Nem félünk az atomtól - Szupertitkos bunker Csepelen
2011. március 29. írta: Szelli

Nem félünk az atomtól - Szupertitkos bunker Csepelen

 
  Ha minden jól megy, múzeumként lesz látogatható a csepeli Csillagtelepen található vezetési pont, azaz föld alatti bunker, amely teljes berendezésével tanulságos időutazásra hív. A komcsik veszettül féltek, hogy ránk ejtik az atomot. A hatvanas évek elején elkerülhetetlennek tartották, hogy sor kerül az összecsapásra a két világhatalom között, ennek pedig fontos része lesz az atomfegyverek bevetése.

  A csepeli bunkert feltehetően a hatvanas évek legelején építhették, egy időben a középiskolával, ami alatt az építmény található a Tejút utcában. Szigorúan titkos objektum volt, amely azt a célt szolgálta volna, hogy egy atomháború esetén a kerület vezetői innen koordinálják a tennivalókat. Loós Zoltán, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság XXI. kerületi kirendeltség-vezetője elmesélte, hogy egy ötvenes évekbeli prognózis, az Atomháború első száz órája című kötet szerint az elkerülhetetlen háború Nyugat-Berlin kapcsán robban majd ki. Az atomfegyvereket a lengyel szerző szerint természetesen az amerikaiak vetik be először, majd miután elfogytak az atombombák, a háborút hagyományos fegyverekkel vívták volna tovább.
 
 
  Belépve a bunkerbe arcon csap a letűnt rendszer semmi máshoz nem hasonlítható áporodott szaga. A csepeli vezetési pontnak 50 centi vastag beton falai vannak, kívülről föld védi, de szigetelés nélkül, ezért karbantartás, szellőztetés hiányában tönkre is mentek néhány kivétellel. Légmentesen lezárható, saját levegőkeringetési rendszere és áramhálózata van. Szükség esetén a csatornahálózatról is le lehet kapcsolni.
 
A bejáratnál ez a kedves úriember fogadja a föld alá merészkedő elvtársakat.
 
 
  Van természetesen vészkijárat, amelynek megépítésénél még arra is ügyeltek, hogy az esetleges detonációk lökéshullámait egy tágulási terembe vezessék, s így a vezetési pont ne kapjon közvetlen terhelést.
 
 
  Ki kell ábrándítanom mindenkit: ez nem az, aminek látszik. A bunkerbe egy zsiliprendszeren keresztül lehet bejutni, hogy a belső térbe ne kerüljön semmiféle szennyeződés - a Vetkőző elnevezésű szoba is erre szolgál.
 

  A kommunizmus elképzelhetetlen a jó öreg, piros-fekete, segghez tapadós ormótlan műbőrfotelek nélkül - e szabály alól pedig egy szupertitkos vezetési pont sem képezhet kivételt. A háttérben tornyosuló, fél folyosót elfoglaló böhöm nagy kék szekrény pedig egy korabeli légkondi.

  Az egész létesítmény alapterülete 500 négyzetméter, ebből hasznos alapterület 350 négyzetméter.

  Gyakorlatok utoljára a '80-as években voltak. Fűtés nincs, de kellemes meleg van.

  Az ötvenes évekbeli tervek szerint Budapesten a Baross tér környékén robbant volna fel az amerikaiak atombombája. A detonáció szinte teljesen megsemmisítette volna a belváros jó részét, de közvetlen károkat szenvedett volna a Csepel-sziget északi sarkában lévő gyár is – a kerületi vezetési pontot ezért építették meg a védettebb Csillag-telepen. Ezt a területet az uralkodó széliránnyal számolva elkerülte volna a nukleáris felhő is, így elméleti esély volt arra, hogy az első néhány napot át lehetett volna vészelni itt.

  Természetesen mindenhol tilos füstölni. A nagyszerű szovjet szellőző rendszer szorgosan dolgozik, alapjáraton a friss levegőt fújja be minden szobába. Szűrő üzemmódban a mérges gázokat fújja kifelé, atomtámadás esetén pedig az egész rendszert elzárja a külvilágtól, csak a belső levegőt keringeti. Ez egy átmeneti állapot lett volna persze, hiszen az oxigénpalackok kitartása is véges.

  Nem csak a helyiségek és a gépészet maradt érintetlen, de az eredeti, ötvenes évekbeli a berendezés és a használati tárgyak jó része is ebből az időből származik.

  Ezek a bunkerek már a hetvenes években kezdtek idejétmúlttá válni, de a kerületi tanácsokat törvény kötelezte a fenntartásukra egészen a rendszerváltásig. Az azóta eltelt idő alatt szinte valamennyi elpusztult, a csepelin kívül csupán a budai vár látványossága, a Sziklakórház maradt teljesen épen. Az elmúlt tizenöt évben a létesítmény gondnoka pedig nem csupán felügyelte, de rendszeresen takarította és naponta négy órán át szellőztette is a bunkert, a használati tárgyakat pedig működtette, ezért szinte minden a mai napig tökéletesen szuperál.

  A megmaradt tárgyakat Loós Zoltán nemrégiben egészítette ki saját gyűjteményével.

  Ez itt például egy hidrotermográf, amely a páratartalom mérésére szolgál, méghozzá a benne lévő emberi hajszálak segítségével.

  A létesítmény körülbelül 20 fő befogadására képes, van egy női 4, és egy férfi pihenő 8 fekvőhellyel.

  Az orvosi szoba falán első látásra Kámaszútra-illusztrációknak tűnő elsősegély-rajzok segítenek a bajban.

  Az orvosi műszereket, a sugárzásmérőket, a gyógyszereket, kötszereket mind a hidegháború idejében gyártották. Ezeket természetesen soha nem használták, bár a korszakban kötelező gyakorlatokon időről időre bezárkózott ide a védelmi bizottság, élén a kerület tanácselnökével.

  Hihetetlen, de még a számológép is működik a Leírónak nevezett szobában, ahol a hölgyek gépelték mechanikus írógépekkel a hipertitkos kontentet.

  Ami kell, az kell: így néz ki egy tisztességes elvtárs dolgozóasztala.

  Loós Zoltán bízik abban, hogy az önkormányzattal összefogva sikerül mihamarabb múzeummá nyilvánítani és megnyitni a nagyközönség előtt a bunkert, erről mesélt nekünk:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr162760703

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Háttérsugárzás Magyarországon a Japán atomerőmű robbanások után 2011.03.30. 14:24:16

Megemelkedett-e Magyarországon a háttérsugárzás szintje a Japánban történt földrengés miatt bekövetkezett atomerőmű balesetek hatására? Hát tessék megnézni!Kevesen tudják, hogy 1989-ben létrehozták Magyarországon az Országos Nukleárisbaleset-elhár...

Trackback: Egészségügyi Határérték 2011.03.29. 23:50:02

Rádióaktivitást mutattak ki az esővízben Massachusetts, és Pennsylvania területén. A környezetvédelmi ügynökség szerint számítottak a megemelkedett sugárzási értékekre, de ezek még így is messze elmaradnak a megengedett határértéktől, és nem jelentenek...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

minőségi_troll 2011.03.29. 16:42:42

a legnagyobb előrelépés az lenne,

Ha lakossági napelem- ill napkollektorprogramot indítana a kormányzat (most települ egy napelemgyár Berettyóújfaluba)

illetve "községi" atomerőmű programot - minden megyének mikroreaktort -, mint pl. az alaszkai Galena-ban:

en.wikipedia.org/wiki/Toshiba_4S

en.wikipedia.org/wiki/Galena_Nuclear_Power_Plant

vilo · http://finnus.blog.hu/ 2011.03.29. 17:07:52

"Az orvosi szoba falán első látásra Kámaszútra-illusztrációknak tűnő elsősegély-rajzok segítenek a bajban." >> A fehér poszter még második látásra is olyan, SŐT! :D
Egyébiránt miféle engedélyek kellenek idehaza az ilyesféle létesítmények fotózásához és nyilvánosságra hozásához? Az EnglishRussia-n is rengeteg ilyen fotósorozat van, és mindig úgy gondoltam, hogy nálunk ilyet persze nyilván nem lehetne csinálni. De akkor esetleg mégis?

suski 2011.03.29. 17:22:39

Berlinben is van egy látogatható atombunker, pár ezer ember pár napig húzta volna ki . Iszonyat nyomasztó lemenni oda.

Alfőmérnök 2011.03.29. 23:56:36

Vízbű veszi ki a zoxinént.

winston01 2011.03.30. 08:18:36

"A komcsik veszettül féltek"

Ilyen bunkerek nyugaton is épültek.

Mondjuk az "elfogynak az atombombák" elég viccesen hangzik, bár akkoriban még nem voltak ezerszám robbanófejek.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.30. 11:27:07

"A komcsik veszettül féltek, "
Csak ne törne ki belőletek folyton az a gerinctelen náci féreg...
Édesem! Az amcsik épp úgy be voltak szarva a ruszki atomtól és egyik sem ok nélkül...

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.30. 11:27:45

@winston01: :-)
Lehet, hogy te egy másik winston vagy, mint akit én ismertem?

benkoo 2011.03.30. 11:29:07

Miért kell egyből komicsizni? Tudtommal mindenki félt az atomháborútól ezért volt hideg háború....
Jól látni, hogy végre valamit felhasználunk a régi rendszerből és hasznosan.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.30. 11:32:29

@benkoo: mert seggfejek. Valami hasonlóan "színvonalas" förmedvény megjelent az indexen is "hírként", ha jól emlékszem. Szívesen elküldtem volna a kurvaanyjába azt a köcsögöt is.
(nem mintha szerettem volna az egykori elvtársakat...)

Bell & Sebastian 2011.03.30. 11:39:41

A pórnépnek a metróalagutakat szánták, az agglomerációnak meg a szalmakazlat - gondolom.

Így aztán semmi értelme az egésznek.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2011.03.30. 12:06:04

"...arcon csap a letűnt rendszer semmi máshoz nem hasonlítható áporodott szaga..."

Az áporodott szag rendszersemleges.
Ahhoz képest, hogy tilos a dohányzás, a kézi számológép mellett ott van a pléh hamutartó.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2011.03.30. 12:10:18

Gondolom orbánnak és a fideszes felső tízezernek "bérelt" helye van ott, míg a kilencmillió-kilencázkilencvenezer dolgozó magyar fenyőtűt szopogathat a nukleáris télben, miközben a húsukat eszi a rák.

mendson 2011.03.30. 12:51:28

Mit mondjak azért mert a fidesz pénzeli a blogiróságot még nem kell hülyének lenni.Söt kifejezetten növelné az apanázsnyújtó imidzsét,ha okoskodás helyet okosságokat irnának.Például legalább annyira közérthető elsösegély nyújtási módozatokat bemutató oktatótáblát, mint az a kommenísta förmedvény.Aminek förtelmességét mi sem bizonyítja jobban, mint saját cselekedetem, mert a megtanult és a fejemben rögzült (förtelmes) ábrák automatikus használata miatt megmentettem egy balfék jobber életét.Fuj.

Gyáli úr 2011.03.30. 13:02:46

Mostanában előkerültek újra a bunkerek, óvóhelyek. Minden blog ettől hangos.

"A komcsik veszettül féltek, hogy ránk ejtik az atomot."

Kérdezném a szerzőt, hogy fiatal és olvasatlan, vagy ennyire panknak érzi magát? Nem a komcsik féltek veszettül, hanem konkrétan évtizedeken keresztül atomháborús krízis, nukleáris fenyegetettség volt a bolygón. (Jelenleg is az van, de ma a "percről percre" televízió igyekszik világosítani a halál árnyékát, a politika nem beszél a halálról, a katonákat nem érdekli a halál, a fegyveripart nem érdekli a halál.) Ez azt jelenti, hogy akár emberi beavatkozás nélkül is bármikor beindulhatott volna egy olyan, pusztán reakciókból (!) álló eseménysor, melynek során számítógépek egymást detektálva tömegpusztító fegyvereket indítottak volna el.

Maga a tiszta háború hozta létre ezeket az építményeket, ahogy korábban a háború hozta létre a Maginot-vonalat és egyebeket. Most rámutatni az atombunkerre, és azt mondani, hogy "hát ezek a komcsik ennyire hülyék voltak, megmutatom, figyeld, egy-ké-há-jutub!", hát ez nem valami értelmes viselkedés.

A cikk szerzőjének ajánlom Paul Virilio könyveit (különösen a Tiszta háború című interjúkötetet), illetve a Fail Safe (Bombabiztos) című filmet.

Ez a cikk így önmagában számomra olyan, mintha egy gyerek nevetgélve megtapogathatna valamit, amihez egyébként nem volna szabad hozzányúlnia. Körülbelül ezt az élményt adja nekem, olvasónak is. A kérdés, hogy ez mire jó?

Gyáli úr 2011.03.30. 13:03:33

...és ha már valamin csodálkozunk tátott szájjal, akkor:

video.google.com/videoplay?docid=-8978608650730116322#

igényes 2011.03.30. 13:09:34

A mostani vezetés a legbátrabb.
Dr. Schmitt Pál
Dr. Orbán Viktor
Dr. Hende Csaba bátran elléptek már több alkalommal a díszszázad elött, miközben a TeK ellenőrizte folyamatosan a dísszázadot.

A három vagány srácot egy nő azért übereli!

www.origo.hu/nagyvilag/20090406-angela-merkel-afganisztanba-latogatott.html

www.hir24.hu/kulfold/188493/merkel-afganisztanba-utazott.html

Online Pénzkeresés a linken! · http://www.zseni.info 2011.03.30. 13:09:51

Ha látogatható lesz biztos hogy elsők között leszek hogy bejuthassak oda:)

Kis ember 2011.03.30. 13:25:35

"A komcsik veszettül féltek, hogy ránk ejtik az atomot"

A vérkomcsi Svájcban a mai napig mindenkinek ki van jelölve, hogy melyik atombunkerbe kell menekülnie. A mienk kb. 300 méterre volt...

A hiperkomcsi Egyesült Államokban nagy divat volt a hatvanas években (történelmet nem ismerő mandineresek kedvéért: kubai rakétaválság) atombunkert építeni a kert végébe.
ráadásul ilyen filmeket csináltak:
www.youtube.com/watch?v=pDD9eufmqTk

Ti már annyi kommunistát láttok a spájzban, mint ahány nácit azok anno. Ez (is) egy érdekes hasonlóság.

AtomHard 2011.03.30. 13:28:21

A PTC-s szarod itt nem érdekel senkit, vagy tévednék?:)

benkoo 2011.03.30. 13:36:14

@Álamfő álomás következik: azért én emlékszem a nagy átkos rendszerben minden nyáron Balaton volt, volt állás, pénz, jövő csak épp nem külföldön költötted a forintot... vagy el sem tudtad költeni:D
A nagy komcsik, meg szerintem 56 után már nem voltak annyira kemények... abba kéne hagyni végre ezt a visszamutogatást...

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.30. 13:39:19

@benkoo: azt hiszem, ma már sokan visszasírják a gengszterváltás előtti időket. Pláne, hogy Vikkancsék épp a Rákosi rendszer restaurációján szorgoskodnak...
Nem mondom, jó, hogy ki tudtam menni Bécsbe, hogy nem csak Szputnyik bringát lehet kapni a boltban, de ezt leszámítva... Inkább élnék akkor, relative lét- és jogbiztonságban, mint most, amikor még a törvényeket is módosítgatják visszafele...

iljarepin (törölt) 2011.03.30. 14:34:38

az atomháború első száz órája nagyon érdekes könyv, mindenkinek ajánlom. egyébként azért gondolták, hogy "természetesen" az amerikaiak használnak atomfegyvert először, mert maguk az amcsik mondták ezt. a preemptív első csapás csak az amerikai doktrínának volt része, a szovjetek számára az atomfegyver csak elrettentő és megtorló fegyver volt.

Benkő Dániel 2011.03.30. 15:26:54

Ami az egyik képen van, az nem hidrotermográf (???), hanem egy Assmann-féle aspirációs pszichrométer.

Kármentő 2011.03.30. 16:26:28

Mi csepeliek vatyunk és éjjel világítunk, nappal meg sugárzi belőlünk az értelem.
Két gyerekemnek meg három feje van. És a kenőcs sem nem segít a villanyszerelővel együtt.
És tegnap sem volt.
Meg a vízben is.

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.03.30. 16:27:37

Amúgy a képekre ráfért volna némi brightness / contrast.

alibaszna de bamba (törölt) 2011.03.30. 16:32:56

Rohaddtul unalmas a komcsizás,pláne úgy,hogy a FideSSben jelenleg több a komcsi-bolsi,mint az MSZP ben,LMP ben és a Jobbikban együttvéve!!!
Lásd:Martonyi,Szűrös,Csintalan,Pintér,Pozsgai, stb.stb.
A Viktörp is a Kommunista Ifjúsági Szövettség prominens titkára volt a Gyurcsányal egy időben!

Meg6ó 2011.03.30. 16:47:02

@iljarepin: Kár még mindig elhinni a 80-as években publikált szovjet propagandát. Az, hogy az amerikaiak nem zárták ki az első csapás lehetőségét, csak azt bizonyítja, hogy egy demokráciában időnként el kell mondani a népnek a rossz híreket is. A szovjetek ehhez képest színleg váltig ragaszkodtak a "békés egymás mellett élés" politikájához, ezalatt egy védekező háború megvívására képtelen hadsereget tartottak hadrendben, amíg bele nem rokkant a gazdaságuk.

Az "Atomháború első 100 órája" ellenvetéseként ajánlanám Viktor Szuvorov "Inside the Soviet Army" című még 1982-ben kiadott könyvét (militera.lib.ru/research/suvorov12/05.html, angolul tudók előnyben). Még a téma iránt annyira nem érdeklődők számára is élvezetesen megírt könyv. A szerző logikusan kifejti, hogy a stratégia okokon felül is (a célra tartó atombombát sokkal, de sokkal nehezebb eltalálni), miért KELLETT volna már a háború ELSŐ 5 PERCÉBEN bevetnie a szovjeteknek minden elérhető nukleáris fegyverüket.
Pl. politikai szempontok miatt sem várhatták volna meg az amerikai első csapást: egyszerűen féltek a II. vh -ban történtek megismétlődésétől, a katonák tömeges megadásától amint a Vörös Hadsereg kapcsolatba kerül az ellenséggel. Ők nem becsülték le, hogy mennyire is gyűlölték őket az egyszerű emberek a VSZ -ben, ezért nukleáris sivataggal, azontúl pedig bosszúszomjas népességgel akarták őket szembe állítani, hogy eszükbe se jusson a dezertálás.
Gazdaságilag pedig nem tarthattak volna fegyverben ennyi embert a következő aratás idején túl, ha már békeidőben is alig-alig tudták élelmezni a népet.
Ide tartozik: a szovjetek az amerikaiakkal szemben nem ismerték el a nukleáris tél lehetőségét, azaz szerintük az ő területeikre nem lett volna túl sok befolyással ha szó szerint szénné bombázzák Amerikát és Nyugat-Európát. Ezért is építettek ilyen bunkereket. Ha már nem áll fenn az amerikai válaszcsapás lehetősége vagy éppen oda nem jutott belőle, akkor a győztes háború után mindenki feljön a felszínre és többé-kevésbé ott folytatja ahol abbahagyta. Ez volt az igazi kalandorpolitika, örüljünk hogy nem szívtuk meg.

alibaszna de bamba (törölt) 2011.03.30. 16:50:36

Bezzeg a mostani,bátor vezetőinknek nem jut ilyen atombiztos bunker,mint ahogy személyi védelmük és páncélozott audijuk sincs,a leg olcsóbb suzukival járnak(?)mert:
1.nekik nincs mitől félniük
2.ők a testükkel védenék meg választóik egészségét a sugárzástól!
Valaki tudja véletlenül,hogy Roosevelt is kommunista volt,hogy átnevezik a róla elnevezett teret?!

csi szi 2011.03.30. 20:31:16

@alibaszna de bamba: Prominens az mit jelent? Gimnáziumi évfolyamtitkár? :)))

csi szi 2011.03.30. 20:45:22

@Álamfő álomás következik: Jogbiztonságban? Jó reggelt, akkor nem volt jogállam, ja hogy a mai a csapból is hallatszó jajveszékeléssel, diktatúrázással szemben akkor ellenzéki véleményt max. szamizdatban olvashattál?
Létbiztonság? Volt, de az a rendszer fenntarthatatlan volt, mivel a középszert és a lébecolást "jutalmazta" a tehetséggel és a szorgalommal szemben. Pontosabban, az utóbbi a "maszek" szektorban kaphatott némi teret, miközben az állami vállalatok iszonyat hatékonytalanul működtek.
Vissza kell nézni pár 70-80-as évekbeli képalbumot, milyen ruhákban jártak az emberek, hogy nézett ki egy lakásbelső, egy üzlet stb. általános szürkeség és szegényesség volt akkor (az akkori nyugathoz képest), ha nem is nyomor. Persze, sajnos igaz, hogy nyugat-európától most is ugyanolyan messze vagyunk.
Arról nem is beszélve, hogy az internet meg a számítógép is valszeg csak vmi nyugati huncutságként lenne ismert számodra, ha marad az a rendszer. Ha meg lenne, olyan szinten cenzúráznák, mint Kínában és hasonló helyeken.
Jut eszembe, Kína... az elvtársak új, technokrata generációja vmi kínaihoz hasonló modellről álmodott a 80-as években, azaz a párt hatalmának fenntartása és változatlan politikai rendszer mellett bevezetni a kapitalizmust (lényegében), ezt nevezték akkor "reformnak". De mivel az egész szovjet tömb összedőlt, nem csak átalakult, és a magyar nép nem olyan mint a kínai, ez nem jött össze. Bizonyos szempontból hasonló lenne a helyzet mint most. Akkor is olcsó bérmunkát végeznénk a multi gyártóknak (lehet, hogy több embernek jutna munka, viszont a bérek is kínaiak lennének kb.), lett volna fejlődés (valszeg még több autópálya stb. is épült volna, mint így), csak hát ezt nem lehetett volna kivitelezni, mert a nép 89-ben el akarta zavarni a kommereket, és Ausztriába vágyott.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.30. 21:01:48

@csi szi: nem hinném, hogy érdekelnek a butaságaid. (pláne, hogy értelmezni sem tudod azt, ami írtam)

csi szi 2011.03.31. 01:08:50

@Álamfő álomás következik: Mit értelmezzek ezen?
"Vikkancsék épp a Rákosi rendszer restaurációján szorgoskodnak." Aki ezt leírja és komolyan is veszi az sajnos hülye... bár inkább csak arról van szó, hogy jól hangzik ilyen patronokat durrogtatni, igaz? Szűrés...

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.31. 07:04:14

@csi szi: aki ilyet leír, az tisztán látja, hogy mit művel ez a neokomcsi csürhe...
Még1x: nem óhajtom megvilágosítani a sötétnarancs koponyád belsejét.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.31. 08:43:35

@alibaszna de bamba: mindebből az egyik legszörnyűbb, hogy ennyi stabil szavazójuk maradt annak ellenére, hogy az egykor liberális ifjúsági pártként induló, később konzervatívba hajló, nácikkal bratyizó pártból egy ilyen undorító rákosista, antidemokratikus bandává váltak...
Van még egy ilyen szélkakas a magyar politikai életben?
(a gengszterváltáskori mszmp-ből mszp-re váltó pártot hagyjuk, mert azok akkor, egyszer "váltottak", azóta az irány kb. ugyanaz: vadkapitalizmust mindenáron)
Konkrétan ismerek egy (egyébként viszonylag normális) fideszmániást, aki a megalakulásuk óta narancsos napszemüveget hord belül. A mai napig tapsol nekik, bármit tesznek. És nem látja, hogy finoman szólva nem ragaszkodnak a saját elveikhez sem... :(((

alibaszna de bamba (törölt) 2011.03.31. 16:53:23

@Álamfő álomás következik: Azt hiszem ez a MEGÉLHETÉSI politika,politikusság!
Jól meg is élnek belőle,BELŐLÜNK!
Éljen a FORRADALMI Magyarország összes "forradalmára"sokáig...(kenyéren és vizen)

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.31. 17:14:06

@alibaszna de bamba: mai napi csúcs (eddig): hamburgeradó tervek. Egy újabb adó, hivatkozva az egészséges életvitelre, miközben benne van a tervben, hogy csak olyan mértékű adót szabad bevezetni, ami a költségvetésbe (értsd: ennek a velejéig rohadt, kommunista csürhének a zsebeibe) folyó pénzt növeli.
Mert ha nagyon megemelik, akkor kevesebb pénz fog befolyni, mint egyébként... Magyarán szó nincs egészségmegőrző programról, pusztán egy újabb adó, a már amúgyis agyonadóztatott társadalomra.
Vekkerék meg teli zsebbel röhögnek a markukba...
(de szívesen szemenköpném ezt a törpét!)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.03.31. 21:26:43

Nagyon tetszik.
De nem ennek egy részét adja ki Hangya zenekaroknak próbateremnek?

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.03.31. 21:30:12

@csi szi: Egen. Az akkori idők dícsérőit hallva mindig az első kép ami beugrik: emberek bezárva pici betonüregekbe az Andrássy-út alatt, ahogy rohadnak bele a trágyalébe.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.31. 21:48:05

@neccharisnyás útonálló: kár, hogy fingod sincs, miről beszélsz...
Szóljatok, ha tévednék, de szerintem a törpediktátorunk - gyk: dr.Orbán Rákosi Viktor - szellemi elődeinek távozását követően, az Andrássy út ama épületét kivonták a forgalomból és a gengszterváltás utánig nem sok köze volt a politikához.

alibaszna de bamba (törölt) 2011.03.31. 23:06:24

@Álamfő álomás következik: ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ....
Ők csak a csúnya,fújj,gusztustalan multikat adóztatják nem az Isten adta népet.Hogy is gondolsz ilyet.
A fidesznyikek ezt be is veszik és véresre nyalják viktörp seggét!

minyimaaa 2011.04.03. 00:42:51

lájk + grat !

gyűlnek a bunkerek (a bunkeres posztok).
lassan ideje lesz pár bunkertúrának :D
süti beállítások módosítása