Na mizu, szocdemek? Nincs kiút?
2011. május 31. írta: Doktor Kottász

Na mizu, szocdemek? Nincs kiút?

  Történelmileg úgy alakult, hogy a magyar szocialisták sokadik (vagy örök?) megújulási kísérlete éppen egybeesik európai barátaik küszöbön álló önreformjával. Tudjuk persze, hogy a progresszió lényege a Nagy És Folyamatos Megújulás, de így egymás között azért jegyezzük meg: ideológiai alapvetéseikhez csak akkor nyúlnak hozzá, ha már a legfölsőbb szinteken is érezhető, hogy baj van.

  Most pedig baj van, baj: itt van (volt?) ez a gazdasági világválság nevű izé, amelyiknek az elején mindenki azt jósolta, hogy divatja lesz megint a baloldal egyik kiskedvencének, az erős államnak, a neoliberális sárkánynak pedig levágja fejét a szolidaritásból gyúrt Szent György, az általuk valamilyen furcsa okból igazságosságnak nevezett méltányosság pedig minden bokorban megterem majd. Meg hogy a megszorítások korszakának vége – ja bocs, ezt valahol máshol hallottam. És persze jönnek majd a modern, európai értelemben vett szociáldemokrata kormányok, mindenhol az öreg kontinensen.

  Ehhez képest mit látunk? Ahol piros kormány van, ott olyan neolib, privatizációs, adóemelős válságkezeléssel próbálkoznak, az IMF legnagyobb megelégedésére, hogy attól még Bokros Lajos bajsza is belekackiáskodik. A portugál szocik kabinetje egy vicc, Zapatero Spanyolországában sorra LMP-s Kossuth terekké alakulnak a nagyvárosok főterei, Görögországban pedig lassan új tüntetési szokásokat fedeznek fel. Mindezekhez jön általában egy bizalmi válsággal kevert politikai krízis, utóbbiból pedig kijut oda is, ahol a balsors ellenzékbe szorította a szocdemeket. Nagy-Britanniában ma még egy Mr. Beannel kevert Mesterházy is elvezetheti a Labourt, Franciaországban morális válságba sodorta övéit Dominique Strauss-Kahn, Németországban még a zöldek is jobban állnak az SPD-nél. Ráadásul a radikálisok mindenhol jönnek fel, mint a kibaszott higany.

  Miért? Kérdi a szegény elárvult baloldali, és lapozza Marxot, lapozza Giddenst és azt veszi észre, hogy furcsán néznek rá és a háta mögött pusmognak. És persze rohadtul nem akar szavazni rá senki. Pedig elég elolvasni Poul Nyrup Rasmussen Népszabadságnak adott interjúját, és világos lesz minden. Nem, nem ott van a bibi, hogy alanyunk úgy nyal az aktuális MSZP-vezérnek, mint Lassie, Rin-Tin-Tin, Totó, Bucó, Szeti és Tacsi együttvéve – hiszen ez a dolga neki. Na de az érvrendszere, hogy miért kell a szocialistákat választani, erősen lapos. Vagy ha úgy tetszik, a gyúanyag, amivel lángra kéne lobbantani a gyűlöletet Orbán Viktor ellen, hát az annyira kevés, hogy Török Zsolt és Szabó Zoltán külön-külön is elszégyellné magát, ha csak egy ilyenre futná tőlük.

  Azt mondja az Európai Szocialista Párt elnöke: demokrácia. Meg európai értékek. De nem áll meg: érintetlen szocialista értékek, meg nyitott, progresszív közösség. Ha ez minden, akkor nagyobb a baj, mint hittük, mert ez az alap kell, hogy legyen. És persze mivel kottából dolgozó baloldaliakról beszélünk, nem szabad kifelejtenünk, hogy ők ehhez a dögunalmas maszlaghoz is úgy állnak hozzá, mint az aktuális Internacionálé legfrissebb határozatához: ez a kályha, amihez mindig vissza lehet menni, ha helyzet van. De most már alapértékeik triviálisak lettek, a 21. századi Európában itt volnának az új idők új problémákkal: jönnek a bevándorlók, Schengen rogyadozik, elfogy az aktív, adófizető európai, emelni kéne a nyugdíjkorhatárokat, ami senkinek nem tetszik, de mit mond erre a szoci, mi a megoldás? Csak demokrácia legyen, meg abortusz. Mert ezek olyan progresszív dolgok. Úgyhogy lehet megint új bástyát találni, amit meg lehet védeni a múltba révedő nacionalistáktól.

  Mindez azért mókás, mert ha visszatérünk kedvenc házi szocialistáinkhoz, akkor azt látjuk, hogy ha Ferencék meg is újítják a pártot és olyan nyugatos, polgári bagázst csinálnak belőle, amiről már jó ideje magyaráznak, akkor kezdhetik is előröl, mert már az is idejétmúlt lesz. Mert már most az lenne.

  Ennyi a káröröm, mert azért ne tagadjuk: ez az egymás közötti faszkodás azért kihat a konzervatív, populista, elmaradott politika képviselőire is. Elkényelmesednek és hülyeségeket kezdenek beszélni, ellenőriznék az internetet például, vagy emlékművet emelnének maguknak és ami a legidegesítőbb: időnként rájuk jön valami fura bolondéria, és elkezdik büszkén hirdetni, hogy a pártcsatározások közepette elhullajtott baloldali értékeket nekik fel kell emelniük, le kell porolniuk és azok szerint kell politizálniuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr772946011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zetek 2011.05.31. 16:15:12

Egy ócska kupleráj felszámolása mióta emlékmű?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.31. 16:39:17

ez a NOL-os interjú teljesen érdektelen, unalmas, általánosságok pufogtatása valósul meg benne

aeidennis 2011.05.31. 16:52:09

Ezen a témán kár gúnyolódni. Aki a "nép" szeszélyeire hatalmat alapoz, vagy a nép éppen aktuális nézeteiről hosszútávú következtetést akar levonni, az jobban tenné, ha inkább egy lukas hordóba hordana vizet. Az ugyanis sokkal értelmesebb feladat.

Gyurma Pappa 2011.05.31. 17:18:04

A baloldal jelenleg képtelen megújulni, ez tény. A cikk mondandója tetszik, a stílust nem értem, de ez legyen az én bajom.

Pisze Matyi 2011.05.31. 18:17:03

Mijaza szocdem? A batyus galíciánereket hívják magukat így, nem?

Pisze Matyi 2011.05.31. 18:19:09

@Pisze Matyi: Elnézést, berúgtam, mint Schmitt Pál az albán szamár legénybúcsúján. Szóval szocdemnek a rossz arcú, északkeleti jövevények nevezik magukat, ugye?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.05.31. 18:44:56

"Csak demokrácia legyen, meg abortusz. " - ez jó!

@aeidennis: a politikai hedonizmus, ami 60 évig működtette lib.demokráciát, most recseg-ropog. A demográfiai gondok, a bevándorlás, etnikai szegénység, a világkapitalizmusban Európa csökkenő jelentősége, erősen kikezdték.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.05.31. 20:12:06

A cikk nagyon helyesen mutat rá a lényegre. ... illetve a lényeg egyik oldalára...

arról szemérmesen hallgat, hogy az európai konzervség éppen ugyanilyen semmitmondó, elavult paneleket szajkóz... és ugyanúgy képtelen bármilyen aktuális problémával megbirkózni.

Kíváncsi vagyok, ki az, aki szerint Sarko pajtás, Merkel asszony avagy Berlusconi bácsi működése baromi nagy sikertörténet lenne akár az általuk vezetett ország, akár az európai közösség szempontjából... már azon kívül, hogy néha átmennek gorillába és elkezdik döngetni a mellüket, meg tépni a füvet, hogy ők mekkora macsók itt a kóterba...

aeidennis 2011.05.31. 20:15:39

@tölgy: Mindössze arra utaltam, hogy valódi kocsis híján egy ideig balra húzzák az ökrök az ország szekerét, aztán jobbra. Évek múlva pedig azon kapjuk magunkat, hogy ugyanott állunk egyhelyben. Én éppen ezért vagyok kocsispárti, azaz monarchista.

osborne 2011.05.31. 20:57:01

Azért egyben még bíznak a ballerek: a szagértőikben!

Szerelő-kormány Bajniaval, ez most ott a reménysugár.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.06.01. 00:09:38

@osborne:

ahelyett, hogy matolcsyban bíznának :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.06.01. 00:15:16

@ikaljan:

igazából ez sem túl érdekes, már olyan apróságokat leszámítva, hogy a bevándorókkal a legnagyobb probléma sarkóéknál van. az sokkal inkább, hogy iksz éve meg még az ún. jobboldal volt elég mély válságban, és ipszilon év múlva megint ők lesznek.

meg persze mindig lesznek firkászok is, akik pártállástól függően gúnyos győzelmi irományokat irkálnak az éppen hanyatló ellenfél végleges bukásán örvendezve

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.06.01. 01:12:28

@mavo:
Azért szerintem itt lényegesen többről van szó, mint az éppen aktuális fősodor kifáradásáról és a váltópártok pozícióba kerüléséről.

Én úgy látom, hogy általában a 45-utáni és a 60-as évektől megszilárduló establishment és politikai berendezkedés válságáról van szó. A cikk által felvetett problémák valósak, és már közép távon is összeomlással fenyegetnek, amire jelenleg egyetlen politikai erő sem tud (és nem akar) elfogadható megoldással szolgálni.
(illetve szvsz kár ezt a politikusokra kenni - általában az európai társadalmak képtelenek e problémákkal megbírkózni)

A politikai harc fősodra ugyan még a konzi/szocdem fronton műxik, de meglehetősen erős trend a radikális politikai irányzatok (nem csak a szélsőjobb, hanem a radi-bal és az atlantista-radikális liberálisok) előretörése is.

Abba viszont egyetértünk, hogy a poszt csak egy pártos firkász örömködése az ellenség "végleges" bukásán.
(aztán amikor Berlusconi,Merkel és Sarkozy pajtások konzerv erőit szarrá verik a következő választáson, a szocdemek globális vereségét már nehezebb lesz előadni. Mondjuk ez nem érinti annyira a hazai viszonyokat)

Pelso.. 2011.06.01. 06:22:57

@ikaljan: A régi establishment számára ugyan nem árt egy kis mélyrepülés, s mivel a jelenlegi módszerei, koncepciói több ponton egybevágóak az előzőével, ez már sejtet egy jövőképet.
Persze örömködni minden oka megvan a mostani elitnek, főleg, amíg számukra adott a közbeszerzés nélküli pénzszivattyúk működtetése.

alex4427 2011.06.01. 09:00:45

"...időnként rájuk jön valami fura bolondéria, és elkezdik büszkén hirdetni, hogy a pártcsatározások közepette elhullajtott baloldali értékeket nekik fel kell emelniük, le kell porolniuk és azok szerint kell politizálniuk."

Ez nem bolondéria, hanem korrekt politizálás.
Magyarországon ugyanis nincs baloldal. (Az mszp soha nem is volt!)
Baloldali értékek viszont vannak.
Egyébként , nálunk, miután az mszp lefoglalta magának a baloldalt, ill. a kifejezést, a fidesznek maradt a jobboldali elnevezés.
Nálunk a jobb meg a bal mindössze annyit jelent:
egyik oldal, másik oldal!

aww 2011.06.01. 14:24:29

Mandiner, ehelyett irhattal volna szeretett vezerunk tegnapi mekeges-makogasarol, kollegaid mar megtettek.

Mi ez a nagy kuss?? hmm?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.06.01. 15:36:28

Milyen érdekes kérdés, és mégsem lett index címlapos?

minőségi_troll 2011.06.01. 20:28:45

@tölgy:

ha lenne benne egy kis pyna ...

pyna kell a posztba

Bell & Sebastian 2011.06.02. 17:43:32

Tetszik, a postnál csak a hozzáfűzések érdekesebbek.
A víz fölött úszó kálgyó fejéből kikövetkeztetni a testet embert próbáló, (lukmesszi) feladat. A szocdem -amúgy- az állami alkalmazottak pártja. Így tagság még csak-csak lenne, most is éppen le-fel vonulgatnak Budinpesta metró poliszában.
süti beállítások módosítása