A szocialistatemető
2010. augusztus 17. írta: bukovics

A szocialistatemető

  Van egy csendes rész az egykori Kelet-Berlin Lichtenberg kerületében, melyet az S-Bahn, egy kiskert-övezet és a hőerőmű ölel körül: ez a Zentralfriedhof Friedrichsfelde, vagy ahogy itt hívják: a Sozialistenfriedhof, a szocialistatemető, melyben számos kommunista, szociáldemokrata és szocialista politikus sírját találni - így többek közt Karl Liebknechtét, a német kommunista párt alapítójáét és Rosa Luxemburgét is.

  Vasárnap járunk itt, a szép kovácsolt vasból készült kapun félóránként jön be egy-egy idősebb ember. A bejáratnál tábla fogad: műemlékvédelmi területre érkeztünk, ami egyben fontos és érzékeny politikai emlékhely is - kérik, ezt vegyük figyelembe látogatásunk során. Politikai emlékhely a temető, ugyanis minden év januárjában összegyűlik itt a német baloldal színe-java, hogy megemlékezzen Karl Liebknecht és Rosa Luxemburg meggyilkolásáról.

A demonstráción alig férnek be
  a temető elején található hatalmas térre, annyian vannak: vörös mozgalmi zászlókkal felszerelve részt vesznek rajta a Linkspartei vezetői, a kommunista párt vezetői, a marxista-leninista párt vezetői, különböző baloldali ifjúsági szervezetek, antifasiszták, a törökországi kommunisták képviselői és egy zöld parlamenti képviselő, a RAF egykori ügyvédje, Hans-Christian Ströbele is rendszeresen megjelenik a néhány tízezer fős megemlékezésen. Egyes kisebb szélsőbaloldali csoportosulások rendszeresen Mao- illetve Sztálin-arcképekkel érkeznek, a mérsékeltebbek erőteljes rosszallását kivívva ezzel.

  A két meggyilkolt munkásmozgalmi alakról csak LL-demonstrációnak elnevezett esemény az utóbbi időkben sokkal inkább aktuálpolitikai rendezvényként kerül be az esti tévéhíradókba, mint ünnepélyes megemlékezésként: megrendezték már az iraki háború, a Hartz IV-törvények, és a 2007-es G8-csúcstalálkozó elleni fellépés jegyében is. Régen persze ez sem így volt: az NDK-s időkben a német szocialista egységpárt nagyszabású Liebknecht-Luxemburg-ünnepet rendezett itt, ahol a pártot és a rendszert éltetve különböző felvonulásokat és parádékat, valamint az őket a dísztribünről figyelő pártkádereket lehetett látni.

  1988-ban aztán megakadt a gépezet: az állampárt először találta magát szembe saját nagyszerűségének éves ünnepén az alapvető emberi- és szabadságjogokat követelő ellenzékiekkel. Emberi jogi aktivisták egy csoportja ugyanis egy nem éppen propagált Rosa Luxemburg-idézettel készültek az ünnepre: „Freiheit ist immer die Freiheit des Andersdenkenden.” (Magyarra lefordítva: „A szabadság mindig a másképp gondolkodók szabadsága.”) A Stasi végül százhúsz embert vett őrizetbe az eset kapcsán.

A temető bejáratától körülbelül ötven
  méterre emlékmű fogad, a szokásos NDK-stílusban megcsinálva – ez a Szocialisták Emlékműve, itt van eltemetve a forradalom előbb említett két nagy alakja. „Die Toten mahnen uns” – áll a sírkövön, emlékeztetve a mai elvtársakat arra, hogy az itt eltemetett emberek életműve álljon előttük mintaként. Az emlékhely üzemeltetője gondol a turistákra is: apró, Rundgang feliratú táblácskák kalauzolják az érdeklődőket a temetőben, magyarázva annak történetét, ismertebb sírjait és épületeit.

  Közelebb merészkedünk a nagy emlékműhöz, hogy megpillantsuk Rosa Luxemburg és Karl Liebknecht szerény sírját. Aki járt már keletnémet temetőkben, tudja: nem nagyon szoktak hivalkodó és drága sírköveket állítani, egy fakereszt koszorúval, névvel és évszámmal a leggyakoribb és talán a legszebb megoldás. A két egykori kommunista sírja még ennyiből sem áll: kis, földbeékelt kőtáblákat látni, körülöttük gondosan vágott tuja, a földön frissen szedett virágok. Csak az igazán fontos kommunisták kaphattak közeli sírhelyet a két egykori vezérhez – a névsort és a sír pontos helyét az állampárt vezetősége döntötte el.

  A javasolt útvonalat végigjárva egy egyszerű keletnémet temetőpark képe tárul elénk: visszafogott sírok, elég sokat benőtt már a fű és a gaz, szerény dekoráció, rengeteg zöld, kevés gondozást és vizet igénylő bokrok, frissen szedett virágok – a csendet csak néha-néha zavarja meg egy-egy idősebb házaspár felbukkanása. Vannak, akik virágokkal célzottan mennek oda egy sírhoz: nagyszüleik, szüleik lehetnek itt eltemetve és vannak, akik hozzánk hasonlóan sétálni jöttek a csendbe. Amikor a fényképezőgépet meglátják, többen is gyanakodva méregetnek minket, talán azt hiszik, álruhába bújt neonácik vagyunk, akik sírrongáláson törik a fejüket.

  Az NDK-retró és vele karöltve az antifasizmus itt is hódít: a temető abban a kétszáz-hatvanezres lakosú Lichtenberg nevű kerületben található, melynek közgyűlésében a Linkspartei 23, a szociáldemokraták 17, a kereszténydemokraták 5, a neonácik és a zöldek 3-3, a liberálisok pedig egy képviselővel vannak jelen. Kapitalista nyomulásnak semmi nyoma a Zentralfriedhof Friedrichsfeldében - pénzforgalomra utaló jelet csak a két euróért bérelhető öntözőkannáknál láttunk, de ez se a kizsákmányolásról szól: használat után visszajár a pénz.

Érdeklődőknek ajánljuk a temető egyszerű, de információkban gazdag honlapját.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr392225536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktus 2010.08.17. 14:21:08

Na itt már lopnak is az elvtársak, mert alapban a temetőben a civilizált vidékeken nyugaton csak simán kivannak rakva a kannák.

Tehetetlen Dodó 2010.08.17. 15:53:16

@Viktus: Csodálkozol? Szoci temető.

kackia 2010.08.17. 17:21:40

„Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak":)

Bell & Sebastian 2010.08.17. 18:12:11

Die toten Hochen - Lebendige hoffen.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.08.17. 21:31:21

Még jól emléxem... anno a Zendékában pár felsős iskolatárs aztat gondolta, jó buli a rendszerváltósdi magyaroschan. El kezdtek osztogatni szórólapokat a ziskolaudvaron, amin trükkösen egy Rosa Luxemburg idézet volt: "Freiheit ist immer Freiheit der anders Denkenden, sich zu äußern." (A szabadság mindig a másképp gondolkodó joga a nyilatkozáshoz). Hamarosan kijött egy szép vajsárga/zöld folkszpolicáj Barkas és elvitte őket. A következő napon végig hallgathattuk a direx nagy beszédét arról, hogy micsoda aljas imperialista provokátorok mételyezik a real existierende Sozialismus-t... lett is faláttörés.

Oszt a nagy váltás után ott is hamar utcára kerültek a helyi Ózdok melósai, nem egy értelmes közösségépítő eleme is kukázva lett a munkásparadicsomnak, megjelentek a privatizátorok, nyerészkedők, konzumgerjesztők és hoppsz, el kezdtek burjánzani a graffitik: Lasst euch nicht BRDigen, indul az Ostalgie.

Nehéz ügy. De ott legalább be lehetett tekinteni a Stasi aktákba.

Na mikor is lesz nálunk itt háromperakárhányas múlt feltárás, he?

Bell & Sebastian 2010.08.18. 00:27:20

Als Walter Ulbricht gestorben war, sprach sich das natürlich im Himmel herum. Marx, Engels, Lenin und Thälmann warteten 2 Wochen lang auf ihn. Dann gingen sie zu Petrus, um zu fragen, wo denn Ulbricht solange bleiben würde. Darauf meinte Petrus:
- Tja Jungs, Ulbricht hat Himmelfahrt abgeschafft nu muss er loofen.

(Während der Regierungszeit Ulbrichts wurde der kirchliche Feiertag Himmelfahrt abgeschafft. Darüber ärgerte sich natürlich das Volk und produzierte diesen Witz.)

Tehetetlen Dodó 2010.08.18. 09:03:36

@Bell & Sebastian:
- Hast Du schon Honecker-Schnitzel gegessen?
- Nein...
- Kein Wunder. Noch lebt der Schwein.

Bell & Sebastian 2010.08.18. 09:29:25

@Tehetetlen Dodó:
Viszont volt gyenge csatos sör, úgy gyártották, forgalmazták, itták -még a gyerekek is- mint minálunk a szódát.
Az út széli gyümölcsfáknál ősszel extra megálló a távolsági busznak legelés céljából - az megvan?

Tehetetlen Dodó 2010.08.18. 10:17:16

@Bell & Sebastian: A gyenge csatos sör praktikus találmány: én valamikor nagyon sok időt töltöttem hivatalosan az akkori Csehszlovákiában, ott is volt a gyenge 10 fokos. Ez annyira népi ital volt, hogy mikor a 80-as évtizedben ott is bevezették, hogy 9 óra előtt nem lehetett alkoholt kapni, két kivétel volt ezalól: a 10 fokos sör meg télen a grog, ezek betiltása lázadáshoz vezetett volna még ebben a szigorúan elnyomott országban is.

A legelős busz mi volt?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.08.18. 12:07:34

@Bell & Sebastian:

Seinerzeit in Ost-Berlin: Honecker läuft über einen Platz und sieht eine lange Menschenschlange. Neugierig wie er ist stellt er sich auch an. Der Mann vor ihm dreht sich rum, erkennt Honni und flüstert dem Mann vor ihm etwas ins Ohr.

Kurz und gut, nach einer Weile weiß jeder in der Schlange dass Honni da steht. Und die Schlange löst sich auf. Verwundert fragt Honecker einen: "Warum steht ihr hier so lange an und verschwindet jetzt alle?" Sagt der Mann: "Wir wollten unsere Ausreisegenehmigungen holen ... Aber wenn du sowieso gehen willst, können wir ja hier bleiben."

Avagy a nagy alpári alapigazság anno:

Wer Karo raucht und Clubcola trinkt,
Der weiss, wie eine Fotze stinkt.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.08.18. 12:13:53

@Tehetetlen Dodó: legelős busz - az NDK-ban az uccsó napig hiánycikk volt bármiféle gyümölcs, egyedül alma volt többnyire elérhető. (A coccalista termelési verseny keretében exportáltak mindent, a maradékot /semmi/ megehette az áltagember.) Ergo aki csak tehette, közvetlenül a fáról szerezte be a vitamit, mielőtt a Landwirtschaftliche Produktionsgenossenschaft (aka TSZ) eltűntette a hazai termést a tervgazdaság számsorai közé.

tewton 2010.08.18. 14:08:50

@Bell & Sebastian: @Tehetetlen Dodó: @Herr SturmLiberator:

„Kennen Sie den Unterschied zwischen meinem Bier und Honecker?“
„Nein!“
„Mein Bier ist flüssig und Honecker überflüssig!

"Kennen Sie den Unterschied zwischen Ihrem Bier und sich ?"
"Nein..."
"Ihr Bier bleibt hier und Sie kommen mit."

Tehetetlen Dodó 2010.08.18. 16:34:49

@Herr SturmLiberator: Ennek volt egy hasonló értelmű szovjet változata:
Brezsnyev és Koszigin beszélget:
- Min gondolkozol, Leonyid?
- Azon töprengek, mi lenne, ha megnyitnánk a Szovjetúnió határait?
- Ajjaj, az nem lenne jó! Ketten maradnánk az egész szajúzban!
- Persze. Te meg az a hülye Podgornij.

Tehetetlen Dodó 2010.08.18. 16:38:08

@Herr SturmLiberator:
Apropo LPG:

Was bedeutet diese Abkürzung: VEB?

Vaters ehemaliger Betrieb.

Bell & Sebastian 2010.08.18. 17:08:11

Honecker reist von einem Staatsbesuch aus der Sowjetunion ab. Nach dem Abflug schaut Tschernenkow noch lange dem Flugzeug nach. Da tippt ihm ein Begleiter auf die Schulter und sagt:
- Genosse Tschernenkow, jetzt ist er doch weg.
Darauf Tschernenkow:
- Er ist ja ein Arsch, aber küssen kann er...
süti beállítások módosítása