Az év képei
2010. december 31. írta: pelikán*

Az év képei

  Tavaly ilyenkor szoktam rá néhány külföldi sajtófotókat közlő blogra, ahonnan időnként reflexből, néha tudatosan választva gyűjtöttem külön mappába a sikerültebb felvételeket, hogy aztán szilveszter előtt majd letalicskázzam ide, világpanorámának, F. Szaniszló nélkül. Minden héten néhány fénykép, időnként jegyzetekkel: év végére már kövér gyűjtemény. – Persze végül a bejegyzéshez kiszórtam vagy a felét (sok volt), még így is szép hosszú folyam maradt. Az időrendet megtartottam, ím:

Veres Zoltán sztárpilóta az Al Ain Aerobatic Show közönsége előtt mutatta meg, hol lakik a magyarok istene. (Abu Dhabi, 2010. január)


Pakisztáni gyerekek az utcán játszanak 2010 első napjaiban. (A felvétel Lahore-ban készült, mely az ország második legnagyobb városa, valamikori szikh főváros.)


Szertartásos fürdés a Moszkva folyóban (Moskva-reka) vízkereszt (epifánia) idején. Az ortodox világban számtalan helyen merítkeznek meg ilyenkor a nulla fokosnál nem sokkal melegebb folyóvizekben. Bulgáriából szoktak még hasonló fotók/tudósítások érkezni az évnek ebben a szakaszában, ott viszont többnyire közösen, ordítva ugrálnak a patakokba.


Tóta W. Árpád a médiatörvény aláírása utáni pillanatokban A dán királyi őrség egyik fiatalabb tagja megadta magát. Amúgy a ránézésre hasonló brit szervezet („Grenadier Guards”) csak néhány évvel alakult korábban, az ezerhatszázas években. (Christiansborg Palota, Koppenhága, 2010 februárja)


Vízhordó nő, Dél-Kína, Yunnan-tartomány. A kép március 25-én készült.



Az ukrán parlament egyik szép pillanata: az ellenzék tojással, füstbombákkal, majd a gizdázás után pár perc önfeledt bunyóval akarta megakadályozni, hogy a képviselők elfogadják az orosz-ukrán szerződést, amely szerint az orosz haditengerészet továbbra is használhatja az ukrajnai Szevasztopol kikötőjét. (Kijev, április 27.)


Védelmi rendszer a Mexikó-öböl egyik kis szigete körül az év első felében történt olajkatasztrófa után. (Chandeleur Islands, 2010. április)


Törzsfőnök és lánya szavaz a Fülöp-szigeteken. A 800 lakott szigetből álló országban ugyanúgy jelen vannak a legújabb kori iparosítás nyomán épített felhőkarcolós városok, mint a törzsi közösségek. (Baguio város, 2010 májusa)


Sarkozy francia elnök elégedett fejjel szemlézi a Charles de Gaulle után elnevezett repülőgép-szállító anyahajót. (Toulon, június)


Marionette bábként az utca fölé lógatott zenészek parádéznak Rotterdamban, a Tour de France-ot megelőző ünnepségsorozaton. (Július)


Imádkozó férfi, Mumbai (India), augusztus 24.


Pakisztáni nincstelen a nyári természeti katasztrófa után. Az egy hónapig tartó áradások 1600 kilométer hosszan, a Himalája déli hegyláncaitól az Indus folyó egész medencéjére kiterjedtek, többezer áldozatot hagyva maguk után, az ENSZ mezőgazdasági szervezete (FAO) szerint pedig az árvizek mintegy 3,5 millió hektáron a termést is teljesen elpusztították.


Tereprendezés a ciszjordániai Geva Binyamin (vagy egyszerűen csak: Adam) területén, az újabb zsidó telepek létesítése előtt – szeptemberben járt le ugyanis a korábban 10 hónapra szóló építési moratórium. Izrael telepítéseit nemzetközi jogi fórumokon számtalanszor elítélték már.


Szamár valahol Afganisztánban, 2010 őszén.


1810. szeptember 16-án kiáltotta ki Mexikó függetlenségét a spanyoloktól – ennek 200. évfordulója alkalmából idén hatalmas ünnepségsorozatot és bekarmolt arconpörgést rittyentettek. Többek közt ezt a nagy szobrot is mindenhol körbehurcolták.



Ez az október elején készült felvétel bejárta az egész internetet. A Magas-Tátrában, Zakopane közelében fotózták, maga az optikai jelenség pedig állati ritka. Elvileg akkor fordulhat elő, amikor az ember magasabb csúcsról/pontról kedvező fényviszonyok között egy alacsonyabb szinten megrekedt felhőrétegben „tükröződik”.


Dmitrij Anatoljevics Medvegyev Arnold Alois Schwarzeneggernek emberkedik egy ősszel tartott oroszországi üzleti találkozó után.


2010 legnagyobb nemzetközi sztárjai vitán felül a chilei bányászok. Fenti képen Claudio Yanez Copiapo látható, aki erősen cigifüggő, mégsem küldtek neki staubot a tárnába az ellátólyukon keresztül, csak tapaszokat. A végére le is szokott.



Tekintet alapján a Kedves Vezető ünneplése helyett inkább játszótérre/dodzsembe vágyó kisfiú Észak-Koreában. (2010 októbere)


Indonéziai farmer kukoricaföldjén rendezkedik, miután kissé megszívta a Merapi vulkánból előtörő hamuval. (2010. november 8.)


Jobb helyeken így szoktatják vissza a pandákat a vadonba. Kína, Sichuan tartomány, december 6.


Primitív német katona viccesnek gondolja magát december hatodika alkalmából Afganisztánban, Kunduz városától nem messze.


Életkép a szófiai 83-as buszról, 2010. december 29. A hölgy tekintetéről a mi a jó francért nem Szicíliába születtem én, baszki mondat olvasható le.


Zárásként az év egyik utolsó sajtófotója Nepálból (Sauraha). Valami ilyesmit látok most az ablakon túl is – folyó és csónak nélkül.
 

Boldog új évet!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr72549118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.12.31. 10:20:22

Van pár jó kép, persze ez nem a te érdemed.

Esetleg egy forrást odabiggyeszteni, tolvajkám?

Szmöre 2010.12.31. 10:45:03

fajin képek. Melyek ezek a blogok? Rájuk szoknék én is.

szbenedek5 2010.12.31. 10:46:48

Kíváncsi vagyok mihez kezd most Tótawé barátunk...

finomanarancs 2010.12.31. 10:51:01

"hol lakik a magyarok istene"
"emberkedik"
"rittyentettek"
"megszívta"
"primitív"

Mindig is azt szerettem a mandarínerben, hogy nyelvi szinten is törekszik az objektivitásra.

Várúr 2010.12.31. 11:49:43

@szbenedek5:
Tóta ahhoz kezd, amihez eddig is, azaz folytatja. Másokéval veri a csalánt. Közben ég, mint a fáradt olaj.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.31. 11:53:28

az nem egy chilei bányász, hanem Keith Richards 2065-ben, a Rolling Stones tényleg utolsó koncertje után.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.31. 12:12:45

@Úlfhéðinn:

Kétségtelen, hogy a képek forrása nem a címben kapott helyet. Mea culpa.
Még jó, hogy én tovább is olvastam.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.12.31. 12:22:35

@politicus:

"Kétségtelen, hogy a képek forrása nem a címben kapott helyet. Mea culpa.
Még jó, hogy én tovább is olvastam."

Ez nagyon ócska duma.
Mindketten tudjuk, hogy a linkeket azután tették be, miután kommenteltem.
Lásd második komment is...
Szóval ennyire ne nézzél már hülyének mindenkit baszki!
Úgyhogy a mea culpa el is fér, bár nem neked kéne, hacsak nem pelikán a másik nickneved... :/

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.12.31. 13:08:47

Azt tudja valaki, hogy

mi a szakszerű megnevezése annak a doboznak amit kamionok vontatnak maguk után?

A tréler az lényegében csak egy kerekes, nyitott plató, a konténernek meg nincs kereke. Van valami külön neve a vontatott kerekes doboznak?

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.31. 13:48:27

@Úlfhéðinn:

Én e posztot a jelenlegi formájában olvastam, ha közben módosult, akkor bocs.

Egyébként a Mandiner cikkjeinek mindegyikében ott a hivatkozás olyan digitális tartalomra, amely nem a Mandiner tulajdona. Ez esetben is valszeg szerkesztői figyelmetlenség, de semmiképpen sem szándékosság lehet a háttérben. Mitől is lenne jobb a szerzőnek a képlopás - kérdezem így magamtól...

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.12.31. 14:35:56

@politicus:

"Én e posztot a jelenlegi formájában olvastam, ha közben módosult, akkor bocs."

Módosult biza, de mégegyszer mondom, nem neked kellene bocsánatot kérned, hacsak nem te vagy a poster...

"Mitől is lenne jobb a szerzőnek a képlopás - kérdezem így magamtól..."

Idegen tollakkal ékeskedés, olvasóknak ittmaradás, nem hvg és wsj blogokra elmenés, tapasztalatlannak/butának levés, stb, stb... ;)

intercisa 2010.12.31. 14:57:50

"Primitív német katona viccesnek gondolja magát" miért is primitív ? ok, hogy nem vicces szerinted (szerintem se az), de ettől még nem lesz ám primitív, az a primitív, hogy te ez így kinyilatkozod...

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.12.31. 16:35:50

@intercisa:

anyádon viccelődni sem primitív - így már kapisgálod?

pelikán* 2010.12.31. 17:22:33

@Úlfhéðinn: "tolvajkám"
Álokoskodó seggtitán, már párszor megbeszéltük, hogy fel vagy mentve a posztjaimmal való foglalkozás alól. Cavinton.

Tisztességes ember ilyenkor már a frissen beszerzett idei szekszárdi roséját kortyolja, úgyhogy húzok is. Boldogat.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.12.31. 18:06:01

@pelikán*:

Az, hogy ki mikor kezdi el fogyasztani a szilveszteri alkoholadagját, mit sem változtat azon, hogy egy pitiáner tolvaj vagy, annyi becsület nélkül, hogy mikor rajtakapnak, elismerd. Helyette sunyin utánszerkeszted a "postot", és hagyod, hogy a kollégád hülyét csináljon magából.

Úgyhogy a tisztességről nem egy magadfajta véleménye a mérvadó.

A mandiner trógere vagy. Az ilyen rohadt almától rohad az egész kosár. :)

ui: ez nem post. Ez pár kép, amit összelopkodtál innen-onnan.

pelikán* 2010.12.31. 19:06:31

@Úlfhéðinn:
Mivel világosan megmondtad, hogy nem olvasol, nem kommentelel, innentől minden sorod szájból segg, valamint rotfl.

"utánszerkeszted"
én-e? olyt csak turul tud, akkor én vonaton lehettem.

"rajtakapnak"
LOL

"ez nem post"
Hani, akkor most kapsz 15 percet, hogy összeállíts egy 25 képből álló képfolyamot 2010-ről, időrendben, megfelelő minőségű anyagból, megfelelő esztétikai érzékkel, min. minden harmadik alatt releváns kommentárral. Ha kész, jelezd, örömmel értékelem.

2011-ben is forró barátsággal,
p.

Alfőmérnök 2010.12.31. 19:27:39

@Úlfhéðinn: "Légyszíves ne kavard a szart, oké? Nem túl korrekt. (...) Tudod van az úgy, hogy az ember szívesebben tölti az idejét mással, mint idióták firkálmányainak olvasásával. (...) Mégegyszer: örülnék, ha nem kavarnád a szart. :/ (...) Muszáj neked vaktában összevissza lövöldöznöd? Foglalkozz már inkább a saját dolgoddal. :("

Ismerős? ;)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.31. 19:32:35

lol nahát, ennek az alember ulfnak teljesen elborult az agya! ezt jó látni.

tewton 2010.12.31. 19:38:59

lol. a szegény hontalant ne bántsák.

szegény annyira tudja, hogy hogyan kell posztot írni, meg blogot csinálni ... csak neki a zinternet, a zelnyomók, a zorbán meg a zalaiannamária nem juttatott saját blogot. így aztán más seggén kell szarcsimbóknak lennie.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.12.31. 21:41:42

Boldog új évet kívánok a Mandiner minden olvasójának, kommentelőjének, szerzőjének és szerkesztőjének.
süti beállítások módosítása