Lányi András dokumentumfilmes beszólása
2011. május 12. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Lányi András dokumentumfilmes beszólása

  Az úgy történt, hogy ártatlanul besétáltam a filmszemlére, mindenféle tapasztalat nélkül, jóindulatúan, megilletődve, hogy megnézzem a nagy művészeket. Ugyanis a Biszku-filmünk (Bűn és büntetlenség) is versenyzett.

  Vasárnap meghívtak egy beszélgetésre, ahol a dokumentumfilmes zsűri értékelte a versenybe jutott alkotásokat. Ez egy amolyan emberkísérlet volt, ahol azt tesztelték, hogy ha a pénz nélkül, hatalmas energiával filmet készítő embereket a kollégáik előtt szisztematikusan megalázzák, erre milyen képet vágnak. Természetesen a Biszku-filmet is lehúzták, pontosabban Lányi András, a zsűri elnöke azt mondta, hogy morálisan megkérdőjelezhető és azt vette észre magán, hogy a felétől Biszku Bélának drukkolt.

  Kerekes Péter (felvidéki magyar, nemzetközi sikereket elért rendező) szerint jó, hogy megcsináltuk a filmet. A morális kérdések őt is foglalkoztatták és szerinte hosszú volt a felvezetés, amíg keressük Biszkut. Ugyanakkor azt mondta, hogy el fogja lopni azt az ötletünket, amikor egymásra vágtuk a három beszélgetést (a főszereplő ugyanazt mondta el három helyszínen). A nagy moralizálás végén az is szóba került, hogy miért nem lehet becsábítani a mozikba az embereket, hogy dokumentumfilmet nézzenek.

  A program végén feszengtem az új szituációban és azt hittem, hogy ilyenkor illik valamit kérdezni a zsűritagoktól, hogy látsszon, mennyire megtisztel, hogy egyáltalán megnézték, beválogatták és véleményt alkottak róla. Ezért, amikor elsétált mellettem Lányi, összeszedtem a bátorságomat és megkérdeztem, hogy mi a véleménye arról, hogy miközben morális kifogása van a filmünkkel szemben, 10 ezren mégis megnézték a moziban, tehát volt rá érdeklődés. Erre rám nézett és azt mondta: szégyelld magad! Azt hittem, hogy viccel, ezért kicsit vihogva, mondtam neki, hogy nem. Erre megint közölte, hogy: szégyelld magad, majd sarkon fordult és elment. Se puszi, se pá.

  Ott álltam leforrázva. Körbe néztem, hátha találok valami kézzel fogható magyarázatot arra, hogy a zsüri nagytiszteletű elnöke miért viselkedett velem szemben úgy, mint a tini lány a motoros pasijával? Toporogtam még pár percig és érdeklődve nézegettem felé, hátha egyszer csak odajön és azt mondja: megijedtél? Hát vicceltem! Nem tetszett? De nem jött oda. Brühühü.

  Könyörgöm, mindenki ne őrüljön már meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr32888611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.13. 15:43:39

@zachar: nem sokkal lett volna jobb a film

igen, nem volt vége a filmnek. pont ez okozta a min problémát

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.13. 15:58:15

@Alfőmérnök: egyre többször gondolo én is ezt rólad.

kezdetben még normális voltál, de mára már csak ilyenre telik.

indoklás nincs f*szikám?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.13. 16:08:07

@bbjnick: ilyen lányikat is meghívnak kötcsére?

ő a következő elek istván? vagy ő már volt?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.13. 16:17:10

@lelkylola: mi az h ő az ország legokosabb embere?
mire föl?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.13. 16:21:07

@Mr Falafel: mit tudsz róla? ő is olyan mint a ferge zsuzsa? hogy ellopja a szakdogád?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.13. 16:24:49

@tevevanegypupu: no igen, de akkor már az se maradjon ki h a zétény-t-t 2. körben a fidesz sem szavazta meg. együtt az mszp-vel.
ezért megy lányi kötcsére.

tevevanegypupu 2011.05.13. 19:32:07

@tesz-vesz:
Persze hogy ne maradjon ki. A fidesz is ott volt mindenhol, nekik is van kozuk hozza es sok minden mashoz amire nyilvan nem szivesen emlekeznek. De egy dokumentum csak ugy hiteles ha teljes. Csak az a kerdes, hogy ennyi ev tavlatabol az akkori szereplok - akik meg eletben vannak - hajlandoak-e oszinten beszelni. Nem hiszem.

Bell & Sebastian 2011.05.13. 20:46:44

minek ment oda? laanyinak van justice shame de nem know hogy jon ide a paarizsi hilton?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.14. 01:11:36

@Csillag Ádám:

bbjnick.blog.hu/2011/05/02/szent_agoston_adaleka_csillag_adam_gyongyospata_2011_04_26_27_real_time_c_videoanyagahoz

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.14. 01:18:17

@Bell & Sebastian:

"de nem know hogy jon ide a paarizsi hilton?" --- írja.

Hát úgy, hogy ott szállt meg Heller Ágnes. :-D (...) :-D (...) :-D ...

Ez, kérem, politika!

[......................./.]

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.14. 01:48:02

@tesz-vesz:

Nem arról szól ez a "történet", hogy ki Lányi (vagy ki nem). Könnyen lehet, hogy egy-két számmal valóban nagyobb az arca, mint az szerencsés volna:-) A "történet" arról szól, hogy nem állt le @lelkylolá:-val prüntyi-brüntyizni:-) Ilyen pedig van (bárkivel megeshet, hogy nincs kedve, ereje, ideje leállni valakivel vagy éppen vele nem áll le valaki valamiért (prüntyi-brüntyizni)):-)

És: hogy hogyan került Lányi Kötcsére? Gondolom úgy, hogy odahívták:-) Ha nem hívják, akkor, gondolom, nem megy oda. Valaki, a fideszes megmondók közül, úgy gondolta, hogy nekik az jó, ha Lányi (mint civil díszpinty) ott virít Kötcsén. Látod, most is zsűrielnököt csináltak belőle a filmszemle dokuszekciójában! Aztán egyszer majd csak leköteleződik, vagy ha nem, akkor ejtődik (ú.é. Lányi). Hát, így valahogy (szerintem).

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.14. 01:54:05

@Grift:

"nem jó vele kekeckedni? arra gondolsz, hogy a fényképemmel fenyeget? :))" --- kérdezed.

Hát, egyszer még te is kiérdemelhetsz egy ilyen szép, arcképes posztot! :-D

(Ez valahogy nagyon megy a Fidesznek és a holdudvarának, ez a kisstílű bosszúállósdi, uszítósdi! #:-/)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.14. 02:09:04

@lelkylola:

Hát, ha te ilyen fogékony vagy a szépre, akkor mondok neked egy szép gondolatot:

Nagyanyám nekem annak idején azt tanította, hogy: kisfiam, csak olyan szekér után érdemes szaladni, ami felvesz.

Ez, szerintem, szép. Szép, mert igaz és egyszerű.

Szóval, kedves @lelkylola:, szaladj olyan szekerek után, amik felvesznek, azokkal pedig, amik nyilvánvalóan nem, azokkal ne foglalkozz (ne kiabálj utánuk csúnyaságokat, ne dobálj utánuk göröngyöket, még csak el se pityeredj bánatodban (mert nem érdemlik meg:-)).

Hát, így.

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.05.14. 07:38:51

Talan Lanyi is ir majd arrol, hogy tortent a dolog. Neki talan ez csak pillanatnyi epizod, nem is gondol ra tobbet, de lolanak - aki becsuli Lanyit - fontos es ugy tunik olyan problema ami nyilvan mindig foglalkoztatja majd. Mert egy kicsit megalazottnak erzi magat. Szoval ha Lanyi valoban olyan uriember aki mindig sokat adott becsuletre es tisztessegre, az emberi meltosagra, talan elmeseli par mondatban, miert is kellett lekezelnie valakit. Ha nagy mesterek kepesek szoba elegyedni kozonseges halandokkal akkor talan Lanyi mester is leereszkedhet sertodott piedesztaljarol.. nem lola az aki ot megbantotta.Szoval ne okozzon csalodast, mert az ilyen kis tuszurasnyi dolgok is donthetnek sot atbillenthetik a merleget.

zoli_80 2011.05.14. 07:59:31

Meg vagyok lepődve Lányin.

Savonarola 2011.05.14. 13:09:58

@Csillag Ádám:

Nézze, ez egy blog, ahol a poszt szerzője nem felel minden kommentért.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.05.14. 13:14:15

@tevevanegypupu:
lányi nem lenéző volt, nem sértő. nem tudott mást tenni, nem volt jól. rázta az undor ettől a nőtől.

tevevanegypupu 2011.05.14. 13:39:57

@Grift:

Ejnye mar. Azt hinne az ember, visszautasitott szerelmeskent beszel. Ok ilyen gyulolkodoek. A film nem tokeletes, a kovetkezo biztosan jobb lesz es majd lolaek - nem egyedul keszitette, nem tudom miert zudul ra minden harag - reszletesen beszamolnak rola honnet jottek es miert. Kulonben is lathatja, belabacsi szinte jol jott ki ebbol a helyzetbol, hogy a jobudos rosseb ott egye meg otet. Kulonben tenyleg igaz, kis stikliket nem erdemes elkovetni, jo nagy gazembernek kell lenni, es akkor ha atverik az illetot, mindjart sajnalatrameltova valik.(:

Alfőmérnök 2011.05.14. 13:44:10

@Savonarola: Cö-ccö-ccö. :)
Lolácska azért írta a posztot, hogy sajnáltassa magát és megerősítést kapjon az olvasóktól, kommentelőktől, hogy ő a jófej kislány, aki mindenkit szeret és Lányi a csúnyagonosz bácsi. A tájékozatlanoktól és a súlyosan beszűkült tudatúaktól meg is kapta, amit akart.
Gondolod, hogy csak annyit tud róla, mint amit leírt? :)

Alfőmérnök 2011.05.14. 14:12:38

De nézzük csak, hogy miket csinált ez a gonosz Lányi.

"Döbbenetes vagyonleltár

Székesfehérvár - Az Élőlánc Magyarországért november 14-én konferenciát rendezett a megyeháza dísztermében. Az előadók elsősorban a nemzeti vagyon felélésének folyamatáról, a törvényekben lévő kiskapukról, valamint az önkormányzati vagyon és az ivóvízközművek sorsáról beszéltek.

Talán akkor kaptunk észbe először, amikor tavaly tavasszal az ország legnagyobb hagyományú elmegyógyintézetét bezárták, az épületet eladták, a betegeket pedig szélnek eresztették, Aztán kiderült, hogy több más kórházra is ez a sors vár, majd százával kezdték bezárni a falusi kisiskolákat. Mi köze ehhez a zöldeknek? Nagyon sok, hiszen törekvésünk lényege, hogy a közjavakat, a nemzeti és kulturális értékeket próbáljuk védelmezni, ezért szeptemberben például az állami vagyonról szóló törvény ellen tiltakoztunk. Elmondhatom, hogy a szakmai munka mellett a polgári tiltakozás minden törvényes formáját igénybe vettük már anélkül, hogy figyelembe vettek volna bennünket. Így próbálgatjuk, van-e egyáltalán Magyarországon demokrácia. Úgy látszik, hogy nincsen, hiszen sem az érdek, sem a tömeges felháborodás, sem pedig az ügyek mellett felszólaló közjogi méltóságok szava nem állította meg a közvagyon kiárusításának a folyamatát."
www.fmh.hu/fokusz/20081117_dobbenetes_vagyonleltar

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2011.05.14. 19:56:05

@Téglagyári Megálló:

Persze, létezik, lásd pl. ezt:

en.wikipedia.org/wiki/Expelled:_No_Intelligence_Allowed#Claims_that_film_producers_misled_interviewees

Günter Wallraff helyett szerintem jobb példa a kandikamera - ez az a tévés műfaj, ahol elfogadott a riportalany átverése, a dokumentumfilm nem ilyen.

tevevanegypupu 2011.05.14. 21:12:55

Egyebkent erdekesnek tartom itt a sok erkolcscsoszt - ide ertve Lanyi urat is - mert mikor az oszodi beszed kikerult, egyaltalan nem haborodtak fel es nem iteltek el azt aki felvette a beszedet es eljuttatta a sajtohoz es radiohoz..Vagy amikor a hirtv vagy a magyar nemzet megjelentet ellopott dokumentumokat akkor hol van a moralizalas??Most direkt irok jobboldalhoz tartozo hirharangokat, de ugyanz a baloldalon is elofordul, szoval ebben tenyleg nincs kulonbseg..Az persze tetszik a botranyra ehes kozonsegnek ugyebar.

tevevanegypupu 2011.05.14. 21:12:55

Egyebkent erdekesnek tartom itt a sok erkolcscsoszt - ide ertve Lanyi urat is - mert mikor az oszodi beszed kikerult, egyaltalan nem haborodtak fel es nem iteltek el azt aki felvette a beszedet es eljuttatta a sajtohoz es radiohoz..Vagy amikor a hirtv vagy a magyar nemzet megjelentet ellopott dokumentumokat akkor hol van a moralizalas??Most direkt irok jobboldalhoz tartozo hirharangokat, de ugyanz a baloldalon is elofordul, szoval ebben tenyleg nincs kulonbseg..Az persze tetszik a botranyra ehes kozonsegnek ugyebar.

tevevanegypupu 2011.05.14. 21:12:56

Egyebkent erdekesnek tartom itt a sok erkolcscsoszt - ide ertve Lanyi urat is - mert mikor az oszodi beszed kikerult, egyaltalan nem haborodtak fel es nem iteltek el azt aki felvette a beszedet es eljuttatta a sajtohoz es radiohoz..Vagy amikor a hirtv vagy a magyar nemzet megjelentet ellopott dokumentumokat akkor hol van a moralizalas??Most direkt irok jobboldalhoz tartozo hirharangokat, de ugyanz a baloldalon is elofordul, szoval ebben tenyleg nincs kulonbseg..Az persze tetszik a botranyra ehes kozonsegnek ugyebar.

tiborc2008 2011.05.15. 10:20:15

Az az érzésem, hogy lányi már eredetileg is baszkibélának drukkolt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.05.15. 11:49:05

@lelkylola:

"Nekem egyébként Biszku átverése ügyében semmi lelkiismeretfurdalásom nincs."

nem is vártuk. az ostobákat pont ezért szereti minden rezsim, mert nincs lelkiismeret furdalásuk, ha úgynevezett rossz emberekkel rosszat csinálnak.

grift nagyon durván beletalált, amikor azt írta, hogy "lola, ha rendesen bevenné a szisztéma, ha valaki lehetne, komoly, felelős valaki, éppen úgy aláírná, keresztényi hittel, a halálos ítéleteket, mint bélabácsi".

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.05.15. 11:56:29

@tevevanegypupu:

teljesen igazad van. aki nem bírálta az egyik szart, azt egyenesen kötelezni kellene, hogy ne bírálhassa a másik szart. legjobb lenne egyenesen törvénybe iktatni! nehogy már egy ostoba libát bírálni merészeljen egy büdös komcsi, aki az őszödibeszéd hatására nem rohant tévéfelgyújtani, hát milyen világ ez, hörr, hörr?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.05.15. 12:03:10

@Sruttyenbacker:

megjegyzem, ebben történetesen igazuk volt. a képíró-féléket, ha már eddig megúszhatták, békében hagyni kellene, hogy szépen, szenilisen megrohadjanak maguktól. senkinek nem lesz attól egy fikarcnyit sem jobb, ha egy állni is alig bíró vén faszt börtönbe csuknak - akármennyi bűne is volt valamikor a homályos múltban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.05.15. 12:03:49

@tevevanegypupu:

ja, és ilyen alapon lolácskának is kuss, mert képíróról bezzeg nem csinált filmet.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.05.15. 12:12:40

@teknős:

elmebeteg vagy. de ezt eddig is tudtuk.

lányi, mint kollaboráns, bazmeg elképesztő. egy ostoba, sértett picsa komcsizik, te meg adod alá. felteszem, lányi 56-ban besúgott.

tevevanegypupu 2011.05.15. 12:59:46

@mavo:

Jaj, hat nagyon felreviszi az eszmei mondanivalot. Egyebirant valoban lehetne filmet kesziteni Kepirorol es meg eleg sok mindenkirol akik eletben vannak es emlekeznek.

Várúr 2011.05.15. 13:39:15

Magashomlokú Lányi egy jószándékú fiatal nővel udvariatlan volt. Bogaras középkorú, nagy valószínűséggel prosztatazavaros arc.
Nem köll belemagyarázni ennél többet.
Lányi nem Nabokov, Lola nem Lolita.

Várúr 2011.05.15. 13:45:40

Nem mellesleg jobbos konzervatív körökben nemcsak a nővel nem szokás arcoskodni, hanem zsürielnökként (!) az alkotóval sem. Mondhatta volna: Nézze, nem lelkesedem a maguk filmes módszeréért, rossz a vágás, a kép, stb... De ez a "szégyelld magad" olyan tanáros faszság.

Machiavelli 2011.05.15. 15:47:53

@mavo: Lehet, hogy elmebeteg vagyok, a te minősítgetésed nem igazán zavar, de szövegértésed a nullával egyenlő.

"Mindenki szem a láncban" ha lenne annyi eszed, hogy értenéd. Minél többet élt valaki abban a rendszerben, annál inkább kollaborált a hatalommal. Erre játszott rá az emeszpé 20 évig. De megértem, hogy neked ez az asszociáció túl elvont. A sör-virsli témakörben otthonosabban mozogsz.

Lányi pedig nem mai csirke...

teknős 2011.05.15. 15:49:57

@Machiavelli: Bocs, de nem vettem észre, hogy nem jó böngészőben vagyok. Ez a komment az enyém.

teknős 2011.05.15. 15:51:59

@mavo: Ha annyira rossz a film, akkor nem kellett volna meghívni a szemlére. Ez így bunkóság, tőled is és Lányitól is.

Alfőmérnök 2011.05.15. 16:06:05

@teknős: Nem meghívták a szemlére, hanem neveztek. És az előzsűri nem ugyanaz, mint a zsűri.

Egyébként a beszélgetésre nem kötelező elmenni, ez egy ilyen fakultatív program, ha az embert érdekli a kollegái véleménye, meghallgatja. (Szerintem sokkal gusztustalanabb, mikor egymás faszát szopják, mint mikor kritikai észrevételeket fogalmaznak meg.) Ha nem érdekli, nem megy el.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.15. 22:58:08

@bbjnick: hát nem tudom.
még régebbet vmit olvastam lányitól, amitől a hajam kettéállt, olyan szdsz-es volt a szöveg. kiskoromban összekevertem egyszer lányit és lánczit valahol, és úgy tudtam eztán azonosítani őket, h lányi lett az szdsz-es.
így is könyveltem el, nem emlékszem már pontosan mi volt az a mondat tőle, de elég volt ahhoz, h az szdsz-hez soroljam

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.15. 23:00:48

@tevevanegypupu: én se hiszem, megszépítik a múltat, nyilván kövér l. erre a zétényi mszp-s együttszavazásra is azt mondaná, h ennyit tudtak kihozni belőle, meg kompromisszumos megoldás volt mint ebben a videóban:
kkbk.blog.hu/2011/05/13/kover_laszlo_urulekhez_hasonlitotta_a_rendoroket

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.16. 06:35:20

@tesz-vesz:

Lányi egy értelmiségi valahonnét a hetvenes évekből:-) Ahhoz túlságosan művelt és öntudatos, hogy politikus legyen, ahhoz pedig túlságosan individualista, hogy alázatos. Neki helye, szerepe és jussa van:-D Nem hiszem, hogy (direkt) SZDSZ-es volna, de ha a Fidesz valamiért úgy döntene, hogy fontos neki (Lányi) és elnézné a házsártosságát és némiképp kielégítené az értelmiségi hiúságát, nem kizárt, hogy domesztikálhatná:-D

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.05.16. 06:45:19

@tesz-vesz:
Ajaj. A fidesz multja..:)) Sajnos jogosan hivatkozhatnak rajuk barmely a rendszervaltasnal tortent "ketes ugyekben", mar ami az egyuttmukodes nehany ki nem bontott igazsagat illeti. Kicsit keson jottek ra, hogy mennyire atvertek oket is. Kover egyebkent talan az egyetlen kozuluk, akinek a szemere nemigen lehet vetni semmit, ami az antikommunizmust illeti. Sajnalom, de ugy velem a rendorokkel altalanossagban neki van igaza. Lanyi kulonben soha nem volt szimpatikus, viszont ugy velem azokban a temakban amikben megszolalt vagy amit kepvisel mindig igaza volt. Hogy indulatosan neveletlen az latszik rajta..fuggetlenul attol, hogy muvelt, tudos es a tobbi..Kar, mert muveltsege, tudossaga es igassaga nem jogositja fel ilyen viselkedesre senkivel szemben.
A goromba de aranyszivu ember a nepmesekben nagyon megfelel, a valosagban kellemetlen. Kover egyebkent - Lanyival ellentetben - meg a gorombasagait is udvariasabban fogalmazza meg.(:

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.16. 07:11:54

@tevevanegypupu:

Kedves @tevevanegypupu:! Megtenné nekem, hogy csak egyetlen olyan kézzelfogható "teljesítményt" (bármit) mondana/írna, ami Kövér László nevéhez fűződik?

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.05.16. 07:22:59

@bbjnick:
Fidesz alapitotag. Ez nem eleg? (: Aztan a nemzetbiztonsagi hivatal vezetese, most pedig hazelnok.
Nem tudom milyen konkretumokra vagyik kedves bbjnick, de azt nem tagadhatja, hogy a rendszervaltas ota eltelt idoszak egyik legjellegzetesebb es legkovetkezetesebb politikusa Kover.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.16. 09:22:05

@tevevanegypupu:

"Fidesz alapitotag. Ez nem eleg? (:" --- írja.

Elég?:-)

"a rendszervaltas ota eltelt idoszak egyik legjellegzetesebb es legkovetkezetesebb politikusa Kover." --- írja.

Nekem Kövér szerepe Szanyiéra emlékeztet: Kövér László a Fidesz Szanyi Tibora.:-) A különbség kettőjük karaktere között nagyjából annyi, mint amennyi pártjuk karaktere között. Konkrét, komoly politikai (a politikai fogalmat eredeti értelmében értelmezve) teljesítményt egyikük mögött sem látok. Szerintem (ez a véleményem):-)

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.05.16. 10:17:57

@Machiavelli:

"Minél többet élt valaki abban a rendszerben, annál inkább kollaborált a hatalommal."

ha utánanéztél volna, ki a fasz egyáltalán az a lányi, és nem abból indulnál ki, hogy bántotta szegény, szegény nagggyontehetséges lola oszkárraérdemes gecinagyfilmjét, TEHÁT komcsi, de legalábbis kollaborált, akkor nem hersegnél baromságokat.

bár mit várok egy elmebetegtől? hogy foglalkozzon néha a valósággal is?

tevevanegypupu 2011.05.16. 10:19:48

@bbjnick:

Szanyi es Kover egyformak lennenek tenyleg? Nem is tudom..Szanyi nekem inkabb komikusnak tunik, Kover felelmetesnek. Szanyi reszegesnek latszik, Kover szinjozan. Szanyi egy olyan partot ved koromszakadtaig,es a becsuletet is feladva, ami a saros foldig lejaratta magat es neha hulye jelzokre is ragadtatja magat erte (szexi part) abban a remenyben, hogy ez tetszhet a fiataloknak. Az mszp ugyei rendre napvilagra kerulnek, ezert aztan Szanyi sokkal jobban lejaratodott. Kizartnak tartom, hogy Kover kozosseget vallalna a fideszszel, ha roluk kiderulne valami Oszodhoz hasonlo. Lehet, hogy kisse pedansnak tunok (nem vagyok az) de az is tetszik amit az Orszaghazban szeretne megvalositani: megkovetelne a kepviseloktol a helyhez melto viselkedest. .Szoval szerintem a merleg Kover iranyaba billenne el, ha mar becsuletessegrol, fegyelemrol es tisztessegrol van szo.
De persze maga kedves bbjnick turelmetlen es szeretne mar valami eredmenyt is latni a fidesztol. Azt hiszem ebben jobban hasonlit Koverre mint gondolna.(:

tevevanegypupu 2011.05.16. 10:19:48

@bbjnick:

Szanyi es Kover egyformak lennenek tenyleg? Nem is tudom..Szanyi nekem inkabb komikusnak tunik, Kover felelmetesnek. Szanyi reszegesnek latszik, Kover szinjozan. Szanyi egy olyan partot ved koromszakadtaig,es a becsuletet is feladva, ami a saros foldig lejaratta magat es neha hulye jelzokre is ragadtatja magat erte (szexi part) abban a remenyben, hogy ez tetszhet a fiataloknak. Az mszp ugyei rendre napvilagra kerulnek, ezert aztan Szanyi sokkal jobban lejaratodott. Kizartnak tartom, hogy Kover kozosseget vallalna a fideszszel, ha roluk kiderulne valami Oszodhoz hasonlo. Lehet, hogy kisse pedansnak tunok (nem vagyok az) de az is tetszik amit az Orszaghazban szeretne megvalositani: megkovetelne a kepviseloktol a helyhez melto viselkedest. .Szoval szerintem a merleg Kover iranyaba billenne el, ha mar becsuletessegrol, fegyelemrol es tisztessegrol van szo.
De persze maga kedves bbjnick turelmetlen es szeretne mar valami eredmenyt is latni a fidesztol. Azt hiszem ebben jobban hasonlit Koverre mint gondolna.(:

teknős 2011.05.16. 11:10:44

@Alfőmérnök: Én nem tudom mi a módja annak, hogy valaki eljusson erre a filmszemlére, de Lola szóhasználata egyértelműen nem önkezűségre utal:

"...a dokumentumfilmes zsűri értékelte a versenybe jutott alkotásokat. ..."

" ...egyáltalán megnézték, beválogatták és véleményt alkottak róla. ..."

Szóval valaki másnak is tevékeny részesének kellett lenni ebben a történetben.

Trendi itt Lolát bántani és úgy beállítani, mint egy üresfejű valakit, ami lehet egy vélemény, de miért kell folyamatosan egy nick mögé elbújva rajta ugrálni?

Ha ennyire leértékelek valakit vagy valamit, ha egyszer beléakadok és ezt közlöm vele, az még rendben van. Vagy ha ő akad belém folyamatosan, akkor elküldöm melegebb éghajlatra, de miféle sport az, hogy megnyitod a posztját, mert az a szórakozásod, hogy lehülyézed. (Most nem személy szerint rád értem, hanem a többi idiótára, akik időt és billentyűzetet nem kímélve gyalázzák Lolát)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.16. 11:11:43

@tevevanegypupu:

Szanyi is egy szerepet visz a pártjában és Kövér is egy szerepet visz a pártjában, ez a szerep gyakorlatilag ugyanaz: a megmondás. Az MSZP-nél ez a megmondószerep egy ilyen mutyis, jófejf*szis szerep, a Fidesznél pedig egy kicsit rigorózusabb (ú. é.: merevebb, szigorúbb) befenyítősebb szerep. Nyilván olyan figura kapja ezeket a szerepeket, aki (hellyelközel, alkatilag) alkalmas rá. De ne keverje össze a szerepeket a jellemekkel: ahogy Szanyi sem egy olyan jófejf*szi, mint amilyennek próbál látszani, úgy Kövér sem egy olyan gyémántkemény jellem, mint amit mutat.:-)

ü
bbjnick

teknős 2011.05.16. 11:12:22

@mavo: Már mellébeszélsz.

Bunkó vagy és ragozod.

tevevanegypupu 2011.05.16. 11:24:05

@bbjnick:

Gyemantkemeny politikus nem letezik, illetve Isten orizzen toluk. A mieink meg meg tavol is vannak attol, hogy politikusok legyenek, mar annyiszor irtam, hogy csak koztisztviselok, hivatalnokok.Kivetel Orban, de ot tulsagosan kotik a korulmenyek, nem tud kibontakozni. Nalunk meg kulonben sincs semmi kialakulva - leszamitva az allami vagyon elrablasat meg Magyarorszag foldbe dongoleset - ugyhogy jelen pillanatban legfeljebb oldalharcot folytathatnank, ki a jobb vagy a rosszabb: bal- vagy jobboldal. Nekem ugy tunik, hogy egyelore meg mindig a baloldalnak nevezett vadkapitalista banakoztarsasagba valo brigantik allnak nyeresre..
A ket klanon belul aztan Szanyi vagy Kover probalkozhat egy hatarig. De valtozatlanul ugy latom, hogy Kover nem vallalna szerepet egy tulsagosan mocskos jatekban, Szanyi minden tovabbi nelkul..

tevevanegypupu 2011.05.16. 11:24:05

@bbjnick:

Gyemantkemeny politikus nem letezik, illetve Isten orizzen toluk. A mieink meg meg tavol is vannak attol, hogy politikusok legyenek, mar annyiszor irtam, hogy csak koztisztviselok, hivatalnokok.Kivetel Orban, de ot tulsagosan kotik a korulmenyek, nem tud kibontakozni. Nalunk meg kulonben sincs semmi kialakulva - leszamitva az allami vagyon elrablasat meg Magyarorszag foldbe dongoleset - ugyhogy jelen pillanatban legfeljebb oldalharcot folytathatnank, ki a jobb vagy a rosszabb: bal- vagy jobboldal. Nekem ugy tunik, hogy egyelore meg mindig a baloldalnak nevezett vadkapitalista banakoztarsasagba valo brigantik allnak nyeresre..
A ket klanon belul aztan Szanyi vagy Kover probalkozhat egy hatarig. De valtozatlanul ugy latom, hogy Kover nem vallalna szerepet egy tulsagosan mocskos jatekban, Szanyi minden tovabbi nelkul..

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.16. 11:39:21

@tevevanegypupu:

Jó, hát nem akarom én rombolni az Ön Kövér-képét; minden ellenkező híresztelés ellenére én nem vagyok gonosz:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.05.16. 11:50:35

@teknős: "Én nem tudom mi a módja annak, hogy valaki eljusson erre a filmszemlére"

Beneveznek az alkotók, és egy előzsűri, ami más tagokból áll, mint a későbbi zsűri, eldönti, hogy indulhat-e. (Ha bizonyos százalékban támogatta az állam a költségvetést, kötelező részt venni, azt hiszem.)

Nem szokásom csak úgy lehülyézni senkit, Lolát se, de ez a poszt most tényleg butaság volt. Személyes sértettséget így kiteregetni nagy nyilvánosság előtt, hát hogy is mondjam, nem elegáns.

Különben meg minek képzeli magát ez a csaj, hogy őt nem szabad leb@szni?

tevevanegypupu 2011.05.16. 12:03:14

@bbjnick:

En viszont gonosz vagyok, szoval ne is tegyen ilyent!(:
(Kulonben hallom-olvasom am a Kover csaladrol en is az ujsagokat.)

Alfőmérnök 2011.05.16. 12:07:58

@bbjnick: "minden ellenkező híresztelés ellenére én nem vagyok gonosz:-)"

És ha gonosz lennél, bevallanád?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.05.16. 18:33:22

@teknős:

tevékeny ellenzéki lányiról kezdtél el olyasmiket nyammogni, hogy kollaborált, és még neked áll feljebb?

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.16. 20:11:19

Kedveseim!
@Csillag Ádám: elutaztam és csak most értem vissza hozzátok, de természetesen a zsidózást elítlem. sajnos itt a blogon és a fórumokban ez annyira általános, hogy nem szoktunk rá reagálni, akkor gyorsabban eltűnik. Morális kérdés az is, hogy viselkedünk egy nővel egyébként.
@teknős: Úgy látom te egy igazi teknősanyatigris vagy :) igazából ez egy nagyon érdekes jelenség, hogy akiket idegesítek, azok miért olvasnak és kommentelgetnek, de egyszer majd rájövök.
@Alfőmérnök: 1. nem vagyok megsértve. De ha neked úgy egyszerűbb értelmezned a szituációt: meg vagyok sértve, mert rendkívül pimasz és pökhendi módon bánt velem egy idegen, nagytiszteletű úr. Ezért szebb időkben párbajra hívták volna, de ma már kiveszett ez a tisztesség.
A bunkság nem a kritika (NEM A KRITIKA), hanem az előadás végén lévő beszólása.
Azért osztottam meg mindenkivel az esetet, mert nem a sarki boltban történt, hanem a filmszemlén (társadalmi esemény), a Biszku-filmmel kapcsolatban (társadalmi érdeklődéssel kísért esemény), és a főszerepben egy közszereplőt tekinthettünk meg. Ezért ez az esemény nem a magánügyem, hanem egy történet, amely árnyalja a képet, új információval szolgál azoknak, akik a téma iránt érdeklődnek.
Ezen kívül azt gondolom, hogy ez az egyik legcsodálatosabb dolog a netvilágban, hogy itt mindenkiről, minden kiderül. Verseny van, igazi verseny, ahol nem azért olvasnak téged, mert te vagy a szupervezetőpublicista a Népszabadságban, hanem azért, mert ez egy személyesebb hangnem, ahol a szerző nem egy félisten, hanem a melletted ülő ember a buszon, akivel közvetlenül kommunikálhatsz. Ráadásul a saját iromány alatt (kvázi az iromány részeként) le is cseszheted. Szóval ma már egy ilyen nyitott világban élünk és nem lehet a színfalak mögött bunkóskodni, aztán pedig kiállni, hogy: szeressétek egymást! A cselekedeteinknek következménye van, bármilyen magasan is ülünk (vagy annál inkább). Szerintem egy felnőtt ember tudjon viselkedni, a 3 éves unokaöcsém is tudja, hogy illik egy nővel beszélni, de bárkivel. Mert ez nem tudomány, hanem minimum.

Alfőmérnök 2011.05.16. 20:32:40

@lelkylola: Hiába volt nyilvános esemény, ez személyes "beszélgetés" volt (egyébként tkp a nyilvános esemény után történt). Vagy az is a nyilvánosságra tartozik, ami a filmszemle helyszínén a WC-ben történik?
Persze más problémák is vannak azzal, amit írsz, de most nincs kedvem kifejteni.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.05.16. 20:39:01

@Alfőmérnök:
olyan ez a lola, mint egy kis elefánt, aki maja pliszeckájának képzeli magát az erkölcs és jómodor porcelánboltjában

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.16. 20:43:07

találtam egy leírást az eseményről itt:
www.szinhazkolonia.hu/blog/kultura/Tanacsokat-gyujtottek-nekunk-nemcsak-filmbaratoknak

Tehát ezek szerint szó szerint ezt mondta Lányi:
„szégyellem, de a film közben elkezdtem Biszkunak szurkolni”

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.16. 20:57:59

@lelkylola: nyílvános esemény után, a filmmel kapcsolatban mondott nekem valamit a zsürielnök. Nem a szexuális életéről, vagy a kiskutyájáról, hnem a filmről, ráadásul minősíthetetlen modorban.
Nyilván, ha normálisan akar kommunikálni, akkor tudott volna és én se írtam volna róla. Azért viselkedett így, mert így tartotta helyesnek, nyílván vállalva azt, hogy vagy csak baráti köben, vagy a blogon, vagy bárhol ennek nyoma marad. Én újságíró vagyok és ennél sokkal lényegtelenebb mondatokról és eseményekről tudósítunk. Hogy a hírfogyasztók minél árnyaltabb képet kapjanak a világról.

Alfőmérnök 2011.05.16. 21:04:39

@lelkylola: És mi következik ebből szerinted? Hogy Lányi hajlamos szimpatizálni a komcsikkal? Mert a posztod ezt sugallja. Viszont tényszerűen nem igaz. De ha nem hiszed, kérdezd meg az anyukádat, ő biztos tud mesélni róla.
Nem lehet, hogy inkább azért van, mert a filmben ez is "benne van"? Azt sem árt tudni, hogy egy zsűritag, ha jól végzi a munkáját, de egy alkotó is, ha tudatos, nem csak saját szemszögéből nézi a filmet, hanem egy képzeletbeli néző szemszögéből is. Azaz azt is vizsgálja, hogy milyen hatást válhat ki a film a közönségből.
Btw az általad belinkelt írás is összefoglaló, amennyire meg tudom ítélni kb. ez vonatkozik rátok:
"De Lányi attól is óvott, hogy kereskedelmi tévékre, tematikus csatornákra jellemző akciódramaturgiára sűrítsék a tényfeltárás folyamatát."

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.16. 21:54:13

@Alfőmérnök: ebből az következik, ami a posztom vége, hogy nem örülök neki, ha tiszteletre méltó emberek úgy viselkednek, mint egy bolond. azt akarom elérni, hogy ne viselkedjenek így, mert számoljanak azzal, hogy ma már ebben a nyitott világban következménye van annak, ha valaki nem tud normális viselkedni.
A történet elejét azért írtam le, hogy érthető legyen a sztori. Ő mondta, hogy biszkunak drukkolt. Ez alatt ő tudja, hogy mit értett, nem én. nem sugallok semmit. ő sugallt valamit. Amit sokféleképpen lehet értelmezni. Mindenesetre a poszt mondanivalója nem ez.
A filmet pedig, hogy ki, hogy nézte - a rengeteg visszajelzésből tudni lehet. most pl. egy szerb vetítésén voltam - és ők is értették.
A visszajelzések alapján a többség örült, hogy szemebesítették a vén gyilkost.
Kaptunk persze negatív kritikákat is. abból lehet tanulni. Pl. hogy felkészültebbek lehettünk volna. De mivel két évig készítettük a filmet, 100 óra felvett anyagunk volt, elolvastam legalább száz könyvet. Rengeteg tanulmányt. Ugyanis biszku kutatót nem találtunk. Úgy vadásztuk össze a különböző történészektől, azt a 3 terhelő dokumentumot, amivel szembesítettük őt. Ha lett volna egy negyedik, az se segít a történeten. én még azon gondolkodtam, hogy áldozatok fotóit mutogathatnám neki. Ezt nem próbáltam ki. Nem tudom, hogy jó lett volna.
De ettől függetlenül természetesen nem vagyok, voltam olyan tájékoztató, mint egy kutató, töténész, aki ezt a korszakot vizslatja munkailag, nyolc órát.
Szerintem igazából az bosszant téged is és a lányit is, hogy nem nyafogtunk, pénzt kértünk, hanem megcsináltuk. Ez még több nyafogást vált ki azokból, aki eddig is nyafogtak.

Alfőmérnök 2011.05.16. 22:19:26

@lelkylola: "Szerintem igazából az bosszant téged is és a lányit is, hogy nem nyafogtunk, pénzt kértünk, hanem megcsináltuk. Ez még több nyafogást vált ki azokból, aki eddig is nyafogtak."

Nyuszika, Lányi évtizedek óta nem csinált filmet, és szerintem nem azért, mert nem kapott rá pénzt, hanem mert nem is akart. Egy ideje másban utazik. Én meg soha nem is kértem pénzt semmilyen filmre. :) Mellesleg, pont a dokumentumfilmesek nem voltak elkényeztetve anyagilag eddig sem.
Úgyhogy tévúton jársz. :)

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.16. 22:23:38

@Alfőmérnök: nem azt mondtam, hogy pénzt kértetek, vagy filmet csináltok, hanem, hogy nyafogtok. most is nyafogsz :)

Alfőmérnök 2011.05.16. 22:50:17

@lelkylola: Ne a macskáddal olvastasd fel, amit írok, akkor nem fog nyafogásnak hallatszani. :)

Manyi Béci 2011.05.17. 06:17:23

@lelkylola:
Nahát, lola, mikor lett újságíró magából?:) Elvesztettem azt a pillanatot, felidézné?
Illetve, akkor mostantól filmművész is?
Beszabehu, de nem akarom megsérteni, természetesen!

Maga az egész életét végighazudja. Ijesztő emberke lett magából, de ez nyilván a művésszé válás folyamata maga.

Toporgás közben grimaszolt is? Ez csak kíváncsiskodás, hogy jobban el tudjam képzelni a szituációt.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.17. 08:42:40

@Manyi Béci: Drága Manyikám! Az a bizsergető érzés és ájulás, ami eltölt téged az újságíró szó hallatán, valami szerencsétlen tapasztalati sor eredménye lehet nálad. Netán egy újságíró pasi? Vagy sok újságírós filmet néztél?
Le kell lombozzalak, sajnos az újságíró nem egy olyan hűdenagy státusz. A napilapoknál a kollégáim jó részének még diplomája se volt. De nem ijesztgetem magát a részletekkel. Mindenesetre nekem jókedvem lett ettől a bájos naivitástól a fetisizálja az újságírót.
Erről az jut eszembe, hogy egyszer huszon évesen dolgoztam két hétig egy kávézóban, kiegészítő munkaként, mert akkor még csak gyakornok voltam a Magyar Nemzetnél és cikkeket irogattam a Népszabdságnak. Tehát ott a kisfőnök, egy rabszolgahajcsárnéni volt. A végén mondtam neki, hogy lelépek és írok erről az élményről. A nő teljesen elképedt és azt mondta: te nem lehetsz újságíró, egy újságíró olyan, mint Juszt László!
Tehát van egy rokonlelked.
Egyébként a blogolás szerintem az újságírás legnehezebb műfaja. Ugyanis rögtön kapod a visszajelzéseket.

Alfőmérnök 2011.05.17. 09:41:07

@Manyi Béci: Mondjuk tényleg újságíró, ami tényleg nem nagy cucc. Azt nem tudtam, hogy a népszabónál is dolgozott. :)

Manyi Béci 2011.05.17. 17:56:43

@lelkylola:
:)
Igazán nem akartam ennyire felizgatni, drága lola:)
Egyszerűen csak arra akartam célozni magának, hogy egy újságíró általában tud írni, és ezért kicsit mulatságosnak tartottam, hogy így nevezi magát.

Manyi Béci 2011.05.17. 18:05:08

@Alfőmérnök:
Jaj, hagyjon már ezekkel a marhaságokkal, egy csomó embert ismerek, akik dolgoznak/tak lapoknál, az egyik volt szomszédom kicsit gügye lánya is írt már cikket valami lapba, végül is ő is újságíró, tényleg, nyilván annak tartja magát.
A kedvenceim egyébként az amatőr költők, illetve nem is, hanem az a közeg, ahol publikálnak egymásnak, és értékelik egymás írásait, ha jól akar szórakozni, egyszer mélyedjen el egy ilyen blogban v. fórumban.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.17. 18:33:01

@Manyi Béci: Kedves! El nem tudom mondani, hogy milyen mélységesen elszomorított, hogy szerinted nem tudok írni. Óh, Egek!

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.05.17. 18:42:41

@lelkylola:
szerintem sem tud

ragadjuk meg az adódó alkalmat!
jelezze aki szerint lola nem tud írni!
:)

Alfőmérnök 2011.05.17. 18:46:45

@Manyi Béci: Tudsz ajánlani ilyet? Mert azt veszem ki a szavaidból, hogy párszor már te is meglátogattál egy-két ilyen oldalt. :)

Manyi Béci 2011.05.17. 19:00:44

@Alfőmérnök:
Hehe.:) A híresen ratyi gizike verseket tulajdonképpen egy ilyen látogatás ihlette anno ezer éve az egyik fórum költői rovatában. Bekapcsolódtam az egyik haverommal és tudja, hogy mennyire megdícsértek?:))
Azóta vagyok költő.

Igazából már nem tudok ajánlani helyeket, akkoriban rákattintottam egy-két , khm, költő oldalára, nagyon jól szórakoztam.

tevevanegypupu 2011.05.17. 21:02:13

@lelkylola:
Nem magyarazkodni, nem mentegtozni, nem valaszolni. (:

Alfőmérnök 2011.05.17. 21:32:25

@málnási: Szerintem tud írni, legalábbis annyira, amennyire az újságírónak nevezett személyek általában tudnak. :) A baj inkább a tartalommal szokott lenni, a gondolatokkal.

barakuda 2011.05.17. 21:55:44

"..hogy mi a véleménye arról, hogy miközben morális kifogása van a filmünkkel szemben, 10 ezren mégis megnézték a moziban, tehát volt rá érdeklődés."
Ez a kérdés úgy hülyeség, ahogy van.
Lányi különben nem modortalan, hanem egy őszinte, egyenes ember. Ember még nem hallotta, hogy hazudott volna, bármennyire is érdekében állt volna. Kíméletlenül őszinte saját magával és környezetével szemben is, persze ez nem tetszik ebben a hazug, "píszí" világban.
Szerintem lola viselkedett úgy Lányival, mint egy tinilány a motoros pasijával, de az érdeklődés felkeltése nem sikerült. Ezért megpróbált most bosszút állni.

Alfőmérnök 2011.05.17. 22:09:35

@Manyi Béci: Ugyan nem amatőr költő(nő), de szerintem redkívül szórakoztatóak tudnak lenni Túrmezei Erzsébet versei is. :)
Ilyenek, mint pl:
"Nézem a hangyát lenn a porban,
s Valaki a magasból engem néz.
Nekem göröngy... hegy a hangyának.
Nekem hegy... a Magasságosnak
parányi porszem az egész.

S míg én a hangyát észre sem veszem,
nem fáj a veszte sem,
néha eltaposom lenn az úton,
s nem is tudom,
addig Õ, akinek hatalmát zengem,
szemmel tart engem,
vezet szüntelen.
Fel sem foghatja ezt a titkot
parányi hangya-értelem."

" A kisleány ott áll a rendelőben.
A furcsa gépek mintha mind őt lesnék.
S a doktorbácsi már be is ültetné
abba a félelmes, nagy székbe: 'Tessék!'

Nem, még nem ül le. Kijelenti bátran,
hogy előbb kettőt kérdezni szeretne.
'Halljuk!' - mosolyog rá a doktorbácsi,
hiszen ő mindig kész a feleletre.

'Értesz-e a fogakhoz?' - tudakolja
kis Piroska ötéves bölcsességgel.
'Ó, hányat találsz, akit én kezeltem,
kis barátaid közt, ha széjjelnézel!'

'Ott a Sárika, Jancsi. Kit mondjak még?
A patikus bácsiék Klárikája.
Kérdezd meg őket! Vígan szaladgálnak!
Mi lenne, ha foguk most is fájna?'"

Carlos> · http://banana-daiquiri.blog.hu 2011.05.18. 12:38:07

@lelkylola:
Mivel csak most olvastam ezt a bejegyzést, már nem nézem át a hozzászólásokat, biztosan elhangzott az is, amit én írok.

"...megkérdeztem, hogy mi a véleménye arról, hogy miközben morális kifogása van a filmünkkel szemben, 10 ezren mégis megnézték a moziban..."

1. A filmmel kapcsolatban valóban adott a morális probléma. Megtévesztéssel, becsapással éri el célját. A morális magatartás nem olyan paraméter, amit aszerint változtatgatunk, hogy éppen mit gondolunk a másikról. Az, hogy BB milyen ember, nem ad kibúvót a saját tettünk felelőssége alól.
A módszer legitimizálja a becsapást, miközben éppen morális kérdésekre akarja felhívni a figyelmet. Ez olyan, mint amikor a bliccelőt saját zsebre bünteti az ellenőr. De ha ezt eddig nem értetted meg, akkor már ezután sem fogod.

2. Ezután jön a pimasz kérdés a 10.000-es nézőszámmal.
A nézőszám nincs semmilyen összefüggésben a morális problémával. Ez a milliárdos újgazdag tahósága, amikor azt gondolja azért van neki igaza, mert pénze van. Ez a fajta arrogáns tahóság egy olyan közegben, ahol műveket értékelnek, valóban szégyenteljes teljesítmény. Lányi pontosan azt mondta, amit kellett.
Egyszer hallottam egy amatőr festő szájából, mikor profitól kért kritikát "művészetéről" és az nem volt elég hízelgő, hogy: "rá kell dobni egy arany színű keretet és 60-ért simán elviszik".

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.19. 09:14:59

@Carlos>: 1. a morális kérdés az nem eldöntött. szerinted morálisan elítélhető, amit tettünk, szerintem nem. Ugyanis:
1. Biszku közszereplő és nem a magánéletéről, hanem a belügyminiszterségéről kérdeztük
2. Biszku önként és örömmel ült le a kameránk elé nyilatkozni. nem kényszerítettük, nem titkos kamerával vettük fel, hanem megkérdeztük, hogy nem bánja-e, ha felvételt készítünk és ő beleegyezett.
Tehát ebben az esetben az átverés nem érinti a lényeget. Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy valaki Kiss Zsuzsának, vagy nekem nyilatkozik.
Tehát én egyáltalán nem tartom morálisan elítélendőnek, amit tettünk. Számtalan esetben van egyébként, hogy egy politikus megkéri a médiát, hogy az adott műsorban ne kérdezzék erről-arról, aztán mégis kérdezik. Az se számít morálisna elítélendő cselekedettnek.
Ráadásul van itt egy másik morális kérdés, hogy joga van- Biszku áldozatainak és hozzátartozóinak megtudni, hogy miként gondolkodik a belügyminiszter a megtorlásról. Szerintem joga van, sőt az államnak törvényi kötelessége lett volna felelősségre vonni a bűnösöket, de nem tették. Tehát a morális vétket a rendszerváltás utáni kormányok követték el és az ügyészség, azzal, hogy nem volt felelősségre vonás.
2. az igenis kérdés, hogy ebben az esetben az elkészítés módja - nevezhetjük morális kérdésnek is akár -reklámozta a filmet. Ez nem aranykeret, ez a filmhe tartozó fontos kérdés. Szerintem jó lenne, ha a művészak arra is figyelnének, hogy tudják a művük iránt felkelteni a nézők figyelmét. Ez nem ördögtől való, ha a PR nem öncélú, hanem a lényegről szólt. A mi esetünkben az átverés a lényegről szólt - szerintem.
3. Mindezt meg lehet beszélni. Az ember minden helyzetben tudjon voselkedni. Ez egy minimum elvárás.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.19. 09:16:41

@tevevanegypupu: igazad van, de beragadt a klaviaturám, no meg olyan kis bájosak ezek a tigiskölykök, hogy muszáj megsimogatni a fejüket :)

tevevanegypupu 2011.05.19. 09:32:09

@lelkylola:

Na ja.(: De tudod mindig eroszakoltnak es hamisnak ereztem azt a tortenetet, hogy amikor vittek lefejezni Marie-Antoinette-et akkor szandekosan ralepett a hoher labara, hogy bocsanatot kerhessen. Nem kell, az ember nyugodtan utalja csak azt aki szandekosan - kepletesen - ki akarja vegezni. Jo, okos, intelligens ember szandekosan nem kezel le senkit, ha ugy erzi, hogy valamiben hibaztatok akkor sem. Meg aztan nagy a vilag es abban eleg sok tehetseges ember el am..Magyarorszagon sokan hajlamosak elturni azt, hogy megsertse oket valaki, mert az illeto ismert. Jol tetted, hogy ezt nem hagytad szo nelkul. Ugye milyen nevetseges volt az a Daniel nevu ugyved, aki szinte megkoszonte Gyurcsany stabjanak, hogy felloktek?

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.05.19. 09:41:58

@tevevanegypupu:
nézze, egy érdekes van ebben a kun páterien keresztény leányban. ha a törhetetlen önhitű butasága erős kritikákat kap, abban a pillanatban nem újságíró, filmes, hanem kislány, nő, akivel nem szabad így beszélni. és ezt tolja, monomán premenstruációs hiszti stílben. pedig más kritikát nemigen kap, mert a korlátoltságnak ez a foka, már indulatot vált ki az emberekből, bizonyos értelmi szint felett.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.19. 09:51:29

@tevevanegypupu: kísérletezem, de nem tudom a választ. Ha nem reagál az ember semmit, az jó, hiszen ez úgyis egy kis makrovilág itt a kommentek végén. Vitatkozunk benne hárman, tehát lényegtelen. De azt gondolom, ha valaki véletlenül idevetődik a lányis írás miatt és elolvassa a kommenteket, ő is megkapja a válaszokat. Persze a szeméyeskedésekre nem kell válaszolni, de ezt mindig elfelejtem :)
Egyébként te hogy reagálsz az ilyesmire?

tevevanegypupu 2011.05.19. 10:45:37

@málnási:

Kedves malnasi, ugy latom maga gyakorlatokat folytat, pedig mar eddig is meggyozott mindenkit - engem is! - hogy eredeti, morbid, irigylesremelto es mindenfele neven irt stilusa felismerheto es utanozhatatlan. Most miert undokoskodik egy lannyal, aki semmi rosszat nem tett es aki elso dokumentum filmjet nyilvan nem azzal a cellal keszitette, hogy lekorozi vele ..........(a pontozott resz tetsze szerint kitoltheto). Es - amennyiben nem ismeri a sebezheto noi lelkuletet - kenytelen vagyok felvilagositani, hogy igenis, noi mivoltaban is megalazva erzi magat az ember, ha igy semmibe veszik. Lanyi egy ferfihez valoszinuleg nem igy szolt volna (nem vagyok feminista, nemnemnemnem), nagy valoszinuseggel ha nem is egyenlo partnerkent kezelni - ilyet mar ugyan hogy is lehetne elvarni egy hireselismertembertol nalunk - de legalabb nehany szoval arra valaszolt volna amit az illeto kerdezett..Nem akarok lola ugyvedjekent fellepni, abba is hagyom, de mindenkeppen elgondolkodtato igy ez az egesz tortenet,es nem Lanyi jon ki belole szimpatikusan. Na kesz.

tevevanegypupu 2011.05.19. 10:50:29

@lelkylola:

Megbantodom ez is ha nagyon goromba valaki, bar joval idosebb leven azert mar van tapasztalatom, tudom mit varhatok altalaban, de nagyon rosszul esik, honapokig a hatasa altt vagyok. Pedig nem szeretnek erzekeny mimozanak latszani. Viszotn ezt a filmet nem egyedul keszitetted, partnered nagyon csondben van..talan meg kellene szolaltatni ot is. Es ha mar kerdezel, akkor azt mondom, most mar ne valaszolj senkinek. Es orulj a filmednek, igazan megtette hatasat, szoval nincs okod bankodni.(:

egy_vélemény 2011.05.19. 11:50:02

@málnási: magának egy rongybaba, vagy csutkababa kellene, nem fórum. Azt cibálhatná, köpködhetné úri kedve szerint, bár azt sem jogosan. Viígasztalja a tudat, hogy nincs egyedül. Vannak, akik kinőnek ebből a fajta kalandvágyból fölnőtt korukra.
Vannak, akik nem.

egy_vélemény 2011.05.19. 12:00:29

Hogy milyen tapasztalataim vannak nekem is a fórumozásban?
Egy nagyon érdekes: a személyiség sorozatos megpuhítása.
Virtuális folyamaton megyünk át, amiben magunk is csak azt kapjuk vissza, amit, ahogy másokkal tettünk.
Mókás, hiszen előre lehetett volna kalkulálni értelmes embernek, hol lehet az a pont, amikor ő sem menekülhet olyan vádak alól, amiket másoknak a szemére vet.
Mindannyian kipróbáltunk mindenféle viselkedésformát, szinte.
Aztán visszasüppedünk arra a szintre, ami a sajátunk. Legyen ez gyermetegség, képmutatás, erőszakosság, kötözködés, de nem lehet álcázni soká.
A cikkek témáját illető személyiségekre ugyanez vonatkozik. Marha nagy közhely, de felfedezzük újra és újra ... jéééé, emberből vagyunk. Tele vagyunk gyenge ponttal és azt nyalogatjuk szívesebben, vagy másokét feszegetjük, ahelyett, hogy arra használnánk az életet, a fórumot, amire magától adódik lehetőség....beszélgetni.
No, szép napot Mindenkinek!
Azoknak is, akik idáig nem mertek leereszkedni egy mezei konvezcáció szintjére, csak akkor, ha véknyát eltanálták.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.28. 01:25:23

@bbjnick: akkor? szerepet kel neki adni?

mibe jó? városrendezés?:)

tevevanegypupu 2011.05.28. 07:25:15

@tesz-vesz:

Altalanossagban irtam tapasztalat alapjan. Es van szemem a latasra..stb..Ha csak 2006. oktober 23-ra gondolok, a rendorok akkori viselkedesere (es ez volt a rendszervaltas utan a legfontosabb megnyilvanulasuk), akkor azt tanacsolnam ha megkerdeznenek az illetekesek, hogy szoba ne alljanak a rendorokkel egyelore. Nem erdemlik meg, meltatlanok voltak az egyenruhara, a bizalomra es a megbecsulesre. Ugyanezt mondhatjak azok, akik veszelyeztetett orszagreszekben laknak, akiket buntetlenul zaklathatnaknak ciganyok, es akik napjaikat felelemben elik. Sajnalom, hogy Pinter nem rajuk gondol, mikor egyre tobb engedmenyt tesz a zsaroloknak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.28. 21:00:15

@tevevanegypupu: jah hogy pintér gondoljon rájuk?
mármint rájuk, akik ott voltak 2006-ben
nem vagy kicsit lemaradva? vagy már elfelejtetetted?
rövid valami? narancsproli vagy?

kkbk.blog.hu/2010/05/06/a_ket_szep_szemunkert

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.05.28. 22:32:50

@lelkylola:

"igazából ez egy nagyon érdekes jelenség, hogy akiket idegesítek, azok miért olvasnak és kommentelgetnek, de egyszer majd rájövök."

az ilyeneken mindig jót röhögök, van az egyszeri lolácska, böffent valamit, és utána úgy adja elő, hogy hát ezek kommentelnek, és az biztosan valamiért van. példul biztos, aki kommentel, az valójában lolácska muffját szeretné fúrni

hú, tényleg, beszarás.

most vagy az van megest, hogy mindenki fúrna téged, vagy tényleg ostoba picsa vagy.

borzasztóan nehéz kitalálnom, mi lehet az igazság, borzasztóan nehéz

mindenki szúrna téged, mert geci jó picsa vagy, asszem, ez a jó megoldás

polanski bejelentkezett már nálad egy jó baszásra?

Főorvos úr 2011.05.30. 11:00:29

@mavo:

Ketteske, mindjárt hozom az injekciót!

Vlagyimir Iljics 2011.10.22. 19:32:32

Üdv... a napokban láttam a filmet, mivel leadta valamelyik csatorna. Gratulálok! Őszintén mondom, hogy bravo. Zseniális életszerű, egyedi, és lebilincselő.

Bár úgy terveztem "Bélabá" védelmében írok majd be ide, már csak pusztán empatikus, toleráns, igazság bajnoka humanistaként (hiszen gondoltam itt is a földmag mélységéig van alázva-szidva), de úgy látom nem szükséges, nem szorul rá, mert mások is érezték azt, amit én. Tán hogy nyomorult vénembert már mi a jó bánatnak csesztetni 90 évesen..? Vagy tán másért..? Kétségtelen, hogy 20 éve kellett volna hogy vér legyen a pucájában, a kurrens nagyokosoknak, megmondóknak, és elkapják a grabancát... Akkor igen, akkor biztos, nagy dolog lett volna felelősségre vonni őt-őket. Bár már el is hangzott a kulcsszó: vajon tényleg IGAZÁN, valójában ő a felelős? Vajon nem csupán egy gépezet "bevállalós" fogaskereke volt-e ő, s ha ő nem vállalja, megteszi más boldogan helyett, más karrierista hatalommán, akikből mindig minden korban vannak bőven. Vajon éppen most hány "bélabá" ül bársonyszékekben, nagy pozíciókban hízlalva hátsóját, élősködve rajtunk? Olyan "rendszerhű" buzgó aktív "hazafiak",akik az éppen aktuális hatalmak, ülepében pihentetik nyelvüket és BÁRMIT megtesznek, ha megkapják fentről az utasítást? Hány olyan ember van éppen most is pozícióban, aki pontosan ugyanúgy, ugyanazt megtette volna, mint akkor Biszku?

MINDEN ismétlem minden parancs Moszkvából jött.
Még Kádár sem nagyon tehetett akkoriban semmit önállóan, nemhogy egy minisztere..
Hős lett volna Biszku, ha megtagadja az utasítást? Ésszerű értelmes mártírság lett volna? Bekerült volna a történelemkönyvbe? Olyan hatalommán karrierista volt aki a kétes dicsőségért, hogy bekerüljön a történelemkönyvekbe (bár 90-ig aligha került volna be ezesetben), vagy aki jó önző mód pozíciót, hatalmat akart és minél tovább élvezni ezt? Tessék mondani hány ilyen van most épp hatalomban?

Nem tudom hogy Lányi azért acsarkodott, mert kommunista ill posztkommunista, vagy ő is ugyanezeket gondolta végig... Mindenesetre a film szerintem nagyon érdekes, és tökéletesen érthető is a fiatal lelkes bloggerek (brr irtózom ettől a fogalomtól, nem is tudom miért, biztos az én hülyeségem...) hozzáállása is... Semmiképp sem mondanám nekik hogy szégyelljék magukat, már csak azért sem, mert a film végén nagyon korrekten látták be, nem lehet ezt csakis Biszku nyakába varrni, nem egyedül ő felelős. Egyszerűen csak ő egyedül él már a társaságból...

A hóhér kifejezés találó. S itt máris messze túl vagyunk 56-on és a magyar történelmen, máris az egész emberiség mindenkori nagy kérdéséhez értünk el. Vajon a hóhér bűnös-e? Vajon -ha már elvállalta - mondjuk jó fizetésért vagy valami másért (amit nyilván a feletteseinek is tudni, észrevenni kell) - ezt a borzalmas "hivatást", hős lenne, ha a vérpadon megtagadná a kivégzés végrehajtását (mert az igazságérzete úgy hozza), vagy inkább megőrült elmebeteg...? Úgyis végrehajtatják egy másik hóhérral... Nemde?

Szóval sok gondolat merül fel, a készítők részéről akarva-akaratlan... Nagyon örülök hogy elkészült ez a film, reméljük sokakban pozitív, progresszív gondolatokat ébreszt és ez is az emberiség "személyiségfejlődéséhez" járul hozzá...

Vlagyimir Iljics 2011.10.25. 01:20:19

Ezt kéne megmutatni Biszkunak! Hallgassa meg, ha nem ismeri és utána, mondjon valamit! Ha e vers meghallgatása, megélése, átérzése után sem bánja meg, sem kér bocsánatot, akkor szellemileg beteg ember...

www.youtube.com/watch?v=gOPQsaW9Isc
süti beállítások módosítása