A mutogatott életről és a tobzódó nyájasságról
2017. február 09. írta: batiszkáf

A mutogatott életről és a tobzódó nyájasságról

beyonce_2_1.jpg

Van-e elképesztőbb − és egyben rémületesebb  jelenség, mint a kiberteret időről-időre elárasztó tömegszeretet? Legutóbb éppen a Beyoncé Knowles méhében zajló események nyomán szabadult el a nyájasság; mint megtudtuk, a népszerű táncdalénekesnő vonatkozó Instagram-posztja kevesebb mint huszonnégy óra alatt hétmilliónál is több lájkot vonzott be, ezzel pedig konkrétan rekord dőlt meg.

Őszintén sajnálom a Beyoncé-ikreket, nem csak azért, mert a szülők köreiben dívó szokásokat ismerve előreláthatólag valami egészen lehetetlen nevet kapnak majd (megérzésem szerint valahol a Farostlemez - Plenárisülés vonalon), hanem mert ennyi kedvesség egy egész kistérséget képes volna elpusztítani, hát még akkor a zsenge magzati szervezetre milyen hatással lehet. A nyilvánosság alaktalan, szentimentális démonát a pocaklakók közelébe engedni körülbelül annyira felelősségteljes dolog, mint Bacardi Colával bevenni a napi Contergan-adagot.

De hát nem én vagyok a várandós Beyoncé, hogy ezen merengjek; én az okoskodó néző vagyok, aki mondani se kell a figyelmemmel magam is hozzájárulok a tobzódó illetéktelenséghez.

*

Beyoncé terhessége émelygése, hátfájása, aranyere nyilván semmivel sem érdekesebb, mint a Budmil-melegítőben feszítő, ritkás hajú szomszédasszonyé (hívjuk most csak Erikának), akinek végtelen, mondhatni földanyai termékenysége és az ezzel korreláló babakocsi-felhalmozása már amúgy is hosszú évekre ellehetetlenítette a biciklitároló rendeltetésszerű használatát.

Még csak azt sem mondhatjuk, hogy maga Beyoncé érdekesebb lenne Erikánál; előbbi pasztörizálva, személytelenné retusálva és másodpercre kiszámítva vonaglik a címlapokon meg a klipjeiben, utóbbi viszont a falakon áthalló éktelen üvöltözésből ítélve teljességgel alkalmatlan a gyereknevelésre, és jó előre mindenféle extravagáns módokon nyomorítja meg a kölykei életét. Beyoncé létezését csak feltételezhetjük, de meg nem ragadhatjuk, a sztárság, a gazdagság távolából csupán mint valami többszörösen áttett spektákulum, mint valami végletesen absztrakt képi jel jut el hozzánk; míg Erika valósága, melytől elválaszthatatlan a büdösebbnél büdösebb ételek szigorúan zárt ablak mellett történő elkészítése, nagyon is nyersen nyomul bele az életünkbe. Minden amellett szól, hogy Erika működését ugyanakkora vagy még nagyobb figyelemmel kísérjük, mint Beyoncé nagy bejelentését; mégsem kérdés, hogy kinek az orrára csapjuk rá lelkiismeret-furdalás nélkül a bejárati ajtót, és kinek az intim felvételeit osztjuk meg elragadtatva a közösségi platformokon.

Erika szomorú, alsó-középosztálybeli terhessége taszítóan magunkra emlékeztet; Beyoncé ezzel szemben áldott állapotban van, nem is embermagzatokat, hanem inkább a boldogság éteri ideáit hordja a szíve alatt.

beyonce3.jpg

*

Sokan dohognak amiatt, hogy a Facebookon mennyi magánjellegű tartalom van odazúdítva az idegen tekintetek elé, hogy a titkok megszűntek titkok lenni, hogy úgy élünk, mint Jacques Tati Playtime-jában a kirakatüveg mögött lakó polgárok.

Én pont fordítva látom a dolgot: teljesen világos, hogy a közösségi oldalak mindenekelőtt az elrejtés eszközei. Egy Facebook-profil valójában annyit se árul el rólunk, mint a személyigazolvány-számunk: az éttermi vacsorák, a parti-előkészületek, a nyaralások gondos dokumentációja nem szolgál másra, mint hogy kitakarja a változhatatlanul kétes lényeget.

A Facebook meg az Instagram azzal hitegetnek, hogy ragyogóvá és tisztává szerkeszthetjük általuk az életünket, kirostálva az előnytelen beállításokat, a kényelmetlen ismeretségeket, a krónikus fájdalmakat, a görcsöket és a félelmeket. Minél sűrűbben hömpölyögnek azonban az üzenőfalon a meghitt, kanonizált pillanatok, annál nagyobb jelentőséget nyernek az apokrif történések és érzelmek; azok, amelyekről nem készülnek diszkréten fenszi fotók; azok, amelyek mellé nem pötyögünk be hangulatjeleket és földrajzi meghatározást; azok, amelyekhez senkinek se volna kedve betagelnie magát, más szóval a kihagyott jelenetek, a tétovaságok, a tökéletlenségek, a piszkosságok.

*

A mutogatott élet, a mesterkélt mosolyok és a kényszeresen lezser pózok paradox módon szüntelenül arra utalnak, ami nincs megmutatva, ami mindig csak homályban marad, és ezen kívül semmi másra. Őrjítő, de a felszín csillogása csak a beláthatatlan, jelentésteli mélységekről tesz tanúságot. Taktikus, hovatovább körülményes gátlástalansággal feltárulkozunk, de ez csupán az életünkből úgy-ahogy elleplezett rossz tudatát élesíti bennünk.

Válaszul persze fokozzuk tisztasági tébolyunkat, még mániákusabban igyekszünk lecsalni magunkról a boldogtalanságot, még dühödtebben próbáljuk kiemelni hétköznapi, casual tündökletességünket. Az eltagadás ösztönétől vezérelve a végtelenségig szaporítjuk világiságunk audiovizuális bizonyítékait.

Beyoncé giccses kismamafotói azért válthattak ki világszerte ekkora szenvedélyeket, mert a tisztaság utópiájába engednek betekintést, amelyet a közember szegényes eszközeivel hiába is próbál megvalósítani. A Beyoncé-féle tökéletes aszepszis, a romlatlan létezés víziója lenyűgözi őt, a lájkgombot nyomogatva igyekszik átcsenni belőle valamit, valami makulátlant az ő menthetetlenül szutykos életébe. Nem érti meg, hogy Beyoncé tisztaságát kizárólag az teszi lehetővé, hogy nem létezik a szó igazi, mondjuk így, erikai értelmében. Beyoncé nem több pixelek közömbös halmazánál, melyet különböző szempontok szerint időről-időre átrendeznek, átcsoportosítanak. Beyoncé mint popdíva, Beyoncé mint reklámarc, Beyoncé mint politikai aktivista és most Beyoncé mint anya − egyik sem jelent többet a másiknál, a felületek nem tagozódnak bele semmilyen reális emberi történetbe, nincs köztük más összefüggés, mint a programozási nyelv, mely előhívta őket.

Ahogy egy virtuális terhesség káprázatába révedünk ahelyett, hogy tartanánk az ajtót, míg Erika a koszlott szatyraival meg a vásott gyerekeivel benyomakodik a lépcsőházba, úgy áldozzuk fel töredékes és elszabott és elfuserált életünket a fantazmagórikus tisztaság oltárán.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr7412182952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamanna 2017.02.09. 13:32:15

Sokkal kézenfekvőbb lett volna példálózni Palácsik Tímeával, ha már a tökéletesen hazug képmutogatás a téma: www.instagram.com/timeavajna/

Ez a rész kifejezetten jobban érthető lenne Palácsik Tímea nevével: "Beyoncé tisztaságát kizárólag az teszi lehetővé, hogy nem létezik a szó igazi, mondjuk így, erikai értelmében. Beyoncé nem több pixelek közömbös halmazánál, melyet különböző szempontok szerint időről-időre átrendeznek, átcsoportosítanak. Beyoncé mint popdíva, Beyoncé mint reklámarc, Beyoncé mint politikai aktivista és most Beyoncé mint anya − egyik sem jelent többet a másiknál, a felületek nem tagozódnak bele semmilyen reális emberi történetbe, nincs köztük más összefüggés, mint a programozási nyelv, mely előhívta őket."

Mivel Beyoncénak mégiscsak van egy értékelhető életműve, értékelhető házassága, gyereke. Szemben Palácsikkal, akinek csak képei és világmegváltó gondolatai vannak: www.life.hu/sztarszerzok/vajna-timea/20161220-vegetarianusnak-lenni-szamomra-kaland-vajna-timi.html (na meg persze van egy nemzeti kaszinós sugar daddy-je is).

"Ahogy egy virtuális terhesség káprázatába révedünk ahelyett, hogy tartanánk az ajtót, míg Erika a koszlott szatyraival meg a vásott gyerekeivel benyomakodik a lépcsőházba, úgy áldozzuk fel töredékes és elszabott és elfuserált életünket a fantazmagórikus tisztaság oltárán."

Ez szép volt.
Salamon ezt így fogalmazta meg: Péld 27,7 A jóllakott ember még a lépesmézet is megtapodja; de az éhes embernek minden keserű édes.

Kandeláber 2017.02.09. 13:42:09

Még mindig jobban néz ki, mint Conchita Wurst felöltözve.
A várandós fotókat amúgy - ha jól emlékszem - Demi Moore kezdte, aztán volt még Pink, Monica Bellucci, Britney Spears stb...
Semmi kivetnivaló nincs egy normális külsejű várandós nő fotójában.
Monori Lili annak idején a "Kilenc hónap" című filmben a kamerák előtt hozta világra a gyermekét.
Sokkal természetellenesebb, ha Elton John a férfi élettársával és a "közös gyermekükkel" áll kamera elé.

Bell & Sebastian 2017.02.09. 14:07:38

Hoppá, az utolsó metamfórát ki vette le? Átmenet- és kapcsolat nélküli, vagy-vagy esetpárok. Csak kérdezem.

annamanna 2017.02.09. 14:09:50

@Kandeláber: nincs benne kivetnivaló, kivéve, ha kivehető, hogy a kivehető hasbetéttel csak átver ő, a nő. velvet.hu/gumicukor/2017/02/07/nicki_minaj_oriasi_troll_egyik_naprol_a_masikra_nagyon_terhes_lett/

Bell & Sebastian 2017.02.09. 14:21:38

@Kandeláber: Túlhaladott, van a terhes, angol pasi. Meg nem mondom, miből mivé szabták-varrták, de őóta ajánlott várandós _embert_ mondani.

Ám ez nem erre fut ki, hanem arra, ha nincs akváriumod, buzi vagy. A közös mozgatórugó (mármint az elvágyódás, vagy idea kergetés) itt megmondás tárgya. Vagy kettő van belőle, és az egyik csak áldatlan, kétdimenziós földi mása az éginek?

Kandeláber 2017.02.09. 14:42:10

@annamanna: Az a Szörnyella de Frász nem normális külsejű, azonnal elkapcsolok, ha felbukkan a képernyőn.
@Bell & Sebastian: Erre gondolsz? Ez is jól pofára esett az átalakítással, amit egyébként - tudomásom szerint - a brit egészségbiztosítás finanszíroz, még egy ideig.
24.hu/elet-stilus/2017/01/08/negy-honapos-terhes-vagyok-jelentette-be-a-brit-ferfi/

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.09. 17:32:09

fordítsuk magyarra a cikket: batiszkáf elmerülne beyoncé-ban, de féli jay-z torpedóját.

Bell & Sebastian 2017.02.09. 19:49:25

@Kandeláber: Bizonyára ő az, és remélhetőleg nincsen még belőle annyi, mint a Resident Evil csajából.

De ennél a mondatnál sikerült végtelen ciklusba keverednem:

„Ahogy egy virtuális terhesség káprázatába révedünk ahelyett, hogy tartanánk az ajtót, míg Erika a koszlott szatyraival meg a vásott gyerekeivel benyomakodik a lépcsőházba, úgy áldozzuk fel töredékes és elszabott és elfuserált életünket a fantazmagórikus tisztaság oltárán.”

Ám még az is könnyen lehet, egyszerűen nem értem. Egy szemfüles hozzászóló gyorsan ki is fordította: minél többet kommentelünk, annál magányosabbak leszünk. Amikor lehetne helyette kalákában inni a kocsmában, vagy aranyhörcsögöt pároztatni, mindkettő társas tevékenység. Utóbbi még a hörcsög szempontjából is annak számít.

annamanna 2017.02.09. 19:56:49

@Kandeláber: Felteszem, általában a fekete nők nem a zsánereid. A feketéknél viszonylag ritka az europid testalkat. Pláne az afroamerikaiak erősek, testesek, nagydarabok (ld Michelle Obama). Ennek oka részben a rabszolgamúlt, amikor egyszerűen tenyésztették őket, szimplán a fizikai erő alapján válogattak köztük. Most aztán lehet ijedezni, hogy ijesztően néznek ki, mert drabális állatok. (Mondjuk nem az alábbi példa az átlag, de elég meggyőzően mutatja be a rabszolgatartók kitartó törekvésének eredményét: ocdn.eu/pulscms-transforms/1/MvhktkqTURBXy9jYzA5NWUyYjhlOTQyNWQ2YWIyNDliZWJhODkwMzdkNS5qcGVnkpUDAADNCcTNBX6TBc0DFM0BvA ).
Ehhez képest Minaj karcsúnak tartja magát: www.borsonline.hu/celeb/nicki-minaj-szerint-az-o-teste-tokeletes/89836
Éppenséggel Beyoncéról is (aki pedig már eléggé halovány) jelentek meg olyan képek, ahol látszik, milyen vaskosak az izmai: www.google.hu/search?q=beyonce&espv=2&biw=1600&bih=745&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjNicOSyIPSAhVItBQKHSrBBS8Q_AUIBigB#tbm=isch&q=beyonce+superbowl+bad+pictures
A sportokat is ezért tarolták le a feketék; egy olimpia arra is jó, hogy megnézhesd, mennyivel erősebbek, izmosabbak a fehéreknél. Ahogyan az eurovízió a buzik ünnepévé vált, úgy az olimpia előbb-utóbb a feketék erőfölényének ünneplése lesz a fehérek fölött.
Már a női tornát is elvitték: www.youtube.com/watch?v=HNBhtr1ruU0 Csak úszni nem tudnak, mert nehezek.

Kandeláber 2017.02.09. 20:26:18

@annamanna: Kétségtelen, hogy nem vagyok oda a fekákért.
A sportolóik közül azért Marlene Ottey a fénykorában egészen normálisan nézett ki, a végén pedig szlovén színekben indult, így szomszéd volt.
A Williams-nővérek viszont kétségtelenül majomszabásúak, egy belga sportriportert évekkel ezelőtt ki is rúgtak, mert ezt az egyik műsorában ki is mondta. :D

annamanna 2017.02.09. 21:23:32

@Kandeláber: Akkor már inkább Gabby Douglas, a 2012-es olimpiai bajnok: www.youtube.com/watch?v=gChWtvPZqPs

Grace Jones viszont tipikus afrikai szépség: www.youtube.com/watch?v=SM3HO6cLF44

Mellesleg, ha már ennél a témánál vagyunk. Szerintem érdekes kis gondolatkísérlet volna elképzelni, hogy mi történt volna, ha nem egyedülálló muszlim férfiak özönlötték volna el tavaly Európát, hanem egyedülálló muszlim nők, mint pl: www.dailymail.co.uk/news/article-2801099/meet-syrian-girl-internet-sensation-dismissed-middle-eastern-kim-kardashian-fearlessly-posts-views-isis-al-assad-conflict-destroying-homeland.html
vagy media.gettyimages.com/photos/syrian-girl-holds-her-national-flag-bearing-a-portrait-of-syrias-picture-id180312357
Vajon a német csajok akkor is azt írták volna ki, hogy refugees welcome?

gyalog.galopp 2017.02.10. 06:12:31

@Bell & Sebastian:

Hiába no, ha nincs benne patászorbán, vagy neoballiba, akkor nem megy a mélytengeri együtt merülés.

A cikk olyan , mintha én írtam volna, csak még jobb.

Kandeláber 2017.02.10. 09:34:32

@Bell & Sebastian: Manapság kocsmából is lehet kommentelni, bár én inkább csetelni szoktam.
@annamanna: Azért nem vagyok biztos abban, hogy a német (svéd, osztrák, norvég, etc...) csajok mindegyike a wilkommenskultur elkötelezett híve. Talán akadnak még arrafelé is olyan hölgyek, akiknek nem valami iraki kecskepásztor vagy szíriai nyakmetsző a zsánerük.

Bell & Sebastian 2017.02.10. 12:03:58

@gyalog.galopp: Valóban jó írás, csak nem az én problémám, ezért képtelen vagyok átérezni, hogy önmagában véve jó vagy rossz-e a jelenség. Attól még nem jut pokolra a proli, hogy a Sissyt nézi, vagy Dianát bámulja, amikből csak az a tanulság, hogy lehetne így is élni. Egy bizonyos életkorban mindenki királylány vagy Superman akar lenni, néhányból az is lesz, a többi megszívta.

@Kandeláber: Ez se nagyon érint, mert ha ráérek beleszólok, ha nem érek rá, úgy is jó. Végül is, ez is csak egy virtuális kocsma.

annamanna 2017.02.10. 15:08:40

@Kandeláber: Arra vagyok kíváncsi, mi lenne fordítva. Ha hirtelen ide áramlott volna több millió fiatal, nincstelen, egyedülálló közel-keleti nő, akik nyilvánvalóan teljesen másképp vannak nevelve, mint az európaiak, és még csak nem is néznek ki rosszul.
1. Miért hagyták otthon a férfiak ezeket a szép lányokat? Hogy képzelik az életüket hosszú távon?
2. Miért nem azt a technikát választották a keletiek, hogy ide küldik a lányaikat, akik megcsípnek maguknak európai pasikat, és azok majd felkarolják az egész családot?
Persze elég nyilvánvaló, hogy miért nem. Mert semennyire se hajlandóak megdolgozni valamiért, semennyire se hajlandóak hosszabb távon célokat kitűzni és azokat elérni; a nők pedig az ő tulajdonuk, zsákmányállatuk, és nem mondanak le róluk (akkor nem volna kit verni, megalázni meg kínozni), inkább máshonnan is zsákmányolnak maguknak.
A kínai nők ezekhez képest borzasztó rondák és sokszor nem is engedik őket megszületni; de ha már felnőttek, akkor nem gonoszkodnak velük annyira, mint a sokkal szebb közel-keletiekkel.
Vagy ott vannak az afroamerikaiak: a rabszolga múlt miatt még most is képtelenek tartós családokat alkotni, a nők minimum 70%-a egyedül neveli fel a gyerekét; ebből meg azért csak az következik, hogy a nőket jobban tisztelik és becsülik egymás között, pedig ők se néznek ki ilyen jól.
Oroszországtól Indiáig a nőkkel borzalmasan bánnak, pedig tulajdonképpen ott a legszebbek. Nagy szemek, karcsú termet, kifejezett nemi jelleg. (Ja, hát kivéve minket, persze).
De azért ennyit arról, mennyire fontos a jó élethez a szépség. Ezen a bölcsességen tegnap az egész internet kacagott (legalábbis nekem a hasam is megfájdult a nevetéstől): 444.hu/2017/02/09/a-puderben-elhangzott-minden-idok-felkonferalasa

Kandeláber 2017.02.10. 16:01:01

@annamanna: "Még csak nem is néznek ki rosszul."
"Oroszországtól Indiáig a nőkkel borzalmasan bánnak, pedig tulajdonképpen ők a legszebbek".
Szép orosz nőt már láttam (az életben is), de az indiaiak simán vályogvető cigánynak néznek ki. Ezzel szemben a 3-as villamoson láttam gyönyörű kínai lányt is.
Tény az, hogy nem áramlott be Európába több százezer nincstelen fiatal közel-keleti nő. Én itt Pesten csak néhányat láttam tavalyelőtt nyáron, egyikük a kezében tartotta a kölykét, aki torka szakadtából üvöltött, az anyuka pedig a kezét tartotta a gonosz hitetlenek felé, hogy adjanak neki némi pénzt.
A muszlim invázió célja az európai civilizáció megsemmisítése, és az életterünk elfoglalása. Nincs szükségünk rájuk, mint ahogyan nincs szükségünk sem mecsetekre, sem minaretekre.
A Felvidéken még Kotleba-hívekkel is beszélgettem, akik ugyanilyen módon gondolkodtak, mint én. Ott egyetlen egy virtuskodó muszlimot sem láttam.
Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország Európa új kovásza. Hozzá számíthatjuk még a balti államokat, Horvátországot, Szlovéniát és egy esetlegesen megújult Ausztriát is.
Amennyiben pedig az EU "mag-országainak" vezetői nem hajlandók felfogni azt, hogy az úgynevezett "nép" nem kér az iszlám betolakodók térhódításából, akkor Európa még inkább több részre szakad.
Akkor Lengyelország, Csehország, Ausztria és Szlovénia is kerítéseket épít majd - a nyugati határokon.
Megjegyzem, hogy már több tízezer német, osztrák és holland "telepes" költözött Magyarországra a hazájukat fenyegető invázió elől.
A Brexit pedig az EU végvonaglásának a kezdete.

Jean Sol Partre 2017.02.10. 16:29:12

@Kandeláber: ne a budapesti kínálatot nézd, Indiában rengeteg csodaszép nő van, sudár, jó alakú szép arcú, Kínában pedig elég csúnyák sajnos. Láttam persze egy-két szépet, de elenyésző.

Jean Sol Partre 2017.02.10. 16:30:49

@Kandeláber: "Megjegyzem, hogy már több tízezer német, osztrák és holland "telepes" költözött Magyarországra a hazájukat fenyegető invázió elől."

városi legenda :)

Kandeláber 2017.02.10. 16:35:44

@Jean Sol Partre: Oké.
Szép magyar, lengyel, szlovák, cseh, görög, francia, olasz, skót (!) , horvát, szerb, szlovén, francia, finn (!) lányt már láttam élőben is. Nem is egyet. Angolt nem, az kétségtelen.
Indiában még nem voltam, de nem is kívánkozom oda.
Biztosan vannak ott is gyönyörű hölgyek, nem vonom kétségbe.

Jean Sol Partre 2017.02.10. 16:45:57

@Kandeláber: a felsoroltakkal egyetértek, sok a szép lány (a skót felhozatalt nem ismerem igazán, de kedvelem a vörös hajat és a szeplőket).
Csak azt akartam mondani, hogy a budapesti kép a külföldi nőkről nem reprezentatív és csalóka lehet.

India sokkoló, több szempontból is.

annamanna 2017.02.10. 18:54:13

@Kandeláber: A szép nők kritériuma legfőképp ez: homokóra alkat és nagy szemek.
s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/41/9d/a3/419da3347dc50199abe4f02e44b4d740.jpg
ocdn.eu/pulscms-transforms/1/11kktkpTURBXy8yYTY1MzNmOWFlODI4MTQyYTU4OTA0OGZiNzZiYWQ0My5qcGeRlQLNAmwAwsM
Ezt a két jellemzőt pedig leginkább a fehér rasszú nők tudják produkálni; a fehér rassz pedig Indiától kezdődik. A nyugati végeken azonban viszonylag sok a lóarcú vagy bulldogfejű, vastag csontú, erős nő. Ezek átlagok, nem egyénenkénti benyomások. Például kövér nő mindenhol sok van.
De a fekete vagy sárga rassz női átlagosan nem keltenek olyan nőies benyomást, mint a fehérek.

"egyikük a kezében tartotta a kölykét, aki torka szakadtából üvöltött, az anyuka pedig a kezét tartotta a gonosz hitetlenek felé, hogy adjanak neki némi pénzt."

A viselkedésük persze hogy más, ezt írtam. Arra lennék kíváncsi, mi történt volna, ha (ilyen) nők jöttek volna tömegesen, milliószámra.

"A muszlim invázió célja az európai civilizáció megsemmisítése, és az életterünk elfoglalása."

Szerinted ilyen nőkkel nem lehetne megsemmisíteni az európai civilizációt?
Lehet, hogy hatékonyabban pusztítanák el az európai értékrendszert, mint az agresszív férfiak, mert nem olyan egyértelműen mennének neki, hanem kevésbé észrevehetően írnák át, aknáznák alá.

Orbánék most is ezt csinálják; nem fegyverekkel támadják az EU-t, de semmi más céljuk nincs, mint az európai értékrend aláaknázása, átírása a közel-keleti mintára.

gyalog.galopp 2017.02.11. 06:35:31

Átérezni? Tetszik nem tetszik a következményeit érezzük.

A vallás ópium a népnek, mondotta hajdani bölcs tanítónk, ki is dobták istent a papokkal együtt és adtak helyette személyi kultuszt meg párttitkárokat.

Aztán jött a következő fordulat, kidobták a személyi kultuszt, meg a párttitkárokat, adnak helyette mammon istent, meg egyszerhasználatos celebmítoszokat, valóságos ópiummal.

Nem tudom, hogy a földi istenekből van-e még tartalék és mennyi, de ha elfogynak jöhet vissza az égi.

gyalog.galopp 2017.02.11. 06:36:19

@Bell & Sebastian:

egyel följebb

maroz 2017.02.11. 06:57:32

@Bell & Sebastian: A gond az, hogy nem lehetne helyette. Ennek ma már csak az illúziója maradt meg, ami arra jó, hogy a bérrabszolga még ideig-óráig hülyíthesse magát vele: igen, akár úgy is élhetnék, mint az emberek, de most még én nem akarok úgy élni, mert ........, de persze ha nagyon akarnék, akkor!!!

A héten gáláns szerettem volna lenni, van Szombathelyen egy taljánlángos-sütöde, amit egy idemigrált pentito visz, többé-kevésbé tisztességesen. Párom szereti a pizzát, én nem annyira, de legyünk lóvagok, meg hát ugye enni is kell, szóval parkolunk, belerakunk a helyi maffiának 400 forintot az útszéli rablógépbe, aztán mit kapunk? Lófaszt. Aszongya az olasz, hogy baromira sajnálja, de majd csak tavasszal lesz megint pizza. Nem éri meg, ugyanis a hűje helyi magyarokra nem lehet forgalmat alapozni, a turista az meg majd csak az első fecskékkel együtt indul meg. És ugye ez még nem egy nagyközség valahol Enying és Simontornya között, hanem mégiscsak egy megyeszékhely a nyugati határon.

Kandeláber 2017.02.11. 09:51:03

@Jean Sol Partre: Személyesen ismerek holland egyetemi tanárt - igaz a CEU-n tanít - aki már hat éve ideköltözött, Nógrádban vett parasztházat. Mesélte, hogy sok holland telepedett le arra felé, erről egyébként még a régi - értsd: két-három évvel ezelőtti - Magyar Nemzetben is több cikket lehetett olvasni.
Illusztrációként itt egy írás a "városi legendáról", igaz, ez németekről szól:
www.breitbart.com/london/2016/08/12/germans-flee-hungary-escape-angela-merkels-migrant-policy/

Kandeláber 2017.02.11. 10:05:57

@Jean Sol Partre: Azért az mókás, hogy például "S maharadzsa lánya" című, időről-időre vetített filmsorozat címszereplőjét, az indiai lányt egy amerikai színésznő, a forgatáskor tényleg nagyon szép Hunter Tylo alakítja. :D
@annamanna: Az invázió során ideözönlő több százezer fiatal arab, paki, afgán stb...között elenyésző a nők és a gyerekek száma. A libsi firkászok és tévések azonban elsősorban őket fotózzák-kamerázzák, hogy könnyeket csaljanak a lebutított olvasók/tévénézők szemébe.
Legemlékezetesebb a bicskei vasútállomáson a síneken fetrengő mezítlábas kretén esete, aki a szeánszhoz egy idegen nőt és gyereket vett igénybe, akiket magával rántott a földre.
Számomra a fehér nők az elsők, a fekák, arabok, ázsiaiak a nyomukba sem érhetnek. Jellemző, hogy a muszlim Mauritában él az a kegyetlen szokás, hogy hizlalják a nőket: www.life.hu/ez-zsir/20120507-mauritania-ahol-a-vekony-lanyokkal-szoba-sem-allnak.html

maroz 2017.02.11. 10:08:15

@Jean Sol Partre: Melyik része városi legenda az állításnak? :)

Empirikusan: lehet megnyugodni a picsába, mert csak az elit helyeket foglalják el. A vidéki belvárosi kávézóba már nem mindig férsz be az unatkozó hausfaruktól, de a kamionparkoló talponállója még a miénk.

gyalog.galopp 2017.02.11. 10:32:08

@maroz:

kamionparkoló talponállója, baszki neked mindig csak a kocsma jut eszedbe? Mennyé akármilyen keresztény templomba, ott még magyart is alig látsz, hollandot meg aztán biztosan nem, őtet nem is fogsz látni soha..

maroz 2017.02.11. 10:35:47

@gyalog.galopp: Nem!!! Ami MINDIG az eszembe jut az egy másmilyen intézmény, de nem merem megnevezni, mert mi van, ha a nejem is beleolvas a kommentekbe? ;)

annamanna 2017.02.11. 10:43:45

@Kandeláber: Ennek szerintem semmi köze a muzulmán valláshoz, valami nagyon őskori szokás fennmaradása lehet.
Elég sok dagi őskori szobrot, faragást találtak már, pl: index.hu/tudomany/2016/09/16/nagyon_ritka_nyolcezer_eves_nofigurat_talaltak/
A kövérség volt az őskor legnyilvánvalóbb státusszimbóluma: "új elméletet támogat, amely szerint a szobrocska az olyan idősebb nőket reprezentálja, akinek fontos státusza volt a társadalomban."
Aki ilyen dagadt, az nem tud dolgozni; aki ilyen dagadt, annak nyilván nem is kell dolgoznia.

A polinéz szigetvilágban is a kövér a szép: cook-szigetek.com/szerelmielete.html
Például ez az ember konkrétan megfulladt 38 évesen, 343 kilósan: www.youtube.com/watch?v=V1bFr2SWP1I - de nagyon szép volt!!
"Pukapuka-szigeten például a főnökök fiai hosszabb időre külön kunyhókba vonultak, s ezekben úgy hevertek a puha gyékényből és néhány réteg zsurlólevélből összerakott fekhelyeken, mint a mesebeli király. Az őrzők és az „etetők" még be is takarták gyékénynyel a fiúkat. Aztán óránként a legválogatottabb polinéziai ínyencségeket szolgálták fel nekik. A „szépítő szalon" falait oly tökéletesen elszigetelték, hogy a nap egyetlen sugara se hatolhasson oda be. A hízlalókúrához szükséges ételkészleteket a szolgálók csak sötét éjszaka hordták a kunyhóba, olyankor, amikor a hold sem világított. Amikor a fiúk hosszú hetek vagy hónapok múlásával eléggé kifehéredtek és meghíztak, elvezették őket a tenger partjára, és itt, az erre a célra kijelölt fürdőhelyen folyt le a „szépségszemle."

A zabálás mellett plusz még az égvilágon semmit sem csináltak.
Az jól látszik a szövegből, hogy mindezt csak a főnökök fiai tehették meg, akiknek szolgálók hordták be a válogatott ínyencfalatokat.
A kövérség tehát a hatalom és gazdagság jele volt, nem a szépségé.
Ugyanúgy, mint a kínai nőknél a lábelkötés, ami miatt nem bírtak mozogni, dolgozni pedig pláne nem; vagy az európai divatban a hatalmas ruhák, rizsporos parókák, hófehér bőr, szoros fűző.... ezek mind akadályozták a munkavégzést, ezáltal a fényűző életet élő, gazdag, előkelő társadalmi réteg védjegyeivé válhattak.
De gyakorlatilag ma is igaz az, hogy egy bizonyos kinézet eléréséhez valóban egész nap shoppingolni és wellnesezni kell; tehát ma is vannak olyan bizonyos védjegyei a semmittevő nőknek, amikkel a társadalmi státuszukat képesek jelezni. De ilyen védjegy ma többek között az örök fiatalság is, ez a kor a botoxmúmiák kora.

Annak a nagyon ősi, archaikus rangjelzésnek, ahol még a dagadt test volt a hatalom és jómód jele, nálunk a cigány kultúrában van némi nyoma, de már ők is túlléptek rajta, és más státusszimbólumokra hajtanak: www.youtube.com/watch?v=mJ7WLxbtefE

Mellesleg a legújabb Disney-rajzfilm is ezeket a polinéz szokásokat építi be a mesébe, azért annyira dagi a főszereplője (na meg nyilván azért is, mert az USA-ban több millió hasonlóan bojlertestű gyerek van): index.hu/kultur/cinematrix/2016/12/01/vaiana_moana_disney_kritika/

Kandeláber 2017.02.11. 10:46:55

@Jean Sol Partre: Még egy adalék a "városi legendához", 2014-es hvg.hu írás, tehát nem "szélsőjobbos propaganda":
hvg.hu/itthon/20141006_MIndent_felszamoltunk_magunk_mogott_es_jo

Kandeláber 2017.02.11. 10:53:12

@annamanna: Azoknál az a jelen, Európában pedig a 250000 évesre becsült willendorfi Vénusz idejében volt ideál a zsírdisznó külsejű nő.
A cigányokkal kapcsolatban: Bangó Margit cigány énekesnő - aki feltehetően soha nem volt filigrán - mesélte egy interjúban, hogy réges-régen valamelyik Öböl-menti arab országban lépett fel, és egy gazdag arab pasas megkérte a kezét.

annamanna 2017.02.11. 11:33:26

@Kandeláber: A törökországi szobrocska 8 ezer éves, a neolitikumból való, amikor már volt gabonatermelés. Hogy a paleolit időben mitől bírtak elhízni, az nyilván Szendi Gábor számára is rejtély. Pedig tényleg, a willendorfi Vénusz tényleg olyan régi, mint írod, most megnéztem; a wiki többek között ezt írja:
"Más vélemények szerint a szobrocska az előkelő társadalmi pozíciót szimbolizálja a vadászó-gyűjtögető közösségben, még pontosabban a matriarchális közösség vezetőjének szimbóluma is lehet. A hangsúlyozott termékenységben a biztonság és a siker jelképeit látják. A kövérség ugyanis nem feltétlenül a termékenységgel kapcsolatos, hanem az egyén túlélési képességeivel is összefügg az adott korban. Az akkori populáció átlagéletkora nem tette lehetővé, hogy a túltápláltsággal összefüggő keringési betegségek kialakuljanak, ezzel szemben a jóltápláltság a jólétre és az ínséges periódusok eltűrésére utal. Hasonló testalkat mai vadász-gyűjtögető népeknél is előfordul, a steatopygia (zsírfarúság) egyik legfeltűnőbb példája a khoi(szan), más néven busman nőknél fordul elő."

A cigányokkal kapcsolatban ez még jobb videó: www.youtube.com/watch?v=ATX7YOk2MYM Ahogy a nő kiemelkedik a kocsiból, mint Boticelli Vénusza a habokból....
(Akit nyilván Beyoncé fotósa is utánozni igyekezett: blocs.xtec.cat/amorimusica/files/2015/11/NacimientoVenus.jpg ).

Tehát bizonyos korokban, kultúrákban a kövérség volt a bizonyítéka, jele annak a fajta felsőbbrendű, éteri létezésnek, amire Batiszkáf is utal.
Amúgy érdekes, hogy az áldott állapotban levő Beyoncé sem épp sovány ugyebár a fenti képeken, és Batiszkáfnak pont ezekről a fotókról jutott eszébe az idealizált létezés.
Hm. Ki tudja, mikor és hogyan bukkannak felszínre nagyon ősi tudattartalmak.

Mellesleg Batiszkáf posztjának gondolatmenetével némileg rokon Puzsér cikke: "Jobb lenne, ha a kötelezőnek vélt ájtatoskodás helyett a hazai közvélemény esetleg szembenézne a tragédia mögött húzódó tragédiával. Szembenézne a flancolással, a franciaországi síelés presztízsének vonzerejével, a felsőkategóriás életmód mindennapos demonstrálásának szociális kényszerével, a tökéletes pillanatokat rögzítő facebook-szelfikkel, az irigylésre méltó vakációzással, mindazokkal a hazug pózokkal, amelyekért tizenöt éves kölykök januárban, jeges utakon átbuszozzák fél Európát." szelsokozep.com/cikk/1038-gyaszlicit

Kandeláber 2017.02.11. 12:09:29

@annamanna: Puzsér számomra teljességgel hiteltelen, túlmozgásos pojáca. Ebben a röffenetében a plebejus irigységet lovagolja meg, amely a tavalyi labdarúgó Európa-bajnokság kapcsn is felbukkant.
Habzó szájú kommentelők tucatjai ostorozták azokat a polgártársainkat, akik arra vetemedtek, hogy hivalkodó módon kimentek Franciaországba, hogy a helyszínen nézzék meg a mérkőzéseket, amikor itthon az ország nagyobbik fele éhezik, a kórházakban hullik a vakolat, és egyébként is.
Aki akar, menjen sielni Franciaországba, bár például a Felvidéken Donovaly néhány óra alatt elérhető, ott is euróval kell fizetni, és még a sör, a sligovica és a borovicska is finom.
Puzsér lesüllyedt a Simicska-kanális szintjére, ahol a Konok nevű szélsőbalos történésszel, a retardált Wahornnal meg a többszörös kaméleon Csintalannal okoskodik hetente. Egy olyan figura, aki egy durván százfős tüntin arról szónokol, hogy ő tudja, hogyan lehet kormányt dönteni, nem vehető komolyan. Ez az írása, amellett hogy - mint említettem - a plebs szája íze szerint való, még végtelenül aljas is, hiszen a gyászt "ájtatatoskodásnak" minősíti.
Ő, aki időnként a Kádár-kori mentalitást ostorozza, éppen hogy azon a hangon szól mint azok, akik annak idején a "kispolgári" szokásokat és a "flancolást" állították szembe a dolgozó néptömegek puritán, haladó és szocialista emberhez méltó életvitelével.

annamanna 2017.02.11. 12:52:06

@Kandeláber: Még ha tehetném, se engednék el egy középiskolás gyereket franciaországi sítáborba. Mert mégis mire föl? Mit tett le az asztalra, aminek ez a jutalma?
Az y-generáció már így is kibírhatatlanul elkényeztetett és nárcisztikus: www.youtube.com/watch?v=h4EWxAaz0Fg
Minek extrán jutalmazni a gyereket? Általában a nagy semmiért.
Aztán felnő, és nem lesz hol laknia, mert menet közben mindent megkapott.
Persze ebben nem csak a szülő rövidlátása a hibás, úgy épül föl a világ, például az iskolarendszer, hogy minden pénzt kihúz a szülő zsebéből, amit csak ki tud belőle varázsolni.

De: "Ne élj a mostnak, ne élj a mának. Élj ma az örökkévalóságnak." www.youtube.com/watch?v=AnNQvghzp08

gyalog.galopp 2017.02.11. 13:10:43

@maroz:

maradjunk annyiban, akinek bőrönd volt a jele az óvodában, az már eleve megszokta a csomagolást.
Anyám nekem ásót rajzoltatott,....., .....

Kandeláber 2017.02.11. 13:17:15

@annamanna: Amikor a gyerekem - nem is olyan nagyon régen - egy belvárosi általánosba járt, ott buszos utazást szerveztek Angliába a felsősöknek. Akkor nem engedtem el, pedig volt pénzem.
Pár év múlva, válás után befizettem egy Anglia-Skócia körutazásra, én is mentem, nagyon jól éreztük magunkat. Nem hiszem, hogy ezzel a 16 éves gyereket "extrán jutalmaztam" volna.
Elkényeztetett gyerekek mindig voltak, vannak és lesznek, ez így van. Szerintem 2017-ben már nem olyan szokatlan egy franciaországi sítúra. A gond az, hogy az így-úgy motivált sajtómunkások nagy része - különösen akik függetlennek hazudják magukat - ugyanolyan sémákban gondolkodnak és dolgoznak, mint az elődeik az ötvenes években. No és persze a kenyéradó gazdáik instrukciói szerint.
Így van az, hogy ha valaki az m1 híradóját nézi, akkor a úgy látja, hogy Magyarország egy földi paradicsom, ha viszont a Hír TV-t vagy a Retek Klubot, akkor földi pokolnak látja, ahol a téli hidegben a lakosság nagyobbik része megfagyott (vagy közel állt hozzá), emellett ez a nagyobbik rész a Blahától Mátészalkáig áll sorban naponta meleg ételért.

annamanna 2017.02.12. 00:59:08

@Kandeláber: Jó pár éves sztori, egy tanszékvezető egyetemi tanár mesélte: a hatodikos fiával fél éve képtelen kommunikálni, mert az összes beszélgetési kísérlet abba fullad bele, hogy a gyerek sértődötten azon lamentál, hogy az apja hogy képzeli, hogy még nem vett neki kamerás mobilt, amikor az osztályban már mindenkinek van. És egyébként meg reggelenként messzire álljon meg a sulitól, hogy a többiek ne lássák, hogy az apjának csak skodája van. Tanszékvezető egyetemi tanár. Ennyit ér a gyereke szemében. Nyilvánvaló, hogy van egy nagyon erős környezeti nyomás a gyerekeken, aminek nagyon nehéz ellenállni, sokkal könnyebb ezt a nyomást a szülőre tovább hárítani. És az ilyennek hol a vége? Maximum az átszakadt kordon állítja meg és a felrobbant autóbusz.

A régi világban a gyerekkort különösebben nem becsülték meg; a szülők minden anyagi erőforrásukat a gyerek kiházasítására koncentrálták, arra készültek már jó előre. Majd megkapja, ami neki jár, amikor megházasodik, akkor a szülő ellátja a felnőtt életéhez szükséges javakkal. Addig meg nem sokat költöttek a gyerekekre, különösebben nem koncentráltak arra, hogy élményeket gyűjtsenek nekik, mert a gyerek semmiképp sem maradhatott a szülő nyakán, nem lehetett a végtelenségig elhúzni a védett gyerekkort.
Ez sok szempontból hasznos, például remekül megtanítja a gyereket a vágyai korlátozására. Ezt meg azt most nem kapod meg fiam, mert gyűjteni kell a kelengyédet.
Másrészt megtanít az életet hosszú távon tervezni, elképzelni; abszolút tudatosul, hogy a rövid gyerekkort követi egy nagyon hosszú önálló felnőttkor, ahol már nem lesznek együtt a szülők és a gyerekek.

Ehhez viszont persze szükséges lenne, hogy a családoktól ne szívja el időközben az energiát, anyagi javakat az állam, mindenféle ötletekkel, az idő végtelenségéig kihúzott tanulmányokkal, a tanulmányi idő alatt százezer kisebb-nagyobb kiadással, a drága tankönyvektől a különórákon át csillagos égig.
Az egész teljesen öncélúvá válik, a gyerekkor nem felkészülés valamire, hanem önmagában véve egy olyan állapot, ahonnan nem jó kibillenni.
Ráadásul közben a szülő is elválik, úgyhogy jobb is fiam, ha velem maradsz.

A párkapcsolat megélése már egyáltalán nem olyan kiemelt cél, mint régen. Teljesen jelentéktelenné válik, ami egyre kevesebb energiabefektetésből is kihozható.
Amire régen minden anyagi és lelki erőforrást koncentráltak, azt a mai kor igyekszik teszkógazdaságossá tenni, és bármi egyéb élmény elérésére többet költeni, mint a párkapcsolatra.

Nagyon érdekes megfigyelni ezt a folyamatot egy zárt, hagyományőrző vallási közösségen belül, én konkrétan nazarénusoknál láttam, hogy még harminc éves kor körül is perszehogy a franciaországi sítúrát készítik elő és arról tárgyalnak (meg a satöbbi élményekről), miközben otthon élnek a szüleikkel, és ez egy teljesen új és szokatlan jelenség, korábban ilyesmi elképzelhetetlen lett volna, harminc körül már több gyereket kéne nevelniük. De mostanra már a leghagyományosabb vallási közösség sem képes a korábbi családi hagyományokat, szokásokat átadni a felnövő generációknak, olyan erős a külvilág nyomása, hogy muszáj igazodniuk hozzá.

Jean Sol Partre 2017.02.12. 18:30:41

@Kandeláber: a hollandok évtizedek óta járnak ide és nagyon sokan házat is vesznek. Ennek semmi köze a migrációhoz, nem menekülnek a hollandiai migráns hordák elől.

Jean Sol Partre 2017.02.12. 18:32:17

@maroz: sajnos csak az a része városi legenda, hogy a migránsok miatt "menekülnek" ide. Meg a számbeli nagyságrend, mert kevesebben jönnek.

maroz 2017.02.12. 19:41:05

@Jean Sol Partre: Az tényleg csak legenda. Sokuknak teljesen ésszerű okuk van rá, én például ismertem egy skandinávot, gondolom mondanom sem kell, hogy ő az olcsó alkohol miatt hajózott le egészen a Fertő-tóig és kötött ki a partján véglegesre, amíg a májcirrózis szét nem választja őket. :)

annamanna 2017.02.13. 08:13:47

@Jean Sol Partre: "Magyarország annyira jó, hogy tárt karokkal várja majd a holland menekülteket. Ennél a mondatnál durrant el az agyam. (...) Amikor már a román kolléganőm is sajnálkozóan nézett le rám, akkor éreztem magam legtávolabb magamat a hazámtól. (...) Bármennyire is reménykedik, nem fog kelleni kerítést építeni a nyugati határra, az ide özönlő holland menekültek miatt." pestibulvar.hu/2017/02/12/24-eves-lany-nem-mindennapi-levelet-irt-orbannak-sajnos-nem-magyarorszagon-adta-fel/

gyalog.galopp 2017.02.13. 09:42:47

@annamanna:

Csak vigyázz, amit te itten művelsz, azt hívták valamikor suttogó propagandának! Először megfigyelték, majd jött a dádá. Ahogy mostanában alakulnak a dolgok, ajjaj.....!

Csak úgy józan paraszti ésszel, egy 24 éves nőnek mennyi nyugdíj megtakarítását lehetett elvenni?

annamanna 2017.02.14. 03:03:29

@gyalog.galopp: Ha visszaolvasod magad, akkor be fogod látni, hogy pont az a suttogó propaganda, amit te írtál. Burkoltan olyasmire célozgatsz, amihez képest ennek a libának a levele teli van naiv optimizmussal. Mert például nem fél leírni azt, amire gondol.
De azért kösz, hogy szóltál, lehet, hogy neked van igazad.
Amúgy persze hogy hajmeresztő a nyugdíjmegtakarítás sérelmezése. Nyilván nem sztahanovista az, aki már huszonévesen a nyugger éveiről ábrándozik, a gyerekprojektet lazán átugorva. A 'gyerek' szó azért előfordul a levelében, Orbánra vonatkoztatva.
Nem egy nagy durranás a levél, inkább az a megdöbbentő, hogy egyáltalán nem jut eszébe távlati célként a gyerek, saját ház, a tehetsége kibontakozása, társadalmi szolidaritás stb, csak hogy elege van a politikusokból, akik ellenségként kezelik, és hogy ellopták a nyugdíj-megtakarítását. Pont. A többi néma csend.
A néma csend viszont érdekesebb, mint amiről fecseg.
Amiről nem ír, mert eszébe sem jut, az jelzi azt a mély értékválságot és anómiát, ami miatt nem képes együttműködni a magyar társadalom. Pont emiatt hullunk szét, mint oldott kéve.
Az nem lehet célja egy huszonéves fiatalnak, hogy biztonságban legyen a nyugdíjmegtakarítása. Ha ennél nincsenek komolyabb tervei, az sokkal nagyobb probléma, minthogy fideszesnek nézik, ha kokárdát hord.

gyalog.galopp 2017.02.14. 05:36:44

@annamanna:
Belátom, mindent belátok.

Az tetszik, hogy észrevetted a levél marhaságát, ennek ellenére idelinkelted.:)

Ezt a levelet írhatta egy 27 éves nő, amennyiben diktálták neki, többen idősebbek is, kalákában, itthon.
A levél komolyságát mi sem jelzi jobban, minthogy a cím már az első mondatban ellentmondásba kerül a tartalommal. Ha valaki 3 évvel ezelőtt 24 volt az most cirka 27 körül lehet. Még sok ilyet.

annamanna 2017.02.14. 07:32:19

@gyalog.galopp: Szerinted egy 27 éves magától nem is lehet ennyire ütődött, csak ha segítenek neki? :)
Ezt még nem sikerült végighallgatnom: www.youtube.com/watch?v=GSP81Che1X0
De gondolom, a fentihez hasonló mélységű gondolatokat oszt meg a nagyérdeművel az előadó.
Mentségükre legyen mondva, a kormányzati propaganda is kitett magáért. Itthon tartásra csábító reklámvideónak ezt találták alkalmasnak: www.youtube.com/watch?v=jLptO_hUQ3w
Természetesen a megjegyzéseket gondosan letiltották alóla. Azért máshol olvastam pár keresetlen véleményt a műről. Nagyon durván kiakadtak rajta.
Lehet versenyezni, ki a felszínesebb, ostobább, céltalanabb, hedonistább, szinglihordább.

annamanna 2017.02.16. 05:33:35

@Kandeláber: Ő ma talán a legismertebb kínai nő a világon, Priscilla Chan, Zuckerberg neje:
static1.businessinsider.com/image/55bbb29b371d2232008bbaed-480/mark-zuckerberg-priscilla-chan.jpg
i.dailymail.co.uk/i/pix/2012/12/30/article-2254889-16B12E37000005DC-520_306x423.jpg

Random közel-keleti fiatal nők, itt valamennyire látszik az arcuk és az átlagos testalkatuk:
www.youtube.com/watch?v=O0oAbWtW3KY

www.youtube.com/watch?v=NmYyHqd4ZXI

www.youtube.com/watch?v=ssJIEZ7hR9U

Szerintem könnyebben elkelnének Európában, mint a távol-keletiek.
süti beállítások módosítása