Torgyán fokozhatatlan volt
2017. január 23. írta: Stumpf András

Torgyán fokozhatatlan volt

torgyan_j.jpg

„Amikor a szovjet tankok lánctalpai a magyar anyaföldet tapodták” - kezdett Attila cimboránk rögtönzött szónoklatba a tábortűz körül, mi pedig szakadtunk a röhögéstől. Attilának is volt tokája, rezgett szépen beszéd közben, a torokrecsegés és az orrhang is tökéletes volt. Hibátlan előadás. Senki nem kérdezte, ki beszél belőle, pedig csak 11 évesek voltunk, még csak nem is elitcsemeték. „Panelprolik”, osztálykiránduláson.

Mindenki számára tiszta volt: ez itt Torgyán József.

Röhögtünk, persze, és nem csak a produkción: a kisgazdák vezérén is. Ahogy bohócon szokás. A nemzettestes, anyaföldes, pátoszos retorika nevetséges volt gyerekfüllel. Liberálbolsevista veszély, amely Trianonban megcsonkított, ezer sebből vérző hazánkra fenekedik... Pusztultunk, tényleg. Torgyán volt egyébként az egyetlen a kilencvenesekben igen népszerű, Uborka című paródiaműsorban, akinek a bábuja nem volt sem elnagyoltabb, sem viccesebb, mint az eredeti.

Torgyán fokozhatatlan volt. 

Amikor, már 1997-ben a moziban ücsörögve mind beleszerettünk Dobó Katába, akkor sem volt kérdés senki számára, ki ihlette A miniszter félrelép Bezerédi Zoltán által megformált ellenzéki frakcióvezetőjének alakját. Torgyán Józsefnek szegről-végről tehát a magyar filmtörténetben is örök helye van.

*

Hogy a politikatörténetben hol a helye, az nagyon nem egyértelmű: az eddig született nekrológok is szépen mutatják ezt.

„Hogyan kerülhetett címlapra rendszeresen a 90-es években egy olyan ember, aki 2017-ben maximum troll mémként lehetne országosan ismert?” - teszi fel például a kérdést Balogh Gábor, aki nagyon szépen fedezi fel a magyar vidék utolsó önjogú politikai nekirugaszkodását a Torgyán-jelenségben.

De hahó, kolléga, hahó! 2017-ben trollkodással, píszíellenességgel és nagyhangúsággal amerikai elnöki posztig lehet jutni, nem csak címlapokig! 

Mások, mint Gazda Albert, fel is fedezték a Trump-párhuzamot. Van is. Nem csak a gyakran szórakoztató, máskor már-már ijesztően kemény szövegekben. Akárcsak Trump esetében most, akiről azt igyekeznek terjeszteni, hogy valakik (Putyin) küldték, hogy verje szét az amerikai demokráciát; Torgyánnal szemben is az volt a vád, hogy a jobboldal szétverésére küldték a rendszerbe a komcsi hálózatok. 

Hogy ebből mi volt igaz, sosem derült ki. Az biztos, hogy Torgyán iszonyatos huzavona közepette, de elfoglalta a Kisgazdapártot a kilencvenes évek elején és kilépett végül az Antall József vezette koalícióból. 

Csak hát, ha megnézzük így utólag, mire hivatkozva tette, nem nagyon kellenek összeesküvés-elméletek. Torgyán a kárpótlási jegyek rendszere miatt ment neki akkor Antalléknak, s ha belegondolunk, mennyi visszaélésre adott módot az a konstrukció, azt kell mondanunk: akkor bizony Torgyánnak volt igaza. A félresikerült kárpótlás, az átruházható jegyek spekulánsokat, vagyonokat, Tribuszernéket szültek (bővebben erről a 25 év, 25 nagy átverés című, Szakonyi Péter szerkesztette kötetben, Brückner Gergely tollából érdemes olvasni), a kommunizmus vidéki károsultjai meg hoppon maradtak.

*

Nem véletlen, hogy Torgyán 1996 tavaszán már Magyarország legnépszerűbb pártjának elnöke volt. Itt viszont már nagyon kiütközik, mennyire nem áll meg a Trump-párhuzam. Ott van Torgyán akkori, korát megelőzően píszíellenes, féregirtósként elhíresült beszéde (álliberális férgek rágják a haza testét, dögkeselyűk meg kívülről, ráadásul „Horn Gyula és kormánya a homoszexuálisoknak akar előnyt biztosítani, és a magyar fiatalok pedig nem tudnak házasságot kötni, az asszonyok nem tudnak gyermekeket szülni, mert elveszik a jogosítványaikat.” A jogsi és a gyerekvállalás összefüggését akkor sem értettem, azóta sem értem, de mindegy.)  Ez a beszéd nem pluszpontokat hozott Torgyánnak. Hanem hanyatlást. Azonnal esni kezdett az FKGP népszerűsége. 

Magyarország akkor nem volt kíváncsi a férgezésre: a 28 százalék 1998-ra elolvadt, de az eredmény még mindig mérlegnyelve-szerepbe helyezte Torgyánt. A Fidesz mellé állt, és persze meg is kérte az árát: miniszterként addig sosem látott büdzsét kapott, ám emlékeinkben sajnos csak inkompetens munkatársai képe dereng fel haloványan, semmiképp sem a virágzó vidéké.

Hogy valóban volt-e önkritikája, ahogy később emlékezett, vagy valami ígéretet kapott a Fidesztől: nem tudni. Az viszont biztos, hogy 2000-ben az ő joga volt jelölni a köztársasági elnököt. A pártja őt akarta a posztra, mégis egykori csoporttársát, a Fidesz által is támogatott Mádl Ferencet jelölte – utóbbi méltó elnöke is lett az országnak a következő öt évre. Akármiért is döntött így Torgyán József: utólag is hálásak lehetünk neki a döntéséért. 

*

Orbán 2002-re aztán eltakarította az útból Torgyán „doktort”, ahogy egyébként később az összes többi, Fidesz-térbe beolvadni nem akaró jobbost is. Nem sokat hallottunk ezután Torgyán József felől. Őszintén szólva: nem volt emiatt túl nagy hiányérzetünk.

Ami viszont elvitathatatlan: Torgyán összetéveszthetetlen, kiemelkedő karakter volt a politikában, before it was cool. Jelentősége viszont nem csak a bohóckodásban és férgezésben van: az az ember távozott közülünk 84 évesen a hétvégén, aki miniszterelnököt csinált Orbán Viktorból. 

Dönthetett volna másképp. Keresték a szocik is. Így döntött. Hogy ezért hányan hálásak neki, nem tudom. Azt viszont igen, hogy a festett hajú rózsadombi kisgazda, a sokszor lepaprikajancsizott ügyvéd, Torgyán József nélkül másképp alakult volna a magyar politikatörténet. Meglehet, sokat ripacskodott rövidke mellékszerepében, ám a színpad, amelyen játszott, kétségkívül a magyar történelem színpada volt. 

Béke poraira.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr8512148029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Conchobar 2017.01.23. 14:58:44

Nyugodtan mondhatjuk Torgyánt nagy tanítómesternek is. A fideszes ifjak nem önmaguktól olyanok, amilyenek. A közös kormányzás során eltanultak ezt-azt Torgyántól és brigádjától. Az FKGP mutatott fel rendkívül pofátlan korrupciót, mutatott fel megbukott korrupt államtitkárt. Aztán Torgyán meg Lányi mutatott példát először (1990 után) a sportklubok megszállására. A fideszes fiúk eltanulták 'Józsi bácsiék'-tól a dolgokat, aztán 2010-ben folytatták azt, amit a szocik éppen akkor kénytelenek voltak abbahagyni. Merthogy (olajszőkítés, székházbuli ide, vagy oda) a szocikra is hatottak az FKGP kormányzati évei

Kovi1970 2017.01.23. 15:18:40

"Hogyan kerülhetett címlapra rendszeresen a 90-es években egy olyan ember, aki 2017-ben maximum troll mémként lehetne országosan ismert?”
Vagy amerikai elnök...
Minden alapja megvan a párhuzamnak...

Kandeláber 2017.01.23. 15:21:10

'90-ben sokáig kérdéses volt, hogy az FkGP kivel bútorozik össze a második fordulóra: az MDF lesz-e a kiválasztott, vagy az SZDSZ.
Egy általam jól ismert szadeszes aktivista akkoriban az utolsó pillanatig abban reménykedett, hogy Józsi bácsi az ő kezüket fogadja majd el.
Nem jött be.
Ezért lett taxisblokád (szadesz puccskísérlet) már októberben. Amit mellesleg az akkori fideszke is nagyon támogatott.

Bell & Sebastian 2017.01.23. 16:12:32

Egy volt közülünk, mert úgy ötte a pörköltöt, hogy kétoldalt csurgott lefele a szaftja. Sajnos a parasztok megszüntetésével ez a párt is chilei cseresnyébe hersent.

Nekem akkor esett le, amikor Boros-Bocskor (akik korunk Tesco-gazdaságos Stan és Spanja) meghegedültették a délelőtti röhögőgörcsben. Súlyosító körülmény, mindezek után a Republic következett, mint a zene netovábbja. Nem is jutottak.

De manapság ilyen nincsen, a Balázs -nevű mikrotehetség ilyet sosem tenne, hiszen ma is félárbocra eresztette fergeteges humorát, kegyeleti okokból.

Kandeláber 2017.01.23. 17:09:37

@Bell & Sebastian: Józsi báttya' annyira volt paraszt, mint amennyire az újpesti ügyvédek azok.
Egyszer - réges-régen - odatévedtem a Kossuth térre, amikor annyi ember előtt beszélt, amennyit a ballibák még egy 100 %-os internetadó emelés bejelentése esetén sem lennének képesek összetrombitálni.
Durván húsz percig hallgattam, aztán elballagtam a legközelebbi kocsma felé, mert elölről kezdte a mondókáját.
Mindenesetre szórakoztatóbban beszélt, mint Puzsér, aki állítólag múltkor valami tüntin cirka száz ember előtt elmondta, miképpen döntené meg a kormányt.

Serathis 2017.01.23. 17:29:46

Egy kis Torgyán röff-röff-röff, Trabant hangja töff-töff-töff, Trabant hangja víg kormánya... De legalább patakvér nem folyt.

Vödör1 2017.01.23. 17:31:35

@Bell & Sebastian: Ne hallgasson ilyen kreténeket, még kisimulnak az agybarázdái!

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.23. 17:41:46

imhol
korunk hőse
nem élt örökké
ő se

Vársteiner 2017.01.23. 18:31:14

@Kandeláber: Jó sztori. Kár, hogy 90-ben nem Torgyán volt a Kisgazdapárt elnöke

Caaroy 2017.01.23. 18:50:17

"A jogsi és a gyerekvállalás összefüggését akkor sem értettem, azóta sem értem, de mindegy."

Sajnálattal rombolnám le a több évtized óta fennálló status quot a másik fél beleegyezése nélkül, de amennyiben a cikk írója felkészültnek tartja magát hozzá, olvasson tovább.

A magyar köznyelvben vált általánossá, hogy a jogosítvány az a "vezetői engedély" néven emlegetett irat. Torgyán viszont ügyvéd volt, ezért merem feltételezni, hogy "jogosítvány" alatt ezt a definíciót érti: "Felsőbbség által engedélyezett jog valaminek gyakorlatára" Ebben a definícióban viszont nem szokták a jogosítványt "jogsi"-nak becézni.

Bár Torgyán urat már sajnos nem tudjuk megkérdezni, már csak a mondat környezetből is azt vélem feltételezni, hogy a magyar asszonyok jogfosztás áldozatai, Torgyán szerint nem gyakorolhatnak korábban megszerzett jogokat az illetékesek, nem pedig célzottan a vezető engedély elvételének áldozatai.

Ebben az általánosító értelmezésben, egy fokkal több értelmét találom Torgyán mondatának, bár annak igazságtartalmáról továbbra sem kívánok nyilatkozni.

Janossz 2017.01.23. 18:52:28

"...11 évesek voltunk, még csak nem is elitcsemeték. „Panelprolik”, osztálykiránduláson."
Ez valami vicc akar lenni? Panelproli? Stumpf?
Az ő pedigréjével...
Akkor mégis volt rendszerváltás? Ne már!

Különben tavaly megkérdeztem egy hozzáértőt, igaz-e hogy a mezőgazdaság termelése még nem érte el a 89 évit?
Kiröhögött: Uram, 74 körül járunk! Na, ebben biztos elévülhetetlen érdemei vannak az elhunytnak. Azért RIP.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.01.23. 19:54:08

"Dönthetett volna másképp. Keresték a szocik is. Így döntött. "
Valóban lehet Torgyánt paprikajancsizni. Egy dolgot nem lehet ráfogni. ÉS pont amiatt nem döntött másképpen. Ő mindvégig jobboldali maradt, Antall elleni harcban is. Neki volt gerince,szemben az egykori leginkább antibolsi SZDSZ-el, akik a taxisblokádnál pusztán a hatalom miatt akartak kormányt buktatni, meg utána 94-ben is csak azért köpték szembe a 89/90-es énjüket. Torgyántól ez a mentalitás igen messe állt.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.01.23. 20:05:37

@Janossz: Biztos vagy abban, hogy a 98-02 közötti ciklus tehet erről és nem a 90 utáni időszak,amikor módszeresen leépítették a mezőgazdaságot? Nem mellékesen ebből következik a borosdi,meg szabolcsi cigányhelyzet egy része is. Addig azoknak az embereknek voltmunkája,mert egy részüket a mezőgazdaság,más részüket meg ugye ez ipar szívta fel. De mondok még valamit. Apám mezőgazdasági vonalon dolgozott, akkor már 10 éve, szóval csak rálátott valamelyest. Az oroszok akkoriban megvettek mindent,konkrétan azt az almát is,amit mi itthon léalmának nem használtunk, (és az orosz piac akkora, hogy a mai napig megvennék), a mezőgazdaság tönkretételében szerintem Antallnak van történelmi bűne,mert dacból, és történelmi sértettségből(ami azért érthető persze) előre gondolkodás nélkül rábaszták az ajtót a szovjetekre,mindenféle,pl kereskedelmi szempontból is.

2017.01.23. 20:38:59

persze. torgyánnak többé kevésbé igaza volt abban, hogy a földet nagyrészt reprivatizálni kellett volna. és csak abban az esetben adni kárpótlási jegyet ahol ez nem lehetséges. mert mondjuk azt területet beépítették. de még ezeket az esetek nagy részét is valószínűleg megoldották volna a faluközösségek, körjegyzőségek. önkormányzatiságot kellett volna a kistérségeknek ( járásoknak). csak azokban valószínűleg a kisgazdapárt lett volna erős. és még az is lehet, hogy torgyánt se váltották volna le a se parasztok, se az agrárértelmiség. mert "józsi bácsi" csak a színpadon volt konfliktuskereső, a háttérben törekedett a konszenzusra leszámítva persze azt az esetet, amikor őt támadták. szóval torgyán politikus volt, egy populista politikus. a magyar vidék donald trump-ja. ha így vesszük, akkor megelőzte korát, vagy ha úgy tetszik, akkor megidézte a nyugat alkonyát. ezért vált a magyarok többsége számára szerethetővé. egy kisebbség számára gyűlöletessé.

isten nyugosztalja.

Janossz 2017.01.23. 20:51:26

@dorian gray: Tetszik, vagy sem, a meglévő struktúrák, kapacitások szétverése a nevéhez kötődik.
Az Antall-kormány első két évében azért ott volt a hatalomban.
Miként a magyar közélet első dicsőséges féregirtása is, ami ma már kötőszónak számít ugyan itt-ott , akkoriban, egy állítólagos értelmiségitől nagyon durva volt.

2017.01.23. 20:56:55

@Janossz:
torgyán akkor lett volna államférfi ha önkormányzati rangra emeli a járásokat. és az mgtsz mint társasági forma megamarad. úgy, hogy egyesíti a kis, közép és nagyháztáji birtokokat, a kisegítő gazdaságokat (a nyugdíjas, a pap, a falusi tanító kertjét) a melléküzemágakkal. a késő kádár kor ebből a szempontból jól ki volt találva. állami gazdaságok régiós mintagazdaságként működtek. azt egyszerűen oda kellett volna adni a népfőiskoláknak, agráregyetemeknek. torgyán nem volt államférfi. egy pitiáner ügyvéd/ügynök volt. jókor volt jó helyen. és így a 90-es évek egyik meghatározó politikusává vált.

Janossz 2017.01.23. 21:10:52

@unionista᠋: Soraidból úgy látom, láttál már vidéket, így sok hozzáfűzni valóm nincs. Szomorúan hallgatunk, nézünk magunk elé, próbáljuk felfogni a 30 éve felfoghatatlant, mi mindenből nem vagyunk képesek már a saját piacunkat se ellátni.

Zeuska 2017.01.23. 22:17:41

Még mindig korrektebb politikus volt azoktól a homo, kobi, cigus kullancs politikusoktól, akik 90-től a mai napig ott pöffeszkednek és büdösítik a parlamentet.
Már lassan Indiát is elfogjuk hagyni kodússágban, ebben a fene nagy gazdasági száguldásban. Helló 2017!
Halottról vagy jót vagy semmit.

Bell & Sebastian 2017.01.24. 00:44:01

@Kandeláber: @Vödör1: Már megbocsássanak a túlcsomagolásért, amikor sötét fellegek gyülekeznek édes hazánk ege felett, ha pontosan idézem az örökbecsűt.

Conchobar 2017.01.24. 08:16:08

@unionista᠋: "torgyánnak többé kevésbé igaza volt abban, hogy a földet nagyrészt reprivatizálni kellett volna. és csak abban az esetben adni kárpótlási jegyet ahol ez nem lehetséges." - Akkoriban két fő törekvés volt jelen a földek privatizációjánál. Az egyiket az FKGP képviselte (ekkor ellopni a sót Torgyán az FKGP addigi vezetőitől), a másikat az SZDSZ és a Fidesz. Az FKGP teljes reprivatizációt (visszaadást az egykori tulajdonosoknak) akart, az SZDSZ és a Fidesz viszont annak adta volna, aki a legtöbb pénzt perkálja érte (ahogyan az a bankok, gyárak esetében történt). Őket nem hatotta meg a magyar parasztságot egykori sérelme (meg tán szívesebben adták volna a földet is hitsorsosaik kezébe). És a két véglet között Antallék megtalálták az 'arany középutat'

Conchobar 2017.01.24. 08:17:14

@Conchobar: jav: Az egyiket az FKGP képviselte (ekkor kezdte ellopni a sót Torgyán az FKGP addigi vezetőitől)

Kandeláber 2017.01.24. 10:51:51

@Vársteiner: Az akkori szadeszes ismerős - röplapterjesztő, szervező, agitátor lóti-futi, mellesleg gondnok volt egy lakóházban - arra a megjegyzésemre, hogy a kisgazdik bunkók, Torgyán pedig alapból hülye - azt felelte: "nem baj, azokkal lesz a kormány."
Amúgy teljesen lényegtelen, hogy ki volt akkoriban az FkGPelnöke (talán a már szenilis Vörös Vince), Torgyán volt a legismertebb arc.
süti beállítások módosítása