Jóváhagyott demokrácia
2011. július 21. írta: Doktor Kottász

Jóváhagyott demokrácia

 

  Szerzőpárosunk viszonylagos tömörséggel összefoglalta, hogy Gyöngyöspatának miért lett jobbikos polgármestere: mert mindenkinek tele van az izéje, nagyjából mindennel. Erről kár is lenne vitát nyitni, az azonban megér néhány kósza leütést, hogy hogyan is reagált erre a kormányoldal helyi képviselője.

„Forrás oda megy ebben a térségben, amit én jóváhagyok. Amit én nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás. (...) Figyelj, te ezzel az írással, ezekkel a dolgokkal ezeket a csapokat elzártad magad elől, ezt vedd tudomásul. (…) Egyet senki sem engedhet meg magának, ha együtt akar velem működni, hogy mondjuk leírt anyagban gyakorlatilag az embernek a személyét vagy munkáját kritizálja”.

  Nos, azt a valcert most ne táncoljuk végig, hogy ha az Ügy úgy kívánja, akkor bizony nem számít senkinek, hogy a szalonképtelen, Jobbik-közeli szennysite-nak köszönheti a fősodor média, hogy tud erről a beszélgetésről. Most egy épkézláb beszélgetést sikerült találni, amit ráadásul még a fideszes érintett sem tagad. Ő egyébként Balázs József, gyöngyösi országgyűlési képviselő, aki a fenti néhány sorban tulajdonképpen nem tesz mást, mint frappánsan összefoglalja Lamperth Mónika öt évvel ezelőtti, nagy port kavaró szavait.

„Higgyétek el, hogy tudjuk a dolgunkat. Én olyan javaslatot fogok a frakciókkal való egyeztetés után a kormány elé terjeszteni, ami a kormánypárti politikusoknak és a szocialista politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsban. Bízzatok bennem, tisztességes javaslatot teszünk le az asztalra és fogunk erről egyeztetni frakció-keretben is, ha kell, választmány-keretben is. Gábor, fölajánlom, hogy a választmány-keretben is tudunk erről egyeztetni, és olyan módosítás lesz, ami áthúzza azt az újságokban, címlapon megjelent állítást, hogy majd innentől megnézhetjük magunkat, mert a Fidesz fogja osztani a pénzt. Nem így döntöttek Magyarországon a választók, és nem így döntött az Országgyűlésben a Fidesz.”

  Ez amúgy megint csak egy olyan dolog, mint az ominózus dohánylobbi: mindenki tudja, hogy így megy ez, de nem rakják ki az ablakba, nem mondják telefonba, pláne nem ezzel a lekezelő hvcs-tempóval, mint Balázs. Az is evidencia: ettől függetlenül minden képviselőnek elemi érdeke, hogy normális viszonyt alakítson ki minden polgármesterrel a körzetében, éppen ezért ilyen durva, politikai alapon hozott kilengéseket tényleg ritkán engedhetnek meg maguknak.

  Arról nem is beszélve, hogy a jelek szerint Gyöngyöspatán éppen szelídül a Jobbik. Juhász ugyanis folyamatosan az érpataki modellt emlegeti, amely bizony egy olyan dolog, hogy a honi liberálisok is csak azt tudják felhozni ellene, hogy kidolgozója állandóan fekete betyárruhában van, azt meg ugye a tudjukhogykik hordják. Érpatakon egyébként az angolszász nyelvterületről ismerős Law and Order szellemisége uralkodik. A Fidesznek - egyenruhásbűnözéses látszattörvények helyett – inkább ennek a modellnek a betartását kellene számon kérnie Juhász Oszkártól, saját önkormányzataiban pedig pofátlanul le kéne ezt másolni.

 

  A kétharmadot inkább alázattal és eleganciával kellene lóbálni. Mert bizony ez a kétharmad olyan fegyver, amelyet ha gőggel és pökhendiséggel forgatunk, akkor nagyon tud fájni, ha visszaüt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr1003083525

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyar népmesék 2011.07.21. 13:30:35

Egyszer volt, hol nem volt, egy polgármester bácsi. A polgármester bácsi jól összeveszett a képviselő bácsival és nagyon haragudtak egymásra.Nosza, fel is hívta az egyik a másikat, és a képviselő bácsi megmondta a polgármester bácsinak, hogy ez így nem...

Trackback: Nálunk a tetvek beszélnek 2011.07.21. 13:28:49

„A Fidesznél azt valljuk, hogy nem a szavak, sokkalta inkább a tettek beszélnek.”...

Trackback: Déjà vu 2011.07.21. 11:28:35

Amikor a tegnapi gyöngyöspatai hírt olvastam a Balázs József vs. Juhász Oszkár beszélgetésről, rögtön beugrott egy emlék. Ugyanis nem először lett hír abból, hogy fideszes képviselő zsarolni próbálta a vetélytársát. Íme egy tudósítás a 2006-os választá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diabola 2011.07.21. 16:03:42

@Goompah: Ha Lázár Jánosra gondolok, valóban elborzadok.

Aerion 2011.07.21. 16:05:38

@Zébácsi:

... No és, hogy demokrata? Az elmúlt egy-másfél év tükrében ez a felirat is egy omladozó tűzfalról tekint le ránk ...

MIcsoda szerencse, hogy a demokrácia egyáltalán nem szenvedett semmiféle csorbát, mikor azonosító szám nélküli rendőrök térdeltek vétlen civilek hátán, mikor kitörték az újjaikat, mikor meztelenre vetkőztettek teljesen vétlen civileket a börtönökben, mikor hazug vádak alapján büntetlen előéletű embereket börtönbüntetésre ítéltek, mikor több ezer milliárd forinttal eladósították az országot, megkötve a következő évtizedek összes kormányának kezét gazdaságpolitikája alakítására, és mekkora szerencse az, hogy ma is annak ígéretével akarnak itt demokráciát csinálni, hogy majd ismét költekezünk, mindent visszacsinálunk, és itt lesz majd a kánaán!

Húsleves 2011.07.21. 16:08:23

Ha a FIDESZ így folytatja, majd erősödik a Jobbik. Ahogy Török Gábor is írta a blogján, sok dolog a Jobbik malmára hajtja a vizet. A liberális szarkavarók pedig hiába várnak a sült galambra, nem az fog a szájukba repülni.

Aerion 2011.07.21. 16:14:45

@diabola:

Hát nem, pillanatnyilag is úgy látszik, hogy a Fidesz-KDNP ma is magabiztosan győzne, minden közvélemény-kutatás szerint.

Hol van egy évvel a 2006-os 'történelmi' győzelme után az MSZP, hol volt a népszerűsége 1995 nyarán, a Bokros csomag idejében, mikor 1994-ben abszolút többségbe jutott az országgyűlésben?

Ezekhez képest a Fidesz ma is sokkal jobban áll, és a valóság az, hogy ellenfelei, akár jobbról, akár balról, (már ha egyáltalán lehet ezt a társaságot baoldalinak nevezni) lényegében semmit sem profitáltak a Fidesztől elpártoltak táborából.

Ez sem véletlen, hanem szükségszerű.

A Fidesszel szemben nincs, nem teremtődött meg elfogadható politikai alternatíva, nincs érdemi mondanivaló, nincs olyan program, ami ne oda vezetne, hogy az ország szélsőségesen elszigetelődik, mert megfosztja egyes állampolgárait a legalapvetőbb jogaitól, vagy ne vezetne ismét az ország drasztikus eladósodásához, ha azt megvalósítanák.

Persze nem valósítanák meg, hanem leírnának egy olyan kanyart, mint 2006-ban.

Csakhogy ezt a sztorit a választók már ismerik, és szeintem, nem is felejtik el egyhamar. 2014-ben biztosan nem.

bájgúnár 2011.07.21. 16:17:18

@Aerion:
Veletek csak egy a baj.Ilyenkor a nagymellény amikor a buktavan akkor lapúltok mint szar a fűben.Ahogy ellenzékként is csak kivárt a fidesz a haláláig örökös miniszterjelőlt kicsi Ducséval az élen. Kordonbontáson kívűl nemcsinált mást.Hergelte a népet.Ugyan azok a kretének űlnek mindenhol.Lefutott,lepukkant emberek.Pintér,Martonyi,Orbán,Kövér,Pozsgai áááááááá ezektől várni csodát?

bolemann 2011.07.21. 16:18:36

@Húsleves: Szegény Török állandóan mellélő. A blogjain már csak mosolyogni tudok. Egy lúzer.

Húsleves 2011.07.21. 16:22:55

@bolemann:
Zseniálisan összefoglaltad az "érveidet". Írhattad volna még azt is hogy Török egy köcsög, barom, hátha az még jobban meggyőz. Valahogy ettől még nem érzem azt, hogy megcáfoltad.

zeddez 2011.07.21. 16:30:25

@Goompah: ennyi erővel egy nyilt életveszélyes fenygetés sem az, amíg pl nem fog fegyvert rád.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.21. 16:35:17

@Aerion:

Párt és ideológia semlegesként igyekszem mindkét oldalra egyformán tekinteni, így viszonylag jól látom a múlt és a jelen hibáit.

Ami a szemkilövetéseket illeti a történések megítélése két tényező közt mozog. Egyrészt a (nevezzük így) túlkapások tényét soha nem tagadta senki, de ettől még voltak olyan történések is, amik nem éppen védtelen civilekről szóltak. Különösen fura szagot áraszt az a tény, hogy hol volt a fidesz naggyűlése, hogy miért a Hír Tv ért először a helyszínre, s miért volt olyan látszata a dolgoknak, hogy valaki(k) a zendülést (mert nevezhetjük ennek a tv- székház ostromát) távolról irányították. De bármi is történt, ettől szinte teljesen függetlenek azok a dolgok, amik most történnek.

A fidesz mostani ténykedését (teszem hozzá sajnos) nem tudom másként értelmezni, mint a demokrácia bizonyos fokú bontásaként, gáncsaként.
A teljesség igénye nélkül sorolom a korlátozásokat, fékek kiiktatását: KT, AB, manyup, MNB, Bírák, Közmédia, Médiatörvény, népszavazás.

Adósság.
Az, hogy ki akar költekezni és hogyan, ismét felvet néhány érdekességet. Lássuk.

Medgyesy kormánya hitelből osztogatott, amit a fidesz is megszavazott a parlamentben (megjegyzem. MP így a választási ígéretét teljesítette, amire a választóktól felhatalmazást kapott (copyright by fidesz).
Ezt az osztogatást (ami ugye az adóssághoz vezetett) fidesz terminológia szerint tehát nem lehet számon kérni, hiszen a nép által választott kormány ezzel tartotta be azt,amit ígért. Érdekes csavar, igaz?

Pár éve még a fidesz arról beszélt, hogy lehetne akár 7% feletti is az adósság aránya,a fogyasztás majd úgyis pörgeti a gazdaságot. Ez a korai matolcsizmus alapvetése.
Nota bene elég fura koordináta rendszer az, aminek x tengelye az adósság elleni harcról beszél, míg az y tengelyhez rendelt idei évet mutató függvény 5,4%os (1000 Mrd Huf) államadósság növekedést mutató grafikont ábrázol fel.

És itt nem beszéltem a fideszes önkormányzatok hiper-eladósodottságáról, ami a bp.-i V. kerületben 500e HuF/ fő, Hódmezővásráhelyen 435e HuF/fő, Debrecenben 330e HuF/fő. Erre nem GYF és nem B.Öszöd, és nem is a választók adtak felhatalmazást, hiszen ilyet a fidesz nem ígért.

Megjegyzem, a manyup pénz nélkül most is 7% feletti az arány, ehhez jön még az, hogy az egykulcsos SZJA is 500Mrd HuF-fal tolta a dolgot beljebb a jégen, és károsan érintett többszázezer munkavállalót is. De sebaj, majd a bérkommandó, és egyéb kormányzati intézkedések (értsd: kényszerek) helyre teszik, hogy senki ne járhasson rosszabbul (hiszen ezt ígérték, csak elszámolták magukat).

Szóval adósság témájában nem lehet egyértelmű relációt vonni, igen vegyes a kép.

Ami pedig a cikk témáját adta (plusz az erre adott fideszes nyilatkozatok), az szintén megmutatja, mi is a fidesz demokrácia-felfogása.

Amikor az ember egy demokratikus jobboldali pártra gondol, valahogy más képzetei támadnak.

Goompah 2011.07.21. 16:40:38

@zeddez: Jó-jó, de a kettő nem ugyanaz. Az életveszélyes fenyegetés önmagában bűncselekmény, a pénzek megvonásával való fenyegetés nem biztos, hogy az.

Félre ne érts, nem védem ezt a Balázs elvtársat, undorom tőle és a fajátájától, pártbéli hovatartozástól függetlenül. Csak éppen azt hiszem, hogy Juhász feljelentése nem fog megállni a lábán, és akkor a feljelentés inkább káros lesz neki, mintsem hasznos. Ettől függetlenül neki szurkolok.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.21. 16:44:55

A tévesdés minimális kockázatával:

Gyöngyöspata megmutatta, hogy a kormány, és a Jobbik kivételével a teljes ellenzék csak töketlenkedik a cigánykérdés kapcsán.

E témában a társadalom nár régóta megoldás után kiált, de legalábbis határozottságot várna el. Erre a láthatóan valós igényre egyedül a Jobbik kínál "megoldást", ők nagyon rajta vannak a dolgon.

Márpedig mindez az ő malmukra hajtja a vizet, még akkor is, ha ez a malom durvára őrli is a búzát.

Én nem olvastam TG e téméban írt blogbejegyzését, de ha ilyesmire gondolt, akkor szerintem olyan nagyon nem lőhetett mellé.

Húsleves 2011.07.21. 16:47:32

Én azt gondolom, hogy a FIDESZ egyenesen profitálhatna belőle, ha mellébeszélés helyett elegánsan kirugná ezt a szarházit. Mitől félnek? Hogy nem találnak a helyére másik embert? Bajnainak pontosan azért sokkal jobb a megítélése a szocialista elődjeinél, mert nem kímélte a saját fajtáját. Ha El Quró további hazudozás helyett hamarabb átadta volna a terepet Bajnainak, nem csúszott volna ilyen mélyre az MSZP.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.21. 16:53:16

@Húsleves:

Jók az okfejtéseid, de fentebb már leírták: a párt összezár, kifelé nem mutathat gyengeséget. Van ebben is valami (sok) logika.

A fiatal demokraták szövetsége maga az egység megtestesítője, az egy a tábor, egy a zászló gondolatmenet csimborásszója.

Balázs úr marad, mert ha neki mennie kellene, akkor mit gondoljunk Meggyes Tamásról?

Húsleves 2011.07.21. 17:05:43

@Zébácsi:
Szerintem az embereket nem érdekli a FIDESZ egység, csak az, amit csinál. Gondolom te sem hiszel már abban, hogy létezik makulátlan párt, és az átlagember sem. Ha ez az ürge nem pótolhatatlan, akkor ki kell rugni, ez Meggyestől meg minden mástól függetlenül csak javíthat a megítélésen.

tarackos 2011.07.21. 17:13:04

@Zébácsi: Paradox módon nem náci megoldással, hanem vegytiszta jogállami módszerrel élnek, work to rule, betartatni a hatályos törvényeket. Ez fog még némi kognitív disszonanciát okozni a fejekben.

Helyette a fidesz vette át a jobbik láger ötletét, a közmunkásokat majd konténertáborokba tereli.

A fene se érti ezt...

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.21. 17:14:42

@Húsleves:

Igen, valóban, engem sem érdekel a fidesz egység, se a kétharmad, csak az amit kezd vele.
És ez egyre inkább nem tetszik (mint ahogyan nem tetszett GYF regnálása sem).

A bibi csak az, hogy egész másként működik a fideszes logika az átlagemberétől.

Weebdet 2011.07.21. 17:15:44

Hajjaj Uraim! Annyira, de annyira nagyon átlátszó ez a "kritizálás".

Picit úgy csinálunk mintha kritizálnánk a kormányt, adunk egy óvatos, udvarias iránymutatást, de ugyanakkor tulajdonképpen az az üzenet, hogy a Fideszes korrupción nem kell ám felháborodni, hisz a szocik is korruptak voltak, mint ahogy a nepotizmus is vígan dúlt az elmúlt években, ezért ezen se kell ám fennakadni. "Ugyan-ugyan ti butuska választók, hát a Nemzeti Ügyek Kormányának is élnie kell valamiből, vígadjatok, hogy van új alkotmányunk meg elkergettük az IMF-et, a többivel meg neeem kell itten foglalkozni...."

Tulajdonképpen egyáltalán nincs is baja a szerzőnek mindezzel, hisz "mindenki tudja, hogy így megy ez".

Nos azért én csendesen megjegyezném, hogy pontosan ezért lett megválasztva a Fidesz, pontosan azért kapott kétharmadot, mert mindenki tudta, hogy így mennek a dolgok ÉS MINDENKINEK KURVÁRA ELEGE VAN EBBŐL! ÉBRESZTŐ!

Egészen biztosan van jónéhány elvakult fanatikus, akik elismerően hümmögnek, bólogatnak ezt a "cikket" olvasva, de aki csak egy kicsit is képes önnállóan gondolkozni, az összeráncolja a homlokát és felkiált, hogy "hé, ti minket ennyire hülyének néztek?"

Meg kéne végre értenetek, hogy nem az a baj, hogy "belemondjátok a telefonba" hanem az, hogy MEGTESZITEK! És ugyanezt teszitek Szegeden, ugyanezt teszitek Esztergomban, ugyanezt játszátok a közmédiákban és mindenhol ahová csak be tudjátok tenni a mocskos kis mancsotokat.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.21. 17:18:13

@tarackos:

Jól írod, és igen, például egyre inkább én sem értem.

Elég sűrűnek ígérkezik a követkző választásig hátralévő néhány év...

tarackos 2011.07.21. 17:20:00

@Húsleves: A kirúgás hajó már elment, 2 napja szánalmasan magyarázkodnak, még a gondolata sem merült fel bennük, most már nincs is értelme kirúgni. Holnap meg már senkit sem fog érdekelni.

Az első reakció az igazi, az zsigerből jön, akkor látszik igazán milyen az ember. A többi színjáték. A fidesz ahogy zébá mondja összezár, mindig is ilyen volt. Ez egy párt indulásakor sztem természetes, össze kell tartani a csapatot, de 20 év után már inkább nem. Ha mindig összezárnak akkor szimplán elvtelenek, ami a kínai seggnyalásban csúcsosodott ki, sztem attól már nincs lejjebb.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.21. 17:22:10

@Weebdet:

No igen, Mikszáth és Móricz óta nem sok minden változott a magyar ugaron...

Goompah 2011.07.21. 17:31:34

@Bathory: A képen nem látható úriember.

tarackos 2011.07.21. 17:34:55

@Zébácsi: Szerintem egy magyarázata van, nincs semmiféle szakpolitikai koncepciójuk csak sodródnak. Ezért nem is kommunikálnak semmit, helyette ködösítenek: csak OV fejében létezik a teljes kép, majd összeállnak a mozaikok... Lószerszámot, ha nincs szakember aki értené mi folyik akkor senkinek a fejében nincs semmiféle kép.

Hatalmi koncepció annál inkább. Mindent elfoglalni. Csak elfelejtik a történelmet, minden birodalom megbukik, mert sosincs elég kapacitás több frontos háborúra. Most szerencsére pénz sincs megvenni a zembereket. Az egykulcsosnak is lesz még böjtje, láttunk már karón 13. havi nyugdíjat meg alacsony áfát...

tarackos 2011.07.21. 17:36:28

@Zébácsi: na ez a gáz, minden bajunkat megírták már 100 éve, de úgy tűnik kell még 100 mire el is olvassák :(

dobzse.laci 2011.07.21. 17:42:46

@mavo: Azért m1s eftársról sejtjük, hogy mit tudhat, amiért nem repül, de ennek a járási párttitkár vizesnyolcasnak lehetősége sem volt, hogy olyat tegyen amiért "hálásak" legyenek, vagy letétbe helyezzen egy borítékot :(
Ezt a manust csak aroganciából védhetik.

Goompah 2011.07.21. 17:57:22

@akela_a_hun: "Azért m1s eftársról sejtjük, hogy mit tudhat, amiért nem repül"

Mi lehet az? Már én is elmélkedtem rajta, de túl kevéssé ismerem a politikát ahhoz, hogy akár csak találgathassak.

dobzse.laci 2011.07.21. 19:13:43

@Goompah:
Hááát...
Az esztergomi hiány végülis nála nincs és Esztergomban sincs.
Ez ilyen párolgós típus...
És ez a legártalmatlanabb verzió, ami felmerült, még konteo szaga sincs :)

bgp 2011.07.21. 19:23:56

@aadam: Azért ne vidd túlzásba. A cigánykodás nem a kisebbségre vonatkozik, hanem egy bizonyos viselkedésre. Megfelelő felügyelettel és empátiával az érpataki módszer egy működőképes, jó módszer. Csak akkor fikázd, ha tudsz jobbat.

berczy04 2011.07.21. 19:40:34

@v. jókormányzósember: Azért a több józan ész neked sem ártana, barátom! Nem rossz az irány, pl. az érpataki témában egyet értek. De ha ez ilyen egyszerű, miért nem csinálja mindenki? No? Ez itt a nagy kérdés!

Goompah 2011.07.21. 21:59:12

@akela_a_hun:

Aha, akkor sejtem. Elég szomorú.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.21. 23:27:58

@tarackos:

Valóban úgy tűnik, hogy több tekintetben is csak rögtönöznek, nincs releváns, az adott helyzetre jó biztonsággal megoldásként kidolgozott koncepciójuk.

Két példa:

1. Manyup témakör
Milyen klassz kis evolúciós fejlődés kísérte a magánnyugdíjakban lévő pénzre vonatkozó fideszes elképzeléseket, és milyen rövid idő alatt változott gondolataik DNS-állománya:

-Először még megvédik a nyugdíjakat (választási ígéret).
-Az EU-hoz futnak, hogy hadd számolhassák el az ott lévő pénzt. Barroso kategorikus nemet mond. Pofára esés, nincs meg a zsé!
- Fidesz reakció valamikor 2010 szeptember-októbere körül: 1 évig eltérítik a pénzt az állami alapba.
-2010 novemberére már viszont einstandolnak, bejelentik, hogy a piszkos kapitalista karvalytőke így szipkázza el a manit, ergo ezt meg kell menteni, mindenki vissza az állami alapba (zsarolással).

Fenti sorozatból látható, hogy a probléma maga a fidesz számára alulról nem (elképzelés nuku), de felülről korlátos (minden pénzt ide) sorozat, azaz konvergens, ami ez esetben azt jelenti, hogy a pénz java a fidesz hatalomra kerülésével állambácsihoz kerül.

Ez a fidesz konvergencia programja. Kár, hogy a fenti példában csak a pénzt szerzi meg (na igen, a golyókat elvenni nemecsekéktől sem volt nehéz ) de a valós problémát (nyugdíjak ügye) nem oldja meg, erre nincs válasza, kidolgozott elképzelése.

Sőt, olyannyira bénák, hogy a végén még hazugságban is marad a fidesz, hiszen pont mai hír, miszerint az einstandolt manyup pénz 125 ezer Ft átlagos reálhozamot produkált fejenként - és ugye a fidesz azzal etette a népet, hogy a pénz csak az államnál van biztonságban, mert a MNYP-ak nem termelnek hozamot.

2. Oktatáspoltikai konvepció.
Na kérem, ez is megér egy misét. Adva van ugye Pokorni "Bálnaszakértő" Zoltán, aki elvileg a fidesz szakpoltikusa, egészen a miniszterségig vitte 1998-2001 között.
De most nem ő, hanem Hoffmann Rózsa államtitkár asszony intézi az oktatásügy átszervezését - de sajna úgy, hogy a benyújtott koncepciója seperc alatt megbukik. Pokorny nyíltan, a sajtóban bírálja is (ami azért szép tőle, mert kvázi majd' az egész szakma is ezt csinálja). Szóval, folyik az üzengetés, majd újabb koncepciót dolgoz ki Rózsa asszony, de ez sem megy át (nyakatekert, túl sok pénzt igényel és ugye pont spórolni kellene, stb...). HR lemond, amit OV nem fogad el, aztán bla-bla-bla, salla-lalla-la, rétes módra nyúlik az ügy tovább.
Olyan az egész, mint egy jobb nézettségre érdemes argentín szappanopera, Caballero Pokorny asszója a hős amazonnal Don Orbán haciendáján, a birtok teljes népének megnevettetésére, vagy megrökönyödésére - ki-ki ossza be magának, tetszés szerint. Agyrém.

A fidesz ténykedése mindennek látszik (ismétlem, látszik), csak kidolgozott, átgondolt kormányzásnak nem - pedig ugye azt hallottuk 2006-tól, hogy ők fel vannak készülve az ország kormányzására.

Aha, csak sok esetben olybá tűnik, hogy az iránytű, a térkép, és a compass hiányzik a hajóról.

Reeei90 2011.07.21. 23:59:57

Tudom hogy nem ide tartozik, de így a cigány dologgal kapcsolatban valaki erősen liberális igazán segíthetne nekem mondjuk Adam. Mi a baj azzal a szóval hogy cigány, miért kellene helyette a roma szót használnunk? Jó értem én hogy ők romának szeretnék neveztetni magukat (ami azt hiszem embert jelent, szóval szerintem ez magában kimeríti a rasszizmus fogalmát a cigányok felől, hogy magukat embernek nevezik minket meg nem), De ezt hagyjuk legyen nevezzék magukat romának a nyelvükön de miért kell nekem magyarul romának nevezni, ez szerintem kicsit olyan mintha úgy döntenénk hogy nekünk sértő hogy az angolok Hungariannak neveznek minket és elvárnánk hogy változtassák meg a nyelvüket mert nem tetszik nekünk. Gondolom az eddigiekre jön az a válasz hogy, a cigány szó diszkriminatív, de azt nem kellene belátnunk hogy tök mindegy hogy hogy nevezünk valamit, ha a "romák" elérték azt hogy a nevükből szitok szó lett, akkor minden második héten kitalálhatnak hatunk új nevet az ugyan azokat az embereket fogja jelenteni.

Lew Archer 2011.07.22. 07:24:08

Nahát, egy év alatt milyen magasra helyeződött a morális mérce a politikusok számára. Egy vidéki fideszes személyes telefonbeszélgetésben a hatalmával henceg. Nahát, de sok idejük van a közélet apró részleteinek purifikálásával törődni.

Tudom, rávilágít és megmutatja a hatalom arroganciáját. Hát majd megválasztják az elempét, oszt ott nem lesz ilyen, csak a tiszta morál.

Meg a Bajnai független szakértő, és még lehetne sorolni a meséket.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.22. 10:06:51

@Lew Archer:
maga meg ne tegyen úgy, mintha nem tudná, hogy a dolgok így mennek. komcsinál, fidesznél dettó. csak nem kéne egy baromnak telefonba mondani. :)

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.22. 10:54:59

@Reeei90:

Ismereteim szerint a cigány szó s cigányok körében nem diszkriminatív, nyugdotan lehet használni.

Az, hogy a roma szalonképesebb szerintem tévhit, illetve a nem cigányok közti kommunikációban terjedt el komilfó kifejezésként.

Van cigány ismerősöm, semmi baja azzal, ha azt mondja rá valaki, hogy cigány. Sőt, olyanról is tudok, aki kifejezetten a roma hallatán érzi úgy, hogy semmibe veszik, vagyis nem tartják egyenrangúnak.

Érdekes dolog ez, szerintem.

tarackos 2011.07.22. 11:28:12

@Zébácsi:
Nyugdíj: egyet kifelejtettél, 2010ben februárjában OV még azt mondta, hogy a nyugdíjrendszer 20-30 évig fenntartható. Azt is hozzá lehet tenni, hogy a kommunikációból az jött le, a manyup az oka nyugdíjproblémáknak, ha így lenne viszont nem kellene elvenni a korengedményes kedvezményeket...

Oktatás: no komment, nincs ehhez mit hozzátenni csak annyit, a virágszál vmiért görcsösen ragaszkodik a székéhez, megtagadja korábbi elveit (nem lesz iskolabezárás) ami minden, csak nem példamutatás a diákoknak.

Összefoglalva: bármennyire objektíven próbálom megítélni, a hatalmi törekvésen kívül eddig semmiféle logikát nem találtam. Így viszont pusztán a pőre hatalmi szándék marad indokként, minden visszás, botrány kiváltó intézkedés csak ezért történhetett. Visszafelé pedig, ahogy törvénykezni úgy igazolni sem lehet. Utólag max. azt lehet mondani, mázli volt, öröm az ürömben etc.

tarackos 2011.07.22. 11:30:28

@tarackos: Ja, az egyszeri nagyarányú->felpörög oszt kinőjük a hiányt evolúciójáról Széll tervé, még egy szót sem szóltunk.

De sztem mindketten azt látjuk, hogy nem látunk semmit :)

tarackos 2011.07.22. 11:33:57

@Reeei90: Sztem nincs baj vele, publikusan kerülendő mint a gringóknál a néger. Gondolom a PC duma miatt újították ezt. A használata nem diszkrimináló hanem sértő. Egyetlen szóval nem lehet diszkriminálni.

Azért, nem egyedül érték ezt el, vót rá igény...

Goompah 2011.07.22. 11:50:54

@tarackos:

"Sztem nincs baj vele, publikusan kerülendő mint a gringóknál a néger."

Tévedés. Ha az OCÖ-nek megfelel a cigány szó saját hivatalos megnevezésére, akkor ez azt jelenti, hogy a cigány szó használata semmilyen körülmények között nem kerülendő.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.22. 12:19:25

@tarackos:

Egyetértek kiegészítéseiddel, úgy tűnik, nagyon hasonlóan látjuk a dolgokat, és szerintem mindezzel sokan vannak még így rajtunk kívül is.

Csak akkor azt nem értem, hogy miért szavaz a nép, úgy, ahogy, illetve azt sem, hogy miért tűri méla csendben, hogy folyton az orránál fogva vezessék?

A kérdés költői.

tarackos 2011.07.22. 12:38:39

@Goompah: Ez igaz. Mondjuk én nem találkoztam még olyan romával aki ezt sérelmezte volna, igaz nem is romáztam. Nekem úgy rémlik ők is cigányozzák magukat. Meg az is úgy rémlik, hogy ez tényleg vmi libsi találmány.

tarackos 2011.07.22. 13:40:36

@Zébácsi: Naiv volt mindenki. Amúgy megoldást kellene keresni, nem ezen agyalni. A megoldás sztem egyszerű de társadalmi méretekben nemtom hogyan lehet kivitelezni ha nincs semmilyen politikán kívüli hiteles véleményformáló.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.22. 14:16:53

@tarackos:

Sajnos nem tudok pontos adatokkal, nevekkel szolgálni, de úgy érzem, létezik politikán kívüli véleményformálás, mégha ennek széles társadalmi támogatottsága, valódi véleményformáló hatása nincs is meg.
A cigánykérdésben, az oktatásügyben vannak szakmai szervezetek, szociológusok, pedagógusszövetségek, akik hallatják hangjukat, de véleményeik valahogy csupán pusztába kiáltott szavak - sem nagypolitikai vagy kormányzati szinten, sem pedig a társadalom szélesebb rétegeiben nem csapódnak le nyomot hagyóan.
Az egészségügy más tészta, ott ugyanis erős az ellenlobbi (vagyis azok, akik inkább fékeznék a változásokat, e tekintetben Éger István ténykedése is erősen kérdőjeles), de most mintha a medikusok hallatnák a hangukat egyre erősebben.

Az úton csak úgy lehet végigmenni, ha először végre rálépünk - a járda melletti csalitos csak hátráltat és olykor tele van gödrökkel, kiálló kövekkel, akadályokkal is.

De alapvetően persze igazad van, roppant gyenge a civil szféra, és ezzel meg is érkeztünk a zöld kályhához: erős demokrácia, sztem sem működhet jelentősebb civil aktivitás hiányában.

Mi az a szerinted egyszerű megoldás, amit kivitelezhetetlennek tartasz - erre kíváncsi volnék, kérlek, fejtsd ki kicsit bővebben!
Köszi!

tarackos 2011.07.22. 14:54:00

@Zébácsi: Semmi extra, vízió, stratégia, elvek társadalmi vitában; az operatív tervekről meg szóljon a választás. Nem kell feltalálni a spanyolviaszt.

Éppen az elsővel van gond, hiteles vélemény nélkül hogyan lehet társadalmi vitát lefolytatni? (a konzultációnak nevezett izét hagyjuk) 20 év alatt az elit egyetlen társadalmi vitát sem volt képes levezetni, vagyis alkalmatlan rá.

Ezt nem tudom, hogyan lehetne áthidalni. Nincs benne gyakorlat, gyakorlat abban van, hogy vki majd odafent megmondja a tutit.

Amúgy persze, hogy folynak érdemi munkák és viták csak ebből semmi sem csorog le a társadalomba, de még az értelmiséget sem érdekli igazán, ami egyébként őket minősíti.

tarackos 2011.07.22. 14:58:54

@tarackos: Lehetne dolgozni hozott anyagból, ha meg kell mondani a tutit akkor mondja meg vki. Vagyis keressünk olyan embert aki majd megmondja.

Viszont éppen a manyup a példa, ha a zemberek nem értik meg, vannak programok amik évtizedek alatt hoznak majd eredményt, akkor simán egy kézmozdulattal előbb-utóbb mindent szétver a politika. (2M ember önként lépett be, tk. egy hang nélkül szétverték, még most sem hiszem el, hogy ez megtörténhetett) Szóval a társadalmi vitát sztem nem lehet megspórolni.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.22. 15:48:54

@tarackos:

Köszönöm alapos válaszod! Értem. Most leveled végéről indítva válaszolok és kicsit hosszabb leszek, bocs.

Az értelmiség egy részét, persze igen szűk részét szerintem érdekli a dolog, a többi meg vagy pont a karrierjével, a még több pénz szerzésével, vagy épp az életben maradásáért küzd. Utóbbiakat pont nem érdekli, hogy milyen anomáliákat kellene itt rendbe rakni. Vagy ha korábban érdekelte is, mert szorult belé valami társadalmi/szociális érzékenység féle valami, de mára (22 év alatt) annyira illúzióját vesztett lett, hogy elfordult a közügyektől.
Ezen kellene változtatni, de hhez tudom, rengeteg valós párbeszédre lenne szükség. Ami most nincs, helyette NER van.

Másrészt alapvető szemléletbeli, gondolkodásbeli irányváltásra lenne szükség.

Mondok erre egy személyes példát, ami pici igen kis szelete az egésznek, de megmutatja, hogy lehetne tenni extra kiadások nélkül is valamit azért, hogy jobb, élhetőbb legyen az ország.

Különböző, főleg éjjel-nappali boltoknál megfigyeltem, hogy gyakran milyen szemetes a környezetük: mindenhol szemét borítja a járdát, járda melletti füves, kertes részeket.

Van egy bolt a lakhelyemtől nem messze, egy társasház földszintjén. Kis pici bolt, főleg féldekás szeszek, sörök, jégkrém, chips és csoki eladásából tartja fenn magát – szerintem egész jól. A ház körül csodás kis kertecske van (ill. lenne), de nem hazudok, a rengeteg csikktől, söröskupaktól, csoki papírtól már nem látszik a fű (pedig van a bejáratnál szemetes). Szörnyen néz ki. A boltos nem tud vele mit kezdeni, egy ideig igyekezett rendben tartani e terciát (pedig nem az övé), de a sok lúd disznót győz elv érvényre jutása láttán feladta. Különben is, azokból él, akik odaszemetelnek, így olyan nagyon nem is szólt rájuk (másrészt ő bent van a boltban, így nehéz is).

Azt hiszem, ez Budapesten egy eléggé általános kép, de vidéken is látni rá példát. BKV megállókról, a pályaudvarokon tetten érhető állapotokról már nem is beszélek, annyira elszomorító a helyzet.
Engem ez több okból is zavar. Egyrészt vigyázni kellene a környezetünkre, másrészt azt furcsállom, hogy a fenti eset a lakókat egyáltalán nem zavarja? Vagy az önkormányzatot? Miért hagyják ezt, miért nem tesznek ellene valamit?

Vigyázni értékeinkre, kincsinkre, lakóhelyünkre alapvetően nem pénz kérdése, hanem odafigyelés, felelősségvállalás kérdése.

Ezek a dolgok látszólag függetlenek Balázs képviselő úr dölyfös szavaitól, pedig nem azok.
Ha lenne kialakult, minimálisan elvárható szintű morál, egyfajta közmegegyezés (mint a skandináv társadalmakban), akkor ez szépen átszivárogna az élet minden területére, és akkor feltűnne, ha valaki ezeket nem tartja be – ez pedig rögvest vitát, társadalmi párbeszédet indukálna.
Meg is érkeztünk.

Ami az általad írt megoldást illeti (kommented első része), egy teljesen jó elgondolást vázoltál fel. Közgazdászként a vállalati stratégiaalkotáshoz, üzleti terv készítéséhez tudnám hasonlítani. Ezek pedig a vállalkozások alapvetései, ezek nélkül nem tud működni egyetlen gazdasági társaság sem (mikroszint)– s persze egy ország sem (makroszint).

Tudni kell, hogy hol tartva, honnan érkezve, hová és hogyan szeretnénk eljutni. Ha visszagondolunk a Móricz/Mikszáth kapcsán fentebb leírtakra, akkor mit mondhatunk? 100 év után is a Rokonok döntenek, dúl a nepotizmus? Mit fejlődtünk e téren?

A vízió (ahová el szeretnénk jutni) lehetne az, hogy élhetőbb országot, boldogabb embereket, és működő, önérzettel, önbizalommal teli társadalmat szeretnénk. Ehhez kellene a pártoknak olyan választási programmal előállniuk, a mindenkori kormányoknak olyan stratégiát alkotniuk, ami a fenti követelményekhez illeszthető és megvalósítható. Ha nem ilyen program és/vagy megvalósítás születik, az önbecsapás, helyben topogás és önkéntelenül kudarchoz vezet.

Ez az, amit a fidesz nem ismert fel 2010-ben sem (igaz, nemcsak ők, eddig senki sem), és ezért mondom azt, hogy a 2/3 birtokában történelmi esélyt szalasztottak el, hiszen nekik most lett volna hatalmuk (többségük) fentiek szerint cselekedni.

Láthatóan nem (vagy rosszul) értékelik a hol?, honnan?, hová? kérdéskör lényegét, és a hogyanra is fals választ adnak. Leginkább ez az, ami kiábrándító bennük, illetve az, hogy a láthatáron sincs ettől jobb.

Marad (?) a trutyi, a magyar ugar sara és a jövőnk elpackázása.

tarackos 2011.07.22. 17:02:08

@Zébácsi: A példa a szemetelésről és a takarításról a példamutatásról szól. Kisebb falvakban a mai napig "megszólják" aki nem takarítja el a háza előtt a szemetet de ha az udvar rendetlen azért is "kibeszélnek". Ezt városban nem tapasztaltam, igaz házmester legyen a talpán aki követni tudja a fluktuációt. Viszont itt is probléma az idő tényező, mire a példát követik vagy elterjed az 10 éves távlat ld. mobil, vagy net példája.

Ez sztem nevelés kérdése, én kaptam otthon a fatertől ha nem sepertem el a szemetet, anno nagyon utáltam ezért, ma meg azt mondom igaza volt, ezt meg kell tanulni és punktum. Meg persze nem is szemeteltek, nem is láttam tőlük ilyen példát. Fiatal koromban azért csináltam, aztán kinőttem, így utólag a kamaszkorral tudom magyarázni, "lázadás".

Igen a vállalkozások is ezt használják, meg tk. mindenki. Még egy fociedző is felvázolja a stratégát és arra építi az edzést. De a fociedző is elmondja a csapatnak, nem pedig megtartja magának, különben sosem nyerne a csapat, mert nem egy irányba mennek. A stratégiát sztem nem a kormánynak kell megalkotnia, a stratégiának hosszú távúnak kell lennie, kormányokon átívelőnek. ld. manyup 20-30 év, ha ez a stratégia része, akkor nem lehet az A kormány stratégiája mert akkor a B kormány ki fogja 4 év múlva dobni. Persze lehet az aktuális kormány a felelős az elkészítésért, de ennek közös munkának kell lennie, mondhatni 2/3os feladat. A kormány a 4 éves operatív tervet alkossa meg, amit a stratégiai célokból kell levezetni. Ha erre nem képes nem kell megválasztani.

Ez a honnan hova, a változáskezelésről szól, egyszerűen fogalmuk sincs a változáskezelés alapjairól. Nincs alapvonal, nincs célállapot, nincs a múltból tanulás, nincs réselemzés helyette csak a humbug meg az a nagyot akarás. Ilyen mértékű változásra épeszű ember nem vállalkozik mert egyszerűen nem lehet kontrollálni. Az lesz a vége, hogy mindenbe beletúrnak de egyetlen ágazat sem lesz ahol végigvisznek vmit. Ágazati szinten 5 év alatt sztem nem lehet eredményt felmutatni, márpedig ahogy beszéltük a koncepciónál tartanak, hol van még az operatív terv?

'14ig biztos marad a trutyi aztán meglátjuk. Addig hirdethetjük az igét a fórumokon ez a minimum amit megtehetünk.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.22. 17:24:08

@tarackos:

Nos igen, a példamutatás!

De akinek nem tanították meg, és mégis szemetel, arra vajon rászól-e az, akinek igen, rá mer-e szólni, egyáltalán: nem megy-e tovább egy vállrándítással, hogy ez nem az én dolgom???

Egy német, egy svéd, agy osztrák, egy holland, de még egy szingapúri (!, ott vagy 100 dolcsi a szemetelési bírság, és irtó komolyan veszik!) is rád szól, mert úgy gondolja, hogy joga van tiszta városban, országban élni, miután adót fizet, de nemcsak az államtól várja ezt el, hanem a másiktól is, és viszont. Azaz tiszteletben tartják a magán- és a közös tulajdont is, mert érdekük, és a szemét sem áll hegyekben, no és olcsóbb is egy tiszta országot rendben tartani.
Logika, ész, igényesség és civilizáltság. A következő generáció pedig ebbe nő bele, és ez már a példamutatás esete - amit te írtál. De ehhez ezt el kell kezdeni.

Igen, stratégia kell, és nem 4 évre. Ha lenne egy legnagyobb közös osztó és egy léegkisebb közös többszörös alapú közös nevező, egy elfogadott rubikon, akkor nem fordulhatna elő, hogy kormányváltáskor 180 fokos fordulat köbetkezzék be, mert azonnal megszólalna az ellenzéki, civil sziréna, és legalábbis legkécőbb 4 év múlva ez a társaság a levesbe.

Na, ezért ugatom és mindig azt, hogy a pártérdek csak másodlagos, s aki nem rövidtávon lát, és nem megélhetési "politikusoskkal" beszi magát körbe, az e szerint is cselekszik.

22 év alatt láttuk ezt itt bárkitől is???

Most lépnem kell, de este még bekukkantok.

Üdv!

tarackos 2011.07.22. 17:49:58

@Zébácsi: Sajnos nem mer rászólni. Én a németektől kaptam két tockost -mert bicikli úton sétáltam és elsőre nem vágtam miért van mindenféle krick-krack felfestve a járdára- harmadikra már nem volt szükség. Sógorok meg simán nekivágtak a mozgólépcső oldalának mikor nem soroltam jobbra, egyszer volt rá szükség. (nézd meg bp-n mi van) Elsőre majdnem felrúgtam a biciklist, végül hagytam, mert igaza van.

Civilizáltság vagyis kultúra. Multinál, pénzzel fegyverrel paripával sem terveztünk kultúraváltást 5 évnél rövidebb határidővel. Ezt kellene megértetni, ha 20 év alatt csak itt vagyunk, ami semmivel sem jobb mint '90ben, akkor bizony 20nál több kell ha előrébb akarunk jutni. Azaz nem lehet 4 évben gondolkodni. Ezt sztem bárki megértené ha lenne aki elmondja. Egyébként '90ben elmondták, akkor 20 évet saccoltak, csak hát akkor is csak az életszínvonalról papoltak, mintha csak a pénz boldogítana.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.22. 19:55:06

A korrupciós bűncselekmények összefoglaló elnevezés, mely több bűncselekményt jelenthet: hivatali és gazdasági vesztegetés (Btk. 250-255/A. §), vesztegetés feljelentésének elmulasztása (Btk. 255/B.§), befolyással üzérkedés (Btk. 256. §), közérdekű bejelentő üldözése (Btk. 257. §), vesztegetés nemzetközi kapcsolatban (258/B-D. §) és befolyással üzérkedés nemzetközi kapcsolatban (Btk. 258/E. §). Korrupciós jellegű bűncselekmények körébe pedig a választás, népszavazás, népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény (Btk. 211.§), a hivatali visszaélés (Btk. 225.§), a bűnpártolás (Btk. 244.§), a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése (Btk. 288.§), gazdasági titoksértés (Btk. 300.§) és a hűtlen kezelés bűncselekmények (Btk. 319-320.§) tartoznak. Ezek a bűncselekmények nem feltétlenül valósítanak meg korrupciót, de azokhoz gyakran kapcsolódnak. (Részletesebben lásd: Az ezredfordulót követő bűnözési helyzet, IRM Statisztikai és Elemző Osztály, Budapest 2010.)

merjtenni.hu/jogi-kisokos/buntetoeljaras/

Lew Archer 2011.07.22. 21:34:22

@málnási:

Itt összesen annyi történt, hogy egy vidéki politikus a hatalmát próbálta verbálisan fitogtatni, az élet bármely területén nap mint nap találkozhat ezzel a magatartással. Természetesen lehet olyan morális mércét elhelyezni, amin ez a viselkedés nem csúszik át, sőt, lehet a politikusokkal kapcsolatosan teljesen rigorózus elvárásokat támasztani, csakhogy akkor nem fog tudni olyan létszámú politikai garnitúrát felállítani, amelyik alkalmas az ország irányítására.

Itt megint a régi balos értelmiségi félrevezetés működik, egy általuk elképzelt és elvárt, nem létező állapotot vetnek össze egy valóssal, és a saját elképzeléseiket nyilvánítják jobbnak a létező helyzettel szemben.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.22. 21:42:59

@Lew Archer: nem. itten annyi történt, hogy megint megnyilvánult, hogy a választók hülyítésének paravánja mögött mit rejteget egy párt. mindegyik. a hatalom ilyen.

Lew Archer 2011.07.22. 21:58:21

@málnási:

Dehogy, dehogy. A választók nem azért szavaztak a Fideszre, mert erkölcsösebbnek gondolták amazoknál, hanem mert amit az MSZP-SZDSZ csinált, az láthatóan nem működött.

A hatalom egyébként a szuverén döntésről szól.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.22. 22:24:29

@málnási: @Lew Archer:

Ne b*ssz*tok meg! Két, korosodó p*cs fantáziál a "hatalomról"! :-D

Igyatok inkább egy kis termelői tokaji furmintot, én is azt teszem:-)

"Magyar Katolikus Lexikon > H > hatalom

(...)

A ~ erkölcsi értéke. A ~ önmagában erkölcsileg közömbös, nem jó és nem rossz: minőségét attól kapja, aki él vele. Maga a ~ra törekvés jó, mert az ember istenképisége mutatkozik meg benne az uralkodásra szóló parancsnak megfelelően (Ter 1,28-29). Rosszá válik a törekvés a ~ gyakorlására, ha a cél, amit megvalósít, nem illeszkedik az erkölcsi rendbe, azaz sérti az isteni törvényt és mások szabadságát. Az ilyen hatalom valójában →hatalmaskodás, mely erőszakot vesz embereken és dolgokon egyaránt, s a „hatalmi politikában” és a „hatalmi államban” testesül meg. - A ~ birtokosai ki vannak téve a kísértésnek, hogy kíméletlenné, személytelenné, gátlástalanná váljanak. Ezért mindig feladat a ~ fölötti uralkodás. A ~ csak akkor tartható féken, ha korlátozza az erkölcsi alapokon álló →jog, a személyi méltóságból fakadó szabadság , s nem egy kézben van, hanem megosztott (→hatalmi ág) és a kisegítés elvéhez igazodik (→szubszidiaritás). - Sajátos nehézség, hogy a gazd. és pol. ~ mindig támadóan lép föl a ~ egyéb viselőivel szemben, uakkor természete szerint közcélok megvalósítására van rendelve. Ez az elesett emberi természetből (→áteredő bűn) fakadó állapot csupán a ~ fékentartásával nem oldható meg. - 6. Az ikgr-ban a ~ jele a fölemelt →kéz. _nbsp; **

(...)"

ü
bbjnick ;-)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.22. 22:42:10

@bbjnick:
ezt majd akkor, ha a katolikus lexikon kormányoz, faszikám! :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.22. 22:59:02

@málnási:

No, látod, Franco még tudta, hogy az Egyház nélkül csak a saját p*cse felett hatalmaskodhat vagy még afölött sem --- úgy látszik, ez a tudás mára kikopott az agyacskákból.

ü
bbjnick

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.22. 23:09:33

kicsit szánalmas ez az írás

Goompah 2011.07.22. 23:24:01

@Zébácsi: "A ház körül csodás kis kertecske van (ill. lenne), de nem hazudok, a rengeteg csikktől, söröskupaktól, csoki papírtól már nem látszik a fű (pedig van a bejáratnál szemetes). Szörnyen néz ki. A boltos nem tud vele mit kezdeni, egy ideig igyekezett rendben tartani e terciát (pedig nem az övé), de a sok lúd disznót győz elv érvényre jutása láttán feladta. Különben is, azokból él, akik odaszemetelnek"

Ez érdekes, a társasház helyében felszólítanám a boltost a környező hely tisztán tartására, ha pedig erről nem gondoskodik, akkor felmondanám a bérleti szerződését. Vagy ha a sajátja, akkor per és ráverném a rendszeres takarítás költségét, hiszen a sok szemét az ő üzleti tevékenységének eredménye. ényledg érthetetlen a lakók közömbössége.

Goompah 2011.07.22. 23:25:40

@tesz-vesz: Valóban elég gyenge írás, eddigi tapasztalatom szerint Kottász a Mandiner leggyengébb szerzője.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.22. 23:38:00

@tevevanegypupu: túl sokat tud a többiekről, biztos.
dehát amúgy se rúgnák ki, Bagó is milyen szép kárriert futott be. a csodálatosan független, nem posztkomcsi bíróság is felmentette

meghát tudod milyen nehéz gombnyomogató majmokat találni a parlamentbe?
az apja is jó káder volt. személyes jóbarátja horn gyulának, az ilyenek mind-mind jó pontok a fidesznél. ilyesmik.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.22. 23:48:51

@bájgúnár: forradalomhoz nagy elnyomás is kell. vagy vmi közös pont. 2006-ban közelebb voltunk hozzá mint most, de én most is benne lennék, jó ötletnek tartom.
1848-ban tettlegésig fajult az, ha vki ellenünk volt
zichy ödönt koknrétan azonnal felköttette Görgey, mikor nem a magyarok oldalára állt az. így nem volt annyi nyávogó

56-ban konkrétan elnyomó rendszer volt, csengőfrász, ott kipattant a szikra, és felszabadultan gyulladt ki az elfojtott félelem.

hogy miért nincs forradalom most? mindegyik oldal hazudozik összevissza, a demokráciának és szólásszabadságnak
most pl a fideszes szavazók a forradalom hátráltatói. nem ismerik fel, hogy ugyanúgy bolsevik gyökerű a fidesz, mint az szdsz, mint az mdf. a lefektetett kereteket nem lépi túl. így nem lehet nemzeti érdekeket szolgálni, buta mint a föld, kommunistavédő, bankárti, hitelpárti.
de ma leginkább azért nincs forradalom, mert az élet azért áramlik, megyeget, vegetál, de valahogy mégis meg lehet élni, a munkahely, a fizetés nagy úr, senki nem akar éhenhalni, vagy elveszíteni a biztos egziszteniciáját, ezért mindig fiatalok a forradalom kirobbantói, akiknek nincs gyerekük, nincs kit félteni, nincs állandó jövedelmük. nem ismerik az emberek a valós helyzetet, minél inkább rosszabb a nevelés az iskolában, minél kevesebbet tudnak, annál könnyebben lesznek érdektelenebbek és kezelhetőbbek a tömegek. stb

tevevanegypupu 2011.07.22. 23:59:55

@tesz-vesz:

Hat ilyen a politika, parterdek es barati kapcsolatok. Az egyik legjobb gyerekkori baratom nekem is vadkommunista volt, de ez nem zavar bennunket egyaltalan, pedig valtozatlanul mszp szavazo..A politikusok a szinfalak mogott joban vannak ez is ketsegtelen, a szinjatekot nekunk rendezik. De ettol meg nekunk lehetnek elveink nem igaz?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.23. 00:00:18

@Viktus: hát itt most egy látszat szigor volt a jobbiknál, "lássátok milyen keményen bánunk mi a korruptakkal" jelszóval. nagy a hatásvadász szerepe, szerintem kevés köze van az igazsághoz.
rosszul járt el vona

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.23. 00:07:27

@tesz-vesz: meg pozicíóharc is biztos van benne, látom itt is a férgese kerül fölülre, csak idő kell neki

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.23. 00:19:37

@T. D.: ez elég durva. nem tudtam, hogy Szálasit élteti

mindenesetre ezen csak a belterjesek rettennek meg, attól még derék ember ez az Orosz, derék tettekkel, egy pici beütéssel csak

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.23. 00:23:59

@Goompah:

Lehet, hogy lakóközösség egy (hangadó) része okozza piszkot, s emiatt hunynak szemet eme szemét felett? Tökmindegy, borzasztó az egész.

Na, és igen, erről beszélek: a fél ország bevette a leszarom tablettát.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.23. 00:33:03

@GGG77: ezt hogy érted? mit kéne tenniük?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.23. 00:37:03

@árnyékgyuri: na, a komcsik kinevezik a komcsikat a ranglétrán, a magyar, a nemzeti liberális meg marad ahol volt.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.23. 02:05:36

@tesz-vesz: "de ma leginkább azért nincs forradalom, mert az élet azért áramlik, megyeget, vegetál, de valahogy mégis meg lehet élni, a munkahely, a fizetés nagy úr, senki nem akar éhenhalni, vagy elveszíteni a biztos egziszteniciáját, ezért mindig fiatalok a forradalom kirobbantói, akiknek nincs gyerekük, nincs kit félteni, nincs állandó jövedelmük. nem ismerik az emberek a valós helyzetet, minél inkább rosszabb a nevelés az iskolában, minél kevesebbet tudnak, annál könnyebben lesznek érdektelenebbek és kezelhetőbbek a tömegek. stb "

Így van. Az általad leartak tökéletes lenyomatai a lényegnek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.23. 09:24:54

@Goompah: nyilván ezután már meg kéne indulni az nyomozati eljárásnak, hogy tényleg
a jobbiknak mindenképp feljelentést kell tennie, hogyha nem indul el magától az ügy, de nem látnám, hogy mozgolódnának

fenyegetés az megtörtént. ahhoz nem kell tett is.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.23. 09:30:37

@reálisan: szóval nem a fidesz fakad egy tőről az liberálisokkal és kommunistákkal, hanem a jobbik?

hiába a fidesz védi a kommunistákat, ez az apró tény nem zavar ugye?
már az előző posztnál is láttam, hogy túl sok a színes golyó az agyadban

Goompah 2011.07.23. 12:14:46

@tesz-vesz: Nem vagyok jogász, komolyan nem tudom, milyen esetekben büntetendő már a fenyegetés is. A halállal való fenyegetés tudtommal büntetendő, de nem hiszem, hogy azt büntetik, ha valakit azzal fenyegetek meg, hogy pl. ellopom valamely vagyontárgyát. (Ha egy feltétel teljesítéséhez kötöm, akkor zsarolás, de ha csak úgy mondom neki, akkor szerintem nem.)

De ez számomra azért lényegtelen, mert Balázs így is, úgy is bebizonyította, hogy egy jellemtelen, kiskirálykodó, szemét alak, aki visszaél a hatalmával. Azért örülnék, ha ezért rá lehetne verni valami büntetést. Vagy legalább kirúgnák az összes posztjáról, de attól tartok, ez sem fog megtörténni, mert a Fideszben nagy becsületük van a csinovnyikoknak. :( Látod, azóta is a Fidesz gyakorlatilag agyonhallgatja az esetet.

Persze sejtjük, hogy a dolgok így mennek olyankor is, amikor az illető politikus nem olyan hülye, hogy szinte magnóra mondja a fenyegetését.

Lew Archer 2011.07.23. 14:41:39

@bbjnick:

Én sajnos nem ihatok.

A katolikus lexikon meghatározásával nincs bajom. Itt azzal jön a felfordulás, hogy az értelmiség eleve annak a gondolatától is irtózik, hogy valakinek hatalom legyen a kezében. Ha pedig elkerülhetetlen, akkor elvárja a lépésenkénti egyeztetést és minden döntéshez az értelmiségi jóváhagyást, valamint minden pillanatban minden részérdekkel való tökéletes összhangot. Így nagyjából semmit nem lehet csinálni persze.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.23. 17:53:02

@bbjnick:
franco nagyon jól használta a spanyol lelkeket mélyen átjáró hitet és egyházat, de azért csak bojt volt a rezsim faszán az egyház. a magyar limonádé katolicizmus /de főleg a pártja/ meg hát ilyen bánásmódot érdemel, amilyet. :)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.23. 17:54:04

@Lew Archer:

'Én sajnos nem ihatok."

nocsak, maga is elitta a máját a nagy polgári visszafogottságában? :)

Lew Archer 2011.07.23. 18:29:27

@málnási:

Mondjuk úgy, hogy megittam már a magamét :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.25. 15:11:22

@Lew Archer:

"Itt azzal jön a felfordulás, hogy az értelmiség eleve annak a gondolatától is irtózik, hogy valakinek hatalom legyen a kezében. Ha pedig elkerülhetetlen, akkor elvárja a lépésenkénti egyeztetést és minden döntéshez az értelmiségi jóváhagyást, valamint minden pillanatban minden részérdekkel való tökéletes összhangot. Így nagyjából semmit nem lehet csinálni persze." --- írja.

Hol az az értelmiség? A baloldalon már csak néhány totálisan leszerepelt, végletesen elhiteltelenedett expolitikus, szagértő, zugfirkász és félőrült mozgalmász mocorog, azok sem túl nagy meggyőződéssel, a jobboldalon pedig a semmi és a semmi plusz Nemcsák Károly...

Hol az az értelmiség, ami akadályozhatja az érdemi kormányzást?

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.25. 15:24:54

@málnási:

"franco nagyon jól használta a spanyol lelkeket mélyen átjáró hitet és egyházat, de azért csak bojt volt a rezsim faszán az egyház. a magyar limonádé katolicizmus /de főleg a pártja/ meg hát ilyen bánásmódot érdemel, amilyet. :)" --- írod.

Franco hívő ember volt, ha nem lett az, akkor nem tudta volna magáhozragadni és közel negyven évig birtokolni a hatalmat . Mondom hívő ember volt.

"és csing csang úr megfejti neked a lázárorbán ügyet!" --- írod.

:-D (...) :-D (...) :-D ... Csing Csang vérbeli kínai arc:-D

Nem tudom, emlékszel-e, mit mondott Orbán miniszterelnök Balog miniszterelnöki tanácsadónak, amikor ő (Balog) --- Orbán miniszterelnök kérésére --- a "Ne ölj!"-parancsolat értelmét próbálta kibontani neki (Orbánnak)?

"Ha ilyen bonyolult, akkor hagyjuk!" --- ezt mondta (mint Balogtól tudhatjuk).

ü
bbjnick

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.25. 15:36:46

@bbjnick:

persze, hogy hívő volt. és nagyon jól használta az egyházat. annak megelégedésére, így isten megelégedésére is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.25. 17:13:23

@málnási:

"hívő volt. és nagyon jól használta az egyházat. annak megelégedésére, így isten megelégedésére is" --- írod.

Hohó! "Interpretációs kérdés"?:-D

Nagyon jól használta az Egyházat vagy nagyon jól szolgálta az Egyházat? Egy katolikus pontosan tudja, hogy ez a két dolog ugyanaz (az Egyházzal a viszonyunk jó, csak egyféleképpen lehet) ezért nem is fogalmaz úgy, hogy "nagyon jól használta az egyházat".:-)

ü
bbjnick

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.25. 17:37:58

@bbjnick:
azt azért sejthetjük, hogy egy franco méretű államfőben azért legalább két lény dolgozott, a katona, az államfő, és a katolikus. baszki ez mán három, na mindegy, szóval nem biztos, hogy ezek mindig egymásba kapaszkodtak és ha nem, hát akkor a katolikus uralkodott. egy katolikus államférfi több is, kevesebb is mint egy katolikus. eh, tudod te eztet.

evil overlord (törölt) 2011.07.25. 21:59:04

@bbjnick: Khm, szép kis hívő. Tudja, a polgárháborús fehér terrorra gondolok (igaz, volt vörös terror is, de azok komcsik voltak, tőlük másra nem is lehet számítani).
Koba vagy harminc évig volt hatalmon, pedig ateista volt. Jó, egy ideig papi szemináriumba járt, de kirúgták.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.25. 23:34:49

@evil overlord:

Olvasson utána, mik történtek Spanyolországban 1931-től, a királyság megbuktatásától, Franco fellépéséig. S olvasson bele Orwell vagy Simone Weill polgárháborús emlékirataiba. Nekem nem feladatom Francót védeni, de a tetteiből nyilvánvalónak tűnik, hogy elsődleges és legfontosabb céljának Spanyolország megmentését tartotta. Lényegében megtartotta a királyságot és amikor egy arra alkalmas személyt talált, akkor ráhagyományozta a hatalmat. Ami pedig a polgárháborút illeti: a polgárháborút nem ő robbantotta ki, mikor ő fellépett a polgárháború a köztársaságiak között már gyakorlatilag zajlott. Én el tudom képzelni, hogy egy hívő ember, abban a helyzetben úgy cselekszik, ahogyan Franco cselekedett (természetesen, nem volt hibátlan, s biztos vagyok benne, hogy számos tettét, bizonyos időtávlatból, felül is bírálta, de jószándékában én nem kételkedem).

És: "Koba vagy harminc évig volt hatalmon, pedig ateista volt. Jó, egy ideig papi szemináriumba járt, de kirúgták." ---írja.

A Gazda (Koba) keményen hitt a Történelmi Szükségszerűségben és abban, hogy őt a Történelmi Szükségszerűség ültette oda, ahol van és nagy célja van vele (mármint a Történelmi Szükségszerűségnek, vele, Josziffal).

Ha összehasonlítjuk a két diktátort, Francót és Sztálint, azt hiszem, elég világosan kiütköznek a két személyiség és a két hit nyilvánvaló különbségei.

ü
bbjnick

evil overlord (törölt) 2011.07.28. 13:46:12

@bbjnick: Tudom, hogy az ottani Lenin-fiúk bokáig tapostak a vérben. Azonban ez nem menti a reakció által elkövetett hasonló tetteket.
Ha Franco nem akarta volna megtartani a hatalmat, akkor még életében lemond.
Kobát azért hoztam fel, mert ön azt írta, hogy:
"Franco hívő ember volt, ha nem lett az, akkor nem tudta volna magáhozragadni és közel negyven évig birtokolni a hatalmat "

"Én el tudom képzelni, hogy egy hívő ember, abban a helyzetben úgy cselekszik, ahogyan Franco cselekedett"
Az inkább haljon meg száz ártatlan, mint egy bűnös megússza az NKVD módszere, nem egy hívő keresztényé. A keresztényi megoldás a vörös terroristák elfogása, bíróság elé állítása (és felkötése) lett volna.

Amúgy világos, hogy Franco és Sztálin teljesen más fából volt faragva: Franco nem volt szociopata.

evil overlord (törölt) 2011.07.28. 16:20:34

@málnási: Ebben az esetben csak egy dolgot nem értek: a falangisták mitől jobbak, mint a komcsik? A hullák száma nem ér (a véralgebra gusztustalan, teljesen mindegy, hogy ki űzi).

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.28. 16:34:03

@evil overlord:
nehéz nekem erről. tudja, hogy mi a véleményem az ölésről.
viszont a történelmet vérrel írják, hogy közhelyesen fejezzem ki magam.
ha pusztán aztat nézi, hogy ezek is, meg azok is öltek, akkor a dilemmája jogos. de sajnos ölni kell a jó ügy érdekében. és ebbe még a politikai gyilkosság is belefér, nemhogy a háború. szomorú dolgok ezek.
a legutóbbi idők óriásai, mint franco és pinochet csak vérrel tudták megmenteni a világot a kommunizmus elképesztő expanziójától.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.28. 19:15:25

@evil overlord: @málnási:

"(...)

HENRIK KIRÁLY.
Valóban, a francziák húsz franczia koronást tehetnének egyre, hogy megvernek bennünket, mert ők azt saját vállaik közt hordozzák. Hanem hát angolra nézve nem árulási bűn franczia koronást verni s holnap maga a király is hamis pénzmetszővé leend. (Katonák el.)
Csak a királyra! Éltünk’ s lelkeinket,
Adósságinkat, aggó hölgyeinket,
Gyermekinket s bűnünket a királyra!
Nekünk viselni kell mind.
Oh kemény sors! nagyság ikertestvére,
Melyért liheg minden bolond, a ki
Nem érez mást, csupán önön baját!
Mily sok vigaszt nélkülöz a király,
Mit egy közember élvez?
S mit bír, mit egy közember is ne birna,
A pompán, az örök pompán kivűl?
Mi vagy te vajon, bálvány-pompa, mi?
Mi istenség vagy, hogy több földi kínt
Szenvedsz magad, mint hódolóidnak adsz?
Mi a díjad? mi a bevételed?
Oh pompa! értéked’ mutasd nekem!
Imádásodnak mi a szelleme?
Egyéb vagy-e, mint rang, fok és alak?
Félelmet, áhítást keltesz sokakban,
És félve, nem vagy oly boldog soha,
Mint félelmökben ők!
Italod, édes hódolat helyett,
Mérges hizelgés. Oh! légy csak beteg,
Te nagyság! s kérj pompádtól enyhülést:
Hiszed, hogy a forró láz eltünik
A hízelgés lehelte czímekért,
S megszűnik a mély bókolás előtt?
Midőn a koldus térdinek parancsolsz,
Parancsolhatsz egészségének is?
Oh nem, te büszke álom,
Mely egy király nyugtával oly ravasz
Játékot űz’sz! Király vagyok, ki jól
Ismerlek, és tudom, hogy balzsam és
Jogar, meg alma, kard, bot s korona,
Aranynyal, gyöngygyel átszövött palást,
Vagy a király előtt futó sürű czím,
A trón, a melyen űl, a fény hulláma,
Mely e világ magas partját veri,
S mind, mind e fényben úszó pompa nem
Szenderghet a király ágyában oly
Üdítőn, mint egy hitvány szolga, ki
Megtelt gyomorral és könnyű kedélylyel
Nyugodni tér, evén száraz kenyért:
Sohsem lát ő pokolszült, rémes éjt,
Mert, mint cseléd, nap keltétől napestig,
Phoebus láttára izzad és egész
Éjen Elysiumban szendereg;
Másnap a szürkülettel újra ébred
S lovára segiti Hypériont;
S ekként kiséri e mindig futó
Évet sírjába hasznos működéssel;
S ha pompa nincs, ily pór, ki napjait
Küzködve tölti s alva éjeit,
Előnyben volna egy király felett.
A szolga, a közbéke tagja lévén,
Élvezi azt, de alig fogja fel,
Mily ébren óvja a király a békét,
A mely legüdvösebb a pórra nézt.
Erpingham jő.

ERPINGHAM.
Távoztodon aggódva főbbjeid,
A táborban keresnek.

HENRIK KIRÁLY.
Jó öreg,
Gyűjtsd össze sátoromba őket: én
Előtted ott leszek.

ERPINGHAM.
Meglesz, uram. (El.)

HENRIK KIRÁLY.
Aczélozd meg, oh csaták istene!
Harczosaim szivét; ne töltsd be őket
Félelemmel; ragadd el tőlök itt
A számadás érzékét, hogyha tán
Az ellen száma nyomná lelköket.
Csupán ma ne, uram! csupán ma ne
Emlékezzél atyám bűnére, melyet,
Koronáját szerezve, végbevitt.
Richard testét én újra eltemettem,
S több bánatos könyűt ejték reá, mint
Vér-csöpp abból erőszakkal kifolyt.
Ötszáz szegénynek évi díjt adok,
Hogy sorvadt karjokat kétszer naponkint
Emeljék ég felé bocsánatért;
S két kápolnát építteték, a hol
Komoly, tisztes papok éneklenek
Richard lelkéért. Többet is teszek;
Bár mind, a mit tehetnék, mitsem ér,
Következvén rájok bocsánatesdő
Bűnbánatom.
Gloster jő.

(...)"

ü
bbjnick

evil overlord (törölt) 2011.07.28. 21:57:32

@málnási: "de sajnos ölni kell a jó ügy érdekében. és ebbe még a politikai gyilkosság is belefér, nemhogy a háború. szomorú dolgok ezek."
A moralizáló válasz: ha az ember a Gonosz ellen annak eszközeivel harcol, maga is azzá válik.

A pragmatikus válasz: már Machiavelli is megírta, hogy a kegyetlenkedő uralkodót meggyűlöli a nép. Ha komolyabb válogatás nélkül elkezd civileket gyilkolászni a vezető, az kontraproduktív. A "jó" politikai gyilkosság bár félelemkeltő, de nem jár másodlagos károkozással. Jó példa rá a Litvinyenko-gyilkosság, amitől bizonyára az eleven bélsár is belefagyott Litvinyenko barátaiba.

"a legutóbbi idők óriásai, mint franco és pinochet csak vérrel tudták megmenteni a világot a kommunizmus elképesztő expanziójától. "
Érzésem szerint Allende ugyan bőven baloldali volt, de nem volt kommunista. Ráadásul D-Amerikában más az emberek hozzáállása a kapitalizmushoz mint pl. Európában (ti. ők a szerszámnak inkább a rossz oldalán álltak).
A balfasz amerikaiknak pedig szinte mindig sikerült valami címeres gazembert támogatniuk a baloldali előretörés ellen, ami hol bejött (Korea, miután az össszes komcsigyanúst kinyírták az amcsik vállvonogatása mellett), hol nem (Kuba, Vietnam).

@bbjnick: Az uralkodás terheire utal?

bz249 2011.07.28. 23:08:05

@evil overlord: Allande a lelke melyen fasiszta lett volna, azonban 1970-ben ez nem volt igazan meno, es nemzetkozileg total buko lett volna (Spanyolorszagban USA tamogatassal lehetett fasisztaskodni, azonban Allande ugye eppen az USA-val szemben kivanta magat meghatarozni) szoval maradt a masik lehetoseg a komenizmus.

A kovetkezmeny Chile totalis osszeomlasa lett, es amikor Allande bizalmasa (tekintve, hogy Agusto José Ramón karrierje eppenhogy felivelt a komcsik alatt ellentetben Francisco y Bahamondeval akit kigortak a Kanari-szigetekre) megkapta az infot, hogy nem feltetlen elleneznenek egy katonai hatalomatvetelt akkor lepett.

Egyebkent allitolag a chilei katonai paradek a legjobbak a vilagon
www.youtube.com/watch?v=7RJjBGa_2bU&feature=related
www.youtube.com/watch?v=T-YtSmY3VYI

es Augusto kedvence:
www.youtube.com/watch?v=d_ZZ-aMLY4g

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.29. 06:33:56

@evil overlord:

"Az uralkodás terheire utal?" --- kérdezi.

A hatalomgyakorlásra, mint létállapotra.

S ha már V. Henrik (a király álruhában beszélget katonáival:-)):

"(...)

VILLÁM.
Melyik kapitány alatt szolgál kend?

HENRIK KIRÁLY.
Erpingham Tamás alatt.

VILLÁM.
Jó öreg parancsnok, derék, nyájas úri ember. Ugyan hogy gondolkozik ő a mi állapotunkról?

HENRIK KIRÁLY.
Hát úgy, mint homok zátonyon a hajótöröttek, kik várják, hogy a legközelebbi hullám elsodorja.

BÁTOR.
Nem mondta ő el e gondolatát a királynak?

HENRIK KIRÁLY.
Nem; de nem is szükséges. Mert, hogy kimondjam kendteknek, biz én azt hiszem, a király is csak olyan ember, mint én magam: a viola neki is csak olyan illatos, mint nekem, az ég boltja neki is csak úgy mutatkozik, mint nekem, érzékei szintúgy emberi természetűek; s pompájától megválva, meztelenségében ő is szintúgy embernek tűnik föl, s habár gondolatai magasabban járnak is, de mikor alá szállanak, csak olyan szárnyon szállnak alá, mint a mieink. Azért ha ő okot lát a félelemre, mint mi, bizony az ő félelme is csak olyan természetű, mint a mienk. Épen azért okosan még csak szinét sem közölhetni ő vele a félelemnek, nehogy azután meglátszván rajta, seregét is lehangolja.

BÁTOR.
Dejszen, mutathat ő színleg annyi bátorságot, a mennyit akar, de én azt hiszem, ily hideg éjszakán szívesebben ülne nyakig a Temzében s magam is vele, minden veszélynek kitéve, csak innen szabadulnánk.

HENRIK KIRÁLY.
Ucscsegéljen! úgy szólok a királyról, a mint érzek. Én azt gondolom, hogy ő sehol sem szeretne inkább lenni, mint a hol épen van.

BÁTOR.
No akkor, bár egyes egyedül volna itt! Úgy is biztos lehetne, hogy kiváltanák, s legalább a szegény ember élete megmaradna.

HENRIK KIRÁLY.
Én azt hiszem, mégis csak jobban szereti tán kend a királyt, mint sem azt kivánja, hogy egyes egyedül legyen itt; csak azért beszél kend így, hogy a más gondolatját kitapogassa. Én bizony sehol se halhatnék még szívesebben, mint épen a király körűl, mert ügye igazságos, harcza becsületes.

VILLÁM.
Ez már túlmegy a mi eszünkön.

BÁTOR.
Túl ám; vagy túlmegy azon, a miről mi kérdezősködhetünk: mert nekünk elég azt tudni, hogy a király alattvalói vagyunk. Ha rossz az ügye, eltörli abban a mi bűnünket a király iránt való engedelmességünk.

VILLÁM.
De ha ügye nem jó, magának a királynak gyülik meg a baja a számadással, majd mikor mindazok a lábszárak, karok és fejek, melyeket a csatában levágtak, összeforradnak az ítélet napján s mindnyájan fölkiáltanak: „Itt meg itt haltunk meg!” némelyek káromkodva, mások sebészt kiabálva, némelyek szegényűl hagyott feleségeiket, fizetetlen adósságaikat, mások neveletlenűl maradt gyermekeiket. Félek, kevesen halnak meg jámborúl, a kik csatában vesznek el, mert hogyan is intézkedhessenek valamiről keresztyénileg, mikor minden gondjok csak vér. No ha már ezek az emberek gonoszúl vesznek el, bizony melege lesz a királynak, hogy őket ide vezette: mert hiszen neki nem engedelmeskedni minden alattvalói rend ellen volna.

HENRIK KIRÁLY.
Így hát ha egy fiú, a kit az apja kereskedni tova küldött, bűnösen vész el a tengeren, annak gonoszsága terhét, a kend regulája szerint, az apjára kell hárítani, a ki őt elküldötte; vagy ha egy szolgát, a ki ura parancsolatjából pénzt viszen valahová, rablók támadnak meg s jóvá nem tett bűneiben múlik ki, kend az úr dolgát veti okúl, ha a szolga elkárhozik. De ez nem így van ám: a király nem köteles jót állani katonáinak különös végeért, sem az apa a fiáért, sem az úr a szolgájáért, mert hiszen nem kivánják halálukat, midőn szolgálatjokat kivánják. De meg aztán nincsen is oly király, a ki bármily hibátlan ügyét, ha egyszer kard élire kerűl a dolog, egészen hiba nélkül való katonákkal vívhassa ki. Némelyeket közűlök talán előre megfontolt szándékos gyilkosság vétke terhel; másokat az, hogy szüzeket csaltak meg az eskü megtört pecsétjével; másokat meg az, hogy a háborút tették védbástyájokká, midőn előbb már a béke szelíd kebelét rablással és fosztogatással feldúlták. No már, ha ezen emberek kijátszodták a törvényt s a természetes büntetés alól kisíklottak: elmenekülhetnek ugyan az emberek elől, de nincsen szárnyok elrepülni az Isten elől: háború az ő ostora, háború az ő bosszújának eszköze, úgy hogy itt a király eme viszályos ügyében a király törvényeinek előbbi megszegéseért bűnhődnek az emberek. A hol a haláltól féltek, életöket megmentették; és a hol mentve lenni óhajtanának, elvesznek. Ha tehát készületlenűl halnak meg, a király ép oly kevéssé bűnös az ő elkárhozásukban, mint volt előbb azon gonoszságokban, melyekért most lakolnak. Minden alattvaló kötelessége a királyé; de minden alattvaló lelke a tulajdon magáé. Azért a katonának úgy kellene tenni a háborúban, mint a betegnek az ágyban: minden porszemecskét le kellene mosnia lelkiismeretéről: ha így halna meg, a halál rá nézve csak nyereség lenne; ha meg nem halna, csak áldásosan múlnék el azon idő, melyben ily előkészületre tett szert, s annál, a ki megmenekszik, nem lenne bűn azt gondolni, hogy Isten ez önkéntes felajánlásért enged nekie időt, szemlélni az ő nagyságát s megtanítani másokat is, mikép kelljen előkészülniök.

VILLÁM.
Az már igaz no! Ha valaki gonoszúl hal meg, a gonoszság a maga tulajdon fejére száll! a király nem tartozik azért jót állani.

BÁTOR.
Én nem kivánom, hogy jót álljon értem, még is kész vagyok bátran megharczolni érette.

HENRIK KIRÁLY.
Magától a királytól hallottam, nem óhajtja, hogy kiváltsák.

VILLÁM.
Azt csak azért mondta, hogy jó kedvvel harczoljunk, de ha egyszer torkunkat metszették, kiválthatják azután őt, mi már nem leszünk azzal okosabbak.

HENRIK KIRÁLY.
Ha azt megérem, sohsem hiszek többé szavának.

VILLÁM.
No akkor ugyan be is fizet kend neki! Csak olyan vak lövésforma az valami ócska puskából, melyet szegény magányos ember elégedetlensége irányoz egy fejdelemre. Akár abba fogjon kend, hogy a napot jéggé változtatja, ha annak orczáját egy páva-farkkal legyezgeti. Sohsem hisz többé szavának! Ez ugyan oktondi egy beszéd.

HENRIK KIRÁLY.
Nagyon is kereken kioszt kend engemet: összetűznék vele, ha alkalmas volna rá az idő.

VILLÁM.
Jó; tűzzünk össze hát majd, ha megéri kend életben.

HENRIK KIRÁLY.
Nem bánom.

(...)"

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása