Giethoorn – egy sziget lehetősége
2012. február 12. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Giethoorn – egy sziget lehetősége

  Valamikor a kétezres évek közepén bejártuk Hollandiát. Miután mindent megnéztünk, mit Amszterdam adhatott, friss levegőre vágytunk. Béreltünk egy pár bringát, és kitekertünk a városból. A város körüli hipermodern irodaházakon és az elkerülő autópályán túl mintha egy XVII. századi Ruysdael-festménybe érkeztünk volna. Kitárulkozott előttünk a holland táj, annak is a legautentikusabb szelete, a Waterland. A tükörsima síkságot csatornák szabdalták, közöttük a farmok is apró szigeteken álltak. A takaros házak között egyik szomszéd gyepje zöldebb volt, mint a másiké; függöny persze a jámbor holland szokás szerint nem volt az ablakokon; ahogy valószínűleg kulcs se az ajtók zárjában, de ezt nem próbáltuk ki. A szélmalmokkal és tehéncsordákkal tarkított sík fölött süvített a tengeri szél, a bringán állva mi magunk voltunk a vitorla, s ennek segítségével kényelmesen jutottunk el az IJsselmeer beltengeréig.

  Azon viszont már nem keltünk át, pedig akkor eljutottunk volna Giethoornba. A kelet-hollandiai falut 1230 körül alapították a mediterrán vidékekről érkezett menekültek, akiknek leszármazottai valószínűleg azóta élhetik békés életüket a kies környéken. Volt elég idejük arra, hogy a vizenyős területet terraformálják, és megteremtsék a maguk otthon-szigeteit. Giethoorn történetével egy magyar blogon találkoztam először, s talán senki nem veszi rossz néven, hogy amíg el nem jutunk oda, de mindahányan, egy pár neten talált fotó erejéig megosztjuk egymással a motorizációtól mentes, vízre épült falu látványát. Álmodjunk egyet addig, amíg az Alföld belvizes területei is így fognak kinézni. A világ örökké változik, de a Giethoorn nevű sarkába már ki lehetne tenni az Elkészült táblát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr964051389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pozsi83 2012.02.12. 13:58:25

2:40 Amsterdamtol, messze van ez! Ami kozelebbi, es nagyon szep, az pl Marken, egy apro varos egy szigeten:
nl.wikipedia.org/wiki/Marken_(Nederland)

evil overlord (törölt) 2012.02.12. 15:13:34

Ez tényleg giccsgyanús.

PS: a spammereket ugye bannolják, ugye?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.02.12. 15:19:45

Pár év, és elmossa az egészet az Atlanti a gecibe.

suski 2012.02.12. 15:57:07

Ide is be kell tennem a "liberális" Hollandia egyik új vívmányát. Az oldalon a káeurópaiakról lehet panaszkodni. Ez a párt a jelenlegi kisebbségi kormánykoalícót segíti szavazataival és a miniszterelnök NEM határolódott el a náciízű hangulatkeltéstől!
Wilders úr felesége "MOE-lander", méghozzá magyar.

www.dutchnews.nl/news/archives/2012/02/problems_with_poles_report_the.php

atv.hu/cikk/20120210_geert_wilders_uj_celpontjai_a_kozep_es_kelet_europai_bevandorlok

www.meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl/

Meghozzá nem az utcákon kéregető koldusokról van szó, hanem az adófizető, szar körülmények közt keményen dolgozó lengyelekről főleg.

Most akkor mindenki képzelje maga elé a szitut, hogy a Jobbik weboldalon gyűjtené a cigányokról és zsidókról szóló panaszokat. Ajrópa segíts! Neelie Kroes, Vivianne Reding hol vagy?

panelburzsuj 2012.02.12. 16:02:32

"Álmodjunk egyet addig, amíg az Alföld belvizes területei is így fognak kinézni."

Akár kettőt is.

Aztán ha fölébredtünk, elkezdhetjük kigondolni a polder és a belvíz közti különbséget.

odabas 2012.02.12. 16:17:26

Akkor most irigységből rendelek egy 45 éves orosz megszállást. Utána megyünk fényképezővel ... :-)

Susie Q · http://couleurlocale.blog.hu/ 2012.02.12. 18:08:05

@suski: Már pénteken írtam erről a blogomban.

Wilders felesége egyébként titokzatos származású, sokan azt mondják, hogy magyar zsidó, de Wilders bátyja szerint nem zsidó, hanem török és magyar. Mindenesetre nem sokan látták még a hölgyet.

rognork 2012.02.12. 19:04:57

lehet, hogy giccses, de az átlag holland falu tényleg baromi szép, rendezett, tiszta. látszik, hogy vannak gyökereik, vigyáznak a tájra, a kertjükre, mindenre. én szeretek gyalogolni és csak nézelődni.

suski 2012.02.12. 19:58:26

@Susie Q: én csak tegnap találtam ezt, miután egy másik hírt kerestem, miszerint a munkaügyi miniszterük pedig a káeurópaiak hússütési szokásairól panaszkodott volna...na ezt viszont nem találtam.
Azt még nem hallottam, hogy török is lenne a felesége, az azért még pikánsabb, hiszen folyamatosan az iszlámot fikázza. Naná, hogy nem sokan látták a nőt, hiszen másnap már csak plasztikai beavatkozás után mutatkozhatna nyilvánosan. Azonnal célpont lenne ő is, akárcsak Wilders, ez nyilvánvaló.
Különben igazuk van abban, hogy a bűnözőket/koldusokat ki kell takarítani, de azért ez új elem, hogy a keményen robotoló lengyeleket pécézik ki. Hiszen olyan dolgok vannak a feljelentő lapon, hogy "részegség" meg "parkolás" és hasonló "súlyos "
problémák.
De van már válasz, a hollandokat is lehet fikázni :-))

www.meldpuntnederlanders.nl/

www.dutchnews.nl/news/archives/2012/02/trouble_with_limburgers_or_bel.php

jan 2012.02.12. 22:15:00

Namost ez a Giccshorn nekem így elsőre egy üdülőfalunak tűnik, és kábé annyira autentikus, mint a pesti vállalkozók/ripacsok által felújított házakkal teli Káli-medence. De persze lehet, hogy tévedek, és egyszerű földművesek, iparosok lakják.

Aztán: a minap olvastam a BBC-n, hogy a sok tehénszar, ill. a magas népsűrűség miatt Hollandia az egyik legszennyezettebb ország Európában...

Végül: kis keresés után kiderül, hogy a perverz flagellánsok alapították annakidején.

jóemer 2012.02.12. 22:15:41

Giethoorn maga a csoda , a nyugalom .

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2012.02.13. 00:06:05

Giethoornban voltam egyszer, rajtam kívül nem nagyon láttam embert arrafelé, szóval annyira nem felkapott hely. A csatornák kialakulásának oka, hogy tőzegkitermelés folyt ott elég intenzíven, a gödröket feltöltötte a víz. Nálunk ugyanez meg kaviccsal, pl. Délegyházán, akár az is nézhetne ki így :)

Unionist 2012.02.13. 01:28:31

ez a rajcsányi gyerek a vidékies tartományi gondolkodásból megint nemzeti romantikázást kreált. a holland népnemzet megoldotta. a magyar miért nem tudja megoldani? kérem szépen azért mert népnemzet. a kulturális problémákra állampárti keretek között nincs megoldás.

kispufi 2012.02.13. 11:36:01

undorító, visszamaradott belterjes mucsaiság, csupa fapapucsos hollandkodás, a falut meghaladta az idő, sehol a sokszínűen plurális, nyitott, toleráns, globálisan progresszív multikulturalitás. én az ilyen helyeket mind telitelepíteném konrád györggyel.

Feljelent Elek 2012.02.13. 12:23:31

A nemzetiszocialista propagandának nem ül fel a magyar.

Unionist 2012.02.13. 13:00:16

@"k":
az a fogyatékos, aki a népnemzeti romantikázásban hisz. aki nem veszi észre, hogy a népi kultúra nem a beszélt nyelvre, hanem a tájegységre jellemző. tehát ez az egész nem abból következik, hogy az ott élő emberek hollandok, hanem abból, hogy németalföldiek.

azt az egészet a nagy-magyar alföld közepére álmodja meg. a belvizes területekre. na most arrafelé nem belvíz van, hanem beltenger. a különbség például az, hogy a beltengerre lehet építkezni, a belvízre nem lehet. a belvizes területet mezőgazdasági művelés alá kell vonni. úgy, hogy a fölösleges vizet csatornákkal elvezeted. lehetőség szerint a magasabban fekvő szárazabb területek felé. na most akkor ehhez rögtön kell valami motorizáció. a beltengerre meg verhetsz cölöpöt. csinálhatsz stéget. hordhatsz rá fekete földet, gyeptéglát. ilyet az alföldön mégis hogy. legfeljebb árvíz idején lehet csónakokban úsztatni a tehént. nem poénból, hanem muszájból. hadd ne soroljam.

ez egy romantikus útibeszámolónak elmegy. iskolai irodalmi dolgozatnak egy háromnegyed. de úgy egyébként egy hülyeség.

Zb74 2012.02.13. 14:25:35

@Célkereszt: @evil overlord: Giccs a sorozatgyártott jegesmedveszobor a Kékes tévé tetején, basszátok alássan, de egy egyedi hangulatú, rendezett, tiszta falu speciel pont nem az.

@kispufi: :-)

"k" (törölt) 2012.02.13. 14:30:58

@Unionist: kivételesen belvíz-ügyben félig igazad van, valóban hülyeség. de gellért ezt nem holmi romantikából írja, érzi, hanem mert maga is délfrancia származású, és bár tud rendesen is viselkedni, belső igénye hogy hunniázzon, ugarozzon néha kicsit.

ettől még tartom hogy te vagy "jobb híján mdf-es", vagyis egy hülye.

Célkereszt 2012.02.13. 14:40:26

@Zb74: Igen. Az a szarvas csapat különösen édi.

Unionist 2012.02.13. 15:34:46

@"k":
nemzeti liberális vagyok. csak nem népnemzeti, hanem unionista. azt gondolom, hogy a nemzet uniós. európának addig kell tartania, amíg a felvilágosult latinkereszténység kulturálisan elér. és értem azt is, hogy a görögöknek ehhez ki kell keresztelkedniük a népnemzeti vallásukból. és a balkán egy jelentős részének is. a magyaroknak is. különben nem lehetnek európa. szerintem ebben egyébként rajcsányival pont egyetértünk. de nem vagyok mdf-es. se jobb híján, se úgy egyébként.

Feljelent Elek 2012.02.13. 15:59:30

@Unionist: Ássuk körbe, vizesárok vagy aknazár, édi-mindegy, kész is a kistérséged. Vagy csak gondoljuk oda.

Majd adok én neked kikeresztelkedést, ha még egyet zsidózol itt, mész a levesbe, mert én vagyok, ki téged majd jól

Feljelent Elek

Unionist 2012.02.13. 17:03:40

@Feljelent Elek:
igazából elég a többségnek kikeresztelkedni. nem kell mindenkinek. ez az egyik. a másik, hogy az ortodox (népnemzeti) vallásból való kikeresztelkedésen a budapesti zsidók többsége már régen túl van. a magyar népnemzeti vallása azonban nem kompatibilis az összeurópaival.

szóval nem a zsidókról van itt szó, hanem a magyaroktól. a magyarok úgy válhatnak európaivá, hogy a többség a népnemzeti (ortodox) vallásából kikeresztelkedik. ez érvényes a görögökre. szóval én azt látom, hogy a magyar katolikus és az ellenreformált gyülekezetek jelentős része keleti keresztény. a pápaságot elismerő bizánci patriarchátus szeretne lenni. nekem nincs bajom ezzel. csak azt mondom, hogy ez nem a latinkereszténység, hanem a keleti kultúra. ha a többség ezt gondolja, akkor magyarország nem lehet európa része. akkor nem lehet európai unió tagja. a tagságot fel kell függeszteni, és az uniós pénzalapokat zárolni kell.

akarunk-e a politikai pártoktól független igazságszolgáltatást? igen, vagy nem? ez egy vallási kérdés. nincs racionális érv se az igen, se a nem mellett. ez egy vallási kérdés. a bíráskodás mindig is ebbe a tárgykörbe tartozott. tehét nelly kroes és navracsics tibor vitája vallásvita.

de ennek nincs köze a származáshoz. nelly kroes nyugati keresztény, ami a nemzetközösségbe vetett feltétlen hiten alapul. navracsics meg keleti keresztény. ő népnemzet fölé már nem akar rendelni semmit sem. a magyar nép sorsa nem lehet brüsszel kezében, legfeljebb isten kezében. tehát például azért fontos, hogy ezt itt mária országa. ez egy szakrális vallási jelkép. nelly kroes meg azt mondja erre, hogy jézus mária, hogy kerültek ezek ide. hogy kerülhettek ezek be egy felvilágosult latinkeresztény közösségbe.

szóval európa vakarja a fejét, hogy most akkor ezzel az egésszel mit csináljon. amikor kroes azt mondja: "implement", akkor azt mondja, hogy "keresztelkedjen ki". vegye fel az európai vallást.

Feljelent Elek 2012.02.13. 23:16:01

@Unionist: Ha jól értem, azt akarja mondani, hogy suba alatt a római katolicizmus már régen átment egy zsidó-keresztény szinkretizmusba, csak erről elfelejtettek szólni az egyház egyszerű báránykáinak, majd megtudják különféle, másodlagos jelekből. Ez a Scruton -nevű főfószer is mintha pont ilyesmit fejtegetne, az Újszövetség Szentháromságából először megtagadják a Szentlelket, majd magát Jézus Krisztust, hogy a helyükre tolják az Aranyborjút.

Csakhogy, ha jól emlékszem, Mózes pont ilyesmiért verte szét a kőtáblák prototípusát nem eléggé ügybuzgó honfitársai fején.

Ragadjunk is le ennél a Scrutonnál, aki a választóvonalat ott látja, hogy amennyiben megengedjük egy katolikusnak a mértéktelen harácsolást, a pénz és az ennek felhalmozásából származó, égbekiáltó egyenlőtlenségek elfogadását, a Szeretet, azaz a Szentlélek munkálkodásának háttérbe szorítását, ami a szociális, anyagi és kulturális egyenlőtlenségek mérséklése alapvetően, abban a pillanatban elvész az Új ember lényege és marad egy urbanizált, hitehagyott, kozmopolita, se hús-se hal kiméra, aki se nem zsidó, se nem keresztény többé.

Hát akkor micsoda? -kérdezhetnők joggal. Na, ezt én meg nem válaszolom itt, mivel pont ezt a fajtát tartom árulónak, hivatalból üldözendőnek és feljelenthetőnek, például szektás nézeteiért.

Aki tehát behódol a pénzhatalmi manipulációknak a saját erkölcsei kárára, az a világ sírásója, mivel Isten helyett az Ószövetség embereként viselkedik, tévelyegve a ködben elfordítja fejét a Világ Világosságától, ezzel a Sátán táborának hű katonájává válik.

Az ilyenekkel dolgom nincs, hányassanak egytől-egyig lángpallosra, hamvaikat szórja szét a szél!

Unionist 2012.02.14. 00:40:27

@Feljelent Elek:
azt gondolom, hogy a római katolicizmus errefelé átment keleti kereszténységbe. erdő péter szinte mindenütt úgy jelenik meg, mint a magyar katolikus egyház feje. az összes üzenetét (nincs túl sok) függetleníti a szentszéktől. úgy viselkedik, mint a magyar pátriárka. mintha a pápaságot elismerő patriarchális keleti egyház vezetője lenne. a magyar katolikus egyház pont úgy próbál összefonódni az őt támogató állampárttal, mint az orosz ortodoxoknál. az ortodox nacionalizmus és az ortodox kereszténység találnak egymásra. és ehhez csatlakozik néhány ortodox kommunista. ezt gondolom erről.

nekem ezzel egyébként nincs túl nagy bajom. csak azt tudom, hogy kulturálisan ezzel pont szembe állok. csak azt nem értem, hogy miért látja valaki ebben a jövőt. a keleti kereszténység még a balkánról is kezd kiszorulni. az a típusú, amit a fidesz-kdnp akar. amit egyébként maguk "unortodox" jelzővel illetnek. valószínűleg azért, mert az ortodox liberalizmussal akarnak szakítani.

amíg erre azt mondták, hogy "völkisch" az tulajdonképpen rendben volt. mondjuk egy esküvőn a pap nagyjából olyasmi szerepet töltött be, mint a vőfély. ő az egyik ceremóniamester. csak a csendes ülős, imádkozós részben, és nem a kurjongatós, bulizósban. most nekem nincs kifogásom az ellen, hogy az esküvő ne csak hátbaveregetős dologból álljon, és a násznép totális lerészegedéséből. és ne csak szintetizátor legyen hanem templomi orgona is. és felmérem ésszel, hogy ehhez kellenek az egyházi hagyományok. de biztos nem kell népnemzeti egyház. szóval igazából a népnemzeti (ortodox) a balkánon sem kell. kulturális értelemben sincs rá igény. sehol európában. leszámítva oroszországot.

ha orosz értelmiségi lennék, akkor lehet, hogy akceptálnám azt az érvelést, hogy a moszkvai pátriárka támogassa a mindenkori orosz elnököt. azért, hogy azt a kontinensnyi méretű országot egyben lehessen tartani. és még mondjuk ukrajnát, fehérorszországot, és a kaukázust moszkvához lehessen kötni. ez az oroszok elsőszámú gazdasági érdeke. tehát moszkvában ezt még mérlegelném. nyilván azt gondolnám, hogy ebből könnyen lehet egy totalitárius államhatalom. szóval vigyázzunk, nehogy megfázzunk. de azért az oroszoknál van ebben ráció.

de errefelé szerintem elég vicces az a pártpolitikus, amelyik a falusi plébánosokra építi a hatalmát. főleg az urbánusoknál veri ki a biztosítékot. de mindenkinél, aki felvilágosult. szóval azt még megértem, hogy kelet-európában (eurázsiában) a szekularizáció ellenesség a kultúra része. de magyarországon ebbe a katolikus egyház bele fog bukni. gazdasági, kulturális, és politikai értelemben is. és társadalmi értelemben is.

ha én püspök lennék (ami elég valószínűtlen, de ha mégis), akkor valószínűleg küldtem volna egy kör sms-t a rendeknek, hogy az éhségmenet mellett mégis nem kellene zarándokolni? inkább a rendek menjenek, mint a szocialisták. ezeknek az emberek az eklézsia adjon munkát amíg az elllenzék nem államosítja megint az egyházi vagyont. szóval szerintem nem jön ki jól ha az egyház beáll az egyik párt mögé. most persze nem azt mondom, hogy az mszp mögé kell állni. sehová sem kell.

de a római katolikusok ezt nem így képzik. viszont a hegemónia aligha lesz működőképes. úgy látom, hogy a katolikus egyház a mediterrán térségbe fog kiszorulni, és azon belül is itáliába. mert az ibériak is csinálnak majd valami protestáns dolgot. van királyuk. ami nem ez a népnemzeti dolog, hanem csak simán népi. mert én abban hiszek, hogy a nemzet újra uniós lesz. mert ez a latinkeresztény hagyomány. ez lesz az, ami európát vallási értelemben egyesíti. világi értelemben pedig a commonwealth.

szerintem nem lesz teljes kiüresedés. a kereszténységbe elég sok minden belefért, de nihill sose volt.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.02.14. 09:56:22

Hűbasszátokmeg, de mókás.

Apróság1: amióta van keresztény magyar királyság és mindenféle vicces jogutódjai, igazából nem volt az egészen se nem nyugati, se nem keleti - volna ennek könyvtárnyi irodalma, talán a vérbajos zseninek a kompos metaforája megvan mindenkinek. Ha valamitől érdekes, értékes - ezért sajnos megszállandó/beszántandó ez a kárpátokkal ölelt, hát az éppen ez.

Apróság2:
A mívelt nyugat-északnyugat szarik Rómára, ívben, hatalmasban. Merthogy protestáns. Amely egyházak meg úgy népnemzeti izék, ahogy vannak, nem kevés helyen egyenesen államvallások, hogy mást ne említsünk az angolhülyéknél egyenesen az uralkodó az egyházfő - hol jön ehhez Erdő, de még a moszkvai patriárka is, he?

Apróság3:
Az ojrópai beltörténelem utóbbi évszázadai vallásháborúkból fejlődtek világháborúkká - persze mindemögött folyvást közgazdasági szükségszerűségek munkáltak igazán -, éppen ezen fölismerés visz a közgazdasági és erre épülten politikai egyesüléshez. Hogy e mögött valamiféle pápista reunionizálás molyolódnék a filozófiai háttérben? WTF?

Apróság4:
Aki komolyan elhiszi, hogy bármiféle ojrópapolitikus földrészt és évezredeket átfogó filozófia - legyen az vallási vagy se nem, pápista vagy éppen akár marxista - mentén munkálkodik szorgosan, aki elhiszi, hogy az iylen furcsa teremtmény összeurópai érdekekért kardoskodik, és nem legjobb esetben nemzeti-, de leginkább valamiféle multinaci lobbi-, hovatovább saját zsebérdeke szerint, annak zárt intézetben a helye.
süti beállítások módosítása