13,5 milliárdos csend
2008. október 15. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

13,5 milliárdos csend

 A Heti Válasz legutóbbi két számában (2008. okt. 2., okt. 9.) arról írt, amit valójában mindenki tudott: az osztrák (illetve egynegyed részben ma már egy virtigli orosz oligarcha tulajdonában álló) Strabag komoly pénzeket juttatott Magyarországra. A fő címzettek pedig bizonyos Vögel (madarak) és Blumen (virágok) voltak (na meg elenyésző részben Lezsák Sándor és Gyürk András). Egész pontosan - a hetilap sejtetése szerint - az elmúlt négy évben 13,5 milliárd forint folyt át az Euro:contact nevű minicégen, tanácsadási díj gyanánt.

 Nos, 13,5 milliárd forint kurva sok pénz. Nemcsak nekünk, egyszerű polgároknak, hanem a Madarak és a Virágok feneketlen pártkasszájának, s akár a magyar államnak is. Gondoljunk csak bele: összesen mennyiről is szólt a 300 ruppós népszavazás, ami akkora hisztit váltott ki? Mennyi pénz tűnt el a - szintén gyakorlatilag elsikkadt, de legalább hónapokig a címlapon szereplő - Kulcsár-botrányban?

 Persze a Heti Válasz állításai nem leptek meg bennünket, ahogy a médiavisszhang, pontosabban annak hiánya sem. Pedig a rendszerváltás óta eltelt idők legnagyobb pártfinanszírozási botrányáról van szó, s az ember, ha nem itt élne, elvárná, hogy a cikk megjelenése után húsz perccel műholdas közvetítőkocsik árasszák el a pártszékházak környékét.

 Mindenesetre érdemes körültekinteni, hogy el ne feledjük, hol élünk, s hogy negyedik hatalmi ágként kik fognak dönteni a következő évtizedek választásairól.

 A Népszabadság egy rövid hírben összefoglalja a HV állításait, s az olvasókat megnyugtatja: a dosszié már az ügyészségen van. A Magyar Nemzet Online-on egy nyúlfarknyi anyagot sem találtunk, viszont ar archívumból olyan csemegékre bukkantunk, mint ez a klasszikus PR-cikk. Az Index viszont több - igaz, nem túl hangsúlyos helyen elhelyezett - cikkben is ír a történtekről, de ezek lényegében csak a HV-állításokat ismertetik. Az Origo is egy rövidecske hírben foglalja össze a napvilágra került infókat. A hirtv.hu-n viszont megint nem találunk anyagot. Felháborodott publicisztikával egyedül a hvg.hu-n találkoztunk. (Más online portálok vagy hallgatnak az ügyről, vagy máshonnan vesznek át egy rövid, gyorsan lecsengő hírecskét. Ha valami elkerülte a figyelmünket, elnézést.)

 Mindezt agyonhallgatásnak talán nem lehet nevezni, de ahhoz képest, hogy a demokrácia alapjait kikezdő súlyos ügyről van szó, elég szegényes a felhozatal. Pedig az MNO-n és a HírTV-n a régi jó Strabag-hirdetéseket már jó ideje felváltották a Swietelsky-reklámok. A baloldali orgánumok pedig immár csaknem egy évtizede vívják keresztes hadjáratukat a pár tízmilliós, Kaya Ibrahim-féle szőlőbányák ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr60712721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.10.15. 12:19:54

A holnapi Válaszban is lesz folytatás, a mai Nap-Keltében Bódis maestro volt az egyik vendég (ezt Tóniék még nem láthatták, a bejegyzés tegnap hajnalban született):
www.hirado.hu/cikk.php?id=303504

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.10.15. 13:03:59

Bódis pedig ugye, Pulitzer-díjas (biztos elnézte a tavalyi zsűri, késpbb meg ciki lett volna másnak adni, legalább a látszatnak jót tesz hogy nem egy haver kapta).

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.10.15. 13:06:42

na jó, fene tudja, nem nézték el, tényleg direkt neki adták, és csak én vagyok néha paranoiás

fankigruv 2008.10.15. 13:20:04

Gondolom azért azokkal a Strabag-hirdetésekkel kellőképp megtámogatták a 2 orgánum büdzséjét... úgyhogy talán még "nincs kedvük" boncolgatni a témát... K.vaország! Reméljük a HV jut valamire. Legkésőbb a kampány idejére :)

Rwindx 2008.10.15. 13:23:18

dszg: Az Pulitzer-emlékdíj. Ne keverjük a két díjat.

is 2008.10.15. 13:26:25

nana, Kaya Ibrahim, Josip Tot és a hosszú bájtok éjszakája összességében 2-3 milliárdot tüntetett el, akkori áron. az ma valahol 20 milliárd körül van. a Postabank további 20-30 milliárdos túltőkésítéséről ne is beszéljünk.

miért is nincs rendes pártfinanszírozási törvény? miért is egymillió még a kampánypénz fejenként? miért is nincs rendes fizetése a kéviselőnek, hanem számla nélküli költségtérítése van? ha nincs, a többit kikell pótolni valahogy. így.

heima (törölt) 2008.10.15. 13:33:45

is, ne legyél ennyire kicsinyes, mondjuk ki harminc- háromszáz ezer milliárd forintot vitt el kaya és josip kézitáskában.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.15. 13:50:46

"is 2008.10.15. 13:26:25"
kedves is,
ezzel a kayaibrahimozással és hosszúbájtokéjszakája sóderral már tegnap is előálltál egy tök más aspektusban, egy teljesen másról szóló posztban.
Ezt a dögunalmas aranylemezt most már levehetnéd, mert azóta történt egy s más is ebben az amúgy jobb sorsra érdemes országban.
Adj esélyt a feltörekvő újak publicitásának is. Ha kérhetem.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.10.15. 13:58:16

a baj az, hogy CSAK swietelsky hirdetés van szinte, korábban meg CSAK strabag volt, azaz elég törékeny a hirdetési szerkezet arrrafelé

jozicsenko 2008.10.15. 14:00:35

olyan szép, amikor baloldaliak a szőlőbányák miatt támadják a jobboldalt, mert azok mekkora rablók! :-))

csak épp a mértékkel és az arányokkal van baj :-)

valahogy nem mindegy, pl hogy az MSZMP-nek a nemzet anyósa (lendvai) vagy egy akkor huszonéves (bongyor Deutsh) volt a tagja /ha az volt/

jozicsenko 2008.10.15. 14:02:03

hops, ui, elfelejtettem: volt itt tíz év alat 1000% infláció? mert ha nem, akkor ne mondd hogy az akkori 2 MRD ma 20-at ér...

erős baloldali csúsztatás

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.15. 14:08:30

Olvasom a posztban:

A fő címzettek pedig bizonyos Vögel (madarak) és Blumen (virágok) voltak

Nyilván:

jómadarak és mákvirágok.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2008.10.15. 14:19:53

tényleg arról lehet szó, hogy ezek a pénzek a pártkasszákban vannak (vannak még ilyen ügyek, pl. M7 völgyhíd, M6 alagutak), így egyik oldalnak sem hiányzik a botrány, még kiderülne, hogy nem csak a Gyurcsány hazudik, hanem mindenki a politikai elitben.
és, hogy egy nagy klasszikust idézzek a Vukból: szomorúúúúúúú

states 2008.10.15. 15:08:45

is és a többiek
Szegény ballerek, már semmijük sincs, csak az éppen 270 forint felé vágtázó euró, no meg az izlandi jéghegyekkel és gleccserekkel párhuzamba állított Gyurcsányisztán. Egy picinyt azért ilyenkor ápdéjtoljátok mán azt a kayaibrahimot, mert elég sovánkának tűnik...

"Horthy-fasiszta" 2008.10.15. 15:14:05

"nana, Kaya Ibrahim, Josip Tot és a hosszú bájtok éjszakája összességében 2-3 milliárdot tüntetett el, akkori áron. az ma valahol 20 milliárd körül van"

MUHAHAHAHA

Azért még a Megyó-Ferkó tandem sem folytatott ennyire rossz inflációs politikát, túlontúl szigorú vagy velük!

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.10.15. 15:21:19

Gyurcsányt belekeverni a gazdasági válság körüli szarba, hát nem korrekt, de most nem ez a téma.
Direkt bementem a könyvtárba elolvasni a HV cikket és elég rémísztő volt. Miközben olvastam azon gondolkoztam, hogy például Kuncze Gábor mi a faszért van benne. Mármint hogy nagyon szomorú lettem.
Az azonban logikai hiba mindkét oldalon, egyik oldalon Kaya Ibrahim, Strabag, másikon Strabag, hogy az egyiket a másikkal akarják kioltatni. Nem. Ha tényleg fontos, hogy ne legyen korrupció, hogy tényleg európai áron épüljenek az autópályák (ilyennel foglalkozó ismerősöm szerint, ha Fro-ban 4 millió eurónál drágábban nem épülhet autópálya, ezt nyilván súlyozni kell a terület is egyéb adottságokkal, kötöttségekkel), akkor nem lehet elnézni egyik oldanak sem.
Aktuálisan szerintem nem számít, hogy ki mennyit kapott, a lényeg, hogy kapott. A dolgot súlyosbítja, hogy a szocik ezt valós hatalmi pozícióban kapták, a fideszesek meg azért, mert azt hitte a Strabag, hogy döntési pozícióban lesznek.

"Horthy-fasiszta" 2008.10.15. 15:32:13

Mármint azt hitték, hogy Lezsák Sándor és Gyürk András döntenek majd az autópálya-tenderekről, ráadásul ennyire olcsók?

Bummer 2008.10.15. 15:35:11

Ezt a Kaya Ibrahimot különösen azért kéne már leváltani, mert az MSZP Kaya Ibrahmija ma államtitkár (Puch Lászlónak hívják).

states 2008.10.15. 15:35:19

calam
"A jelentősen romló gazdasági környezet, a szűkülő magyarországi devizahitelezés, illetve azon félelmek miatt zuhant ma 5-6 százalékkal az euróval és a dollárral szemben a forint, hogy nőttek a magyar állam külső adósság visszafizetésével kapcsolatos félelmek - írja kommentárjában a Financial Times (FT) internetes kiadása." Bekopiztan neked ide az Indexet. És ehhez nincs köze Gyurcsánynak? Szerinted mihez van köze? Kinek, minek a miniszterelnöke vagy uszkve 4-6 éve? Hiszen Medgyessy főtanácsdadója volt. Kinek a regnálása alatt ment le a gazdasági növekedés 1%-ra? Ki vette fel nyakló nélkül a hiteleket? Ki osztogatott minden fedezet nélkül a nyuggereknek, a haveroknak, az üzlettársainak?

Bummer 2008.10.15. 15:37:00

Azt tudtuk, hogy sokba fog kerülni nekünk az MSZP hatalmon maradása. Most a gazdasági válság ezt megtöbbszörözi.
Köszönjük, Gyurcsány.
Köszönjük, Strabag.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.15. 15:43:52

calam,
nyilván nem Fletó a felelős a gazdasági világválság begyűrűzéséért, viszont azért már igenis ez a garnitúra felelős, hogy ilyen lerobbant állapotban kapja telibe az ország ezt az egész agyrémet.
És a legszebb az, hogy Furcsány már megint jól jöhet ki ebből az egész szituációból. Mármint saját túlélését tekintve nagy valószínűséggel.

A joviálisnak, meg jóhumorúnak gondolt Kunczét pedig nincs miért védeni.

jbb 2008.10.15. 15:48:02

Szemét, fasiszta csőcselék! Mi a szart lovagoltok azon a néhány tízmilliárdocskán, amikor az országot "A Bánya" és "A Szőlő" tette közösen tönkre. Ja, meg a polipkormányzás és a kayaibrhim százezerbilliómilliárdja!!!!! Itt van ez a drága jóember, mindenki csak hátráltatta, ha nem lett volna az ordas árnyékkormánya, már rég lehagytuk volna még a..., a.... Eritreát is!!!! Mocskok, most is csak magatokat mentitek, nem álltok a tarka Megmentő mellé! Chartát kell szerveznem miattatok. a Magyar Fák Jú Reakció Chartát!

Most komolyan, is szerintetek normális? Mikor hagyják már abba?

lutria 2008.10.15. 15:59:51

A Juszt László foglalkozott vele,be is perelték,megnyerték,elitélték és közmunkára kötelezték.

eszemmm 2008.10.15. 16:46:19

jobbos, balos, mindegy, csak elfogult legyen! Úgy látom, itt csak ez a lényeg. Vegyétek már észre: eddig MINDEN kormány csöpögtetett a hátországnak, sokat. Nem tudjuk mennyit. A folyamat sztem a következő:

90-98: Privatizációk, ugye nem kell magyarázni. Loptak a stockból, szemérmetlenül
98-02: rájöttek, h a stock lassan elfogy, meg feltűnő is, inkább a flow-ból próbálkoztak, nem kis sikerrel.
02- : folytatják, sőt, továbbfejlesztik az előző ciklus módszerét...

Ezek után az a kérdés, h ki mennyit csúsztatott... gyakorlatilag mindegy. Ha sz@r van a palacsintában, mindegy mennyi van, nem kívánja a gyomrom

borsikm 2008.10.15. 16:57:10

Baromira nem mindegy, hogy mennyi szar van a palacsintaban, ha nincs mast enni, csakis palacsintat.

rohadtul nem mindegy, ha olyan valakik kormanyoznak, akik lopnak ugyan, de kozben az orszag a kornyek elmezonybe tartozik, vagy ha olyan valakik kormanyoznak, akiket annyira lekot az egyebkent nagysagrendekkel nagyobb lopas, hogy kozben oda kuzdik le az orszagot, ahol most vagyunk.

Es a moralis kerdesekrol most akkor ne is ejtsunk szot.

Vagy, ha valaki azt allitja, van mas is, mint palacsinta, akkor jojjon elo a farbaval!

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.10.15. 17:01:50

jbb az valamelyik reakciós szerző komment- és olvasottsággeneráló alteregója?:)

jbb 2008.10.15. 18:07:48

Mielőtt csalással vádolnál, nem, nem vagyok alteregó. Csak tele van a puttonyom a sok degenerált barommal, akik még mindig a szőlőkről, meg kayaibrahimokról fantáziálnak, miközben 6 év mélyrepülés után éppen omlik össze az ország. Ugye is?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.15. 22:04:44

eszemmm 2008.10.15. 16:46:19:
"02- : folytatják, sőt, továbbfejlesztik az előző ciklus módszerét..."

Magyarán a mai állapotokért is a zorbánvektor és a sleppje tehet? Vagyis ők az origo ezügyben? Erre utaltál, nemde?

Na brávó, eszemmm!!!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.10.20. 21:52:04

1. Izgalmas a megszokott "a mieink is lopnak, de azok, hát fúj" szöveget olvasni.

2. A MN és a HV is Vögel und Blumen, csak ők a mi Vögeleink és a mi Blumenjeink, náluk jó helyen voltak a STRABAG zsetonok.
süti beállítások módosítása