Hej, Dunáról fúj a szél
2010. április 05. írta: night hawk

Hej, Dunáról fúj a szél

  Jó ideje agyaltam pár témán, hogy a választási agyfasz lecsengése után kicsit megtörjem a monoton közéleti posztokat, viszont a Heti Válasz két héttel ezelőtti cikke aktualitást adott az egyik tervezett fotósorozatomnak. Továbbá egy másik friss esemény kapcsán lenne még pár gondolatom a tágabb ügyhöz.

  A HV arról ír, hogy mit terveznek Duna-szabályozás címén, és ez milyen környezeti károkat okozna. Így előtúrtam pár régi, Dunán készült képemet nektek. Barátaimmal évek óta minden nyáron vízre szállunk valahol Komárom környékén, és lecsurgunk a Római-partig. Voltunk már a Tiszán is, de valahogy bennszülött óbudai gyerekekként közelebb áll hozzánk a Duna. Imádjuk, és sose tudjuk megunni. Szerencsére, ahogy az újságcikk is megemlíti, mi magyarok, meglehetősen érzékenyek vagyunk a folyónk alakítgatására. Elvégre a Duna védelme a rendszerváltás egyik szimbóluma. Szóval korántsem lefutott a dolog.

  De mennyire vagyunk érzékenyek a többi környezeti értékünk védelmére? Itt van példának ez a friss történet: a katasztrófavédelem területén klórmeszet öntöttek egy bükki patakba. És mi történik? Semmi. Mindenki lapít, mint szar a fűben. Szerintem még annyi sem fogalmazódik meg az emberek fejében, hogy „ejj”.

  Na, én ezért mondom, hogy éljen zöldfasizmus (copyright by Robin Masters), és örülök, hogy létezik a Greenpeace, mégha sok dologban (pl. atomenergia) nem is értek velük egyet. Bár azt is hozzá kell tegyem, hogy ha elbeszélget velük az ember, akkor sokkal kevésbé radikális kép jön le róluk, mint ami átjön a médián keresztül. Egyébként meg az emberek többségének a hozzáállása a környezethez (értsd: magasról leszarják) legalább olyan radikális, csak a másik oldalról. Így igenis kell egy ellensúly, egy fék. Hátha a két erő eredője egy jobb világot eredményez.

  Sőt, tovább megyek: azt is elhiszem, hogy a Greenpeace-t és a hasonló szervezeteket ellenséges gazdasági érdekből hozták létre. Sebaj, hosszútávon pont az fogja a stratégiai előnyünk alapját képezni, hogy mi nem tettük úgy tönkre a környezetünket, mint pl. most Kína teszi. Ebben pedig az ilyen szervezeteknek és irányoknak igenis kulcsszerepük van…

  (Nem, ennek a posztnak nem az a lényege, hogy az LMP mellett agitáljak, és én nem is rájuk fogok szavazni.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr801887222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.04.05. 12:10:41

üdítő! pláne egy ilyen dunamentinek mint én.
a szöveg kicsit naiv, de becsületes.:)

tevevanegypupu 2010.04.05. 12:22:03

Fenykepezni azt nagyon tudnak, az biztos.Szinte a viz illatat is erzi az ember.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.04.05. 12:22:11

Üdítő írás valóban. Tiszai gyerekként mondom, hogy ideje lenne már szétrúgni a betonozós vízügyi lobbi seggét. Elő lehetne szedni a tervezett mederduzzasztásos megoldású Tisza 3-at is, ami kiirtaná a kérészeket Szolnok alatt többek között.

svenJazz 2010.04.05. 13:37:20

@Őrnagy Őrnagy: A szétrúgással kapcsolatban csak értesítsen kérem, és jövök.

Thulsa Doom (törölt) 2010.04.05. 14:51:39

@Őrnagy Őrnagy: Hülyeséget beszélsz. Tiszalök meg Óbecse felett is vidáman rajzanak a kérészek a duzzasztótól függetlenül. De lehet, hogy csak azért mert egy "környezetvédő sem tájékoztatta őket, hogy már rég ki kellet volna halniuk.

A képek meg jók, különösen a nyolcadik tetszik az erdős sziklákkal és a zátonnyal.

greybull 2010.04.05. 15:30:28

Gratulálok, tényleg jólesett ebben őrületben, ami most folyik 04.11.előtt, egy kicsit kikapcsolódni, nagyon szépek a képek, abszolút profik! Még egyszer: gratula, és köszönet!

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.04.05. 15:44:12

@Thulsa Doom: Hát nem tudom. a szálkablognak jobban hiszek , mint neked. Ugyanis ez a cuccos csúcsrajáratós lenne, és az tenne be a medereben történő iszaplerakódásnak. Állítólag .Meg az csak rossz lehet, amit egy állami beruházásokon meggazdagodott, moszkovita exvizes akar.

Inkább választom a hippiket, mint a kocakafejű vizeseket. Túl sokat ismerek. Hippit meg nem.

egy nik a sok közül 2010.04.05. 15:58:11

"pont az fogja a stratégiai előnyünk alapját képezni, hogy mi nem tettük úgy tönkre a környezetünket"

és ezt az előnyt milyen formában lehet kiaknázni?

és megvédeni hogyan tudjuk?

Thulsa Doom (törölt) 2010.04.05. 16:42:36

@Őrnagy Őrnagy: A csúcsrajáratás az tényleg betenne nekik. De nem azért, mert elmosná a partot, hanem mert nem tudnának alkalmazkodni a naponta váltakozó vízszinthez.
Egy sima duzzasztás természetvédelmi szempontból is előnyös. Többek közt azért, mert visszaállítaná azt a vízmagasságot, ami a folyószabályozás, kanyarátvágások előtt volt. Ilyen működik a körösökön is négy darab. Tavasszal felduzzasztják, tél elején elengedik a vizet.
Szegény kérészeket a part ment kőszórás tizedelte meg, amivel betakarták az élőhelyüket.

Nem minden hülyeség csak azért, mert betonból van. Viszont a nagymarosi erőmű tényleg marhaság. Azt a tájat tényleg tönkretenné.

bz249 2010.04.05. 17:57:08

@Thulsa Doom: de cserébe termelt volna annyi áramot, mint egy közepes méretű gázturbinás blokk.

És potom hatszázmilliárdért. A hülyének is megérte volna. Egy kicsit értelmesebbeknek persze nem.

pannonfunk 2010.04.05. 20:08:28

És a Dunában lehet itt fürödni? Nekem azért nem volt gusztusom még Duna-túrára, mert Bécs, Pozsony, Győr után nem tudom, hogy bele lehet-e még menni. A Tiszába Tiszabecs és Tokaj között simán (mondjuk Gergelyiugornya után, ahol a Szamos beömlik, kicsit necces egy darabig, de az ugornyai strand teljesen jó, és onnan nyomunk 20-30 km-t...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.04.05. 20:16:23

@Thulsa Doom: Ez lesz az, a kövezés. A csúcsrajáratás miatt kell, és ez tesz a kérészeknek. Ez van a Szálkán is. Egyébként a vizesek maguktól is köveznek, ha már betonozni nem tudnak mindenhol. Egye meg őket a fene.

Rigor Penis 2010.04.05. 20:16:57

Ha arra gondolok, hogy egy fürdés alkalmával a fitymám alá befolyna a Duna vize ...

fujj, ilyenre inkább nem is gondolok és nem is fürdök a Dunában

ha beleesnék a Dunába, biztos azt várnám napokkig, mikor jelenik meg rajtam valami bőrbaj

Kenguru 2010.04.05. 21:58:13

@bz249: Kérdés mennyire akarjuk még jobban növelni a függőségünket a baráti orosz gáztól.

De igazából a nagymarosi duzzasztás fő előnye az lett volna, hogy hajózható lett volna tőle a Duna, még azokban az időszakokban is amikor most nem.

Ez az olcsó vizi szállítás miatt lett volna baromi fontos pl a mezőgazdaságnak.

Persze lehet arról vitatkozni hogy ért volna ez ennyit, de a gátat félig fölépítni AZTAN szétszedni kb a teljes felépítéssel azonos összegért, no ez biztos nem érte meg.

hinterleitner 2010.04.05. 22:43:00

@Kenguru: mennyivel volna olcsóbb a szállítás berakodástól kirakodásig a vasútinál? és a megtakarításból mennyi idő alatt térülne meg a beruházás?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.04.06. 08:25:37

@hinterleitner: Búzánál tuti megéri, de csak akkor, ha a földekről egyből a hajóra/ uszályra megy a cucc .

Biederman · http://nukleraj.blog.hu/ 2010.04.06. 11:44:46

@Őrnagy Őrnagy: "az tenne be a medereben történő iszaplerakódásnak"
annak szerintem mindenfele gat betenne

Dunaval ha jol ertem ez az egyik baj, tolunk eszakra megepultek a gatak. E miatt, ha nem teszunk semmit (nem epitjuk meg a sajatjainkat) a Duna akkor se marad olyan mint pl 20 vagy 40 eve, pedig a megorzes lenne a tetlenseg celja.

Alfőmérnök 2010.04.06. 12:16:31

Idegesítő, hogy a képek között nincs térköz.

kendeffybotond 2010.04.06. 16:23:51

Bajai származásúként -Bajnai Gordon volt a gimnáziumi KISZ-titkár...- imádom a Dunát. Nagy kár, hogy az EU-s Duna-stratégia egyik fő kérdése a hajózhatóság. Ma már azonban fejletebb a technológia, mint 1989-ben.

Na ebben a témában arathat az LMP, ha akar,,,

Dr. Strangelove 2010.04.06. 17:17:25

@pannonfunk: Lehet. Gödön, teszem azt, állat strand van. Meg Mohácson is. Újra van benne pl. folyami rák. Szóval lehet. Inni nem :)
süti beállítások módosítása