Hippik és tehenek a Himalájában – Incredible India III.
2012. július 09. írta: sebok bastardo

Hippik és tehenek a Himalájában – Incredible India III.

manali3.jpg

  Manali jelentkezik Himachal államból. Dzsulé! Néhány hasznos tanáccsal indítok, hogy az utánunk következő nemzedékeknek jobb legyen:

  1. A legesleghamarabb kopjatok le a katasztrófa sújtotta Delhiből. Ha valaki üdülése célpontjaként Delhit jelöli meg a nyári időszakban, azt ezentúl körberöhögöm.

  2. Delhiből Manaliig 1100 rúpia a semi-sleeper Volvo busz. Indiai táncos-éneklős-karatés filmek, lehet röhögni, bár szerintem a Miniszter félrelép c. filmtörténeti mélypont (Orange Ways, Budapest-Kolozsvár) a felülmúlhatatlan emberkínzás. A buszon ne üljetek az utolsó sorba, mert a motorhő és a beszivárgó kipufogófüst miatt rossz lesz nektek.

  3. Ne igyatok lasszit (joghurtszerű, több ízben kapható tejital) az útba eső csárdákban, mert gülü szemmel fogtok utazni, mint a Filmes.

  4. Ne igyatok lasszit, mert a csárdák wc-jének színvonala a Wichmann kocsmáé alatt, pedig idáig ez volt az etalon számomra.

  5. Ne vegyétek meg 40 rúpiáért a Sexy Indian Movies c. 420 perces kompilációt, mert alsóneműben dalolászó csajokat kapsz.

  Reggel Tirolban ébredünk, beteszem a fülembe a goát, mert szakértő csavargók szerint goával illik megérkezni ismeretlen terepre, a látóhatár hívásának engedve. Manali kicsit csatornaszagú, kicsit szemetes, de egyesek szerint némi Cream fogyasztása után teljesen Tirol. Mindenütt jó, de legjobb nem Delhiben, ujjongva nézzük a tájat. Kétezer méter magasságban, égbemászó havas hegyek között kicsiny, alig szennyes hegyi folyó, a fenyvesben tűlevelet legelésző tehenek, tiszta levegő, vízesések, giccsbe hajló idill, baráti árak.

  Dreamriver Hotel. Old Manali.

  A manalii buszmegállóban kilencen préselődünk egy tibeti küllemű egyén Tata terepjárójába, de előtte kötelezően megalkudunk. Már az első szálloda is tetszik, de vérszemet kapunk, és végül a harmadikban, Manali óvárosában kegyeskedünk megszállni, fejenként 400 rúpiáért. „This is the area where the people used to smoke grass.” Delhiben a netezőben is elkérték az útlevelem adatait (némi vonakodás után bár, de odaadtam, mert hallottam már valamit a burjánzó indiai bürokráciáról). Itt viszont semmi para, adatfelvétel sincs. Igaz, wc-papír sem, de ez Indiában általános. Természetesen, mint bárhol Indiában, itt sem kapunk semmilyen hivatalos nyugtát, számlát, de valahogy mégis elműködik ez az ország (lásd azt a bizonyos Hungary-t). Kétszemélyes, tágas szoba társalgósarokkal, erkéllyel, tévével, melegvizes tusolóval, elégedetten bólogatunk, bár messze még a Nyugat-Európában legolcsóbb Etap szállodalánc színvonala. Reggeli nincs, egy régi tévé reménykedve várja, hogy bekapcsoljuk, de természetesen nem. Kilátás az alig szennyezett folyóra, a szálló vélhetőleg izraeli tulajdon, mert a földszinten levő boltocskákra (turizmus meg mosoda) héberül is ki vannak írva a cuccok. Errefelé népszerűek az izraeli világjárók, sok üzletnél, étteremnél találkozunk héber feliratokkal, igazi, 3D zsidókkal, sőt egy izraeli kiscsaj a magyar szót hallva örvendezve közli, hogy sohasem felejti el a debreceni egyetemen töltött boldog éveket. Meg hogy jó fejek a magyarok. Nem vitatkozunk.

manali1.jpg

manali2.jpg

manali4.jpg

  Internet a Cafe 1947-ben (időpont? tengerszint feletti magasság?), horvát csaj a személyzetben. Ez a helyi Hard Rock Cafe, old school rocksztárok fotói a falakon, hangszerszámok, erősítő, sőt egy szitár is. A konyha sajnálatosan és sajátosan olasz, a pizza majdnem mindenben, de mégsem teljesen különbözik a pizza ideájától. Inkább a mellettünk levő Manali Chickenben eszünk: igénytelen, olcsó, finom kifőzde, kilátással a folyó túlpartján a konténereknél kukázó tehenekre. A rizs viszont rejtélyesen vegyszerízű, ezzel az ízlelőbimbós problémával már több helyen is találkoztunk Indiában. Van net, van net, van net, kilenc magyar szorong egy asztalnál és egymás fotóit lájkolja. Horvát barátnőnk megkér, hogy ha már úgyis lendületben vagyunk, lájkoljuk már az éttermüket is a fészen. Hálából népies magyar (világ)zenével honorálja törzsvendég mivoltunkat. Mivel a netfüggő társaságunk záróra után sem hajlandó távozni, villany helyett a netet kapcsolják le.

  A Krém. Aki szerint a rendes magyar ember pálinkával bódul, az ugorja át ezt a bekezdést.

  Este átcuccolunk a Moon Dance Restaurantba, ott nézhetjük az EB-döntőt, de már a péniszvastag rakéták szagától betépünk. Mellesleg, ki nyerte az EB-t? A fű az asztalunk mellett méteresre nő, majd' mindenki a népszerű bokorral fotózkodik. Kivéve ügyvédünket (valójában elsőéves egyetemista), szerinte egy ilyen fotó rossz startolás lenne a karrierjéhez. Furcsul, egyre furcsul, átmászik a látóteremen egy lábatlan díler. Bár mindenfelé prágai szabadsággal pödörgetnek és szívnak a helybéliek, valamint a helyi és külföldi turisták, de elvileg tilos a birtoklás is, másrészt az itteni rendőrség is szereti megvesztegettetni magát.

  Maradunk még egy napot ezen a festői hippitanyán, mert egyik útitársunk hegyibetegséget diagnosztizált magán. 2000 méteren. Hm, lesznek 5000 méteres hágók is. Ahogyan a nagy francia filozófus, Nietzsche mondotta, minden hadsereg sebességét a leglassabb katonája határozza meg.

  Old Manali magas részén (North End) még hagyományos paraszti életmódot is lehet látni, szagolni. Csodálatos házak, panoráma, barátságos jaktrágyaszag. Inkább ezer jakkal, mint egy tuktukossal. Déjà vu, kissé Erdélyország, szeretjük. Minden kutya a haverunk a környéken: időnként összekapnak, hogy akkor most ki a soros a vakargatást tekintve. Manali legmagasabb sarki büféjében (S. D. Rana) összehaverkodunk a soros antiglobalistával, az építészmérnök palánták tátott szájjal bámulják a csodabogarat.

  You know, I'm against Americans. Mondja ő. Where are you from? Kérdem én. From America.

  Öreg hippi nem vén hippi, angolt tanít a gyerekeknek, és Warren Buffet-et meg a Coca Cola-t szidalmazza. Szerinte a Coca-Cola lepénzeli a korrupt helyi vezetőket, hogy a csapból folyó víz fertőzött legyen és az emberek a környezetszennyező palackozott vizet (szállítás, egyszer használatos flakon, etc.) legyenek kénytelenek vásárolni. Van benne valami. A barátságot megpecsételő közös pipázgatás elől kitérek, mert ezen sorok írója nem felejti el azt a szörnyű eilati labirintust, ahonnan végül egy taxis segedelmével szándékozott kikeveredni, de majdnem kölcsönös, nemzetközi testi inzultus lett a fuvar vége, mert ezen sorok írója nem ismert rá a szállására. Van ez így.

  Nyelvét nyújtogató szobor a buddhista templomban (Manu Temple), „Please take your shoes here”. Gátlás nélkül vásárolgatunk a helyi büfékben, rosszabb már nemigen lehet. Hát igen, India egyik pozitívuma, hogy gond nélkül megy. Filmes 50 rúpiáért megvarratja a zsebét, a javítás idejére előzékenyen a rendelkezésére bocsátanak egy érdekfeszítő kölcsönnadrágot. Filmes különböző életveszélyes fenyegetésekkel rábír, hogy az ekkor készült fotót ne osszam meg a fészen. „Badget”, hátizsákra varrható zászlók 30 rúpia, a helyszínen varrógéppel hímezik a helyi erők. Igen, magyar is van, Hungary felirattal. Ugyanitt pólóra hímzett Che Guevara, majd ilyent kap tőlem a Mandiner szerkesztősége.

  Villanások.

  Az izraeli, italian, continental, chinese, indian, korean, tibetan kaják mellett goan kaja rendelhető. Vadvízi lecsorgás az alig szennyezett folyóban, hegymászótúrák, mindezek nem kevés pénzért. Asztrológia és vegyesbolt. Elektromos zenék boltja, hatalmas választék, az eladó akkora pupillákkal néz, mint egy piros zsebóra. 20 rúpiáért lefotózhatjuk a mutatványos nénit: mutatványa egy hatalmas fehér nyuszi. Royal Enfield
motorok és csak Royal Enfield motorok, némelyik tárcsafékkel, némelyik Bob Dylan-nel, némelyik Om Mani Padme Hum zászlócskákkal a szarvai közt. „Welcome to the Bee's Knees”, ezt fejtsétek meg esti mese helyett. Welcome to the Hotel Grass Land. Exhibition Cum Sale. Asztabaszta. No Discount, Tension Free Shop, ezen percekig röhögünk. Környezetbarát „Local Market, Local Products”, vegyél helyit, ne szennyezd a környezetet a szállítással. A Kullu Police forgalomirányító emelvényén Vodafone reklám, ezt a szponzorációs megoldást érdemes lenne hazalopni Magyarhonba, mert akkor nem lenne kérdés, hogy kit szolgálunk és védünk. Mellesleg a helyi rendőrség a fészbúkon is lájkolható. Kukák! Igen, kedves naplóm, fonott köztéri kukák, többek között ezért oly tiszta Delhihez képest Manali. Errefelé minden sufnibolt minimum Emporium vagy Royal. Yeti Travel, megérkeztünk. 100 Pipers, English Wine and Beer Shop. Utcai „Pure Drinking Water” csap. „Please keep Manali clean and grean”, hallgassatok Fool Moon-t, én is azt teszem.

  Jackass és világrekord szintű öntökönrúgás következik másnaposan, 5300 magasan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr724635889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.07.09. 13:41:00

www.lonelyplanet.com/india/himachal-pradesh/manali/practical-information/health
"Dangers & annoyances

Over the last decade over 160 foreigners have been arrested for drug-related offences in Manali and drugs are behind many of the disappearances and murders of foreigners in the Kullu Valley."

id. Modor Tibor 2012.07.09. 13:42:17

Ha ilyesmire vágyom, körbekocsikázom BAZ megyét...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.07.09. 13:56:33

@id. Modor Tibor:
Nem valoszinu.

www.vijayvaani.com/FrmPublicDisplayArticle.aspx?id=52
"In Himachal Pradesh the growing narcotics menace has overwhelmed a good number of youth in Kullu, Manali, Mandi and Shimla. The narcotics trade is assuming horrific shape in Kullu where a large numbers of tourists, mostly Israelis, pour in every year. Nearly 50,000 foreigners visit Himachal Pradesh annually, and their movement in different parts of the state, such as Shimla, Kullu, Manali, Dharamshala and other parts of the country promotes narcotics proliferation. This has inspired local farmers to clandestinely cultivate illegal poppy or cannabis crops to earn quick bucks. Besides marginal villages of Kullu, the malaise has spread to areas of Chuhar valley of Mandi district where people have abandoned cultivating other crops for easier earnings.

The Soviet intrusion of Afghanistan and consequent settlement of displaced Afghans in Kullu led to the first planned narcotic business in trade and cultivation, though cannabis and poppy were not entirely unknown to the area. The Afghan settlers for climatic reasons preferred Kullu–Manali and gradually developed links with local youth and soon heralded the era of smack, heroine and brown sugar. First offering puffs free and then charging the new addicts, the business became quite lucrative and evolved. "
...
"Israeli monopolization of the trade is visible from the fact that people of Kasol village in Kullu have learnt to speak Hebrew! Clearly Hebrew is all about money...pots of it, all illegal. Heady cannabis has struck deep roots after 3000 Israelis made the village their home. Apart from Israelis, people flock from Austria, Czech Republic, Slovakia and Holland frequently for cannabis. “Every year the area under cannabis cultivation has been increasing, thanks to the patronage of foreigners,” a senior police official revealed. “One set of foreigners gets hybrid cannabis seeds, and another set resides here and monitors the cultivation through local folks. The produce is then smuggled out by villagers to Delhi, Mumbai and Goa to be shipped abroad. The new inhabitants have rechristened their habitats. For instance, the valley next to Malana, about 15 km from here, is called Magic Valley, the neighbouring valley is called the Waichin Valley.” The valleys have virtually become homelands for foreigners. They not only stay for years, but also marry local girls and settle down.” Foreigners have made Kullu’s Kasol a cannabis base.

An Israeli revealed some interesting facts about the trade. Kutla, a remote village in Parvati Valley approached vide Manikaran, is the hub of charas cultivation. Police has little access here and people work fearlessly. Foreigners hire one acre of land for just Rs. 10,000/- and raise about 40 kg of charas. Cheap Nepali labour makes things easy as villages like Malana, Kasol, Tosh compete for higher production.

The drug mafia has “headline fields” which can be sacrificed if the police arrive. But fields in the high mountains are left untouched and production thrives. The trade here is mostly controlled by drug cartels from Israel and Italy. About 90% of the Rs. 900-crore trade is controlled by foreigners. Police protection is secured – at a price. For good charas people trust Italians more and a gram of Kullu charas that costs about Rs. 25 locally can fetch as much as Rs. 3000/- in Holland."

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.09. 15:12:58

Ne igyatok lasszit az útba eső csárdákban, mert gülü szemmel fogtok utazni, mint a Filmes."

most nekem tudnom kéne hogy ki az a Filmes? vagy nincs befejezve a mondtad? rejtelmek ha zengenek

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.09. 15:18:29

"már a péniszvastag rakéták szagától betépünk."

ki-ki azzal mér, amije van.
értelmes, egzakt emberek mondjuk már feltalálták a mértékegységet.
szerencsére vannak ilyen emberek is, emiatt él még az emberiség.

kispufi 2012.07.09. 16:07:10

én ritkán kritizálom a mandit, ha már naponta többször idejárok, bár ettől tény, akadt már néhány vállalhatatlan blogbehegyzés. ez az indiai sorozat viszont nagyon mélyről kezdte, és még így is tovább tudta ásni a gödröt maga alatt, gratulálok, megdönthetetlen mélypont lesz ebből. kár is az egészért, elég lenne annyi, india pocsékul mocskos szar hely, megpróbáltuk, folyamatos részegséggel kibírható-e, de még úgy sem.

S=klogW 2012.07.09. 19:11:30

@kispufi:

és akkor ez még nem is kashmir, ahol a drog mellett ott van még a fegyveres erőszak is

S=klogW 2012.07.09. 19:18:29

"A manalii buszmegállóban"

olyan NINCS hogy manaliI, barom. firkászgyakornok vagy? csak mert ezt már érettségivel is illik tudni.

S=klogW 2012.07.09. 19:23:52

"Az izraeli, italian, continental, chinese, indian, korean, tibetan kaják mellett goan kaja rendelhető. "

minek írsz ide, ha magyarul nem megy

S=klogW 2012.07.09. 19:25:29

@Doomhammer:

kicsit délebre meg a gyermekekkel végeztetett illegális gyémántbányászatot tartják izraeliek a kezükben

S=klogW 2012.07.09. 19:42:44

gondolom nem tévedek nagyot:

poszter is "izraeli" - nyilván nem palesztin

2012.07.09. 20:59:58

szerintem kurvajó ez a sorozat :)

S=klogW 2012.07.09. 21:09:19

@sááá:

legalábbis a kommentek: legalább azoknak van valami értelme

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.07.09. 22:05:34

@S=klogW: Egy kicsit régen tanultál helyesírást. Sajnos már van ilyen, vagy hamarosan lesz, a rosseb se' igazodik el...

csi szi 2012.07.09. 22:21:27

@Dr. Zerge: És akkor a hawaiii három i-vel is helyes?

tewton 2012.07.09. 23:50:15

@Dr. Zerge:
Hawaiian, csak magyarul.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.10. 08:38:18

@Dr. Zerge: elárulnád hol olvashatunk arról, hogy a Magyar Helyesírás 174-es szabálya megváltozott?

Az -i-re végződő ilyen szavak -i képzős származékában (kiejtésüknek megfelelően) csak egy i-t írunk.

Balatonalmádi balatonalmádi
Tamási tamási

baphomet 2012.07.10. 20:27:41

Ó, a Beas patak.... lehet még fölötte kötélen lebegni?

andorka 2012.07.13. 11:33:48

Welcome ot India! Birthplace of Diarrhea!

A legviccesebb amikor görcsbe szorult fejjel, budipapírral a kezedben keresed-kutatod a helyszínt. Ezek meg ilyen értetlen fejjel néznek rád, mert nem tudják hogy mit akarsz. Civilizált világban ugye egyből levágós, hogy most fogsz a segged lukán át pisálni, ezeknél meg a papír ismeretlen fogalom, ergo fogalmatlanok a témában. Kábé mintha Kirk kapitányt látnáda körúton fézerrel a kezében ugrálni:)
süti beállítások módosítása