Forradalom helyett
2010. május 22. írta: mr. pharmacist1

Forradalom helyett

 „La Contre-Révolution ne sera pas une révolution contraire, mais le contraire de la Révolution.” (Az ellenforradalom nem ellentétes előjelű forradalom, hanem a forradalom ellentéte)
Joseph de Maistre, ellenforradalmár

  Kérjük kedves olvasóinkat, figyelmesen olvassák Orbán Viktor, leendő miniszterelnökünk szavait.

  „Nem egyszerűen arról van szó, hogy Magyarországon megtörtént a hatodik szabad választás. Sokkal nagyobb dolog történt a mai napon Magyarországon. Ma forradalom történt a szavazófülkékben. A mai napon a magyarok bebizonyították, hogy van értelme a demokráciának, van értelme hinni a demokráciában, mert demokratikus keretek között olyan nagy horderejű változást tudunk véghezvinni, amelyet régen csak a forradalmak nyújthattak egy országnak. Mi történt Magyarországon, kedves Barátaim? A mai napon Magyarországon beteljesedett egy történelmi tanulság, húsz év tanulsága, a rendszerváltás nagy tanulsága, mely úgy hangzik: rendszert váltani nem lehet, rendszert csak megbuktatni és megdönteni lehet, megdönteni és újat alapítani helyette.”

  Most pedig szavakon, pontosabban egy szón fogunk lovagolni. Nem csak azért, mert szeretünk piszkálódni, hanem mert a hatodik szabad választás eredménye ezt kívánja meg.

  Magyarországon nem történt forradalom.

  Ez van, szeretjük vagy sem. Sem a szavazófülkében, sem a telefonfülkében, sem a zuhanyfülkében. Nem alapítottunk új rendszert, viszont felhatalmaztunk egy pártszövetséget, hogy saját ízlése szerint kormányozzon, elszámoltasson, rendet tegyen, és ha kell, farigcsálja meg az alkotmányos berendezést. A forradalom viszont értelemszerűen nem ezt jelenti.

  A forradalom a modern kor politikával foglalkozó irodalmának igazi mémje, olyan minősítés, amely több zavart okoz, mint amennyi megvilágító erővel bír. Forradalom volt a francia, a bolsevik, a magyar '56, a kínai kulturális, az angol polgári, az iráni '79-ben és 2009-ben, a kubai, az amerikai, a csehszlovák, az ipari, a szexuális, a digitális, usw. Nehéz lenne rendet vágni a sorban, és megmondani, mi is volna a forradalom esszenciálisan, hiszen a különböző, egyedi történelmi szituációk, a jelenségek, az eszmék, célok végképp összekeverednének. Kézenfekvő volna azt válaszolni, hogy a forradalom Nagy Változást jelent, csakhogy ezt mindig utólag tudjuk regisztrálni. 

  Azonban Magyarország esetében a politikai forradalmak közös jellemzőjeként azonosítható erőszak hiányzik - nagyon helyesen, semmi sem ad rá okot. Hiányzik a forradalmi ideológia, a radikális rendszerátalakítás igénye és gyakorlata is. Mindez azonban így van jól. A Fidesz győzelme több, mint kormányváltás, kevesebb, mint rendszerváltás: semmilyen rendszert nem döntöttünk meg, Magyarország alkotmányos demokrácia volt, és marad is, ahogyan az államforma sem fog megváltozni. Hogy az alkotmány megváltozik? Nagy ügy.

  Így a fiktív forradalom szülte nemzeti együttműködés rendszere (Nemzeti Együttműködés Rendszere?) sem több, mint fikció. A 2010-es so-called magyar forradalomnak semmilyen gyakorlati alapja vagy következménye nincs. Ahogyan a nemzeti együttműködés rendszere sem más, mint a centrális politikai erőtér, szokás szerint kiszínezett fideszes szóhasználattal.

  Magyarországnak nem forradalomra, hanem a forradalom ellentétére van szüksége. Restaurációra, ellenforradalomra, ha tetszik. Az utóbbi évek kormányzati kapkodása, a baloldal gondolkodásában a permanens forradalmat felváltó permanens reform vágta partvonalra az országot, és ha valaminek, ennek kell véget vetni. A Fidesz előszeretettel kampányolt a szívünknek kedves law & order koncepciójával, amelyet a szocialisták törvényt folyamatosan erodáló, az állam tekintélyét leromboló lépéseivel állítottak szembe. A párt kormányra kerülve valószínűleg eszerint is fog cselekedni, csak akkor miért nem erről beszél? 

  Nem mellesleg: a magyar választók sem forradalmat akartak, és furcsa, hogy Orbán Viktor a választások után forradalomról beszél, amikor a kampányban erről szó sem volt. Ráadásul egy olyan kampányban, amelyet a korábbiakhoz képest legkevésbé sem lehetett fellengzősséggel, nagyotmondással (mínusz Pintér Sándor két hete), populizmussal vádolni. Elküldtük a szocikat, meglett a kétharmad: minden feltétele adott a prudens kormányzáshoz, a söralátét-méretű adóbevalláshoz - amit viszont szeretnénk.

  A forradalmat szülő, izzadtságszagú, végül kamunak bizonyuló - mellesleg baloldali - történetfilozófiai koncepciók pedig mehetnek a kukába. Ott a helyük.

  „Legyen béke, szabadság és egyetértés.”

  Ámen.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr682021604

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A múltat végképp eltörölni... 2010.05.22. 19:47:34

Szögezzük le először is: nemzeti együttműködésre szükség van. És tegyük gyorsan hozzá: a nemzeti együttműködés nem épülhet a tagadásra.Orbán Viktor kormányprogramja viszont a tagadásra épít. Többet foglalkozik az elmúlt nyolc évvel, mint az előttü...

Trackback: Keress pénzt egyszerűen!! 2010.05.22. 19:19:16

Egy nagyon jó pénzkereseti lehetőséget ajánlok, ahol már 2 dollártól kifizetnek!   Gyűjts magad alá embereket(referrerals), hogy az ő pénzük után is kapj bevételt(természetesen nem az ő egyenlegükből levonva)! Minél több embert gyűjtesz magad alá,...

Trackback: Előre Orbán, zemberek! 2010.05.22. 15:08:09

Mi az új rendszer? Mire jó ez a politikai nyilatkozat? Minek jelöli ki a kereteit és hogyan, amikor nincs benne konkrétum? Viktorék meghülyültek, vagy csak jártatják a szájukat, hogy eltereljék a figyelmet a semmittevésről?  Ilyen és ehhez hasonl...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.22. 20:50:46

@gloire: & @Grift: & @Gasper:

Nem értitek. Pedig nagyon lelkiismeretesen próbálom elmagyarázni:-) Ez nem katolikus-protestáns ellentét, ebben a történetben a protestánsok is taccsrakerülnek. A demokratizmus (önmagában) öl, butít és nyomorba dönt:-)

M. T. így írja le:

magyarido.blog.hu/2010/05/21/molnar_tamas_adaleka_a_nemzeti_egyuttmukodes_rendszere_hez

A Fidesz, ha beül ebbe a hintába, neki is ugyanaz lesz a vége, mint az elődeinek.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.22. 20:53:37

@Alfőmérnök:

"Molnár Tamás hatása halatt áll, aki szerint a reformáció már valami ördögtől való dolog volt"

No, mi jön még?:-D

(Egyébként a protestantizmuskritika nem Molnár találmánya:-D)

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.22. 20:56:41

@bbjnick:
én ne érteném? én aki naponta diktatúra után kiáltok?
:)
de tényleg ne türelmetlenkedj. már írtam, hogy lehet hogy létezik egy neked, nekem is tetsző terv, csak azt jelenleg nem lehet ejrópában nyilvánosságra hozni. legyünk már kicsit türelmesek. hátha addigra a katolikus egyház is alkalmas lesz arra a szerepre amit szánnál neki.

Tündér_Lala 2010.05.22. 21:01:32

@bbjnick: Amit hiányolsz, ahhoz sem külső sem belső támogatást nem lehet pillanatnyilag szerezni. A morális tisztulást elindítani pedig enélkül is lehet (erre viszont hatalmas igény van!) Türelem!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.22. 21:06:18

@Grift: & @Tündér_Lala:

"Türelem!" --- írjátok.

Van más választásom?:-D

ü
bbjnick

Thulsa Doom (törölt) 2010.05.22. 21:07:45

@bbjnick: "Ebben a kormányprogramban egy érv van, a többség."
Ez egy jó gondolat.
Orbán már régóta ennek a bűvöletében él. " A többség", "az emberek akarata"... Ha bárhol három mondatnál többet mond, ez biztos benne lesz.
De mi van akkor, ha Magyarországot csak úgy lehet kimozdítani a pusztulás felé vivő útról, hogy az a többségnek nem tetszik? Mert nem képesek távlatokban gondolkodni, áldozatot vállalni. Mert a Fideszben is csak azt látták, hogy "velünk sokat spórolhatsz". Mi van akkor, ha a többségnek kell a nyakára lépni, segély és nyugdíjmegvonással, kedvezmények eltörlésével, hogy a már törpe kisebbségben lévő dolgozókat fel lehessen szabadítani a terhek alól? Mi van, ha a helyzet már ennyire rossz. Mert bizony ennyire rossz!
Háromharmad? Összefogás? Együttműködés?
Kivel? És egyáltalán minek?
A cigány majd átöleli a parasztot, akit eddig minden héten meglopott, és elvonul éhendögleni? Vagy felemeljük a segélyét, még több pénzt elvonva a dolgozóktól, és majd a munkás fog éhen pusztulni vagy elmenekülni az országból?

Viktor álomvilágban él és ebből óriási káosz lesz. Ez a helyzet a demokrácia keretein belül nem megoldható. Aki ezt nem látja az idióta.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.05.22. 21:18:09

@Thulsa Doom: "De mi van akkor, ha Magyarországot csak úgy lehet kimozdítani a pusztulás felé vivő útról, hogy az a többségnek nem tetszik? Mert nem képesek távlatokban gondolkodni, áldozatot vállalni."

Az áldozathozatal elengedhetetlen. Csak nem a retrográd magyar reformközgazdászi gondolkodás értelmezése szerint.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.22. 21:30:20

@Thulsa Doom: & @Gasper:

"Az áldozathozatal elengedhetetlen"

Pontosan. És hogy ezt meg lehessen a nemzettel értetni, el lehessen a zemberekkel fogadtatni, ahhoz volna szükség egy hiteles, koherens etikai alapú érvrendszerre, hivatkozási alapra. Bizony, adott esetben, a kényszerintézkedéseket is.

ü
bbjnick

Thulsa Doom (törölt) 2010.05.22. 21:36:25

@Gasper:
"Az áldozathozatal elengedhetetlen".
Na, ez valahogy nem szerepel a kormányprogramban. Hogy a választási programban nem szerepelt azt megértem. De a választásnak már VÉGE! És mikor, ha nem most kéne előállni ezzel, lendületből? Ehelyett van "háromharmad", "NER", szociális hablatyolás.

flort 2010.05.22. 21:48:09

Ami a korményprogramnak nevezett szövegből riasztó, az a 3. mondat, egyes szám első személyben.

Továbbá, megnéztem egy érdekes pontot, amely "A felsőoktatás és a szakképzés célszerűsítése" c. hangzatos címet viseli és összesen 36 sorból áll. Szó sincs pl a felsőoktatást feszítő kérdésekről, bolognai rendszerről, stb. Hablaty az egész, nem is olvasom tovább, mert nincs értelme.

Alfőmérnök 2010.05.22. 21:53:12

@bbjnick: "Egyébként a protestantizmuskritika nem Molnár találmánya:-D"

Nem is ezt mondtam, de ha már fölhoztad: valóban nem. Igaz, néhány évszázad alatt az Egyház sokat finomított az álláspontján és az eszközein- Merthogy nem mindig csak a szó fegyverével harcoltatok ellenük. :o)

flippant 2010.05.22. 23:20:38

@Thulsa Doom: Ezért kell támogatni. : )
S nemcsak azon logikus megfontolásból, hogy 4 év múlva a fidesz is törlődni fog...
Mert szét kell választani a tudást és a tudatlanságot, a becsületest és a becstelent, a hazugságot és az igazságot.

Vitya ott értéktelenedett el mikor megszólalt s közben ő is hazudott és mutyizott. Hiteltelen s megalkuvó. S mivel ő is szövetséget kötött Luciferrel, így sokkal VESZÉLYESEBB mint a komcsik mivel népnemzeti populizmusban mérgezi meg a társadalmat. S ezek beszopják. Mert birkák.

Miért is akarod hát kikaparni ezeknek a proliknak a gesztenyét?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.05.22. 23:28:17

@bbjnick: Sikerült, bár nem onnan, küldtem levelet.
@Grift: :-D nem lesz ilyen, szvsz. itt nem erről van szó:)
@Gasper: Megvolt az eddig is :-)
@Tündér_Lala: Szerintem(bár a támogatást illetően igazad van), a morális tisztulást csak ennek tudatában lehet(és érdemes) elindítani.
@Thulsa Doom: Aggodalma teljesen jogos, és érthető. Javaslom azonban, hogy olvasson utána a dolgoknak(nagyon érdekes, és egyben megnyugtató, hogy kvázi ugyanazon aggodalmaskodunk lényegileg).
@Alfőmérnök: Alfi, olvass tovább :-) Molnár nem a hitvitákra alapozza lényegi mondandóját :-) És Ő csak egy a többi közt, kik más módon ugyan, de hasonló konzekvenciát vonnak le a dolgok összességéből:)

Alfőmérnök 2010.05.22. 23:52:21

@Mihint: Érteni vélem, amit Molnár ír, és helyesnek is tartom az elemzését. De majd továbbolvasom, ígérem. Remélem azt is megtudom belőle, hogy hogyan kell a fogkrémet visszanyomni a tubusba. :o)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.05.22. 23:59:29

@Alfőmérnök: Ej, mit értesz bele Molnárba:-) Fogkrémvisszanyomásról nincs igazán szó. Molnárnál is leválasztható a whishful izé a lényegi mondanivalóról. Erre próbáltam célozni:)

Mosolyra fel! :-D 2010.05.23. 04:23:16

@Grift: Kivanom neked, hogy egy olyan diktaturaban elj, ahol te az uldozott vagy. Sejtesem szerint azonnal demokraciaert kialtanal.

Mosolyra fel! :-D 2010.05.23. 04:30:33

Kivancsi lennek, hogy a sok itt kommentelo nemzetmento/nem nemzetmento kozul, hanyan fizetik az adojukat rendesen, minden kibuvo nelkul... aki nem az hagyja abba a kommentelest es eloszor fizesse be az adojat, hogy rendesen hozzajaruljon az orszag felemelkedesehez.

Ahh, miert nem szuletik tobb komment?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.23. 08:06:34

@Mosolyra fel! :-D:
biztos mert rápirítottál a sok adókerülő fasiszta gecire, te agyhalott! :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.05.23. 08:22:05

@Thulsa Doom: ideírom mégegyszer: az áldozathozatalt ne a posványmagyar reformközgazdászi értelemben értsd! Nem mindig a brifkón járjon az agyad.

@Mihint: szerintem meg ne erőltessétek a hitvitákat. Megint az lesz a vége, hogy jobb híján tökökkel fogjuk egymást hajigálni. : ]

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.23. 08:47:44

@Grift:

ANTIKOMMUNISTA KIÁLTVÁNY (Világ gondolkodói különüljetek !)

Az emberek nem egyenlőek.

Ember és ember között minőségi különbség van.

A minőségi különbség minden hierarchia alapja.

A demo(no)krácia nivellál.

Ha a nivelláció beteljesedik, mindannyian egyenlővé válunk.

A semmivel válunk egyenlővé.

/axispolaris

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.23. 08:52:56

@Mr Falafel:
ember, nekem címez egy ilyen fontos kiáltványt? most mit csináljak? hagyjam jóvá? hirdessem ki? vagy mi? :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.23. 09:01:40

@Grift:
Csak vigasztalásul, hogy nincs egyedül.

Sólyom Bátor 2010.05.23. 09:08:49

@Grift: Nem lakótelepen élek. A külországi magyarok azért szavazhatnak itthon, mert itt életek Magyarország (az ország) területén, jelenleg is van itt Magyarország (az ország) területén bejelentett lakásuk. És életük egy nem jelentéktelen szakában adóztak Magyarország (az ország) számára. No, ebből melyik áll a szlovákiai magyarokra?

egynagynulla 2010.05.23. 10:10:08

Olvaslak benneteket, és úgy döntöttem, igazatok van: minden szóba kerülő politikus korrupt, alkalmatlan, törpe, cigányzsidó, elmebeteg, látens vagy nyílt diktátor. És a megfellebezhetetlen tévedhetetlen mindentudó mindenkitlehüjéző orákulumok nem is neveznek meg olyasvalakit, aki esetleg nem ilyen lenne. Tehát akkor nincs is (lehet, hogy nem is volt soha). Ez viszont azt jelenti, hogy a világ és benne kis hazánk mentethetlenül rohan a széthullás irányába, bizony már lehetelen bármit is tenni.

Ezért látom, hogy az a legjobb, ha nem is állok senki és semmi mellé, mindenkit támadni és ellenezni kell, abcúg!!!

Csak az a baj, hogy most meg éppen meghasonlottam a maradék buta műveletelen tájékozatlan eszemmel. Az jutott eszembe (tudom, hogy ez ellentmondás, mert esze nem lehet az hüjének ugye), hogy ha az aktuálisan többséget kapott kormányt mindig támadnunk kell, akkor még szarabb lesz a helyzet mintha nem támadnánk, bár akkor is nagyon szar lesz minden, ha nem csinálunk semmit. Esetleg ha megpróbálnék néha mellé állni és együttműködni, de persze azt nem szabad, mert azt csak szemellenzős nagyonbuták teszik. (Bár én ugye elvileg megtehetném, mert az vagyok.)

Így az lesz a legjobb, ha kiíratkozom a világból, úgyis menthetetlen.

egynagynulla 2010.05.23. 10:10:49

Olvaslak benneteket, és úgy döntöttem, igazatok van: minden szóba kerülő politikus korrupt, alkalmatlan, törpe, cigányzsidó, elmebeteg, látens vagy nyílt diktátor. És a megfellebezhetetlen tévedhetetlen mindentudó mindenkitlehüjéző orákulumok nem is neveznek meg olyasvalakit, aki esetleg nem ilyen lenne. Tehát akkor nincs is (lehet, hogy nem is volt soha). Ez viszont azt jelenti, hogy a világ és benne kis hazánk mentethetlenül rohan a széthullás irányába, bizony már lehetelen bármit is tenni.

Ezért látom, hogy az a legjobb, ha nem is állok senki és semmi mellé, mindenkit támadni és ellenezni kell, abcúg!!!

Csak az a baj, hogy most meg éppen meghasonlottam a maradék buta műveletelen tájékozatlan eszemmel. Az jutott eszembe (tudom, hogy ez ellentmondás, mert esze nem lehet az hüjének ugye), hogy ha az aktuálisan többséget kapott kormányt mindig támadnunk kell, akkor még szarabb lesz a helyzet mintha nem támadnánk, bár akkor is nagyon szar lesz minden, ha nem csinálunk semmit. Esetleg ha megpróbálnék néha mellé állni és együttműködni, de persze azt nem szabad, mert azt csak szemellenzős nagyonbuták teszik. (Bár én ugye elvileg megtehetném, mert az vagyok.)

Így az lesz a legjobb, ha kiíratkozom a világból, úgyis menthetetlen.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.23. 10:23:23

@egynagynulla:

Ez pont olyan, mint ha valaki a Magyar Néphadsereg `80-as évek-beli tisztikarából kiindulva azt a következtetést vonná le, hogy hivatásos katonatiszt kizárólag alkoholista roncs lehet. Hát nem.

Tündér_Lala 2010.05.23. 10:30:44

@egynagynulla: "Mondottam ember: küzdj és bízva bízzál."

egynagynulla 2010.05.23. 10:40:17

Nekem ezt nem kell elmagyarázni, voltam akkor katona. És minden akkori tapasztalotammal együtt hülyeségnek tartom a sorkatonaság eltörlését.

Nem mindenkinek szólt... Csak a hozzászólások egy részének a nyilvánvaló motivációja az ellendrukkerség, miközben a köntös az, hogy „középen állok és jobbra is, balra is ütök”. Nem hiszem el, hogy egy magát konzervatívnak beállító kommentelő stílusa és logikája megegyezhet a kapcsolat.hu hozzászólásaival.

Én amellett vagyok, hogy vállaljuk nyíltan a nézeteinket. A hozzászólások általam kifogásolt része viszont ebből a szempontból sunyi. Csak üt, és általában olyan pletykák és félinformációk alapján próbál érvelni, amivel csak meddő és parttalan vitákat lehet folytatni (és ez a baj ezzek a poszttal is: tipikus gumicsont).

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.23. 10:56:15

@egynagynulla:

Értem én. Pontosan arra akartam felhívni a figyelmet: nem igaz, hogy nem lehet másképp. Mindig lehet másképp.

tölgy1 2010.05.23. 11:25:31

@Mosolyra fel! :-D: maga igazi demokrata: egyszerűen gondolkodik.

ÁrPi 2010.05.23. 12:50:27

@flort:

" Ami a korményprogramnak nevezett szövegből riasztó, az a 3. mondat, egyes szám első személyben."

Nem elhanyagolható tényező ez az Érdekes megfigyelés az adott pdf dokumentumot illetően, ámde még ne borzadj halálra, ne sápadj:

A PDF utolsó előtti és utolsó oldalán olvasható az adott első szám első személy konkrét személyének aláírása és a dokumentum aktuális státusára leginkább az utsó oldal kisérőlevél jellegü üzenete a mérvadó szerintem.

Szóval még jobbítható a Nagy Nemzeti Együttműködés szövegállomány:

Átszerkesztik majd ama helyen is józan ésszel többes számba. :-)

ÁrPi 2010.05.23. 12:51:05

Különben pedig ahogy Elpet mondja:

"metanoia"

.

egynagynulla 2010.05.23. 13:14:57

@ÁrPi: Bizony, a kormámyprogramot a kijelölt kormányfő írja és terjeszti elő. A többes számú alany (vagy a még rettenetesebb szenvedő szerkezetek) a komcsi kommunikáció találmányai a felelősség elmosására. Itt az egyes első személy kifejezetten üdítő a magyar közélet nyelvhasználatában.

@flort: Én azt tartanám félelmetesnek, ha egy miniszterelnök a programot nem akarná következetes és megalkuvás nélkül végrehajtani. Az előző nyolc év mélyrepülését mintha éppen a következetlen és megalkuvó kormányzás jellemezte volna...

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.05.23. 14:00:52

A királynét megölnötök nem kell félnetek jó lesz én nem ellenzem

Viktus 2010.05.23. 16:28:24

Viki eléggé túllihegi ezt a választási győzelmet ... inkább hozza helyre a dolgokat, vagy megy ő is a levesbe a forradalmas rendszerével egyetemben.

Mosolyra fel! :-D 2010.05.23. 17:25:49

@Grift: Sajnalom, hogy te csak fasiszta-nem fasiszta osszefuggesben latod a vilagot. Ha vegigolvasod es ertelmezed a kommentemet es nem csak zsigerbol valaszolsz, eszrevehetted volna, hogy nem tett kulonbseget a jobb es a bal kozott. Mindegy is. Csak fizessen mindenki rendesen adot, aztan majd jobb lesz az orszagnak.

Agyhalott??? Akkor nem tudnek gepelni... sem :-D

Elfelejtettel valszolni a diktaturas kommentemre. Tan kellemetlen volt, mert ramutattam valamire amitol mar nem csak fekete-feher a vilag. Na mindegy is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.23. 17:32:26

@Gasper:

Ez a kijelentés (szerintem) méltatlan velem szemben::-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.23. 17:37:06

@Alfőmérnök:

"Merthogy nem mindig csak a szó fegyverével h a r c o l t a t o k ellenük. :o)" --- írod.

És arra emlékszel, amikor a zsidó holttesteket dobáltuk a krematóriumba?:-/

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.05.23. 17:50:54

@bbjnick:
Nem. Azok a nácik voltak.

Miért, te nem szoktál mondjuk a protestánsokról vagy az ateistákról többes szám második személyben beszélni?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.05.23. 17:51:25

@bbjnick: ott volt a mondat végén egy balfék kettőspont, meg egy mégbalfékebb zárójel is. Valahogy így: :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.23. 19:43:36

@Alfőmérnök:

"Miért, te nem szoktál mondjuk a protestánsokról vagy az ateistákról többes szám második személyben beszélni?"

Elgondolkoztattál. És arra jutottam, hogy: nem. A protestánsokról, az ateistákról szoktam beszélni, ti protestánsokról, ti ateistákról nem.

ü
bbjnick

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.05.23. 20:20:49

Griftből hivatásos talmudmagyarázó lett. :-D Sok dolga lesz még, mert Viktor mostantól nagyüzemben fogja szállítani kétértelmű tanításokat.

Robinzon Kurzor 2010.05.23. 21:22:34

@cutcopy: Igen, a "bársonyos forradalom" is faszság volt.

Magyarországon olyan forradalmi változások szükségesek, amelyek jelentős számú és/vagy érdekérvényesítő képességű társadalmi csoportok rövidtávú érdekeit igen erősen sértik.

Gyurcsány ebbe bukott bele, mert elkúrta és mert az őszödi beszéd miatt hiteltelenné vált.

A Fidesz meg arra kondiconálta a zembereket, hogy a rövidtávú érdekeik, külön kedvezményeik, "vívmányaik", amelyek összessége kivérezteti az államot, valami megvédendő érték.

Ezzel torlaszoltak el saját maguk elől számtalan klasszikus pogári-konzervatív-jobboldali politikai lehetőséget.

És marad nekik az, ami most kibontakozni látszik: tipikus kádári megoldásokkal balról előzik az MSZP-t.

Bell & Sebastian 2010.05.23. 23:58:23

Asszem mr.pharmacist1 véleményéhez nagyon közel áll a sajátom, annak ellenére, hogy sok érv felhozatott itt pro és kontra.

Ha az eszement abnormalitásból visszatérünk a normalitásba, azt nem nevezném forradalomnak. Orbán önigazolására -tudni illik a forradalmi helyzet mesterséges felszításában/előidézésében volt némi kanala-, nagy ívben szarok! Leszokhatna a bombasztikus frázisokról végre, ha meg kidörzsölte egyszer a szellemet a palackból, a francnak gyömöszölte vissza? (jó, tudom: elkerülendő a rendkívüli állapot kihirdetését)

Mondjuk olvastam már rosszabb Preambulumot is. Egytől-egyig mindenki, az összes politikusunk Marx seggéből bújt elő. Ideje lenne a paradigma váltásnak! Megküzdött itt valaki a Tőkével? Ha a gyógymóddal nem is értünk egyet, a diagnózis attól még nagyobb részt helyes. (Ha zsidó volt - ha nem.)

Van egy olyan érzésem, hogy Orbán jól teszi, ha leadja a magyar kamarilla-harcokat és a transzatlanti-EU meccsére gyúr inkább. Azokat a fojtogató folyondárokat nehezebb lesz lemacsétázni, mint a magyar ökrös szekeret kiemelni (a kátyúból) a kocsirúddal.

Üdvös lenne előbb leverni a vendégoldallal a potyautasokat. Ha a vérszívó böglyöket is elhajtja, könnyebbnek érezzük (mi, az ökrök#) még a járomot is!
Az ostor csattogtatás csak a show része, a fizetős turistáknak szól.
(#herélt bika, kiskorában tinó)

Ezzel a főcsapás irányának kijelölésével is pontosan úgy jártunk, mint az EGK -gel és az alkotmányával.
Csak a szilárd alapokról feledkeztek el valahogy!

...
4,8 Ekkor Péter, megtelve Szentlélekkel, így szólt hozzájuk: "Népünk vezetői, Izráel vénei!
4,9 Ha minket ma egy beteg emberen gyakorolt jótett felől vallattok, hogy mitől gyógyult meg,
4,10 vegyétek tudomásul valamennyien, Izráel egész népével együtt, hogy a názáreti Jézus Krisztus neve által, akit ti megfeszítettetek, akit Isten feltámasztott a halálból: őáltala áll ez előttetek egészségesen.
4,11 Ez lett a sarokkő, amelyet ti, az építők, megvetettetek,
4,12 és nincsen üdvösség senki másban, mert nem is adatott az embereknek az ég alatt más név, amely által üdvözülhetnénk."
(ApCsel 4)

A Nagy Francia Forradalomnak segget csókolni nagyon nem menő!

szeekely 2010.05.24. 03:52:12

A Fideszen beluli toresvonalra utal a forradalmi retorika koruli csetepate. Orban Viktor egy nepparti karakter, akinek szerepe integrativ. A konzervativnak tekintheto (neokon?) ijfu generacio viszont nem turi a plebsznek nyujtott kedvezmenyek, ideologiai kapaszkodok folbukkanasat. Elobb-utobb Orban Viktor ellen fognak torni -- uj ideologiai alapokra helyezve a Fideszt -- aki addigra mar foltehetoen egy magasabb szinten integralo karakter, koztarsasagi elnok lehet.

szeekely 2010.05.24. 03:53:15

A Fideszen beluli toresvonalra utal a forradalmi retorika koruli csetepate. Orban Viktor egy nepparti karakter, akinek szerepe integrativ. A konzervativnak tekintheto (neokon?) ijfu generacio viszont nem turi a plebsznek nyujtott kedvezmenyek, ideologiai kapaszkodok folbukkanasat. Elobb-utobb Orban Viktor ellen fognak torni -- uj ideologiai alapokra helyezve a Fideszt -- aki addigra mar foltehetoen egy magasabb szinten integralo karakter, koztarsasagi elnok lehet.

szeekely 2010.05.24. 03:54:08

A Fideszen beluli toresvonalra utal a forradalmi retorika koruli csetepate. Orban Viktor egy nepparti karakter, akinek szerepe integrativ. A konzervativnak tekintheto (neokon?) ijfu generacio viszont nem turi a plebsznek nyujtott kedvezmenyek, ideologiai kapaszkodok folbukkanasat. Elobb-utobb Orban Viktor ellen fognak torni -- uj ideologiai alapokra helyezve a Fideszt -- aki addigra mar foltehetoen egy magasabb szinten integralo karakter, koztarsasagi elnok lehet.

szeekely 2010.05.24. 03:55:30

A Fideszen beluli toresvonalra utal a forradalmi retorika koruli csetepate. Orban Viktor egy nepparti karakter, akinek szerepe integrativ. A konzervativnak tekintheto (neokon?) ijfu generacio viszont nem turi a plebsznek nyujtott kedvezmenyek, ideologiai kapaszkodok folbukkanasat. Elobb-utobb Orban Viktor ellen fognak torni -- uj ideologiai alapokra helyezve a Fideszt -- aki addigra mar foltehetoen egy magasabb szinten integralo karakter, koztarsasagi elnok lehet.

szeekely 2010.05.24. 04:06:45

Bocsanat, ki tud torolni valai 3-at a 4 peldanybol?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.05.24. 07:11:37

@Bell & Sebastian:

Szónok: — Le a forradalommal!
Tömeg: — ÉLJEEEEEEEN!

Szónok: — Fel a forradalommal!
Tömeg: — ÉLJEEEEEEEN!

marós 2010.05.24. 07:36:03

Akinek hiányoznak a szövegértelmezők szájbarágásai, az elmondottak ellemkezőjéröl, az nyugodtan írjon nekik, hívja fel őket telefonon, nem is kell odafigyelni, hogy mit mondanak, mert ugyanazt ismételgetik évek óta.

Bell & Sebastian 2010.05.24. 08:32:33

@Loxon:

Szónok: — Fel a forradalommal!
Tömeg: — ÉLJEEEEEEEN!

Szónok: — Le a forradalommal!
Tömeg: — ÉLJEEEEEEEN!

Szónok: — Fel a forradalommal!
Tömeg: — ÉLJEEEEEEEN!

(Hogy történetileg hűek maradjunk!)

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.24. 09:38:55

@Loxon:

@Bell & Sebastian:

kérem,

Herakleitosz és Odüsszeusz óta tudjuk, hogy a világ és benne magunk is folyamatos változásban van és célt elérni csak ehhez alkalmazkodva lehet*

a változás alól a forradalmiság sem kivétel

*főleg ha a célon eközben nem akarunk változtatni :)

Tündér_Lala 2010.05.24. 10:11:54

@Robinzon Kurzor: Mondjuk Gyurcsányt CSAK balról lehet előzni. Nála vérkapitalistább kormányzást ugyanis nehéz elképzelni.
A térsadalmi vívmányok pedig nálunk a Kádár rendszerhez, nyugaton a szociális piacgazdaságoz kapcsolódnak. Ezek nyilvánvalóan gazdasági terhet jelentenek a tásadalomnak.Egyes elemeinek megtartása vagy elvetése társadalmi vitában döntendő el.
Legyen fizetős az egészségügy: pénz híján emberek fognak meghalni vagy elnyomorodni.
Szüntessük meg a környezetvédelmi előírásokat: egyre élhetetlenebb környezeti viszonyokat eredményez, az emberek életminősége látja kárát.
Süntessük meg a segély rendszert: majd átlépjük az utcán a koszos, tetves, éhező hajléktalanokat. Esetleg eltávolítjuk a látóterünkből a rendvédelemmel.

Szándékosan sarkított példákat hoztam. Ezek nélkül a nemzetgazdaság jelentős terhektől szabadul meg (mint távolkeleti versenytársai) viszont az emberek nagyrésze életkörülményeinek romlásával fizet érte. A kőgazdagoknak a legjobb rendszer, hiszen a szolgák és védő hadseregek (amelyre egyre nagyobb szükség lesz) olcsópénzből finanszírozható. Ugyanakkor az megtermelt árúkat fizetőképes kereslet hiányában nehéz eladni.

Természetesen a két rendszer valamilyen arányú kevercséről van szó. Mindenki azt gondolja, hogy a jóléti szolgátatások bizonyos elemeire neki nem lesz szüksége (szerencse kérdése), az tehát megnyírbálható.

Rá Dios 2010.05.24. 11:14:35

Forradalom nem történt, hatalomátvétel igen. Az olyan hatalomátvétel, amely addig ismeretlen hatalomgyakorlási módot vezet be, az szerintem puccs.
Ha van forradalom a fülkében (nincs) akkor puccs is lehet a fülkében (lehet).
Olvastam egy jó szót :
Életét kockáztatva ixelő fülkeforradalmár...:-)

Robinzon Kurzor 2010.05.24. 13:46:58

@Tündér_Lala:

Az egészségügy ma is fizetős: a köztulajdont használják magánpraxisként, zsebbe fizetünk érte, egy kvázi-feudális rendszerben, aminek nem a föld, hanem a kórházi ágy (feletti rendelkezés) az alapeleme.
Ez egy tipikus kádári "vívmány", aminek fenntartása mellett a Fidesz elkötelezte magát, például azzal, hogy ennek a lobbinak az embere lesz az illetékes miniszter.

A környezetvédelmi előírások megszüntetéséről senki nem beszél (nem is értem, hogy jön ez ide).

A segély rendszer megszüntetéséről sem beszél senki, illetve erre igény inkább egyes jobboldali szavazók körében tapasztalható.
Ezzel együtt nem kérdés, hogy ha egy teljes állásban megszerezhető tiszta jövedelem (levonva pl. a munkahelyre eljutás költségét) kb. 70-80%-a megszerezhető néhány űrlap kitöltésével, akkor az nem szolgálja a társadalom többségének az érdekeit, mert nem öszötönöz munkára még ott sem, ahol egyébként lenne munkalehetőség.

Tündér_Lala 2010.05.24. 14:22:01

@Robinzon Kurzor: Próbálj meg elvonatkoztatni.
Minden társadalmi jóléti kiadás, vívmány - amelyet a társadalom temészetesen adók formájában a gazdaságra (az emberekre és a vállalkozásokra) hárít, az rontja a versenyképességet. (A környezetvédelem is pénzbe kerül).
Senki nem mondja, hogy a rendszerekhez nem kell hozzányúlni, azokat az élethez igazítani. Csupán azt mondom, hogy a meghagyni szándékozott jóléti szolgáltatások kapcsán Kádározni demegógia.

ui: Az egészségügyből kivont 250 Md hiányt teremtett, a hiány pedig korrupciót erősítő tényező.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.24. 16:06:26

Szántam rá egy kis időt, koncentráltam és megoldottam a problémát:-D

Ennyi ez és nem több, hölgyeim és uraim, kedves barátaim:

"2010 tavaszán a rendszerváltás óta először kapott egyetlen politikai erő alkotmányozó erejű demokratikus felhatalmazást Magyarországon. Ez az aktus történelmi felelősséget ró a most megalakult parlamentre . Az új parlament több, mint Magyarország hatodik szabadon választott parlamentje, az új Ház valójában alkotmányozó nemzetgyűlés és rendszeralapító parlament. A kétharmados többségű felhatalmazással a választók megbízták az új Házat és az új kormányt, hogy demokratikus eszközökkel forradalmi változásokat vigyen véghez a legfontosabb nemzeti kérdésekben." (Idézet a II. Orbán-kormány programjából)

Ennyi és nem több ez a "forradalom", ez a "társadalmi szerződés", ez a "nemzeti együttműködés rendszere". Aki többet, mást keres ezekben a "jelszavakban", az fölsöslegesen teszi. Ezt kaptuk. Aki képes ezzel megbékélni/azonosulni, az européer és demokrata, aki nem, az klerikálisnacionalistafasisztarasszistaparasztmagyar. Pont.:-/

ü
bbjnick

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.05.24. 16:14:27

@bbjnick:

és mit szeretnél még?

ez így önmagában teljesen oké - hogy ezt a keretet mivel töltik meg, előre nehéz lenne megígérni

mindenestere elég tág a keret, sokmiden beleférhet

Alfőmérnök 2010.05.24. 16:17:21

@bbjnick: Hát igen, ez az "alkotmányozó nemzetgyűlés" azért kicsit túlzás, szereptévesztés.

tölgy1 2010.05.24. 18:04:42

Szegény Gyóccerésznek olyan védelmezői akadtak e bejegyzése miatt, akiket lúdbőrzős rémálmaiban sem kívánt. Jól megkapta.

tölgy1 2010.05.24. 18:33:19

@rajcsányi.gellért (ergé): nem magára gondoltam.

Ámde viszont, ez a "forradalom"-vita tényleg arra emlékeztet, amikor jobb híján Antall minden szavába belekötöttek. "Ez azt is jelentheti, hogy..."

Maga is tudja, én is tudom, bármilyen szöveget szét lehet szedni. A bal addig nyaldossa a Pojáca ülepét, hogy most beszorult 19%-ra, a vezetői rettegnek, de nem a fidesznáciktól, hanem az ügészségtől, és akkor elkezdünk szó- és mondatelemezni? Naaaa!
Azt mondta-e, úgy gondolta-e? Ugyan mán, no.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.24. 21:21:21

@a nyugalom megzavarására alkalmas:

"jézus tán nem volt forradalmár?" --- kérdezed.

Nem bizony. Olvasd csak:

Mt 5.17
Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni.
Mt 5.18
Bizony mondom nektek, míg ég és föld el nem múlik, egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a törvényből, hanem minden beteljesedik.
Mt 5.19
Aki tehát csak egyet is eltöröl e legkisebb parancsok közül, és úgy tanítja az embereket, azt igen kicsinek fogják hívni a mennyek országában. Aki viszont megtartja és tanítja őket, az nagy lesz a mennyek országában.

ü
bbjnick

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.05.24. 22:03:29

@bbjnick:

"Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni."

Nem feltétlenül van (nagy) különbség a kettő között.

Az őszövetségi törvények működésének alapja, hogy azok csak a zsidóságra érvényesek.

Ha ezt KITELJESÍTI valaki az egész emberiségre, akor egyúttal MEGSZÜNTETI eredeti lényegüket

És ezt a zsidóság és papjai nagyon is jól megértették, erről árulkdik gyűlöletük, és hogy képesek voltak Barabást, egy gyilkost elengedni.

Bell & Sebastian 2010.05.24. 22:33:44

@Ezt a népet sajnáljam?:
Odüsszeusz egy bazi nagy forradalmár vót!
Egy kecskeszarv íjjal helyreállította az alkotmányos rendet a helyi dumában. Gondolom a nagyorrú szemüveges genyóval kezdte...

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.24. 22:49:14

muszáj vagyok

idekommentelni,

ha el akarom olvasni B&S kommentjét, ami csak az oldalsó kommentoszlopban jelenik meg

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.24. 22:52:18

@Bell & Sebastian:

nem volt forradalmár

nem akart ő megváltani meg új világrendet építeni, csak épp birka (disznó, küklopszvacsora stb.) nem akart lenni

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.24. 23:04:31

@a nyugalom megzavarására alkalmas:

Igen, megint egy fogalmi, definíciós vitába keveredünk:-)

A "forradalmi változás" kifejezés (a magyar nyelvben) alapvető, gyökeres (radikális:-)) változást jelent. A "forradalmár" viszont (a magyar nyelvben) tkp. a "lázadó" szinonimája. A dolog logikus, amennyiben alapvető, gyökeres (radikális:-)) változást általában lázadások szoktak előidézni. No, de mi van, ha nem így történik? És a kereszténység esetében nem így történt:-)

ü
bbjnick

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.05.24. 23:18:23

@bbjnick:

no de nem is volt Jézus magyar (nyelvű) forradalmár

:)

nem tudta meghazudtpolni zsidó voltát: csak szóVAL bomlasztott
ja lett volna, biztos publilkált volna a helyi ÉS-ben valami jó kis ballibsi beszédet a klerikálfasiszta, nacionalista elit ellen

:)

Bell & Sebastian 2010.05.24. 23:58:56

@Ezt a népet sajnáljam?:
Újszerű és innovatív megoldást választott a bevett démoszi "beszéljük meg fiúk" helyett, forradalmi tettében forradalmárrá magasztosult az Égei-tengeri pásztornépek kollektív tudatában, már-már jogot formálva az "úttörő" hérosz premodern archetípusára.

A tengeri cserkészet megalapítója mi más is lehetne?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.25. 12:02:47

@tölgy1: ha valaki, akkor egy Tölgy tudhatja, hogy mekkora hiba - több okból is - egy polgári, jobboldali pártvezértől a forradalmozás - főleg úgy, hogy forradalom egyszerűen nem történt. A forradalom mindennek az ellenkezője, amit a magunkfajták várnak a politikától.

És szerintem maga is tudja, hogy mennyire fontos a szavak jelentésének megvédése, helyreállítása. Ezzel megy szembe a forradalmazás.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.25. 12:09:59

@rajcsányi.gellért (ergé):
görcsölsz. ilyenkor szamarat beszélsz.
ez a szavak jelentése visszaállítás, meg ezt a szót konzerv ki nem ejti....szóval ez a filip és ákos szintje. nem kéne. :)

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.05.25. 12:10:40

@rajcsányi.gellért (ergé):

"mennyire fontos a szavak jelentésének megvédése, helyreállítása"

ezért kelleen elfelejteni végre, hogya forradalom csak 1917 patkányait jelentheti

vagy most rögtön felállhatsz és a könyvespolcodhoz menve kidobhatod
Németh László A minőség forradalma c. munkáját

Szégyen, ami nyáladzó ripacskodást műveltek e szó körül, senkiháziak.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.25. 12:13:29

@a nyugalom megzavarására alkalmas: és szerinted tömeges intellektuális minőségi forradalom történt a múlt hónapban Magyarországon?

ne vicceljünk már.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.25. 12:16:01

@rajcsányi.gellért (ergé):
nem arról beszélt a srác. maga egyre szánalmasabban tekereg, higgye el, jószándékkal mondom, hogy ne erőltesse. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.05.25. 12:32:55

Azért álljunk meg egy pillanatra!

A forradalom szó jelentése más tartalmakat (is) hordoz a sztálinizmus által sújtott Kelet-Európában, így nincs miért pironkodni a használata miatt, főként nem a jobboldalon.

Alfőmérnök 2010.05.25. 12:46:45

@Gasper: Nem csak Kelet-Európában. A szarrágóknak javaslom tanulmányozásra a késői Wittgenstein műveit.

tanarseged ur 2010.05.25. 12:58:32

A poszt kulcsmondata:

"Most pedig szavakon, pontosabban egy szón fogunk lovagolni."

Kellemes lovaglást az Uraknak (Hölgyeknek)!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.27. 03:53:30

@rajcsányi.gellért (ergé):

"nem tudom, kit sértesz meg jobban olyan feltételezésekkel, hogy a Mandiner cikkeit "Tibi bácsi" íratja" --- írtad.

Erre én ezt válaszoltam:

mandiner.blog.hu/2010/05/22/forradalom_helyett_2/fullcommentlist/1#c9916621

Jöttömben-mentemben aztán eszembe jutott valami "nagyon frappáns". Ez:

"Gróf Bethlen István politikai elgondolása alapján eljutottunk odáig, hogy a legyőzött és megcsonkított kis Magyarország sok tekintetben konszolidáltabb képet nyújt, mint több úgynevezett győztes állam. Bethlen István szilárd platformot teremtett, amelyen most a nemzet nyugodtan dolgozhat tovább. Szinte észrevétlenül egészen új ország épült fel a régi romokból, a régi alapokon, de új erőkkel. Valami új közszellem van kialakulóban, amely egyelőre inkább az öntudat alatt húzódik meg, de már munkában van. Ez az új közszellem nagyon keveset tartott meg az ellenforradalomból, semmit a forradalomból, semmit a forradalom szenvedő világából, de kikristályosodva még mindig nincs. A magyar publicisztikának és zsurnalisztikának lenne egyik legnemesebb feladata, hogy ezt az öntudat alatt lappangó új közszellemet a nemzet lelkéből az öntudat világosságára pattantsa, vezesse és irányítsa." (Klebelsberg Kuno, 1928)

Hát így kell(ene) ezt érteni és így kell(ene) ehhez hozzáállni:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.27. 03:54:24

@rajcsányi.gellért (ergé):

"nem tudom, kit sértesz meg jobban olyan feltételezésekkel, hogy a Mandiner cikkeit "Tibi bácsi" íratja" --- írtad.

Erre én ezt válaszoltam:

mandiner.blog.hu/2010/05/22/forradalom_helyett_2/fullcommentlist/1#c9916621

Jöttömben-mentemben aztán eszembe jutott valami "nagyon frappáns". Ez:

"Gróf Bethlen István politikai elgondolása alapján eljutottunk odáig, hogy a legyőzött és megcsonkított kis Magyarország sok tekintetben konszolidáltabb képet nyújt, mint több úgynevezett győztes állam. Bethlen István szilárd platformot teremtett, amelyen most a nemzet nyugodtan dolgozhat tovább. Szinte észrevétlenül egészen új ország épült fel a régi romokból, a régi alapokon, de új erőkkel. Valami új közszellem van kialakulóban, amely egyelőre inkább az öntudat alatt húzódik meg, de már munkában van. Ez az új közszellem nagyon keveset tartott meg az ellenforradalomból, semmit a forradalomból, semmit a forradalom szenvedő világából, de kikristályosodva még mindig nincs. A magyar publicisztikának és zsurnalisztikának lenne egyik legnemesebb feladata, hogy ezt az öntudat alatt lappangó új közszellemet a nemzet lelkéből az öntudat világosságára pattantsa, vezesse és irányítsa." (Klebelsberg Kuno, 1928)

Hát így kell(ene) ezt érteni és így kell(ene) ehhez hozzáállni:-)

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása