Hurtigruten - A norvég hazaút
2011. június 22. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Hurtigruten - A norvég hazaút

  Tegnapra, a nyári napfordulóra ért Norvégia északi csücskére a Hurtigruten társaság Nordnorge nevű óceánjáró hajója. Útját két és félmillióan követték a 4,6 milliós Norvégiában a folyamatos, élő tévéadásnak köszönhetően. Bergentől Kirkenesig tartott 134 órán át tartó útja, mely során 4716 kilométert tett meg a fjordok alig lakott országának lélegzetelállító tájain, ahol az év ezen szakaszában le sem megy a nap.

  Nemrég még az őskonzervatív norvég királyi alkotmányt elemeztük rémüldöző balliberálisoknak, akik most tovább csóválhatják fejüket a norvégok népünnepélye láttán: a hajót vitorlások, motorcsónakok kísérik útján, partról integető emberek, jókedvű mókamesterek tesznek hozzá valamit a lassan csordogáló úthoz. És közben mindenütt ott leng a vörös-fehér-kék keresztes norvég zászló. Lelkes rajongók máris összevágtak rövidebb videókat a világ leglassabb ütemű útifilmjéből, egy olyan országból, ami minden értelemben rendben van. Északi fények a déli nyár közepén.

  Ráadásként pedig nézzük meg a norvég A-Ha jó tízéves, kreatív klipjét, a hasonló témáról szóló, elviselhetően érzelmes ódát a norvég élethez: Lifelines. Elején V. Olav király 1977-ben írt versét merik idézni angolul:

„When I look back
I see the landscapes
That I have walked through
But it is different

All the great trees are gone
It seems there are
Remnants of them

But it is the afterglow
Inside of you

Of all those you met
Who meant something in your life”


 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr543003092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zb74 2011.06.22. 14:52:37

Kirkenes egyébként arról híres, hogy ez volt az első norvég település, amelyet a szovjetek, khm, "felszabadítottak". Meg nagyjából az egyetlen is, mert Sztálinnak nem sok érdeke fűződött hozzá, hogy az Európa északi peremén elnyúló keskeny, hegyes-völgyes(-fjordos) országból kiűzze a németeket. Így esett, hogy a német kapituláció bejelentésekor Kirkenest leszámítva lényegében még egész Norvégia német megszállás alatt állt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.22. 15:11:22

Inkabb a gagyi kepekrol beszelj, amiket Kinaba kuldenek allampenzen meg a Szocs erdelyi haverjairol.

thetriggerhappy 2011.06.22. 16:31:10

azért elég meglepő asszociációs készség kell ahhoz, hogy erről a tv által közvetített hajóútról is a balliberálisok jussanak az eszedbe.

talán azon is el kellene gondolkodni, hogy norvégiában pld a vörös-kék-fehér keresztes zászlót nem melegeket agyonverni szándékozó elmebetegek sajátítják ki.
talán a magyar jobboldalnak is lenne mit tennie, hogy hasonuljon a norvéghoz.......

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2011.06.22. 16:38:47

@thetriggerhappy:
"a zászlót ... sajátítják ki". Ezt sosem értettem. Már hogy tudnák kisajátítani? Elveszik tőlem, ha én is kitűzöm / hordozom? Mi az, hogy kisajátítája? Én nem értek egyet a szélsőjobbal. Ha a zászlót én lobogatatom, és ebből valaki azt gondolja, hogy oda tartozok, na ő az, aki "kisajátítja nekik".
Ha a nemzeti zászlóval "egyet értesz", tűzd ki Te is, és mindjárt nem tudják ők kisajátítani.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.22. 16:45:29

@thetriggerhappy:
el van maga tévedve, faszikám. a liberkonzerv-ejrópoai-jajderendespolgárok vagyunk norvégokkal rúgott már be? egy üveg bor után a nőik a pinájukat nyomkodják a kezébe, a faszik meg akkora nácik lesznek, hogy ahhoz képest a gárda egy jadvasem intézet.

thetriggerhappy 2011.06.22. 16:48:01

@Pallos Levente:

a kisajátítást a kisajátítókkal vitasd meg, ne velem. nálam nem szitokszó a magyar és nem "ciki" a nemzeti trikolór.

a nemzeti zászlóval másokat agyonverni kívánó, zsidózó, cigányozó csőcseléket először a magyar jobboldalnak kellene megtagadnia. pld úgy, hogy a képviselői odaállnak a meleg menetbe. úgyis mindenki tudja, hogy vannak ám ott olyanok, akik a lelkük mélyén szívesen coming outolnának már.

egyébként meg, hogy pozitív is legyek, sok a javulás, amióta a radikáljobb már szinte csak és kizárólag az árpád sávot favorizálja.

thetriggerhappy 2011.06.22. 16:51:40

@málnási:

mindenki a hasonlókat vonza. uezt a sztorit hallom a németekről ha nácikról és a háború utáni németországról vitázunk. nekem nem volt szerencsém sem náci norvégokhoz, sem náci németekhez, normálishoz viszont elég sokhoz.

ez amolyan "nem vagyok antiszemita, van zsidó barátom" féle obligát magyarázkodás, hogy ők is nácik ám, csak nincs vér a pucájukban a parlamentben náculni és még a buzikat sem verik szét és inniuk kell, hogy őszinték legyenek, bezzeg mi!

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2011.06.22. 16:52:54

@thetriggerhappy: Na, de akkor nem tudják kisajátítani, épp Te mondod! Ők azt hiszik, hogy csak az övék. OK, én meg azt hiszem, hogy lapos a Föld. Attól még az nem lesz igaz.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.22. 16:55:15

@thetriggerhappy:
na, maga sem sokat okosodott egyébként örömteli eltűnése óta

thetriggerhappy 2011.06.22. 16:57:53

@málnási:

na, te sem lettél kevésbé modoros az új nickkel.

thetriggerhappy 2011.06.22. 16:59:36

@Pallos Levente:

maradjunk annyiban, hogy sokan azt hiszik "jobboldalt", hogy a "ballibeknél" ciki a hazaszeretet, a zászló, a himnusz stb, és ez csak az övék.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2011.06.22. 17:04:58

@thetriggerhappy: Ez nem kérdés. De attól még nem tudja tőlem - tőled - tőle elvenni, kisajátítani. Próbálja elvenni tőled a hazaszeretetet, zászlót, himnuszt stb.-t.

2011.06.22. 18:39:42

@rajcsányi.gellért (ergé):
ühüm, és szólt valaki neki, hogy Norvégiában nem 16%-os egykulcsos adó van, és minél többet keresel, annál többet adózol? Hogy a szakszervezetek bivalyerősek? Hogy van ingatlanadó? Hogy 8-9 párt van a parlamentben? Hogy minden adózóról lekérheted az adatokat azonnal?(csak beütöd a szomszéd nevét és hopplá) Hogy az adócsalást kőkeményen büntetik? És mindez annak ellenére, hogy energiahordozókból milliárdokat zsebelnek be? Talán akkor a Norvég illetve Skandináv rendszert kéne erőltetni, ha úgy akarunk élni mint ők. (és nem a Matolcsy féle agymenést)

Lorp 2011.06.22. 19:08:46

@thetriggerhappy: Azért asszociációs készségben te sem szenvedsz hiányt.

Tilikov (törölt) 2011.06.22. 19:40:31

@rajcsányi.gellért (ergé):

Elképzelem ahogy a rettegő balliberálisok mennyire lesújtva csóválják most a fejüket. Már a partról integető jókedvű mókamesterek is kiverik náluk a biztosítékot (ők jobban szeretnének síró, busongó embereket látni, akik nekimennek a tengernek, de most csalódniuk kell), azonban a non plus ultra, ami végleg taccsra teszi ezeket a ballib majmokat az a zászló. A zászló láttán szédülni, izzadni és öklendezni kezdenek és kiújul a vérző gyomorfekélyük.

Nem lennék most a helyükben! :) Jól megszivattad a ballibákat a jókedvű emberekkel meg a zászlóval, amit ki nem állhatnak! :))) Ez jobb volt mint a szlovén Gyurcsány! :DDD

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2011.06.22. 19:45:41

akármi lehet a téma, egy lépésben el tudunk jutni a geci balliberálisokhoz :)

figyelemre méltó ez a pszichózis

Pelso.. 2011.06.22. 20:13:44

Aki úgy szeretne élni, mint a norvégok, legegyszerűbb, ha odaköltözik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.22. 20:52:14

@Tilikov:
A királyságot ne feledjük. A norvégoknak királyuk van. Pusztán ettől a gondolattól rájön az idegremegés a balliberálisokra, így elég megemlíteni, aztán várni a hatást ...

Bell & Sebastian 2011.06.22. 23:50:52

Nickre megmondom, kinek az ősnagymamikáját nem rángatták ki sláfrokban az ágyából Bluetooth Harold hellsangelsei.

Ezek lettek a libsiszocibuzik, míg a többség nazi.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.23. 16:26:47

hiába, kultúrnemzet a norvég

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.23. 16:30:13

@thetriggerhappy: egy nemzeti zászlót nem lehet kisajátítani. gondolok a magyar zászlóra. csak a gyenge azonosságtudatúnak, mint pl az szdsz, tűnik fel, gondolja úgy, hogy akárki kisajátítja a kokárdát, nemzeti zászlót előle.

az árpádsávosnak én se értem nagyon a funkcióját, valamit ki akarnak vele fejezni, gondolom a radikalizmust.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.23. 16:33:41

@thetriggerhappy: először be kell tiltani a melegfelvonulást, utána kell elítélni a melegeket verőket.
azért a sorrend nem mindegy kedves barátom.

a zsidózás, cigányozás mióta bűn egy magyarnál, mióta a zsidók és cigányok veszélyeztetik a magyarság megmaradását?

Maisie MacKenzie 2011.06.23. 16:34:39

Norvégia Skandinávia Szlovákiája. A dán király volt a királyuk rengeteg ideig a meghatározó időszakokban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.23. 16:36:27

@málnási: grift, szerintem ha a intelligencia és az érvelés szóba jön, neked inkább csöndben kéne lenned, színészkém.

ilyenek ezek a soknevűek, mint a zsidók, zavartak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.23. 16:41:04

@thetriggerhappy: ez tény, melyre már sokszor rámutattak ők maguk. pl mikor megtagadták a határontúli magyarokat, mikor bedőltek az ostoba propagandának, uniónál nem volt baj a szabad munkavállalással. stb.
mutatják, hogy semmi közük a Nemzethez
mikor tapsolnak a színházban a tört. Magyaro térképre maszturbáló bakáknak.
mikor azt mondják trianonra, hogy történelem
mikor nem büntetik a kommunista gyilkosokat, akik - és innen származik a mai bal oldal is - tiltották a kereszténységet és a HAZASZERETET.

gondolom ezek a tények, főleg az utóbbi, eddig elkerülte a figyelmed

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.23. 16:42:57

@rajcsányi.gellért (ergé): nem. te tudtad, hogy odamegy, ezért írtál szépeket. ő meg csak nyilván hozza a maga formáját.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.06.24. 19:02:51

@Belpo: Köhömm...és szerinted Norvégia a meggazdagodása előtt vagy utána vezette be ezt a fajta adó- és szociális rendszert?

2011.06.25. 12:03:52

@helgoland:
1945 után Norvégia gazdasága is romokban hevert. Ennek ellenére a hatalmon lévő Szociáldemokraták hosszú távú programját támogatta, elfogadta a jobboldal is. Norvégiában az 54-ben alkotmánymódosítás is volt, mely kimondta a munkához való jogot, és az államot kötelezte(!!!!!) annak biztosítására. A norvég ipar lassú, de stabil fejlődésben volt, annak ellenére, hogy a 70-es évekig a "legszegényebb" skandináv állam volt, és egész ipara a külföldi nyersanyagoktól függött. Mégis, a "skandináv aranykort" az 50-60 évekre teszik. A 70 években kezdődött az északi-tengeri olajmezők feltárása. Azonban a 73 első olajválság őket is megrengette, mert akkor még nem volt akkora a termelés. Azonban a norvég kormány úgy gondolta, a válság csak átmeneti, ezért többek között megszorítások helyett megemelték a reálbért(expanzív fiskális politika). Tehát az akkori nyugat Európához képest a munkanélküliség alig emelkedett. Egyszóval, a norvég gondolkodás, tervezés az, ami a világ csúcsára repítette őket, ehhez még jött az északi-tengeri olajmező(k). De addigra a norvég oktatás a világ legjobb mérnökeit "termelte" ki :) lásd tengeri fúrótornyok) Szóval, el is érkeztünk a mához. Tehát: Norvégia nem azért jóléti állam, mert olaja van.

2011.06.25. 12:07:56

@helgoland:
ja, szóval már 45-ben bevezette a jóléti modellt. Tehát nem a meggazdagodás után :)
süti beállítások módosítása