Tusványos 0. nap, Brassó
2011. július 20. írta: st.Ella

Tusványos 0. nap, Brassó

  Hogy minden olyan összenőjön, ami összetartozik, arra egészen keddig várni kellett, de Zulik kollégával úgy véltük, a hétfővel is kezdeni kell valamit. Úgy alakult, hogy már vasárnap este elhagytuk a fővárost és életünkben először belevetettük magunkat Transzilvánia rengetegébe. A cél Brassó volt, Románia második legnagyobb városa, amit a román vasúttársaság segítségével röpke 12 óra alatt el is értünk. (Számomra érthetetlen, hogy a nemzetközi vonaton a vasúti személyzet tagjai közül senki nem beszélt angolul, németül vagy magyarul, de a jó öreg kézzel-lábbal ordibálás most is bevált.)

  Idő hiányában nem olvastunk útikönyveket, és nem volt hiperokos telefonunk sem, hogy gyorssegélyt nyújtson, úgyhogy annyi infónk volt a városról, mint nagyjából mindenkinek: egykor főleg szászok lakták, egyedülálló a főtér sarkában meghúzódó Fekete temploma, és van Fehér és Fekete tornya is. Ma megyeszékhely, körülbelül 300 ezer lakossal, a pályaudvarról pedig egyenesen előre kell elindulni a centrum felé.

  Így is tettünk, és rá kellett jönnünk, ez is egy olyan város, ahol minden út a látnivalókhoz vezet. Az általunk Panel-sugárútnak nevezett, szocialista módra széles úton végighaladva jobbról is, balról is panelrengeteg fogadott minket a látóhatár végéig. Az épületeket szokatlan nonfiguratív minták díszítették, amiben útitársam Ceausescu elvtárs felemelkedésének történetét vélte felfedezni. Ahol elfogyott lábunk alól az út, az egyforma házak tömkelegében egy kis fából készült templomot találtunk, mintegy játszótéri kiegészítőt. Gyorsan fogadást kötöttünk, lesz-e benne panel elem. Bementünk: beton nem volt, de fröccsöntött oltár, lakkozott lambéria és nyomtatott szentképek annál inkább. Hamar belenyugodtunk, ez hát minden, amit itt mi látni fogunk: a beton felhasználhatóságának végtelen tárháza. Betonház, betonvirágláda, betonkerítés, betonszobor, betonjátszóterek.

  Tetszőlegesen haladtunk tovább, néha irányt váltva, csak amerre épp' úgy gondoltuk, valami szépet találhatunk. És bevált. Hipp-hopp a főtéren találtuk magunkat, ahol aránylag magas, de még elfogadható áron kényelmesen megreggeliztünk. A Fekete templom 10-kor nyitott és egyértelmű volt, hogy meg kell kockáztatni a három lej (180 Ft) belépőt. Bár egyikünk sem számít hozzáértőnek, a közép-európai gótika legdélkeletibb pontját jelentő műemlék különös bájával magával ragadott minket. Az anatóliai szőnyegek és az ismeretlen eredetű orgona fokozta a misztikus hangulatot, amit aztán a játszani nem tudó (vagy nem igazán akaró) orgonista tört meg.

  A Fekete és a Fehér torony közvetlenül a főtér fölé magasodott, nem volt nagy kihívás felmászni hozzá. A kilátás persze kárpótolt minket azért a kis fáradtságért is: vethettünk egy pillantást a távolabbi városfalra, a bástyákra, és a siklóra, amely elvileg a Panoramic nevezetű kilátóhoz cipelt fel turistákat (a helyiek fantáziája névadás terén enyhén szólva nem mutatkozott rendkívülinek.) A szemben lévő hegycsúcsról egy igazán impozáns BRASOV felirat köszönt vissza, szigorúan Hollywood analógiájára, azonos betűtípussal.

  Innen sétálgattunk megint csak az orrunk után, így is lépten-nyomon szebbnél szebb épületekbe és múzeumokba botlottunk. Turista alig akadt, nem volt tukmáló szuveníres, utcai lángos/kolbász árus is csak elvétve. Letérve a főbb útvonalakról a város harmadik arca is elénk tárult: a jobb-rosszabb állapotban lévő lakóházak, a domb csúcsán meghúzódó sírkert (a táblákon főleg német nevekkel), kanyargós utcák, ahol a leomlott útszakaszt javítás helyett inkább egyszerűen lezárták.

  Ebédként toltunk még egy itt népszerűnek számító shaormát, azaz a kebab helyi megfelelőjét. Stílusosan egy parkban tömtük be, utána majdnem beugrottunk a helyiek játékába, de láthatóan nem tetszett nekik, hogy nem vesszük komolyan a meccset.

  Mivel a városban egyetlen üzletben vagy étteremben sem működött légkondi, ilyen célból felmértük még a plázákat, aztán - helyismeret híján - a tervezettnél korábbi járattal Tusnádfürdő felé vettük az irányt. Indulás előtt megegyeztünk, elmondható, hogy Brassó megér egy hétvégét. Aztán a román személyvonat meleg levegőt fújó légkondija mellett, 40 fok körüli hőmérsékletben, a forrásponthoz közelítve összeolvadtunk a helyiekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr63079137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naecatavencu 2011.07.20. 17:34:27

Hù én is szivesen elütöttem volna egy délutànt Brassoban.

Viszont ezt leirva làtni kb olyan mintha elmesélném hogyan jöttem ma munkàba, kik voltak a buszon, és milyen szép az irodàm mert làtszik az Eiffel torony...

Remélem a tusnàdi produkcio jobb lesz.
Drum bun!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.07.20. 20:37:04

Nincs ott valami felvonó, amivel a hegyről élvezheted a városképet? Mintha úgy rémlene.....

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.07.20. 21:01:13

@neccharisnyás útonálló: Van. Siklónak nevezte el a kisiskolás a dolgozatában.

eN 2011.07.20. 21:04:38

@neccharisnyás útonálló: "vethettünk egy pillantást a távolabbi városfalra, a bástyákra, és a siklóra, amely elvileg a Panoramic nevezetű kilátóhoz cipelt fel turistákat"

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.07.20. 21:06:21

@Dr. Zerge: Lanovkának akartam először írni, de nem használok olyan szót, aminek számomra homályos az eredete. Sikló az nálam a budavári, a többi felvonó.

eN 2011.07.20. 21:07:53

Brassó belvárosa szép, sajnos a románok a maguk képére formálták az elmúlt 92 évben.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.07.20. 21:08:32

@Dr. Zerge: @eN: És vak is lennék. Itt fejeztem be mára a pötyögést a résztvevők kímélése végett. Csókom a dróton sütögessen.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.20. 21:15:02

oh, de bájos! gügyék a világban.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.07.20. 21:23:11

@eN: Azért azt szögezzük le, Brassó sosem volt színmagyar (de még abszolút többségű sem), volt a városnak mindig is jelentős oka román képűnek _is_lennie.

1910-ben a városnak 41.056 lakosa volt, ebből 17.831 (43,43%) magyar, 11.786 (28,71%) román, 10.841 (26,41%) német.

Ha valami rosszat tett neki, és a környéknek, az a németek - szászok - eltűnése. Meg persze, mint egész erdélyországnak a régimódi multikulti konzekvens, több lépcsős kiirtása.

Illetőleg nem illetném bármelyik bolsevik rezsim településfejlesztését a vonatkozó náció dehonesztálásával román, vagy csehszlovák, vagy éppen magyar saját képre formálással. Ha másért nem, hát mert akkor Szolnok, vagy Zegerszeg, vagy Salgótarján etc. volna a magyar kép, amin én simán be tudnék sértődni.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.07.20. 21:28:23

@neccharisnyás útonálló: Nyilván. A felvonó az felvonó - én megengedem: lanovka - , a sikló meg sikló. De ennyit tudni nem kritérium, már itt sem, hogy zsurnálidióta lehessen az ember gyereke. Sajnos. Pláne sajnos, elmegy életében először Brassóba, és baszik utánaolvasni, ott sem tájékozódik, kóvályog a városban, szar helyeken szart eszik, és még le is írja a maga nem meglepően egyszeri módján... Tömegek kora, vagy mi a faszkarika.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.20. 21:32:07

ha brassói emeltyű sikló, akkor minden üdítő kóla. a jaffa=szőke kóla. :)

jan 2011.07.20. 22:46:20

Ez a poszt tényleg kritikán aluli. Mi a f*szért ír olyan ember posztot a mandineren Brassóról, akinek az átlag egyetemet végzett embernél _kevesebb_ ismerete róla.

Ottjártában meg bolyong, mint egy fogalmatlan hülye, megnéz két tornyot meg három templomot (de persze az építészethez sem ért semmit, be is vallja), a Cenkre nem megy fel, inkább hamarabb felül a buszra, mert nincs lékkondi. Ott van Brassóban, és a légkondit keresi...

"Idő hiányában nem olvastunk útikönyvet": a 12 órás vonatút alatt nem lett volna idő elolvasni? Én szégyellném magam, ha ilyen idétlen, nyegle módon járnék be egy Brassó-kaliberű történelmi várost, nem hogy posztot írnék róla.

Hogy Brassóról ennyit bírt összehozni a mandiner gárdája 2011. július 20-án, az botrányos. Ennyire nincs uborkaszezon, hé!

DózsaGyörgyunokája 2011.07.20. 23:01:34

hát igen
Brassó a Kárpát-medence egyik legszebb városa
ehhez képest ez a poszt szánalmas, szinte meggyalázása Brassónak
emlékeztet a klasszikus történekre az agyhalott amerikai turistákról, akik Európába látogatnak

szubjektiv 2011.07.21. 00:23:37

Ez a poszt elég szánalmas. Van valami olyan mondás, hogy ha halgattál volna...
"(Számomra érthetetlen, hogy a nemzetközi vonaton a vasúti személyzet tagjai közül senki nem beszélt angolul, németül vagy magyarul, de a jó öreg kézzel-lábbal ordibálás most is bevált.)" A vasúti személyzet tagjai alatt a kalauzt tetszik érteni?:D

De mi az a shaorma?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.21. 06:17:13

@szubjektiv: "De mi az a shaorma? "

Döner, gyros, ilyesmi. Csak hát arrafelé az arab/héber shawarma után így hívják (a szó egyébként török eredetű: çevirme). Mondjuk autentikusabb lett volna a kishölgynek egy ciorbă de burtă-t tolni.

homoródkarácsonyfalváért 2011.07.21. 11:30:01

Kedves st.Ella, kedves Mandiner!
Ilyen posztokat legyenek szívesek írni a világ egy másik pontjáról, ha lehet, ne Erdélyről. Rémisztő volna, ha a "mai fiatalok" st.Ella sekélyes gondolataiból ismernék meg Erdélyt. Ráadásul a szerző-nos, hogy is mondjam-nem egy írásművész.
Talán ha figyel a szerző a következő 5-6 Tusványoson, mindenképpen kapjon lehetőséget, hogy írjon Erdélyről.
Az pedig, hogy Brassó megér egy hétvégét, kifejezetten sértő az erdélyieknek, meg akik szeretik azt a magyar hazát.
(A Fekete-templom pedig nem a közép-európai gótika, hanem a gótika utolsó temploma délkelet felé. Jó lett volna az útikönyvből pontosan másolni.)
A posztot javasolom a Galamusra megküldeni, ott mindenképpen szinvonalat képviselne.
süti beállítások módosítása