Fico nem magyargyűlölő: ellenség kell neki
2010. május 26. írta: JClayton

Fico nem magyargyűlölő: ellenség kell neki

  Soron kívüli parlamenti ülés, nyílt nácizás, a saját állampolgárok tizedének nyílt megfenyegetése – vajon mi történik Szlovákiában? Tényleg Orbán Viktor a hibás, vagy valami más miatt esett a magyaroknak a teljes szlovák politikai színtér?

  A megoldás kulcsa a szlovák politika jellegzetességeiben rejlik. A kettős állampolgárságról szóló törvény rossz időben, a kampányidőszakban vált az északi szomszéd politikájának fő témájává, de ne legyenek illúzióink: pont ugyanez a hisztéria tört volna ki fél évvel korábban, vagy egy évvel később is.

  A szlovák kormányfő most terjengő barna pestisről beszél és baráti ultimátumokat küldözget, a külügyminiszter pedig meg nem nevezett rejtélyes külföldi szervezetekkel fenyegetőzik, holott a törvényt még el sem fogadták. A pártok egymással versenyeznek a hazafiságban, ki mértéktartóbb (Dzurindáék és az SDKÚ), ki véresszájúbb (a kormánypártok).

  Ez a műsor nem jött volna létre, ha nincs... Robert Fico és a Smer. A legnagyobb szlovák párt már négy éve mesterien keveri a kártyákat a hazai színtéren. Fico életműve ugyanis másból sem áll, csak ellenségek kereséséből és – ha épp nem léteznek – azok megalkotásából. Egy ellenzéki párttól nem szokatlan, hogy minden rossz forrását a kormányban látja, egy kormánypárttól viszont annál furcsább, hogy folyamatosan külső bomlasztókat keres.

  Fico kormányzásának négy éve alatt akadt épp elég ellenség, akit lehetett hibáztatni – újságok, közhasznú szervezetek, nyugati, nemzetellenes erők által pénzelt pártok. És persze a magyarok. Nagyon hálás dolog pont a magyarokból ellenséget kreálni, hiszen egy furcsa, szlovák szemmel különcködő népcsoportról van szó, sajátos szokásokkal és igényekkel. A Smer ellenségképekre építő taktikája annyira sikeresnek bizonyult négy év alatt, hogy a többi párt nem tehetett mást, mint úszott az árral és bágyadtan tiltakozott, vagy éppen rákontrázott a miniszterelnök kijelentéseire.

  A folyamatos háborúzás a legrosszabb időben hozta kellemetlen helyzetbe Ficót – a választások előtt kiderült, hogy a Smeren kívül alig maradtak szövetségesei. A kormányfő ezt a kérdést az egyetlen lehetséges módon oldotta meg: ellenséget csinált Orbán Viktorból, a kettős állampolgárság koncepciójából és azokból a „hazaárulókból”, akik hajlandóak lennének felvállalni a kettős identitást Szlovákiában.

  A Smert nem zsigeri magyargyűlölet vezérli, hanem egy alaposan végiggondolt stratégiát követnek. Pár hétig szükségük van egy vezértémára, hogy Fico ismét a bölcs államférfi szerepében tetszeleghessen, aki megvédi az országot a külső és a belső veszélytől. A felvidéki magyarság számára komoly következményekkel jár ez a hozzáállás? Számukra csak járulékos veszteség.

  Ebben a pillanatban úgy tűnik, ha a magyar parlament megszavazza a kettős állampolgárságról szóló törvényt, a szlovák törvényhozás még jelenlegi kettős állampolgárai tízezreit is hajlandó feláldozni csak azért, hogy hozzon egy szimbolikus és betarthatatlan ellenintézkedést. Ez túlmegy minden racionalitáson. Csak az ellenség elleni, végsőkig folytatott harc indokolja.

  A kérdés már csak az, hogy miként kell kezelni Ficót és a fenyegetéseit. Csak egy dolog biztos: az előző négy év stratégiája, a szlovákok felé gyakorolt jelképes gesztusok és a cserébe elvárt engedmények módszere látványosan csődöt mondott...

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr992031880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.26. 10:13:27

LOLmán Fika, hagyd már...
Meg van szavazva a törvény.
Ezennel neked annyi.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.26. 10:16:19

Chiovari Iuliu azonnal Kővári Gyulára fogja változtatni a nevét és kérvényezni fogja a magyar állampolgárságot.
Ilyesmiről mit mond a törvény?

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.26. 10:19:41

és Hitler sem gyűlölte a zsidókat, csak rabszolga és tőke kellet neki

jan 2010.05.26. 10:28:53

Slota helyében én azt javasolnám a híveimnek, hogy kérjék ki a magyar állampolgárságot, amit nyilván csont nélkül megkapnának, hiszen felmenőik magyar állampolgárok voltak.

Ezután már csak a bejelentett lakhelyet kell valahogy megoldani, és Slotáék is szavazhatnak a magyarországi választásokon.

Ha ügyesek, megugorják az 5%-ot, és az SNP bejut a magyar parlamentbe...;)

Zetek 2010.05.26. 10:41:14

@Talon Karrde: Ezt már párszor leírtad. Rokonod, hogy ennyire aggódsz szegényért?

riksafighter 2010.05.26. 10:42:45

na mostmár lehet tárgyalni ... van jó alkupozíció :) megszavazták oszt jónapot ... ficót meg elégítse ki a kócos asszony ha esetleg ennyivel nem éri be

Csatmar (törölt) 2010.05.26. 10:48:51

Hej, de szép szőke tót.
Szerintem a szlovákok többsége normális - még ha a normálatlan jobban fel is tűnik - és sajnos ott is vannak politikusok.

Nálunk is ez a gond. :)

negeev 2010.05.26. 10:49:04

Engem csak az lep meg, hogy a legtöbb szlovák is osztja Ficóék elképzeléseit.

Azt meg nem vagyok hajlandó elhinni, hogy ott fent mindenki ennyire kisebbségi komplexusos.

lorantka_a_gall 2010.05.26. 10:54:43

@jan: hát, necces a dolog.

2006 Szlovákia:
Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 270 230

2010 Magyarország:
Az 5 %-os határ: 256 626

Tényleg kb mindegyiküknek fel kéne venni, bejelentkezni, és szavazni is. Szerintem kivitelezhetetlen.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.26. 11:03:30

@Zetek: Isten ments (bocs T(f)ASZ)!
Nekem csak magyar és örmény rokonaim vannak.
Ilyen csírákkal van tele pl. a Romania Mare, lesz nemulass.

Ezekiel 25,17 2010.05.26. 11:07:10

@Talon Karrde: Semmi baj nincsen vele, legalább visszanyerünk egy magyart.
Ja, hogy amikor máshonnan fújt a szél, akkor arra hajlott? Istenem, voltak ezzel egy páran így Magyarországon is.

Ne legyünk hülyék, hogy kizárjuk magunk közül ezeket az embereket. Ha román marad, mi hasznod lesz belőle?

/Ja egyébként Magyarországon ismertem egy román erasmusost, Alex Krasznai (sic!) névvel, és abszolút nem tartotta magát magyarnak - már az apja sem, nyelvet nem beszéli - pedig a származása nyilvánvaló - mi kárunk lenne belőle ha pl. felfedezi magyar gyökereit/.

Szerintem csak Erdélyben + 200.000 fő magyar lenne ilyen alapon, Kárpát-medence-szerte pedig tuti, hogy legalább 500.000. A baj az, hogy az általad említett példával szemben szerintem nem sok realitása van annak, hogy pont ők élesszék fel magyar identitásukat!

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.26. 11:09:24

@Sawyer_: Sok sikert kívánok az ilyenekhez és remélem hogy nem ettől lesz majd 15 és fél millió MAGYAR.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.05.26. 11:25:44

mi a probléma?
itt ez a gyönyörűszép jobboldaliak által vezetett északi szomszédunk: csöpög a nacionalizmustól, folyamatos az ellenségkép keresés, -megerősítés, és az olyan fertőnek, mint a liberalizmus (amely talán felléphetne a sovinizmus ellen) se híre se hamva. szóval Szlovákia kellene, hogy legyen a példaképünk! nemdebárugye! akkor mirefel ez a hisztéria?

"Csak egy dolog biztos: az előző négy év stratégiája, a szlovákok felé gyakorolt jelképes gesztusok és a cserébe elvárt engedmények módszere látványosan csődöt mondott..."

bezony! így van! kurjuk egymást seggbe, amennyiszer csak lehet... mert mi is fasza csávók vagyunk

thetriggerhappy 2010.05.26. 11:35:01

@.Pierre Bezuhov.:

soha nem fogja senki megérteni, kár erőlködni. volt már korábban vitám, amiben elmondtam, hogy én, ha szlovákiában születtem volna szlováknak, akkor is liberális lennék, magyarként is az vagyok. az itthoni " a tót nem ember"-ezők szlovákiában szlovákként sns szavazók lennének, ami azért szerintem nem kicsit kínos.

és azok, akik a leghangosabban sírnak a magyar kisebbséggel kapcsolatos szlovák politika miatt, habzó szájjal cigányoznak és zsidóznak a következő posztjukban, természetesen a következetesség jegyében. vicces amikor a jobbik sovinisztáz és beszél etnikai konkliktusok gerjesztéséről.

Necoure Yamaki 2010.05.26. 12:07:38

@.Pierre Bezuhov.: A jobboldaliak által vezetett északi szomszédunk kormánypártja történesen az mszp européer testvére...
Egyben egységesek, utálják a magyarokat.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.26. 12:09:27

Óóóóó, a zsigeri magyargyűlölettől mentes smer! Igen, igen, toljad még, bibldó!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.05.26. 12:15:25

@.Pierre Bezuhov.: "..jobboldaliak által vezetett északi szomszédunk..."

Te tök, a Fico pártja, a Smer, az egy magát szociál demokratának nevező párt. A Szlovák Kommunista Párt utódpártjából váltak le, egyesülve pár apró szoci pártocskával.

thetriggerhappy 2010.05.26. 12:32:14

@gloire:

itt közép-európában illő lenne megtanulni mára, hogy teljesen mindegy, hogy melyik párt minek nevezi magát. a smer szociáldemokratának hazudja magát, mert arra volt igény (mellesleg uezt teszi sovinizmus nélkül az mszp is), a fidesz meg konzervaítv jobboldalinak.
na és?

tölgy1 2010.05.26. 12:34:20

@.Pierre Bezuhov.: @gloire: noch dazu, Slota Feri, Kovács et. és Lendvai elvtársa

en.wikipedia.org/wiki/Party_of_European_Socialists

Nyöhehe

tölgy1 2010.05.26. 12:34:55

@tölgy1: természetesen nem Slota, hanem Fico az eftás.

bz249 2010.05.26. 12:43:09

@thetriggerhappy: tudod mi a legrosszabb? A buta nyugatiak el is hiszik ezt nekik.

tölgy1 2010.05.26. 12:46:48

@thetriggerhappy: jesszusom, lehet, hogy akkor Mo-n a liberálisok sem liberálisok, és a zöldek sem zöldek? Akkor miféle lehet a szadesz és az elempé?
Beleborzongok.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.05.26. 12:56:35

@thetriggerhappy: Itt Közép-Európában a politikai pártok sok esetben markánsabban jelenítik meg az általuk vállalt eszmeiséget, mint nyugati társaik. A kommunista igazi komcsi, a széljobbos igazi széljobbos, a kereszténydemokraták pedig még tényleg hisznek istenben . )

Természetesen Szlovákiában is megvan a szocik váltópártja, a Dzurinda kereszténydemokratái, Fico pedig egy tipikus sovén, szoci demagóg.
A nacionalista politizálás pedig még az átkosban is része volt a kisantant
országok kommunista egypártrendszereinek, talán sejted, hogy miért.

thetriggerhappy 2010.05.26. 13:06:14

@bz249:
azt, hogy a smer szocdem? azt, hogy az mszp szocdem? vagy azt, hogy a fidesz jobboldali konzervatív?

tölgy1 2010.05.26. 13:12:04

@gloire: az érdekesebb kérdés az, hogy a lengyel, szlovák, román, szerb szocik nacionalizmusa mellett a magyarországi szocik miért nem voltak azok? Miért mondott le Rákosi és Kádár hatalma ilyen kézenfekvő támaszáról, mint a nacionalizmus? És a mai szocijaink miért teszik ugyanezt?

greybull 2010.05.26. 13:18:59

@jan: jó vagy komám, tetszett, amit írtál, jót röhögtem rajta, kösz! (tényleg!). Csiszolt gyémánt ötletedre - mert az! - annyit bátorkodom rácsiszolni, hogy oké, de a lakhellyel nem kell, hogy gond legyen, mivel szépen visszacsatolódnak Mo-hoz és ezzel a Felvidék minden része rögvájszt magyar közigazgatási terület lesz!!!!!!lehet frankón szavazni!!!

bz249 2010.05.26. 13:20:34

@thetriggerhappy: Orban Viktor az Europai Neppart alelnoke (ez a mozgalom onmeghatarozasa szerint konzervativ)

www.epp.eu/party.asp?z=5E5C

De Vadai Agnes, Dobolyi Alexandra es Vladimir Manka is benne vannak az Europai Szocialista Part elnoksegeben (ok meg szocialdemokratanak tartjak magukat).

www.pes.org/en/about-pes/how-does-pes-work/-presidency

greybull 2010.05.26. 13:21:36

@gloire: bocs, a Smer az szoci áldemokrata!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.05.26. 13:27:22

@tölgy1: "...a magyarországi szocik miért nem voltak azok? Én tudom, de nem mondom meg . )

greybull 2010.05.26. 13:32:31

@tölgy1: hát barátom, mert a gyökereik, azok a fránya gyökereik - azok kis vidéki szatócsboltokba vezetődnek vissza, meg Lemberg környékére, meg Kárpátaljára, meg Szép Mezőre (? - nem, nem hülyültem meg: Tel Aviv, igen, magyarul: Szép Mező), oszt' ott nem dúlt a magyar nemzettudat olyan nagyon (azazhogy: semennyire!). Ez nem zsidózás - ez tény!

Ezekiel 25,17 2010.05.26. 14:01:04

@Talon Karrde: nem azt mondom, hogy ők a követendő példa, de ugyan miért zárnánk ki őket magunk közül? ha nem követett el semmit a magyarság ellen...

Αρχων (törölt) 2010.05.26. 14:07:01

Ha kék szeme lenne Ficonak elmehetne észak-németnek.

2010.05.26. 14:17:06

@greybull: Tel Aviv = Tavasz Domb

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.05.26. 14:22:45

@gloire: @Necoure Yamaki: @tölgy1:

bukta!
lásd: hvg.hu/vilag/20061012szmer

a sovinizmus mindig is jobboldali erény marad, nem pedig szocdem ;)
nem a név számít, hanem a tettek. ezt kellene végre felfogni, pubik.

m.logic 2010.05.26. 14:29:53

Szerintem a szlovákok sem lehetnek annyira hülyék, hogy ezt a magatartást szeretik. Az Szdsz is belebukott a magyargyűlöletbe, a Smernek sem tehet jót. Hisz azért a többség mégsem ilyen gennyes... Ráadásul a szlovákiai magyarokat ez a törvény aktivizálhatja a választásokra.

tölgy1 2010.05.26. 15:12:49

@.Pierre Bezuhov.: ha lehet hinni Leninéknek, ők pont a sovinizmusuk miatt bírálták az európai szocdem pártokat az I. VH kitörésekor.
Mao, Ceau, Fico és Milosevic pedig sajnos cáfolja egyszerű világképét.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.26. 15:16:40

Kicsit OFF, de mégsem:

Nemrégiben hallottam Durayt a Duna Tv-ben és ő a nemzetiségi/etnikai gyűlölködésről, mint magátólértetődőről beszélt. Nekünk (nekem) ez kicsit furcsa, mert bennünk (bennem) nincs ilyen (nemzetiségi/etnikai alapú gyűlölet), de ahogy hallgattam tökéletesen értettem, miről beszél.

Azt mondja Duray (kb.): A politika egy dolog, sok politikus taktikai megfontolásból játssza ki a nemzetiségi/etnikai kártyát, függetlenül attól, hogy mit gondol vagy érez. De ők (a felvidéki magyarok) tisztában vannak azzal, melyik szlovák politikus gondolja komolyan és melyik nem. Vannak zsigeri magyargyűlölő politikusok, mint pl. Fico vagy Slota, és vannak, mint pl. Meciar, akik számára ez csak szerep.

Mi (anyaországi, "hivatalos magyarok") ezzel nem kalkulálunk. Pedig bizonyára létezik ez a jelenség is...

ü
bbjnick

ZX 2010.05.26. 15:26:48

Nem probléma, ahogy az MKP-sok is megmondták, hogy ha megfosztják a magyarokat a szlovák állampolgárságtól, akkor magyar kézre kerül a szlovák termőföld. :)

legeslegujabbkor 2010.05.26. 15:37:52

@ZX: Most szövegezik a következő törvényt, hogy szlovák föld nem lehet más állam polgárának tulajdonában.

ZX 2010.05.26. 15:40:45

@legeslegujabbkor: Késő bánat. Ezt nem vennék épp jól az EU-ban. A lisszaboni szerződés pont emiatt jó. (elméletileg).
Ennek a hiányában tehette meg ugyebár Szlovákia Sólyom kitiltását is.

legeslegujabbkor 2010.05.26. 15:56:20

@ZX: Nem is tudtam, hogy a magyar földet is bármelyik állam polgára megveheti már. Bocs a figyelmetlenségért.

ZX 2010.05.26. 16:00:38

@legeslegujabbkor: A földet szlovák állampolgárként vásárolta. Ha Fico el akarja vennia földet, akkor 2 törvénytelen dolgot is cselekednie kell. El kell vennie az állampolgárságot, amit az alkotmány nem enged (Nem lesz meg a többsége az alkotmány módosításához), valamint államosítania kel a földet. Ha ezt megteszi, akkor Szlovákia többé nem jogállam, hanem sztálinista diktatúra. Felvállalja vajon?

legeslegujabbkor 2010.05.26. 16:09:14

@ZX: Melyik párt lépne fel az alkotmánymódosítás ellen, ha ott is ilyen a hangulat? A föld és bármi államosítását pedig úgy hívják mostanában, hogy védelem.

ZX 2010.05.26. 16:11:55

@legeslegujabbkor: Bármennyire is fura, a SMER-en és az SNS-en kívül tudtommal egyik párt sem támogatja az állampolgárságtól való megfosztást, a védelem pedig védelem, nem államosítás. A védelem nem arról szól, hogy a tulajtól elveszik a földet, hanem, hogy nagyon nehezen szerezhesse meg. De ha már az övé, akkor súlyos jogfosztás elvenni tőle.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.05.26. 16:53:44

@bz249: ezt gondolom új infónak szánta volna :) ... majd talán legközelebb.

addig is vegye vissza a pógári, konzervi jómodorát, és tanuljon meg olvasnia a sorok között.

bz249 2010.05.26. 17:14:44

@.Pierre Bezuhov.: mivan?

Szoval a kerdesek meg egyszer:

- tagja-e a SMER az ESP-nek?
- koalicioban volt-e 2008-2010 kozott a SMER HZDS-sel es az SNS-sel?
- Sovinisztanak szamit-e az On megitelese szerint a HZDS es az SNS?

suski 2010.05.26. 17:19:57

@ZX: "Felvállalja vajon? "

Simán.

Cypriánus 2010.05.26. 18:01:33

"Tel Aviv-szépmezőt jelent "...muhaha...:)
szó szerint Tavaszhegy-et jelent.(aviv-tavasz, tel-domb, hegy)

aki nem tud arabusul (vagy a vele rokon héberül) az ne beszéljen arabusul...

hogy vannak e oda való gyökereik, azt amúgy némileg kétlem, mivel Joppe (Jaffa) az ókorban filiszteus város volt, később meg eléggé elgörögösödött.

amúgy a sokkal fontosabb szlovák-kérdés: így tovább! Ne hátráljunk!!! :)Nincs hová!!!:(....

Bell & Sebastian 2010.05.26. 20:20:40

Hej szlovákok!
Bekaptátok. Amíg szüksége volt rátok Angie -nek és Vovkának (mert csak arra kellettetek, hogy ne tudjanak a visegrádiak összezárni a légyott-lyuknak) jól ment sorotok.

Aztán beszólt Sam. Victory ide! Most rákúrtatok!

Sólyom Bátor 2010.05.26. 20:40:25

Egyáltalán nincsen semmiféle hatalmunk arra, hogy ezt a kettős állampolgárság dolgot közös megegyezés nélkül le tudjuk zárni. Semmi esély. Akár most, akár fél évvel ezelőtt, akár fél év múlva.

Sólyom Bátor 2010.05.26. 21:01:43

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Az egy dolog, hogy ez belügy, én arról beszélek, hogy miként lehetne közeledni egymáshoz? Mert, amíg ezt nem találjuk ki, addig csak ilyen belügyekben kapjuk vissza a pofánkba minden kísérletünket, amivel javítani szeretnénk a határon túli magyarokon.

greybull 2010.05.27. 09:46:32

@kábítószert minden anyának!: a héber is, mint az arab, mássalhangzós nyelv: K-t-b az arabban jelent kitáb-ot (könyv) uktub-ot (olvasni) stb. Tel Aviv = Tavaszdomb? lehet, más meg azt mondta (zsidó ember), hogy Szép Mező. Faszt érdekel. Egykutya.

picur3ka 2010.05.27. 18:12:29

@Sólyom Bátor:

Egyelore sehogy. A viszony rossz lesz meg evekig. Ez nem rajtunk mulik, vagy fog mulni.

De tekintelyunk, integritasunk, mondhatni szuverenitasunk es a hataron tuli magyarok erdekeben fel kell vallalnunk a vitat. Batran es buszken, mert nekunk van igazunk. Ravaszul es csellel, mert nyerni maskepp nem lehet.
süti beállítások módosítása