóra, akkor azt kapom, hogy "A zsidó állam, a zsidó csendőrség, zsidó köztisztviselők hajtották végre a deportálásokat. Először zsidótörvényeket hozott a zsidó állam, aztán gettósított a zsidó állam, azután pedig vagonokban küldte a halálba a polgárait. Tétlenül nézésről nem volt szó." Ez egy értelmetlen faszság, pont olyan, mint ami rendre kiesik a fejedből.

Leírlak képlettel, jó? "Nem értek egyet veled + magyar vagyok = Magyargyűlölő vagy." Bonyolultnak hiszed magad, pedig egyszerű vagy, mint a faék.

Szíves ostoba feltételezésedre közlöm veled, hogy még csak nem is vagyok "kozmopolita, balliberális, zsidó származású" magyar állampolgár. Az én őseim már akkor keresztény magyar polgárok voltak, te gyüttment, amikor a te őseid még a birkákat kergették a Kárpátok lejtőin. A keleti lejtőin, gyüttment, és szexuális indíttatásból. Csak leszarom, mert nem azért tartalak senkiházinak, mert ezer évvel később érkeztél, mint az őseim, hanem mert sötétség van a fejedben, mint az ördög segge lyukában.

@hoplita: Ez jó, ez vicces volt. Tényleg. :) Ugye egy négyéves segített kitalálni?

Moment mal 2012.07.20. 21:33:42

Azért furcsa, hogy a Vincentblog minden ok nélkül kimoderálta a kommentemet.
Egy egész bejegyzést írtak arról, hogy Áder nem pontosan jellemezte egy protokollrendezvényen a magyar hatóságok közreműködését a deportálásokban.
Ehhez képest apróság, hogy Izraelben jelenleg is zajlanak deportálások (nem haláltáborokba, de van gettóba zárás, kitoloncolás, és kb. ugyanazzal az érveléssel, amivel az akkori magyar államhatalom is szabadulni akart a zsidóktól (akik többsége, igaz, nem menekült volt, hanem asszimilálódott polgár).

www.reuters.com/article/2012/06/11/us-israel-africans-idUSBRE85A0VI20120611

Israel said on Monday it had started rounding up African migrants in the first stage of a controversial "emergency plan" to intern and deport thousands deemed a threat to the Jewish character of the state.

Israel Radio reported that dozens of Africans, mainly from South Sudan, had already been detained in the Red Sea resort of Eilat, including mothers and children.

"We are refugees, not criminals," the Sudanese chanted, in a retort to allegations that Africans prey on Israeli citizens, following high-profile rape allegations.
Many Sudanese, including hundreds who escaped from conflict and humanitarian disaster in Darfur, have been in Israel for several years, living in legal limbo without formal refugee status, but peaceably, they say.
Now they are caught up in a wave of hostility towards blacks in general, focused on a poor area of south Tel Aviv where they congregate.

"We're being called a cancer and an AIDs virus on the Israeli people, by politicians in the Knesset," said protest organizer Jacob Berri. He accused government right-wingers of racist incitement and inflammatory language.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.07.20. 21:36:07

@aristo: Grift anno leírt egy megtörtént (!) történetet, amiben épp a közöny volt az ijesztő.

@allegretto23: A mandiner.hu-n nem sok konzerv törzskommentelő van. Ott leginkább fasiszták és kommunisták ölik egymást virtuálisan, az állítólag jobblib mandarinok nagyobb dicsőségére.

@Holger Hartland: Pontosan, attól hogy lola az egyik videóban (ha jól emlékszem) elszólja magát, az még nem lesz széles körben ismert.

@Hepci: Nem elég annyit tudni, hogy a Cigányhitler által üzemeltetett fasiszta diktatúrában egy ávósházmester egy jobboldali egyetemről kirugat egy jobboldali óraadót?

Zsidóügy: nem tudom mit várnak, Áder is képes volt valami olyasmit nyilatkozni, hogy a magyar állam nem tett semmit. Ha legalább azt mondta volna, hogy nem tett eleget.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.20. 21:46:16

@Lavrentyij Pavlovics Berija: "Pontosan, attól hogy lola az egyik videóban (ha jól emlékszem) elszólja magát, az még nem lesz széles körben ismert."

De. Az erre való későbbi hivatkozás ugyanis minden esetben alapos és cáfolhatatlan – és jóhiszemű – lesz. Slussz. Egy titkot elég egyszer leleplezni úgy, hogy bárki megismerhesse, akár csak egyetlen percre vagy még annyira se.
Információ, ami egyszer szabadon hevert az utcán.

Gondoljon csak bele: ha jól tudom, 1986-ban a csernobili balesetről egy darab késő esti rádióhíradóban volt csak hír, az is "olyan" fogalmazásban, ahogy a tudósító be tudta csempészni. Mi értelme volt ezek után a későbbi tagadásnak, zengzetes közleménynek stb.?

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.07.20. 21:56:56

@Counter: Csak azok tudhatták, akik látták a videót (nem túl sokan). Akiben volt tartás, az nem kezdte el továbbítani ezt az információt.

JT lányának ügye: örülök, hogy egyetért, hogy szemétség volt megszellőztetni. Azonban ez is könnyen összerakható információ: JT léte köztudott, kis nyomozással a családja is felderíthető. Az meg végképp nem volt odaírva, hogy keresse meg valaki.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.20. 22:00:01

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Na, én azt sem tudtam, hogy videó volt az a lelkylolás elszólásos.

Griftnek szerintem a "Lap a tengerről" c. írására gondolt, az pedig jó. Hülye ez a Grift, hogy mostanában nem ír.

Zsidóügy: Áder tényszerűen hülyeséget mondott, az akkori magyar állam ugyanis összegyűjtötte és leszállította a zsidókat a németeknek.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.07.20. 22:06:49

@Holger Hartland: Én nem onnan tudom, de úgy rémlik, hogy egy videóban volt az elszólás.

Azt hiszem arra, a halott turista az étteremben. Tényleg hülye.

Igen, azonban volt ellenállás is, Koszorús vezérezredes által. Meg korábban Szombathelyi vezérezredes által, amit a szerbek úgy háláltak meg neki, hogy kivégezték.

Alfőmérnök 2012.07.20. 22:12:02

@Holger Hartland: Szerintem nem elszólás volt az, hanem kiírás, a film végén. (A filmben az arcával szerepelt az, akinek hírtv-s szereplései alatt ki volt írva a neve.)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.20. 22:16:08

@Moment mal: az se segít.
Pl. a Brendel Matyi saját nevén kommentel - oszt pont olyan gyáva sz*rzsák, mint az anonimuszok. :D

Moment mal 2012.07.20. 22:19:27

@Hepci: Sztem B.M.-nek van valami beütése is..

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.20. 22:25:59

@Moment mal: még talán nincs, de tart tőle, hogy tőlem lesz. :D

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.20. 22:33:56

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Volt ellenállás is, de éppen ez az: _ellenállás_ volt, és nem a hivatalos (bár megszállt, de mégis) magyar állam szerveinek tevékenysége. A hivatalos magyar állam szervei kiszolgálták a nácikat. Lehet mondani, hogy Európa többi országában is nagyjából így volt, meg hogy Magyarország meg volt szállva, meg hogy erről nem a magyar nemzet/lakosság tehetett en bloc, meg talán nem is az államgépezet kis csavarjaiként fungáló közcsendőr vagy vasutas.

De tényeket minek tagadni? Szerintem Áder belement egy hülye csapdába.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.07.20. 23:19:15

@Holger Hartland:

Mesélje már el nekem, hogy mégis, mit kellett volna csinálnia a közigazgatási dolgozóknak?

Valamelyik zs. írónál olvastam --- azért nem mondok nevet, mert nem emlékszem pontosan és nem akarok kamuzni ---, hogy a megszállást követően néhány nappal jött haza vidékről Pestre és az apja azt mesélte neki, hogy a minisztériumokból és a legkülönbözőbb közintézményekből módszeresen bocsátják el az embereket (több ismerősüket is elbocsátották ekkorra). A németeknek részletes listájuk volt arról, hogy kiket kell elküldeni, kik maradhatnak --- nyilván, a hírszerzésük, a magyaroszági kapcsolataik révén, jóelőre részletesen előkészítették a megszállás minden mozzanatát, a közigazgatás ellenőrzésének átvételéig.

Jónéhány magyar politikus és közéleti szereplő már az első hónapokban német fogságba került, mert így-úgy útjában volt a németeknek.

Hogy általában hogyan működik egy ilyen típusú megszállás, abban több, mint negyven éves tapasztalatunk van a szovjet érából: maga szerint, az elméletileg szuverén magyar állam, mert volna csak egyszer is ellentmondani vagy keresztbetenni a baráti megszálló szovjet csapatoknak?

Szóval, komolyan kérdezem, hogyan kellett volna a magyar államnak viselkednie a németekkel szemben?

ü
bbjnick

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.07.20. 23:23:08

@Hepci: B.M. vagy Stasi-ügynök, vagy stockholm-szindrómás idióta.

@Holger Hartland: Szombathelyi vezérkari tisztként tette amit tett. Ha nagyon nem tetszik Horthynak, leváltották volna.
Koszorús pedig Horthy utasítására akadályozta meg a budapesti zsidók deportálásat.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.20. 23:57:19

@bbjnick: Az akkori magyar állam intézményei, a minisztériumok, a közigazgatási szervek, a fegyveres testületek összegyűjtötték, vonatra rakták és leszállították a zsidókat a náci Németországnak. Így volt vagy nem így volt? Így volt.

Azok már további kérdések, hogy a megszállt területű magyar állam mennyire volt szuverén, és hogy a folyamatban pontosan mely szereplőknek mekkora felelősségük volt. Baky és Endre államtitkároknak nyilván óriási, Ló Béla hivatalsegédnek viszont, aki a zsidókról szóló aktát a többi belső postával együtt átvitte az egyik épületből a másikba, nyilván semennyi.

Jó, hogy szóba hozta a szovjet érát. A Horthy-Kádár összehasonlítás többek között azért nem fair, mert a Horthy-rendszert a 2. világháború szinte megoldhatatlan "teszt" elé állította, míg a Kádár-rendszernek nem jutott ilyen. Pedig érdekes megnézni az atomháborúra vonatkozó korabeli terveket. Van valahol a neten egy 1965-ös magyar terv, pár éve olvastam.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.20. 23:58:02

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Ők egyének voltak, még ha nem is akárkik az állam pedig szervezet.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.07.21. 00:00:35

@Holger Hartland: Szombathelyi tudtommal tényleg nagyjából önállóan cselekedett. Azonban Horthy az államszervezet csúcsán állt.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.21. 00:05:23

@bbjnick: Azt hiszem, ez az:
www.php.isn.ethz.ch/collections/colltopic.cfm?lng=en&id=16606
Nézze, miben vett volna részt az akkori magyar állam 1965-ben.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.21. 00:11:24

Igen, jót linkeltem. Azon belül is pl. ezt nézzék:

www.php.isn.ethz.ch/collections/colltopic.cfm?lng=en&id=19632&navinfo=16606

A "Hungarian"-ra kattintva jön a magyar nyelvű doksi. Benne ilyenekkel, hogy

"A csapást végrehajtó erők:
Hadászati rakétákkal:
Csapás ideje: 07.00
Atomlőszer mennyisége és hatóereje: 2 x 500 kt
Cél /objektum/: BÉCS
Veszteségek: A város teljesen megsemmisítve"

Nagyon érdekes olvasmány!

politicus · http://mandiner.blog.hu 2012.07.21. 01:09:16

@Counter: az a helyzet, hogy a vedhetetlent, a menthetetlent probalod vedeni koromszakadtaig. Kb. ugy ahogy az elvakult fideszes/mszps a sajat kormanyanak barmely tevekenyseget.
Szamomra nem vilagos, hogy egy minden emberi szamitas szerint moralisan legalabbis sulyosan elitelendo ugyben mindezt miert teszed, de Te nyilvan tudod.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2012.07.21. 02:40:00

@Counter: "Habzószájú férgek vannak ott bőségesen (meg a mandiner.hu-n is, bár oda inkább nem merülök). Egyik-másik ottani, látszólag kevésbé habzószájú számára viszont az irtóhadjárat említésre sem méltó eseménynek, hogy ne mondjam, mítosznak tűnne, úgy vélem."
Micsoda alak maga .-) Ne féljen már ennyire tőlünk. Beszélgessen, az oldja a feszkót.

tewton 2012.07.21. 03:07:41

@Holger Hartland:
ez nyilván kölcsönös volt (kellett, hogy legyen): a NATO tisztjeinek is meg kellett, hogy legyen a terve, hogy melyik nszk-olasz-stb. egység mire mér csapást a magyar, cseszkó, lengyel területen.

és én pl. 1969-ben, egy mo-t érő nato atomcsapás esetén kurvára nem tudtam volna értelembenvett, PC, zsidókeresztény és atlanti konzervativ lenni mo területén.

Atisz 2012.07.21. 07:28:18

@Kettes: Pedig lehet, hogy nagyobb valóságtartalma van így – az általad átírt verziónak, ugyan én nem mondtam, hogy ezt a szöveget írd át – mivel érdemes elgondolkozni azon, hogy a gazdag, befolyásos zsidók valahogy mintha megsejtették volna mi fog történni és örvendetes módon sikerült elkerülniük a halált, ugyanakkor sajnálatos, hogy a milliónyi, nem olyan rendezett anyagi körülmények között élő zsidót nem sikerült arról tájékoztatni, hogy ők hogyan menekülhetnének meg…

"nem is vagyok "kozmopolita, balliberális, zsidó származású" magyar állampolgár"
Ezt nem tudom miért írtad, nem értem miért kell az ilyesmit tagadni, senkinek nem kell szégyellnie a származását.

"Az én őseim már akkor keresztény magyar polgárok voltak, te gyüttment, amikor a te őseid még a birkákat kergették a Kárpátok lejtőin. A keleti lejtőin, gyüttment, és szexuális indíttatásból. Csak leszarom, mert nem azért tartalak senkiházinak, mert ezer évvel később érkeztél, mint az őseim, hanem mert sötétség van a fejedben, mint az ördög segge lyukában."

Az lehet, hogy az őseid áttértek a keresztény hitre, de most nem róluk van szó, hanem rólad, a hardcore ateista kozmopolitáról, aki a jól bevált szokás szerint a származásával próbálja igazolni magát. Te most akkor széljobbos (tudják-e ezt rólad a kollégáid) vagy ballib vagy?
Mellesleg az én őseim soha nem kergettek birkákat, mivel az sem a honfoglaló magyaroknak, sem a jászoknak, sem pedig a sváboknak nem volt szokásuk (az általad preferált oláh/román tényező így nem játszik :)).
Amennyiben avar felmenőkkel büszkélkednél, úgy megkövetlek, ám figyelmeztetnélek, hogy ők nem voltak keresztények, így tehát egy logikai bukfencbe futottál. A másik opció, hogy vakon hiszel a kettős honfoglalás elméletében, ami nem baj, de azért ez alapján ne vágj fel arra az 1000 évre :)

A személyeskedést pedig annak veszem, hogy nem tudtál válaszolni az általam feltett kérdésekre az említett blogbejegyzések (pl. Tétlenül nézte..., Átlagmagyar…) kapcsán.
Tehát még egyszer: Nem gondolod, hogy joggal állítható a blogotokról és az ott publikáló szerzőkről, hogy hungarofóbában tobzódtok?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.21. 07:36:59

@politicus: Nézd, az a helyzet, hogy
1, meglévő, előzetes elfogultsághoz gyártasz mítoszt, sok más hozzászólóval egyetemben (és különösen izgalmas kérdés, hogy egy mélységesen aljas vélemény kapcsán miért érzed ekkora szükségét egy konstruált valóságértelmezésnek: szörnyű, hogy szegény ártatlantölgyikét kirúgták, tehát mindenáron kell egy olyan felelős, akit ismersz? ennyire primitíven működsz?);
2, nettó halottgyalázást kitermelő, gumikesztyűben (sem) látogatandó oldal szerkesztőjeként mégis milyen alapod van egyáltalán megszólalni morális kérdésben? Erre komolyan kíváncsi volnék. Meg arra is, hogy mi a különbség mondjuk a kuruc, a napiszar és a mandiner.hu között azon kívül, hogy csak az egyik hiszi magát konzlibnek? Az első kettő legalább őszinte énképpel bír.

@Mihint: A pszichopaták és a veszett kutyák tudnak a legjobban szelídnek látszani. A jósdán döntően ilyenek élik ki a domináns hajlamaikat pár síkhülye fölött.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2012.07.21. 07:55:32

@Counter: Érdekes meglátás. Majd gondolkozok rajta.
Üdv. veszett kutya, vagy síkhülye

politicus · http://mandiner.blog.hu 2012.07.21. 09:41:21

@Counter:
Eloszor is nem valaszoltal a kerdesre, de rogton 1. elterelted magadrol a temat masra (ezt az eljarast epp nalam tetted szova), 2. szemelyeskedsz, amit szinten te szoktal masoknal szova tenni. Rad a sajat ertekrended ezek szerint nem ervenyes?

Az pedig, h mi a kulonbseg az altalad emlitett oldalak kozott, azt nagyon jol tudod, hisz ha nem igy lenne, akkor nem ide kommentelnel.

Nem vilagos egyebkent, miert gyulolod ennyire a mandinert, melyek azok a korulmenyek, amelyek ezt kivaltottak beloled. Ilyen hangnemben, amellyel velunk kapcsolatban most mar nem eloszor fogalmazol, meg a kurucinforol sem nyilvanitottal velemenyt as far as I know.

Amugy 1. soha, veled ellentetben en soha nem vedtem semmit, ami moralisan elfogadhatatlan vagy vallalhatatlan (lehet, h egy meglevo elfogultsaghoz gyartasz mitoszt..?). Te ezt teszed mar tobb tucat komment ota, h miert, meg mindig nem ertem (hisz korabban meg azt valszoltad nekem, h semmi kozod sem hozzank sem az ov-hez). Es, h ki a mandiner szerkesztoje, azt viszonylag gyorsan elmagyarazza a kevesbe erto ember szamara is az oldal impresszuma. Pls. tanulmanyozd.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.21. 10:16:12

@politicus: Az egy darab kérdésed az volt, hogy miért védek morálisan védhetetlent. Ez a kérdés sugall, ezért nem vagyok hajlandó megválaszolni.
Olyasmit védek – és az nem Emlékezetkultúra kampánya –, ami szerintem nem védhetetlen. (Nem is támadhatatlan.)

"A" mandinert nem gyűlölöm, ellenben felháborítónak találom azt a hatalmas szakadékot, amely főként a mandiner.hu szerkesztett tartalmainak vélt értékrendje és a kommentvilág között tátong. A kurucinfóról fölösleges így fogalmaznom, mert egyrészt a véleményem sok nóvumot nem tartalmazna, másrészt semmi értelme köztudomású igazságokat ismételgetni. A véleményem "a" mandinerről az, hogy pár jó ötlet és tisztességes szándék van benne, s ehhez mérhető mennyiségű önsorsrontó vakság és pusztító hatású hiba is.
De gondolom, Atisz módszertanát követed, mely szerint a részt kritizálni/vele egyet nem érteni = az egészt gyűlölni.

Nagyon jól látod, hogy az általam képviselt véleménnyel szemben rendszeresen alkalmazott nemtelen eszközökkel éltem. Hidd el, teljes mértékben átérzem a téged ért méltánytalanságokat :-)

Az utolsó bekezdésedből határozottan visszautasítom, hogy valaha morálisan elfogadhatatlant vagy vállalhatatlant védtem volna. Nekem valóban semmi közöm sem hozzátok, sem az ov-hez; ellenben ha visszanézed, tölgy a velem folytatott beszélgetésében (már amennyire annak minősíthető) tette a mindennek kezdetéül szolgáló megjegyzését, továbbá fenntartom, hogy a kiléte jotunder posztjától és egyéb megjegyzéseitől függetlenül megismerhető volt, és ezt másként nem tudom bizonyítani, mintsem hogy megismétlem: rájöttem korábban ezek nélkül.
Így hát valahányszor felmerül tölgy kommentje vagy tölgy azonosításának módszere, úgy érzem, lehetséges és érdemes hozzászólnom.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.07.21. 10:18:11

@Holger Hartland:

"Az akkori magyar állam intézményei, a minisztériumok, a közigazgatási szervek, a fegyveres testületek összegyűjtötték, vonatra rakták és leszállították a zsidókat a náci Németországnak. Így volt vagy nem így volt? Így volt." --- írja.

Hogy ilyen történt, azt, tudtommal, itt soha senki nem vitatta. A vita tárgya itt nem az események megtörténte (legfeljebb oka és módja) körül zajlik, hanem akörül, hogy mi következik ebből a mára nézve? Következik-e belőle például az, hogy dobjuk ki az irodalomtankönyvekből X.-et vagy Y.-t vagy konstruáljuk át a múltunkat (múltképünket) bizonyos elvárásokhoz igazodva?

A Vészkorszak a magyar történelem ugyanolyan fontos, szerves, kitörölhetetlen része, mint valamennyi más időszaka is. De nem írja felül az összes többit. Anélkül nincs magyar múlt, de azzal együtt is van. (Ha érti, mire gondolok?!) Nem gyalázhatnánk meg jobban az akkori áldozatok emlékét, minthogy egy ateista zsidó holokultos szubkultúra ideológiai furkósbotként használja a kereszténység és általában a keresztény európai kultúra ellen. És, sajnos, nagyon sokan engednek annak a kísértésnek, hogy ezt tegyék. Itt a bibi.

ü
bbjnick

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.21. 10:22:16

@Counter: tulajdonképpen miért frusztrálod magad ezen az alja, elfogadhatatlan helyen ennyit?
Már lassan egy Lenin-összesnyi szöveget kommenteltél itt össze...
[Politicussal meg kölcsönösen közzétehetnétek egymás IRL adatait, ilyen a modern pár(t)baj.]

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.07.21. 11:06:55

@politicus: ha jól értem a vegytiszta náci és vérszomjas kommenteket hasonlítod a kormányt durván kigúnyoló hozzászólásokhoz, így próbálva relativizálni azokat.

olykor nem tudom eldönteni, hogy ennyire aljasak vagytok, vagy csak ennyire rajongtok a Viktorét.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.07.21. 12:36:13

@Atisz: bocs, hogy közbeszólok, balfaszkám, csak egy apró megjegyzés a ködszurkálásodhoz:
Te illetve a beteges, monomániás jobboldali elvtársaid csak egy részhalmazt képeztek (jelöljük "H"-val) a magyarságon belül, amely képtelen felfogni/elfogadni részhalmaz mivoltát, és szereptévesztésében az egész halmazként tetszeleg, az őt érő kritikákat pedig a teljes halmazra vetíti.
igen sajnálatos, hogy az említett pszichózis napjainkra ilyen mérteket öltött. remélem, egyszer majd kigyógyulsz belőle.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.21. 13:00:40

@tewton: Nem volt teljesen kölcsönös: a NATO védelemre készült, eszükben sem volt, hogy felszabadító háborút kezdjenek a Kelet-Európát megszálló szovjetek ellen. Azt meg ugye csak nem hiszi el, hogy a VSZ terveiben a "nyugatiak" támadása valós lehetőségként szerepelt, és nem ideológiai fügefalevélként? A VSZ a '80-as évek végéig támadó hadviselésre készült Európában. Az idézett gyakorlat is az ellentámadásnál kezdődik, a védekezést nem gyakorolták. Abban a háborúban a korabeli magyar állam a támadó (háborús bűnös) fél oldalán lett volna, az MN rakétacsapatai szovjetektől kapott atomlőszert használtak volna.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.21. 13:18:28

@bbjnick: Na végre, hogy értjük egymást! De akkor Ádernek az a fordulata, hogy "a magyar állam tétlenül nézte", nem igaz. A korabeli magyar állam bizony tevékenyen részt vett a holokausztban. (Ahogy évtizedekkel később a szocialista magyar állam is tevékenyen részt vett volna egy nukleáris holokausztban, csak szerencsére az nem történt meg.) A tényeket meg nem kéne letagadni.

Az pedig valóban egy következő kérdés, hogy mi következik mindebből a mára nézve. Áder szerintem ott rontotta el, hogy összemosta, mi tartozik a múlthoz és mi a mához, és a mai Magyarország ártatlanságát védeni akarva mosdatni kezdte az akkori magyar állami szerveket.

hoplita 2012.07.21. 13:38:23

@.Pierre Bezuhov.:
Azt eldöntötted mán, hogy a képen a kettő közül melyik vagy seggfej...?
Na, nyomás a buzibárba farszíjat húzgálni...:)

tewton 2012.07.21. 13:47:24

@Holger Hartland:
"ugye csak nem hiszi el, hogy a VSZ terveiben a "nyugatiak" támadása valós lehetőségként szerepelt, és nem ideológiai fügefalevélként?"

lol. ugyan már, csak nem hiszi azt, hogy a jófej NATO eleve csak védekezésre rendezkedik be, a rosszfej VSZ meg védekezésnek álcázott támadásra?

racionálisan gondolkodva: egy atomhidegháborúban nem mindenki attól tartana, hogy a másik támad először? az egyetlen morálisan utólag is védhető modell az, amiben a másik támad először (atommal), és mi csak védekezünk.

ideológiai fügefalevél: ez szerintem naiv megközelítés. gondolja, hogy az NSZK-ba, olaszo-ba telepített USA-katonák mozartkugelt töltöttek volna a rakéták fejébe?

(persze kíváncsi lennék a NATO korabeli terveire is, mert a VSZ tervei a sztori egyik fele.)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.21. 14:20:49

@tewton: Igen, a NATO védelemre készült, ld. pl. David Miller: The Cold War. A Military History. Pimlico, 2001 - de nem adom kölcsön. :) (Ajánlom még Hackették könyvét, ha ismeri - igen, AZ a Hackett.)

A "jófej" NATO-országok kb. szerettek volna békében és jólétben élni, a nyugat-európaiak egyenesen irtóztak a háború gondolatától, mert ugye azt az ő területükön vívták volna meg. Ők nagyon jól elvoltak háború nélkül, és "hideg" változatban meg is nyerték. Az agresszív ideológia, a másik fél gazdasági fejlettsége miatti fenyegetettség-érzet, valamint a saját lakosság elégedetlensége (lázadásveszély) mind a VSZ oldalán voltak jelen mint támadásra motiváló tényezők.

Ideológiai fügefalevél: Ha maga élt a rendszerváltás előtt is, akkor egészséges fiúgyermekként bizonyára megvetette magának a szüleivel (ha ugyan nem kapta meg kérés nélkül) Olaf Groehler A légi háborúk története c. könyvét, ami egy NDK-s hazug komcsi szar, de tele van kafa fényképekkel és típusrajzokkal. Ha megvan még, nézze meg, mit ír a koreai háborúról.

A gyakorlatok a '80-as évek második feléig (Gorbacsovig) miért úgy kezdődtek, hogy most pedig megindítjuk az ellentámadást? Miért nem védekezéssel? Miért volt világviszonylatban magas a VSZ-haderőben a műszaki szakcsapatok aránya? Miért volt az ő felszerelésük (pl. PMP, MTK) szinte az egyetlen terület, ahol a szovjetek voltak a vezetők, és mások nyúlták le az ő ötleteiket, és nem ők a másokéit? Aki hidak nélküli folyókon akar átkelni és aknazárakat akar áttörni, az vajon támad, vagy védekezik?

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.07.21. 14:21:16

@hoplita: nézd, puskamatyi!
én nem ítéllek el, mert bizonytalan vagy a nemi identitásodban, és ezt permanensen rám próbálod kivetíteni. de fogadj el egy jó tanácsot: ne közéleti blogon próbálj segítséget kérni magánéleti problémáidhoz ;) rengeteg jó szakember van a témában.

Atisz 2012.07.21. 14:39:08

@.Pierre Bezuhov.: Igen valóban, egy jó 9 milliós halmazt képezünk itt a Kárpát-medencében (határon túliakkal 12 milliós). Csak azt nem értem, hogy ezzel mit akartál mondani (azért kösz, hogy emlékeztettél). Talán azt, hogy neked felszabadulást jelentett a szovjet megszállás?
A személyeskedést a frusztráltságodnak tudom be (ami sejtem hogy honnan ered), ezért arra nem reagálnék.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2012.07.21. 14:39:18

@.Pierre Bezuhov.: nem tudtam, h mr. ebernek el kell magyarazni, h ez a ket dolog (aljassag, ov-hit) egyutt jar. Ugye nem tolem tudtad meg?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.21. 14:42:10

@politicus: Vagylagos viszonyt tételezett az aljasság és az ov-hit között; de félek, a vitátok így sem lesz termékeny.

tewton 2012.07.21. 15:48:27

@Holger Hartland:
részben meggyőzött, részben nem (de ez itt már nagyon off lenne). találtam viszont egy érdekességet egyik gyerekkoromban olvasgatott könyvben (Bokor László, (H)Idegháború, Zrínyi-Kossuth, 1978), amit a maga inspirá ciójára vettem le huszon-x év után. A népköztársasági szerző beszámol róla, hogy elég nagy botrány volt az nszk-ban, amikor a stern részleteket közölt az amerikai atomcélpontokról. A lista a VSZ területén kívül tartalmaz számos célpontot a nato-szövetséges országokban (nszk!), de ausztriában, finnországban, jugoszláviában, közel-keleten.

az ilyenek miatt (persze utánanézek még a dolognak) nem érdemes moralizálóan hozzáállni a dologhoz. a a baráti amerikaiak tehát a szövetséges nato-országokat is felvették a tervezett atomcsapások listájára, ha már 3. vh. és erről a bonniakat elfelejtették értesíteni.

tewton 2012.07.21. 16:24:51

@tewton:
és nem kamu. keressen rá a g-books-on a "nuclear yield requirements"-re. Stern 1970/6.

nyugodjon meg, ha a vsz tankjai elérték volna bizonyos célpontokat, adott esetben amerikaiak nyugodt lélekkel atomot dobtak volna bécsre is, meg a többi potenciálisan fontos célpontra. akár a semleges finnország területén is.

www.economist.com/blogs/easternapproaches/2011/12/finland-and-american-intelligence

"The top-secret NATO document stolen at the Orly airport and revealed in 1980 titled Nuclear Yield Requirements shed light on the situation in the early 1960's and had 23 possible targets selected for pre-emptive strikes in 18 locations in Finland. That means that some places could have received two strikes. The target areas could have been struck with nuclear weapons in cases where Warsaw Pact forces were about to capture or had captured specific strategic targets."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.07.21. 16:31:55

@Holger Hartland:

') "A korabeli magyar állam bizony tevékenyen részt vett a holokausztban." --- írja.

A magyarországi zs. deportálásokra a magyar közigazgatási és rendfenntartó állomány és közlekedési infrastruktúra rész- és igénybevételével került sor. Ezt szerintem (itt) soha senki nem vitatta. (Hogy ez mennyiben volt "a holokausztban való részvétel", ezt a vitát itt most nemigen nyitnám meg).

2) "...Ádernek az a fordulata, hogy "a magyar állam tétlenül nézte", nem igaz..." --- írja.

Szerintem magának megtetszett ez az Áder-szöveggel kapcsolatos fogalmi-nyelvi játszadozás és, csak hogy tovább tartson a játék élvezete, komplikálja.

Áder, szerintem, nem gondolt semmit, amikor a maga által idézetteket mondta. Nem azért tartják, hogy bármit is gondoljon. Egyszerűen mondott valamit, amit kb. (el)vártak tőle. "A magyar állam tétlenül nézte" Ádernál sem jelent mást, mint a köznyelvben, hogyis/vagyis: nem tett ellene semmit (a magyar állam). Ami, persze, a korabeli viszonyok ismeretében, tök értelmetlen duma, de nem is azzal a céllal mondta, hogy valami értelemeset mondjon.

ü
bbjnick

tewton 2012.07.21. 17:24:56

@Holger Hartland:
(atomtámadás esetén a védekezés amúgy ... a túlélők dolga. annyit tehet, ha pont közelről néz bele a fénybe, hogy a karját a lábaszárára teszi. ha beáll a hullamerevség, a túlélők könnyebben tudják majd deponálni a lövészteknőből)

Google 2012.07.21. 18:03:53

@bbjnick:
A magyar, de mit mondjak, a többi állam is tétlenül nézte az amit - ezek szerint.
Bezzeg ma, minden szirre-szarra ugranak, akkor pedig csendben kussoltak. A művelt Nyugatnak ugye, fogalma sem volt arról, mi játszódik le itt?
Ne hülyítsük már egymást! Ekkora nagyhatalom, amilyennek ma lefestenék, azért Magyarország sosem volt. Hovatovább Németország kis ártatlan fehér báránykának tűnik. Hozzánk képest. És hol igaz ez? Sehol.
Szegény Kata, nyugodj békében!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2012.07.21. 18:21:45

VÉGRE valaki vette a fáradságot, hogy ilyen dolgokat is szóba hozzon. Nagyon szépen köszönöm a szerzőnek!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.21. 22:49:14

@tewton: Na és vajon a támadásra vagy a védekezésre készülő félnek van szüksége rá, hogy meglegyenek a koordináták eredetileg saját területen lévő célpontokról is?

A moralizálás persze háború esetén mindig relatív. Nem kell félteni az amcsikat, de a szovjetekkel való összehasonlításból azért jól jönnek ki.

Az atomtámadást meg túl lehet élni, ha egy BMP-ben ül, és egy kicsit odébb.

@bbjnick: Dehogy tetszik az Áder-szöveg körüli játék, túl van az egész dimenzionálva.

tewton 2012.07.21. 23:04:59

@Holger Hartland:
(az amerikaiaknak globális listájuk volt, szövetséges, ellenséges és semleges országbeli célpontokról -- vagyis) szerintem értelmetlen és moralizálásba fullasztó felvetni a védekezés-támadás kérdését.

a NATO azért elég rosszul jön ki, ha azt nézzük, hogy az amerikaiak az európai hadvezetések tudta nélkül lezavartak volna pár lokális atomtámadást európában (utólag persze beleegyezhettek volna), vagy rossz esetben egy tömegpusztító fegyvereket is felhasználó gerillaháborút ... a nyugat-eu lakosság kárára.

de ha történetesen nem ül bmp-ben, se tankban? mondjuk egy átlagos miskolci állampolgár, aki a diósgyőri vasműben dolgozik, vagy vasútállomáson ...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.21. 23:14:33

@bbjnick: a demokráciamentes koalícijó úgy látom, erősen zs-fixált... egyre-másra csóválják a verbális lángpallosokat áderjanó ellen... végre 1 téma, amiben kiélheti magát a nemzet táncosa által méltatlanul háttérbe szorított niedermüllerpítör is...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.21. 23:34:54

@tewton: Erről az a különvéleményem, hogy nem mindegy, ki kezdi a háborút - de sokfélék vagyunk. Ezzel együtt ha valaki mutat nekem forrást, amely támadó NATO-terveket vagy (1985 előtt) Európára vonatkozóan védekező VSZ-terveket mutat, köszönettel elolvasom.

Igen, az amcsik megatomozták volna Bécset (ha az már szovjet kézben van), ha ezzel mondjuk megvédhetik Bajorországot. A bécsieknek persze mindegy, hogy kitől kapják, de nekik addigra valószínűleg már amúgy is mindegy lett volna.

A szovjetek viszont agresszorként atomoztak volna, mindenféle önvédelmi szempont nélkül.

Diósgyőri munkás: amikor "védekezést" írtam, nem az atomcsapással kapcsolatos polgári védelemre gondoltam (arra persze a keleti blokkban is voltak előkészületek), hanem a hadászati-hadműveleti védekezésre. Ez nem volt igazán prioritás a VSZ-ben, míg a NATO-ban igen.

tewton 2012.07.22. 00:00:28

@Holger Hartland:
különvéleményem: az, hogy ki kezdi a háborút, igazából inkább az időbeli elsőség kérdése lett volna. ha elméletileg tetszőleges célpontot el lehet pusztítani a rendelkezésre álló technikával (SzU, USA).

moralizálós mellékszál, ha olvas németül:

www.dearchiv.de/php/dok.php?archiv=bla&brett=B81_08&fn=ZIEL.881&menu=b1981

az USA 10.000+ atomrobbanófejet tárolt az nszk-ban, de csak az amerikaiak (és a szovjetek) tudták, hogy ezeket szemrebbenés nélkül bevetnék nszk területen is (ezért is volt botrány, amikor kiderült). innen kezdve azért kicsit aggódok attól, hogy az atlanti barátaink szavatoljanak bármit mo biztonságából. de ez megint moralizálás ...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.22. 00:35:05

@tewton: Értse meg, amennyiben hadászati-hadműveleti szinten védekezésre készül, akkor nem ússza meg anélkül, hogy sok-sok célpont legyen kijelölve saját területen is. Sőt, harcászati szintű védekezésnél sem ússza meg. Ha elő van készítve a védelem és maga mondjuk nyugatnémetként nem BMP-ben, hanem egy Marderben csücsül (vagy a Marder közelében egy lövészgödörben) egy kulcsfontosságú terepszakaszon, akkor biztos lehet benne, hogy hátul a tüzérségnél megvannak a koordináták, amik alapján tűzcsapás mérhető a maga pozíciójára - mondjuk kazettás/ICM lőszerrel, hogy a Marderben se érezze jól magát. Persze a saját tüzérség nem magát akarja megölni. A tűzcsapást akkor mérik (khm, jó esetben), amikor a maga kiindulási pozíciójában már szovjetek (lengyelek, csehszlovákok, endékások) nyüzsögnek, és addigra persze maga vagy visszavonult már onnan, vagy halott - szóval ne vegye a lelkére, nem maga ellen irányul a dolog, ilyen ez a háború. (Most akkor ki moralizál? :))

Persze, hogy az NSZK-soknak herótjuk volt attól, hogy hadszíntérré változzon az országuk. Atlanti barátaink meg nem önmagukban véve jók, hanem a szovjetekhez képest, ami persze elismerem, nem olyan nagy kunszt.

Atisz 2012.07.22. 05:52:02

@Counter: Emlékszel mit írtam tegnapelőtt? Ezt:

"A magyar állam kifejezéssel azért kell óvatosan bánni, mert egyesek hajlamosak az állam szóról egyből a polgári lakosságra asszociálni, amit ugye szintén nem kell említeni, hogy milyen destruktív hatású. Ha ilyen kijelentést teszünk, mindig meg kell említeni a német hadsereg által megszállt államot is, hiszen ez ad objektív képet az akkori helyzetből (feltételezve, hogy valóban azok akarunk lenni)."

Amire te ezt válaszoltad:

"A "magyar állam" kifejezés helyes, helyénvaló, adekvát stb. használatától nem kell hogy visszatartson semmi. Ez ugyanaz a hibás, szánalmas érvelés, mint amelyet Gerő használt Romsiccsal szemben: ti. hogy bár nem antiszemita, de ha antiszemita olvassa, az olvashatja antiszemitául. Nem szabad félelemből hazudni, az igazat elhallgatni."

Nos, itt az első fasz és az írása, amiért óvtam mindenkit attól, hogy az állam felelősségét önmagában említsék:

atv.hu/belfold/20120721_dk_ader_jeruzsalemi_beszede_szegyen

„nem beszélt a legfontosabbról, Magyarországnak, a magyar társadalomnak a holokausztért viselt történelmi felelősségéről”.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2012.07.22. 11:03:06

@Counter: Baszd meg a homályosításodat, jó. Ki a lófasznak van arra ideje, hogy mialatt kifejti az álláspontját, esetleg érvel, felháborodik, saját tapasztalatokkal próbálja alátámasztani a mondanivalóját még HOMÁLYOSÍTSON is, hogy ki ő IRL? A FASZ KIVAN, komolyan. Azt tudjátok már, hogy én ki vagyok? Holt tart a nyomozás? Vagy én nem vagyok elég nagy falat? Ismétlem: basszátok meg.

U.I.: Erről az ügyről még nem hallottam, mert (FIGYELEM, +infó rólam a keresgélőknek) kb. fél éve apuka lettem és hanyagoltam a blog-olvasást és hozzászólást, de eléggé felháborító, pedig nem vagyok egy tölgy-fanklub-tag, attól még találhattok egy-két hozzászólást tőlem, ahol egyetértek vele, ne fárasszátok magatokat beidézni nekem, semmi értelme.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.07.22. 11:21:02

@Talon Karrde: Patkányok ezek mind, az IRL-ezőktől a nekik tapsikolókig. Szarni rájuk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.22. 11:35:02

@Talon Karrde: Ha nincs ideje, akkor nincs, de akkor LEGYEN TUDATÁBAN annak, hogy az összekapcsolás az ÁLTALA ADOTT információk alapján megállapítható. A magunk után szórt információ az utcán hever, ha ez valakinek új, akkor: jónapot!

S hidd el, hogy van, akinek úgy jár az esze, hogy AZONNAL felismer JELLEGZETES egyezéseket bármily távol eső dolgok között, hát még ha nem is esnek olyan távol. Nem kell ehhez AKTÍVAN és CÉLZOTTAN keresgélni.
S hidd el, hogy ha MAK-ról látják az egyetemen, hogy konzervatív palántákat locsolgat, hogy a konzervatórium részben az ő műve, hogy ott egy tölgy nevű nick mentorként lép fel az ő modorában és az ő témáival, akkor ez nem TITOK.

Az én szövegem is jellegzetes, a tiéd is, a legtöbb emberé, kivéve az egészen tompa eszű, önmagukat saját szavakkal kifejezni (de talán saját gondolkodásra is) képtelen véglényeké. Azokat nem lehet így azonosítani, azok tényleg egyformák. Azokat sem lehet, akik képesek tudatosan megmásítani a fogalmazás- és gondolkodásmódjukat és veszik is rá a fáradságot. Ezt tölgynek és mindenki másnak is BE KELL LÁTNI, és erre figyelemmel vagy TARTÓZKODNI kell az olyan kijelentésektől, amelyeket később csak letagadna, vagy a letagadós kijelentések kijelentésekor ELŐVIGYÁZATOSNAK kell lenni.

Kínairól lelkylola kotyogta el, hogy kicsoda, de azért is azt kell leköpni, aki megnézte azt a videót és nem szúrta ki előtte a fülét meg nem ment el utána agymosásra, ugye?

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.07.22. 13:48:02

@Atisz: juj!! hát mondjuk úgy, hogy nem a szövegértés az erősséged. de hogy őszinte legyek egy okkultista fideszestől dőreség is lett volna bármi egyebet várni, mint a betanult panelek vaktában történő eldurrogtatása :)

egyébként aljas utalásodra válaszolva, nem, nem büszkélkedhetek olyan felmenőkkel mint Szegedi Csanád. roppant sajnálatos, hogy beteges jobboldali identitásodból csak ennyire fussa.

rdi 2012.07.22. 15:05:12

Azért lett belőle ekkora hír, mert szép volt, fiatal, vonzó és szimpatikus. Valószínűleg kedvelték és sok barátja is volt, akik felrakták az eltűnés hírét a facebookra.
Ha csúnya lett volna, és idősebb, akkor közel sem lett volna belőle ekkora hír.
Az emberek már csak ilyen felszínesek. Ennyire egyszerű ez.

Atisz 2012.07.22. 15:12:04

@.Pierre Bezuhov.: Meglehet, de azért mégiscsak sikerült válaszolnom a felvetéseidre, ellentétben veled.
Köszönöm az elismerést, többen mondták már, hogy nagyon jól bánok a "panelekkel", hallanod/látnod kéne MSZP-s és egykori SZDSZ-es (kár hogy ez utóbbi már használhatatlan) frázisokból mit tudok kihozni :)

Nem tudom mitől aljas az utalásom (megkérnélek, hogy idézz, de lehet, hogy e kérés is aljasnak fog tűnni a szemedben), azt meg végképp nem értem Szegedi Csanád mely felmenőiére gondolsz (az utóbbi idők hírei alapján elég sok van neki). Gondolom nem a többségire (értsd: magyarra), mivel akkor nem éreznéd sértve magad (így sem kéne, de te tudod).

Atisz 2012.07.22. 15:19:51

@rdi: Nagyjából így van, de azért azt fontos még hozzátenni, hogy láthatólag példás életet élt, rendezett körülmények között.
Így nem lehet ráfogni, pl. hogy "rossz társaságba keveredett", esetleg "cukkolta támadóját annak származása miatt" vagy egy egészen széles körben használt ballib kérdés szerint "minek ment oda?".
Csak a "férfierőszak" és a "családon belüli erőszak" maradtak, mint terelő narratívák, amik igencsak szánalmasan hatnak.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2012.07.22. 16:24:16

@Counter:

Counter, azt hiszed, hogy csak te vagy ilyen kurva okos meg JT?

Nézzem meg a szétpotyogtatott információmorzsáidból mit tudok kihozni? Egy hét múlva ha kiírom ide a nevedet baj lesz?

Ja, lehet, hogy te (mint dr. Elő Relátó) homályosítsz és hazudsz magadról és nem fog menni.

Ügyes, nagyon ügyes.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2012.07.22. 16:28:46

@Kettes: "te gyüttment, amikor a te őseid még a birkákat kergették a Kárpátok lejtőin. A keleti lejtőin, gyüttment, és szexuális indíttatásból."

Románozni szabad? Teee, disznó, teee?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.22. 16:33:27

@Talon Karrde: Nem hiszem, hogy kurva okos vagyok. Jotunderről nem tudom, hogy jött rá, viszont elhiszem róla, hogy kurva okos.
Tölgyre rájönni pedig elégnek hiszem a tehetséget, okosnak vagy kimunkáltnak szerintem nem kell lenni akkora információtömegben.

Annak tudatában kommentelek, hogy ilyesmi megtörténhet és hogy minden komment egy információs aranybánya. Ha ezekből ki tudsz okoskodni valamit, akkor ügyes voltál; ha olyasmit, amit én nem akartam elpotyogtatni, akkor ezen felül meg én: óvatlan.

Hazudni nem kell, elég, ha nem túl nyílt az ember, amikor nyilvánosság előtt nem akarja felfedni magát. Tölgy viszont túlnyílt, ezért lepottyant róla a MAKK (muhaha, nyöhehe, nyihihi!).

ftk 2012.07.23. 12:34:48

@Moment mal: erre ellenpélda bármilyen politikai tartalmú Facebook-csoport kommentlistája. Van olyan durva az eszmecsere, mint itt. Ha nem durvább.

tomtyi 2012.07.24. 08:07:13

@Counter:
"1. A közvetlen életveszély állapotából az elnyomatás és nincstelenség állapotába kerülni bizony felszabadulás."
Ezt a pár százezret a zsidókra értette. A többi, a "maradék" 10 milliónak ez bizony nem felszabadítás volt, ahogy a ruszkik sem így tartották számon.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.24. 13:21:34

@tomtyi: Azt írja a hozzászólás, amire válaszoltam: "A szovjet megszállás, csak néhány százezer embernek volt felszabadulás (nekik sem igazán "
Kiemelem: "nekik sem igazán".

Erre a válaszom az, hogy de, a közvetlen életveszélyből az elnyomatásba és nincstelenségbe kerülni is felszabadulás, ha ugyan kicsit sárga és savanyú is.

szurtieperke 2012.07.25. 16:49:52

Látom, eléggé elmentek itt a kommentek más irányba, de azt azért megjegyezném, hogy vannak olyan eltűnt személyek, akikkel annyira sem foglalkozik a rendőrség, hogy a police.hu oldalára felkerüljenek. Ja, hogy négy gyerek várja haza az illetőt, az nem számít...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.27. 10:56:35

emellett érdemes úgy fogalmazni, hogy a társadalom szemete pusztította el a társadalom legjobbikát - ezért is nagy a figyelem Katánál.
süti beállítások módosítása