A magyar politikai T-1000-es
2011. május 24. írta: Doktor Kottász

A magyar politikai T-1000-es

  Igen nagy az igény mostanában egy határozott, közéleti ctrl+alt+del műveletsorra. Relatív dolog persze ez a mostanában, mert hát vannak, akik 20 éve akarják kitalálni Magyarországot, vagy épp esztendők óta szajkózzák, hogy lehet más a politika. Ám az utóbbi egynéhány hónapban Facebook-csoportokat megszégyenítő gyorsasággal kezdtek alakulni, vagy reflektorfénybe kerülni az ilyen-olyan intézetek és alapítványok.

  Régóta nincs kiút, a pártok mind hiúk – summázhatjuk mondanivalójukat Fluor Tomi után szabadon. Apropó szabadon: ezzel a rövid szóval meg is érkeztünk a poszt tárgyául szolgáló, két kiszemelt politikai népdalkör egyik legfontosabb eleméhez. Bokros Lajos intézetéről, a Szabadság és Reformról és a Bajnai Gordon által létrehozott alapítványról, a Haza és Haladásról lesz szó. Az alapvető különbség a kettő között: míg előbbi már-már deklaráltan párttá akar majd válni, utóbbi azért még megteszi azt a néhány szokásos tiszteletkört a mindannyiunk által már látott, karón ülő varjú körül (mert igény az volna rá).

  Szóval a szabadság. Ilyen vagy olyan formában mindketten zászlajukra tűzik a nemes eszmét és ilyen vagy olyan formában mind a két szervezet vezéralakja a szabad demokratáknak köszönheti, hogy az lett belőle, aki. Márpedig az átmenet két évtizede pont attól lett zavaros, mert bebizonyosodott: a szabadság, a szabadelvűség, a liberalizmus túl fontos ahhoz, hogy liberálisokra bízzuk. Mert az a nyitott társadalmas izé, amit az urak aktív politikusként vallottak és igyekeztek megvalósítani, az akkora kudarcba fulladt, hogy az emberekből zemberek lettek, magasról tesznek a szabadságra, és a Patásördögöt hatalmazták fel alkotmányozó hatalommal.

  Ez bizony még a partvonalról való bekiabálást is hitelteleníti. Gondoljuk csak meg: az a Bajnai beszél szakszerűségről, népszerűségről, ésszerűségről, aki valószínűleg a büdös életben nem lett volna miniszterelnök, ha egy csetlő-botló pojáca és beszari pártja rá nem tukmálja a piszkos melót. Aztán az is nagyon szép, ahogy Bokrosék felmondják a konzervatív kánont az államról, az egyénről, a felelősségvállalásról, a csúnya voluntarizmusról, csak hát éppenséggel olyan jakobinus vehemenciával fognának neki az állam lebontásához, ahogy azt a általuk és általunk is sokszor kritizált kommunisták felépítették. Meggyőződésem, hogy ennek a habitusnak is köszönhető, hogy ma már szinte minden magyar jobboldali agyában kifejlődött egy kicsike kis Bogár László, amelyik egyre csak mondja: a kapitalizmus az rossz. Pedig nem az, csak kicsit komplikáltabb, mint az államra bízni mindent.

  Ráadásul nem éppen konzervatív, fontolva haladó tempót sejtet az sem, hogy amikor fut a szekér, akkor gyakorlatban politizálunk és félrelökünk minden tanácsot, észre sem vesszük az egyezkedni vágyókat, amikor pedig döcög, akkor persze mi osztogatnánk a tanácsokat. Így ugyanis olyan olvasata lesz a dolognak, mint ennek a DP-s sztorinak. (A DP itt nem a double penetrationt jelöli, hanem a Demokratikus Pártot, bár ki tudja, mi lesz a történet vége.) Lefoglalunk egy-két eszmét, aztán ha mondjuk az MSZP úgy gondolja, hogy nyit ezen szellemi áramlatok irányába, akkor ott a kész akcióterv, ideológia, minden, mi szemnek s pártelnökségnek ingere.

  Határtalan rosszindulatom nem engedi, hogy ne írjak le valamit ezzel kapcsolatban: az ilyen háttérrel felálló szervezeteknek vagy folyóiratoknak bizony pénz kell. És ha záros határidőn belül nem szereznek, akkor a Táncsics Alapítvány mentőcsónakjában szoktak kikötni, ami tudjuk, hogy ma mivel (és persze kivel) járna. Ajánlom mindenki figyelembe kedvenc közéleti bozótharcosom, Kerék-Bárczy Szabolcs diszkrét, ám mégis egyértelmű felajánlkozását a 168 órás interjúban. (Előre várom, hogy az egykori MDF-szóvivő olyan kis izéje legyen Bokrosnak, mint Gréczy Zsolt Gyurcsánynak. És ha esetleg Szollár Domokos is Bajnai Gordon felcsatolható kommunikátorává lépne elő, akkor garantáltan vidám napoknak nézünk elébe.)

  Ettől függetlenül nem árt, ha odafigyel az ilyen jelekre a kormány. Ha tevékenységének köszönhetően továbbra is futószalagon gyártja a bizonytalanokat, akkor bizony ezek a thinktankek is ott lesznek, méghozzá a lestoppolt eszméikkel együtt, amikor T-1000-es módjára összeáll egy ütőképes ellenzék. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr662919618

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Súúúhanterz: Lázár János mindig visszatér 2011.05.24. 17:41:38

Fotós kollégám péntek délután halálra vált arccal rontott be a szerkesztőségbe, majd kezembe nyomott egy pendrive-ot és lihegve ennyit közölt:- Láttam. Itt van! Azt mondta, hogy visszajön. Én nem várom meg, inkább keresek egy atombunkert. Azz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doki1981 2011.05.24. 13:03:13

Bajnai kapcsán azért azt meg lehet állapítani, hogy nem tülekedett a hatalomért, mégis jól csinálta, szintúgy a Gráf-Balázs-Oszkó nevű miniszter-trojka. Mondom ezt jobboldali liberálisként.

Zetek 2011.05.24. 13:22:05

@doki1981: Mindannyian véletlenül lettek miniszterek. Ne tedd velem légy szíves! Kevesen okoztak több kárt a magyar mezőgazdaságnak, mint Gráf. Mit csinált jól Balázs?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.05.24. 13:26:12

Dr. Kottász ráérzett napjaink legégetőbb problémáinak egyikére: két zéró impaktú nemfideszes nemközpénzből okos szervezeten kell gyorsan rúgni egyet, amíg le nem aratja a dicsőséget Szentesi-Zöldi vagy Torkos Matild.

Ha már határtalan rosszindulat: neked tényleg semmi vicces nem jut az eszedbe a Századvégről és a Nézőpontról?

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.24. 14:16:57

Az OK hogy az MSZP, az SZDSZ, Bokros és Bajnai nem képvisel semmit, csak az az igazán szomorú, hogy a Fidesz sem. A Bajnai-Bokros-Oszkó vonulat OK, hogy gáz, csak nem értem a Makovecz-Papp Lajos szivsebész-Bogár László-Csáth Magdolna vonal miért nem az. A Fidesz amúgy is a leginkább jakobinus politikai csoport a magyar palettán. Jó hogy kitaláltuk ezt a "reformdüh" szót magunknak amit lehet puffogtatni, csak kérdés, hogy mit csinál a Fidesz ehhez képest.

És végül, de nem utolsó sorban. Én nem értem meg, hogy miért alakult ki minden jobboldaliban egy kurva nagy Bogár László. Mert nem egy "picike" alakult ki, hanem a "jobboldalt" ma ez a jobboldalinak csak gúnyolódásból nevezhető degeneráció határozza meg. Ez a gazdaságról való gondolkodás fundamentuma, multik takaroggy, globális zsidótőke meg a Fidesz vezette állam képviseli a "nemzetet", ezek a hülyeségek.

Pelso.. 2011.05.24. 14:27:09

"magasról tesznek a szabadságra, és a Patásördögöt hatalmazták fel alkotmányozó hatalommal"
Sokat elbír az internet,na.

RavenLord 2011.05.24. 15:05:35

Érzem én a szándékot, hogy az említett alapítványt meg intézetet idejében el kell kezdeni rugdosni, az ezekhez közel álló, nem teljesen leamortizált potenciális politikai szereplőket lekaraktergyilkolászni már rögtön az elején, de attól tartok, hogy ha mai jobboldal, illetve a fidesz továbbra sem fog értékelhető teljesítményt nyújtani a következő években, akkor az nem kevés józan konzervatív és/vagy liberális szavazó, akik lemorzsolódtak a fideszről, könnyen az említett intézet/alapítvány által a jövőben meghatározott politikai formáció mellé állhatnak 2014-ben.

Tilikov (törölt) 2011.05.24. 15:15:21

"És ha esetleg Szollár Domokos is Bajnai Gordon felcsatolható kommunikátorává lépne elő, akkor garantáltan vidám napoknak nézünk elébe."

Mondod ezt úgy, mintha eddig nem lennének garantálva nekünk a vidám napok a Szijjártó nevű lény által. Kemény legény vagy, hogy már jó előre leszólod a még nem is létező pártok kommunikációját, de azt persze nem mered hozzátenni, hogy bezzeg a mi Szijjártónk mennyivel jobb.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.05.24. 15:29:39

Most tényleg: ez a két intézet már ártott is? Egyébként a politikai csoportosulások elszaporodását már évek óta látjuk, poltikai elemző cégek, intézetek, egyesületek, alapítványok, mozgalmak, de még pártok is kitermelődtek. És?

Kosinva 2011.05.24. 15:34:00

@RavenLord:
Jó, de a Fideszről lepotyogó liberálisoknak és konzervatívoknak általában jobboldali párt kell. Bokros meg Bajnai is leginkább a baloldaliakra csapna le. A Fidesz-KDNP-n kívül létező magát jobboldalinak valló Jobbik, meg leginkább nemzeti kommunista párt. Azért kezdenek gyűlni a bizonytalanok egyrészt, mert a Fidesz jobboldali karaktere kezd kopni, meg persze a választók egy része nem támogatja az mindent erőből megoldó politikát, ahol hiába van az ellenzéknek (Jobbik, LMP) jó ötlete, csak azért nem szavazzák meg, mert az ellenzék találta ki.

NA YA! 2011.05.24. 16:26:57

Bajnai "libás" Gordonból pedig lesz még miniszterelnök Magyarországon! Mindenki megláthassa!:P

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.05.24. 16:59:36

Tehát a posztíró szerint akkor a baloldalon Gyurcsány és az MSZP maradjon. Mert ugye az LMP hazudik, a neolobek meg nimandok. Marad a két nagypárt, meg a Jobbik. A két elvtelen nagypárt akik más mondanak ellenzékben és kormányon, és a Jobbik, akik csak a cigányok kiírtásában tudnak gondolkdodni. Akkor most mi legyen? Kormányozzon a mandiner?

pokesz70 2011.05.24. 17:06:47

"...a kapitalizmus az rossz. Pedig nem az, csak kicsit komplikáltabb, mint az államra bízni mindent."

Olyan, hogy "kapitalizmus", olyan nincs. Melyik változatára teccik gondolni? Mert a neokon-féle (amit most a Vezír épít), az bizony rossz. Szerintem a kapitalizmus nem olyan, mint a demokrácia a churchilli bonmot-ban: szörnyű intézménynek szörnyű ugyan, de egyáltalán nem biztos, hogy ne lenne nála jobb.

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2011.05.24. 17:11:10

Júdeai Népfront
Júdea Népe Front
Júdeai Nemzeti Front

is 2011.05.24. 17:26:48

@Zetek: na, ha te szidod oket, annal tobb dicseret nem is kell nekik.

@poszt: kedd van. hetfon szerkesztosegi ules. kibe marjunk bele? tema van? ha van, akkor komoly poszttal marunk. ha nincs, akkor viccelodve probalkozunk. barmi aktualis? Bokros? nem is vette eszre senki, de nincs jobb, az LMP meg az MSZP nem szallitott semmit, meg Gyurcsany is csondben volt. hat akkor legyen Bokros, de onmagaban az nagyon vekony, meg hat nem elegge tamadhato, hozza kellene valakit csapni. Bajnai? ok, Bajnai. akkor holnapra legyen egy vicceskedo poszt, SZDSZ utalasokkal, szordinos lejarato felmondatokkal Bokrosrol meg Bajnairol. ki vallalja? Doktor Kottasz? rendben.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.05.24. 18:29:49

@is: Pöttyös bögre! Pöttyös bögre!

agent_x 2011.05.24. 18:45:40

@Goose-T: Mi vagyunk a Júdea Népe Front!

Lew Archer 2011.05.24. 20:23:40

Lesz még Bajnai az MSZP-LMP közös miniszterelnökjelöltje a konzervatív jobboldali értelmiség támogatásával, szakértői formában, kizárólag az ország érdekében, lesz, lesz, lesz.

spandex enormity · http://www.youtube.com/watch?v=Ba9wqSqk9-0 2011.05.24. 20:30:25

ódekár, hogy nem akar senki populista tömegpárt lenni, mindenki csak ideologizálni akar

Matróz Kommandó 2011.05.24. 20:31:37

@Lew Archer: Lehet a fogatlan nyuggerek támogatásával, szakértelmük pedig a megmaradt/visszaszerzett állami vagyon lenyúlására fog korlátozódni.

2011.05.24. 20:54:08

@weisz manfréd huba:

Ebből is látszik, hogy ti libbantbolsik mennyire beteg korcsok vagytok. Az lmp, tasz és a többi szarházi által uszított ránk uszított cigánybűnözők megrendszabályozása, a cigánybűnözés és a gátlástalan cigány agresszió megfékezése nálatok "kiirtás". Hogy takarodnátok már innen a kurva anyátokba.

Na mi újság, Wágner úr? (törölt) 2011.05.24. 22:18:22

Eddig kedveltem a Mandinert. Általában szellemesnek, gyakran elgondolkodtatónak tartottam. De ez már csak mandiner.

Silcon 2011.05.24. 22:40:14

@Kettes: ha már a ctrl+alt+del-nél tartunk, akkor egyik szervezet sem nevezhető szűznek, van rendes előélete mindegyiknek. A "Bokros" párt Ibolykával akkorát padlózott, hogy csak na, Gordonka meg elég sokáig húzta a talpalávalót a nemzet táncos-komikusának.

Olyanoknak van esélye, akik ismeretlenül jönnek. Aztán ha kiderül, hogy megint valamelyik ismert nagyfejű rángatja a zsinórokat, itt évekig nem fog hinni már senki senkinek.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2011.05.24. 23:14:52

És akkor ez most miről is szólt?

is 2011.05.24. 23:22:53

@Kettes: holnapra javaslom a sárga bögre, görbe bögre című versike betanulását. a mama majd megsimogatja érte a fejed. azzal ne törődj, hogy mások három éves korukban jutnak erre a szintre, van akinek ez a te korodban is teljesítmény. nem szégyen ez.

Szpájk 2011.05.24. 23:24:02

Kár a T-1000-est ilyen hulladék témába belekeverni. Nagyon tisztességes mimetikus polyaloid volt, csak gyilkolni akart, nem tömegeket, csak egyet.
Esetleg hármat.
Rabolni meg eszébe sem jutott.
Sz'al nem értem a párhuzamot, mert erőltetett.

Jack Torrance 2011.05.24. 23:26:44

@is: kb így lehetett :D

Azt hiszem, mondtam már, hogy egyre laposabb ez a blog...

Tényszerűen is sok a hülyeség, meg az okát sem igen látom, mivégre született ez a poszt.
A múlt héten alakult egy Mókus őrs a csepeli általánosban, ahol tanít valaki aki egyszer az szdsz-re szavazott. Lassan róluk is lehetne valami alázós célozgatós, sose lehessen tudni...

Akvyr 2011.05.24. 23:42:15

Én csinálok egy pártot, aminek egy mottója lesz: "Több segélyt és támogatást!" És majd nyüszíthet mindenki, hogy a 40%om mellé kit vegyek be a kormánykoalíciómba.

Pszt! 2011.05.25. 00:08:52

De jó! A viktorosok végre elkezdtek rettegni Bajnaitól. Ő manapság az egyetlen vállalható politikus Magyarországon. Ha úgy dönt, ringbe száll, borítékolható a 2/3 neki.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.05.25. 09:54:30

@Pszt!:
Nem lesz kevés az a 2/3? Legyen inkább 4/5! Aki jó, az jó!

teknős 2011.05.25. 12:08:11

@Pszt!: Azért az általatok annyira nagyraértékeltegy éves IMF helytartóságának ideje előtt van pár érdekes momentuma Bajnai "Szakértő" Kordonnak.

Én rögtön egy pár perces reklámszpottal nyitnék, amiben egymásra vágnám Bajnai 2008 szeptemberi értekezését arról, hogy Magyarországra nem gyűrűzik be a válság, meg a francia pénzügyminiszter asszony 2008. februári davosi kirohanását, érzékeltetve, hogy jobb szakértők ezt több mint fél évvel korábban már tudták...

blacklord 2011.05.25. 14:16:26

@Tilikov: hahaha! Ott a pont. :-))))

blacklord 2011.05.25. 14:19:04

@imperial: lol, te ugye cigány vagy? :-)

Mi0 2011.05.25. 17:39:22

Okés, de mi a "point"? Most akkor ne legyenek intézetek és alapítványok, vagy csak közéjük kéne lövetni?

Blogger Géza 2011.05.25. 22:53:52

@Pszt!: Akkor miért csak 19%-ot kapott a Bajnait támogató párt egy éve? Amúgy tényleg nem semmi teljesítmény, rekord magasságba szökő államadósság, rekord magasságba szökő munkanélküliség, -6%-os GDP növekedés, 5%pontos áfa-emelés, az őt támogató 2 párt közül az egyik megsemmisült, másik történelmi vereséget szenvedett. Hát ha ő a baloldal szuperfegyvere, akkor legközelebb már nem lesz baloldal. :)
süti beállítások módosítása