Königsbergék Mórickája
2010. december 01. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Königsbergék Mórickája

  „Megkérdezték tőlem, hogy szeretnék-e tovább élni az emberek emlékezetében, de én tulajdonképpen a saját nappalimban szeretnék tovább élni.”

  Hetvenöt éves lett Woody Allen, és valahol tagjai lennénk annak a klubnak, ahová még őt is felveszik.

  Allan Stewart Konigsberg 1935 december elsején született New Yorkban, és ha rajta múlna, máig nem lépne ki a Hudson folyó köré nőtt olvasztótégelyből. A Woody Allen-jelenség összenőtt New Yorkkal, mint a Brooklyn-híd, a Szabadság-szobor és a Világgazdasági Központ két tornya. Utóbbiak ledőltek, de az ősz mester azóta szavakkal és képekkel is fenn tudja tartani az örökké zsibongó Nagy Alma ideáját.

  Zsibongott már a család is: a boltos- és gyémántmetsző felmenőkkel bíró kis Konigsbergnek hamar elege lett a jiddise máméból; a zűrös családi viszonyok nem egyszer szerepeltek későbbi filmjeiben is. A világegyetem tágul, de Brooklyn nem.

  A helyét kereső Woody Allen bejárogatott a különböző new yorki egyetemekre, Egri Lajosnál tanult dráma- és forgatókönyvírást, de hamar beszippantotta őt a média világa. Sztorikat, forgatókönyveket írt különböző tévéshow-knak, de '61-től már maga lépett színpadra standup komédiásként. A hatvanas évek végére már az egész ország ismerte a kis kócos zsidót, aki mindent elsöprő (ön)iróniával állítgatta a görbe tükröket mindenki és önmaga elé.

  A sikerrel együtt megnőtt az étvágya: filmekbe kezdte önteni fékezhetetlen agyvelejét. 1965-ös az első, What's New Pussycat című vígjátéka, és mind a mai napig ontja magából  műveit. Szó szerint ontja a filmeket: utoljára 1981-ben volt olyan év, amikor nem állt elő egy új művel, és még most, 75 éves korában is egyszerre több film áll a nyilvános várólistán.

  Manhattanen innen és túl

  Woody Allen-filmet valószínűleg mindenki látott már, aki leült valaha a tévé elé, vagy eljutott néha a moziba. Woody Allenhez mindenki hozzá tud szólni. Mi is tudjuk: változatos színvonalú az életműve. De annyi bizonyos: filmjei összessége, a Woody Allen-világ a filmtörténet részévé vált, ahogy legjobb alkotásai is igazi klasszikusssá értek. Ezek mellett persze mellékes hülyéskedések, haloványabb rutinmunkák és bukások is előfordultak pályáján, de ez törvényszerű egy ilyen hosszú és gazdag életműben.

  A kezdeti, kreatív anarchiában született, besorolhatatlan vígjátékok, mint a Fogd a pénzt, és fuss! után hagyományosabb szerkezetű filmek születtek, mint a Játszd újra, Sam!, az Annie Hall és a Manhattan. A Woody Allen mesterműinek számító, hetvenes évekbeli nagy filmjei sűrítve mutatják be a sokoldalú művész teljes világát: a város, a depresszió, az irónia, a nők, a szex és az öregedés körüli monológok és párbeszédek máig felejthetetlenek - a popkultúra részévé, ha nem épp agyonidézett közhelyekké váltak.

  Woody Allen persze önmagát is agyonidézi egymást követő filmjeiben, de mindig van egy sziporkázó mondat, egy csavar, egy újabb jól eltalált karakter a filmekben, amivel nem válik végleg önismétlővé a rendező.

  A neurotikus, nárcisztikus férfiakat, a világ fonákságaira fonákságokkal reagáló értelmiségieket, a bármifajta sznobizmust szívesen kifigurázó kisembereket, a nagyra vágyó lúzereket és elsősorban önmagát szívesen alakító Woody Allen az elmúlt ötven év filmvilágának egyik legfontosabb arcává vált. Rajongói és gyűlölői vannak, mint minden karakteres figurának. Bárhogy is ítéljük meg őt, szegényebb lenne a filmtörténet és a popkultúra nélküle. A magyar nézők is már korán megismerhették filmjeit, amelyektől elválaszthatatlan a szinte erre született Kern András magyar szinkronja. Ha úgy tetszik, a magyarok számára még ennek a new yorki bohém zsidónak a művei is hozzátartoztak a vágyott Nyugatról alkotott képhez, a Vasfüggönyön túli hetvenes évek mélyén.

  Woody Allen hetvenes évekbeli fénykora után a nyolcvanas és a kilencvenes években is folytatódott az alkotásdömping. A filmeket nyitó, egyszerű fekete-fehér, Windsor Light Condensed betűkkel szedett szövegek és az aláfestő, tradicionális jazz-sztenderdek ugyanazok maradtak minden alkotásában. A rendező világának árnyékos és könnyed oldala viszont kezdett szétválni filmjeiben, hol egyik, hol másik énje kerekedett felül a különböző sztorikban.

  Méginkább így volt ez a kétezres években: nem egy habkönnyű hülyéskedést forgatott le mostanában (Süti, nem süti; Hollywoody történet), ugyanakkor szikár és komor tragédiákkal is előállt (Match Point; Kasszandra álma), amelyekben hűségesen (s talán kissé didaktikusan) követi a dosztojevszkiji dilemmákat bűnről és bűnhődésről.

  A rátarti new yorki rendező az utóbbi években több filmjében is más városokat (London, Barcelona) választott a történetek hátteréül, mintha a végső záróra előtt újabb és újabb ihleteket keresne magának.

  Annie és társai

  Ihletet adtak neki különböző múzsái is. Talán egy rendező körül sem kerültek ennyire előtérbe az általa választott főhősnők. Woody Allent akár a különböző színésznők által meghatározott időszakai szerint is lehetne korszakolni. Legnagyobb filmjeinek meghatározó főszereplője Diane Keaton, aki talán máig az akkor megismert bájosságából él; de Dianne West, Mia Farrow, Charlize Theron és újabb filmjeinek múzsája, Scarlett Johansson is az Allen-filmek fénypontjai.

  Keaton és Farrow közelebbről is ismerték a rendezőt, de közös életük, különösen az utóbbival folytatott kapcsolata, a bulvárlapokban megszellőztetett csődtömeggé vált. A kettejük által örökbefogadott Soon-Yi - a rendező meglehetős perverziója nyomán - felnőtt korára Allen partnere lett. A koreai nő ma már a rendező élettársa, két gyermeket nevelnek közösen, saját bevallásuk szerint boldogan.

  A magánéleti zűrök persze nem meglepőek, hiszen Woody életműve részben az erről szóló őszinte, eltúlzott, vagy éppen eltorzított vallomásokból áll. A mester tehát nem magánéletével, hanem sokszínű, filmből, színházból, írásból, standup komédiából álló életművével érdemli meg a méltatást. Reméljük, még sokáig él tovább a saját nappalijában. Addig is, a filmek mellett tovább klarinétozik jazzbandájával hétfőnként a new yorki Carlyle Hotel klubjában.

  „Megélheted a száz évet, ha lemondasz mindarról, ami miatt megérné megélni a száz évet.”

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr32486052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nénike · http://mandiner.hu 2010.12.01. 15:14:21

Szerelem és halál - nálam ez minden vitt.

2010.12.01. 15:17:26

Megnéztem az imdb-n, ez a fickó 1982 óta MINDEN évben rendezett egy filmet, néha többet is. És az azt megelőző 10 évben is csak egy-két év volt, amit kihagyott. Elképesztő termékenység. És elképesztő financiális lehetőségek. Nem hiszem, hogy van még egy rendező, aki évtizedeken át, minden évben rendezhetett nagyjátékfilmet.
Egyébként kb. minden 5. filmje egészen jó.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.12.01. 15:36:31

Ha nem lenne zsidó, nem lehetett volna világhírű ezzel a sok szeméttel.
A saját lányának felcsinálására pedig nem kell mentséget keresni.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.01. 15:39:50

@ArmaGeddon Bácsi: ne bonyolítsd túl. Ha Woody Allen nem lenne zsidó, nem létezne "a Woody Allen". ;)

Bell & Sebastian 2010.12.01. 15:47:54

Frusztrált nagyvárosi zsidó értelmiségi. Ilyen nálunk nincs.
Na jó, Szőrösy Csáth Gergely meg a hét vásárnapi törpe.
De ezek kevésbé viccesek, viszont legalább a követelődzésben spermanensek.

Magyar ember csak verekedni jár a tévébe, a fogorvosok ajánlása ellenére.

tevevanegypupu 2010.12.01. 15:51:17

Ketsegtelen, hogy sok filmje inkabb filmezett szindarabnak tunik, de szinte mind jo. Nagyon szeretem fekete humorat, szornyu pesszimizmusat, ugyefogyott es szorakoztato csetleset-botlasat. Szeretem, hogy o sem szereti a tulzott napsutest, hogy kedveli az esos idot,hogy olyan meghokkento dolgokat mond barmirol ami velunk is elofordulhat. Nem csodalom, hogy sok sztar ingyen is szivesen forgat vele, vagy minimalis fizetesert. Nincs olyan, hogy legkedvesebb vudielenem, mert mindent kedvelem. De van egy - a Fogd a penzt es fuss - amiben egy jelenet, ha rola van szo, mindig eszembe jut..Mikor a bortonben a foglar az ujonnan erkezett raboktol erdeklodik van-e kerdesuk, o jelentkezik, hogy van. "Na es mi lenne az? - kerdi a foglar..Csak azt szeretnem kerdezni, illik-e fogdozni a lanyokat az elso randevun." Na es aztan persze a Jatszd ujra Sam..Meg mind. Az pedig, hogy zsido, kfejezetten jol all neki.(:
Egyetlen fekete folt a lelkiismereten valoban az, ahogy elbant Mia Farrow-val es elcsabitotta kiskoru neveltlanyukat.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.01. 16:03:21

@rajcsányi.gellért (ergé): szerintem ez WA kultusz túl van spilázva.
De ami fájt, az a "kreatív anarchia". Ezt az írást valami libi oldalról szedte össze?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.01. 16:12:51

@tölgy: "formless comedy" filmeket készített az elején, műfaji szabályoknak gyakran nem megfelelő, filmből kiszólásokkal, meglepő fordulatokkal élő műveket készített, amelyben kevésbé volt fontos a szigorúan leírt forgatókönyv, és sok poén, ötlet a forgatáson születhetett. erre gondoltam.

Hogy túl van-e spilázva, vagy sem, ízlés dolga. én hibáival együtt kedvelem.

Karachar Nevian (törölt) 2010.12.01. 16:23:39

Az Agyament Harry akkor is zseniális film zseniális humorral. Akinek meg még az Annie Hall sem tetszett, na arra ntok mit mondani.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.12.01. 16:32:29

Várjunk, várjunk! Woody Allen - zsidó?! Ez sokat megmagyaráz!

Alfőmérnök 2010.12.01. 16:43:15

@tevevanegypupu: Szerintem a legjobb filmje a Rádió aranykora.

Az egyébként megvan, hogy Izraelt lenácizta? (Úgy tudom, hogy nemkívánatos személy Izraelben.)

bz249 2010.12.01. 16:53:51

@elGabor: azonnal fejezze be ezt az agressziv antiszemita propagandat! :D

Téglagyári Megálló 2010.12.01. 16:59:45

@Bell & Sebastian:

"Frusztrált nagyvárosi zsidó értelmiségi. Ilyen nálunk nincs."

Muhaha. Amúgy egyszer felvetettem, hogy WA filmet kellene forgasson a pesti zsidókról, Mr. Falafel lenne a negatív hős.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.01. 17:19:33

szomorú idők infernális sztárja. minden ami az emberben undorító tud lenni, az ebben a nyomoroncban himnusszá képes lenni. ritka hasznos katonája a pokol seregeinek. remélem hamarosan betiltják.
a rajongóit is. :)

Bell & Sebastian 2010.12.01. 17:20:33

@Téglagyári Megálló: És ki lenne a pozitív? Sándorgyuri? :)

Téglagyári Megálló 2010.12.01. 17:22:26

@Bell & Sebastian:

Deutsch Tamás :-)

bádogos 2010.12.01. 17:36:11

@rajcsányi.gellért (ergé): Te ergé (ha már így egymás között vagyunk), mondd má, öröm ezeknek írni ?

Ahogy elnézem, elenyésző kisebbségben vannak azok a hozzászólások, amelyek nem valami gyomorból felböfögött primitív zsidózással akarják letudni a hozzászólást. Ebből a beltenyészetből születik a szebb konzervatív jövendő ?

(Btw. Nem szeretem Woody Allent (a humort szeretem, a hülyeség zavar), de ennek semmi köze a zsidósághoz.)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.01. 17:40:30

@bádogos:
mint a viccben: grün a bádogos.
tudja, tetőn van, zöld és fütyül, mi az?

tevevanegypupu 2010.12.01. 17:48:38

@Alfőmérnök:
Tudom persze, ezenkivul allandoan haborog, a zsidosagra ugy egyaltalan. A rola-vele keszult filmjeben a mamajaval veszekszik, hogy ugyan miert kellene neki arra figyelmet forditania, hogy zsido, na es aztan? De nem ezert szeretem.(: O maga egy stilus a moziban, es sajnalom, ha valaki nem erti es nem szereti.

tevevanegypupu 2010.12.01. 17:53:55

@Téglagyári Megálló:
A pesti zsidosag kulon falat. Nagyon erdekes es tulajdonkeppen vonzo kozosseg (is) lehetne, ha nem lennenek olyan hatborzongatoan, visszataszitoan ellenszenvesek barkivel, akik nem kozejuk tartozik. Valojaban kis fasiszta Izrael Budapesten belul. Soha, sehol nem talalkoztam ennyire gyulolkodo tarsulattal, tipikusan magyar zsidok.

acidszarka · http://kigondoltam.blog.hu 2010.12.01. 18:00:45

@rajcsányi.gellért (ergé): @bádogos: ezt már én is akartam kérdezni. Ergé, miért? Gyöngyöt disznóknak.

tevevanegypupu 2010.12.01. 18:13:36

Ugy latszik a filoszemitak es cionistak nem fogjak fel, hogy Woody Allen ugyan zsido, de eleg gyakran tiltakozik ellene..kifejezetten nem tetszik neki a ceco, amit hitsorsosai muvelnek ezzel az allapottal, amibe beleszulettek onhibajukon kivul, viszont aztan teljes erobedobassal egyre obban belehajszoljak magukat, egeszszen a mazochizmusig. Csillapodjanak.(:

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2010.12.01. 18:26:37

Már nagyon untam korábban a new yorki, középkorú, zsidó kisember szexuális és pszichológiai problémáiról szóló filmjeit, de az utóbbi 15(?) évben egy sor remek filmet készített.
A régiek között is volt jó, csak egy idő után unalmas volt ugyanaz az alapképlet.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.01. 18:42:41

emlékeztek még a Fábry Woody Allen idézetét? :)
amit betámadott az szdsz, mert nem tudt h ki mondta

Alfőmérnök 2010.12.01. 18:50:41

@tesz-vesz: Ha jól emlékszem valamelyik cannes-i fesztiválon.

gyilkos fűegér 2010.12.01. 19:21:39

@Bell & Sebastian: "Frusztrált nagyvárosi zsidó értelmiségi."

Frusztrált? A világ egyik legsikeresebb embereként mi a fasztól lenne frusztrált?

Amúgy nem egy riportban elmondta már, a filmjeiben csetlő-botló alakot és őt magát nem kell összekeverni.

Bell & Sebastian 2010.12.01. 20:14:11

@gyilkos fűegér:
Érdekes, te vagy az első a világtörténelemben, aki ráharapott erre a jelzőre.
Gondolom a rituális megcsonkítása miatt frusztrált, mert még az a pár milli is számít neki.
Vagy egy gigantikus csöcs elől menekül egész életében. Honnan tudjam?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.01. 20:34:21

ugyan, lehet e egyáltalán világonlegsikeresebb, akinek nem világraszóló frusztrációja van? sarkallhat e más világonalegsikeresebbségre, mint elképesztő frusztráció. aki nem frusztrált, nem akar világraszólni.

zsanka · http://csombor.blog.hu 2010.12.01. 22:27:01

Hannah és nővérei, Bűnök és vétkek, Férjek és feleségek - számomra megunhatatlanok (igen, az Annie nincs benne, de azt is szeretem sok mással együtt). Utóbbi kettő sajna nem olyan népszerű, pedig.... főleg a Bűnök és vétkek többet érdemelne.

zsanka · http://csombor.blog.hu 2010.12.01. 22:29:47

Nem bírom kihagyni....és még az előbbi zsidózok is örülhetnek, mert szerepel benne Mussolini;))
www.youtube.com/watch?v=kuSaohflsR0

hirokin 2010.12.01. 22:41:39

Az én kedvencem tőle az, amikor megkérdezi az apját, hogy van-e isten. Mire apuka: Honnan tudjam én azt, amikor azt sem tudom, hol a konzervnyitó?

spandex enormity · http://www.youtube.com/watch?v=Ba9wqSqk9-0 2010.12.01. 22:46:34

öniróniában csak Luis De Funés-szel versenyezhetne..

Leonard Zelig 2010.12.01. 23:21:03

@ArmaGeddon Bácsi: Te kis szánalmas véglény, ha nem lenne Woody Allen még üresebb lenne az életed, még az a kevés gyűlöletmag se tudna hová hullani a szádból, ha már a farkadból nem hullik semmi.

Bell & Sebastian 2010.12.01. 23:40:37

@miszter Gáttó:
Voltam egy versmondó versenyen, ahol szegény kiskölyök alacsony, dagadt és beszédhibás volt, ráadásul el is játszotta a míves költeményt: helyben futott, szemellenzőt formálva körülnézett, keszkenőjével homlokát törölgetve nekivetkezett.

A zsűri finoman elhajtotta a büdös picsába.
A kis Funèst, pedig de jól is szórakoztunk!

Bell & Sebastian 2010.12.01. 23:42:27

@Leonard Zelig:
Szintén egy frusztrált gettózsidó? Szabadság! :)

Russell Kirk 2010.12.02. 00:46:14

Emberek, hogy zsidó, meg mi, hogy jön ez ide?
Meg hogy a lányával mit csinált... New York, ennyi.
Ráadásul filmrendező, forgatókönyvíró, színész, Oscar díja van egy remek, zseniális filmért! Belefér a művész kategóriába, és az hogy a magánélete milyen... A lányán kívül, ami valóbban durva kissé, teljesen korrekt életet él. (Valóbban vannak bűn rossz filmjei, de nálam a hibaszázalékon belül van, mert a zseniálisakkal ellensúlyozza.)
Mellesleg az, hogy zsidó, abszolút jó nekünk, (jó neki is)! Örülnék ha lenne nekünk is egy hasonló kaliberű figuránk. Fantasztikus fanyar humorral karikírozza ki magát, vallását, és löki a zsidós vicceket, persze ő megteheti, de meg is teszi!
Sokan nem vagyunk így ezzel. Én is sokszor felháborodom a "katolikus vicceken", pedig minden viccnek a fele igaz (a másik fele hazugság :)).

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.02. 02:54:36

@tevevanegypupu:

"Ugy latszik a filoszemitak es cionistak nem fogjak fel, hogy Woody Allen ugyan zsido, de eleg gyakran tiltakozik ellene..kifejezetten nem tetszik neki a ceco, amit hitsorsosai muvelnek ezzel az allapottal, amibe beleszulettek onhibajukon kivul, viszont aztan teljes erobedobassal egyre obban belehajszoljak magukat, egeszszen a mazochizmusig."

ha ezt valaki le merné írni errefelé, csak persze nem zsidókkal, hanem magyarokkal, azonnal beindulna az őrjöngő hazaárulózás meg természetesen zsidózás.

tevevanegypupu 2010.12.02. 09:15:39

@mavo:

Hat persze. Senki nem szereti, ha a tulzasait altalanositjak. De nem altalanositottam, egy meghatarozott csoportrol irtam, mondhatjuk azt, hogy a Jobbik atellenben levo megfelelojerol?

sztrelnyikov 2010.12.02. 10:09:50

@Alfőmérnök: Szerintem is a legjobb filmje a Rádió aranykora.
...mert abban nem szerepel.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.12.02. 10:18:54

@tevevanegypupu: "De nem altalanositottam, egy meghatarozott csoportrol irtam"

A Mavo által idézett szövegből ez nem annyira egyértelműen derült ki, mert általában esett szó WA hitsorsosairól és nem azokról, akik ezen a csoporton belül szélsőséges álláspontot képviselnek. De logikus, hogy a kitétel csak rájuk vonatkozott és ez tényleg fedi a valóságot.

Mindazonáltal a Jobbik párhuzam bár kényelmes, de nem annyira működik. Amilyen bőszen megy az itteni fideszesek között a zsigeri hazaárulózás mindenkire, aki nem osztja kellő mértékben az ő egyetlen, szent és megkérdőjelezhetetlen nemzeti érdek felfogásukat, az nagyon hajaz arra, ami Woody Allent zavarja a szélsőséges cionistákban. Ha realista vagy, számodra sem kérdés, hogy WA éppúgy hányingert kapna az itteni kommentelők elsöprő többségétől (beleértve a nem zsidózó x% nagyobb részét is) mint amikor pl. egy szélsőséges "hitsorsosa" magyarázza neki, hogy öngyűlölő zsidó az, aki úgy véli, hogy a közel-keleti béke érdekében lehet/muszáj áldozni a "zsidó" földből.

tevevanegypupu 2010.12.02. 11:04:05

@ulloiut:

Woody annak ellenere vagy azzal egyutt is, hogy csetlik, botlik es tele van mindenfele ketsegekkel (ami egy valamennyire is normalis ember szamara normalis(:), azert eleg pontosan latja a vilagot, ismeri az embereket es meg is van a velemenye roluk. De elnezo, sokakkal ellentetben. A tokeletesen szedult vallasi vagy politikai csoportokat nem kedveli. Isten es sajat zsidosaga is elegge foglalkoztatja annak ellenere, hogy sokat viccel is vele. Hogy mit szolna az itteni kommentekhez, akarmelyiket is nezzuk? Talan nem tulajdonitana nekik nagy jelentoseget. Vagy azt hinne - ami nagyjabol igaz is - hogy sokan a keseruseguket ontik itt par mondatba, az elegedetlenseguket merik batrabban megirni nevtelenul ugy, hogy nem tesznek feket a billentyuikre. Tekintheto ez bizonyos foku pszichoanalizisnek is..azt viszont Woddy imadja.

ucsacsu 2010.12.03. 06:59:42

Te ergé ez valami nekrológ,vagy csak unatkoztál?:::)))))

Gestas 2010.12.04. 20:14:05

ergé:
Hol lehet venni ilyen szemüveget?
Komolyan érdekel.

Bell & Sebastian 2010.12.04. 20:58:31

Volt egy bolt New Yorkban... De már nincs.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.04. 21:23:55

@tevevanegypupu:

óh, sancta simplicitas! maga tényleg azt hiszi, hogy a vudi, meg a malamud és singer hősei, csak úgy csetlenek, meg tépelődnek, meg önmarcangolnak a bennünk élő kisembert megszólítva? nem gondolja, hogy a gonosz próbálja csak így kedveltetni magát? óh, még, hogy a szemiták ilyenek, meg olyanok! hát nem látják, hogy mennyire esendők, kétszerte lelkiismeretfurkálkodóbbak mint mink akik rettegünk és gyúlöljük őket? hát nem mi vagyunk a bolondok? usw.
így megyen ez.
vágja hátba vudit ha meglátja casaban, és hopp, mit lát? az álpofa leesik és asmodeus áll ottan.

tewton 2010.12.04. 21:45:25

@Grift:
hát hogy' tudja maga nemszeretni azt a szegény népet, ami ki volt rekesztve az ejrópai népek világából? egy népet, aminek nem volt módja rettegni a rettenetes (gój) boszorkányoktól és (szintén gój) vámpíroktól? egy népet, amelyet ősi legendái elválasztottak a körötte élő más népektől? ön egy szívtelen!

tevevanegypupu 2010.12.04. 22:14:51

@Grift:
Asmodeuuuuuuuuuus?? Nem tudom nem kelmed-e az esetleg.(((: Nem tud lebeszelni Woodyrol, nem erdekel milyen a maganeleteben, en azt a csetlobotlo, okoskodo joszagot szeretem a morbid humoraval amit alakit. Egyebkent semmi bajom a zsidokkal, attol felek mindig nekik volt bajuk velem. Innet ered az egyre novekvo antiszemitizmusom is, szeretnem, ha szeretnenek, de nem szeretnek.(((:

tewton 2010.12.04. 22:24:38

@tevevanegypupu:
"szeretnem, ha szeretnenek"
azt mondja a rádió, hogy vudielen zéligje pont erről szól.
nem lenne egészségesebb és problémamentesebb, ha a kisherceget favorizálná?

rókák meg rózsák biztos viszontszeretnék. vagy egyértelműen faji alapon rekesztenék ki, óhne púder :)

tevevanegypupu 2010.12.04. 22:30:30

@tewton:
Nem mondtam komollan keremszepen. Csak egyszeruen erthetetlen nekem, hogy miert gyulolik a zsidok a nem zsidokat. Kell a fenenek a szeretetuk meg a szimpatiajuk, de egyszeru lelek leven, keptelen vagyok ezt az orokos keszenleti gyulolkodest megerteni. Marmint a rendszervaltas ota.

Alfőmérnök 2010.12.04. 22:49:04

Szegény teve, nem lehet könnyű neki, egyik oldalról az anti- másikról meg a filoszemitizmusáért b*szt*tják.
Woody meg Amerikában marginális jelenség (amúgy zsidóként öngyűlölő zsidó), ajrópában meg azért van kultusza, mert amerikaiként is sok szempontból kvázi-ajrópai.

tevevanegypupu 2010.12.04. 23:00:10

@Alfőmérnök:
Nem tudnak basztatni, de azt nem szeretem, ha a velemenyem miatt sertegetnek. En sem szoktam senkit, lehulyezni legalabbis nem. De ugy latszik a mandinerre is elerkezett egy stilus amit nagyon nem kedvelek, szoval asszem bucsut veszek, ugyis oreg vagyok maguk kozott, nem vagyok idevalo. Pa.

Alfőmérnök 2010.12.04. 23:07:33

@tevevanegypupu: Akkor mégsem változott Maga még géppé, ha képes megsértődni. Lehet, hogy lelke is van? :)

Alfőmérnök 2010.12.04. 23:48:56

Akkor @tevevanegypupu: asszonytól ezennel érzékeny búcsút veszünk. Egy hülyével kevesebb. :))

Bell & Sebastian 2010.12.05. 00:25:57

@Alfőmérnök:
Mi a lófasz, rontás van magán és próbálja lepasszolni?
Ennyit nem ér az az egész, mert gyorsan visszahullik az égből.

Alfőmérnök 2010.12.05. 00:38:54

@Bell & Sebastian: Már reagáltam a másik posztnál. Miattam ment volna el teve? Nem hiszem, szerintem csak hisztizik. De az is lehet, hogy kéreti magát.

tewton 2010.12.05. 00:58:50

@tevevanegypupu:
jajhát. remélem, nem azért hagy itt minket, mert nem irtam ki egy smilét?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.05. 09:34:02

@tevevanegypupu:

"miert gyulolik a zsidok a nem zsidokat."

a szeretet istené. a gyűlölet a gonoszé.
süti beállítások módosítása