Háború és béke - Hegyi Karabah, 1. rész
2009. október 08. írta: Novák Tamás (spanyol)

Háború és béke - Hegyi Karabah, 1. rész

  Ha elnemismert országba megy az ember, érdemes arra felkészülni, hogy nincs roaming. Ezt leszámítva egy elnemismert ország is olyan, mint egy elismert, csak nem hívják meg az olimpiára, a férfi lakosság fele fegyverben van, a kereskedelem kicsit nehézkes, turisták nincsenek. De vannak határok elnemismert határőrökkel, hivatalok elnemismert pecsétekkel, kormányok elnemismert miniszterekkel.

  (Breaking News: A wikipédia szerint Liectenstein a mai napig nem ismeri el Szlovákiát a Benes dekrétumok miatt! „Kassa, Pozsony, Eperjes és Komárom, őrt állunk a magyar-liechtensteini határon!”)

  Valójában az elnemismertség konzervál. Olyan, mint a nagymama szekrénye, amit már évek óta nem nyitott ki senki. Amiben összenő a szekrény a hímzett zsebkendőkkel, a nejlon kombinékkal, a régi fényképes dobozzal meg a télikabátokkal. Ezekben a szekrényekben ritkán találni ketyegő órát, ipodot vagy mobilt.

  Hegyi Karabah (en) is kicsit ilyen. 1991-93 között véres polgárháború volt itt az azeriek és az örmények között. A történet mindig ugyanaz, csak a szereplők változnak a hely és a korok függvényében. Itt és most keresztény örményeket és muzulmán azerieket kevert össze az idő. Aztán jött a Szovjetunió és ez a vidék - Hegyi Karabah - Sztálin utasítására a frissen megalakuló Azeri SZSZK autonóm része lett.

  Az örmények tiltakoztak, a gyűlölet fel-fel lángolt, de a Birodalom mindenek felett állt. Egészen 1988-89-ig. Amikor is jött a nagy széthullás, a gerendák recsegése, a padláson tartott nemzeti zászlók kibontása és az elnemszámolt adósságok törlesztése. Hogy ki ütött először, azt nehéz lenne megállapítani, a fegyveres konfliktus egy 1988-ban kezdődő örményellenes pogromsorozat után eszkalálodott. (Egyes vélemények szerint maga a későbbi azeri elnök, Heydar Aliyev, aki éppen 1987-ben lett kegyvesztett Moszkvában, provokálta ki az első pogromokat bejáratott maffia-kapcsolatain keresztül.) Végül a Szovjetunió már nem tudta sem kezelni, sem elfojtani ezt a konfliktust, ami 1991-re a Birodalom de jure széthullásával, valóságos háborúvá vált, katonasággal, nehézfegyverekkel, ostrommal, és persze etnikai tisztogatásokkal. Az eredmény hatszázezer menekült, negyvenezer halott és egy függetlenségét kikiáltó, csak Örményország által elismert ország - Hegyi Karabah, amely most lényegében Örményország része. Az örmény dram a fizetőeszköz, Örményország jelenlegi köztársasági elnöke, Szerzs Szargszjan (en) korábban Hegyi Karabahban politizált és harcolt az azeriek ellen.

  A hegyi karabahi zászló is beszédes, a háromszög alakban elrendezett pixelszerű kis téglalapocskák, amelyek megszakítják a színeket az újraegyesítés reményét fejezik ki. (Az örmény zászlónak ugyanezek a színei.)  

  Visszatérve a háborúra, amelyben a hárommilliós Örményország, maga mögött tudva az ortodox Oroszországot, legyőzte a nyolcmilliós Azerbajdzsánt, az örmények nemcsak a történelmi Hegyi Karabahot, de még egy jókora területet is kiszakítottak maguknak Azerbajdzsánból (lásd a sárgával jelölt részt). A háború előtt az etnikai arány 80-20 volt az örmények javára, most 95-5. De abban az öt százalékban már nincsenek azeriek, hiszen a háború alatt a gyűlölet olyan fokúvá vált, hogy az egymás mellett élés elképzelhetetlen. A gyűlöletre két ismertebb példa, 2004-ben egy azeri katonatiszt itt Magyarországon éjszaka álmában baltával mészárolta le örmény katonatársát egy angol nyelvi továbbképzésen, míg idén az eurovíziós dalversenyen az örmény versenyzőre sms-ben szavazó azerieket a belügyminisztériumba hívatták be egy kis elbeszélgetésre.

  Mindeközben az azeri elnök Ilham Aliyev tavaly is azt nyilatkozta, hogy a karabahi háborúnak még nincs vége és ez a terület Azerbajdzsánhoz tartozik. És, ahogy azt a lapunknak is nyilatkozó a térséggel foglalkozó grúz külpolitikai szakértő, Tornike Sharashenidze is megerősítette, az azerik továbbra sem tettek le a katonai megoldásról. Egy ilyen jövőbeni konfliktusnak az esélyét növeli az is, hogy míg a háború idején egyértelmű volt az örmények technikai és gazdasági fölénye, jelenleg ez az előny - köszönhetően az azeri ásványkincseknek, az évi 10%-os GDP növekedésnek és az Örményországot sújtó azeri-török blokádnak, - mára teljesen megszűnt.

  Persze semmi sem ilyen egyszerű. A következő részekben a karabahi életképeken túl,  szó lesz a Kaukázus kulcsszerepéről, a nagyhatalmi játszmákról és a török-örmény futballdiplomáciáról. Addig is egy rövidfilm Sztyepanakertből, Hegyi Karabah fővárosából:

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr141433171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.08. 08:14:41

végre! egy értelmes írás. aztán a folytatás is jó legyen! :)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.10.08. 08:36:04

Hmm. Az örmény rokon hősi felszabadító háborúról beszélt:)

negeev 2009.10.08. 08:38:23

Kár, hogy a Kaukázus máig nem tudott felfejlődni. Pedig nagyon szép területek vannak arra is.

kispufi 2009.10.08. 08:48:49

Labdarúgó-válogatottjaik egy csoportban voltak az előző Európa-bajnokság selejtezőiben. Nem játszották le egymás elleni meccseiket, még semleges helyszínen se. Többi csoportellenfelüknél két meccsel kevesebbet játszva végeztek csoportjuk utolsó két helyén. Ilyesmit eddig csak Afrikában tapasztaltam.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.10.08. 09:07:55

Az oroszok is olyanok, mint az angolok. Kivonulnak, és utánuk jön a véres etnikai háború.

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.10.08. 09:30:06

Liectenstein zászlaja mától az ablakomban lobog.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.10.08. 09:36:04

2008 tavaszán majdnem újból kitört a háború:

"A március 20-áig meghírdett szükségállapottal párhuzamosan idáig teljes volt a hírzárlat is. A legfrissebb beszámolók szerint pár napja fegyveres konfliktus robbant ki a Hegyi-Karabahi és az Azerbajdzsáni hadsereg kissebb egységei között. Tizenkét örmény, és négy azeri katona esett el a másfél évtized után váratlanul kiújult harcokban..."

http://alkaloida.blogspot.com/search/label/ararát

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.10.08. 09:36:45

http://alkaloida.blogspot.com/search/label/ararát

nénike · http://mandiner.hu 2009.10.08. 12:06:33

Mindenesetre nem kellene a Gy. Németh Erzsébet meg John Emese jelenséggel vesződnünk, ha Lichtensteinben élnénk. Ott a nőket nem illeti meg a választójog az önkormányzati választásokon. (Értelemszerűen nem is választhatók.)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.10.08. 14:13:38

erős az a pixeles zászló! Liechtensteini-magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát!

justblaze 2009.10.08. 19:55:45

@nénike: A legnagyobb poén az, hogy a lichtensteini lakosság szavazhatott erről ( a teljes 18. év feletti lakosság) és ez a alapján még a nők is úgy szavaztak, hogy nem akarnak szavazni!
Lichtensteinnek különben minden tisztelet, bár ők azért nem ismerik el Szlovákiát mert anno elvették a herceg területeit.

asz_tapasz (törölt) 2009.10.10. 23:44:02

az örmények lakta vidék örményországé lett, eddig szép és jó :) gondolom a további részek durvábbak lesznek

nénike · http://mandiner.hu 2009.10.12. 09:53:46

Enyhülés körvonalazódik a török örmény viszonyban. A zürichi tárgyalásokon még az 1993 óta lezárt határszakasz megnyitása is esélyesnek látszik.

Mondjuk a polak węgier dwa bratanki alakzat felvétele előtt tisztázniuk kell, hogy mi is történt pontosan 1915-ben, de már az is bíztató, hogy hosszú évtizedek óta szóba álltak egymással.

justblaze 2009.10.13. 21:09:47

@nénike: Aztán megint összevesztek egymás beszédein :)
süti beállítások módosítása