Ezt láttuk, hallgattuk, olvastuk 2010-ben
2010. december 30. írta: Redakció

Ezt láttuk, hallgattuk, olvastuk 2010-ben

 

  A Mandiner bloggerei összeszedték, mit szerettek 2010-ben úgy igazán. Kultúrmorzsák Máté Angitól Lemmyig, Goyától Stallonéig, a Chemical Brotherstől Chopinig. Kíváncsiak vagyunk olvasóink idei kultúrélményeire is!

  Szamárfül

  Árván, anyanyelven csodát mondani: Máté Angi: Mamó, 2010.

  „Tudod, mindenhez hozzá akartam érni, mindenhez akartam a közömet. Tolakodtam az apró fejemmel be a világba, hadd tartozzam őhozzá. Mert egyedül voltam tulajdonképpen. (...) Volt úgy, hogy megfogtam a kezét, hogy jobban megengedjem neki a vigyázást.”

  A nyelv teremtő csodája bomlik ki szemünk láttára ebben a vézna kisregényben, elbeszélőnk egy árva, pici lányka, aki hegynagyságú mamója mellett nőddögél, de mint a vadvirág, támaszték, karó nélkül, nekünk, olvasónak elsuttogott beszéde, árva anyanyelve sem helyes az akadémiai értelemben, ám annál varázsosabb. „Kicsi volt a kék ház, az udvar, kicsi volt körülöttem a megfogható, kevés volt a világ, amiben kicsi testem mozoghatott. Ezért kerestem mindig s leginkább magamon vagy a fejemben a dolgokat.”

  Olykor hibás nyelv, mégsem lehet még csak megközelítően sem olyan szépen beszélni róla, mint a kis könyv maga. „Azt is tudtam, hogy tavasz van, az az idő, amikor mamó megöleli a lyukas fazekakat a fáradt virágokkal, s hordja őket, menti a kinti kékre a szoba benti, vastag feketéjéből. S ha akkor megkérdezi, mit szeretnék, azt mondtam volna, lyukas fazék szeretnék lenni.”

  A kolozsvári szerző kiérdemelte az elsőkötetes prózaírók közt a legjobbnak járó 2010-es Bródy-díjat, és mindjárt egy gyönyörű képes mesekönyvvel is megajándékozott bennünket: a Volt egyszer egy-gyel (illusztrálta Szulyovszky Sarolta).

*

 

  Téglagyári Megálló

  2010-ben Anselm Grünt olvastam sokat. Grün a münsterschwarzachi bencés apátságban él és számos lelki könyv szerzője. Az idén három, magyar fordításban is megjelent rövid tanulmánya fogott meg:

  Életet fakasztó vezetés - a vezetés elvei Szent Benedek Regulájában

  Grün amellett érvel, hogy egy vállalati vezetőnek ugyanazokkal az erényekkel kell rendelkeznie, mint egy a Regula szerint élő házgondnoknak. Ha valaki már bosszankodott azon, hogy söpörte le a főnöke az ötleteit, örömmel olvashatja Benedek intelmét:  „Ha valamelyik testvér oktalan kívánsággal állna elő, ne szomorítsa meg őt lekicsinyléssel, hanem alázatosan és okosan tagadja meg helytelen kérését...”. Százötven oldal, szellemes és tanulságos.

  Az egészség mint lelki feladat (Meinrad Dufnerrel közösen)

  Az ezo-boltok tele vannak a gyógyulás biztos receptjeivel, Grün és szerzőtársa valami mást kínál. Van, hogy gyógyulást, ha szembenézünk rossz életvezetésünkkel, de a betegség elfogadását is. Nem áll az a tévhit, hogy az igazán hívő ember tökéletesen egészséges. Az ezo-érában jó olvasni egy olyan keresztény könyvet, ami az egészségünkkel foglalkozik és nem ígér felelőtlenül könnyű gyógyulást.

  Az emberélet útjának felén

  Már a B oldal forog, mondják cinikusan a harmincat betöltött emberre Magyarországon. Negyven felé közelítve pedig óhatatlanul felmerül az emberben, hogy túl van a csúcsponton. Többek között itt az ideje, hogy átadja a tapasztalatát a fiatalabb nemzedékeknek. Ez az alig kilencven oldalas tanulmány derűvel közelíti meg ezt a témát. Az első részben Johannes Tauler XIV. századi német misztikus gondolatain vezet végig.  „Prédikációiban - amelyeket főleg szerzetesnővéreknek tartott - Tauler gyakran beszél a negyven körüli évekről. A negyvenedik életév fordulópont az ember életében. Minden szellemi erőfeszítésünk a negyvenedik év után hoz gyümölcsöt, csak azután tudjuk elérni a lélek igazi békességét.” A könyv második részében Jung gondolatait elemzi a szerző az élet fordulópontjáról.

*

  Kolon István

  Gorillaz: Plastic Beach

  Azért, mert a koraharmincas, valamikor Blur-rajongók ezzel az albummal kezdik felfogni, hogy Damon Albarn valóban zenetörténeti jelentőségű személyiség, és hogy ennek a jelentőségnek a Blur csupán egyik állomása volt. A gyarapodó Gorillaz-életmű ezzel három lemez, és be van ígérve egy negyedik (!) is. Ami, ne legyen kétségünk, megintcsak remekmű lesz a maga nemében. Ahogy az irodalomban is tartanak fent kategóriát annak a fajta zenének, amely átvezethet egy nagyobb tábort a magasirodalom felé, úgy a Gorillaz is megérdemel egy saját címkét: elképesztően népszerű slágerek nyitnak ajtót az underground világra. Az év egyik legnagyobb dala pedig tényleg a most kisült Melancholy Hill, ezt már februárban lehetett tudni.

  Arcade Fire: The Suburbs

  Azért, mert ha nem is az ezzel háromlemezes kanadai együttes csúcsműve, ebben az (ismerjük el, a legutóbbiakhoz mérten harmatos) évben a Suburbs így is kimagasló munka. Az Arcade Fire nem rombolja le a 6 éve már fölállított szobrát, és ez is nagy teljesítmény egy olyan együttesnél, amely ilyen magasra tette a lécet induláskor. Ha nem is a népétkezde az album szintje, hiszen a korábban ismert katarzis-hullámokat ne keressük: a dalok az év legjobb rockdalai között vannak. És még egyszer: évek múlva is lesz nekünk Arcade Fire, most csak erőt gyűjtöttek a továbbiakra.

*

 

   Passato Prossimo

  Képzőművészet: Klimt: Az élet küzdelem (Abban a kép sarkában megjelenő kígyófejben tényleg benne van a küzdelem. Szellemes és komoly. Mestermű!)

  Film: Szemekbe zárt titok (spanyol-argentin krimi)

  Argentin történet. Közelmúlt, szerelem, gyilkosság. A stadionjelenet kezdőképe több mint szenzációs. Mellesleg övé a legjobb idegennyelvű film Oscarja.

  Zene: Chopin. Nem csak azért, mert Chopin-év volt. Hanem mert úgy jó, ahogy van. Forradalmi etűd rulez!

  Könyv: Bulgakov:Acéltorok és A fehér gárda; James Atkins: Climate change for football fans (ha a fele igaz, nagy baj van).

*

 

  Doktor Kottász

  Film: A lengyelpiacos, alámondós VHS kazetták hőskora sokunk gyermekkorával esett egybe, így nálunk aligha kérdéses a The Expendables győzelme.

  Ők már előre gyúrtak arra, milyen lesz, ha egy filmben menti meg és robbantja fel a világot zseniális beszólások közepette Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Arnold Schwarzenegger, Mikey Rourke, Bruce Willis és Eric Roberts. Szomáliai kalózok, kokainbárók és dél-amerikai diktátorok megfingatása közben szól a Creedence Clearwater Revival – This is philosophy. Amúgy aligha csoda, hogy már készül a kettes rész.

  Zene: Danko Jones: Below The Belt

  Ha egy zenekar klipjében egyszerre szerepel Lemmy és Frodo, a videó alapjául szóló dal még jó is, és a banda még Magyarországra is eljön, akkor bizony figyelni kell rájuk. Ez a csapat pedig nem más, mint a kanadai Danko Jones akik idei Bellow The Belt lemezükkel egy olyan zajosan dögös rock 'n roll-klasszikust tettek le az asztalra amin nincs gyenge pont. Hozzávalóik sem túl bonyolultak: egy darab feszesen játszó powertrio, egy zseniális humorral megáldott frontember, aki túllépve a műfaj alapkellékének tartott rekedt kiabáláson – horribile dictu: énekel.

*

  Politicus

  Könyv: Lawrence Grobel: Al Pacino - Életem

  Film: Pride and Glory (bár nem idei a film)

  Zene: Sting (a szimfonikusokkal

  Dobray

  Könyv: Hahner Péter: 100 történelmi tévhit, avagy amit biztosan tudsz a történelemről, és biztosan rosszul tudod... Animus, Budapest, 2010

  A könyv borítója és címe nem túl bizalomgerjesztő, amennyiben kissé bulvárosra sikeredett, és elsőre olcsó alternatív történelmi szenzációkra asszociálnánk, ám a keménykötés mellett elsősorban a szerző neve mégis biztosíték a megbízhatóságra. Hahner könyve kis, pár oldalas fejezetekben tárgyal száz tévhitet, így reggelenként vagy esténként egyet-egyet elolvasva is fogyasztható a könyv, ami így könnyed olvasmánynak bizonyul, már ha hajlandóak vagyunk betonbiztosnak tartott történelmi igazságainkat felülvizsgálni. Kiderül, hogy az emberek nem éltek sosem ősközösségben, Karthágót nem hintették be sóval, nem Néró gyújtotta fel Rómát, nem volt általános hiedelem a középkorban, hogy lapos a Föld, az első éjszaka joga sosem létezett, XVI. Lajos sikeres uralkodó volt, a ipari forradalom nem növelte a szegénységet, az utolsó bejegyzés pedig arról szól, vajon tényleg az olajért indította-e az iraki háborút az Egyesült Államok.

  Film: Az Expendables-t már ajánlotta Doktor Kottász!

  Zene: Monster Magnet: Masterplan

  A retrós stoner rock idei Szigetet is megjárt egyik legfontosabb zenekara, a Monster Magnet eddig úgy működött, hogy felváltva jelentette meg elszállós-pszichedelikus, illetve terpesztős-rakenrollos lemezeit. Mióta Dave Weindorf énekes-gitáros, aki tulajdonképp egyenlő a zenekarával, leszokott a heroinról, egyre kövérebb, és ahogy kövéredik, a lemezei is úgy lassulnak. A 2010-es Masterplan ennek megfelelően lassú, fülledt, füstös nótákat vonultat fel.

*

  Pelikán

  Film: Ócska filmes év volt az idei. Közönségfilmekben csalódás volt például a Tőzsdecápák folytatása, a nagy dirrel-durral beharangozott Stallone-film is legfeljebb a koxozás időskori következményeit bemutató ismeretterjesztésnek alkalmas. Amit a magyar termésből elcsíptem, az sem volt valami meggyőző, illetve született néhány ránézésre is halott koncepció (nem sok film születik, amiről címe és plakátja alapján, megtekintés nélkül minden részletre kitérő és reális kritikát tudnék írni – a Zimmer Feri 2. ilyen), mégis magyar remek lesz, amit kiemelek. Anélkül, hogy ismerném és különösebben szeretném a Kispált, azt kell mondanom, a róluk készült Napozz a holddal világszínvonalú. Baráti meghívásból, véletlenül keveredtem a premierre, de pár perc után meggyőzött: profi, de szemtelenül fiatal készítői elképesztően jó filmet forgattak.

  Zene: 2010 legfontosabb zenéje vitán felül Borlai Gergő dobos-zeneszerző MMM című szólólemezén jelent meg.

  A srácra érdemes figyelni, magyar dobos még ilyen jelentős nemzetközi sikereket nem nagyon ért el: túl azon, hogy felkerült a legnagyobb ütősöket gyűjtő drummerworld.com-ra, ott van a Meinl cinek endorserei között is. Új szólólemezét maga Scott Kinsey (Tribal Tech) keverte, basszuson pedig közreműködik benne Matthew Garrison és Gary Willis is. A kortárs instrumentális fúziós muzsika leginkább meggyőző anyaga született meg az MMM-ben. Hallgassuk is meg a Barbarian Barbie c. számot.

*

  Rajcsányi Gellért

  Film: az idei gyenge termésből egy animációs film emelkedik csak ki az általam elcsípett kínálatból: a Kells titka.

  Ez a csak a tél eleji Anifesten vetített ír-francia-belga rajzfilm az ír kultúrkincsnek számító Kells-kódex keletkezés-történetét meséli el. A számítógépes grafikákkal készült tucatrajzfilmeket messze felülmúló, aprólékosan kidolgozott, láthatóan nagy szeretettel készített mesefilm főhőse a 9. századi Kells-i apátság egy ifjú lakója, a 12 éves Brendan, aki próbatételeken keresztül találkozik az erdőtündérrel, útnak indul az öreg kódexmásolóval, hogy felnőtt fejjel, immár kész emberként térjen vissza az apátságba. A klasszikus mesei fordulatokat felvonultató rajzfilm belbecsben és külcsínben is megidézi a felülmúlhatatlan Magyar Népmesék-sorozatot, nem véletlenül: az alkotókra nagy hatással volt a régi magyar mesesorozat, és a Kells titka részben a kecskeméti animációs műhelyben készült.

  Zene: javíthatatlan popkultúra-fogyasztóként 2010-ben is igyekeztem lépést tartani a történésekkel, de hiába füleltem az aktuális felkapás Ariel Pinkre, vagy a Shiningra, a Cariboura; szinte az idei egyetlen lemez, amit elejétől a végéig többször is meghallgattam, az az elektro-veterán Chemical Brothers dobása, a Further volt. Arról is a kortalan Dissolve volt a kedvenc.

  Irodalom: amennyi könyvet faltam 2009-ben, sajnos annyira keveset idén. Cs.Szabó László 1939-es kiadású naplója az európai válságról volt talán a legmeghatározóbb élmény. Izgalmas volt olvasni ennek az óvilág-rajongó magyar gondolkodónak a naplóbejegyzéseit, értékeléseit a világháború előestéjéről - ismerve az általa elemzett események későbbi következményeit. Nem tudom elégszer idézni ezeket a gondolatokat: „A magyar ember bizonyos életkoron és értelmi fokon túl nem lehet kozmopolita. Én is túljutottam ezen a korhatáron. Egyszer Daniel Halévyről emlékezve megírtam, hogy a múlt csak lassan harapózik el rajtunk; az évek testileg, lelkileg és szellemileg visszavisznek a világból széttörhetetlen körünkbe. Az értelem megemberesedik az ifjúkori kozmopolitizmustól, aki viszont érett fővel is ki-besétál az örök körön, már gyanútlanságával elárulja a félműveltségét. Boldogtalan volt a világpolgár hazaszeretete. A haladónak többé nem elég haladó a hazája, a konzervatívnak nem elég konzervatív. Én az utóbbiért kesergek. A magyar maradi, de nem konzervatív, fájdalom, ebben különbözik a franciától. Évtizedeket mulasztunk, de minden újnak beugrunk egy kicsit, a reformot abbahagyjuk az újság kedvéért, gőgösek vagyunk s folyton idegen karmesteren a félszemünk.”

  Képzőművészet: olyan szerencse ért, hogy egy év alatt járhattam a Vatikáni Múzeumban, a Louvre-ban és a Pradóban. Az élmények még most is feldolgozás alatt vannak, de az bizonyos: régi vágyam teljesült azzal, hogy élőben láthattam Goya fekete festményeit. Az öreg, megsüketült festő drámai eszközökkel ábrázolta saját felkavaró vízióival folytatott küzdelmét, s ma is erő kell ahhoz, hogy szembenézzünk a sötét festményeken ábrázolt, a benne és bennünk, körülöttünk kísértő démonokkal. Ehhez a küzdelemhez kívánok kitartást minden olvasónknak 2011-re.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr502546853

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nacsinák Gergely András - A VÁSZON IGAZSÁGA (1) 2011.01.08. 19:00:01

Ha más nem is, a sokat emlgetett belle epoque-ot legalább az széppé tehette, hogy volt minek hátat fordítani. A szecesszió mozgalmának ihletői és prófétái a rómaiak példáját követve a kivonulás mellett döntöttek, olyan festészetet keresve, amely nem ér...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Babilen Tatarszkij 2010.12.30. 11:37:24

Ergé! Basztatlak már mióta a zenei ízlésed miatt, de higgy nekem, az új Ariel Pink lemeznek adnod kell még egy esélyt! Első hallásra csak egy elkent, összefolyó hangszőnyegnek tűnik az egész, de másodjára előjönnek a jobbnál jobb számok.

A rajzfilmajánlót meg köszi, már húzom is lefelé.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.30. 12:06:37

@Pável:
ez az erdélyi haszonmagyar népi negéd, ez egyenes folytatása karácsony benő ügyvédszármazású bukolikájának. kamu. mint a vegyépszeres apukabácsi nemolyrég divatszarjai.
de a színvonal nem is magának szólt, hanem a többieknek. akiknél egy beat lemez kuturális esemény.

Harald Blåtand 2010.12.30. 12:07:16

Ez a Kells Titka gyönyörűnek tűnik, köszönet a javaslatért, ergé.
Az idei filmtermésből azért az Imaginarium of Doctor Parnassus nem volt rossz, és a Szemekbe zárt titkokat is tényleg érdemes megnézni.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.30. 12:13:49

@Harald Blåtand: a Kells a legjobb kikapcs volt egy szombat délután, az Urániában, egy ebéd és egy jó kávé után kettesben :)

@Babilen Tatarszkij: valahogy az idén hype-olt dolgok nem bírnak meghatni, lehet hogy azért, mert folyamatosan tele van a fejem minden irányú információkkal, és már nem tudom őket befogadni :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.30. 12:14:59

@Ombudsmanyus: basszus, azt a spektrumos filmet én is láttam, pedig hetente vagy egy órát tévézek összesen :D

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.30. 12:16:28

@betyár: Ken Follett Katedrálisát vagy egy éve olvasom - néha elolvasok belőle 20 oldalt, aztán unottan lerakom. Hát, igényes ponyva, legfeljebb.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.12.30. 12:36:01

@dobray:

Gondolom Apu már nem engedi, hogy Seput meg Napalm Death-et hallgass, ugye?

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.12.30. 14:13:16

@Grift: hát én erre már csak szettarom a kezem...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.30. 14:26:21

@Pável:
biztos irodalmi ízlés hiányában, valóban az egyetlen, amit tehetsz. :)

betyár (törölt) 2010.12.30. 14:49:45

@rajcsányi.gellért (ergé):

mandiner.blog.hu/2010/11/06/follett_a_titanok_bukasa

murcinak erre a remek ajánlójára utaltam. A minőségéről csak annyit, hogy oszd el a Katedrálist 5-tel.

néhány idézet murci ajánlójából, ami - tudjuk - nem reklám:„ Van a nagyregényeknek valami gravitáviós mezője, ami beszippant (posztmodern vonósugár). Ha Follett ugyenezen sztorikat átlagos terjedelmű regényekben írná meg (mert meg lehetne húzni), úgy vélem, eltűnne a közepes ponyvaírók tengerében. Egyszerűen nem tudok más okot, miért ragadok bele mindig az évszázadokat, de minimum nemzedékek életét lefedő világába.”

„Portréban a legnagyobb Follett, alakjait sokáig nem felejted el, igazából nem is leírja őket, hanem beszélteti, a regény tulajdonképpen egy meg nem álló forgószínpad.”

„Közben eszembe jutott a talán legérdekesebb alak: Maud, az arisztokrata szüfrazsett, a női jogok élharcosa, aki szerelméért kivárja a világháborút is.”

Murci, ezt annyiszor törlöm az orrod alá, ahányszor magas művészetről próbálsz bárkit vakítani. Maszatolhatsz, hogy nem is úgy értetted.

"

betyár (törölt) 2010.12.30. 14:53:58

@Pável:

maga erre mindig olyan romlatlan egyszerűséggel és ártatlansággal csodálkozik rá, mint egy ken follett-regényre:))

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.30. 15:30:59

@betyár: érdekes ez a Follett-jelenség. Soha nem a bestsellerek felől közelítettem az irodalomhoz, csak fél füllel meg szemmel láttam, h van ez az író, de elraktároztam magamban, hogy ponyva. Aztán rendszeresen jönni kezdtek a megfejtések itt-ott, hogy több annál. Adtam neki egy esélyt - 1 éve adok :) - de nem köt le a mester.

betyár (törölt) 2010.12.30. 17:50:05

@rajcsányi.gellért (ergé):

Ebből a műfajból (történelmi regény/epika), azért elmésebb Merle hugenotta-háborúk koráról szóló sorozata, Eco A rózsa neve, Kleist elbeszélései, drámái. Vagy Móricz Erdély-trilógiája. Én inkább ezeket ajánlanám, ha vki kérdezné.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.30. 17:57:10

@betyár: mit gondolsz Waltariról? a történelmi regényfolyamait imádom. Magas- vagy ponyvairodalom?

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.12.30. 18:32:36

@betyár: végre végre, idéznek a mandineren! :P
De azért azt is mondtam, hogy csak egy iparos...
akiből egyszer elég... Móricz Erdélyét meg többször is kell. Kéne.

És lehet hogy már szembesültem a egyéb személyes infókkal, csak elfeledem, bocs :)

betyár (törölt) 2010.12.30. 18:36:14

@rajcsányi.gellért (ergé):

nem ismerem. röstellem. Nem mondanám, hogy a felsorolásom - ami eléggé ad hoc -, a magas vagy a pélyirodalomhoz tartozik. Nagyrészt az sem világos előttem, hogy hogyan lehet definitív módon ezeket megkülönböztetni egymástól. Az a gyanúm, hogy sehogy. Amit ma "magas irodalomnak" mondanak, az meglehet, születésekor nem volt az. Például Szophoklész, Homérosz, Boccaccio Dekameronja vagy a Canterburry-i mesék, Shakespeare, Balzac vagy akár Jókai, Mikszáth mind bestseller-írók/irodalom voltak saját korukban. Ma, ha ismerik is a nevüket, emészthetetlennek érzik ezeket a szövegeket.

ps. feltétlenül olvasok Waltarit, ha hozzá tudok jutni. Emlékszem, már említetted a nevét.:)

Manyi Béci 2010.12.30. 18:37:04

@betyár: @rajcsányi.gellért (ergé):
mfha
Merle sorozata meglehetősen gyenge, igazán csodálkozom magán, betyár kisasszony.
Talán az első könyv még szórakoztató, de kb ennyi, egy közepes lektűr.
A rózsa nevéhez hasonló történelmI krimik jelentek meg azóta is szép számmal, bár persze nem érik el az Eco-i nagyságot:), de elég színvonalasak a műfajukban, kellemes délutáni kikapcsolódások Saylor, Monaldi/Sorti könyvei pl. Én most Sansomot olvasok, mily meglepő, egy kolostorban, szerzetesek között játszódó krimit VIII.Henrik korából.:)

Ergé, Waltari nem egy nagy durranás, és a 80-as évek nagy bestsellerei közé tartozott, az öregecskedő háziasszonyok nagy kedvence volt anno:)
Ha szórakoztató történelmi regényt akar olvasni, olvassa el Vidal Teremtését, vagy pl. Heller Dávidról szóló könyvét, bár az a végére kicsit elfárad.
Egyáltalán, az alap történelmi regények megvoltak magának?
Waltari...bah!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.30. 18:42:29

@Manyi Béci: "az alap történelmi regények megvoltak magának?"

mikre, kikre gondol?

@betyár: Waltari letehetetlen, ajánlom a Mikael-Mikael Hakim I.-II. trilógiát, alig 2200 oldal, a 16. századi Európa rendkívül szórakoztató társadalmi tablója. Még a korabeli Magyarországon is játszódnak fejezetek. :)

betyár (törölt) 2010.12.30. 18:43:49

@Manyi Béci:

Nem értem, min csodálkozik. A bestseller is lehet szórakoztató, élvezetes. Régen olvastam Merle sorozatát, nem is minden részét, de ne legyen már sznob. Ha megnézi, láthatja, hogy a lista sokszínű. Nem tudhatom, ergé mennyire vevő a nehezebben emészthető szövegekre, mit kedvel inkább: az átélhető vagy az agytornát kívánó, esetleg a történeti munkákat idéző pontosságú regényeket.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.30. 18:45:21

@betyár: előfordul, hogy megbirkózom nehezebben emészthető szövegekkel ;)

betyár (törölt) 2010.12.30. 18:46:03

@rajcsányi.gellért (ergé):

meglesz. Ha átrágtam magam ezen a folletten, márpedig átrágtam, murci nagy szerencsétlenségére, mert ezt soha nem fogom megbocsátani neki, akkor nem érhet már baj.:)

betyár (törölt) 2010.12.30. 18:48:09

@rajcsányi.gellért (ergé):

félreértettél. Azt írtam, vagy csak akartam?, hogy mit szeretsz olvasni, nem azt, hogy mire vagy képes.:)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.30. 18:48:43

@betyár: de pl. idén olvastam Marguerite Yourcenartól a Hadrianus emlékezéseit. Egy nagyon szép könyv, egyben izgalmas látni, hogy egy mégoly felkészült női író hogyan tud megbirkózni egy ókori államférfi életével és lehetséges gondolataival, tetteinek mozgatórugóival. Szerintem kiválóan.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.30. 18:50:28

móricz erdélye jó. kétharmadig. aztán sajnos nincs megírva. ordít belőle, hogy kurvára nem érdekli már a szerzőt. :)

Manyi Béci 2010.12.30. 18:52:44

@betyár: igen, olyanokat soroltam fel maguknak, amik szórakoztatóak.:)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.30. 18:54:01

@Manyi Béci: @rajcsányi.gellért (ergé):

a vidal jó, olvasad el, gellért. aztán szállj ki ebből a mandarin dologból! :)

Manyi Béci 2010.12.30. 18:54:09

@betyár:
szóval ergét legügyézte, engem pedig lesznobozott:)
Keményen nyomja, betyár ksiasszony, gratulálok!

Manyi Béci 2010.12.30. 18:59:13

@rajcsányi.gellért (ergé):
Hát nyilván Graves Claudiusaira, Sienkiewiczre, Druon Elátkozott királyaira, az karácsonykor, bejgli mellé isteni:)
És olvassa el Kós Károly Varjú nemzetségét is!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.30. 19:05:17

@Grift: tudod az első országos lap, amibe írhattam, az a Mandiner-előd UFi volt. A Reakciónak szerkesztője voltam, és a Mandinernek főszerkhelyettese lehetek, miközben egy fél évtizeden át ingyen írtuk a blogot. Akkor is, amikor ötszázan olvasták, és akkor is, amikor húszezren. Ez a mi Ügyünk, ha lehet ezt mondani. :) Komoly ajánlatokat nem fogadtam el az M. miatt - lám, milyen őszinte vagyok ma :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.30. 19:07:34

@Manyi Béci: hajjaj, Graves már régóta a listán van. Sienkiewicz? Ugyan, már vagy 10 éve :) Kós Károlytól az Országépítő és az Erdély kipipálva.

tewton 2010.12.30. 19:09:16

@rajcsányi.gellért (ergé):
20.000 olvasó? csak nehogy a mennyiség átforduljon minőségbe, és lefelé nivellálódon a dolog.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.30. 19:12:44

@rajcsányi.gellért (ergé):

ez ahhoz hasonlít mikor valaki szerelmet vall az elkurvult szerelmének! :)

betyár (törölt) 2010.12.30. 19:12:55

@Manyi Béci:
Ergét nem akartam legügyézni, szerintem nem 9s tettem, bár Oli bácsi óta tudhassuk, hogy fogalmazási nehézségekkel küzdök:).
Látom a sznobság vádja hatott, összeszedett egy valóban olvasmányos listát. Én még ide írnám - jaj, de rég olvastam, remélem nem emlékszem rosszul - Dumas Bragelom vicomtját.

@rajcsányi.gellért (ergé):
Kész szivatás, amit művelsz:), de ezt sem olvastam.

betyár (törölt) 2010.12.30. 19:17:11

@Grift:
"Ki bájaidból méltatlan vadakra
Pazaroltál nem értett kincseket;
Én, a hideg bálvány vezeklő rabja
Ki minden kéjt szivébe temetett:
Most itt ülünk siralomházi lelkek,
És nézzük egymást hosszan, szótalan...
Tekintetünkben hajh! nem az elvesztett,
Az el nem nyert éden fájdalma van.

Igy űl a hold ádáz vihar után
Elcsöndesült nagy, tornyos fellegen,
És néz alá a méla éjszakán,
Bánatosan, de szenvedélytelen,
Hallgatva a sírbolti csöndességet
A rémteli sötét erdő alatt,
Amig a fákról nagy, nehéz könnycseppek
Hervadt levélre halkan hullanak..."

erre gondol?

betyár (törölt) 2010.12.30. 19:19:13

Dumas: Bragelonne vicomte - így helyes

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.30. 19:19:45

@Grift: na de az a kérdés, ki kicsoda ebben a felállásban? :)

tewton 2010.12.30. 19:26:37

@rajcsányi.gellért (ergé):
nem tudom. viszont máris túl sokan kommentelik, egyre hitványabb kommentekben.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.30. 19:32:11

@betyár:
hát nem. nem vajdára. savanyú sörszagra, egy folyós kankóra, öklendező undorra, és mégis térden, rimánkodva. vázlatosan. :)

Manyi Béci 2010.12.30. 19:35:54

@betyár:
De mégis legügyézte, kedves.
Most pedig kicsit tegye félre a nagyképűségét, és próbálkozzon meg azokkal a könyvekkel, amit az első "listámban" említettem.
Nem szégyen ám, betyár kisasszony, ha valaki kicsit többet és jobb könyveket olvasott magánál, inkább törekedjen, hogy legközelebb jobban megállja a helyét egy ilyen beszélgetésben.

Manyi Béci 2010.12.30. 19:39:21

@rajcsányi.gellért (ergé):
Kóstól a Varjú nemzetség a legjobb.

Cserestől még olvassa el a Vízaknai csatákat.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.30. 19:39:36

@Manyi Béci: "legközelebb jobban megállja a helyét egy ilyen beszélgetésben"
Manyika, _beszélgetésben_ nem kell, hogy megállja az ember helyét. Itt Magácskánál maradt ki valami.

Olvasmánylistákkal jáccunk? Ez lesz most?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.30. 19:42:09

@tölgy: "Kíváncsiak vagyunk olvasóink idei kultúrélményeire is!" - írtuk fentebb. Lehet akár olvasmánylista is. Nálad mik voltak a top élmények?

Manyi Béci 2010.12.30. 19:47:23

@tölgy:
Nem lehet lebőgni egy beszélgetésben, tölgy?
De, szerintem igen.
Ha nem bőgsz le, akkor pedig megállod a helyed:)

Jaja, most a kiolvasott többjobbkönyvet dumcsiparti megy megint, és most én is beszálltam:))

betyár (törölt) 2010.12.30. 20:10:12

@Manyi Béci:

Nézze maga nem akarja érteni, amit írtam. De ha magának jó érzés, hogy rám hivatkozva sokadszorra írja le, hogy ergé gügye...ki miben leli örömét.

Maga meg bizony sznob. És ebben a beszélgetésben bizony lebőgött, mert azt állította, hogy Graves jobb, mint Merle. Márpedig ez hülyeség. Sznob, mert azt gondolja, hogyha a megfelelő írókat szereti, hiszen mindenki ezekről beszél a maga köreiben, akkor maga kifinomult Ízlésű és művelt.

Majd szívfájdalom nélkül ajánlott ergének olyan könyveket, amelyek tényleg 10 éves gyerekeknek vagy gügyéknek valók.

ps. lövésem nincs ám, hogy mivel vívtam ki most a figyelmét, és egyáltalán mi a baja. Bár őszintén nem is nagyon érdekel.

kill004 2010.12.30. 20:18:58

A Francia história remek történelmi sorozat. Kalandregény, de Merle nem is szánta többnek.

Ha én is ajánlhatok akkor olvassák el Colleen McCullough Róma-sorozatát.

betyár (törölt) 2010.12.30. 20:22:35

@Manyi Béci:
"Jaja, most a kiolvasott többjobbkönyvet dumcsiparti megy megint, és most én is beszálltam:)) "

nem, most maga a mindenkiszarabbkönyveketolvasottmintén dumcsipartit nyomja kiegészítve az ésakieztnemlátjabeaztlenyomomampályáról refrénnel. kár. beszélgetni is lehetett volna.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.30. 20:22:45

@Manyi Béci: lebőgni lehet vizsgán, vitában, de beszélgetésben? Vagy magácska most nem beszélget, hanem területet jelöl?

@rajcsányi.gellért (ergé): eddig a mai posztod. De várok a végleges kijelentéssel, hátha még holnapig írsz egy prochoice-ost. Az ütne.
(Az élmény előjelére nem vonatkozott a kérdés.)

betyár (törölt) 2010.12.30. 20:29:19

@rajcsányi.gellért (ergé):

és mindenképpen Szolzsenyicin: A pokol tornácánt, és Martin du Gard-tól a Thibault-családot. És olvasson Steinbecket:) Jó az Érik a gyümölcs és az Édentől keletre. Ez az utóbbi három inkább családregény, de egyben korrajz is, és jót tesz a léleknek:)

Manyi Béci 2010.12.30. 20:39:38

@betyár:
Betyár kisasszony, ha mindenki sznob, akinek jobb ízlése van magánál, akkor jó sokan vagyunk.:)
Ne idegeskedjen, annyit nem ér ez a vita. Olvasson inkább el még egy Dumas-t.:)

Manyi Béci 2010.12.30. 20:42:22

@tölgy:
Mire gondol? Tiltott, szent embert mertem kicsit helyretenni?:)
Na, mondja már meg inkább, mit olvasott az idén.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.30. 20:42:43

@betyár: nincs az ajánlásokkal baj, számos kamaszregény kimaradt annak idején, cserébe akkoriban elolvastam Verne szó szerint összes magyarul megjelent regényét :)

betyár (törölt) 2010.12.30. 20:44:28

@Manyi Béci:
mondja, olvasta egyáltalán azt a regényt, amiről beszéltem? nyilván nem. nevek alapján ítél. ez korlátoltság bizonyos esetekben. Ízlésről pedig nincs mit vitatkozni, a magáé ilyenre, az enyém meg olyanra sikeredett. csak emlékeztetném, hogy néhány hónapja még Temesire és Spiróra esküdött.
Köszöntem.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.30. 20:49:09

haggyák mán ezt a hátsólépcsőházi cselédperpatvart. gellért olvasson tolsztojt, meg a gőzdómot. :)

Manyi Béci 2010.12.30. 20:53:17

@rajcsányi.gellért (ergé):
Egyetlen olyat sem ajánlottam magának, ne hülyéskedjen már maga is:) Sienkiewicz egyszerűen azért került szóba, mert utána egy Waltari...szóval na.
Körülbelül egy korcsoporthoz szólnak, és az első a jó, szerintem. Pár évente elolvasom még mindig>:)

Manyi Béci 2010.12.30. 20:57:51

@betyár:
Follettre gondol? Nem , nem olvastam és nem is nagyon érdekel.
Temesitől a Por, Spirótól az Ikszek, igen!
Még mindig ideges.:)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.30. 21:03:36

@Manyi Béci: A Porhoz képest milyen a Híd? Én az utóbbit olvastam, bejött.

Manyi Béci 2010.12.30. 21:07:58

@rajcsányi.gellért (ergé):
A Por sztem sokkal jobb, a Híd nekem csalódás is volt a Por után.

tevevanegypupu 2010.12.30. 21:15:09

Frederic Beigbeder: Un roman français
Paul Bowles: Réveillon à Tanger
Elias Canetti: Les Voix de Marrakech
Ali Mazahéri: L'àge d'or de L'Islam
Sarah Taieb-Carlen: Les Juifs d'Afrique du Nord
Justine Lévy: Mauvaise fille
Jacques Attali: La Confrérie des Eveillés..
Jesszus, most latom mennyi zsidot olvasok en, szornyu. De nagyon sok mast is, szoval..mindent lehet olvasni kiveve Paolo Coelhot. Neki bezzeg az osszes huje regenyet leforditottak magyarra.(-:

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.30. 21:16:55

@tevevanegypupu:
ha jól értem, a maga listája valami könyvégetési javaslat?

Manyi Béci 2010.12.30. 21:22:18

@betyár:
Csak arra, amire érdemes:)

betyár (törölt) 2010.12.30. 21:23:14

@Grift:

Tolsztojt? Miben mesterkedik? Ergé nyugatos:)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.30. 21:23:29

@tevevanegypupu: ó, milyen az új Beigbeder? Az első könyve, ami itthon 1999 Ft néven jött ki, nagyon ütős volt nálam.

Canetti marokkós könyvét csak most olvastad? Hogy tetszett? Vannak benne jó fejezetek. Ő az igazi konzervatív anarchista :)

betyár (törölt) 2010.12.30. 21:26:41

@Manyi Béci:
Hát csak ha az emberlánya bekapcsolódik egy beszélgetésbe, akkor nem árt, ha tudja, hogy ki miről beszél. És továbbra sem árt követni. Follettet és Dumas keverni ebben a vitában balfogás, hacsak nem az a lényeg, hogy "mindegy, csak folyjon a vér":)

Manyi Béci 2010.12.30. 21:33:04

@betyár:
Maga nem elég okos, betyár kisasszony, ha megbocsát.:)
Azt javaslom, ne erőzzön tovább, csak válaszokat kapott eddig is. De azokat mindig meg fogja kapni.:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.12.30. 21:33:05

@Ombudsmanyus:

"valamelyik nap a Spektrumon láttam egy filmet, ami arról szólt, hogyan fog kinézni a Föld az emberiség kimúlása után. Ez tetszett." --- írod.

:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.12.30. 21:41:04

Nekem erről a beszélgetésről az jut eszembe, amit @Csutakaszürkeló mesélt Dajcstamásról.

Egyszer, még a kilencevens évek elején @Csutakaszürkeló és @Gabriel_Syme (magyarido.blog.hu) részt vett egy többnapos fideszes körenyezetvédelmi konferencián. A szekcióbeszélgesék, előadások után esténként "lazulás" volt és ezekben a "nagyemberek" is igyekeztek részt venni.

@Csutakaszürkeló és @Gabriel_Syme egy társaságban üldögélt, iszogatott és a zenéről beszélgettek, amikor leszállt közéjük Dajcstamás. Egy darabig hallgatott, majd mélyértelműen megjegyezte:

- Nekem is vannak lemezeim.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.12.30. 21:42:41

@bbjnick:

kilencevens=kilencvenes
szekcióbeszélgesék=szekcióbeszélgetések

betyár (törölt) 2010.12.30. 21:45:48

@Manyi Béci:

na jó! most már árulja el, mit szív! vagy gombázik? vagy ezt az új gyomirtósat tolja?:))

Manyi Béci 2010.12.30. 21:52:36

@betyár:
Mindegyiket, és még iszok is.
És maga? Ideges még?:)

Harald Blåtand 2010.12.30. 23:46:51

Kérem szépen, itt történelmiregénylistáznak, és senki sem mondja Prus Fáraóját? Bezzeg a nagy haragosa, Henryk bácsi milyen népszerű :-)
Waltarinak meg érdemes elolvasni pár krimijét is, én akkor jöttem rá, mennyire sokoldalú szerző volt, tőle egyébként teljesen szokatlan feszességű szövegek, egy-egy kis szociológiai látlelet.
@betyár: Nekem a Bragelonne vicomte-ról annyi emlékem maradt, hogy minden ötödik fejezetben kerül csak elő valamelyik testőr, egyébként meg érdektelen udvaroncok rinyálnak még érdektelenebb udvarhölgyeknek, és négy kötetet kell ebből a borzalomból végigrágni, mire jön a Vasálarcos. Látszik, hogy kiskamaszként olvastam :-) A három testőr meg a Húsz év múlva után kifejezetten sértve éreztem magam, hogy D'Artagnan nem szabdal össze húszoldalanként valakit egy butélia burgundi benyakalása után :-)

tevevanegypupu 2010.12.31. 00:10:02

@Grift:
(-:
Es meg nem is irtam, hogy Thomas Mann nejenek az eletrajzi regenyet is iden vegeztem ki. Hogy milyen ellenszenves egy hapsi lehetett ez a Thomas Mann az nem kifejezes.. A feleseg meg csak-csak elmegy.

@rajcsányi.gellért (ergé):

Canetti konyvet csak most olvastam es tok veletlenul talaltam, egyutt vettem meg Francoise Sagan Bonjour New York-javal (azt az elobb elfelejtettem szinten) egy kiadas is a ketto. Nagyon tetszett
es ugy sajnalom, hogy lassacskan eltunik az a vilag amit o leirt, es egy keveset meg lattam belole en is husz evvel ezelott, mikor idejottunk.

Beigbeder regenye jo, az egesz hapsi jo fej, sokszor nem fer a borebe. Kicsit narcisztikus, kicsit onsajnalkozo is - vizsgalati fogsagban gondolta vegig az egeszet, elkaptak mikor cocaint kevergetett a huje a nyilt utcan az autoja tetejen(-: - visszaemlekezesek, toprengesek es a francia allammal es rendorseggel valo leszamolas, revans az undorito rendori ellenszenvert, amivel pluszban meg szorakoztak vele.
Van egy masik szinten jo regenye is, biztos megjelent magyarul: L'amour dure trois ans..Ami regenyt ir kulonben az mind kultuszregeny lesz a franciaknal.
Felig-meddig megerdemelten. (:

eN 2010.12.31. 01:51:49

@Harald Blåtand: Áh, a Fáraó, tényleg jó, habár sok éve olvastam, egyes részek nagyon megmaradtak.

Részemről nem volt sok időm az idén olvasni, a szokásos pár Pelevin azért megvolt, legutóbb a P5 és a Cukor Kreml, nagyon jó kis világokat kreál, általában nem bírom letenni.

Manyika magának mi baja? Elrepedt a bejgli vagy odaégett a sült miközben kinyilatkozott könyv ügyben?

eN 2010.12.31. 01:54:53

Filmek tekintetében elég gyengus volt az év, nem rosszabb a tavalynál vagy azelőttnél, nálam a top egy román film az Ünnepek után.

Manyi Béci 2010.12.31. 06:56:53

@Harald Blåtand:
Tényleg, a fáraó:)
Maga mióta tirpák?

Waltarinak a krimijei pont ott állnak a krimik között, mint a történelmi regényei a történelmi regények között.
Egyáltalán nem értem ezt a Waltari-lelkesedést.

betyár (törölt) 2010.12.31. 09:03:47

@Pável:

Bulgakov: Kutyaszív - maga szerint is remek:)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.12.31. 10:28:52

@Grift: a kiváló Tolsztojt? Azt a virtigli szabadkőművest???? :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.31. 10:55:11

@tevevanegypupu: elkaptak mikor cocaint kevergetett a huje a nyilt utcan az autoja tetejen(-:

Tipikus, az első regényében tehát ő maga a főhős :) azt hiszem, 20 Francs címmel jelent meg eredetileg, mindenhol az volt a címe, amennyibe került. Nálunk 1999 Ft. Ajánlom mindenkinek, cinikus leszámolás a reklám- és sztárvilággal egy kiugrott belsős tollából.

betyár (törölt) 2010.12.31. 11:37:19

@Harald Blåtand:

na ezért jó. Régen olvastam, de úgy emlékszem, remek korrajzot ad XIV.Lajos udvaráról, koráról. És most láttam egyfrancia filmet Dumas Margot királyné c. regényéből. Meglepően jó volt, különösen az első fele. Ez persze lehet, hogy nem Dumas, hanem a rendező érdeme.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.31. 13:14:33

@Úlfhéðinn: sose kérdeztem, mit hallgassak, mindig azt hallgattam, amit akartam. :D És hallgatok Seput meg Napalm Deathet is, bár utóbbit sosem hallgattam gyakran, grindcore-ból inkább a Nasum. Az egyik új kedvencem meg a Twilight nevű amcsi black metal. De a stoner mindig a szívem csücske marad.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.12.31. 14:38:20

@dobray:

Egy igazi lázadó vagy. Még keményebb, mint akik Ice-T-t hallgatnak. ;)

tevevanegypupu 2010.12.31. 16:28:19

@rajcsányi.gellért (ergé):
Azert kicsit kepmutato am, mivel eppenhogy megtestesiti mindazt amit leleplez. De legalabb tudja.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.01. 15:39:21

@Úlfhéðinn: akkor nekem most kurvajó, vagy mi? :) Neked egyébként az apád mondja meg, hogy mit hallgatsz? És ahogy nősz, úgy egyre inkább megmondja? :D Őszinte részvétem. Egyébként sosem voltam lázadó, bár 10-15 éve biztos jól állt volna.
Buék, csak neked, csak most ezzel:
konzervatorium.blog.hu/2010/11/01/rekviem_xvi_lajosert
Csak hogy hallgass egy kis jó zenét.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.01.01. 20:14:41

imádom az ilyet észosztó kommentfűzéreket:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.01. 21:22:02

Bezzeg, @Téglagyári Megálló bencés életvezetési olvasmányélményeire senki nem cuppant rá:-) Napok óta az jár a fejemben (persze, nem egyfolytában, csak időnként eszembe-eszembe jut:-D), hogy milyen jól mutatna itt a Mandineren, ha egy tartalmas kis posztban összefoglalná ezeket @Téglagyári Megálló. Én szívesen olvasnám:-)

ü
bbjnick

Tehetetlen Dodó 2011.01.01. 22:14:36

@bbjnick: Nehogy azt hidd.
E rovat kapcsán gondoltam, összeszedem én is, mi mindent olvastam (immár) tavaly, de olyan terjedelmes és összevissza a lista, hogy felhagytam vele. De mindenesetre néhány dolgot meg kellett állapítanom saját (töredékes) listámon végigtekintve: először is, bár némiképp röstellem, de semmi új, korszerű irodalmat nem olvastam, mintha nem is létezett volna friss könyvkiadás. Ellenben úgy jött ki a lépés, hogy elég sok irodalomtörténeti munkát olvastam - ami nagy felfordulással jár, mert az érintett műveket is lehúzgálom hozzájuk a polcaimról, nagyobbfajta halmot képezve íróasztalom és ágyam között, hitvesem őszinte örömére - a másik nagy csoport pedig az egyháztörténeti és más vallási munkák hosszú sora volt, meglehetősen eklektikus sorrendben - Prohászka esszéitől Herzl életrajzán át Germanus Gyuláig, átrágtam magam Gergely Jenő pápaságtörténetén, adatait időről-időre ellenőrizve a Bangha-Íjjas révén, szert tettem egy érdekes Mihelics Vid-kötetre a modern katolikus arcokról valamint egy Bitter-életrajzra meg egy magyar nyelvű Orthodoxy!-ra is. (Csak sajnos nem használ: még mindig nem tud kizökkenteni szkepticizmusomból, de ez nyilván az én hibám).
A harmadik csoport vegyes: társadalom-filozófiai művek, pár Lem, néhány költő, aztán újra meg újra a Tragédia egyes részei meg más kedvenceim, amelyekből egy-egy részt újraolvasok.

Visszatérve eredeti felvetésedre: én is szívesen olvasnék TM-tól egy efféle posztot, biztos lenne rá egy talán szűk, de érdeklődő közönség.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.02. 05:27:58

@Tehetetlen Dodó:

:-) Sejtettem, hogy ez a "kupacprobléma" nem egyedi problémám:-) Én is mindenfelé kis kupacokat hagyok magam után a lakásban (ú.é. könyvkupacokat:-)), amit a feleségem rendetlenségként él meg: eddig még hiába próbáltam vele megértetni, elfogadtatni, hogy ez tkp. olyan "intellektuális" dolog:-D

Én is ebbe az újraolvasós korszakomba léptem (már néhány éve:-)) Régen szeretett munkákat veszek elő, ha hozzájutok a szerző eddig nem olvasott munkáihoz, azokat is elolvasom. A szerzők hozzák (adják) a témákat, a témák hozzák (adják) a témáról író, a témához kapcsolódó szerzőket, munkákat. Ha pedig nagyon fáradt vagyok, akkor száraz, makogó, együgyű szakirodalmat olvasok; annál jobban semmi sem kapcsolja ki az agyat:-D Hát, így valahogy:-)

Idén, ami igazi újrafelfedezés volt, az talán Széchenyi, Móricz és Thomas Merton volt:-)

ü
bbjnick

Téglagyári Megálló 2011.01.02. 15:15:16

@Tehetetlen Dodó: @bbjnick:

Már a szerkesztőség is megkeresett. Stay tuned.

Tehetetlen Dodó 2011.01.02. 16:30:47

@Téglagyári Megálló:
A szerkesztőség, a szerkesztőség, kit érdekel??
Itt most a publikum kiált!
süti beállítások módosítása