A BKV egyik legfőbb betegsége
2006. november 30. írta: sHelf

A BKV egyik legfőbb betegsége

Hosszú idő után először ma ismét otthonhagytam a BKV bérletemet, és ez egy felettébb izgalmas napot garantált a számomra. Az utóbbi időben tapasztalható budapesti ellenőrdömping ugyanis nem hagyott alább, mellesleg kíváncsi lennék, hogy a pesti utazóközönség mindennapjait megnehezítő gárda fenntartása mennyire jön ki nyereségesen, és mennyire fizetünk rá. Persze lehet, hogy naiv vagyok, és a beszedett büntidíjak miatt tökre megéri a már rutinná vált folyamatos razziázás.

Szóval úgy kezdődött, hogy reggel a metró mozgólépcsőjén felfele menet realizálódott bennem, hogy otthonhagytam az egész kelléktárat: diák-bérlet-személyi. Ez csak azért volt kellemetlen a kijárat felé közeledve, mert a hangosbemondó szerint ellenőrzést végeztek odafent. Szerencsére néhány Gyurcsány-féle tánclépéssel egész könnyen kikerültem a kontrollt, és ezt sikerélményként elkönyvelve siettem tovább az egyetemre. Persze itt még nem fejeződött be a nap, és még egy Ikea látogatás is be volt tervezve az Örsön.

Jogkövető állampolgár lévén eldöntöttem, hogy beruházok valami jegyre, amivel legálisan utazhatok Demszky-cityben. A történet azonban nem ilyen egyszerű, hiszen ezeregy féle-fajta jegyet lehet kapni a pénztárakban, ember legyen a talpán, aki csuklóból vágja, hogy melyik mire jó. Igaz, bőven akad dokumentáció a témáról (online is), amit figyelmesen végigolvasva rájöttem, hogy nekem egy metrószakasz-átszállójegyre van szükségem, potom 200-ért. Vissza dettó, haza meg sima vonaljegy.

Ennél bonyolultabbra nem nagyon lehetett volna kitalálni a fővárosi tömegközlekedés jegyrendszerét, és ilyenkor egy icipicit sem csodálkozom szegény idetévedt turistákon, akiket főleg nyaranként nap mint nap látni kedvesen mosolygó (vigyázat, irónia) BKV ellenőrök gyűrűjében.

Hallottam már városi legendákat normális (értsd: minden európai nagyvárosban létező) jegyellenőrző kapuk, illetve újfajta jegyek bevezetéséről, de nekem már nincsenek ábrándjaim. Pedig mindenkinek jobb lenne, és a sokat szenvedett budapestiek igazán megérdemelnék már, hogy végre megszabaduljanak a szocializmus csökevényeként itt maradt ellenőröktől.

(Nyilván, maradna egy pár, ahogy mindenhol, de nem ebben a formában, és főleg nem ebben a mennyiségben.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr1220330

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: probar esto 2017.11.14. 03:37:42

Il Basilico - első benyomás #2 - KARDAMOM

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

limbekcs 2006.12.04. 18:15:11

mikor még bérlettel jártam, sosem sikerült észben tartani, megvolt-e a bérletenkénti 3 ellenőrzés (ami az akkor árak és pótdíjak mellett rentábilissá tette volna a jogkövető magatartást), de úgy rémlik, hogy még havonta kétszer is ritkán kérték - OK, nem metrózom.

mióta gyűjtőjeggyel járok (azaz idén), azt hiszem, összesen egyszer ellenőriztek... ha nem lennék ilyen betegesen becsületes, gennyesre kereshettem volna magam... :)

összehasonlításképpen hadd bosszantsak mindenkit a "római bkv" példájával, az adatok és benyomások 1991/92-ből származnak:

- a havibérlet ára 20.000 líra, ez 20 üveg vacak sör a közértből, vagy 4 korsó (de inkább csak pohár) a kocsmában, vagy másképpen a havi lakbérem 1/17 része (négyesben bérelt lakásról van szó)

- annak ellenére, hogy a bérlet átfedés nélkül fordul, azaz elsejétől hóvégig érvényes, nem kell érte sorban állni, mert minden trafikban kapható, amikkel tele a város

- maga a bérlet egy szar kis kartondarab, kb. akkora, mint amibe a bkv-s bérletszelvényt kell tenni, csak fénykép nélkül, aláírással kéne hitelesíteni (valójában ezzel senki sem szarakszik, az ellenőrt sem érdekli)

- a villamosokról a kalauzok már asszem kihalóban voltak (de még volt egy-kettő), de az éjszakai buszokon mindig volt, tőle lehetett jegyet venni, vett is mindenki (akinek nem volt bérlete)

- hát az ellenőrök ott se iq-király udvariasságbajnokok, de hát ez van.... :) vagy vót valamikó

végül egy érdekesség: a villamos, az rendszeresen beragadt a dugóba a baromarcó autósok miatt, ilyenkor a megállóban az utasok elkezdtek ohne zsenánt stoppolni... :) leszólítgatták az épp a megálló mellett araszolgató kocsikat, hogy nem vinné-e el őket 3 vagy 5 megállót... :) de szigorúan csak fiú a fiúhoz, lány a lányhoz ült be... :)

régen volt, igaz se volt.

madrac 2006.12.13. 15:43:23

Kb. 1,5 hónapja Barcelonában láttam annyi ellenőrt a kapuk mellett!! mint itt Újpesten a metróvégállomáson - és beszéltek angolul.....
süti beállítások módosítása