Money machine
2011. február 10. írta: spanyol'

Money machine

  Hogyan csináljunk pénzt egy állami cégből, ha a jó Isten éppen annak élére tett minket?
Tanfolyam kezdő és haladó vezetőknek, karrierista fiataloknak, pártcsinovnyikoknak, szeretőknek, manipulátoroknak, magyaroknak és idegenszívűeknek, fehérgallérosoknak és kockásingeseknek.
 
  A példát a MOKÉP előző vezetése szolgáltatja, akikkel kapcsolatban a napokban indult nyomozás. Illusztrációnk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetősége részére elkészített 2009-es jelentés. 

  1. Találjunk ki egy felmérést. Mondjuk, ha egy filmes céget kapunk örökségbe, akkor célszerű nehezen megfogható, de hasznosnak tűnő projektet kitalálni. Ilyen mondjuk az eddigi filmvagyon felmérése. A projekthez ugye saját forrás nincs, ezért pénzt kell kérni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől. Legyen a projekt a Mokép eddigi filmvagyonának felmérése.

  2. Keressünk olyan partner cégeket, amelyek szívesen részt vesznek a projektben. A felhasználásra megítélt összeget ne egy cég kapja, hanem lehetőleg többnek osszuk ki, így nem kerülünk a közbeszerzés hatálya alá.

  3. Igen ám, de közben lehet, hogy a projektre a pénzt biztosító Magyar Nemzeti Vagyonkezelő elkezd pattogni, hogy miért nem nyilvánosan történik a pályáztatás, és miért költöttünk 20 milliót jogi felmérésre:

  4. Ekkor ki kell találni valami jó indokot. Mondjuk, azért mert ha nyílt pályáztatást írtunk volna ki a filmvagyonról, akkor a versenytársak így vagy úgy de megtudták volna, hogy mennyi és milyen filmjei vannak a MOKÉP-nek.

  5. Na jó, de ha annyira titkos a dolog, akkor miért nem vonták be mondjuk a Nemzeti Filmarchívumot? Meg hát hogyan van, hogy 20 milliót dobnak ki a jogi felmérésre, kellemetlenkedik tovább a MNV.

 6. Végül az MNV kellemetlenkedésére a 20 milliós ügyvédi megbízást átjavították 5 milliósra. 

  7. Így sok-sok határidő módosítás után, végül az MNV jóváhagyta a megkötött szerződéseket és a teljesítést. 

  8. Persze azt nem vizsgálta az MNV jelentése, ami egyszerű googlizással és cégközlönyözéssel megállítható, hogy az első két helyezett - a 20 milliós állapot felmérő cég és az 5 milliós jogi szakvéleményt adó cég között erős az átfedés. Hiszen az ügyvédi iroda és a Kft. ugyanarra a címre vannak bejelentve és az ügyvédi iroda vezetője és a nyertes Kft. tulajdonosa a cégjegyzék szerint ugyanaz a személy. Aki nem hiszi, járjon utána!

Segítség itt: Bartha és fiai Kft. - B.E.B. Ügyvédi Iroda

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr382649235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.10. 07:54:51

Ami aggasztó, hogy ez csak egy iciri-piciri példácska. És ami még inkább, hogy távolról sem érzékelek semminemű szándékot az összes efféle eset felgöngyölítésére, az effélékre alkalmat adó szabályozási kiskapuk bezárására, az ellenőrzési gyakorlat újragondolására, büntetések szigorítására; úgy általában a 21-századhoz történő, és benne a velejéig korrupt honi gyakorlathoz szükséges alkalmazkodásra. Ami van, az mindössze némi pártpolitikai célzatú piszkálódás, a háttérben nyilván sok-sok pitiáner, személyes élű bosszulkodás. És ez kevés.

Bell & Sebastian 2011.02.10. 08:34:52

Maradéktalanul egyet kell hogy értsek Dr. Zergével, elvégre ki ismerhetné jobban a saját fajtáját?

Van még az a megoldás, hogy párhuzamosan csökkentjük az állami újraelosztást és teljesen nyílttá tesszük az elköltését.

Ha nagyság szerint sorolunk, a cégeltüntetések során szívódik fel a legtöbb tolvaj a lopott milliárdokkal. Ennek oka a béna Pénzadóvámhivatal, a (cég)bírók ellenőrizetlensége és a korrupt felszámolók.
Ugyanis itt veszik el a legtöbb honi munkahely, a kis cégeket nyírják ki véglegesen, pont azokat, ahol korlátlan a felelősségvállalás.

Doktorperekről sem nagyon hallani, ha volna is ilyen, bizonyára súrolná a sémita-üldözés kategóriáját és ellentámadásba lendülnének a nemzetközi antifasiszták.

Amíg Gyurcsány kihűlt nyomait ütögetik csak bottal fekete Audikból, rendületlenül lopik tovább a hálózat, de ez a kutyát nem érdekli, félmilliós havi fix fölött.

Elvégre abból van.

Bell & Sebastian 2011.02.10. 08:58:41

Kiegészítés:
Mértékadó adóhivatalnokok szerint a magyar Bermuda-háromszög a VII. kerületi Erzsébetvárosban, (Dob utcai súlyponttal) található, itt teleportálódnak dolgok, ügyek és sok pénz.

Amit aztán -svájci hitel formájában- felvetetnek a károsultakkal abból kiindulva, hogy önként úgysem akarnak éhen dögleni. Ez az axióma a magyar közgazdaság, a restrikciós pénzügyi politika legszilárdabb alapja. Rendszerfüggetlenül működik.

Földi halandó is gyűjthet. Például Smart-kártyát, vagy Tesco-pontokat, színes kavicsot, kagylóhéjat, de pénzt - azt nem. Kereskedelmi mennyiségben a vele kereskedőket illeti, úgy látszik, ez a világ rendje!

Pedig a Korszellemhez igazodva jöhetne egy Mózes, szétverni pár tonna kőtáblát a fejükön! Vagy a Btk. t/Ptk.-t, a Legeslegújabb Szövetségüket.

egy_vélemény 2011.02.10. 08:59:45

Uraim, nem teljesen így működik ez.
Minden cégnek és mindenféle szakmunkának megvan a pontos leírása, besorolása, bére és költsége, ami fölszámolható. Dokumentálni kell azt is, ami elvégzett feladat volt.
A pályázatoknál nem különben.
Abból ellenőrizhető, megérte-e a kiadást.
Megfelel-e a kívánalmaknak.
Maga a szerződésben jelölt munka itt pl. nem munka.
Max. szemrevételezésben merült ki, aránytalanul magas díjazásért.
Ez a szakmai kompetencia.
Egyértelműen vitatható.
Miért alkalmaznék egy magas óradíjú ügyvédet pl. betanított munkára?
Stb.
A jogi része kritikus az egésznek.
Formailag minden rendben, tartalmilag minden hamis.
(Példa: apróbb-cseprőbb cégügyletek intézésében besegített egy ismerős...mindig kért tőlem használt villamosjegyeket. Oda is adtam neki, mivel én majdnem mindig lyukasztva közlekedtem. Az idő múlásával külföldre kerülvén, kaptam tőle összegémkapcsozott villamosjegyeket. Elszámolta nekem a költségeit. Utánam küldte.
Az már csak hab volt a tortán, amikor megtudtam, hogy nem is volt jogosítványa azon a tevékenységi területen, ahol buzgólkodott.)
Ha nincs keretük blabla munkákra az állami cégeknek, akkor miből szívnák el a zsozsót?

pamocsnyik 2011.02.10. 09:41:59

@egy_vélemény: azt se felejtsük el, hogy a tanácsadói érában gyakran indokolatlanul túlárazottak a "szolgáltatások", a közbeszerzések meg messze vannak a patyolattól.

egy_vélemény 2011.02.10. 10:03:23

@pamocsnyik:
Ja.
El kéne zárni egy időre minden ilyen államilag szentesített forrást.
Seperc alatt kiderülne, mi az, amire égetően, ténylegesen szükség van, teszem azt, a filmvilág működésében, és mi az, ami után csak az eddig rendszeresen megbízást kapó kalimpál.
Az a luxuskiadás.
Azokat kell lefaragni.
Ugyanez vonatkozhat a tudomány, stb. területére is.
Nem állna meg az élet, viszont hamar tiszta képet lehetne kapni.
Maguk az eddigi kedvezményezettek vezetnék rá az üzemeltetést, a fenntartókat, hogy szétváljon a szükséges a fölöslegestől.
Ez hasznos volna.
Úgy kellene felfogni, hogy NINCS pénz semmire, eszerint csinálni egy rangsorolást, hogy mire kellene kiadást fordítani.

Amikor az etat bajban van, akkor mindig úgy állok hozzá, hogy abból indulok ki, SEMMIM nincs.
Idáig bevált.
Kényszerpályán kezdem a tervezést, majd a megvalósítást. Érdekes, mindig többet tudok így kihozni, mintha kapásból megszámolnám a rappeneket s ahhoz igazítanám a kiadást.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.10. 10:24:53

@Bell & Sebastian:

Szűrés

Asszem ennek má' ippeg itt vó't az ideje.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.10. 10:31:43

érdekes, hogy ezek a pénzek mindig a zsiráfoknak, zergéknek mennek. érdekes. és mi lesz ezekkel, ha minden pénz elfogy, minden csapot lezárnak? merthogy a legendás tehetségükkel egy kibaszott forintot nem szoknak keresni, csak kapcsolati hálóval, az biztos.

Bell & Sebastian 2011.02.10. 11:12:25

Én nem szűrök senkit, elveszne a reagálás lehetősége. Különösen az ellenséget figyelem árgus szemekkel.

@Grift: Úgy van, van az a mediátor-alfaj, amelyik már nem is praktizál, csak kaszál. Ha meg az ellen többet ád, simán átáll. Egy se szeplőtlen! Pontosan tudni, ki melyik bíró táskahordozója.

Bell & Sebastian 2011.02.10. 11:50:45

Na jó, ritkán megy fel a vérnyomásom, de most felbaszta a Zerge, rendesen!

Nézzünk egy konkrét példát a felszámolási-biznicből.
Ugyanazon név alatt változik a tulajdonosi kör, pontosabban rotálódik. A forró ügyeket olyan felszámolóra bízzák, aki csak féllábbal alkalmazottja a cégnek, hogy gáz esetén rajta maradjon a felelősség.

Az okozott kár általában horribilis, ha a teljes -papíron létező- vagyonukat összedobnák a tulajdonosok, akkor sem fedezné. És mind jogász, ha nem talál formai hibát a vele szemben fellépőnél, tartalmi mindig akad. Ezek az urak kótyavetyélnek el mindent a valós értékének töredékéért, közben hízik a saját (láthatatlan) zsebük, mert ugye közvetítők is, nem mellékesen, viszont összeférhetetlenül.
A hitelezők jogai lepkefingot sem érnek, ha kitör a háború, mindig az győz, akinek erősebb a hátországa!

Ellopnak mindent, az utolsó fillérig. A patinás elsők közül csak a Reorgot (volt állami) és a Doktorlegfelsőt (létező magán, de a nevet eltévesztettem, nem így híjják) említeném. Hát, vannak élményeim...

Ismételten állítom, hogy _törvényes_ bírósági felügyelet mellett rabolnak. A kicsiket meg egymás torkának ereszti maga az állam az egymillió alatti követelések hatékonyabb behajtásával, pusztítsák csak ki egymást! A nagy ügyek meg döcögnek, tonnányi papírhalmok fedezékében.
(A kisvállalkozások 97% -a nem mond ellent a fizetési meghagyásoknak. Mert becsületesek.)

A körbetartozásokat nem Gipsz Jakab stukkófaragó kisiparos generálja, hanem rendszerszintű a hiba.
A politikai osztály szippantja ki a zsozsót, a maga alkotta törvények mögé bújva. Aztán nem lelék széles e hazában, hol a lé?

Na hol, bazmeg? Huss, elrepült...

Bell & Sebastian 2011.02.10. 11:59:11

Bónusz: Tovább él az előre fizetett ÁFA a kibocsátott, de ki nem fizetett számlák után. Ennek ellenére rekordszintű a januári részarányos hiány.

Itt el kellene gondolkozni azon, kinél van a szalámi és miért nem csörög a mágneskapu?

Szép, nagy elkúrás kerekedik ki ebből, én megmondtam.

Bell & Sebastian 2011.02.10. 17:52:59

Kötök rá csinos farkincát, átadok egy receptet, tök ingyen, teljesen friss a példa, B-K megyéből, ahonnan minden juhász szerencsét próbálni indul.

Hogyan szerezzünk komplett fafeldolgozó üzemet bagóért?

- 1., Ki kell választani. (szép fekvés, felújított épületek, bejáratott nemzetközi vevők, és így tovább...)
- 2., Észrevétlenül meg kell úsztatni egy piti számlával, legyen mondjuk 6 ezer kemény magyar forint.
- 3., Indítsunk felszámolást, de csak lábujjhegyen, hogy a tulaj meg ne hallja.
- 4., A biztos úr húzzon ki -több részletben- 80 milliót a zsebéből azzal, hogy megtarthatja a saját üzemét, ha így meg úgy, de az egészen biztos.
- 5., És mégsem, a felborult likviditás (cash ohne) hitelspirált generál, ami lerántja -az immáron nagyon fekete seggűvé átminősült- vállalkozót, ezzel elő is állítottuk a valódi csődhelyzetet. (önbeteljesítő jóslat)
- 6., Vegye meg a háver az egész (papíron) lepusztított kócerájt bagóért és adjuk le a nagyon speciális dokumentumokat a cégbíróságon!
- 7., Vissza vesszük a régi embereket öccázzaa többé -per hónap-, adunk kölcsönt a korábbi, elmaradt bérekre, amit levonunk, de apránként.
- 8., Az adott -átmeneti- termékhiány áremelést tesz lehetővé, járulékos nyereség!

Mindenki happy, megy a bót, hajjaj! (na jó, egy kivétellel)
És vágj ki minden fát a környéken, rét-legelő, nem erdő az - telekkönyvileg. Ingyé alapanyag, ki szólna érte, ha a szomszéd még nagyobb macher, régi fűtőolajbányász szakember.

Az check-list előző változatai ettől csak abban térnek el, hogy nem elég hozzá egy félmarék kavics.
Hogy honnan a lé az árverésre? Az előző üzem túl kicsi volt, meg gyúlékony is. Ezt több hatóság is állítja.

Sírógörcsöt ettől még ne kapjon senki, mivel az előző tulaj is pontosan így konflis miskárolta, de az ő előtti is, valamikor '90 táján az állami Reorg anál izé ráció kapcsán.

Ez a teljes magyar kapitalizmus, csak kicsiben.

Passato Prossimo 2011.02.11. 10:04:04

jó cikk
a történet pontosan mutatja mi történt a filmezésben és az országban az elmúlt években
süti beállítások módosítása