Utolsó mise Clevelandben
2010. június 30. írta: Uzoni Ábel

Utolsó mise Clevelandben

  Az Ohio állambeli Clevelandban szomorú a mai nap a magyar katolikusok számára. Richard Lennon helyi püspök ma veszi le a szentelést a százhat éve, magyarok építette Szent Imre templomról, és egy jó nagy lakatot rak rá. A templomot bedeszkázzák, piacra dobják, ergo az egyház pénzhez jut. Lennon püspök eddig ötvenhat, a cleveland-i egyházmegyében működő templomot zárt be, mondván, csökken a hívek száma, fogy a perselypénz, nincs pap. Pedig az Egyesült Államoknak abban a szegletében, ahol száz éve százezer magyar lakott, ma is nagyszámú hazánkfia él. (Tudjuk, nem mindenki beszéli a magyart, hiszen ez a negyedik-ötödik generáció: néha összejárnak, és kürtőskalácsot esznek). Cserkészcsapata viszont sok szállal kötődik a templomhoz.

  Ma egy hosszú folyamat végére ér a clevelandi magyarság. A Szent Imre templom annak idején a kivándorolt magyarok adományaiból épült: azóta fontos közösségformáló és karitatív szerepet töltött be. Híres cserkészcsapatába messsziről hozták a gyerekeket azok a szülők, akik valamilyen halvány magyar identitást akartak csempészni a gyerekekbe.

 

 

  Lennon püspök érdekesen fogja fel a katolikus egyház küldetését: megszüntet, bezár, elad, bizniszel. Lelke rajta. Az ilyen bezárásokat, utolsó miséket mindig tüntetések övezik: a püspök azt mondja, az egyházat a hívek jelentik, nem az épületeik. Ma nagyon sokan lesznek a Szent Imre templom utolsó magyar miséjén. A tüntetés garantált. Érdekes lesz megnézni, a hír mennyire szivárog át a külhoni magyarság iránt roppant mód érdeklődő magyar médiába.

  Fricska: egy másik magyar templom esetében azt sem engedte a püspök, hogy a majdani vevő számára ugyan semmilyen értéket nem képviselő, ám a magyaroknak igen nagy eszmei értéket jelentő szentábrázolást leszerelhessék a falról. Clevelandban és környékén legalább öt magyar templomot deszkáznak be a Cleveland Egyházmegye Újjászervezése Terv keretében. Csak egy templom marad, a Szent Erzsébet, az persze a leggettósabb helyen.

  A történetben most nyilván Lennon püspök maga az ördög. Ám a folyamat, amelynek ő csupán apró fogaskereke, világunk deszakralizációjáról szól. Leveszi a szentelést. Ez a kulcsmozzanat. Az addig jól van, hogy megnyílnak a vatikáni könyvtár eddig zárt polcai. De ha valaki saját vállalása, hite ellen ront, annak nem örülünk.

  A fotók az utolsó vasárnapi misén készültek.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr152120526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zetek 2010.06.30. 12:53:29

Korunk nem arról szól, hogy minden ami nem gazdaságos az fel kell számolni? Akkor mi ez a műmeglepetés? Különösen szép ez a nem vagyok vallásos, de sajnálom duma. Öreg, ha fontos neked akkor támogasd, ha nem akkor tartsd meg magadnak a szontyolgást.

bryan 2010.06.30. 12:53:31

Az utolsó képen Joe Eszterhas is megérne egy posztot legalább, érdekes figura.
en.wikipedia.org/wiki/Joe_Eszterhas

mackensen 2010.06.30. 12:59:24

Ki nem szarja le a vallást. Ez a templom a magyar közösség száméra volt fontos. Fogadok, hogy a jó része nem az ima miatt látogatta, hanem, hogy találkozzon magyrokkal. Az, hogy egy úzérkedő pondró a püspök, hát semmi rendkívüli. Mindeggyik az.

eloszto · http://eloszto.hu 2010.06.30. 13:00:18

@bryan: bassszus, ez tényleg ő :)
Az Amerikai Rapszódia jó könyv volt :)

Maisie MacKenzie 2010.06.30. 13:14:47

"Csak egy templom marad, a Szent Erzsébet, az persze a leggettósabb helyen."

Gondolom ott még tudja teljesíteni a társadalmi küldetést, a missziót.
Ha máshol nincs igény rá, mert kong az ürességtől, akkor kár erőltetni.
Adakozó hivekkel teli templomot nem zárnak be.

==T== 2010.06.30. 13:34:08

Eza Lennon valami ír **kaplap, aki a pedofil ír papok miatti kártérítésekre próbál némi pénzt összekaparni. Szégyen, hogy a pápa ezt eltűri...

jan 2010.06.30. 14:01:43

A templombezárások engem is mindig irritálnak. A legjobb az volna, ha a kiürült templomokat is szépen megőriznénk. Csak az a kérdés, kinek a pénzéből. Ha valakinek van erre megoldása, ossza meg velem.

Téglagyári Megálló 2010.06.30. 14:08:40

@jan:

A szülővárosomban van olyan templom, ahol csak heti egy mise van, és 150 méterre van másik templom, mégsem adják el. Ez szerencsére nem Amerika.

Serio (törölt) 2010.06.30. 14:13:11

Ez még nem katolikusként is elszomorító.

Én úgy gondolom, a katolikus egyház eddig képes volt világszerte stabil menedékhelyként szolgálni a lelki, emberi válságba kerültek és a hazájuktól messzire szakadt hívek számára.

Alig hiszem, hogy az egyház pénzügyi helyzete indokolná ezt a "racionalizálást" - ami itt történik, az az egyház önfeladása. Menedékhelyből, éjjeliőrből leminősíti magát üzleti vállalkozássá, ami addig tartja fenn a "telephelyet", amíg az elég pénzt hoz a kasszára...

Utána meg eladja. Hogy legyen belőle pofátlan milliomoslak, diszkó, hotel, uszoda vagy kupleráj.

Azért ez már mindennek a legalja.

Avatar 2010.06.30. 14:15:41

@==T==: Na, azért elég sok nem ír nemzetiségű papról, püspökről is kiderült, hogy pedofilkodtak.
Nem az a szégyen, hogy most a kártérítések kifizetéséhez le kell venni a szentelést és eladni a templomot, hanem hogy a papok és püspökök megszentségtelenítették az egész egyházat miközben a mostani pápa (a Hittani Kongregáció vezetőjeként) eltűrte ezt és segített elsikálni az ügyeket.

2010.06.30. 14:27:01

Pedig ebben is van ráció. Ha egy közösség elöregedett, elvándorolt vagy elvallástalanodott, és nem tartja el/tölti meg a templomot, akkor azt eladják.
És persze vesznek is épületet máshol, máskor, ha igény van rá.

Magyar szemmel furcsa a dolog, de az amerikaiak ezen a téren sokkal mobilabbak.

A magyar egyháznak rengeteg energiáját emészti fel az öreg, rossz karban lévő épületek fenntartása. Pedig nem biztos, hogy most is ott van igény templomra, ahol 200 éve felépítették.

2010.06.30. 14:30:41

@==T==:
A katolikus egyház nem demokrácia, de nem is teljhatalmú diktatúra.
Te tudod, hogy a pápa mibe szólhat bele és mibe nem?

2010.06.30. 14:35:11

@Serio:

'Én úgy gondolom, a katolikus egyház eddig képes volt világszerte stabil menedékhelyként szolgálni a lelki, emberi válságba kerültek és a hazájuktól messzire szakadt hívek számára.'

Ha a magyarok elég gyereket csináltak volna, akkor most is tele lenne a templom és nem kéne bezárni.
Nem hiszem, hogy a sokadik generációs clevelandi magyarok 'hazájuktól messzire szakadt híveknek' számítanának.

Téglagyári Megálló 2010.06.30. 14:45:21

@khamul:

Tudod, ez egy reakciós hely, kedveljük az öreg épületeket. A katolikus egyház pedig ragaszkodik bizonyos püspöki székhelyekhez akkor is, ha az adott város már rég nem a környék központja.

2010.06.30. 14:45:31

@Avatar:

'a papok és püspökök megszentségtelenítették az egész egyházat miközben a mostani pápa (a Hittani Kongregáció vezetőjeként) eltűrte ezt és segített elsikálni az ügyeket.'

1.Az első lépéseket mindig a közvetlen előljárónak kell megtenni. Pont azért szóltak ekkorát a pedofil botrányok, mert a püspökök sok helyen évekig/évtizedekig szabotálták a kivizsgálást.
2. Az általában nem az elsikálás jele, ha a Hittani Kongregáció elé kerülHET egyáltalán egy ügy.
3. Ratzingerről sokan próbálták meg utólag bebizonyítani,hogy asszisztált a pedofil ügyek elkenéséhez. Azért a tapasztalatom az, hogy érdemes igen óvatosan kezelni ezeket az állításokat

2010.06.30. 14:48:36

@Téglagyári Megálló:

Szerintem az egyház felől nyugodtan el lehetne adni azokat az öreg épületeket.
A püspökök hamar megszoknák a panelt is :)

Téglagyári Megálló 2010.06.30. 15:30:38

@khamul:

Attól függ melyik egyházról van szó. Idehaza nem lenne népszerű egy templom eladása.

jan 2010.06.30. 15:48:44

@Téglagyári Megálló: jó, de ez nem válasz arra a kérdésre, hogy az üres templomok renoválását, állagmegóvását kinek kell kifizetni.

ha én püspök lennék, lenne egy meghatározott évi költségvetésem, amibe alig férek bele, és választanom kéne, hogy az üres templom állagmegóvására költök, vagy mondjuk inkább a pasztorációra, lehet, hogy engem is megkísértene az üres templom bezárása.

dr. Sigmund Fraud 2010.06.30. 16:02:08

Arra van valakinek tippje, hogy ki vesz templomot??

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.06.30. 16:36:28

Én azért sajnálom az épületet is. Van valami varázslatos az ilyen ódon falak között.

Uzoni Ábel · http://ezerleutes.freeblog.hu/ 2010.06.30. 18:14:10

@dr. Sigmund Fraud: Pl. dúsgazdag amerikai újegyházak, erős lobbival bíró vallási csoportok, szekták... mormonok, ilyesmi.
Avagy: kicsit messzebbről szemlélve a hely építési teleknek is látszhat...

Bell & Sebastian 2010.06.30. 18:17:20

Németországban tavaly úgy 250 katolikus egyházközséget számoltak fel, zárták be a templomukat. De van helyette ugyanannyi mecset! Hurrá!

Ez a tény ugyan kit érdekel itt?
Klívlendben a pedofil papokat és kufár püspöküket megszívták a lélekben (kicsit még) magyarok! -gondolom, ez akart lenni a tanulság.

Nem! A tanulság valami egészen más!
A kőtáblákkal fejbesomást követő vérengzés már Mózesnek sem jött be.

Inkább az Aranyborjút ragasztják újra - és újra össze.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.06.30. 18:23:24

@Téglagyári Megálló: mitöbb, akkor is ha ott már nincs katolikus egy darab sem. Ez volt az in partibus infidelium püspök, ami már nem az hanem episcopus titularis.

Shinjuku 2010.06.30. 18:24:50

@neccharisnyás útonálló: :) azért annyira nem ódon... 1904-ben építették... www.stemeric.com/

váév építők (törölt) 2010.06.30. 18:26:24

clevelandi magyar rokonaként is csak azt tudom mondani, hogy a katolikus vallás veszített népszerűségéből. a jövőben kevesebb templomra lesz szükség.
aki pedig azt mondja, hogy hát a katolikus egyház mennyit segített az embereken a történelem során, az gondolja át mennyi ártatlan ember halt meg a katolikusok miatt az elmúlt 1500 évben.

Ianas 2010.06.30. 18:29:56

A szomorú az, hogy a pénzt annó a templomra nem az egyház adta, hanem a gyülekezet, most pedig a bevétel az egyházhoz folyik majd be. Ilyen értelemben kapitalista szemmel nézve sem helyes ez az egész.

Shinjuku 2010.06.30. 18:31:25

Hát, ahogy elnézem ez bizony Cleveland kellős közepén van... a közelben egy csomó étteremmel a 42 mellett... Jó sokat érhet a telek...

midtownhm 2010.06.30. 18:37:29

Bocsanat az ekezet nelkuli szovegert, az usaban elek es nem reg instalaltal fel ujra windowst, magyar ekezeteket nem volt idom beallitani.
Az irassal kapcsolatban nagyon gyenge minosegu, semmilyen komoly teny vagy adat nincs. Peldaul el lehetne magyarazni, hogy ezek a templomok nagyon szomoru, hogy megszunik, de ezek akkor epultek amikor tomegesen voltak magyar negyedek a varosban. Ezek a reszek mar reg asszimilalodtak az amerikai kepbe, a kornyek teljesen megvaltozott. Amerikaban van 1001 fajta templom, ha a magyarok nem fogjak megmentei a templomukat, akkor senki (foleg nem az allam) nem fog segiteni. Buszkek lehetunk arra, hogy tobb mint 100 evig volt. Es egyebkent sok mas helyen van magyar templom ahol nincsenek ilyen gondok.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2010.06.30. 18:40:00

@Téglagyári Megálló:
A hazai helyzet azért jobb mert nálunk az állami támogatások az egyházak számára lehetővé teszik a templomok fenntartását hívők nélkül vagy igen kevés hívővel is. Arrafelé viszont a hit magánügy, ha valakinek igénye van rá, akkor neki kell fenntartania. Az adófizetők pénzéből egy fillért sem kapnak. Mégis aránylag több a hívő arrafelé.Itt meg csak folyvást hivatkoznak rájuk.
Ami azt illeti, a plafonon vagyok attól, hogy sok-sok kis falusi templomot dísz-kivilágítanak, Pazarolják a hívők és az adózók pénzét pökhendi kivagyiságra. És itt természeten nem a műemlékekre gondolok!

Bell & Sebastian 2010.06.30. 18:49:47

@váév építők:
Elég ostoba vagy ahhoz, hogy szart se érts az egészből.
Vagy nagyon is okos, csak akkor meg hazudsz.

gergel 2010.06.30. 18:52:10

@dr. Sigmund Fraud:
akinek köze van az eladáshoz. :(

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.06.30. 19:13:26

@Shinjuku: Cirka 106 év. Nálam az már bőven a "történelmi emlék" kategória. Elég csak belegondolni, hogy az elsők, akik azokat a padokat koptatták, még a Monarchiából vándoroltak ki.

Fapuma (törölt) 2010.06.30. 19:25:27

Ottawaban kisse szerencsesebbek vagyunk, mert itt ugyan pap nincs, illetve nem volt eddig, de van templom. De hala Istennek most lesz 3 evre pap is, otthonrol.

A igazi problema az eloregedes, a regi 56-os hivek lassan kihalnak, a fiatalokat pedig vagy nem erdekli a vallas, vagy angol nyelvu misere jarnak vegyes hazassag vagy mas okok miatt.

Igy azonban par ev mulva nem lesz, aki misere jarna es persze nem lesz, aki fizesse a temlom jarulekos koltsegeit es a magyar papot. Jo lenne, ha nem igy lenne...

abandi 2010.06.30. 19:28:37

Egy zsidó-keresztény hellyel kevesebb!
A Mammon szolgálók legnagyobb megelégdésére...
(Egy kissé azért én is örülök, mint magori-magyari!)

Bell & Sebastian 2010.06.30. 21:53:57

@Rézfánfütyülő fűzangyal:
Nálunk van egy gomb, ha azt megnyomod, 5 másodpercre megvilágítja a toronyóra számlapját egy energiatakarékos gázcső.
Csak gyorsan kell szaladni a jobb rálátás végett, mert a falra szerelték. Persze csak akkor működik, ha kifogyott a bótbó a lapos elem, mert itt minden újszülött gumicsizmát és zseblámpát kap ajándékba a keresztelőjén a Párttól. Az úton három féltégla rakosgatásával kelünk át. Szovjethatalom + villamosítás.

De bezzeg a hozzávaló sínt Vereshatalom fölszedette, nemhogy villamos!

Iustizmord 2010.06.30. 22:23:56

hát én nem vagyok keresztbeállószemű bigott, de ez szomorú.

kíváncsi vagyok lenon püspök érzéseire, afrikában misszió van, itt meg végelszámolás...

nem jó ezt olvasn.

Iustizmord 2010.06.30. 22:24:27

@Herr SturmLiberator: tetszenek a lakonikus szösszeneteid.

Iustizmord 2010.06.30. 22:33:11

@jan: van ahol lakóház / közösségi ér lesz beőle. előbbi azért a blaszfémiat határán, de a semminél jobb.

aszem angliában is volt már erre példa

@Téglagyári Megálló: lucon? winchester?

@Rézfánfütyülő fűzangyal: "A hazai helyzet azért jobb mert nálunk az állami támogatások az egyházak számára lehetővé teszik a templomok fenntartását hívők nélkül vagy igen kevés hívővel is."

ez nem jobb, ez gáz.

@Bell & Sebastian: te olyan talányosan érthetetlen , nagyvonalú könnyedséggel küldesz el embereket az anyjukba hogy az már művészet.

abandi 2010.06.30. 22:42:38

Mecset lesz belőle, vagy zsinagóga.

rimtom 2010.07.01. 00:46:00

@khamul:
biztos vagy benne, hogy nincs gyerek? Akkor nézd meg a 4. képet. Teli fiatal cserkészekkel. Szerintem ez szörnyű. Ami azt illeti nem is hallottam még azt a kifejezést, hogy "levenni a szentelést". Ezzel a kifejezéssel még borzasztóbb. ÉS nagyon tiszteletre méltó, hogy 106 éven át magyar emberek jártak és járnának most is. Ha tényleg, nem is a vallás miatt, a közösség miatt. Az ilyen helyeken lehetne a teljes asszimilációt megálíltani és a magyar kultúrát terjeszteni. Úgy látszik igény lenne rá. Sok sikert szerencsét és erőt kívánok hozzá!

(kicsit más: azért azt látni, hogy az egyház züllik. sorra hallunk pedofil botrányokról, visszaélésekről és most már templombezárásról is. valami nincs rendjén. kiben bízzunk, ha nem az egyházban? mi lesz a következő lépés? megzsarolnak gyónás után?! ne értsétek félre, a vallás és az egyház külön téma. Isten felettünk van és őrködik.)

Oliboli 2010.07.01. 07:37:17

Szerintem valamelyik más felekezet szúrta ki magának ezt a szép épületet! Kár, hogy az 5. generációnál már nem olyan erős a kohézió, hogy ezt megakadályozzák.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.07.01. 07:53:20

@Herr SturmLiberator: Ha az egyház embere támad az övéire, akik fenntartanák és ápolnák hagyományos közösségeiket, akkor ott valóban Mammon már az úr.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.07.01. 07:56:47

És már elnézést a hasonlatért, de ez az eset nagyon olyan, mintha éppen a kufárok kergetnék ki Jézust a templomból. .)

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2010.07.01. 07:57:17

Tudom, hogy ebben a pillanatban nem illik ezt mondani, dehát nem kötelező katolikusnak lenni.

A katolicizmus többek között avval is jár, hogy a hívek által, a hívek pénzéből épített templomok és egyéb javak sorsáról egy olyan szervezet dönt, amelynek összetételére a híveknek nincs befolyásuk. (persze nem mondom, hogy ez jó vagy rossz, de a helyet ez... aki katolikus, ezt elfogadja)

Itten írja meg világosan egy kanadai magyar pébános a frankót... ha levesszük a kenetteljes részt, akkor kb. arról van szó, hogy a szajré (1,3 millió USD) a mienk, ti meg bekaphassátok és úgysem tudtok mit csinálni:
kanadaihirlap.com/2010/06/23/a-montreali-magyar-plebanos-levele-a-clevelandi-templombezarasokrol-szolo-cikkrol/

Rézfánfütyülő fűzangyal 2010.07.01. 09:33:34

@elGabor:
Talán, de az a helyzet, hogy Jézus nem tudta fizetni a közüzemi díjakat, mert azt vatikáni valutában (isten fizesse meg) nem lehet leróni!
@khamul:
Még az a javaslat hiányzik, hogy az óhazának (magyar állam) kell segítenie a saját közpénzünkből a kanadai magyar kultúra fenntartásához.

Téglagyári Megálló 2010.07.01. 09:39:30

@Rézfánfütyülő fűzangyal:

"Ami azt illeti, a plafonon vagyok attól, hogy sok-sok kis falusi templomot dísz-kivilágítanak, Pazarolják a hívők és az adózók pénzét pökhendi kivagyiságra. És itt természeten nem a műemlékekre gondolok!"

Dehogynem. Egy faluban a templom a legfontosabb és legrégibb épület, miért is ne világítanák ki?

Téglagyári Megálló 2010.07.01. 09:41:24

@Iustizmord:

Használd a "Válasz erre" gombot, így nem tudom, melyik hozzászólásomra reagáltál.

Bell & Sebastian 2010.07.01. 09:42:10

@ikaljan:
Egy magyarnak a közvagyon elkótyavetyélése már fel sem tűnik, megszoktuk. Víz-, gáz-, csatorna-, telefon-, kábeltévé- mikró átjátszó hálózatok, közlegelők, önkormányzati földek és ingatlanok eladása/jelzáloggal terhelése.
Különösen a gázelosztó-hálózatok eladása volt vérforraló, de az önkormányzatok -az elmúlt négy évben kibocsájtott- kötvény állománya se' semmi!

Ezt mind felfoghatjuk másodlagos harácsnak. Adakozzá', dógozzá' csak társadalmi munkába', úgyis az elvtársak zsebében köt ki!

Az "-Ügyes!" -kiszólás tudod kié?

Téglagyári Megálló 2010.07.01. 09:42:18

@rimtom:

"ne értsétek félre, a vallás és az egyház külön téma"

Ezt ki nyilatkoztatta ki neked? Az SzDSz?

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.07.01. 10:04:44

@Téglagyári Megálló: "A Szent Imre templomban működött a magyar cserkészet, a helyi magyar iskola és a tánc-csoport. A felszámolásra itélt egyházközség anyagi helyzete stabil."

Na akkor ennyit a "nem tudják fizetni a villanyszámlát" vonalról.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2010.07.01. 12:07:07

Hozzáteszem nem is biztos, hogy úgy általában véve Lennon püspöknek ne lenne a saját szempontjából, vagy akár a globális katolikus közösség szempontjából igaza.

Egy apró, öregedő közösségnek megszűnik a temploma, és kénytelenek lesznek máshova járni. Nembaj... nyilván nem fognak örülni, de ettől még katolikusok maradnak, és mondjuk ebből az 1,3 millából közép-afrikában fel lehet építeni három missziót, ahol néhány tízezer "lelket" meg lehet menteni...

Kesey 2010.07.01. 12:46:22

Ha magyar adományokból épült a templom, akkor az az ottani magyar hitközség, a Vatikántól vagyonjogilag független Magyar Egyház tulajdona, amit egy szedett-vedett amerikai püspök nem zárathat be, de még csak be se mehet, ha nem engedi be őt a gyülekezet. A Szent Istváni Magyar Egyháznak saját független vagyonjoga, tulajdona van, jól is néznénk ki, ha a vatikáni fennhatóság alá esne...

2010.07.01. 14:35:15

@rimtom:

Nem tudom, hogy van-e ott elég gyerek. Csak felsoroltam,hogy mikor szoktak templomot bezárni...

@Kesey:

ez jó kérdés. Ha jól értem, akkor a plébánia a clevelandi egyházmegye része.
Fontos az is, hogy kik gyűjtötték rá össze a pénzt, de ennél még fontosabb, hogy KI gyűjtött. Ha az akkori püspök, akkor nem hsizem,hogy sokat számítana, hogy ez a magyar közösség temploma. Ha a pénz egy független jogi személy (magyar klub, szövetség, cserkészek stb) számlájára gyűlt, akkor lehetne mit keresni.
Az mindenestre meglepne ha a püspök nem tájékozódott volna igen alaposan.

magnamater 2010.07.01. 17:58:32

Baj van az Egyházzal, Amerikában is, idehaza is.Ott, mint Gabor helyesen írta, a kufárok űzik ki jézust a templomból, itt meg beszervezték a kommunisták a papokat besugóknak.Ám itthon Bulányi Atya kisközösségeket szervezett,Sükösdi Marika meg tdmplomot épített,Bulány Atyát kitiltották a templomokból, Marikát állandóan támadkjákTehát az Egyházzal van baj: a jó pap nem hagyta volna szétszéledni a gyülekezetet.És a pedofil papokról még nem is szóltam!

sapienti sat 2010.07.01. 18:34:13

Ugyan budapesti vagyok, de 3 évig éltem Clevelandben. Ebbe a templomba szép számmal jártak emberek, itt működött a magyariskola, és a cserkészház is. Ezen épületet is bezárták. Való igaz, h. a mai létszámmal elég egy magyar templom a háromból, hiszen a fiatalok jó része elvándorolt Cleveland és környékéről. De miért a Szt. Imre, ahol a legpezsgőbb az élet? Megmondom. A Szt. Erzsébet (ami megmarad), tényleg a gettó közepén van (anno ott volt a magyar negyed, 20.000 magyarral!), és műemlék épület. Ergo, ha eladnák se nyúlhatnának hozzá, és így nem sokat ér az egész. A Szt. Imre pedig a belváros mellett van, amit akár le is lehet dózerolni, mehet rá az irodaház... Arról nem is beszélve, h. az egyházközség számláján 1,3 millió dollár van. Tehát szó sincs arról, h. nem tudná eltartani magát a templom. Egészen másról van szó. Engem, hívő katolikusként és magyarként mélységesen felháborít Lennon döntése. Nézzétek meg a Duna TV felvételét. Szívbemarkoló:
www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=640902

sapienti sat 2010.07.01. 18:35:48

@Maisie MacKenzie: Hát sajnos bezárnak. Legalábbis Clevelandben. A Szt. Erzsébetbe meg sötétedés után senki sem mer elmenni, mert félő, h. egy feka gengszter golyót repít a fejébe! A Szent Imrébe péntek esténként gyerekek tucatjait vitték cserkészetre. Ennek lőttek.

sapienti sat 2010.07.01. 18:36:53

@elGabor: Ez pontosan így van. De Lennon püspök sem ússza meg a végső elszámolást!

reKorrekt 2010.07.01. 19:58:06

Bezárkóztak a hívők, nem adják a clevelandi magyar templomot
2010. július 1. 19:39 MNO - BL

Hívők egy csoportja bezárkózott a clevelandi Szent Imre római katolikus magyar templomba annak bezárása ellen tiltakozva – tudósított csütörtökön a Fox News hírcsatorna.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel
Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Csiripelés Twitter-re Küldés e-mailben
A hívők akkor sem akarták elhagyni az épületet, amikor a belvárosi templomnál reggel megjelentek az egyház tisztviselői.

Az egyházkerület mintegy 100 tagja előző nap békés tiltakozáson vett részt a történelmi templomnál; a hívők egy csoportja éjszaka is virrasztott.

A 106 éves magyar templom az utolsó annak az 50 templomnak a sorában, amelyet Richard Lennon clevelandi püspök a racionalizálás jegyében bezáratott az amerikai Ohio szövetségi állambeli egyházmegyéjében.

rimtom 2010.07.01. 20:45:41

@Téglagyári Megálló:
Isten van. Azt, hogy ki hogyan gyakorolja a vallását az egy dolog. Erre a hitre épültek az egyházak. Lásd a keresztény egyházakat. Alapjukban megegyezik mégis eltér valamiben. Akkor most mi van? Kinek/minek higgyünk? A hit legyen megingathatatlan.
Gondoljunk a középkori bűnbocsánat árusításokra. Az egyház és a hit nem ugyan az...
Az szdsz-nek semmi köze nincs ehhez, főleg nem az szdsz rám gyakorolt hatásának...

rupertwinston · http://kanadaihirlap.com 2010.07.01. 23:56:17

@Rézfánfütyülő fűzangyal: Ha a kanadai magyarok segitik például a magyarországi árvizkárosultakat--és gyűjtésbe kezdtek a kanadai magyar katolikus templomok, úgy mint az amerikaiak is--akkor talán mégis kimutathatna egy kis szolidaritást a magyar állam amikor igazságtalanul bezárnak egy magyar templomot. A Fidesz-KDNP kormány lapul amikor a clevelandi templomról van szó. Szégyen.
kanadaihirlap.com

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2010.07.02. 05:09:44

$500 (500 USD) felajánlást teszek a clevelendi magyar templom és gyülekezet megmentéséért. Aki szeretne, jelentkezzen ismert elérhetőségeimen.

balint@cardos.hu

greybull 2010.07.02. 10:48:31

Nem inkább: Lenin püspök?...

rupertwinston · http://kanadaihirlap.com 2010.07.02. 16:00:09

@greybull: Sokan Lennongrad-dá becézték Clevelandot.
süti beállítások módosítása