Horvátország instant: tengerpart és Zára, avagy Zadar
2010. augusztus 01. írta: dobray

Horvátország instant: tengerpart és Zára, avagy Zadar

  Folytassuk utunkat a horvát tengerparton: a fenti városka Fiumétől délre található, a pasrton kanyargó 8-as útról csodálhatjuk meg. Nekünk legjobban az öblöt levágó tengeralatti alagút tetszett: bejárat és kijárat.

  Ez a razanaci tengerpart, a falu Zárától északra fekszik egy öböl délnyugati oldalán. Innen Zára csak húsz kilométer, úgyhogy simán befogható a város. Alant a legérdekesebbek az egyik középkori templom, a bizánci stílusú Szent Donát-templom talapzatába beépített római oszlopmaradványok. Zárát a rómaiak alapították, később a horvát-magyar királyok és Velence között ingadozott. No nem jószántából. Akinek sok ideje van, az Zárából elugorhat Tengerfehérvárra (Biograd na Moru), itt koronázták ugyanis meg horvát királlyá Könyves Kálmánt 1102-ben. A történelem súlyán túl nincs más nevezetessége a helynek, de a belvárosban kellemes sikátorokban sétálhatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr62169027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chicano 2010.08.01. 11:48:53

Hmmm... Csak vissza kéne már csatolni ezeket is.
süti beállítások módosítása