Jönnek a fizetős hírportálok
2011. április 20. írta: JClayton

Jönnek a fizetős hírportálok

  Az ember egy reggel bekapcsolja a gépet, kinyitja a böngészőt, és azzal szembesül, hogy az összes újság vélemény-szekciójának, vagy éppen videóinak megtekintéséért fizetnie kell. Elég viszont egyetlen, egységes előfizetés ahhoz, hogy minden tartalmat lásson – ezt a rendszert vezetik be a hetekben szlovák hírportálokon.

  Miért fizetne az ember olyan hírekért, amelyekhez máshol ingyen is hozzájuthat? A Piano névre hallgató kezdeményezés üzleti logikája szerint egy-egy portál látogatói semennyit sem hajlandóak kiadni néhány korlátozott szolgáltatásért, de ha a legtöbb weboldal egyetlen, közös rendszert használ, már megfontolják a fizetést. A kulcsszó tehát a kritikus szolgáltatói tartalomtömeg elérése, hogy a fogyasztó úgy érezze, megfelelő ellenértéket kap a pénzéért.

  Az előfizető heti 0,9, havi 2,9, vagy évi 29 euróért hozzáférhet például a három legnagyobb véleményformáló napilap, a Sme, a Hospodárské Noviny és a Pravda publicisztikáihoz, írhat a cikkekhez kapcsolódó fórumokba, vagy éppen reklámmentesen nézheti meg a legnagyobb szlovákiai sportnapilap cikkeit és archívumát. Összesen kilenc weboldal kapcsolódott a fizetőkapus hálózathoz, a bevételek a mért látogatottság függvényében kerülnek elosztásra.

  Elsőre nem látni, hogy zseniális-e az ötlet, vagy gyors bukást eredményez az érintett portálok számára. Vannak ugyan a rendszeren kívül maradó, erős szereplők a hírszolgáltatók között is, de ezek véleményrovat a tipikusan gyenge. A jelenlegi helyzet szerint tehát annak, aki minőségi publicisztikára – és fórumozásra – vágyik, biztosan fizetnie kell májustól. A kérdés, mekkora ez a tömeg.

  A kezdeményezés egyedülálló a régióban, a sikerére viszont legfeljebb az jelenthet garanciát, hogy Tomáš Bella, a szlovákiai internetes szolgáltatások egyik nagy úttörője találta ki és vezeti be. Bella munkássága igazi sikertörténet. Az elmúlt években a semmiből vezető portállá futtatta fel a Sme internetes részlegét, blogjait, lenyúlta és nagy sikerrel háziasította a digg koncepcióját, a journalism.co.uk pedig a világ leginnovatívabb ötven internetes médiaszemélyisége közé választotta be.

  „A média nagy része általában az amerikaiakra vagy a britekre vár, hogy azok megmutassák, mi működhet az interneten, és mi nem. A fizetős tartalmak esetében ennek nem így kell lennie, sokkal kockázatosabb lenne egy ehhez hasonló rendszert elindítani angolul, ahol ingyenes alternatívák százai állank rendelkezésre. Az öt és félmilliós Szlovákiában, vagy a tízmilliós Csehországban viszont sokkal kevesebb hírportál működik” – nyilatkozta korábban az elképzelésről Bella.

  Mielőtt elgondolkodunk azon, mekkora realitása van egy hasonló lépésnek Magyarországon, egy dolgot nem árt megjegyezni: a szlovák internetes piac némileg eltér a magyartól. Nincsenek például olyan domináns, kizárólag a weben létező hírportálok, mint az Index, vagy az Origo, helyettük a napilapok internetes változatai törtek be a piacra és lettek piacvezetők. Ennek megfelelően az internetes tartalomszolgáltatás minősége és mennyisége is ingadozott: a változások jelenlegi motorja, a Sme egy időben például eredménytelenül kísérletezett a kommentár-részleg letiltásával (hogy többen vegyék az újságot), más újságok oldalaira pedig csak jelentős késéssel kerülnek fel az eredetileg a nyomtatott kiadásba szánt hírek. Most viszont a nagy piaci szereplők pénzt szeretnének látni – akár a forgalom rovására is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr552840516

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hitler születésnapja a Jobbik tévéjén 2011.04.21. 09:51:39

Ehhez nem sokat lehet hozzátenni. A Jobbikhoz közelálló Nemzeti 1 online televízió tegnap esti híradója megemlékezett Adolf Hitler születésnapjáról. A barátságos, családias vágóképekkel illusztrált anyag a náci diktátort "német politikusként"...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Téglagyári Megálló 2011.04.20. 07:39:38

Nem tudom ez miért akkora újítás, a Times így működik egy ideje.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2011.04.20. 08:18:35

Üdv,

Egy lényeges különbség azért van. A Times önálló piaci szereplőként döntött a fizetős szekció mellett. Most viszont az történik, hogy egy adott nyelvterület internetes vélemény-, információpiacának százalékokban is kifejezhető része, ráadásul közös erőből és közös akarattal válik fizetőssé.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.04.20. 09:32:09

Szerintem néhány nyomtatott lap kidőlése esetén itthon is eljöhet az az idő, amikor az online média elkezdhet valami hasonlóban gondolkodni.

Téglagyári Megálló 2011.04.20. 09:43:25

Én szeretnék jól megfizetett bértollnok lenni, mondjuk lájk x 100 Ft, de kétlem, hogy a magyar közönség fizetne a cikkeimért. Ahogy nincs facebook forradalom, úgy nincs fizetős kereslet sem megmondásra. Szerintem.

De az is lehet, hogy a fizetési módszerek nem elég elterjedtek ehhez. PayPal-t alig használnak Magyarországon, pedig az ilyen kis összegű kifizetésekhez az kellene.

Samott 2011.04.20. 10:02:35

Halott dolog, most kell gyorsan ingyenes alternativat nyujtani ezekkel szemben es lehet a karukra novekedni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.04.20. 10:45:45

@Samott:
És miből fog megélni az 'ingyenes alternatívád'?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.04.20. 10:46:31

@Téglagyári Megálló:
Miért ne fizetne? Az újságért is fizet(ett). A kábeltévéért is.

Téglagyári Megálló 2011.04.20. 11:01:13

@TuRuL_2k2:

Egyrészt, amit már mondtam, a PayPal el nem terjedése okán.

Másrészt míg a kábeltévé adása csak jó nagy késleltetéssel másolható, és sokak nem is értenek hozzá, az internetes véleménycikkek e-mail-ben, facebookon keresztül pillanatok alatt körbejárhatnak, és az olvasók értenek is ehhez. És meg is akarják mutatni az ismerőseiknek, elég nézni, mi megy a facebook-on. Szerintem nagyon szűk piac az, aki ezt megfizeti.

De félre ne érts, szeretném, ha lenne rá fizetőképes kereslet, mert az hosszú távon biztosítaná ezeknek a műhelyeknek a működését. Csak sajnos egy olyan országban élünk, ahol a szellemi munka nem munka, lásd csak a vastagbőrt, ahol egy pap "sosem dolgozott".

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2011.04.20. 11:14:20

@samott: nyilván, ez egy dilemma. Kevesebb látogató, akiből konkrét anyagi hasznod van, vagy több, amiből legfeljebb közvetett úton (reklám) jöhetnek bevételek. Ezért céloztam arra az utolsó bekezdésben, hogy a szlovák piac inkább régi vágású szereplőkből áll, akik hajlanak a fizetős megoldásra. Egy hírportált felfuttatni pedig nem kis munka.

@Téglagyári Megálló, Turul: a fizetős szolgáltatások bevezetése kicsit hasonlít a fogolydilemmához. Ha egy erős szereplő nem él vele, akkor már mérhető hátrányba kerülhetek az érintett kárára, egyébként viszont mindenki nyer. Az interneten megjelenő kommentárokat tekintve az összes releváns szereplő (a három nagy napilap) összetartott. Érdekes lesz megnézni, vajon valamelyikük kiszáll-e félúton, látva a zuhanó olvasottsági mutatókat. Mert akkor mutatkozik meg a kezdeményezés életképessége.

Szerintem Magyarországon is csak egy hasonló, közös rendszer bevezetése esetén lenne esély a sikerre. De ismerve a lapokat és a köztük fennálló, sokkal mélyebb ellentéteket, nem látok erre túl sok esélyt.

homo apolitikus 2011.04.20. 11:16:44

Azért fizessek, hogy a balos trollok behányásait lássam? Valaki el van tévedve - akkor nem kell a netes hír, ahogy tv nélkül is lehet létezni, sőt ...

Samott 2011.04.20. 11:32:51

@TuRuL_2k2: az olvasokbol azaz a miattuk erkezo hirdetokbol? Miert, mashol mibol elnek az ingyenes dolgok?

@JClayton: foleg az ilyen zart piacon tud nagyot es gyorsan harapni egy ingyenes alternativa, de szerintem ez lehet uj szereplo is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.20. 12:39:05

@TuRuL_2k2:

"Van úgy, hogy tragikus, van úgy, hogy komikus, van úgy, hogy egyszerűen kapitalista":-D

Nem büntetné/bünteti ezt a megoldást a kartellellenes törvény?

ü
bbjnick

Bloodscalp 2011.04.20. 14:28:25

@TuRuL_2k2: a jelen színvonalon elképzelhetetlen...te kinek a cikkeiért adnál rendszeresen ki pénzt? ja, tudom van ilyen csak annyira tiszteled hogy megsem nevezed.

annyira lesüllyedt és kiszolgálói szinten van a magyar média hogy onnan már szerintem nincs visszaút.

Bloodscalp 2011.04.20. 15:16:26

@Téglagyári Megálló: érdekesen értékmérő:) ez kicsit túlzás sztem mikor egy napilap kerül 150 forintba, és akkor mi a helyzet a dislike-okkal, vagy ha jön 10 like és 100 dislike?:)

nem nagyon van értékelhető újságírás itthon

Téglagyári Megálló 2011.04.20. 15:21:24

@Bloodscalp:

Gábor Zsazsára utalva az a megoldásom, hogy össze kell adni a like-ok és a dislike-ok számát :-)

Amúgy ha nem értékelhető szerinted a Mandiner, akkor miért jársz ide kommentelni?

Téglagyári Megálló 2011.04.20. 15:34:44

@Bloodscalp:

+ mi az értékelhető újságírás, szerinted? Ez most nem kekeckedés, egyszerűen kíváncsi vagyok.

Bloodscalp 2011.04.20. 15:59:35

@Téglagyári Megálló: érdekes:) én a mandinert szóba se hoztam itt:) mégis ráéreztél...

mi van most jelenleg?uszítás gyűlölködés a másik, és felmagasztalás a "sajátjaink felé" gréczy/bayer
ennyi közben rohad az ország, de erről nem esik szó
mindig a másik a hibás...és még ezért akarnak pénzt kérni?nane, elhiszem hogy sokan belájkolnák mindkettőt
mert van elég hülye az országban...- behülyitett ember

a valóságról írni, az értékelhető... csak nehéz persze jól tálalni, mocskolodni meg könnyebb és most ezért fizetik őket

Bloodscalp 2011.04.20. 16:50:51

@TuRuL_2k2: miért most miből él meg pl az index? reklámból teszem azt?miért esett a népszabi/mn olvasottsága?
a magyar hírlap/echo nehogy azt mond már hogy nem a szélsőségesen hülyék táborára játszik rá

spontan · http://erdekessegek.info 2011.04.21. 09:14:16

Lenne egy középutas megoldás: azokért a tartalmakért fizessen az olvasó, amit jónak talál. Ehhez szükséges egy jól működő mikrofizetési rendszer, és a cikkek végén egy ehhez kötött "lájk" gomb. Ha az olvasó a cikk elolvasása után úgy érzi, hogy neki ez adott valamit, akkor a gomb benyomásával könnyen adományozhasson egy apró összeget a szerzőnek/lapnak, amiből, ha elég sokaknak tetszik, már összejöhetne komolyabb összeg is.

Az előnye az lenne, hogy nem minden cikkért fizetnénk, hanem csak azért, ami tetszik, és ez jobban motiválna a fizetésre. A hátránya viszont, hogy az újságoknak folyamatosan minőséget kellene előállítaniuk, ezért ők nem szeretnék ezt a rendszert, mert ők inkább egy csomagban akarnak mindent eladni, hogy szemetet is tölthessenek bele.

Még egy mondat a cikkből:

"lenyúlta és nagy sikerrel háziasította a digg koncepcióját"

Nálunk miért nem csinál már egy ilyet valaki? Tátongó piaci rés van egy olyan szolgáltatásnak, ahol a mindenhonnan összegyűjtött linkekre lehet szavazni, és könnyen lehet látni, hogy mik a top tartalmak.

A facebook is csinálhatna eg ilyet a lájkok alapján.

mojszipupi 2011.04.21. 09:21:28

Az alapvető kérdés a pénz. Az, hogy mivel ér el több bevételt egy adott oldal. Azzal h fizetsz a hírekért, de akkor biztos h kevesebb reklámbevételt tudsz beszedni mert nyilván drasztikusan csökken a látogatók száma az adott oldalon. Vagy meghagyod ingyenesnek a tartalmat és óriási reklámbevételed lesz. Szerintem a második eset, vagyis ahogy most van, sokkal többet hoz.

charlie sheen 2011.04.21. 09:24:20

Bár a Lipótmező már bezárt, de nem hinném, hogy lenne olyan elmebeteg, aki fizetne azért, hogy fideszista faszságokat olvasson...

Gazuzem 2011.04.21. 09:26:12

JClayton elfelejtette odaírni, hogy napi háromnál több komment küldése is fizetős lesz. Az eredmény: csökken a kommentelők anonimitása, és kevesebb lesz a troll. Ezeknek a lapoknak az összes cikkéhez hozzá lehet szólni, nem ritka a több ezer hozzászólás.

magyar ember teli szájjal 2011.04.21. 09:26:57

Vége a sajtószabaccságnak. A következő az emeltdíjassmses kommentelés lesz.

odamondó 2011.04.21. 09:29:12

vezessèk be itthon is legalàbb kènytelen leszek nem olvasni a hireket megmarad pàr idegsejtem + az eltöltött idő.

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.21. 09:34:30

"évi 29 euró"
Ennél még egy jófajta pornóoldal is olcsóbb és mennyivel izgalmasabb! :D
(már amennyiben jól emlékszem, hogy az EUR:USD, messze nem 1:1-ben váltatik... ;-) )

Apafarkas 2011.04.21. 09:38:26

@Téglagyári Megálló: miért, mit dolgozik egy pap? Mármint kiskorúak megrontásán kívül...

spontan · http://erdekessegek.info 2011.04.21. 09:46:07

@Gazuzem: a trollok száma ettől nem csökken, mert nem hiszem, hogy bárki fizetne azért, hogy 3-nál többet kommentelhessen

Ez csak oda vezet, hogy a trollok is csak 3-szor fognak kommentelni, de a számuk nem fog csökkenni

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.04.21. 09:50:05

Azt se feledjük, hogy ha valaki fizet azért hogy olvashasson+kommentelhessen, azzal lényegében az internet egyik legnagyobb előnyét vesziti el: a névtelenségét. Innentől visszakereshető lesz, ki az illető...
Szerintem halott ötlet.

johevi 2011.04.21. 09:50:33

Jobb egy korrekt fizetős hírportál, mint egy ingyenes hazudós, hiteltelen MTI

Monçada bíboros 2011.04.21. 09:54:18

@Samott: az a gond, hogy a reklámokat remekül lehet szűrni. És egyre többen teszik meg, hogy olyan plugin-t telepítenek a bönészőjükbe, amivel eltüntetik a rekámokat. Az okostelefonokon ez még egyszerűbben megy, Androidon elég egy kapcsolót átállítani, az iOS eszközökön, meg ugye eleve meg sem jelennek. Megoldást jelenthetne az áttérés a Flash-ről a HTML5-re, ott nehezebb lenne blokkolni a reklámokat, csak az a szabvány még nincs véglegesítve....

A fizetés nem feltétlenűl hülyeség. Itt az dönthet, hogy mennyit kérnek a szolgáltatásért, és cserébe mit kapnánk érte.

Gazuzem 2011.04.21. 10:06:00

@spontan: Rengeteg olyan troll van, aki szinte minden cikkhez hozzászól, mondjuk folyamatosan szidja a magyarokat, a kormányt, a biciklistákat stb. (a szlovák portálokon eleg beleírni egy címbe, hogy magyar, és máris garantáltan a legolvasottabbak közé kerül a cikk).

Link Elek 2011.04.21. 10:08:07

azt, hogy az emberek hajlandok-e fizetni krva egyszeru letesztelni: ki kell tenni a donate gombot minden weboldalra.
ha oda jon penz, akkor van olyan ertek az adott oldalon, amiert az emberek oda mennek. aki "veletlenul" teved oda az igy nem fizet, es ha fizetos lesz az oldal, akkor nem nem teved oda. majd odateved mashova.

ahol a fizetos modell mukodik (jol es regota) az az olyan informacio szolgaltatasa, amibol az olvaso penzt tud csinalni (pl: economist intelligence unit), de ezek nem a nagykozonsegnek szolo "musorok"

egyebkent a nytimes csinalt nehany hete paywall-t ami technikailag ugy van kivitelezve, hogy a nytimes refererrel erkezo keresekre ad vissza egy js-t ami feldob egy nagyreszben eltakaro figyelmezteetest, hogy fizess. csak az igazan hulyek nem tudjak megkerulni, viszont valoszinuleg keres rajta nemi apropenzt. valoszinlueg toredeket annak, mintha a reklamfeluletein nem faszsagok reklamjai futnanak.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.04.21. 10:10:21

@Gazuzem: elhiszem, erre jó lehet a napi 3 kommentes limit. Viszont ez visszaveti az értelmes kommenteket is, mert a normális emberek közül nagyon kevesen lesznek olyan, aki hajlandóak lesznek fizetni azért, hogy kommentelhessenek.

kanbatu 2011.04.21. 10:10:27

Képtelenség. Lehet, hogy az ötlet nyereségessé válik, de tartósan egy ilyen rendszert csak hatalmi szóval lehet fenntartani. Ami magával vonna egy csomó nagyon sokba kerülő, és nagyon sok mindent átalakító intézkedést.
Szóval sok szerencsét a próbálkozáshoz, de a híreket nem féltem.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.04.21. 10:11:50

@spontan: "olyanok, akik" túl gyorsan írtam

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.21. 10:13:55

@Gazuzem: nem a magyarokat nácikám, hanem a "magyarokat". (értsd: azokat a férgeket, akik meg akarják határozni, hogy ki lehet magyar és ki nem. Azokat, akik miatt letagadom nemzetközi fórumokon, hogy ide születtem. Akik miatt szégyen magyarnak lenni)

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.21. 10:14:35

@johevi: a "korrekt" forrása többnyire ugyanaz az MTI lesz, szóval ne éld bele magad! ;-)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.04.21. 10:15:25

@Apafarkas: természetesen dolgozik a pap, gyóntat, miséz, temet, keresztel, igen, egyesek gyermekeket rontanak meg, lehet sorolni. Inkább az a gáz, hogy a vastagbőr sem úgy írta ahogyan itt a mandineren szokás ezt felhozni... mindenki tudja, hogy a felvetés arra vonatkozik, nem dolgozott profitorientált szférában, ahogyan a politikusok sem, és ezzel másként ítélik meg a teljesítményt, felelősséget, döntéseik következményeit, vezetői készségeiket nem gyakorolták... de itt szokás ferdíteni, ez ilyen.

@Téglagyári Megálló: szerinted nincs facebook forradalom? A fülkeforradalomhoz képest mindent elsöprőnek mondanám... Szerintem azért ezt fontold meg. Lassabban ér el hozzánk, de a levelezést már a fél világon, illetve éppen a telefonálást indítják be. De Te tudod.. abban egyetértünk, hogy a keleti blokkban, ahol az online tartalmak elérése egyértelműen az ingyenességhez kötődik, csak olyan speciális piacokon van relevanciája mint Szlovákia.
Az igazi újságírással kapcsolatban szívesen elmondom az én véleményem. Ami hiányzik:
- Valódi kérdések - addig, amíg meg nem érkezik a válasz
- Benyalásmentes, alákérdezésmentes közmédiumok
- Valódi tényfeltárás - nem a HIRTV, mag MN féle kreálmányok, melyekről kiderül hogy az újságírók maguk hozzátesznek az ügyekhez, vagy ha nincsenek, akkor ők maguk kreálnak...
- A publicisztika, vélemény, és a tények, hírek erősebb élkülönítése. Ez lehetővé tenné hogy más orientációjú felületeket is el lehessen olvasni. Jelenleg egy hétköznapi eseményt is szélsőségese elfogultan tálalnak oldalnak megfelelően színezve.
- Felkészült, jó stílusban író, beszélő stb. újságírók, akik alapvetően is tájékozottak, és minden egyes témát amiben tollat ragadnak, alaposan felkészülnek - körbejárnak. A legnagyobb divat a jó felvetés, érdekes téma általános és unalmas körbejárása. Amikor egy lényegi mondat köré születik egy teljes cikk, riport. Rettenetes. Nincsenek összehasonlítások, nincsenek szakértők - akár több oldalról bevonva stb.

A fentiek egy része csak szakmai igényesség kérdése, a többi kétségtelenül pénz kérdése. Pedig mind a kettőbe érdemes lenne befektetni. Akkor sem a fizetős pályán, de a reklámpályán nagyot lehetne akasztani!! Egyszerűen azért, mert a tényfeltárás annyira nem divat - vagy csak egyoldalú politikai mázzal leöntve - hogy egy- egy korrekt cikksorozattal borítani lehetne a médiát!

Ianas 2011.04.21. 10:48:33

@homo apolitikus: Így viszont ingyen olvashatjuk a hozzád hasonló jobbos trollok hülyeségeit.

Legyen csak fizetős. Vastagon.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2011.04.21. 10:51:01

Nézd.. azért, mert balosnak hiszi magát, még ő is ember lehet, nem muszáj egyből leállatozni, trollozni valakit, csak mert nem tud gondolkodni, és nem rendelkezik az emberi civilizációra jellemző kulturált viselkedési formával...

Anti Anyag (törölt) 2011.04.21. 10:52:22

Ameddig a kuruc nem lesz fizetős, addig leszarom.

ave 2011.04.21. 10:55:00

Es naluk nincs trosztellenes torveny?
Ez az osszeborulas minden csak nem verseny!

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2011.04.21. 10:58:59

@Samott: Pontosan! Ilyen esetben egy-egy jó publicista megnyerésével egy ingyenes portál számára azonnal le lehetne tarolni a piacot.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.04.21. 11:02:28

Heti 270 ft-ot biztos nem fizetnék, de havi pár száz ft-.ot megérne, ha a portálok nagy részét így el tudnám olvasni.

nyekk 2011.04.21. 11:08:42

@Anti Anyag:
A Kurucinfo a napjaink "Szabad Európa Rádiója". Nem mond mindíg igazat, de legtöbbször utólag kiderül, hogy még a legképtelenebb hírek is igazak.

Nagy önbizalomra (és gazdasági tájékozatlanságra vallana), ha ezek a mostani szerény színvonalú média szereplők fizetőssé akarnák tenni magukat.
A totális bukás garantált. (lásd.: pl Index, ahol sokszor egy teljes hétvégén ott büdösödnek a lejárt pénteki hírek, új hír meg csak hébe-hóba...sem)

Samott 2011.04.21. 11:14:17

@nyekk: egyebkent pont a kuruc a legjobb pelda arra, hogyan lehet az ilyen karteleket kinyirni: ha azt nem tudjak bezaratni, akkor mit tudnanak tenni egy olyan oldallal, ami csak "ellopja" a fizetos oldalak irasait, kozonseget.

tocibacsi 2011.04.21. 11:16:18

@TuRuL_2k2: amiből az index is igen jól elvan manapság...
amúgy az "fizess a reklámmentességért" téma a leg gázabb... egy normális böngésző mindezt ingyen oldja meg...

Kürüsüly 2011.04.21. 11:30:02

A fizetős tartalom kívánatos, mert látszik hogy az ingyenesség hova vezetett.
Az indexen végig lehet követni, hogy mit jelenet ingyenes médiumnak lenni.Igénytelen tehetségtelen szerzők, igénytelen írásai, szponzorált cikkek teszik ki a tartalom 20%-át A valóvilág, Édenhotel vagy a többi promó cikk. Trágárság, bulvármocsok, troll hadsereg, igénytelenség mind nyelvezetben mind tartalomban.
Hiszen a látogatószám az isten, minél olcsóbb és hülyébb újságírókkal megtölteni a székeket, és az általuk generált szeméttel meg az oldalt.

Én a magam szívesen fizetnék mondjuk a 2000-ben működött indexért és annak színvonaláért. Ezért az Indexért biztosan nem, mert már ingyen sem szokott kelleni.

A szlovák fizetős fal nem más mint egy kartel, nem csodálkoznék egy versenyjogi vizsgálaton, és azon sem ha 1 év múlva egy semmiből érkező portál letarolná a piacot.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.04.21. 11:37:38

@Kürüsüly: mondjuk azt tudod tenni hogy nem olvasod. De Te is kimondtad. látógatószám. Az Index nem egy küldetés, hanem egy üzleti vállalkozás. A hősidőkben ez nem így volt, de azóta szerintem minden megváltozott, a világ is. Én nem ítélem őket azért mert pénzt keresnek. Kétségtelen hogy nehezebb olvasnom őket jó ideje. De nagy a net, érdemes körülnézni!

Kürüsüly 2011.04.21. 11:52:39

@Legelő Őse:

Persze, nem volt szándékom dohogni ,hogy régen minden jobb volt:) természetesen mindenkinek lehetősége van megkeresni a hozzá leginkább közel álló portált, csak azt próbáltam szemléltetni, hogy a látogatószám mint kulcskérdés mivel jár együtt. Az index pályája csak példaként szolgált, bármelyik ingyenes médiumra igaz beleértve a kereskedelmi tévéket is.Ez kényszerpálya amit be kell járni, ha élni akar.

A kereskedelmi tv ugyanez pepitában, az indulási és a jelenlegi állapotuk mindent elmond, az egyik már a híradóját is beáldozta a nézettségért(mondjuk az pikáns amikor ezért az index is ekézi őket).

Nekem kellene fizetős média, és szerintem sokan vannak ezzel így.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.04.21. 12:10:01

Miért gondoljátok azt, hogy egy fizetős oldal feltétlenül színvonalasabb lenne? Elvégre az is kereskedelmi alapon működne, tehát annak a gazdái is minél több pénzt akarnának kihozni belőle, következésképpen olyan tartalom lenne rajta, amire minél többen akarnak előfizetni, vagyis ott sem biztos, hogy csak elitkultúra lenne.

Dühöngő bika · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.04.21. 12:23:29

@spontan:
A HBO jobb e mint a film+? (a terminátoros promótól eltekintve)

spontan · http://erdekessegek.info 2011.04.21. 12:26:54

@Dühöngő bika: nem azt mondtam, hogy fizetős szolgáltatás nem lehet jobb, mint az ingyenes, csak azt, hogy a fizetősség önmagában még nem garantálja, hogy a fizetős tartalom tényleg jobb lesz

Dühöngő bika · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.04.21. 12:37:24

@spontan: A fizetős tartalom alkalmazkodik a saját előfizetőihez, vagy csődbe megy, és kicsit olyan mint a cigány diszkóban a klubtagsági eleve szelektálja a látogatókat, így a tartalmat is.

Pl. mennyivel szebb lenne egy velvet nélküli, vagy egy reklámcikkek nélküli comment:com, vagy ha a cikkek nyelvezete elérné egy 14 éves kamasz szintjét, beleértve a helyesírást is.
A fizetős tartalom kiszámítható bevételeket jelentene, és jól behatárolható célközönséget.
süti beállítások módosítása