Vörösiszap és MAL: veszélyben-e a magántulajdon?
2010. október 13. írta: dobray

Vörösiszap és MAL: veszélyben-e a magántulajdon?

  A Demokratikus Chartától Gyurcsányon át Gavra Gáborig azon sír a baller sajtó, hogy vége a jogállamnak és a piacgazdaságnak, Orbán Viktor államosításba fogott, támad a putyinizmus, mentse mindenki a magántulajdonát. Mindez azért, mert állami felügyelet alá merték vonni a MAL-t. Hát, egyrészt a magyar bal még mindig nem vette észre, hogy ilyen szempontból eljárt felette az idő, csak el kell olvasni ergé posztját az Orbánékat dícsérő amcsi baller kommentelőkről. Nyugaton ezzel a balos retorikával a politikai paletta másik oldalához lehet csatlakozni, csak ott lesz majd nem pécé amerikai hazafiasság is.

  Emellett nem vették el senki tulajdonát, csak felügyelet alá vonták. És ha már a magántulajdon miatt aggódunk: ki aggódik Kolontár és Devecser lakóinak magántulajdona miatt? Amit elöntött a vörös iszap. Gyurcsány egyébként egy bejegyzéssel később magyarázkodik, hogy persze joga lehet az államnak korlátozni a tulajdon szabadságát, de a törvény, amit tegnap a parlament elfogadott, nem szabályozza a különleges beavatkozás mikéntjét. (A volt miniszterelnök kapkodja a fejét, először támogatja a kormányt, majd mégsem, majd félig igen, de mégsem.) Mivel gyorsan kellett elfogadni a törvényt, nyilván vannak hiányosságai, utólag majd ki lehet pótolni, egyébként meg lehet az Alkotmánybírósághoz fordulni (minek, gondolja az egyszeri chartás, telepakolták fideszesekkel, meg úgyis kedvükre módosítgathatják az alkotmányt).

  Senki nem prejudikál, a felelősséget majd a bíróság állapítja meg. Azonban valamit lépni kellett, a piacgazdaság normális működésének érdekében is. Most majd talán mindenki más is észbe kap, és átnézi a biztonsági, környezetvédelmi szabályozásokat, ellenőrizteti, cége betartja-e azokat, és ha nem, intézkedik. Emellett pedig, ha a szomszéd kertjébe dől egy fám, akkor nem azon filózok, hogy megtettem-e mindent, hogy ne dőljön, hanem átmegyek és segítek neki felaprítani a fát, rendbe tenni a kertjét. (A fa kivágásának elmulasztása nem jön szóba, ugyanis miért ne lehetne a kerítés mellett egy fám, másrészt ezzel nagyjából az volna analóg, ha nem építettek volna falvak közelébe zagytározót.) A MAL-os tulajoknak és vezetőknek felelősségüktől függetlenül a bajba jutott falvak segítségére kellett volna sietniük. Pusztán azért, mert az ő tározójuk okozta a bajt - ha már igazán felelős magántulajdonlásról, szabad és erényes piacgazdaságról álmodozunk.

  Ez az egész egyébként jellemző a magyar piacgazdaságra. Volt antikapitalisták maguknak és baráti körüknek privatizálták a korábbi állami tulajdont, amit elődeik államosítottak. Amerikai-nyugati jellegű felelősségvállalás nem hatotta át az új tulajdonosokat, olyan ez, mint amikor régi arisztokraták közé kerül egy-egy újgazdag, a vagyona megvan, csak épp nem tud viselkedni, és tele van giccsel a háza, mert ízlése sincs. Ilyenkor lehet megérteni, miért is nem tekintették egyenrangú nemesnek a pénzért vett, tisztségért kapott nemességet a régi nemesi családok. Mert a nemességhez belül is fel kellett nőni. Ahogy a tőkés tulajdonláshoz is, csak itthon úgy tűnik, nem sikerült.

  Na most, egy ilyen félresikerült piacgazdaságot nem biztos, hogy jó teljes mértékben engedni a maga útján, főleg nem ilyen katasztrófahelyzetben. Lehet, hogy az állam rossz tulajdonos, de a volt komcsi oligarchikus neokapitalistáknál nem rosszabb. A kapitalizmus meg nem az, hogy az állam semmibe nem szól bele, és lehet szabadon garázdálkodni.

  Még ha le is építik a bürokráciát, meg 16 százalékos adó lesz és hagynak mindenkit vállalkozni, akkor is azt kell mondjuk, hogy bizony az állam meghatározhatja a piacgazdaság játszóterének határait. Azaz hozhat olyan erkölcsi alapon nyugvó törvényeket, amelyekkel a piacot (khm) szabályozza, mederbe tereli, és betartathatja azokat. Ez még nem szoci újraelosztás. (És nem az újraállamosítás kezdete, amint azt Torkos Matild emlegeti a Magyar Nemzetben, annak ugyanis ugyanilyen bóvli zagytározók építése lenne a vége. A privatizációs folyamat talán megérne ugyan egy megkésett vizsgálatot, azonban inkább a szabályozásra és a szabályok betartatására kellene figyelni.)

  Ha exkomcsik maguknak privatizálják az állami vagyont, ami korábban másé volt, majd szabad piac címén teljes szabályozatlanságot akarnak elérni, akkor az nem éppen egészséges kapitalizmus, hanem amolyan vörösiszapos, amibe szerintem simán belefér, hogy a katasztófát feltehetően okozó cégeket állami felügyelet alá helyezzék ideiglenesen. Elhiszem, hogy emiatt lehet aggódni, de egy ilyen vákuumos helyzetben valamit lépni kell, és az eléggé hatásos megoldás. Ha nem ez történik, akkor ugyanis errefelé nagy valószínűséggel senki nem lesz felelős. 

  Tenni kellett valami, ha ők okozták a bajt, ha természeti vis maiorról van szó. Ha utóbbi, utána ennek megfelelően rendezik a számlát az állammal, ha előbbi, akkor meg irány a cella. Nyilván Gyurcsány és a Chartája azért is aggódik, mert Ferenc is a vörösiszapos jellegű piacgazdaság egyik ikonja. Ha a vörösiszapot az állammal lehet lemosni a piacgazdaságról, hajrá. Akkor talán majd nem csak a magántulajdon szentségéről beszélnek majd, hanem tényleg erényesebbek és felelősebbek lesznek a cégtulajok és cégvezetők, szóval az állami felügyeleten simán nyerhet a piacgazdaság. Meg a vörösiszappal elöntött települések lakossága, amennyiben így megvédhetik saját magántulajdonukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr872366914

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A baloldal vége 2010.10.13. 14:19:01

 Elvtársak, jön az államosítás. Bizony, már itt dübörög a kertek alatt és a magyar nép még tapsol is hozzá. Nagy a boldogság az emberek körében: most aztán meglátja a sok országrontó, gazdaságot tönkretevő milliárdos, akik szétlopták az országot a...

Trackback: Jó reggelt! A Mal-t nem államosították! 2010.10.13. 13:34:14

Érdekes, a blogszférában szinte világnézettől függetlenül megy a rettegő jogállamféltés és a hisztizés az államosításról és a kommunizmus visszajöveteléről. Mi, demagóg szociáldemokrata blogként imádjuk vasban látni a környezetpusztító oligarchát, ezér...

Trackback: Jó reggelt! A Mal-t nem államosították! 2010.10.13. 12:52:06

Érdekes, a blogszférában szinte világnézettől függetlenül megy a rettegő jogállamféltés és a hisztizés az államosításról és a kommunizmus visszajöveteléről. Mi, demagóg szociáldemokrata blogként imádjuk vasban látni a környezetpusztító oligarchát, ezér...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.13. 18:00:24

Orbán szakértőinek hatalmas pirospont, hogy rájöttek honnan lehet villámgyorsan pénzt keríteni a kiadások fedezésére.

Tündér_Lala 2010.10.13. 18:23:21

@evil overlord: A gyárat ahol dolgoztam 1992-ben adták el. A multi 1 Md Ft-ot fizetett érte, egy háztömbnyi területtel, 3 Db 15 évnél fiatalabb 6 emeletes épülettel, 3 évre előre lekötött rendelés állománnyal. A 6 ezer dolgozóval működő gyárat 2 év alatt becsukták, a gépparkból 1,5 Md Ft-ot kiárultak úgy, hogy egy preciziós svájci furó maró műért optikástól, patron készletestől, szerszámostól 70 e ft-t kértek( csak a példa kedvéért). Amit pár hónap alatt nem sikerült eladni, azt kihányták az udvarra, köztük a pár éves sok 10 M-ot érő nyákfilm készítő berendezéseket.
Később vált világossá, hogy gyártó kapacitásra nem, csak piacra volt szükségük, ezért padig nem hogy fizettek, de nyertek rajta. A híradástechnikai ipar nagyrésze így járt, én meg ezt a területet ismertem.

Nem mondon, hogy nem voltak bezárásra "érdemes" üzemek, de sok, nagyon sok olyan is megszünt, ami fennmaradhatott volna, esetleg karcsúsítással.

evil overlord (törölt) 2010.10.13. 19:24:44

@Tündér_Lala: No igen, sok mindent elcsesztek (úgy tűnik, hogy ebben az esetben a naivitás volt az ok), az igazság valahol középen lehet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.13. 21:51:42

@evil overlord:

"Ismét egyetértünk, csakúgy mint a NENYI-nél." --- írod.

Nem biztos, de lehet, hogy megtaláltuk a legkisebb közös nevezőt:-D

ü
bbjnick

evil overlord (törölt) 2010.10.13. 22:11:09

@bbjnick: Két oldalról támadjuk a Fospumpát :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.13. 22:31:31

@evil overlord:

Ó, én nem támadok senkit:-) Talán az a helyes megfogalmazás, hogy egyoldalú vitában állok a mindenkori hatalommal:-D

ü
bbjnick

szesztű_hányni 2010.10.13. 22:35:34

%HGUkgJg(=/!767JGJGhhgHf=(5kz7gu!!!

Balint Gyuri bacsi 2010.10.13. 22:36:13

Gyurcsany Ferenc azon aggodik, hogy oda a jogallam?! Ez oximoron.
Ha jogallam lenne o mar regen a bortonben ulne vagyonelkobzassal sulyosbitva.

evil overlord (törölt) 2010.10.13. 22:38:54

@bbjnick: Az örök ellenzéki. Véletlenül nem Doomhammer másodnickje? :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 00:09:32

"Nem engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító
magánnyugdíj-pénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek."

(A Nemzeti Együttműködés Programja)

www.parlament.hu/irom39/00047/00047.pdf

"Novembertől 2011 végégig leállítják a magánnyugdíjpénztárakba való utalást – jelentette be a miniszterelnök."

Nem hazudnak, nem, nem, nem. :)

Istennek hála erről itt nem lesz post. Majd valami jó komcsizós inkább. :-D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 00:10:52

@mavo:

A komcsizóshoz tipp: az államosítás, mint a bajok egyik forrása a komcsi diktatúrában. :-D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 00:21:20

csak tiszta forrásból: miért szar, amit a fidesz kormány jelenleg csinál?

fidesz.hu/index.php?Cikk=123760

lolz :-DDD

suski 2010.10.14. 01:52:16

Talán a repteret is vissza kéne venni állami ellenőrzés alá és nem megvárni az első katasztrófát...

suski 2010.10.14. 01:57:17

@mavo: itt csak te látsz ellentmondást. Az a lé akkor van veszélyben, amikor a magánnyugdíjpénztárak működtetői kaszinóznak vele és nem akkor, ha az állam ül rajta.

Bell & Sebastian 2010.10.14. 02:27:53

@mavo:
Kezd zavarni, hogy rohamos mértékben pusztulnak az agysejtjeid és csak diszfunkciós üzemmódban teszed tiszteletedet.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 05:12:04

@suski:

"Az a lé akkor van veszélyben, amikor a magánnyugdíjpénztárak működtetői kaszinóznak vele és nem akkor, ha az állam ül rajta"

LOL, akkor államosítsuk az összes bankot, mert nyilvánvaló, hogy nem csak a hozzájuk kerülő zsé egy részével, hanem az egésszel "kaszinóznak". Onnan már csak egy lépés a befektetési alapok megszüntetése és a tőzde végleges bezárása.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 05:12:47

@Bell & Sebastian:

kibaszott ütős "érveid" vannak faszfejkém ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 05:14:26

A bíróság elengedte a tömeggyilkos libsibolsi karvalytőkést:

"A bíróság szerint a nyomozás mostani szakaszában bűncselekmény alapos gyanúja nem áll fenn Bakonyi ellen. Az ügyészség még csak most rendelt ki szakértőt, hogy megállapítsa, miért omolhatott be a cég egyik tárolójának a gátja. Amíg nem világos, hogy mi okozta a kilenc ember életét követelő katasztrófát, addig a személyi felelősség megállapítása is korai, mondta az ügyvéd az MTI-nek."

Muhaha.

2010.10.14. 06:01:21

Most már csak azt szeretném megtudni, hogy az 1932-ben a Diósgyőrben legyártott vasuti sin--amelyen még a mai nap is mennek vonatok--ha eltörik, kit perelnek be? Ki fizet kártéritést?
-A kártszenvedett emberekért, akik földönfutók, nincstelenek lettek, vajon miért nem sirsz? Miért csak a zárolt vagyon a legfontosabb?Mert szegény tulajdonosok. Bizony Kinában már rég hullazsákban feküdnének és a vagyonukat elvették volna.Itt is azt kéne és mert aki másnak kárt okoz, azt köteles megtériteni.Egy cégvezetö, egy tulajdonos, felelőségét semmi és semmilyen indok nem mentesiti--kivéve, ha természeti katasztrófa áll elő, vagy harmadik fél tevékenysége okozta a tragédiát.Itt ugye az sem található meg, csupán egy praktika--végy egy sztárügyvédet, az majd elhuzza az ügyet, és meguszod--mert akinek pénze van, az mindent és mindenkit meg tud venni--kilóra.Csupán az árat kell tudni! Ez a demokrácia ma Magyarországon!

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 09:22:34

@Tündér_Lala: Bizony, így ment ez.
Színes, szélesvásznú, egész estét betöltő filmet lehetne készíteni azon vállalatok soráról, amelyek hasonló sorsra jutottak, legtöbbször teljesen indokolatlanul.
(Feltéve persze, ha a mohó bolsi klientúra érdekeit nem tekintjük indoknak, akik sokszor maguknak magánosítottak, de még többször csupán némi baksis fejében árulták ki a nemzeti vagyon értékes elemeit).

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 09:23:50

Ménkű a blogmotorba.

(Vagy tévedésből beállítottam volna magamra egy szűrőt?)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 09:59:21

Péntektől költözhetnek vissza a zemberek a faluba, ami pár napja még

Mik vannak. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 10:00:57

@Tündér_Lala:

"A híradástechnikai ipar nagyrésze így járt, én meg ezt a területet ismertem."

A magyar híradástechnikai ipar javarészt csont elavult volt, nem volt kár érte.

Téglagyári Megálló 2010.10.14. 10:15:12

@mavo:

Lehet egy gyárat azért át is lehet alakítani, nem csak megvenni a piacot vele. Egy összeszokott csapat az összeszokott csapat, bár ezt buta menedzserek nem szokták értéknek kezelni, nekik csak az az érték, amit el lehet lopni.

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 10:17:58

@mavo: Marhaság. Tény, hogy részben szovjet, meg keleti piacra termeltek, de a gyártóeszközeik között nagyon magas színvonalúak is voltak. Én Videoton-cégnél dolgoztam a módszerváltás idején, ott is elkezdték szétlopkodni a drága berendezések egy részét, akik hozzáfértek, de legalább (még Kázsmérék) elkezték célszerű kft-be szervezni a gyáregységeket, aztán jött Széles, így nem lett teljes kótyavetye, mint például a Tündér Lala által említett, a Siemensnek baksisért átjátszott cégben. (És még n+1 ilyet tudok).

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 10:20:55

@mavo:

Nokia

"Korábban így fogalmaztunk: "Finnország az erdőiből él", ám ma már ehhez hozzá kell tennünk: "és a Nokiából". És milyen jól él.
(...)
Az 1950-es években Björn Westerlund vezérigazgató bölcs előrelátással úgy ítélte meg, hogy néhány üzletáguk növekedési kilátásai korlátozottak lesznek, helyettük a helsinki kábelgyárban elektronikai részleget indított be.

Ezután a próbálkozások és kudarcok hosszú évei következtek, a Nokia elektronikai üzletága tizenöt éven át veszteséges volt. Humorosan a cég "rákosztályának" vagy "egyetemének" hívták. Ám valamennyi hiba és kísérlet fokozatosan beépült a cég tudásállományába és komoly szakembergárda is összegyűlt. Természetesen nem ártottak az állami megrendelések és a technológiai támogatások sem."

www.finland.hu/public/default.aspx?nodeid=39345&contentlan=28&culture=hu-HU

Egy üzletág attól lesz sikeres, hogy pénzt és emberi energiát fektetnek bele, és tudomásul veszik, hogy nem termel nyereséget az első pillanattól.

evil overlord (törölt) 2010.10.14. 10:22:22

@mavo: Érdekes módon most mégis van itthon félvezetőgyártás, panelgyártás (NYÁK gyártás, beültetés), kábelkorbács készítés az autóiparnak stb. Biztos olcsóbb volt a meglevő gépeket/embereket kiszórni, majd évekkel később más cég által beruházni, betanítani.

evil overlord (törölt) 2010.10.14. 10:25:08

@Tehetetlen Dodó: Csak a finomítás kedvéért: van olyan cég, mely Siemens tulajdonba került, de még mindig megvan, és sokat termel (most már nem Siemens). Szélest pedig inkább ne tekintsük pozitív figurának, ő nyírta ki az Ikarust, a Videotonból sem sok maradt.

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 11:15:37

@evil overlord: Ja, ezt nem Széles dícséretének szántam. Annak idején - állítólag - százezer forintos nagyságrendű összegért jutott hozzá a vidihez.
Viszont láttam, hogy, 90-91 körül mi mindentől szabadították meg az üzemet szorgos kis privatizátorok.
(És volt mit elvinni: emlékszem az utolsó nagyobb tévégyári beruházásra, 89-ben hoztunk be egy 1000 tonnás záróerejű műanyag-fröccsöntőgépet, amivel egyben lehetett a jumbók házát kinyomni, meg mellé kisebbeket is. Ezek például nyom nélkül eltűntek rövidesen. A számtalan szerszámgépről nem is beszélve, nagyon komolyan felszerelt szerszámüzem volt, meg a mechatronikai gyárban is rengeteg szinte új CNC-gép volt. Hogy ebből mi üzemel még, azt nem tudom, mindenesetre, amikor Széles átvette, a mechatronika kft. még egyben volt).

suski 2010.10.14. 11:28:44

@mavo: ha a bankok elkaszinózzák a zsozsódat, azért az állam nem fog helytállni. Ha viszont nyugdíjat kaszinózzák el, akkor meg kénytelen lesz. A magánnyugdíjpénztár kötelező, a bankok termékeinek megvásárlása nem az, továbbá otthon is tarthatod a pénzed, ha úgy tetszik. Másrészt a magánnyugdíjp. majd vagy 20-30 év múlva kell hogy fizessen, nincs senki, aki meg tudná mondani addigra mi lesz.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.10.14. 11:35:40

"Amerikai-nyugati jellegű felelősségvállalás nem hatotta át az új tulajdonosokat, olyan ez, mint amikor régi arisztokraták közé kerül egy-egy újgazdag, a vagyona megvan, csak épp nem tud viselkedni, és tele van giccsel a háza, mert ízlése sincs."

A BP mutatott szép példát a Mexikói-öbölben erről az "Amerikai-nyugati jellegű felelősségvállalás"-ról...

Te hülye.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 11:38:58

@evil overlord:

"Érdekes módon most mégis van itthon félvezetőgyártás, panelgyártás (NYÁK gyártás, beültetés), kábelkorbács készítés az autóiparnak stb."

1. ezek java része már megvolt akkor is, nem verte szét senki.

2. ezekhez legtöbbször egyszerű betanított munkások kellenek, max. egy elektronikai műszerész szakvizsgával.

a lolz meg az ibm néhai merevlemez összeszerelő üzeme

evil overlord (törölt) 2010.10.14. 11:58:13

@Tehetetlen Dodó: 100k volt a Videoton? OMG!

@mavo: 1. Akkor most menthetelen volt a hiradástechnikai (elektronikai) ipar, vagy nem?
2. Tök értelmes dolog elzavarni a híd alá/ rokkantnyugdíjba a kiképzett elektrotechnikust, hogy 5 év múlva újat tanítsunk be. Értékesebb panelok esetén megéri a javítás, ehhez már komolyabb ismeretek kellenek.
3. Jó pár évig ment a HDD gyártás, addig legalább volt pár embernek munkája +használt a külker mérlegnek.

Bell & Sebastian 2010.10.14. 12:01:25

Ezen el lehet persze nyámnyogni, de még ha helyes is lett volna, túl gyors volt és az erre felvett (befuccsolt) magánhiteleket az állam fizette ki végső soron az első bank konszolidáció során.
Aztán ott vannak még a garantált nyereséggel eladott stratégiai cégek.
Aztán ott vannak még a szolgáltató-privatizáció során átbaszott önkormányzatok.
Aztán ott van még a meghiúsult munkavállalói részvény -program.
Aztán ott vannak még a szétvert mezőgazdasági kombinátok.
Aztán a teljes téeszparasztság rokkantnyugdíjas lett.
Soroljam.

@mavo:
Neked kibaszott hiányosak a gyakorlati tapasztalataid, tintavitéz!
Melyik fronton szedték meg magukat a haverjaid? Mert az enyémek a Bajnai apu-és a Bajnai-fiú szegmensben. Ettől permanens a rablás, aminek talán most véget vetnek!

Nem kell minden bankárköcsögnek H&D -t vennie egy jól sikerült hitelkihelyezés után!
Tudod mennyi a közjegyző markát ütő százalék az ellenjegyzéskor?

Szépen felépített vérszopó szisztéma omlik itt össze, attól nyervogsz, mint a bagzómacska, ecsém.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.14. 12:01:46

@Tehetetlen Dodó:
ha jól emlékszem, a vidiben gecsemáni kertnek hívták prohászka munkás hívei a szeméttelepet, lehet, hogy oda kerültek a cuccok :)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.14. 12:07:14

@Bell & Sebastian:

örülök, hogy boldogan veted tekinteted a jövőbe, de

"Szépen felépített vérszopó szisztéma omlik itt össze"

hol is?

mellesleg a nettó anyázás az menő lett? vagy csak elkerültem egy új törvényt. ezek szaporák mostanában.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 12:08:16

@suski:

"ha a bankok elkaszinózzák a zsozsódat, azért az állam nem fog helytállni."

kivéve, amikor igen. és azt is elkaszinózhatja a gonosz karvalytőkés

"Másrészt a magánnyugdíjp. majd vagy 20-30 év múlva kell hogy fizessen, nincs senki, aki meg tudná mondani addigra mi lesz. "

ha nem változik a jelenlegi rendszer, és valóban beszántják a magánnyugdíjpénztárakat, akkor államcsőd, de ez más tészta

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 12:09:17

@Bell & Sebastian:

anyáddal beszélj így, és őt rágalmazd kis senkiházi. ignore on.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 12:10:22

tök fasza ez a szűrés. :)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.14. 12:21:26

@mavo: mitől lenne államcsőd?

csökkennek a nyugdíjak, ésvagy nő a hitelünk.

mondjuk forintban közép és hosszú távon vagyont tárolni nem érdemes, az látszik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 12:23:17

@evil overlord:

"1. Akkor most menthetelen volt a hiradástechnikai (elektronikai) ipar, vagy nem?"

ismétlem magamat, de most már kiemelve a lényeget, hogy hátha így feltűnik valakinek: "a magyar híradástechnikai ipar JAVARÉSZT csont elavult volt, nem volt kár érte". a kábelkorbács készítéshez alig kell felszerelés, akár egy sufniban beindíthatod, és a végtermék mindenkinek kell, jé, aki jól csinálta, az megmaradt.

"2. Tök értelmes dolog elzavarni a híd alá/ rokkantnyugdíjba a kiképzett elektrotechnikust, hogy 5 év múlva újat tanítsunk be. Értékesebb panelok esetén megéri a javítás, ehhez már komolyabb ismeretek kellenek."

Nyilván nem értelmes. Ellenben jelenleg már csak nagyon speciális paneleket kezdenek el gyógyítgatni, az átlagos áramköri panel kivágják a francba. Egyébként meg 10 rétegű szendvics nyák törését javítsa ki, akinek egynél több szülőanyja van.

persze a nagyfokú specializáció a másik véglet, lásd kürték, akik pont azzal lettek piacvezetők, hogy szembe mentek a trenddel. más kérdés, hogy nagyon durva pénzt öltek bele alkatrészekbe.

"3. Jó pár évig ment a HDD gyártás, addig legalább volt pár embernek munkája +használt a külker mérlegnek. "

ja, kábé hét évig, csak közben olyan szinten hazavágta az ibm hdd-k renoméját, hogy túladtak rajta (hitachi vette át). egyébként tisztán az ibm hibája volt, szar volt a felszerelés és a minőségellenőrzés. még mielőtt valaki beszól.

mondjuk az ibm magyarországi története jó kis vicc, 36 óta vannak jelen, és még rákosiék se államosították vagy zavarták őket. mondjuk meg is van az oka. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 12:26:27

@mcs:

"csökkennek a nyugdíjak, ésvagy nő a hitelünk"

hitelből nem lehet a végtelenségig fedezni az elavult rendszer hiányait. a nyugdíjcsökkentés meg fúj, ugye, sőt, 14.havi kellett volna, csak a komcsik elvették a 13. havit, jajong, busong.

suski 2010.10.14. 12:29:22

@mavo: én inkább arra tippelnék, hogy állam és ellátandó nyugdíjasok még akkor is lesznek, amikor a pénzednek és a magánnyugdíjpénztárnak már hűlt helye sem lesz.

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 12:32:27

@mavo:
Persze, kábelkorbácsot sufniban, felszerelés nélkül.
(A Leoni például Hatvanban egy 5800 négyzetméteres sufnit épített erre a célra 1998-ban. Más kérdés, hogy tavaly elvitték a gyártást keletebbre, ahol még olcsóbb a betanított rabszolgamunka).

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.14. 12:40:14

@mavo: eljön majd a pont, amikor lehet csökkenteni.

én speciel nem számítok állami nyugdíjra és jobban teszed, ha te sem reménykedsz benne.

egyébként az államcsőd is túlélhető, nem mintha nagyon vágynék rá.

nagymamám 1914-ben született, a napokban szépen elmesélte, hogy az élete első 40-50 éve nem volt épp eseménytelen, és még mindig itt van.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 12:40:24

@Tehetetlen Dodó:

ez erősen kábelkorbács függő, és persze ezt te is tudod, tehát nem cáfolja, amit állítottam. de ha én mondom, akkor ugye kötelező végletes ellenpéldát adni. :)

ha én azt mondom, számítógépet lehetett garázsban gyártani (az apple gyártása egy garázsban kezdődött), te biztos belököd, hogy mekkora gyára van a micro star internationalnak tajvanban. és persze, csak éppen nem cáfolod az eredeti állítást :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 12:41:57

@Tehetetlen Dodó:

ja, és "a kábelkorbács készítéshez alig kell felszerelés" (értsd van olyan kábelkorbács, amihez nem sok kell) =/= "felszerelés nélkül".

mert lehet ilyen módon is vitatkozni, csak baromi értelmetlen

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 12:43:26

@mcs:

"eljön majd a pont, amikor lehet csökkenteni"

már eljött, de persze nem merték meglépni. még a végén népszerűtlenek lennének, juj, jaj.

evil overlord (törölt) 2010.10.14. 12:48:09

@mavo: 1. Frissen felműszerezett gyár nem annyira elavult, ld. @Tündér_Lala: esete.
2. Nem törött nyákot szoktak javítgatni, hanem forrasztási hibát, döglött alkatrészt.
3. Így jár aki spórol a technológián és a minőségellenőrzésen.

Bell & Sebastian 2010.10.14. 13:06:42

@mcs:
Hol látsz nettó anyázást?
A minden bankárköcsög kitétel nyilván nem azokra az alkalmazottakra vonatkozik, akiket most éppen arra kényszerítenek, hogy szabadidejükben betéteseket toborozzanak, ha már kinyírták a KKV -kat két év alatt a forgóhitelek visszaszívásával.
A vérszopó szisztéma a jogrend és a jogszolgáltatás átalakításával kezdődik. Meg a 600.000 hadirokkant fülön csípésével.

Én úgy tudom -tegnap óta- ez lesz.

@mavo:
No, ennek örülök, de attól még jöhetsz józanon is. :)

Bell & Sebastian 2010.10.14. 13:09:17

szisztéma felszámolása

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 13:18:21

@evil overlord:

1. az egy eset. szerinted hány "frissen felműszerezett" gyár volt itt akkor? jellemző, hogy pl. budapesten az egy szem kolos szki volt legalább nagyjából normálisan felszerelve, míg mondjuk a wesselényiben (azóta 30-as asszem) már egy ócska digi multiméter is csodaszámba ment, hitachi szkópokra már nem telt, pedig a műszerpark nem is kis része része a szovjet ipar remeke, vagy analóg ganz csoda volt, és így tovább.

2. csak egy szélsőséges példa volt, és persze, a hibás forrasztás a leggyakoribb, meg a passzív alkatrészek cseréje. jó, gondolom egy jó szervízben van cuccuk ic cserére is.

a baj ezzel az, hogy bizonyos értékhatárig ez egyszerűen nem gazdaságos

3. egyetértünk, ennek így is kell lennie. halkan megjegyzem ilyen, amikor a piac szelektál mindenféle állami belenyúlkálás nélkül.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 14:16:56

@politicus:

és nem is rossz! egyéb téma ajánlatok:

- a Nemzet Miniszterelnöke csodát tett. mindössze odalátogatott párszor, megtapogatott ezt-azt, szemének sugarát körbehordozá, és lám, a mementóvá átalakítani szánt faluba, amiből eredetileg isten tudja mennyi időre kihalt volna az élet magyarország valaha volt és leendő leglegnagyobb és felülmúlhatatlan katasztrófája után, valószínűleg már a héten vissza lehet költözni, és a vörösiszap sem az a rettenetesen mérgező valami, ami volt két napja.

- ugyanitt óriási előrelátást mutatva építettek egy világrekorder gátat, hogy megfogják a leülepedett, tározó fal nélkül sem kifolyó vörös salakot

- az aljas bolsevik bíróság nem volt hajlandó a Nemzet Miniszterelnökének kérését teljesíteni, és holmi tényekre, jobban mondva azok hiányára hivatkozva elengedte az ezreket megnyomorító, emberek tucatjait meggyilkoló bolsevik karvalytőkést

- Nemzeti Együttműködés Rendszerének keretében szegeden nincs együttműködés, coki a bolsiknak, ők nem a nemzet, tehát rájuk a NER nem érvényes

nyami

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.10.14. 14:36:43

@mavo:

Te Mavo, mi lenne, ha néha párbeszédelünk egymással, akkor ezt az örökös sértődött hangnemet levetkőznéd? Iszonyúan dühítő tud lenni.

Más1: nem rendelünk cikkeket a Mandiner szerzőgárdájától, ez itt nem a Nobu, majd mindenki ír arról, amiről kedve tartja. Eddig is így volt ezután is így lesz, gondolom. Vagy ha igen, akkor neked fogjuk személyesen benyújtani a számláinkat. Fair enough?

Más2: sokszor gondolkodtam azon, hogy néhány esetben - a nagypolitikában - miért nem lehet néha igazat adni az ellenfélnek, miért nem lehet elfogadni az érveit. Na elmondom: mert ha egyszer így teszel, kinyújtod a kisujjadat rögtön a karod kell. Nem örülnek annak, ha egy jobblib sajtótermék nem egyszer, nem kétszer kritizálja a politikai nézeteihez közelebb eső kormányt, hanem még követelőznek, hogy ezt is, meg azt is, meg amazt is írjuk meg. A te kommented ennek a tipikus megnyilvánulási formája.

Én az elmúlt hónapokban lényegében szinte csak kormánybíráló cikkeket írtam.

A te stílusodban engedd meg, hogy megkérdezzem: Te még mi a "faszt" vársz?

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 14:42:45

@mavo: Ez a te vitastílusod, csak nem szereted, ha visszafordítja valaki ellened.
Mindig belöksz valami kétsoros hülyeséget és boldogan hátradőlve várod a reakciót.
Persze ezekből a beszólásaidból világosan kiderül, hogy halvány gőzöd sincs iparvállalatok működéséről, technológiáról és termelő eszközökről.
De ez már legyen a te bajod.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.14. 15:02:02

@Bell & Sebastian:

"a jogrend és a jogszolgáltatás átalakításával kezdődik"

aham. átalakításnak ugyan nem látszik nyoma, csak a vezető nélkül haladunk, miközben valaki kapkodva nyomogat gombokat jellegű működésnek, de te biztos messzebbre látsz.

azt nem vágom, hogy miért lesz nekünk jobb attól, ha a kormány nem tartja be a törvényeket, és gyakorlatilag a cél szentesíti az eszközt módon működik, úgy, hogy a cél nem világos, az eszközök meg életveszélyesek.

a jogrend és jogszolgáltatás egyébként nem átalakításra szorul, hanem működtetésre, de az uncsi a szeretett vezérünknek.

várom a jó híreket, várom.

külön kíváncsi vagyok, hogy hogyan szűri ki a tudós ítész a 8k rokkantnyugdíjas közül a 6k álcázottat. szép mutatvány lenne. remélem jogászok és közgazdászok intézik majd, ők a legjobbak benne. (maga a szűrés fontos lenne, az tény)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 15:11:06

@politicus:

na, mégis oda kellett volna írni, hogy iróniaméter bekapcs.

na mindegy ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 15:12:55

@Tehetetlen Dodó:

tőlem hagyhatjuk a témát, igazából leszarom, csak erősen vicces volt a valahai high-tech magyar elektronikai ipar tönkretételén való zokogás

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.10.14. 15:19:46

@mavo: óh, mester elnézést, h az iróniát nem éreztem ki a százezredik hasonló jellegű kommented után...

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 15:23:13

@mavo: Te az egészet szándékosan félreérted.
Egyszerűen arról van szó, hogy semmi sem szólt amellett, hogy cégeket úgy kell felszámolni, sőt elpusztítani, hogy szándékosan tönkretesszük, elkótyavetyéljük a termelőeszközeit, elzavarjuk a szakembergárdát, baksisért kiszolgáltatjuk piacot vevő idegeneknek és a többi.
Azon kívül, hogy a módszerváltást levezénylő posztkádári klientúra vastagon megszedje magát.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 15:24:54

@mavo:

Ahol van high-tech, ott nem azért van, mert vannak helyek, ahol az nő a földből, hanem azért, mert nem vonták ki belőle a pénzt, hanem beletették. Ha a magyar elektronikai ipar le volt maradva a rendszerváltáskor mondjuk 10 évvel a világ élvonalától, arra az az adekvát válasz, hogy fejlesztjük, nem az, hogy szétkúrjuk azt is, ami van és építünk helyette teszkót.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 15:29:27

@politicus:

egyébként meg komolyabbra véve.

egyrészt a faszom se rendel tőletek cikket. az, hogy néha bedobok ötletet, azzal legfeljebb ilyen kirohanásokat érek el, tudom én azt jól.

másrészt azért te is beláthatnád, hogy "a Mandiner szerzőgárdájá"-val azért van egy aprócska probléma.

tök elhiszem neked, hogy az utóbbi időkben szinte kizárólag a kormányt ekézted, elhiszem én (vannak persze kételyeim, de felesleges ezen rugózni).

ez azonban csepp a tengerben. miközben (sarkítani fogok) ha egy nemzetellenes liberálbolsevik elköhinti magát, abból nagy eséllyel lesz itt post, azt látom, mint olvasó, hogy itt is botrányszag van, ott is botrámyszag van, ott már meg is van a botrány, elkúrás folyik, sokadszor derül ki, hogy a pofánkba hazudtak, és mégis néma csend.

abszolút jellemző, ahogy az iszapömlés eseményeit "követtétek". a hős kormány harca az elemekkel, a valaha volt és lesz legnagyobb magyar katasztrófával, a soha már újra nem éledő falvakkal, és a gonosz bolsi karvalytőkésekkel. teljesen meghatódtam.

meg a blog önvédelmi küzdelmén, amikor a gonosz vincentes ember olyat mert írni, hogy a mandinerrel ellentétben ők kivágják a náculó és trollkodó hozzászólókat, ami ugye a szerzők elleni direkt és aljas támadás. :)

bz249 2010.10.14. 15:30:29

@Elpet: nem biztos, hogy az az adekvat valasz, hogy fejlesztunk. Siman elkepzelheto olyan adekvat valasz, hogy az elektronikabol kivonjuk a penzt bezarjuk es helyette a gazturbinak epitesere koncentralunk, mert abban jobbak vagyunk (Del-Korea is felismerte, hogy egyszerre nem lehet jo mindenben, pedig az egy nalunk 5x nagyobb nepessegu orszag).

Tündér_Lala 2010.10.14. 15:36:49

@Elpet: @Tehetetlen Dodó: Pontosan. Ez a lényeg. Az ország mai állapota pedig egyenesen levezethető az akkor történtekből. Egy vállalatot lehet fejleszteni, a semmit nem lehet fejleszteni. A szakembereket újból összeszedni, abból ütőképes gárdát, műhelyeket teremteni, amelyek az utódok képzését is elvégzik több tízéves feladat. Ezt dobta el az ország, annak minden anyagi és erkölcsi következményével.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 15:37:57

@bz249:

Ezt értem, de valamit azért kell csinálni egy országban. Egy ország összes iparágában az nem lehet adekvát válasz, hogy mindent széjjelkúrunk azért, mert nem világszínvonalú és nem fejlesztünk semmit. Egy egész ország nem lehet teszkó pénztáros meg polcszervizes.

Tündér_Lala 2010.10.14. 15:39:37

@bz249: Mi az amit a fentiek helyett világszinvonalra fejlesztettünk ?

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 15:40:09

@bz249: Jó, de itt gyakorlatilag minden el lett adva, lopva, pusztítva. És azt senki sem tudja megmagyarázni, miért kellett ennek így történnie.
Leszámítva persze az egésznek a haszonélvezőit.

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 15:42:00

@Tündér_Lala: Ezt feszegetem én is.

(Pusztítani persze mindig könnyebb, mint fejleszteni. Csak a végén itt állunk egy lerohasztott országgal és csodálkozunk).

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 15:42:57

@Elpet: Pedig ezt próbálják az idióták.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 15:45:43

@Tehetetlen Dodó:

abszolút nem értem félre. a 90-es években a magyar elektronikai ipar évtizedes lemaradásban volt, a szakmai alapoktatás meg olyan húsz évesben. mosfet kapcsolók helyett a magyar szakképzésben a csöves elektronikát tanították, néha belógott oldalról pár ranzisztor, a végén némi mosafetés, digi áramkör ügyben meg a 12 egy tucat ti nand kapuk. az elérhető magyar hájtek a videoton receiver, a videoton pc, a robbanós tv, a ht 1080z, meg a primo, az orion mini torny meg persze a hs 501 volt - na jó, utóbbi kettőt lájkoltuk, messze nem volt hi-fi, de elszólt azért. hadd ne sírjak miattuk. ó, a valóságban biztos voltak hiper hájtek gyárak, csak valahogy nem voltak közismertek.

ismertem egy nagyrészt egyedi elektronikát előállító magyar céget, konkrétan az eszköztár 90%-a kukaérett volt, a termékeinek kábé nem volt piaca, és szét is hullott apró cafatokra. a munkatársak szétszéledtek, ki kábelkorbács-készítőnek, ki beültetőnek, ki meg mosogatónak ment, és egy centiméternyi multi sem tette be a büdös mocskos mancsát a szent magyar hájtek kebelibe.

érdekes, ugyanakkor a szíjparcelákká szétvert szövetkezetekért nem komilfó sírni, az bolsi vircsaft

bz249 2010.10.14. 15:48:07

@Tehetetlen Dodó: "Jó, de itt gyakorlatilag minden el lett adva, lopva, pusztítva. És azt senki sem tudja megmagyarázni, miért kellett ennek így történnie."

Megmagyarazni rem egyszeru: kontraszelektalt tehetsegtelen balfaszok vezettek a cocializmusban az orszagot, akik igazabol meg a lopashoz sem ertettek. Ceget mukodtetni meg mar szocialista vallalatvezetokent sem tudtak, mi valtozott volna meg attol, hogy a tulajdonukba kerult?

@Tündér_Lala: semmi, se mikro se makro szinten nem volt senkinek se lovese arrol, hogy mit kellene csinalni. A szocialista ipar egy resze nyilvan mentheto lett volna (bar azert a SZU osszeomlasa a nagyjat igy is ugy is elvitte volna... erdemes csak a finn GDP alakulasat megszemlelni az 1988-1995 idoszakban).

@Elpet: nyilvan nem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 15:49:58

@bz249:

már nem is kell válaszolnom elpetnek.
hozzáteszem, ahol a szovjet csúcstechnikáról kell átállni a nyugati vackokra, ott bizony inkább dózer. az eszközcsere és a dolgozók kihagyhatatlan oktatása nem két fillér.

sajnos ezek a gonosz karvalytőkések nem fektetnek olyanba, amit veszteségesnek éreznek. és ha az az érdekük, hogy a potenciális konkurenciát szétkapják, hát bizony azt fogják tenni.

abszolút jellemző, ahogy a danone ciklikusan beveti a suttogó propagandát a pilóta keksz megszűnéséről, aztán röhögve várja a forgalomnövekedést

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 15:53:51

@Tehetetlen Dodó:

"itt gyakorlatilag minden el lett adva, lopva, pusztítva"

aha. gondolom az 1990 előtt világhírű magyar autóipar is az eladás, ellopás, elpusztítás sorsára jutott. nincs kedvem keresgélni, de tuti találnék még éppen elég hasonló példát. ja, hogy a mezőgazdaság az valóban, csak azt nehéz a komcsikra fogni.

mondjuk egyszerű megoldás: szar az élet? háme szétloptáktönkretették, jaj, jaj.

aztán ha jön a hankook, elhajtjuk a picsába.

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 15:55:27

@mavo: Jó, hajtogasd csak ugyanazt, ismereteidet az ipar egy keskeny fogyasztói szeletéről.
Az alapkérdést nem tudod értelmesen megválaszolni: miért kellett mindent elpusztítani?

A magyar földek ügylete külön fejezet, rengeteg gazember ügyködött azon, nehogy a magyar kis- és közepes gazdák újra rendes földterületekhez jussanak, netán szövetkezni is tudjanak. Kellett a föld a vörösbáróknak, erről szólt az egész gyalázatos kárpótlási história.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 15:57:14

@bz249:

"kontraszelektalt tehetsegtelen balfaszok vezettek a cocializmusban az orszagot, akik igazabol meg a lopashoz sem ertettek. Ceget mukodtetni meg mar szocialista vallalatvezetokent sem tudtak, mi valtozott volna meg attol, hogy a tulajdonukba kerult?"

és nem is beszéltünk a káeftékbe széthordott vállalatokról, amiknek általában az lett a főnöke, aki addig eleget lopott, vezetni meg persze tehetségtelen volt, eleve mondjuk csőszerelő volt, közgazdasághoz hr-hez fingja se, és apránként szétesett a káefté a keze alatt.

ezerszám volt ilyen, ahol mi, a nép vertük szét az állami vagyont apró darabokra. csak hát az nem olyan látványos, mintha a gonosz multi csinálja.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 16:00:28

@Tehetetlen Dodó:

"Kellett a föld a vörösbáróknak, erről szólt az egész gyalázatos kárpótlási história. "

ha kellett nekik, akkor gondolom most hatalmas, összefüggő birtokaik vannak, rajta mindenféle korszerű földmívelő masinákkal, ahol éhbérért dolgoztatják a magyart, és fölözik a busás hasznot a paprikából, paradicsomból, desznyóból, marhából.

esetleg eladták a Tudjukkiknek a magyar fődet?

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 16:06:28

@mavo: Na, elegem van a süketek párbeszédéből.
(Nekem legalább papírom van róla).

Nincs az az érv, amivel meg lehetne engem arról győzni, hogy bizonyos csoportok érdekében mindent le kellett zúzni. Nemcsak a korszerűtlen termékekekt előállító cégeket (volt ilyen sok, nagy volt a szovjet piac, lásd Ikarus, Videoton), hanem azokat a részeket is, amelyek korszerű technológiával rendelkeztek (sok ilyen volt, meglehetősen jól ismerem a 80-as évek gépipari beruházásait) és fejleszthetőek lettek volna, vagy megfelelő külföldi partnerek, licencek bevonásával vidáman túlélhettek volna.

@bz249: Abban csak részben van igazad, hogy nem volt megfelelő szakemberanyag erre: voltak sokan, de itt a komcsik által levezényelt átmenet zajlott és normális szakember nemigen rúghatott labdába a hálózati maffia mellett. Ezek inkább csak kivételként erősítik a szabályt.

@mavo: Ja, a hankook-féle szarok tényleg húzzanak az általad említett helyre. Tipikus páldái a környzetszennyező, alacsony technológiai szintű, kevés hozzáadott értéket képviselő és kifejezetten minimálbéres betanított munkára épülő káros beruházásoknak.

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 16:08:23

@mavo: Jól tudod.
Pontosan ez zajlik vidéken.
Egyszer mozdulj ki Pestről, kirándulásnak is jó.
(Azzal már nem is akarlak untatni, hogy bolsikáim egész hálózatot lídereltek össze az EU-s pénzek megfelelő helyre való terelésére).

bz249 2010.10.14. 16:16:54

@Tehetetlen Dodó: Az alacsony(abb) szinten levok nem szamitanak, mert ahogy az abra is mutatta nem rugtak labdaba. A volt szocialista cegeket a gyarigazgato, a part- es KISZ-titkar nyulta le.* Szerencses esetben ertettek a dologhoz, de jellemzoen inkabb nem.

*a masik eset, amikor jott a kulfoldi szakmai befekteto es a sajat meglevo kapacitasainak jobb kihasznalasa erdekeben bezarta az itteni gyarat (kulonosen jo pelda a cukoripar, ugyanis mikozben az egesz EU-ban, a WTO eloirasok miatt csokkenteni kellett a cukortermelest es exportot azert Nemet- es Franciaorszagban vidaman emelkedett)... akkor akartunk privatizalni, amikor Nyugaton is kisse megtorpant a gazdasag

Amugy mar van szuro a mandiner.blog.hu-n ;)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 16:22:48

@Tehetetlen Dodó:

jó, akkor én most jól elhiszem neked, hogy amit én láttam, az csak pár százalék, a maradék (mondjuk) 95 meg naprakész hájtek eszközökkel gyártott naprakész hájtek termékeket.

hol volt a piacuk ezeknek? ki, hol és mit vásárolt tőlük?

az a videoton, amely olyan pc-t volt képes összetákolni, amilyet, a háttérben egyébként hájteket állított elő? ám legyen.

Tündér_Lala 2010.10.14. 16:29:20

Én a gyártástechnológiában voltam otthon, a technológia fejlesztésen dolgoztam.
A nyáklap gyártó üzemben 6-8 rétegű nyákok készültek. Abba beültető automaták helyezték az alkatrészeket és hullámforrasztó gépek forrasztottak. 88-89-ben telepítettük az első felöletszerelt technológiával dolgozó beültető gépeket és forrasztó kemencéket. (Amit ma tényleg nem vagy alig lehet javítani.)
Miután ezeket simán el lehetett adni a világban (nem elsősorben a Szu.-ba) az elektrónikai része sem lehetett olyan rossz. (Valamiért csak kellett nekik a piacunk...)
De a videoton Tomson licenc TV-i vagy az Orion készülékei sem voltak rosszabbak vagy lényegesen rosszabbak a kor nyugati készülékeinél.
Ugyan kérem...
Az igaz viszont, hogy a mezőgazdaság szétbarmolása elsősorban a kisgazdák és Antalék bűne volt. De megsúgom, ha ők nem basszák el, akkor a komcsik azt is privatizálták volna és talán még ennél is rosszabul állnánk.
@bz249: A kádár érában voltak az ugynevezett vörös bárók által képviselt kiemelt vállalatok. Ezek komoly anyagi eszközöket kaptak a fejlesztéshez és gyártásuk műszaki szinvonala, termékeik minősége minden igénynek megfelelt. Ebből Bábolnát, a videotont, az Ikaruszt szintén elintézték. A rába valamilyen szinten úgy tudom talpon van.

Ugyan kérem...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 16:36:54

@Tehetetlen Dodó:

gépipar? fingom sincs a gépiparról, tehát nem tudok mit mondani róla.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 16:37:44

@Tündér_Lala:

ha egy ilyet vertek szét, az valóban nem szép dolog.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 16:41:03

@Tehetetlen Dodó:

"Jól tudod.
Pontosan ez zajlik vidéken.
Egyszer mozdulj ki Pestről, kirándulásnak is jó."

Nos, akkor viszont azt kell mondanom, leszarom a tulajdonost, az ilyen birtokok megléte hasznos.

én pestre "bemozdulok", nem tudom, baj-e. nagybirtokot egyszerűen nem látok a környéken.

"egész hálózatot lídereltek össze az EU-s pénzek megfelelő helyre való terelésére"

itt az alkalom ezek megszünttésére, nem?

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 16:41:13

@mavo: Veled azért marha nehéz, ,mert folyton csúsztatsz.
Sehol nem mondtam, hogy a vidi termékeinek a százalékairól van szó.
Azt mondtam, hogy neked nincs fingod sincs egy csomódolgról, például az akkori ipart illetően, de azért bátran beszélsz marhaságokat.
A továbbiakban ezért mellőzöm veled az iparról történő eszmecserét, ezt célszerűbb kollégáimmal, Lalával és Elpettel folytatnom, ha nem akaraok elmerülni a hülye beszólások mocsarában.

@Tündér_Lala: Ez pontosan így volt.
És sajnos az is igaz, hogy a mezőgazdaság és a hozzátartozó élelmiszer-ágazat Antallék áldozata lett. Öcsém akkoriban a minisztériumban dolgozott, hajmeresztő dolgok történtek, akkor volt államtitkár ez a Raskó nevű alak is, ezerszer legyen átkozott.
Az ő érdemük, hogy olyan a birtokszerkezet, amilyen (pedig Torgyánnak volt egyedül épkézláb ötlete a kárpótlást illetően: a 47-es telekkönyvi állapotot akarta visszaállítani, de elgáncsolták, akik a kárpótlási-jegy bizniszben utaztak).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.14. 16:49:02

@evil overlord:

"Véletlenül nem Doomhammer másodnickje? :)" --- kérdezed.

Ha jól tudom @Doomhammer egy "elitek":-)
Én pedig, ugye...:-D

ü
bbjnick

Tündér_Lala 2010.10.14. 17:12:48

A mezőgazdaság ki volt találva, egy működő rendszer volt.
A nagyüzemek kiszolgálására szolgált Bábolna, ahol (embertelenül - a szó valódi értelmében is-modern technológiával ) állították elő a bategségmentes tenyész állományt, a növénynemesítő intézetek szintén.
A nagyüzemek tömegtermelését - azok segítségével - kiegészítette a háztáji termelés. Az embereknek volt munkájuk, motivációjuk. Az élelmiszer ipar pedig felszívta a környék felesleges termelési és munkaerő kapacitásait.
A nagyüzemek szétbarmolásával a kisgazdaságok háttér támogatása megszűnt (táp előállítás, vetőmag ellátás, állatorvos, az előállított termények eladása stb, stb.) és nem került a helyébe semmi. A piac hullámzásai pedig tervezhetetlenné tették a kisgazdaságok életét, a felvásárlási rendszer pedig az amúgy is tőkehiányos újrainduló gazadaságokat végképpen térdre kényszerítette. (Az itteni körülmények 20 százalékáért egész Franciaországot lezánák az ottani parasztok a traktoraikkal.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 17:14:24

@Tehetetlen Dodó:

"Sehol nem mondtam, hogy a vidi termékeinek a százalékairól van szó."

én sem. te meg félreértelmezted, mert csak. na, ki a hülye?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 17:20:29

@Tehetetlen Dodó:

komolyan mondom, időnként úgy érzem, nektek van valami külön, saját magyar nyelvetek, és ha valaki nem úgy ír, akkor nem értitek.

én azt írtam, "jó, akkor én most jól elhiszem neked, hogy amit én láttam, az csak pár százalék, a maradék (mondjuk) 95 meg naprakész hájtek eszközökkel gyártott naprakész hájtek termékeket.

hol volt a piacuk ezeknek? ki, hol és mit vásárolt tőlük?"

mire te: "Veled azért marha nehéz, ,mert folyton csúsztatsz.
Sehol nem mondtam, hogy a vidi termékeinek a százalékairól van szó."

holott én (_teljesen nyilvánvalóan_) a komplett szektorrol írtam, ahogy _mindvégig_. a videotont mindössze példának hoztam fel, egynek a sok közül. normális ember erre ad valami választ, de te nem. jó alaposan félrértelmezed, amit írok majd két kézzel belekapaszkodsz, hogy diszkvalifikálj, és győztesen lezárhasd a vitát.

és végig ezt csinálod bazmeg, végig, és még te háborogsz. komolyan fasz ki van veled.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 17:30:28

@Tehetetlen Dodó:

"Ja, a hankook-féle szarok tényleg húzzanak az általad említett helyre. Tipikus páldái a környzetszennyező, alacsony technológiai szintű, kevés hozzáadott értéket képviselő és kifejezetten minimálbéres betanított munkára épülő káros beruházásoknak."

én nem látom ilyen egyszerűen.
egyrészt amit gyártanak, arra szükség van. ha nem itt keletkezik a környezetszennyezés, akkor majd 3000 kilométerrel odébb, hú, de jó. mi lenne, ha inkább kezelnék a szennyezést valahogy? amir itt sokkal nagyobb az esély, mint mondjuk afrikában vagy kínában

másrészt egy hankook betelepedése továbbra
sem abból áll, hog felvesz öccáz 4 általánost végzett murugyát, oszt csá. valami gépek csak vannak, azokhoz lehet kintről szakembert hozni, csak az baromi drága. és akkor a köré települő szolgáltatásokról, személyszállításról, termékekről noch dazu a kocsmáról szó sem volt, ami mind-mind munkahely és adóforint.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.10.14. 17:52:47

@mavo: "tök elhiszem neked, hogy az utóbbi időkben szinte kizárólag a kormányt ekézted, elhiszem én (vannak persze kételyeim, de felesleges ezen rugózni)."

Milyen kételyeid vannak? ha akarnám se mondhatnék mást, ott van minden a profilomban. Elolvasod őket, ha kedved tartja és véleményt alkotsz róluk. A tény tény marad. Többségük kormánykritikus.

De milyen néma csendről beszélsz ezek után és milyen "liberálbolsikek" tömegével foglalkozó posztokról? Mavo, nézd már végig a blog írásait a kormányváltás óta. Nem keversz bennünket úgy általában a jobboldali sajtóvilág egyéb reprezentánsaival? Nem kergetsz délibábokat?

Hogy követtük az iszapömlést? Igen, felelőssé tette néhány szerző a MAL vezetőségét. És? Hol írtunk liberálbolsikról úgy. en bloc, felelőssé téve pl. az előző kormányt? Sehol.

a vincentes dologhoz csak annyit. az utolsó néhány posztnál kidobtak olyanokat is, akik csak ellent mertek mondani, azt az irányt én nem követném a Mandiner helyében, miközben despota uralkodót játszva néhány szerző ugyanabban a minősíthetetlen kurvaanyázós stílusban rakja ki a kommentelőket, amilyen stílusban te számtalanszor írtál már ide, és még mindig itt vagy. Szóval?

Azt hiszem utoljára írom le. Ez egy liberálisokból, konzervatív érzelműekből álló csapat. Ezért nyilvánvalóan elfogultak vagyunk. Egy közös dolog mindenképpen összeköt bennünket: utáljuk a komcsikat. Ennyi. De nem vagyunk pártújság. Nem vagyunk Magyar Nemzet. Se Népszava, se 168Óra, se ÉS, se Magyar Narancs. Mutass csak egy másik sajtóorgánumot, ahol ennyi kritika jelent meg a hozzájuk közel álló kormányról. Szerintem azt, hogy itt ennyi ilyen jelenik meg, értékelni kellene, és nem hőzöngeni állandóan, ahogy te teszed.

evil overlord (törölt) 2010.10.14. 18:40:37

@mavo: 1 Nyilván nem 100%, de nem is 0.
2. Múltkor benn jártam egy elektronikai gyárban, pofára nem túl drága panelokat is javítottak.
3. Az optimum valahol a komcsik és Reagen között van.

@bbjnick: DH-nek annyi arca van, hogy sosem lehet tudni :)

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 20:14:27

@mavo: Olvasd vissza a marhaságaidat.
Egyébként veled a vitát befejeztem: ennél még puszta kézzel angolnát halászni is mulatságosabb és főképp több eredménnyel kecsegtet.

Tehetetlen Dodó 2010.10.15. 08:00:30

@Bell & Sebastian: Kecses kezecskéimmel.
süti beállítások módosítása