A korrupció természetéről
2017. január 24. írta: Redakció

A korrupció természetéről

korrupcio.jpg

Gágyor Péter írása

 

Nem szívesen beszélnek róla az érintettek. Igen, nem szívesen beszélünk róla! Nem szeretünk a korruptnak véltek csoportjába tartozni.

De ki nem az? Kit nem érint a korrupció? A korrupció, ha halványan is, de mindenütt jelen van akaratunk, sőt, még a legszentebb céljaink ellenére is. Mint ahogyan a „machiavellizmus” Bereczkei Tamás-tanulmányára utalván is a túlélés, a pozitív kiválasztódás egyik mozgatója, a korrupció is könnyedén értelmezhető sok motívumában is így.

Mintha eredendő bűneink/tulajdonságaink halmazának egyik összetevője lenne. Mintha az ideális ember képe és a valóságos emberek közötti választóvonal markáns része volna. Rövidzárlatú etikai rendszerünkben küzdenünk kellene ellene, de van, volt a bibliai időkben és lesz a jövőben mind a földi, mind a földön túli létben is. 

Még az utópikus/megvalósíthatatlan jövőképek ideológiai sallangjaiban is benne rejtezik, ahol minden ember egyforma lehetne, de mégsem az. Ahol az egyenlők között kialakul a „még egyenlőbbek” kasztja és a kevésbé egyenlőbbek lázasan keresik a felzárkózásuk korrupt eszközeit. És meg is találják.

Bár átnevezik, olykor transzcendens fogalmak világába emelik, legyen az közös vonzalom, bizalom, szeretet, barátság – a lényege magában hordozza az utilitarista előnyök mindenkori biztosítását. Bár az emberek nyilvánosan inkább a mózesi kőtáblákra hivatkoznak, mégis az aranyborjú emelkedik föléjük.

A korrupció olyan, mint a rosszkor érkező szerelem. A lebukásban teljesedik ki igazán a hazug mivoltának az árnya. Mégis újra meg újra felbukkan, sosem tűnik el teljesen, talán még az önmagunkkal szembesülő őszinte, magányos pillanatainkban sem.

A korrupció végigkíséri az evolúciónkat, azt a homályos dzsungelcsapást, amelyet Márai szarkasztikusan, „a semmiből a semmibe” vezető útnak nevezett el naplójegyzetében. „Jacques Le Goff világosan rámutat a hatalomtól való egzisztenciális függés kezdetektől fennálló, kétségbevonhatatlan voltára” – idézi fel elemző cikkében (A konzervatív értelmiség szerepéről) Pogrányi Lovas Miklós  a Mandineren az európai értelmiség születésének nagy pillanatát.

És már ott az ajándék az újszülött bölcsőjénél, a korrupció tömjéne és mirhája. A társadalmi lét (kaméleoni) hagyományainak háromkirályai egyszerre ajándékoznak és figyelmeztetnek, elhelyezik elvárásaik útjelzőit. Lett volna akkor és történelmünk sok más nagy pillanatában más út, egyéb lehetőség?

A korrupció vágya, szándéka, vonzása ott van minden újszülött jelenségben és egyedben. Ezek az alig rejtekező jelek nem pusztán emberiek, még akkor sem, ha az emberi társadalmakban teljesedtek ki igazán, olykor már elviselhetetlen mértékben. Hiszen az állatok háziasítása, egyes állatok, növények szimbiózisa is felületesen magán viseli a korrupció példázatainak vonzó motívumait.

A korrupcióval, hiába nem tetszik (különösen, ha nem vagyunk benne!), együtt kell élnünk. Meg kellene szabnunk elviselhető mértékeit és határozottan üldözni mértéktelenségeit.

A korrupció (megint csak Márai: nem úri jelenség) – viszont kiirthatatlanul jelen van. Kordába kellene zárni, mint az emberi viselkedés sok felszámolhatatlan jelenségét: az agresszivitást, az irigységet, a féltékenységet, a prostitúciót, az ordenáré beszédmódot… el egészen a nyilvános szellentésekig a társaságban.

Igen, szellőztetni kell, megszellőztetni. És viselje az ódiumát, akit érint. Legyen a következmény elpirulás, szégyen, társadalmi/politikai devalválódás, akár börtön. Csak ne legyen a korrupció érdem, hasznos gesztus és dicsőség.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr6112150007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.01.24. 10:42:21

A nemzet javára történő, ezért lehetővé tett, megszervezett, kikövetelt, végrehajtott, elhallgatott és jóváhagyott korrupció márpedig érdem és dicsőség.

Szerző meg egy nyifogó libsi. Erről tehát ennyit!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2017.01.24. 10:42:39

balfasz. meg márai is természetesen. márai különösen. márai egy káros hülye. de nem ez a lényeg. a korrupció bizony úri jelenség. legfeljebb, és természetesen, tagadják az urak.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2017.01.24. 10:44:21

@Counter: nézze, ahhoz, hogy a maguk írmagja is eltűnjön a világból, mindegy milyen eszközzel, de ki kell stafírozni a hadseregünket. és olyanokat, és úgy persze, hogy a tökük a kezünkbe legyen.

Bell & Sebastian 2017.01.24. 11:31:54

Ajjaj, a fogalmatlanság dákó átok. Először tisztázzuk a fogalmat, a megvesztegetést, aminek célja a jogtalan előnyszerzés, a Btk. definiálja a hülyéknek, másoknak pedig a közerkölcs. Ez a definíció egyben azt is jelenti, hogy amit a köznép korrupciónak gondol, az csak a jéghegy csúcsa és az egyáltalán nem biztos, hogy pénz is mozog vele egyik zsebből a másikba.

Széchenyi felfogása a hitelről azzal nem számolt, hogy mára megszűnt a felek közös kockázatvállalása, a hitelfegyver ölni, butítani és nyomorba dönteni is képes, ránézésre nehéz eldönteni, a vállalatnak van-e bankja, vagy fordítva.

Az elképesztő tőkekoncentráció kiválóan mutatja, hogy a főellenség már nem az úgynevezett közönséges korrupció. Mivel ezt aránylag egyszerűen láthatóvá lehetne tenni, ha a haszonélvezői úgy akarnák.
___

Mivel a zsék rablóbankokat senki nem meri kritizálni, marad a gumimaci szopogatás.

Meg a hüledezés, hogy toronyórát lánccal telepített a falujába és a fodrásza megnyer minden közbeszerzést pont annyiért, amennyire szüksége van ahhoz, hogy a megyét is megvegye ősi jusson.

Ha se Btk., se közerkölcs, mit lehet itt tenni? Írni egy nullásliszteset a korrupció kikerülhetetlenségéről. Meg az anyja kipája!

Bell & Sebastian 2017.01.24. 13:01:08

Érdekes módon a Strancparenci is a Btk. betartatását és erkölcsi züllést emleget, plusz pártfinanszírozás.

Meghosszabbítsam Bicskéig, mert megtehetem?

Conchobar 2017.01.24. 14:59:47

"A korrupcióval, hiába nem tetszik (különösen, ha nem vagyunk benne!), együtt kell élnünk...Csak ne legyen a korrupció érdem, hasznos gesztus és dicsőség." - Evvel a poszttal a szerző (a szavaival élve) nyilvánosan szellentett egyet az olvasói közé. Már csak azt nem tudni, hogy ebbeli véleményét az Orbán-éra 'érlelte ki', vagy már ez volt a véleménye akkor is, mikor híre ment, hogy Szalai Annamária mekkora végkielégítést markolt fel

2017.01.24. 17:55:23

az állatok háziasítása is korrupció. ez hülye bazdmeg.

2017.01.24. 17:59:40

@Conchobar:
ez egy hülye, aki szerint minden korrupció. a domesztikálás is. végül is ha úgy vesszük, akkor domesztosz is korrupció. csak ne legyünk rá büszkék. ilyen mélyen szántó komoly értelmiségiekre van szüksége az országnak.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.24. 18:48:00

"A korrupcióval, hiába nem tetszik (különösen, ha nem vagyunk benne!), együtt kell élnünk."

érdekes, 2010 előtt erről egy hazafiasch pógárnak azt illett mondania, hogy ELÉG VOLT, meg ELSZÁMOLTATÁS.

öhöm, oké, mostanság illib szelek fújnak. áááám legyen... nosza, mit is kezd a korrupcióval mondjuk Kína? ja igen, stadionban kivégzi a rajtakapottakat:

ichef-1.bbci.co.uk/news/320/media/images/54137000/jpg/_54137827_3236850.jpg

csak nehogy a cikkíró is ilyen helyzetben találja magát... ej-ej... cúna-cúna lopósz bácik, pufff!!!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.01.24. 18:54:34

@Herr Schnapsidee Lieferant: Maga még azt se tudja, hogy "az akkor volt, de most meg most van"? Akkor gyakorolja, írja le százszor.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.24. 19:09:16

@Counter: inkább in-topic taktikánál maradva utalj nekem közpénz jellegét elvesztett pár millát egy svájci kontóra és akkor a rogán anyjának szeme világára is megesküszöm, hogy nincs itt semmi mutyi.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.01.24. 19:14:16

@Herr Schnapsidee Lieferant: Ismerkedjen meg a "hazafias kötelezettség" fogalmával, ne kéresse magát!

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.24. 19:28:44

@Counter:

"hazafias kötelezettség"

kit szopjak le és milyen bő nyállal?

Pelso.. 2017.01.24. 19:50:22

@Counter: Ó, ki s mikortól definiálta (újra) a "hazafias kötelezettség" fogalmát?
Mellesleg a szerző terel, bagatellizál, próbálja elfogadtatni a mai helyzetet. Nálunk ez sikeres.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.24. 19:53:46

@Pelso..: egyébként meg

ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ
ROGÁN EGY BŰNÖZŐ

TG69 2017.01.25. 10:32:30

"A korrupció, ha halványan is, de mindenütt jelen van akaratunk, sőt, még a legszentebb céljaink ellenére is."

Haloványan??? :)))))))))))))

Bell & Sebastian 2017.01.25. 10:46:13

@TG69: József Attila: A bőr alatt halovány árnyék

...
az idő elrohant vérvörös falábakon
az utak összebújnak a hó alatt,
nem tudom, hogy szerethet-e téged az ember?
néma négerek sakkoznak régen elcsendült szavaidért.

Jean Sol Partre 2017.01.25. 12:12:39

Mennyit kapott szerző ezért a baromságért?

Bell & Sebastian 2017.01.25. 12:29:13

@Jean Sol Partre: 25 százalékkal többet, mint tavaly.
süti beállítások módosítása