Legyen-e független Palesztina?
2011. szeptember 14. írta: Redakció

Legyen-e független Palesztina?

  A világpolitika egyik legforróbb pitéje a független Palesztina kérdése: legyen-e végre valóban szabad a Jordán és a betonfalak közé szorított fél-állam vagy sem. Az ENSZ szeptemberi közgyűlésén – várhatóan 20-án – a tagállamoknak szavazniuk kell arról, hogy Palesztinát felvegyék-e a szervezetbe. Ahogy az Index írja, úgy tűnik, hogy bár Palesztina nem lesz teljes jogú tag, olyan státust kaphat, amilyen Vatikánnak, Koszovónak vagy Tajvannak van. Hogy miért nem lesz teljes jogú tag? Mert az USA, ha szavazásra kerül a sor, a Biztonsági Tanácsban megvétózza a döntést. Az ENSZ közgyűlésében viszont a 193 tagállamnak egy-egy szavazata van, és vétózni nem lehet. Ha itt a tagállamok kétharmada, tehát legalább 129 ország mellettük szavaz, megfigyelő tagállamként ott lehetnek az ENSZ-ben. Feltéve persze, ha lesz szavazás. A palesztin államiság támogatásáról Magyarországnak is szavaznia kell, s ha nem lesz egységes EU-álláspont, akkor magának kell meghoznia a döntést, hogy igennel vagy nemmel szavaz, esetleg tartózkodik (álláspontunk kialakítása az ENSZ nem állandó BT-tagságára való aspirációnk miatt is különösen kényes). Addig is, szerkesztőségünk magja is szavazott a kérdésben (ahogy három éve az amerikai elnökválasztást is lemeccseltük magunk között). Kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is, ezért készítettünk egy rövid kérdőívet, az érveket pedig kommentekben várjuk.

  Aki tudni szeretné, hogy áljobboldali álzsidóbérencek, vagy atlantista báránybőrbe bújt radikális farkasok, netán palesztinok-e a mandineresek a saját hazánkban, a saját hazánkban!! az kattintson.

  Szerkesztőségünk 13:6 arányban a független Palesztina mellett szavazott.

  Részletek a pro kommentekből:

  „amúgy támogatnám. Talán, hangsúlyozom, talán így van a legnagyobb esélye annak, hogy felnő egy olyan generáció, amelyiknek nem az az első szava, hogy intifada, és nem kalasnyikov a jele az oviban.”

  „részemről egy voks az önálló Palesztina mellett. És természetesen FREE TIBET!”

  „A tízmillió futball- és Palesztina-szakértő országában tudatosan nem írtam
eddig soha az izraeli-palesztin konfliktusról, és nem is nagyon foglalkoztat a téma, de ha mán válaszolni kell: FREE PALESTINE.”

  „megértve Izrael minden aggodalmát: okos enged, szamár szenved, és Izrael van abban a helyzetben, hogy engedjen. Nem lehet mindig elodázni az önálló palesztin állam ügyét, szóval szerintem vagy most vagy belátható időn belül önállóságot kell adni Palesztinának.

  „Free Palestine, de csak ha a Betonút építheti a Ramallah-Jerikó gyorsforgalmit.”

  Részletek a kontra kommentekből:

  „Szerintem egy számunkra teljesen indifferens konfliktusban keményen odaállhatnánk a marinapartosok mellé. Cserébe ők segítenének visszaszerezni Erdélyt.”

  „remélem mindenkinek egyértelmű, hogy mi biboldók, hova kell, hogy álljunk a KÉT NAGY VALUTAVÁLTÓ NEMZET harcában!”

  „zsidók=magyarok, palesztinok=románok”

  „egy voks az önálló izrael és a teva üzembővítése, a helikopter-leszállópályák, illetve a nagyváradra bevonuló brüll adél-emlékgárda mellett.”

És akik tartózkodtak:

  Az elmúlt fél évszázad bebizonyította, hogy ezek ott délen meg délkeleten képtelenek egy tisztességes államot létrehozni, úgyhogy az egész térségből csinálni kell egy geci nagy protektorátust. Mondjuk kínait, de felőlem lehet román is.”

  „Az egész sok hűhó a kicsit több, mint semmiért, mert a terepen a realitásokat semmilyen közgyűlési határozat nem változtatja meg. Egyébként meg 2020-ra a Jordán folyó és a Földközi-tenger között az arabok visszaveszik a többséget.”

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr673224805

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mondjunk igent Palesztinára! 2011.10.04. 16:48:57

Rég nem volt olyan fontos világpolitikai kérdés a magyar kormány előtt, mint most a palesztin szavazás ügye. E témában gyakorlatilag mindenki meg akar szólalni, mindenki nyilatkozik, és mindenki megmondja, hogy a kormánynak mit kéne tennie, de a külügy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.14. 08:49:34

"Free Palestine, de csak ha a Betonút építheti a Ramallah-Jerikó gyorsforgalmit."

Lol! Ott a pont!

Maisie MacKenzie 2011.09.14. 08:52:59

Ez olyan "kiskakas ébreszti a Napot" poszt. Nagyon úgy néz ki, hogy belátható időn belül (hónapok) lesz palesztin állam, tehát olyan újbátorság most hirtelen freepalestinezni.

Amúgy nagy vonalakban szerintem is: „zsidók=magyarok, palesztinok=románok”, de pont ezért szükség lenne magyar-roma és zsidó-palesztin normális egymás mellett élésre.

VI. Béla 2011.09.14. 09:16:45

@Maisie MacKenzie:

Hát maga erősen el van tévedve. Hol építünk mi falat a románoknak? Hol nyomjuk mi el a románokat?

Viktus 2011.09.14. 09:18:14

Nehéz államot alapítani, ha a leendő államalkotó nemzet eleve kétfelé van szakadva ...

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.09.14. 09:20:29

legyen, de csak ha a palesztin spotolók is az európai versenyeken indulnak.

Maisie MacKenzie 2011.09.14. 09:28:57

@VI. Béla:

Elnéztem! Eléggé hasonlít egymásra a roma és a román. A romákra gondoltam.

jan 2011.09.14. 09:36:40

Teljesen evidens, hogy jár a palesztinoknak állam: ők is évszázadok óta élnek ott, akárcsak a zsidók, ha egyiknek jár, a másiknak is.

Sajnos Izrael az idealista-kibucos-szocialisztikus kezdetek után egyre inkább az Európában legkésőbb 1945-re diszkreditált tradicionális, önző, reflektálatlan 19. századi nacionalizmusba süllyed: "ez a mi földünk, mert a Bibliában ez van leírva": milyen érv már ez a 21. században? Kérdés, hogy Amerika meddig finanszírozza ezt az ebben a formában egyre inkább zsákutcás projektet.

Jó cikk ilyesmikről: www.nybooks.com/articles/archives/2003/oct/23/israel-the-alternative/

tevevanegypupu 2011.09.14. 09:38:53

Legyen, ez termeszetes. A hamasz es fatah pedig veszekedjen a sajat allamon belul.

VI. Béla 2011.09.14. 09:40:44

@Maisie MacKenzie:

Nos, a hasonlat akkor állna, ha mondjuk (ne adjak tippeket) India pénzelné Kolompár Orbán rakétavásárlásait.

És én nem szeretnék önálló cigány államot. Palesztint? Az meg nem érdekel. Nem értem, miért kell egy ilyen konfliktust beemelni a magyar belpolitikába.

Maisie MacKenzie 2011.09.14. 09:43:19

@jan:

""ez a mi földünk, mert a Bibliában ez van leírva": milyen érv már ez a 21. században?"

Ja, de az arabok hol tartanak? Ők képesek lennének korrekten együtt élni Izrael zsidó részével?

„Az elmúlt fél évszázad bebizonyította, hogy ezek ott délen meg délkeleten képtelenek egy tisztességes államot létrehozni, úgyhogy az egész térségből csinálni kell egy geci nagy protektorátust. Mondjuk kínait, de felőlem lehet román is.”

Létezik tisztességes állam, amely nem agyelszívásra meg az erőfölényére alapozza gazdaságát?
Szegény embernek nehéz tisztességesnek maradnia, de szegény államnak még nehezebb!

arabejla 2011.09.14. 09:51:29

„zsidók=magyarok, palesztinok=románok” - történelem egyes...

tevevanegypupu 2011.09.14. 10:04:37

De minek is cigany allam? Semmi koze az izraeli-palesztin konfliktushoz a cigany-magyar-zsido problemanak. Magyarorszagon ugyanis tokeletesen egyforma jogai vannak a nemzetisegeknek is.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2011.09.14. 10:30:22

„zsidók=magyarok, palesztinok=románok”

akkora hülyeség, hogy neki lehet támaszkodni

Maisie MacKenzie 2011.09.14. 10:30:22

@tevevanegypupu:

"De minek is cigany allam?"

Nincs is cigány nemzet.

A palesztin állam is egy iszlám fanatikus állam lesz valószínűleg, nem egy világi demokrácia. Még annyira SEM lesz demokratikus, mint a mai Izrael.

Viktus 2011.09.14. 10:46:21

@tevevanegypupu:

Mondjuk kicsit összetettebb a problémakör pl. Magyarországon mondjuk Borsod meg Nógrád külön politikai egységet alkotna, és elkezdené lődözni Szlovákiát ... érdekes bonyodalmakhoz vezetne.

Ma chi è questo Joker? 2011.09.14. 10:58:31

@Maisie MacKenzie: Dél-Korea, Tajvan, Szingapúr, Finnország?

tréfás kedvű felhasználó 2011.09.14. 11:00:31

picit off:
erdekes, hogy egy ilyen cikk eseten nincs akkora zsidozas, mint amit egy viragok nemesiteserol szolo cikk barmely magyar forumban kivalt barmilyen adott pillanatban. Ez valami forditott pszichologia nemes nemzetunknel?

tevevanegypupu 2011.09.14. 11:07:47

@Maisie MacKenzie:

Hat ami Izraelt illeti,nemigen lehet elmondani rola, hogy demokratikus, cseppet sem fanatikus allam, ahol a vallas nem szamit..

tevevanegypupu 2011.09.14. 11:08:45

@Viktus:

Borsod meg Nograd megye nagyon szerencsetlenul jart azzal, hogy Magyarorszagon megszuntettek az ipart..

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.09.14. 11:35:40

most aztán ne csudálkozzon a redakció, hogy egy ilyen szavazás után a moszad különlegesen kiképzett deszantosai az ablakon belendülve elfoglalják a szerkesztőséget /csak nekik mondom: vármegye u./ és a fajukra jellemző brutális szisztematikussággal széjjel rugdossák a fejeket, heréket, méheket.

vizipipa 2011.09.14. 11:58:26

Egy érdemi cikk inkább olyan apróságokkal foglalkozna, hogy
- miből fog élni Palesztina,
- ki fogja képviselni a palesztinokat.

Most ugyanis az arab-eu-usa-izraeli négyes tartja el őket. Izrael abban az értelemben, hogy beszedi az adókat és utalja (vagy nem utalja), az USA évi ~440 millió $-al próbálja lefizetni őket (Izrael költségei az USA-nak egyik fejezete), az EU majd jól összevész, hogy hogy legyen, az arabok pedig biztos megígérték (aztán majd kiderül).
A Palesztin Hatóság most képviseli a palesztinokat, de Palesztina kormánya csak a lakosait képviselheti (jogilag), a menekülteket nem. Pedig azok is vannak egy páran. Persze van erre néhány verzió (mindkét oldalon), inkább ezeket kellett volna összefoglalni.

A palesztinok nyilván úgy gondolják jobb lesz nekik államként, aztán majd meglátjuk.
Meg persze a nemzetközi helyzet fokozódik. Mubarak out, Irak, Irán, Törökország szeretete az USA/Izrael páros iránt napról napra nő, Libanonban esélyes a Hezbollah, hogy de facto irányító lesz, Szíria most nem ér rá és a Jordán király is erősítene, ha tudna. A többit most inkább hagyjuk.
Most tehát jónak tűnik a környezet. Ki tudja mikor lesz megint ilyen alkalom.

Viktus 2011.09.14. 12:08:39

@tevevanegypupu:

Gáza is, hogy a zsidók a kivonuláskor leromboltak ill. elvittek mindent amit előtte létrehoztak így csak a nyomor maradt ... de maga a lényege a kérdéskörnek az, hogy nem lehet államot alapítani ebben a formában. Szarabbul járnának a palesztínok, mert onnantól a rakétázás gyakorlatilag hadüzenet, és nagyjából az egészet megszállhatnák bármikor.

Maisie MacKenzie 2011.09.14. 12:09:34

@vizipipa:

"Palesztina kormánya csak a lakosait képviselheti (jogilag), a menekülteket nem."

Van pedig arra is precedens, hogy egy állam állampolgárságot ad a nem a területén élőknek is.

tevevanegypupu 2011.09.14. 12:31:49

@Viktus:

Nem lehet tudni mit csinalnanak, valoszinuleg nagyon nehez lenne, mar maga a kormanyalakitas is. Volt mar kormany amit Arafat alakitott, aztan par het utan el kellett kergetnie, mert a kapott penzeket elloptak.(: Szoval ez az egesz tragikomikus, megoldhatatlannak tuno dolog, plane a zsidokkal a szomszedsagban. Megerik am a penzuket a palesztinok is, de az ketsegtelen, hogy joguk van ott elni,megpedig ugyanolyan mint a zsidoknak (vagy akar a keresztenyeknek) is. Csak hat ez az "oseink foldje" is eleg kerdeses, szoval ezen el lehet vitatkozni meg hatvan evig.

vizipipa 2011.09.14. 12:45:53

@Maisie MacKenzie:
Hajjaj, de még mennyi! Századokkal ezelőtt kezdődött. Ma úgy mondják gyarmatosítás.
Aztán meg jött a nem kell az állampolgárságod. Azt meg főleg függetlenségi háborúnak nevezték.
Persze sok egyéb verzió is volt.

Google 2011.09.14. 15:04:20

Magyarországnak is állást kell foglalnia. És itt semmi másra nem kell gondolnia (hagyjuk Erdélyt, a cigányokat, akármit, nem ide való), csak arra, jogos-e egy államot így megalázni, ilyen függőségben tartani, elnézni azt, hogy sokan lettek földönfutóvá és más országokban, táborokban tengetik az életüket, váltak öngyilkos merénylővé, áldozattá. És mindezt miért, mit tettek ők, hogy így kénytelen tengetni napjaikat?
Mások azért kapnak segítséget, hogy ilyen-olyan rendszert változtassanak, a palesztinok pedig egy saját államot sem érdemelnek?
Palesztináért, a palesztin köztársaságért!

Maisie MacKenzie 2011.09.14. 15:11:21

@Google:

"a palesztinok pedig egy saját államot sem érdemelnek?"

Elméletileg érdemelhetnének, mint pl. a kurdok is, de gyakorlatilag tudnák működtetni?

Ha nem egy EU/USA bábállam lenne, akkor szerintem nem működne demokratikusan.

Van gazdasági alap? Van politikai kultúra?

Nem tartasz attól, hogy egy nagy öngyilkos merénylő ugródeszkává válna az az "állam"?

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.09.14. 15:20:05

Hm... a mandiner mintha egy kicsit lejjebb adta volna külpol téren.

Egyébként Palesztinát el kell ismerni államként... ezt követően pedig:

-ki kell jelölni az ENSZ által elismert és fegyveres erővel is garantált határokat.
-megállapodni a visszatérési jog érvényesítésének technikai részleteiről, a mindkét oldalról áttelepülők letelepítésének, kárpótlásának költségeiről (menekülttáborokban élők, telepesek, földbérlők).
-ENSZ ajánlásnak kell szólnia a művelési jogot esetlegesen elvesztő, vgy önkéntesen feladó bérlők kártalanításáról.
-ENSZ határozatnak kell meghatároznia a vízmegosztást, az infrastruktúra, az állami adósság és vagyon szétválasztásának menetrendjét.
-az ENSz közvetlen katonai felügyeletének idején meg kell valósítani a palesztin miliciák tényleges leszerelését és egységes, ütőképes hadsereget kell létrehozni.

Persze nyilvánvalóan nem így lesz, hanem mindenki a tárgyalásos megoldásról fog szónokolni, amiből persze nem lesz semmi, mert mindkét félnek olyan áldozatokat kellene hoznia, amelyekre önként egészen biztosan nem lesznek hajlandók.

Várúr 2011.09.14. 16:10:05

@Viktus:
Csak néhány udvarias pontosítás:
1. nem zsidók, hanem izraeliek élnek Gáza körül,
2. nem rombolták le a gázai öntözőműveket és üvegházakat, csak a gázai övezeten kívüli lakóházaikat,
3. a gázai mezőgazdasági beruházásokat, mint "zsidó ármányt" a Hamász robbantotta fel, ezzel pár tízezer gázai arab életlehetőségét vette el,
4. azért vette el, hogy ki legyenek szolgáltatva a Hamásznak,
5. azóta gázai lakosság 100 %-osan USA, EU és (bizony) izraeli segélyekből él,
6. az arab "testvérországoktól" bakist se kap,
7. Gáza körül két fal van: egyiptomi és izraeli

Várúr 2011.09.14. 16:12:41

Saját magam kiegészítve: lesz vagy nem lesz palesztin állam, egy államhoz a szavazásnál kicsit több kell.
Lásd: Koszovó, Bosznia, Macedónia, Moldova, Dnyeszter menti "köztársaság" Csecsenföld, sok tekintetben Szlovákia, stb.

Várúr 2011.09.14. 16:17:57

@Maisie MacKenzie:
Csak kiegészítésként: a kurdok bizonyítottan kb 30 millióan vannak. Olyan földön élnek, amely 3000 éve az övék (ennyi ideje arabok se léteztek, nemhogy palesztinok). Utóbbiak cca egymillióan vannak, esetleg még egy millió menekült - de a szám naponta változik, ahogy az arab államok érdekei épp kívánják. Ugyanakkor Szíria szerint Libanon szír terület, Irak szerint Kuwait az övék, Irán szerint iráni terület az egész Nyugat-Afganisztán, India szerint Pundzsáb az övék, Pakisztán szerint fordítva, stb. stb.

Maisie MacKenzie 2011.09.14. 16:19:54

@Várúr:

"Gáza körül két fal van: egyiptomi és izraeli"

Az előbbit Mubarakkal építették az izraeliek. :-)

Maisie MacKenzie 2011.09.14. 16:21:38

@Várúr:

Ja, engem is jobban izgat egy Free Kurdistan, mint egy Palesztina.

Várúr 2011.09.14. 16:23:56

@Google:
Rég lenne palesztin állam, ha 1948-ban többek közt annak szerveződését megakadályozandó 5 arab állam nem indít háborút Izrael ellen. Az egyik cél Izrael megsemmisítése volt, a másik legalább olyan fontos: hogy egy radikális világi palesztin állam ne jöhessen létre. Önálló palesztin állam megalakulását a színfalak mögött eddig is döntően épp az arab országok akadályozták, ezzel szemben ma is vidáman szítják a palesztin-palesztin ellentéteket. Ennek élharcosa a még csak nem is arab Irán.

Várúr 2011.09.14. 16:26:48

@Maisie MacKenzie:
Nem egészen édes úr.... Mubaraknak és garnitúrájának a falhoz semmiféle izraeli biztatás nem kellett. Ők még jobban tartottak a Hamásztól, mint az izraeliek, elvégre saját arab "testvéreiket" csak nem bombázhatják... Nem mellesleg az egyiptomi fal ma is áll. Kíváncsi vagyok, mikor rombolják le. Nem holnap lesz, abban biztos vagyok.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.14. 17:11:01

Ezt a "palesztinok=románok" dolgot konkrétan nem értem.

De ha lehet Dél-Csád és Kosovo, mint független állam, nem beszélve a kontinens miniállamairól, a palesztinok is megérdemlik. Tán tényleg lesz egyszer egy olyan generáció, ami már nem rakétavetővel a kezében cumizik.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.09.14. 17:11:30

"Rég lenne palesztin állam, ha 1948-ban többek közt annak szerveződését megakadályozandó 5 arab állam nem indít háborút Izrael ellen. "

Ha sokszor mondod, akkor sem lesz igaz.

1948-ban az ENSZ határozatot követően az ENSZ határozaton túllépő - területszerző hadjáratot a zsidó közösség (ekkor még nem Izrael) indította 1948 április 5-én.
Ez volt a Nacshon hadművelet, az első arab-izraeli háború első összehangolt hadművelete, melynek célja az ENSZ felosztási határozatban nemzetközi területnek ítélt Jeruzsálem, és a Jeruzsálemet a zsidó területektől elválasztó, araboknak ítélt terület elfoglalása volt.
A támadás során a területszerzés mellett módszeres népirtás zajlott, az elfoglalt korridoron belül szisztematikusan számolták fel az arab településeket. Egyms utánirtották ki, vagy űzték el a következő települések lakosságát: al-Qastal, Dayr Muhaysin, Khulda, Saydun, Dair Yasin, Qalunya, Bayt Naqquba, Saris, Khirbat Bayt Far, Dayr Ayyub, Wadi Hunayn, Bayt Thul

ezt követően április 21-én az Operation Yesuvi keretében a nemzetközi irányítás alá helyezett Jeruzsálem ellen mértek közvetlen csapást. (ezt a hadműveletet a brit haderő állította meg, az ekkor brit irányítás alatt álló arab légió segítségével - ez utóbbi lett a jordán hadsereg magja)

Ezt követően május 6-tól a maccabi hadműveletben a korábban elfoglalt korridort északi irányban próbálták kiszélesíteni.... (a palesztin miliciák felszámolása után szintén az ekkor még brit irányítás alatt álló Arab Légió állította meg az offenzívát)

E hadműveletek közben kiáltották ki május 14-én Izraelt. Ennyit az 5 arab ország lerohanta a békés Izraelt dumáról...

Google 2011.09.14. 17:32:08

@Maisie MacKenzie:

Ez már legyen az ő dolguk.
Afrikában egy csomó ország van (és nemcsak ott), mely sem demokráciával, sem megbízható gazdasági alappal nem rendelkezik, de nem hiszem, hogy más államok erre azt mondhatnák, nincs joguk az államukhoz.
Megszálláshoz van joguk, államhoz nem?

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.09.14. 18:04:53

@Várúr:
hm... gázai farmokkal kapcsolatban is hazudós vagy:
www.guardian.co.uk/world/2009/feb/01/gaza-food-crisis

hozzáteszem, a kivonuláskor a telepesek evakuálása után a kiépített rendszerek mozdítható egységeit leszerelték (ez persze érthető, de nem kell úgy tenni, mintha működőképes modern mezgaz maradt volna hátra )
Azok újbóli gépészeti felszerelése meglehetősen tőkeigényes, és meglehetősen nehézkes, ha évente szarrá lövik. (megjegyzem víz nélkül egy kicsit nehéz is üvegházi gazdálkodást folytatni, márpedig a csapok ugye Izraelben vannak.)

Bell & Sebastian 2011.09.14. 18:21:14

Tengeri rabló, palesztin, filiszteus, hettita, kánaánita egy zsidónak mind ugyanaz. (Nagy átfedés van, az tény.)

De vessünk csak egy pillantást a térképre! Gáza még csak-csak, de a belső. autonóm területek...

Mégis azt mondom, össze fog jönni. Nemcsak azért, mert a fokozatos előrelépéseket ez az aktus zárja majd, hanem inkább azért, mert a cionizmus kardja kétélű, az egyikkel a beékelődött ellenséget ütik, a másikkal az egész világot (a diaszpóra által forgatva).

Most legalább kicsorbul a fele, tanulnak egy kis toleranciát, ami nem válna kárukra a kiválasztottaknak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.09.14. 20:07:18

node mit szól ehhez orbánviktor?

"Magyarország mindig izrael biztonsága mellett fog kiállni"

a tömeggyilkos, népirtó palesztinok állama pedig ezt a biztonságot veszélyezteti

tevevanegypupu 2011.09.14. 20:08:18

Mindenesetre Izraelben bemutatot tartanak arrol, hogyan bannak a zsidok masokkal. Es ott ok kezdtek es nem mas. Semmivel nem voltak kulonbek mint a nacik, megjegyzem az avh keretein belul nalunk sem. Kertesz meg csatolt reszei folytatjak, gondolom legnagyobb sajnalatukra nalunk mar csak szoban tudjak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.09.14. 20:27:48

Szerkesztőségünk 13:6 arányban a független Palesztina mellett szavazott."

azt a hatot mi motiválta az érzelmein kívül? ők nácik?

el kéne már őket is zavarni izraelba, jobb lenne itt az élet, a saját hazánkban, A SAJÁT HAZÁNKBAN!!!

ILLED 2011.09.14. 20:47:00

Há nemtom, én szerintem nagyon vagány, hogy egy ilyen dolgot, mint Izrael állam kitaláltak, odamentek, és megalkották. Mindig olyan érzéssel tölt el, mintha mi is képesek lennénk felkerekedni, oszt visszamenni Ázsia közepibe és létrehozni egy államot. Csak az a baj, hogy Palesztinában már laktak...

Nekem az egyetlen ellenérvem az, hogy ha Palesztina nagy erőre kap, akkor mi leszünk a következő kilakoltatott nemzet. Ez a "realiázás" csak egy kicsit meredekebb elképzelés, mint Izrael állam létrejötte.

És akkor tényleg mehetnénk visszafelé honfoglalni Ázsiába, és lógathatnánk a csíkos zászlót a saját hazánkban. A SAJÁT HAZÁNKBAN! Ez van. :D

ILLED 2011.09.14. 21:00:54

@neccharisnyás útonálló: Palesztinok=románok: Azt értik alatta, hogy a palesztinok a történelmi gyökerekkel rendelkező, így a terültre jogos igényt tartó zsidókat kiszülték/szülik a saját hazájukból, (A SAJÁT HAZÁJUKBÓL!) akárcsak minket a románok.

De ez butaság, mert nagy különbség, hogy mi nem mentünk el onnan, csak háborút vesztettünk, és az akkori, nagy többségű magyarlakta terülteket Trianon miatt vesztettük el. Ha leugrottunk volna a boltba pár évszázadra, és addig költöznek be, akkor hasonlítana, de az már más tészta.

Várúr 2011.09.14. 21:10:27

@ikaljan:
Nem hazudok, te viszont egyszerűen ostoba vagy.
1. a Hamász robbantásai tények, maguk is eldicsekedtek vele.
2. Nem akarásnak nyögés a vége.
3. Izrael sose zárta el a vizet Gázától. miközben kutak ott is vannak.
4. Aki engem pár tény miatt lehazugoz, forduljon orvosához, gyógyszerészéhez.

Várúr 2011.09.14. 21:14:23

@ikaljan:
Még csak annyit: a Guardian egy közismerten palesztinbarát szélsőségesen ballib lap. Tavaly annyit hazudozott Magyarországról, ami még gyurcsányi mércével mérve is sok. Guardianra hivatkozni annyi, mint a Népszava angol kiadására.

Omár mollah 2011.09.14. 21:16:50

"zsidók=magyarok, palesztinok=románok"

Ezzel az érvrendszerrel már találkoztam máshol, ahol zsidókkal folyt a vita pont ezügyben. Az adta meg a dolog pikantériáját, hogy más téma esetén Trianon puszta megemlítését is naftalinszagú anakronizmusnak tartották, de ha Izraelről és Palesztináról volt szó, akkor nagyon ügyesen tudtak megfeleltetni mindent Trianonnal és a románokkal.

Pedig a "mi voltunk itt előbb" típusú megokolása a dolgoknak eléggé egyértelművé teszi, hogy kik kikkel rokonlelkek.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.14. 21:19:43

@ILLED: Hát épp ezért nem értettem én se. Jah, biztos, mert magyar szemszögből néztem. Viszont, hogyha logikát váltottam volna és előkerül a dáko-román kontinuitás....... á, hagyjuk.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.09.14. 21:31:08

@Várúr:
nézd, attól, hogy ismétled a hazugságokat, még mindig nem lesz igaz... én hozok független forrásokat az állításaimra, te nem.

a gazai infrastruktúra Izrael általi lerombolásáról sorsáról az előbb idéztem a Guardiant, de az olyan fasiszta és szélsőségesen Izrael-ellenes lapok is beszámoltak róla, mint a Haaretz... ha nincs időd elolvasni, javaslom csak a link címét...
www.haaretz.com/news/idf-demolition-of-settlement-houses-may-start-at-end-of-next-week-1.167053

a gazai vízhelyzetről pedig itt olvashatsz:
www.internationalviewpoint.org/spip.php?article1211

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.09.14. 21:40:03

itt van még a Financial Times a szélsőségesen baloldali palesztinbarát iszlamista lap beszámolója a gázai infrastruktúra Izrael általi lerombolásáról...

www.ft.com/intl/cms/s/0/85a73644-ddaf-11dd-87dc-000077b07658.html#axzz1XxK96coD

Sőt, itt van az iszlámbarát szélsőbalos FoxNews amely beszámol, hogy az Izraeli hadsereg hónapokkal a kivonulás után sem engedte a palesztin szakembereket a telepeken hátrahagyott infrastruktura közelébe:
www.foxnews.com/story/0,2933,159997,00.html

Charter 2011.09.14. 21:53:35

Érdekes, Izraelben valahogyan nem gyilkolásznak le maszkos fegyveresek keresztényeket:
archive.frontpagemag.com/readArticle.aspx?ARTID=33372

Meg a gázai infrastruktúra Hamasz terror-infrastruktúrája is egyben, nehéz őket kettéválasztani.

Charter 2011.09.14. 21:59:58

@ikaljan: furcsa az idézési és linkelési technikája, elvtárs. A második cikket elolvastam, szó sem volt arról, hogy Izrael nem enged be palesztin szakembereket az elhagyott településekre.
A települések lebontásáról szó van, de a többi az Ön fantáziája, elvtárs.

Charter 2011.09.14. 22:02:35

@ikaljan: az első link cikkét szintén elolvastam, az (ex-)izraeli települések az egyenlő lenne "a" gázai infrastruktúrával?
Mondok egy blődséget és hozok egy akármilyen linket?

vizipipa 2011.09.14. 22:02:54

@ikaljan:
Der Jaszin története jól ismert, akár a Stern és az Irgun csoporté. Azért mégsem helyes egy színes történetet fekete-fehérré festeni.
Az a háború úgy ért véget, hogy Jordánia (Transzjordánia) annektálta Ciszjordániát, Egyiptom meg a gázai övezetet. Így a Palesztin Állam létrejötte talonba került.

Várúr 2011.09.15. 01:27:01

@ikaljan:
Már megint hülyeséget röfögsz... Azok a hadműveletek a derék gyarmatosító britek és az általuk kiképzett Arab légió ellen irányultak (első kiképzőjük arábiai Lawrence). A '48-as háborút az arab államok indították. Látom, nagyon utálod a tényeket. Én meg téged szeretlek, mint a csótányt. Szeva.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.09.15. 06:52:00

@Charter:
. A második cikket elolvastam, szó sem volt arról, hogy Izrael nem enged be palesztin szakembereket az elhagyott településekre.

'"Abbas also told Israel TV that he expects to reach agreement with Israel on allowing Palestinian security forces to enter the settlements after the withdrawal. "... Rice indicated she favors a plan to turn over Israeli-built commercial buildings and greenhouses in Gaza. But there is no agreement on that point."

"az első link cikkét szintén elolvastam, az (ex-)izraeli települések az egyenlő lenne "a" gázai infrastruktúrával?"

ha elolvasod a vita előzményeit, Várúr pajtással azon vitáztunk, hogy mi lett a lebontott gázai telepek infrastruktúrájának sorsa. Várúr állítása szerint intakt megkapták a palesztinok és a Hamasz direkt teljesen szétrombolta, én pedig azt állítottam, hogy a kivonuláskor részben lerombolták, részben - pl. az üvegházakban - gépészetileg leszerelték. (ezt nem kritikaként mondtam, szvsz. természetes, hogy ki ki vitte a saját mozdítható tulajdonát).

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.09.15. 06:57:20

@vizipipa:
Azért mégsem helyes egy színes történetet fekete-fehérré festeni.

Nem gondolom, hogy feketére festeném a történteket. A korabeli arab vezetők nem voltak jó fiúk, és ez még a helyi arab miliciákról sem volt elmondható.
Az viszont tény, hogy az ENSZ felosztási tervének elfogadása után nem az arab államok, és nem a helyi arab miliciák indítottak offenzívát a nem nekik ítélt területek elfoglalása ellen, hanem a zsidó fegyveres csoportok.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.09.15. 07:05:42

@Várúr:
javaslom nézz már a térképre, vagy nézz már meg egy - tőlem akár lehet kifejezetten romantikus cionista lap is - erről szóló történeti összefoglalót, mert ez így kezd szánalmas lenni.
A Nachshon hadművelet éppen azért vált lehetővé, mert a britek kivonultak, és átadták az igazgatást az araboknak.
a Yesuvi hadművelet alatt Jeruzsálemben meg azért voltak ott a britek, mert azt az ENSZ nemzetközi területnek ítélte.

Charter 2011.09.15. 08:22:52

@ikaljan: azért a "security forces" mitől lenne "szakember/ek"? Ilyen alapon a Moszad ügynökei és az izraeli hadsereg harcoló alakulatai is "szakemberek".... (Bizonyos szempontból igen, de Ön nem ebben az értelemben használta.)
Aztán: mivel nem volt semmiféle keretmegállapodás a felek között - Izrael hibájából is, persze - s a helyi palesztin miliciák folyatamtosan támadták az izraeli katonákat, nem volt elvárható az izraeli féltől, hogy épségben adja át a saját (véglegesen kiürített) telepeit.

Charter 2011.09.15. 08:23:58

@ikaljan: oda-vissza zajlott ez a dolog.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.09.15. 08:38:00

@Charter:
szerintem félreértetted a vitát... én a vita során abszolút nem kritizáltam Izraelt abban a kérdésben, hogy
1) leszerelte és részben elpusztította a telepek infrastruktúráját
2) a megmaradt infrastruktúrához nem engedte hozzáférni a palesztinokat.

Nyilván lehet erről vitatkozni, de nem érdemes. (hozzáteszem, jó lenne, ha ez lenne a legnagyobb vita a két fél között) Én egyedül Várúr azon állítását cáfoltam, miszerint a

"a gázai mezőgazdasági beruházásokat, mint "zsidó ármányt" a Hamász robbantotta fel, ezzel pár tízezer gázai arab életlehetőségét vette el, azért vette el, hogy ki legyenek szolgáltatva a Hamásznak,"

ez ugyanis tényszerűen nem igaz.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2011.09.15. 08:40:43

Mi a lófasznak ekkora téma ez Magyarországon?
Valahol még verik ennyire a tamtamot a témában?
Nem hiszem.

Charter 2011.09.15. 11:47:20

@ikaljan: ez így korrekt, de azért a "security forces" nem gáz-vagy vzvezetékszerelő:)

Várúr 2011.09.15. 14:40:14

@ikaljan:
Udvariasságból válaszolok. Látom, a kérdést tekintve igen járatos vagy. Én korántsem ennyire. Azt mindenesetre tudom, hogy Egyiptom, Jordánia, Szíria stb. támadta meg 1948-ban Izraelt, kikiáltásának másnapján - és nem fordítva. Ettől függetlenül engem senki se győz meg, hogy az egymást is gyilkoló korrupt palesztin szervezeteknek épp most létszükségletük az államiság. Most, amikor szétesőben van Líbia, Szíria forrong, az Öböl-menti olajmonarchiák sorsa erősen kétséges. A palesztin állam olyasmi vicc lenne, mint mondjuk az újsütetű Dél-Szudán. Továbbra is segélyekből élne, és még valami: ha mint állam rakétázná a Gázai övezetből Izraelt, kapna egy szabályos hadüzenetet, majd szétbombáznák. Előzőleg lenne egy csomó ENSZ-nyavalygás, ki ennek, ki annak fogná pártját és kik járnának jól? A politikusok. A lassan semmire se jó ENSZ és "szakosított" szervezetei. Továbbá újabb törsévonalak alakulnának ki a palesztin "állam" és az arab országok között. Csak egy példa: a török nagyhatalmi mániában szenvedő Erdogan miniszterelnök Egyiptomba látogatott és szónokolt az újsütetű török-arab testvériségről. Ami nagyon nem tetszett az Egyiptomban épp legerősebb Muzulmán Testvériség vezetőinek, mert szekuláris államról fecsegett. Erdogan közben épp lazít az eddig bivalyerős török-szíriai kapcsolatokon. Röviden: Levante, arabok, egymást gyűlölő síiták, szunniták, vahabiták, vetélkedő palesztin szervezetek, gyilkos arab-iráni ellentét... Politikai akarattal lehet palesztin államot barkácsolni, csak hát ez megint olyan ostoba és veszélyes idealizmus, amely sok tucat háború és belháború kirobbantója volt eddig is...

thetriggerhappy 2011.09.15. 17:59:39

a kedves mandinereseknek és a kuruc szintjén rekedt olvasóiknak nyugat szahara, kurdisztán, darfur és a kasmíri probléma is ennyire a szívügye vagy az annyira nem érdekes mert nincsenek benne zsidrákok?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.09.15. 18:33:09

@thetriggerhappy:

Mi ebben a csodálatos? A kurdokkal nincs tapasztalata az olvasóknak, a "zsidrákokkal" már annál inkább ;-)

ü
bbjnick

letterforce · http://letterforce.blog.hirszerzo.hu 2011.09.15. 20:41:17

"Az elmúlt négy évtized során a nemzetközi közösség arra törekedett, hogy az arab-izraeli konfliktus rendezését, különösen izraeli-palesztin vonatkozásban, tárgyalások révén segítse elő. Mindemellett, híresztelések szerint az ENSZ-ben megfigyelő státusszal rendelkező Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) lépéseket tesz afelé, hogy szeptemberben a szervezet teljes jogú tagjaként ismerjék el. Palesztin szóvivők szerint az új állam határairól az Izraellel folytatott tárgyalások helyett egy ENSZ-határozat döntene.

Az Izrael és a PFSZ közötti 1993-as oslói megállapodások létrehozták a Palesztin Hatóságot (PH), a Ciszjordánia és a Gázai övezet bizonyos részein részleges joghatósággal bíró kormányzó testületet. A Gázai övezetet viszont egy másik kormányzó erő, a Hamasz irányítja, amely, bár névlegesen elfogadja a PH elnökét, Mahmúd Abbászt, mégis egy külön adminisztrációt jelent. Azok az egyoldalú palesztin törekvések, amelyek ezeket a tényeket figyelmen kívül hagyják, aláássák a tárgyalásos rendezésen alapuló arab-izraeli békefolyamatot. Egy ilyen lépés az erőszak eszkalálódásához, illetve az izraeli-palesztin konfliktus fokozódásához vezethet. Amennyiben mindez a palesztin egyoldalú lépéseket kizáró dokumentumokat korábban aláíró Európai Unió támogatásával történne, ez aláásná egy esetleges jövőbeni békefolyamatban pártatlan közvetítőként megjelenni kívánó unió diplomáciai pozícióit.

Jelenleg a szeptemberi opciók közül a PFSZ több lehetőség közül is választhat az államiság felé vezető úton. A különböző próbálkozások jellemzője az unilateralizmus, amely szakítást jelent az 1993 óta folyó izraeli-palesztin tárgyalási folyamattal, és a konfliktus kulcskérdéseit - például a határok kijelölését - a másik fél figyelmen kívül hagyásával kívánja rendezni. A nemzetközi közösség új államai általában először egy függetlenségi nyilatkozatot tesznek a maguknak követelt területről, majd ENSZ-tagsághoz folyamodnak. Ezt az utat járta Koszovó, Kelet-Timor, és most Dél-Szudán is, amelyek függetlenségük kivívása után kapták meg a nemzetközi elismerést, és váltak az ENSZ tagjaivá.

A palesztin vezetés, úgy tűnik, egy másik alternatívában gondolkodik, mely szerint államisági követeléseit egyenesen az ENSZ elé vinné anélkül, hogy megnyilatkozna afelől, hogy ezt a lépést megelőzően kikiáltja-e függetlenségét. 2011. május 16-án Mahmúd Abbász a New York Timesban megjelent írásában kinyilvánította, hogy szeptemberben ENSZ tagságért fog folyamodni. Az Arab Liga jelezte, hogy készen áll arra, hogy július végén kezdeményezze a palesztin állam ENSZ tagságát.

Végezetül létezik egy harmadik stratégia is a palesztinok számára. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűléséhez fordulva, a harmadik világbeli országok támogatásával könnyen többséget szerezhetnek egy nem kötelező érvényű határozat elfogadásához a palesztin államiság támogatásáról. Még egy ilyen pusztán deklaratív aktus is komoly következményekkel járhat.

I. Az egyoldalú palesztin törekvések aláássák a múltbéli egyezményeket és az arab-izraeli békefolyamatot

A Jichák Rabin és Jasszer Arafat által elfogadott 1990-es oslói megállapodások egyértelműen meghonosították azt az alapelvet, miszerint minden Izrael és a palesztinok között fennálló nézeteltérés kölcsönös megegyezések által kerül rendezésre és nem más módon, mint egyoldalú lépésekkel. 1993. szeptember 9-én Washingtonban az egymás kölcsönös elismeréséről szóló levélváltások során Arafat kifejezetten magára vállalta a következőket:

„A PFSZ elkötelezi magát a békefolyamat és a két fél között fennálló konfliktus békés megoldása mellett, valamint kinyilvánítja, hogy minden, a végleges státuszt érintő kérdést tárgyalások útján kíván rendezni."

A fenti kötelezettségvállalás vezetett az első oslói megállapodás, az 1993. szeptember 13-án a Fehér Ház gyepén Izrael és a PFSZ által aláírt Elvi Nyilatkozat elfogadásához. Az oslói folyamat keretein belül ezt követően elfogadott megegyezések szintén megismételték ezt az érdemi feltételt. Így amikor Izrael és a PFSZ 1995. szeptember 28-án aláírta az Oslo II. néven is ismert Átmeneti megállapodást, a két fél a következő lényeges kikötést vállalta magára:

„Egyik fél sem kezdeményez, illetve tesz olyan lépéseket, amelyek a végleges státuszról szóló tárgyalások befejezése előtt megváltoztatnák Ciszjordánia és a Gázai övezet státuszát." (Átmeneti megállapodás, 31. cikke)

Az Átmeneti megállapodás szintén a Fehér Házban sorra kerülő aláírása nemzetközi jelentőséggel bíró esemény volt, melyet az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió, Norvégia, Egyiptom valamint Jordánia is tanúsított.

A 31. cikk lényegét tekintve melyek azok a lépések, melyek képesek megváltoztatni Ciszjordánia „státuszát"? A tárgyalók szeme előtt két forgatókönyv lebegett. 1967 után Ciszjordánia és a Gázai övezet vitatott területeknek számítottak, melyekre Izrael és az arab országok is követelésekkel éltek. Ciszjordánia az 1967-es háború során izraeli katonai irányítás alá került, miután az Izraeli Védelmi Erők elfoglalták a területet a jordániai erők támadását követően. Két lehetőség létezik, hogy a felek megváltoztassák Ciszjordánia jogállását. Egyfelől, amennyiben Izrael a területet részben vagy teljesen annektálná, az egyértelműen a státusz megváltozását jelentené. Másrészt, amennyiben a palesztin vezetés egyoldalúan kikiált egy palesztin államot a terület egészén vagy egy részén, az úgyszintén státuszváltozást eredményezne. Az Átmeneti megállapodás eleve félreérthetetlenül ki kívánta zárni az ilyen lépéseket."

Forrás:

www.hetek.hu/kulfold/201107/tuzijatek_a_loporos_hordon

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.09.16. 10:40:02

honnan vannak a poszt kommentjei? azt nem kell jelölni?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.09.16. 10:49:10

@Maisie MacKenzie: szerintem meg pont történelmi szempontból pont az ellenkezője: tehát zsidók=románok, palesztinok=magyarok
nem értem hogy lehet ezt felcserélni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.09.16. 11:05:22

@Várúr: te akkora egy zsidó vagy hogy jó lenne ha eltakarodnál ebből az országból

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.09.16. 11:17:30

@Várúr: Azt mindenesetre tudom, hogy Egyiptom, Jordánia, Szíria stb. támadta meg 1948-ban Izraelt, kikiáltásának másnapján - és nem fordítva."

persze, végülis semmi okuk nem volt az araboknak védekezni, az izraeli partraszálláskor

www.tortenelemklub.hu/galeries/4/H%C3%A1bor%C3%BAk%207.JPG

Várúr 2011.09.16. 13:53:18

@tesz-vesz:
Tudod mit? Zsidó vagyok. Csak elődeim Magyarországon szálltak partra úgy ezer évvel ezelőtt. Akkor épp a szlávok védekeztek a partraszállás ellen. Neked is ideje lenne partot érni, nem a zavaros lében úszkálni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.09.17. 11:55:24

@Várúr: ne keverjünk egy 1000 évvel ezelőtti eseményt ide, mert több okból nem kapcsolódik ez ide
- a kor erőszakosabb volt
- a népvándorlás, ami nem feltétlenül járt népirtással
- nem feltétlen voltak itt szlávok, inkább avarok nem feltétlen nyomtuk el őket, a sírok száma szerint amúgy is ők voltak többen, úgy emlékezem,
-mégis nekünk sikerült asszimilálni őket

Várúr 2011.09.17. 14:38:37

@tesz-vesz:
Annyi humorérzéked van, mint nekem svájci frankom. Viccelődtem veled, mert lazán lezsidóztál.
Eluntalak.
Viszlát.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.07. 19:01:34

@Várúr: jó vicc volt, én meg már régen megutáltam a filoszemita cionista pofádat

Várúr 2011.10.07. 20:26:02

@tesz-vesz:
Fittyfaszkám, esetleg anyukádat zavarja a te utálatod. Vagy még őt sem. Erősen emlékeztetsz egy patkányra.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.28. 22:02:20

@Várúr: túl sokkal találkoztál mi? túl sok autó jött szembe az autópályán
süti beállítások módosítása