Zúzás, sztrájk, egyenruhás gyilkosok
2009. január 26. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Zúzás, sztrájk, egyenruhás gyilkosok

A hétvégén ismét tüntetőkkel csaptak össze a görög rohamrendőrök Athénben. A görög fővárosban néhány száz anarchista követelte, hogy engedjék szabadon a decemberi zavargások során letartóztatott társaikat (egyébként is feszült a helyzet az országban, a múlt héten görög gazdák traktorok tízezreivel zártak le utakat, hatalmas küzlekedési dugókat okozva ezzel).

Egyik barátomat - Mészáros Endrét -, aki Athénban él, még a decemberi események után kértem meg, hogy írjon nekünk egy élménybeszámolót a Hellászban történtekről. Íme az írása. Nektek. (Ő egyébként előbb volt UFI előfizető, minthogy én írtam oda.)

„2008. december 14. Nyolc nappal a tragédia után, az Exarchia negyedben csak kiégett autóroncsok és égett gumiszag emlékeztet a zavargásokra. Egy rendőrt sem látni. Ez egy tartósan ellenálló negyed a város közepén – legalábbis 1973. november 17-e óta, amikor a szomszédos Műszaki Főiskola diáklázadásának véres leverése megadta a kegyelemdöfést a katonai diktatúrának. Exarchia központi tere azóta adott már helyet drogosoknak, punkoknak, csöveseknek, mindenféle bandázó fiataloknak, de az utóbbi években a városrész hangulatos szórakozó negyeddé vált diákkocsmáival, olcsó (de jó) tavernáival, kávéházaival, amik jól megférnek az itt tanyázó fiatal társaságokkal, a legszelsőségesebb diákcsoportokkal is. – Ezzel a múlttal Exarchia egyertelműen nem lehet egy közrendőr kedvenc szolgálati helye. Egyébként sincs sok szükség itt rendőrre: a fiatalok képesek rendet tartani, mondják. A rendőrök jelenlétükkel csak kellemetlen beszólásoknak tehetik ki a mundér becsületét és saját maguk türelmét. Azon szombat estén az egyikük türelme elfogyott és nem tisztázott körülmények között szíven lőtt egy 15 éves gyereket az ott bandázók közül.

 A hely (robbanékony egyetemvárosi szórakozónegyed közel két-három másik belvárosihoz), az idő (szombat este 9, amikor a fiatalok éppen megkezdik éjszakai csavargásukat) és a sértettek (a még elszánt tinédzserek-diákok) egybeesése spontán lángbaborította a belvárost néhány órán belül. A rendőrség meglepetésében még jó, hogy le tudta zárni a város felét. Éjfél után a fiatalok, már eltakart arccal, elbarikádozták az utakat a Műszaki Főiskola, ami egyébként is 1973 óta az ellenállás szimbóluma, és más közeli egyetemi épületek körül. (Az egyetemek szolgálnak a gyakori diáktüntetések bázisáúl, mivel területükre a fegyveres erők nem hatolhatnak be a demokrácia visszatérte óta.) Ekkorra már több vidéki nagyváros fiataljai is tüntetnek. Másnap a tüntetések “egyenruhás gyilkosok” skandálással folytatódnak. A rendőrség passzív. Az eddig történtek még érthetőek. Azonban az már kevésbé, hogy miért tartott még el hat napig egy erőszakos tüntetéshullám?

 Egy álló hétig a rendőrség tétlen volt, a kormány tétlen volt, az ellenzék tétlen volt. Elismerés nekik: csak a fiatalok voltak aktívak! Tanáraikkal, szüleikkel, békés útlezárásokkal, rendőrörsöknél tüntetve emlékeztek társukra, tiltakoztak az elfogadhatatlan erőszak ellen. A belvárosi tüntetések mindig békés célúak voltak és rajtuk több kor- és társadalmi osztály megjelent. De természetesen rendszeresen túlkapásokba fulladtak, a fiatalok összetűzésbe kerültek a rendőrökkel. Nagy tömegben mindig vannak szélsőségesek, elszabadulnak az indulatok. Így nem maradt el a rombolás sem. Egyértelmű, hogy voltak provokációk is, hogy az „ismert-ismeretlen és anarchista csoportok is beszálltak a buliba” és, mint még sose, a randalírozókat (nem tetszésük ellenére) fosztogató csapatok kísérték. Természetesen a televízió nem adott valós képet a történtekről: a látványos rombolás jeleneteit ismételte, elevenítette fel napokon keresztül, a békés megmozdulásoknak csak véletlenszerűen hagyva helyet. Tudjuk miért.

 Senki sem érti igazán, hogy mi történt ezen a héten. Miért hagyta a hatalom az eseményeket kifulladásig? Mi adott erőt a tömegnek, hogy így felülkerekedjen?

 A kiváltó ok bármennyire is sérelmezhető, nem jogosít fel ennyire vehemens, szélsőségekig menő reakcióra. Az utcai zavargások, néhány tucat anarchista összetűzése a rendőrökkel, és az „ismert-ismeretlenek” (hiszen ez a csukjás csoport már több kormányt kiszolgált anélkül, hogy közülük akár egy is rendőrkézre került volna) rombolása bizonyos események idején, bár eddig csak bankok voltak a célpont, megszokott itt évtizedek óta. De a most történtek minden eddigi tapasztalatot felülmúlnak. A médiában sok badarság feltűnt. Az egyébként nagyon is véleményt nyilvánító görögök most egy kicsit elbizonytalanodottan mondják a szokásos miért jó ez a kormánynak” és az az ellenzék érdeke, hogy” szövegeket. Érdekes volt látni, ahogy felszínre törtek a generációs véleménykülönbségek egy albán bevándorló család kisvendéglőjében. Az apa fel volt háborodva a kormány tétlenkedésén, mert ezeket a hőbőrgőket otthon gyorsan elintézték volna... Mire 13 éves fia: de ez Görögország! És az a hülye rendőr megölt egy gyereket!

 A karhatalom a demokratikus visszarendeződés óta nem a maga ura. A mostani válság kezelését sem ők, hanem a politikai elit vezette (félre?). Hét év diktatúra alatt elvesztett társadalmi bizalmát 35 év után sem szerezte vissza. Elsősorban köszönhető ez a saját hatalmi poziciójukat féltő politikusoknak, akik a múlt példáján okulva nem akarnak független, erős karhatalmi szerveket. Ennek megfelelően a nép inkább egy, a mindenkori hatalmat képviselő haszontalan állami szervet, és nem egy hatásos bűnüldöző szervet lát a rendőrségben. Jellemző, hogy a kormány a krízis alatt felemlegette, hogy a gyilkos lövést leadó tiszt az előző kormány alatt állt szolgálatba! A kormány egyre népszerűtlenebb, szavazóit is feldühítette (még december 6-a előtt). Semmilyen megígért reformot nem vitt végbe, viszont a legvadabb korrupciós ügyeket produkálta, míg a protekció továbbra is mindennapi élet szerves része. A reformok közül az egyik azon 10-12 000 diák ügyét lett volna hivatott tisztázni, akik magán felsőoktatási intézményekben tanulnak. Ezek az intézmények léteznek, köszönet az EU-nak, de hivatalosan csak az állami intézmények diplomái elfogadottak. Ezek kapacitása azonban az igényeket nem elégíti ki. A kormány elítélte a randalírozókat, és azok védelme helyett, kártalanítást ígért a károsultaknak. Utóbbi egy tipikus eset: az adózók fizetik a tűzoltókat, a rendőröket, majd a károkat is! Eközben a bankok milliárdokat kapnak az államtól, míg hetekkel korábban soha nem hallott profitokat jelentettek. Az ellenzék kreativitásából sem futotta sokra, csupán előrehozott választásokat voltak képesek követelni. Ezzel nem lettek népszerűbbek, hiszen ez minden héten elhangzik, és 15 hónapja egyébként sem tudtak élni a lehetőséggel. A közallápotokhoz még az az érdekesség is hozzátartozik, hogy a zavargások hetére nem csak a szakszervezetek szerveztek (előre) sztrájkot, de az Akropoliszhoz sem juthattak fel a látogatók, mert a jegyszedők is sztrájkoltak.

 A görögöket az évezredek a bizonytalan helyzetek mestereivé edzették: semmi sem állandóbb, mint egy átmeneti állapot – ismételgetik büszkén a közmondást. Az ellentétek, a bizonytalanság, a káosz azonban valószínűleg elérte a tűréshatár szintjét és egy golyó elég volt ahhoz, hogy az elégedetlenséget az utcára vigye. A hatalom erőtlen reagálása csak olaj volt a tűzre; tekintélyét teljesen elvesztette. Az állam nem tudott egy gyereket megvédeni, azután nem tudott rendet tartani,  a köz- és magántulajdon biztonságát nem tudta szavatolni. 2004-ben egy új kormány reményeket hozott. 2008-ban a problémák túlhaladják a kormányt.

 A közállapotok Athénban helyreálltak. Legalábbis, egyelőre. Azonban az elégedetlenség hamar újra kifejezésre juthat. A gazdasági nehézségek csak most kezdődnek! A szülőknek nehéz lesz fizetni az utóbbi évek felhalmozott adósságát és a ‘600 eurós generációnak’ még nehezebb lesz valamit is elérni az életben. Bár a 600 euró is csak max 480, hiszen a fiatalok több mint 20% nem talál munkát. Az jövőről, a munkáról és a megélhetésról szóló harag még csak ezután törhet felszínre. Jól tudják ezt nem csak a görög, de más európai vezetők is. Már évek óta vannak olyan jelentések, amik a lassú gazdasági növekedés és a jóleti társadalomban elkényelmesedett fiatalok veszélyes kombinációjáról szólnak. Most, hogy a recesszió első fiatalok vezette zavargásai napokig uralták a TV-képernyőket, nyilván a nemzetközi elit is elgondolkozik az okokon a közös sajátosságokon. És remélhetőleg talál kiutat. Figyelemre méltó a pragmatikus Sarkozy elnök reakciója:
Nézzétek mi törtenik Görögországban... A franciák imádják mikor Claraval kikocsizok, de küldtek ők már királyt a giotin alá.” Valószínűleg nem kedvesét akarta ezzel egy új romantikus dalra ihletni! De ki tudja?!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr13835869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fgm 2009.01.26. 17:14:26

Még 1999-ben voltunk 3 hónapot Athénban, ösztöndíjjal. Akkor épp a nagy földrengés után érkeztünk szeptemberben, nagy volt a káosz, sok házat lakhatatlannak nyilvánítottak, rengeteg önkéntes dolgozott romeltakarításon, a házak felmérésén. Erős volt az összetartás, az önzetlenség érzése. Aztán el is tűnt nagyon rövid idő alatt.

Amikor megpróbáltunk beiratkozni, kiderült, hogy még nem tudunk, mert diákok lezárták az egyetem egy részét, felgyújtották egy tanár autóját, sajnos már nem emlékszem miért, de a legviccesebb az volt a történetben, hogy ez egy folytatása volt az előző szemeszter alatti sztorinak. Elmentek nyaralni, aztán hazajöttek, és folytatták, ahol abbahagyták júniusban. (kb egy hétig tartott) A kiégett kocsi legalább két hónapig ott állt az egyetem előtt a Pireuszi úton. (a szürrealitást kedvelőknek megemlítem, hogy az omladozó portaépületben egy szürke ló volt beszállásolva, állítólag az egyik hallgatóé volt.)

Láttunk egy Panathinaikosz-Olimpiakosz (kb fradi-újpest) rangadó miatti zavargást - nem a meccsről kijövő idióták hőbörgését, hanem rendes szervezett tüntetést, maszkos fiatalokkal. De általában rendszeres volt (mondjuk hetente egy biztos) a felvonulás, tüntetés.

Végül a legszebb a Madeleine Albright akkori amerikai külügyminiszter látogatása miatt tört ki egy háromnapos zavargás-tüntetés sorozat, ami során boltokat, bankokat törtek össze és gyújtottak fel, lángoltak a kocsik, robogók a Patisszionon... Ez már decemberben volt ha jól emlékszem.

Annyit akartam ezzel mondani, hogy Athénban élő külföldiként nagyon úgy tűnt, hogy az Athéniak kedvenc nemzeti sportja a tüntetés, nagyjából bármilyen indokkal, a magyarokhoz hasonlóan nagyon erős bennük a "jár" érzés, csak ők hajlamosabbak ezt jókedvű gyújtogatással kifejezni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.26. 17:23:28

@fgm:
A szürke ló története maga a tökély.

lynx (törölt) 2009.01.26. 17:55:41

Az athéni egyetemista a hülye egyik remek szinonimája.

seaner 2009.01.26. 17:58:45

Az ultrabalos hőbörgők se sokkal normálisabbak, mint a fasiszta huligánok. Talán csak annyival jobbak, hogy legalább a szándékaik tiszták, de hát mint tudjuk a pokolba vezető út...

A Görög KP a szervezett tömegakciók híve, ezért elítéli a zavargásokat és az esztelen rombolást (no és persze a srác lelövését is), tovább arra figyelmezteti a tagjait és szimpatizánsait, hogy a jobboldal ürügyként fogja felhasználni (használja fel) az eseményeket a kommunisták kriminalizálásához, illetőleg az egyetemeken és főiskolákon egyre jobban erősödő Görög Ifjúkommunista Liga betiltásához.

Francois Pignon 2009.01.26. 18:07:57

@seaner: Tudjuk, az eszme jó, csak a megvalósítás... ;)

lynx (törölt) 2009.01.26. 18:40:10

@seaner: Ezt annyiszor hallottam már kocsmafilozófusoktól:
"Lenin/Hitler/Mussolini/Kun Béla/Kádár eredetileg jót akart, csak..."
Azt kéne észrevenni, hogy mindig ezekkel a jótakarókkal van baj.

seaner 2009.01.26. 19:00:17

@Francois Pignon: @lynx: Őőő... egy kicsit zavarba vok, mert nem igazán vágom, hogy mely gondolatomra reagáltatok.

Én csak annyit akartam mondani, (mielőtt bárki azt feltételezné, hogy minden vörös irányzat benne van az athéni balhékban) hogy nem a "komcsik" csinálják a zavargásokat. A KP-nak, amely jelentős támogatottsággal bír a görög társadalomban nem érdeke a zűrzavar, sőt...

(Amúgy sztem Hitler meg Mussolini nem akartak jót, viszont Lenin meg Kun jó dolgokat csináltak, bár gondolom ezzel a véleményemmel megint egyedül vok:-)

sorokinV 2009.01.26. 19:26:37

seaner!

Hülyének lenni néha magányos dolog. Jól látod.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.01.26. 19:56:04

nem Csutaknak hívták egészen véletlenül azt a tagot, akié volt a szürke ló...?

Szilénosz rulez...

Lacc78 2009.01.26. 20:09:23

seaner:

(Amúgy sztem Hitler meg Mussolini nem akartak jót, viszont Lenin meg Kun jó dolgokat csináltak, bár gondolom ezzel a véleményemmel megint egyedül vok:-)

Pol Potról megfeledkeztünk? Ő is ugyanolyan unatkozó hülyegyerek volt fiatalon, mint Uljanov meg Kohn :). KK és TT írt róla kiváló posztot nemrég.

lynx (törölt) 2009.01.26. 20:28:13

@sorokinV: Szerintem épp ellenkezőleg: a hülyék találják meg leghamarabb a társaságukat. Aztán ha már így összejöttek, randalíroznak egyet, amit tüntetésnek meg forradalomnak neveznek.

seaner 2009.01.26. 20:43:08

@sorokinV: Köszi szépen a kedvességedet!

Csak arra céloztam, hogy nem éppen olyan közegben mozgok (szándékosan!), ahol elvbarátokra találnék. Nyilván ha Te jönnél abba a közegbe, ahová én tartozom, akkor Te is hasonló cipőben járnál. (No persze mi nem hülyéznénk le, feltéve, hogy nem vagy agresszív.)

Amúgy meg az, hogy ki a hülye nem mennyiségi kérdés, hiszen ha az lenne, akkor a diliházban is mindenki normálisnak számítana. Szal csak óvatosan az arroganciával!:-)

seaner 2009.01.26. 20:49:07

@crayfish: Lenin egy zseni volt, Kun egy kicsit buta, de jó amúgy szándékú ember.

De hogy jön ide Pol-Pot? Ő kb annyira volt kommunista, mint Te!

seaner 2009.01.26. 20:52:16

természetesen "de amúgy jó szándékú ember"

sorokinV 2009.01.26. 20:53:07

seaner!

Szívesen!
Milyen közegben kellene mozognom, ahol hülyének találtatnék azzal a rendkívüli véleményemmel, miszerint, ha egy elmélet a gyakorlatban népirtást eredményez, akkor feltételezhető, hogy az elméletben van a hiba?

lynx!
Ez nyilván így van, de arról tehetünk, hogy mindezt ne a kedvenc blogunkon (nyali), vagy a házunk előtt csinálják. Szal' fogni kell a verbális bunkót és elkergetni őket :)

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.01.26. 21:00:01

@seaner: az a jó öreg wikipédia..., hajjj, csak az ne vóna..., minden gyökér balos bódógabb vóna...

"A Tanácsköztársaság bukása után Bécsbe emigrált, ottani szociáldemokrata elvtársai egy elmegyógyintézetben bújtatták el; de a hatóságok felfedezték és internálták; 1920 nyarán kiutasították Ausztriából. Szovjet-Oroszországban telepedett le – soha többé nem is tért haza. Leninék szívesen fogadták, és a krími területekre helyezték, hogy azok „re-bolsevizálását” végrehajtsa. Ez elsősorban a „vörösök” által elfogott „fehér” hadifoglyok ezreinek tömeges kivégzésében (forrás például Victor Serge) és a krími törökök elleni etnikai tisztogatásban nyilvánult meg. Két éves működése egyes becslések szerint csak a törökök között 60 000 áldozatot követelt.[1] Az atrocitásokat Kun Béla és Zemljacska, a krími régió párttitkára kezdeményezte.[3] Működésének nyomán, mint Magyarországon is annak idején, terrorhullám söpör végig a tartományban, melynek törökök, tatárok és oroszok további ezrei estek áldozatul. Módszereit még a bolsevikok köreiben is megkérdőjelezték, s bár pozícióját elvesztette, hitelét nem teljesen. Az oroszoktól új megbízást kapott, a németországi fronton kellett helytállnia."

seaner 2009.01.26. 21:47:12

@sorokinV: Asszem komoly bajok vannak az olvasási és szövegértési képességeiddel. Éppenhogy azt írtam, hogy nem hülyéznénk, ill. gyökereznénk le az eltérő véleményed okán, csak akkor ha agresszíven viselkednél.

Akkor ezek szerint (a Te logikád szerint) a keresztényi szeretet is hibás elmélet, hiszen a terjesztése nem egyszer népírtást eredményezett!

@ufó: Nekem egy wikis cikk semmit sem jelent. Ez pl. tele van olyan nyilvánvaló hazugságokkal és csúsztatásokkal, hogy több szóra nem is érdemes. (Jobbosok írták)

sorokinV 2009.01.26. 21:56:48

seaner!

Ja, nyilván! De a kérdésemre akkor sem válaszoltál! Szal' hol is található ez a remek társaság?

Az én logikám szerint a keresztényi szeretet nem elmélet, de mindegy... Amúgy sem tudom mikor eredményezett népirtást, szemben a tudományos alapokon nyugvó baloldali népboldogításokkal. De majd elmeséled! Persze olyan könyvekre hivatkozva, melyeket nem jobbosok írtak. olyan régészeti leletekre támaszkodva, melyeket nem jobbosok ástak ki, olyan korabeli írásos emlékekre utalva, melyeket nem jobbosok fordítottak latninról akármire.

2lkedő 2009.01.26. 22:13:54

És akkor itt most melyik oldal a jófiú? A diákok azok a polgári erők és ott is mocskoskomcsi a kormány?

seaner 2009.01.26. 22:14:45

@sorokinV:
pl: Munkásmozgalmi fórum

Legyen csak simán kereszténység, az "elmélet" pedig ez esetben behelyettesíthető a "világnézet" fogalmával.

Indiánok kiírtása, keresztes háborúk, inkvizíció, mórok kiűzése, eretnek üldözések... No meg hányszor áldották meg a fegyvereket ill. áldják meg mind a mai napig azt a tudatot plántálva a katonákba, hogy ők nyugodtan gyilkolhatnak, mert ettől még jó keresztények.

Maga II. János Pál pápa kért bocsánatot a kereszténység nevében elkövetett bűnökért. Ez talán csak elég jobboldali forrás nem?

Na kiszálltam, egyelőre még túl kevesek vagytok Ti nekem!

Kenguru 2009.01.26. 22:16:24

Nem kell azon semmit sem csodalozni, hogy Gorogorszagban meg Franciaorszagban az utcan eroszakosan elégedetlenkedő fiatalok jellezően baloldaliak.

Az ifjuság természetszerűen lázad, és olyan ideológiát választ ami szembemegy az "öregek" rendszerével.
Ahhol a fő elnyomás-élmény a jobboldali diktatúra, ott a lázadás szine természetesen baloldali.

Igazáből ők még nem láttak közelről baloldali terrort és elkúrást. Pedig Albánia nincs messze...

Nálunk meg ugye pont fordított a dolog.

És személy szerint úgy vagyok vele, hogy meg kéne szépen a KÁROKOZÓVAL fizettetni a felgyujtott/szétvert autóka/boltokat.
Én hiszek a személyes felelősségben.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.01.26. 22:21:03

@seaner: LOL, totállll LOL...
proszektúra blogról csentem, s reád ismertem...
fúúú, ba'meg ez rímel is...
"a hektikus belpolitikai helyzet szülte üldözési mániámból eredő ostobaságok."

javallanék 1 alapos kivizsgálást néked, de hát hordágy ágnes - aki kun bélához hasonlóan 'jó dolgokat csinált' (a te szavaiddal élve) - elpasszolta a lipótot...

Kenguru 2009.01.26. 22:21:20

Egyébként a mostani ÉS-ben megjelent Bokros dolgozat egyik lábjegyzetében van szó Görögországról.

Olaszországgal együtt mint leszakadó térséget emelegeti. Találó.

Azt írja, ott az alkotmány tiltja a nem állami egyetemeket.
Az állami egyetem, viszont szar. Bárki bekerülhet, se a tanárok se a diákok nem motiváltak a munkára.
De legalább ingyenes.

A tehetős családok ezért küldöldre küldik tanulni a gyerekeiket, akik vagy visszajönnek, vagy nem.

Ez azért érdekes, mert mi is csúszúnk görögország-olaszoprzság-argentína irányába.
Pedig azt nagyon nem kéne.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.01.26. 22:36:01

lelkylola vagy valaki...

ez igaz ez, amit ez a derék gyökér -seaner- írt, hogy a wikipédia "...tele van olyan nyilvánvaló hazugságokkal és csúsztatásokkal, hogy több szóra nem is érdemes. (Jobbosok írták)"

???

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.01.26. 22:37:38

@Kenguru: leszakadó térségben szeretnék élni!!!

pl. olaszországban a legnagyobb a nyugdíjas korú munkavállalók aránya 70valahány %...

Kenguru 2009.01.26. 23:24:12

pl. olaszországban a legnagyobb a nyugdíjas korú munkavállalók aránya 70valahány %...

1.2-es reprodukciós ráta mellett még jóhogy.

No_Sol 2009.01.26. 23:50:06

Előre bocsátom, hogy én nem tudok teljesen objektív lenni ebben a kérdésben, mivel az én ottani ismerőseim mind egytől-egyig Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök és a kormányzó Nea Dimokratia párt elkötelezett hívei.

Görögországban megtalálhatóak azok a negatív dolgok amik Magyarországon is , csak súlyosabb formában.
Nepotizmus nálunk is van, de ott tényleg csak akkor tudsz valamit elintézni, ha sógor/koma/jóbarát... van...

A görögökre is jellemző, hogy egyfolytában panaszkodnak, hogy nincs pénzük, de amikor van, akkor sem tudnak vele bánni. A látszatra azért persze mindig adnak. Mindenhova toppon ki kell öltözni, hogy beengedjenek stb...

Azon , hogy tőrnek zúznak, nem lepődök meg, hiszen náluk még a hétköznapi beszéd is ordibálva folyik.

A diáksztrájkokat egy kisebbség csinálta, aki képes társainak tönkretenni a tanulmányait.
Ezért is mondják sokan, hogy az EU-nak első igazán nagy próbatétel nem a KK Európai államok, hanem Go. felvétele volt

Kopiás Attila Steve 2009.01.26. 23:59:48

@ufó: a bombagyár meg mindig azzal jön, hogy zsidók csinálják a wikit. Szerintem random emberek csinálják, különböző paraméterekkel. Innentől ha precíz infó kell, akkor használhatatlan, ha nagyságrendi infó, akkor 2-3 kapcsolódó szócikk átnézése az általam értett 2 nyelven már elég jó közelítést tudhat adni a témáról.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.01.27. 01:23:02

Jajistenem, egy Lola-posztba furakodott be egy bolsevik félbolond (seaner)... Hát már a lazacban is van kukac?

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.01.27. 09:49:11

Az ilyen megfoghatatlan, álatlános célokért (tiltakozzunk ez erőszak ellen, tiltakozzunk a kirekesztés ellen, tiltakozzunk a gyűlölet ellen stb.) tüntető embereket sosem értettem. Konkrét célért van értelme vonulgatni, mert a kormány látja, hogy sokan állnak az ügy mellett, és nagyon szeretnék, hogy mondjon le a Feri, vagy legyen olcsóbb a krumpli, vagy akármi.
De "tiltakozunk az erőszak ellen!"-re csak azt lehet válaszolni, hogy "oké, szerintem is csúnya dolog az erőszak, igérem, többet nem fogunk lelőni senkit, és most menjetek szépen haza".

Kenguru 2009.01.27. 10:10:54

"Ezért is mondják sokan, hogy az EU-nak első igazán nagy próbatétel nem a KK Európai államok, hanem Go. felvétele volt"

Ezert is adtak nekik SOKKAL tobb penzt felzarkozasra mint a kelet-europai allamoknak.
Az is pazarlas volt.

Ocsem szerint azert EU-tag Gorogorszag, hogy a nemet nyugdijasok tudjanak eroval fizetni. :o)

De hat mi varunk egy olyan helytol ahol meg rendes csatornarendszert sem tudnak osszehozni.

No_Sol 2009.01.27. 10:57:49

@Kenguru: Hát igen, ez a WC mellett kukába dobjuk a használt WC papírt ez elég szokatlan 2009-ben, az EU-ban.

Lacc78 2009.01.27. 13:04:30

seaner:

Pol Potnál komcsibb komcsit még nem hordott hátán a Föld. Ő is a fejlett Nyugaton (Párizsban) szítta magába a progreszijóóóóót, aztán (kollégáitól eltérően, akik a kommunizmus megvalósítását egy hosszú folyamatként képzelték el) odahaza üstöllést neki is látott a megvalósításnak, aminek része volt pár millió felesleges ember kiírtása (furkósbottal, hogy a lőszerrel spóroljanak). Ő is biztos jó szándékú ember volt, csak a szándékai megvalósítását cseszte el kissé, ugyi.

Olvass vissza pár posztot ("Khmer rúzs" néven futnak).

seaner 2009.01.27. 19:43:10

@crayfish: Ne haragudj, de sztem ebben a kérdésben egy komcsi azért mégiscsak illetékesebb...

Olvastam a posztokat és meg kell, hogy mondjam: egész jók. Még az én bolsi ízlésemnek is megfelelt. Többek közt azt is olvastam bennük, hogy a VK-t a Vietminh zavarta vissza a dzsungelbe. Akkor most a ők voltak a kevésbé komcsik, vagy hogy is van ez?

Nem várom el tőletek a tiszteletet, csak azt az egyet szeretném, ha megértenétek, hogy attól, még hogy vki ennek vagy annak mondja magát, attól még nem biztos, hogy az.

Pl. én sem gondolom azt, hogy mondjuk Hitler keresztény volt, mert annak mondta magát.

És természetesen a kereszténységről sem gondolom azt, hogy bűnös világnézet volna, csak mert néhányan a kereszténységgel ideologizálták/ják meg a gaztetteiket. (Ha vki esetleg félreértette volna a szavaimat, akkor őt ezúton is megkövetem.)
süti beállítások módosítása