Az idő urai és szolgái
2010. május 25. írta: Doktor Kottász

Az idő urai és szolgái

  Jót mosolyogtam azon, amikor arról olvastam, hogy a Jobbik és az MSZP túl gyorsnak találja a Fidesz  munkatempóját. A falu bikája ilyen helyzetekben azt szokta odavetni kielégítetlenül maradt partnerének a légyott után, hogy hát ugyanannyi időd volt rá, mint nekem. Ez az analógia kicsit sántít jelen esetben.

  Külön örömömet leltem abban is, hogy a szocialista Veres János azért háborodott fel, mert a fideszesek úgy zárták le a költségvetési bizottság vitáját, hogy ahhoz a bizottság jobbikos elnöke nem tudott hozzászólni. Ahhoz képest, hogy nemrég még bizottsági helyet se adtak volna nekik, nem is rossz. A végén még közös lelkesítő jelmondatot is kitalálnak: Dolgozzunk serényen hélóták, húzzunk bele! Szükség is lesz rá, mert visszás dolog azok után a tempóra panaszkodni, hogy a nemzeti progresszió jegyében megígértük balról, hogy ADSL-meghajtású lesz még a rezsó is, jobbról meg paradigmaváltással egybekötött népítélet hirdetünk. 

  Ez a Jobbik részéről cuki, mert nekik most még azt is tanulni kell, hogy hova kell tenni az atillára a mikrofont. A Maszopnak viszont ciki, mert ők nyolc év sikeres kormányzás után inkább a sebeiket nyalatnák az értelmiségükkel, mint hogy törvényjavaslatokat bogarásszanak. A lisszaboni szerződés „elolvasása” után mondjuk arra se vennék mérget, hogy mind a 263 fideszes és kereszténydemokrata képviselő tisztában van vele, hogy mit is szavazott meg. Kisebb parlamentet, miniszterelnökséget, 15 helyett 8 minisztériumot, kevesebb önkormányzati képviselőt – persze. És máris be van terjesztve a kormányprogram, kb. rekordidő alatt. Ezek lényeges dolgok, de az is, hogy „melyikükből lesz kerületi polgármester, mégis hány darab helyettese lesz. Fontos az is, tudom én, nem vagyok naiv.”

  Ugyanis ezek jól kommunikálható rendelkezések, könnyen el lehet róluk magyarázni, hogy ez így olcsóbb lesz. A „magunkon spórolunk” üzenetét ráadásul a Szent Piac is csípi, nemcsak a választók. És ezzel, meg az előre jelezhető nyári csontvázhullással, akár meg is lehet nyerni ősszel az önkormányzati választásokat. Ha nem is a kétharmadukat, de legalább annyit, hogy megmaradjon a forradalomnak (sőt: A Forradalomnak) a lángja.

  Mert ha az önkormányzatin visszaerősödnek a szocik, vagy felszívják magukat Vonáék, akkor megmarad ugyan az elviselhető könnyűség, de helyi szinten még keresztbe tehetnek a nagy terveknek, újjáépülhetnek a romokban heverő szoci és sértődött jobbikos alapszervezetek és akkor hiába a nemzeti és forradalmi konzultálás, meg a borzalmas túlhatalom. A települések pályázati rendszeréből, EU-s forrásaiból nyerhető kisebb-nagyobb Nokia-dobozokról és borítékokról pedig nem is beszélek, azokból is szépen fel lehet épülni ugye. Úgyhogy a Fidesz piszkos melójának egyik komoly eredménye lehet az, hogy az ellenzék helyi szinten sem fog ugrálni, hanem helyén marad.

  Aztán ha vége a piszkos melónak, el is lehet kezdeni a nemesítő munkát. Mert a szokásos 100 napos türelmi idő lejártáig lehet uraskodni az idő, meg a többi párt fölött. De el is kell szegődni az idő alázatos szolgájának, mert az idő, az már csak olyan, mint a történelem: először dönt, aztán meg még ítélkezik is.

  Méghozzá ennyire szigorúan:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr972023706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.logic 2010.05.25. 07:27:17

"...hogy hát ugyanannyi időd volt rá, mint nekem..."

Ezt mégis hogy gondolod? A Fidesz akár már 1 éve dolgozhat egy-egy törvénymódosításon, amit egy hétre odaadnak az ellenzéknek, mielőtt megszavazzák.

Persze nem érdekli őket az ellenzék véleménye. Akkor sem, ha igazuk van éppen, és teljesen logikus, értelmes módosítást javasolnak.

Zetek 2010.05.25. 07:30:55

A szokásos szar, osztom az észt stílusú süketelés. Géza, még kormány sincs, innen nézve ez elég szép teljesítmény. A retardált száz napoddal, majd a kormányalakítás után házalj.

lorantka_a_gall 2010.05.25. 07:50:45

@m.logic: a Fidesz 8 éve dolgozik a törvényeken, amiket eddig kivétel nélkül (lehet, hogy csak majdnem kivétel nélkül) lesöpörtek az asztalról. Nyilván aktualizálni kell őket, és sok lesz a meló az átadás-átvétellel, meg a csontvázvadászattal (ezeket ugye csak most lehet elkezdeni), valamint nagyon sürgősen el kell kezdeni kormányozni 8 év rablógazdálkodás után. Az önkormányzati választásokról szóló törvényt is ultrasürgősen kell átírni, ha már idénre életbe akarják léptetni. Ehhez képest teljesen normálisnak tűnik az a törekvés, hogy minél hamarabb túllegyenek minél több dolgon.

Bell & Sebastian 2010.05.25. 07:52:21

Punk/death metal stílus? Esetleg a szöveg?
www.lyricsmode.com/lyrics/n/napalm_death/time_waits_for_no_slave.html
Anarchista kritika a Fidesz felé? Na, ilyen sem volt még!

(OV -fülében iPod- dúdolja, üti a ritmust a kisbuszban, a fotel könyöklőjén:
"...Turn of the cheek and you're basking
In the fake sunlight of it's grip")

:)

m.logic 2010.05.25. 09:38:18

@lorantka_a_gall: Én inkább tökéletesre fejlesztek egy törvényt két hét alatt, mint elfogadom hibásan egy hét alatt. Főleg, ha rengeteg csak hónapok múlva lép hatályba. Legalább nem kéne 2 év múlva visszatérni rá, ha kiderül, hogy hibás volt.

Az, hogy az MSZP úgy gondolta, hogy mindent jobban tudnak mindenkinél, nem jelenti azt, hogy a Fidesznek is ugyanezt kéne csinálnia, gondolnia.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.25. 09:55:24

Ez a lemez a Napalm Death önmagához képest legköltőibb megnyilvánulása. :)

Samott 2010.05.25. 10:31:01

"A települések pályázati rendszeréből, EU-s forrásaiból nyerhető kisebb-nagyobb Nokia-dobozokról és borítékokról pedig nem is beszélek, azokból is szépen fel lehet épülni ugye." - ezt szerintem a fidesznek kell a legkevesbe elmagyarazni. :)

Joejszaka 2010.05.25. 11:09:27

Doktor Kottász nem Severianus egyik spanja volt egy Gene Wolfe regényben?

Bocs az offért.

Bloodscalp 2010.05.25. 16:40:08

most akkor melyik is lesz mennyivel csökkentve?államositás lesz?14.havi nyögdíj?

mert ugye ez úgy kb lófaszról se szólt:)

egy interjú matolcsyval, vagy fellegivel...az se mostanában várható ugye?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.05.27. 15:14:33

Éjjen! A Fidesz kemény, nagggyon kemény!
süti beállítások módosítása