Meglepő és mulatságos – Mandiner2016 IV.
2017. január 02. írta: Stumpf András

Meglepő és mulatságos – Mandiner2016 IV.

trump_11.jpg

A Mandiner szerzői, mint 2010 óta minden évben, idén is évet értékelnek.

Stumpf András írása.

*

 

Kapkodhattuk a fejünket 2016-ban rendesen. Ennyi meglepetést egyetlen év sem hozott 1989 óta Európában, a nagyvilágban és itthon. Bele is szédültünk kissé. A Közel-Kelet és Afrika katasztrófája már nem meglepő és mulatságos sem lesz sosem, szóval ezekkel most nem foglalkozunk. Putyinnal sem. Miért? Csak.

Kezdjük inkább Kölnben. 2016 ott kezdődött el ugyanis. Épp egy éve, amikor is a helyi pályaudvar előtt aleppói atomfizikusok tesztelték önmagukon a maghasadást, a tömeges kísérlethez segítségül hívva némi germán női humán erőforrást is. Maga az esemény nem volt meglepő, ám hogy a nagy német sajtószabadságban napokig ne legyen hír ebből a vezető orgánumokban – ez minket azért némileg mulattatott itt, a köztudottan diktatórikus Mucsa-alsón. Merkelföldén is gondolkodóba estek néhányan, kisebb pofonokat is kiosztottak a Willkommenskulturnak a tartományi választásokon, de a nagy csattanások hangját Anglia és Amerika felől hozta a tenger és az óceán. 

Brexit. Trump. 

Valódi meglepetések. És: mulatságos reakciók. 

Ritka, amikor ennyire nyíltan mutatja ki egy politikai kultúra teljes stábja, hogy miközben toleráns, liberális és baloldali elvileg, mekkora gigantikus elittudata van. Mi volt a reakció mindkét esetben? Hát hogy egyrészt elközelg a világvége most már, másrészt, hogy ennek okozója a prosztó, suttyó, képzetlen fehér vidéki. Ez az érvkészlet főleg Amerikában vicces: ha Clinton nyert volna, vajon ugyanezek a toleránsok leírják, hogy a prosztó, suttyó, képzetlen fekák és latinók juttatták őt az elnöki székbe?

Költői volt a kérdés.

Mulattató volt mindenesetre, mennyire nem értik. Itt ez a Trump. Nőket sértegetett. Aztán mégis több fehér nő szavazott rá, mint az aranyos Romney-ra korábban? A libsi válasz: mindent átitat a hímsovinizmus. A rendszer bedarál, átformál, a nő nem ismeri fel saját érdekét, önként megfelel rá osztott, elnyomott szerepének. Kényszeríteni kellene, hogy szabadon meneteljen a történelem jó oldalán, de nem lehet, hiszen a sovén rendszer, a fasisztoid társadalom bedarálta, hogy ne is ismerje fel saját érdekét. 

Pedig nagyon is felismerte a saját érdekét. Mert mennyire is érinti a texasi fehér háziasszonyt, hogy Trump húsz éve lekurvázott valamilyen nőszemélyt? Nos, semennyire. Nem őt ribancozta, magánban volt bunkó. Mennyire érinti ugyanezt a háziasszonyt az illegálisan érkezett latinó csoport jelenléte a szomszéd utcában? Nagyon. (Több mint másfél millióan vannak ilyenek csak az ő államában.) Tehát ha a háziasszony úgy van vele, hogy bár Trump bunkóskodott, de ezeket kizsuppolná, ezért aztán rá szavaz – azzal nagyon is racionális döntést hoz.

A liberálisok szerint ezzel szemben a post-truth korszaka kezdődött el, amikor az igazság nem számít. Én nem tudom, elkezdődött-e valami, de az USA-ban csupán az történt, hogy az erkölcsi megbélyegzésnél fontosabb lett az érdek. A politika tehát politikább lett. Sokan ugyanis újra rájöttek, hogy elnököt választanak. Politikust. Akinek a dolga az, hogy az érdekeiket képviselje, nem pedig, hogy valamilyen főpapi testület szerint univerzálisnak minősített értékeket jelenítsen meg, dogmákat fogalmazzon és indexre helyezzen műveket, gondolatokat. 

Az egy másik állás.

A pápáé. Neki lehet nagy, univerzális jóságokat mondogatnia. Ahogy Ferenc szokta is. A pápa, aki kognitívdisszonancia-feloldó feladatokkal bombázta a konzi katkókat idén is (ez már kevésbé meglepő, de még mindig mulatságos), így aztán lassan transgender-tanszékeken is népszerűbb mint a budai hegyoldalakon. 

Hazaértünk tehát. Nézzünk körül itthon is! Nálunk már évek óta divatol a totálisan érdekvezérelt politika, amelynek píszíellenessége kedves is lehetne szívünknek, de mulatságos meglepetések egész sorát hozta el 2016-ban is.

Legjobban talán Mészáros Lőrinc lepődött meg 2016-ban. Ő például nem számított rá, hogy vesz 17 szállodát. Arra sem, hogy médiabirodalmat vásárol. Aztán mégis. Egy szép napon arra ébredt. Végül is jobban járt azért, mint Gregor Samsa, igaz, rá még egy kitinpáncélos bogárnál is rondább állatok nevén utal a nép újabban – ami felettébb igazságtalan, hiszen Mészáros mit sem sejtett. Persze csak a nép azon része utal rá az emlős állatok két legcsúnyábbikának („oligarcha”, „stróman”) nevével, amely a szabadságot fontosnak tartja. A Népszabadságot.

A lapot, amely nincs többé. És ez azért nem mulatságos. Csak meglepő. Nem gondoltuk volna tavaly ilyenkor.

Ahogy persze azt sem, hogy a Magyar Nemzet mottója ez lesz: „Mindig ellenzékben”. Ezen mondjuk talán még Simicska Lajos is felröhögött. Az mondjuk bizonyára nem lepte meg, hogy akik csúnya emlősök neveit aggatták rá évtizedeken át, most már nem rá aggatják, hanem Mészáros Lőrincre. Akik szerint meg eddig „nemzeti nagytőkés” volt, na, szerintük lett hirtelen a hazát gúzsba kötő oligarcha.

Ha valaki, Simicska tudja, hogy pénz beszél, kutya ugat. Most mások vásárolják a kormánypárti vakkantásokat, ugyanúgy közpénz-tenderek nyereségéből, ő meg most kormányelleneseket vesz. (És finanszíroz egy-két kis, önazonos, minőségi szigetecskét is, amilyen például egykori lapom, a Heti Válasz.) Simicskának amúgy is a tavalyi volt az igazi, nagy meglepi éve: a Fluor próféta által is megjövendölt gecigránát akkor robbant. A nemes gránátalmafa ízes gyümölcse mindenesetre szépen érni kezdett 2016-ban, év végén még Kálmán Olga is a Hír TV-hez szerződött... 

Ezt sem hittük volna egy éve.

Meg azt sem, hogy mostanra túl leszünk a egyik legértelmetlenebb népszavazáson. Egy másik ellenében dobta be eredetileg a miniszterelnök, a vasárnapi zárva tartós ellen, ami a szocik ötlete volt és akár meg is lepődhettünk volna rajta. Egy balos párt, amely kitartóan harcol a munkavállalók érdeke ellen? Minthogy azonban az MSZP-ről van szó, csupán mulattatott a dolog: meg azért nem lepődtünk. A fideszes gáncson annál inkább. Az Év szégyene-díj mindenképp jár a választási irodánál tobzódó kopaszok akciójáért, bárki találta ki azt. 

Mélyre ment akkor a kormánypárt és a kvótakampány színvonalával sem emelkedett sokkal magasabbra, de akkor ez már nem volt meglepő. Meglepő az volt, hogy „politikailag érvényes” lett a referendum.

Azaz: érvénytelen. 

A Fidesznek nem jött össze az ötven százalékos részvétel, pedig ugye nagy, országos ügyekben régen volt már olyan, hogy nem teljesült Orbán Viktor vágya. Gondban persze nincs a kormányfő: lecsekkolta a rendszert, tudja, '18-ra hol kell javítani rajta, az ország makromutatói jók, kihívója meg csak majdnem lett.

Vona Gábor megszorongatta ugyan néhányszor a Parlamentben, de csak nem nőtt az egekbe a Jobbik népszerűsége. Pedig Vona leszámolt még Novák Előddel is és nagyon cuki lett. Csak hát eközben Toroczkait tette meg alelnökének, aki meg annyira cuki, hogy városában betiltotta a minaretépítést és a Pride-ot – megmentve mintegy Ásotthalom népét a rája leselkedő homokos müezzinektől, akik már készenlétben álltak, hogy titkos CIA-pénzből gyorsan felhúzott tornyokból napi ötször rikácsolják bele a tiszta magyar légbe: vájemszíéj. 

Hát a többi ellenzéki párt?

2016-ban kimúlt az LMP. Hivatalosan még létezik, de mi már májusban eltemettük, amikor Schiffer András kiszállt onnan. Most már látszik: nem volt korai a harangozásunk.

Lassan az MSZP fölött is kondíthatjuk. Aki nem hiszi, nézzen bele Kunhalmi Ágnes fővárosi elnök legutóbbi sajtótájékoztatójába. 

DK? Rég lemondtak arról, hogy nyerhetnek '18-ban, bármilyen összefogócskázás tagjaként.

A baloldal Jobbikkal való összefogásának lenne persze értelme, de csak suttyomban, úgy, hogy a választók ne lássák. Az után, hogy a balos ellenzék már összeszervezte magát és kijelölte saját vezetőjét. Akkor az a vezető, bárki, elcsattoghatna Vona Gáborral egy lakatlan szigetre telefonok nélkül, tollal és papírral, összerakni, ki hol indít erős, hol pedig gyenge jelöltet, ki melyik választókerületre költ. Így talán esélye lenne az ellenzéknek, hogy legyőzze a Fideszt.

A balosok töketlenkedését látva már az alapfeltétel megteremtésére sincs esély. Arra tehát, hogy kijelöljék vezetőjüket. Előválasztási ötletelésükből meg, ha lesz is valami, a Jobbikkal úgy már nem fognak tudni dealelni aztán. 2017 első napján tehát továbbra sem látszik, hogy bármi veszélyeztetné a Fidesz-hatalmat. 

A kötvényügyek, kopaszok, közpénz-milliárdok magánná csiribúzása, propeller-hazugságok és a tömény médiagátlástalanságok éve után ez azért nem is annyira mulatságos. Az ellenzéki teljesítményt látva persze nem is túl meglepő.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr3812090541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2017.01.02. 11:32:26

Ez direkt van, hogy előbb megy a poszt a dühöngőbe, és csak egy nap késéssel jelenik meg a blogban?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.01.02. 11:49:16

@Robinzon Kurzor:

Orbán Viktor személyes utasítására járnak el így.

Robinzon Kurzor 2017.01.02. 11:58:39

@bbjnick:

Jó, hát neked ez elég is lenne magyarázatnak (nem csak erre, bármire), de ezt eddig is tudta itt rólad mindenki.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.01.02. 12:07:19

@Robinzon Kurzor:

Mert szerinted nem ez történt? [........../.]

Robinzon Kurzor 2017.01.02. 12:19:55

@bbjnick:

Értem, hogy te mást nem tudsz elképzelni, de én egy érdeklődő kérdést tettem fel.
Szerintem nem neked, de valamiért mégis szükségét érezted, hogy tudatlanságodat villogtasd.

tireless treehugger 2017.01.02. 12:46:54

@Robinzon Kurzor:

nézd meg a mandiner.hu és a mandiner.blog.hu sütik közötti különbséget,. (a privacy menü alatt találod, különösen a third party cookies és az általuk gyűjtött adatok lesznek érdekesek)

a főoldal kirakat és előadás, a .blog műsorkritika és üzenőfal..

Robinzon Kurzor 2017.01.02. 13:01:28

@még nem:

Értem én, hogy cookie (rólam mondjuk nem sokat tudnak meg abból), de ez itt most egy szerkesztői döntés.

Korábban a blogposztok előbb itt jelentek meg, aztán lettek szemlézve. Most előbb van belőlük cikk a Mandineren (nem a blogon).

Így semmi értelme a blognak. Lehet, hogy ezt akarják kivezetni, mint a letelepedési kötvényt?

Conchobar 2017.01.02. 13:07:07

A 2016-os meglepetések sorából kimaradtak Dzsudzsákék! (pedig mintha a szerző itt örömködött volna néhány posztnyit)

tireless treehugger 2017.01.02. 13:32:56

@Robinzon Kurzor:

a blogot minek kivezetniük, nem kerül semmibe, és ezzel is nagyobb a mandi féle birodalom, valamint kapcsolat egy egyébként elérhetetlen irányba.

viszont ha visszamész a soksokéves blogposztokra, láthatod az ott felbukkanó üzenetek később előkerülnek a fidesz-ner narratívában. ha még tovább mész mert olyan sok időd van, szöveg-szókapcsolat-szóhasználat elemzéssel közvetlen kapcsolatot találhatsz néhány nagyon fontos think-tank emberrel. (most itt nem swarcira gondolok)

azt hiszem alulértékeled a sütiket, azt nem tudom hogy neked pontosan melyik települ, de ha (netes segítséggel) elemzed és megismered majd megérted mire képesek.
(nálam teljes kiszolgálást kapnak ((meg a többi egyéb is)), ha már kukkolnak, hát szívesen mutatom hogy mit nézzenek.

IdomitottFoka 2017.01.02. 13:42:03

"így aztán lassan transgender-tanszékeken is népszerűbb mint a budai hegyoldalakon"

Mondtam már, hogy egy ellenpápa egy frappáns ÉS konzervatív megoldás lehetne erre a problémára.

S=klogW 2017.01.02. 15:49:41

@Conchobar: ki nem sz.rja le a bunkócistákat meg a velük a népet hülyítő és rajtuk keresztül is élősködő tolvaj sleppet

élhetetlen 2017.01.02. 20:13:26

Tényleg apróság, és lejárt lemez is, de annyiszor leírták már, és akkora hülyeség. És újra. „Egy balos párt, amely kitartóan harcol a munkavállalók érdeke ellen?” Mert az, aki hétfőtől péntekig késő estig dolgozik, és 1, szombaton takarít, mert vasárnap tiltja a házirend, de vasárnap már ráér, és a gyerekek is otthon vannak, tehát bevásárolhat velük együtt, 2. hétvégén el kell utaznia, és vasárnap este hazafele elintézné a heti bevásárlást, az ugye nem munkavállaló valahol máshol, csak a bolti eladó a munkavállaló. Ráadásul a vevők többen vannak, mint az eladók. Egy balos párt hogy is védheti a többségben levő munkavállalók érdekeit a lényegesen kevesebb munkavállalóval szemben? Elmentek a…

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.02. 20:32:05

@még nem: a trollhitvallás kizárja a tinktenkolást, pláne, hogy ilyenek valójában nincsenek.

vannak egyéni ambíciók meg érdekcsoportok a gazdaságban/politikában, ezeknek néha kell egy marék faszi aki gyárt valami hablattyot a mindenkori nyers érdek köré, ennyike.

itt-ott előfordul igényesebb kutatóintézet, vagy dolgát komolyan vevő jövőügyi ombucimanus, de a dolgok végén ezeket hajszál pontosan annyira fogják komolyan venni, mint amennyire az adott politikai kultúrában igénylik, már ha egyáltalán.

tireless treehugger 2017.01.02. 21:52:53

@Herr Schnapsidee Lieferant:

nálunk nincsenek komoly előnézetek, nincs szükség rá mert olyan mértékben személyi erőpolitika folyik. (azért is van ennyi hiba)

már a határ másik oldalán is másképp van, de a keletre-nyugatra rákövetkezőknél már minden fontosat a jövendőmondók döntenek el.

én úgy látom egyre kevesebb hibával dolgozik az államok/szervezetek többsége, ez pedig csak és kizárólag a jövendőmondók elterjedése magyarázhatja, az elemzői csoportok változó összetétele lehetetlenné teszi az egyes agyak előrejelzéseinek utólagos kiértékelését és súlyozását..

miért nem jársz utána, ne mond azt hogy nem vagy kíváncsi rá?!

( de attól félek hogy eleve rossz úton fogsz elindulni, mert nem tudod elképzelni az elképzelhetetlent, a meglevő ismereteidet nem vagy hajlandó "újra és másképp" összerakni.)
(rám ne számíts, én eddig sem mondtam többet, ezután sem fogok, ez a te utad, vagy végigjárod vagy maradsz ott ahol vagy)

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.02. 23:05:23

@még nem: dilibogyókám, sem ezelőtt, sem ezután nem tartok igényt a karikatúrába illően nagyképűsködő személyes tréner kitérőidre, ellenben még egyszer és egyben utoljára leszögezem, hogy trolling rulez és aki itt a mandiblogon (sőt, a valós életben) húúú-de-kurvára komolyan veszi magát az forduljon szakorvoshoz istenkomplexussal, vagy vegyen be egy marék kunczei értelemben vett ciánkapszulát.

ami meg a többit érinti:

"már a határ másik oldalán is másképp van, de a keletre-nyugatra rákövetkezőknél már minden fontosat a jövendőmondók döntenek el."

LÓFASZT. pölö elég a fenti képre nézni, az a sok rohadt okos jövőmondó 99,9%-a történetesen full benézte trump esélyeit. és ez még csak a kisebb tévedésük, a nagyobbik, hogy szemlátomást még arra sem volt érkezésük, hogy összerakjanak valami forgatókönyvet, hogy mi van ha mégis győz. most próbálják magukat utolérni. nem tudom sajnálni őket.

oszt még van az a lightos gond, hogy a földet emberek lakják és nem végletesen racionális mr. spock-ok, ergo erősen limitált a cselekményeik valódi megjósolhatósága. kábé olyan a szitu, mint amikor vannak ipsék, akik "tuti" könyvet írnak arról, hogyan kell milliomossá válni, meg vannak ipsék, akik azzá lesznek (jellemzően ilyen könyvek olvasása nélkül). meg ugye te is siránkoztál egy sort nemrég, hogy ójaj a "lúzerek" ülnek tort stb, na mi van vazzeg, ember tervez, isten végez, hoppszaaa homok került a thinktank-be? :)

végül van egy finom kis conflict of interest a thinktank mint elvileg szakmailag orientált műhely és a döntéshozás (aka politikai cirkusz) közt. a politikai szféra külön mindset, számtalan esetben zárt ajtók mögött sem akarnak hallani semmit, ami szembemegy az egójukkal, érdekeikkel, elképzeléseikkel és innentől kezdve az a think tank fog jól feküdni, aki a szimpibb mesét olvassa ki a tenyérből. egy dolog a pontos jóslat, más dolog az erre nyitott fül megléte, vagy nem léte. az (autoriter) technokratább hajlamú helyeken (kína, szingapúr) többnyire gördülékenyebb az ilyen átfogó mérnökösködés, plusz a demokráciákban szokásos x éves ciklusok híján sokkal könnyebb a távlatos tervezés, de még ott is nagyon markánsan ki van jelölve, mit lehet figyelembe venni a megoldási variációkból és mit nem. semmilyen rendszer semmilyen elitje se fog önként, önmaga felszámolása irányába lépni, még ha egyébként a közjó érdekében ezt is dobná ki a jósdagép optimális megoldásként. minek után a brainstorming és még inkább az azt követő cselekvési szakasz számtalan ponton kötve van, nem teljesülhet az alapvetés, nem tud elszakadni saját "árnyékától".

esti mese utolsó felvonás:

"Schopenhauers Wort: 'Der Mensch kann wohl tun, was er will, aber er kann nicht wollen, was er will', begleitet mich in allen Lebenslagen und versöhnt mich mit den Handlungen der Menschen, auch wenn sie mir recht schmerzlich sind. Diese Erkenntnis von der Unfreiheit des Willens schützt mich davor, mich selbst und die Mitmenschen als handelnde und urteilende Individuen allzu ernst zu nehmen und den guten Humor zu verlieren." A.E.

tireless treehugger 2017.01.03. 20:04:04

@Herr Schnapsidee Lieferant:
>> okos jövőmondó 99,9%-a történetesen
>>full benézte trump esélyeit.

a cél clinton és bush megállítása volt. 100%-ban teljesült. (sanders és romney is ki kellett hogy essen)

trump nagyon gyenge elnök, a leggyengébb az elmúlt 200 évben, ez volt a másik cél, 100%-ban teljesült.

egyébként egyes személyek nagyon kicsit előrejelezhetőek, valamint ilyen mértékű (orosz-kínai-mindenki) választásba beavatkozásra még nem volt példa, és az usában is megmozdult és polarizálódott minden érdekcsoport ami megint szokatlan. tanulság ebből is le lesz vonva, a következmények egyenlőre beláthatatlanok.

úgy összességében trump egy elég jó kompromisszum, ez nem jó sem a demokratáknak sem a republikánusoknak, így egyik sem nyert és egyik sem vesztett, ez megy 70 éve, és ez így jó. obama hiába volt demokrata elnök, pontosan középen állt, egy kicsit ide, egy kicsit oda, de az előzők sem taposták el a másik oldalt, és bármikor lehetett hope and change választást nyerni.

ez a duopoly kb ugyanaz mint a monarchiák, egyik adja a királyt, másik a parlamentet, a bürokrácia pedig semleges tud maradni.

a think tank nem jövendőmondó, ő elemző, variációkat dolgoz ki és a megfelelő kérdéseket találja ki.
hozok példát: nyáron kurzor leírta hogy szerinte robbantással fogják motiválni a helyes irányú migráncs népszavazást. megkérdeztem miért és megválaszolta, egyszerűen logikusan mindenféle mélyreható elemzések nélkül.

nem kiókumulálta hanem tudta. már előtte is voltak hasonló dolgai, de b&s és fűegér is hasonlóan jó. (mások is, te is, de múlt időben)

a jósdagép nem az elit ellen van, a jósok nagyrésze az elit tagja. önmaguknak alakítják az eseményeket, mert összefüggő események megfelelő alakítása önbeteljesítő.

sokan, nagyon sokan érzik és tudják a jövőt, aztán van aki profi lesz, de csak akkor lesz az ha megtanulja átlépni a saját korlátjait.

most látom a brainstorming-ot. ebben az esetben nem működik, a csapat önmagán tesz erőszakot, a konformitás ereje túl nagy és aztán a döntés semleges lesz. a jövendőmondók egymástól függetlenül és egymás véleményétől függetlenül, önállóan hoznak döntéseket, amit aztán súlyoznak egy végeredmény érdekében. de erre nem mindig van szükség, egyesek egyes témákban közel 100%-ot hoznak.

best

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.03. 21:41:05

@még nem:

egy szép napon az odakozmált rántotta mögött is pángalaktikus konspirációt fogsz sejteni

nyilván egyeseknek könnyebb a világot így elfogadni, mint azt a tényt, hogy számtalan esetben szimplán a döbbenetesen pitiáner rövidlátás, hiú ambíciók és emberi gyarlóságok plusz a mindenható random faktorok katyvasza hajtja a történelem kerekét egy trial and error típusú dedós homokozóban.

tireless treehugger 2017.01.03. 22:44:44

@Herr Schnapsidee Lieferant:

már megint játszod a megnemértést, oké legyen ahogy akarod,. ( azért érdekes hogy ennyire instabil vagy.)

természetes hogy van emberi faktor, de nem idiótákról van szó, illetve a kiderült idiótáknak nincs fix mandátumuk.

beszéltük régebben a sértett személyiségeket orbán kapcsán. (biztos elfelejtetted, egyébként is szokásod nem figyelni). mi kárt okozhatott a biztos nyerésből kiütés (hiszen fixálták a győzelmet!!!), és pluszként ott van a már előzőleg 4 éves szívatás, meg az alapból dilis személyiség.
(2002 ápr 7, az első forduló számlálása után, amikor a fideszesek könnyeztek a kamerák előtt, és aztán jött a hozzon mindenki még egy embert féle vereség, meg az újraszámlálás emlegetése)

na most hasonlítsd össze merkellel, (úgyis a kedvenced), csak nézd végig a nyerő szériáját, ahogy minden sikerül neki. MINDEN.

de ott van putyin, nazarbayev, xi, obama, ecb, bis, boe, fed, boj khamenei, netanyahu, multik, ..... mindig nyernek, vagy legalábbis nagyon sokszor.

kezded már érteni??, miért mondom hogy hülyeséget beszélsz pl migráncsügyben, eu és euró ügyben, német usa és brit ügyekben.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.03. 23:46:08

@még nem:

peeersze dilibogyóka, peeeersze.

addig oké, hogy amióta világ a világ by the rules or fry the rules divat hatalom és pénz után kaparni, de amikor már elborítja az egész világképedet a konteók szövevénye, mint avar az őszi rétet, akkor ideje elmenni a doktor bácsihoz és a gyógyszeradag növelését kérni.

a nagykörúti pukkantónál pölö annyit lehet belekombinálni, hogy gyaníthatóan tényleg a kapóra jövő terrorlégkör exploitálása miatt nem volt sürgős a fidoxnak egy napig nyilvánosságra hozni, hogy nincs is semmi müzlista háttere a dolognak, mert biza a félamatőr hófehér zakkant ipse csudaszépen ott virított tucatnyi kamerafelvételen és nem volt a szokásos isis nyilatkozat se, aztán el is kapták és tényleg hétköznapi buggyantka is volt, ennyike. megrendezett merényletnél - ha migrikre akarod kenni - a puszta robbantáson túl a tálalásnak is ráutalónak kellett volna lennie, ez meg nagyon nem volt az.

és hogy csúnyán megviselte a vekkert a 2002-es pofára esés? nyilván. ahogy hillerit is, meg szinte mindenki mást a polityikában aki tutinak hitt győzelmet bukott be. merkli sem volt képes a kamionos kunststück után ütemesen előállni egy nyilatkozattal, a kölni molesztálósdit is napokig pihentette a mainstream media, nyilván mert epic fail ami nem passzolt a sikersztori összképbe.

szokásos esti mese keretében csak a kedvedért egy izgis illuminátus leleplezés:

img1.etsystatic.com/034/2/5125649/il_340x270.627390659_rwul.jpg

ui.: még ha szemlátomást a meglepetés erejével is hat rád zsenikém, de ezennel felhomályosítalak, hogy a trollkodás az nem akadémiai disputa, hanem hangulat és kedv szerint biza NANÁ hogy "instabil", mert spontán lehet agymenés, szerepjátszás, l'art pour l'art cukkolás, vagy akár persze őszinte fejtegetés is. nem fogom felcímkézni commentenként, jó skatulyázást :)

prrruttty!!!!!!!!!!!

tireless treehugger 2017.01.04. 22:05:45

@Herr Schnapsidee Lieferant:

már megint eltévedtél, mondom hogy leépülsz már azt sem veszed észre hogy ki trollkodik kivel.
nem a két csipás szemedért válaszolok hanem hogy megfigyeljem miképp alakítja a fórumozók gondolatait, hogyan lehet maradandó információ beültetést elvégezni. mint ahogy tegnap az ideirányított zsindexesek nyomták a sokévvel ezelőtt leírtakat, ugyanúgy a 888 is idézi, és aztán majd ezek az újak is bekerülnek a körforgásba.. az meg különösen kellemes amikor beépülnek a jobber alapokba, és sikerül emberaribb arcúvá faragni a buta pronyó formáját.

most éppen kapóra jöttél hát kihasználtam az alkalmat, a hülyeségeid kontrasztja még ki is emeli a mondandómat.

szóval megint megköszönöm a segítségedet, remélem legközelebb is számíthatok rád.

tényleg komolyan köszönöm.

best

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.05. 05:35:04

@még nem: persze zsenikém, persze.

agyadra ment a bölcsek veseköve és hosszú a műtétre a várólista

no de, hogy a publikum szórakoztatása részedről se rövidüljön, mesélj már mi az a "minden", ami merklinek sikerül? nem utolsó sorban mutti kampánytanácsadói köszönik.

ui.: nyugodtan fütyüld a nótát, táncikálok rá újra és újra, mert jó a trolldiszkó, te meg dj-nek érezheted magad... rajtam ne múljon, prüntyike.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.06. 17:56:21

@még nem:

"...a jósok nagyrésze az elit tagja. önmaguknak alakítják az eseményeket, mert összefüggő események megfelelő alakítása önbeteljesítő."

hát bubuskám ez az a bökkenő, a "conflict of interest" amiről beszélek. ha a jósda túl közel van a megrendelőhöz, akkor elveszti objektivitását, belekerül a big bubble-ba és TÉVES taktikával kezd elemezni, vagy manipulálni - lásd legutóbb a "váratlan" eredményen kétségbe eső hilleri-soros team-et.

tireless treehugger 2017.01.08. 22:33:06

@Herr Schnapsidee Lieferant:

hillary bukása várható volt, ráadásul szükségszerű és eltervezett.
soros ebben nem érintett, ő mindenkit pénzel.

annamanna 2017.01.09. 05:04:08

@Herr Schnapsidee Lieferant: @még nem: szerintem mindkettő lehet igaz egyszerre. Általában úgy mennek a dolgok, hogy valakik elterveznek valamit, pontosabban inkább felvázolnak egy átfogó nagy víziót (pl: "az évtized végére embert juttatunk a Holdra" esetleg "megvalósítjuk a kommunizmust Oroszországban"); csakhogy a terveiket nem saját maguk óhajtják kivitelezni, hanem más emberekkel akarják véghezvinni. Az átfogó vízió konkrét lépésekre, konkrét együttműködő személyekre lebontása során pedig egyre több bizonytalansági tényező lép be. Lehet, hogy az együttműködők addig együttműködők, amíg nekik is megfelel; de ha megtudják, hogy a Terv valamilyen módon az érdekeik sérelmével járna, akkor kiszállnak belőle (például így tett esetleg Simicska). Az is lehet, hogy az illetőt inkább becsapják a "Tervezők", hogy a saját érdekei ellenére is játékban maradjon (így tettek esetleg Hillaryval). És még egy csomó más gikszer is elképzelhető.
Az embereket nem lehet 100%-osan manipulálni. Legyen egy kis példa: Ferenc József házassága, ahol az arának kiszemelt célszemély Sissy nővére volt, akit Ferenc József nem akart elvenni. A húg viszont nem volt együttműködő, és a fia is inkább lázadt az apja ellen, amíg csak magától félre nem állt vagy félre nem állították.

Vagy legyen egy másik példa: a fidesz médiás nagyasszonya Szalai Annamária volt, csakhogy ő meghalt; és ezen a téren aztán pláne nem látszik, hogy bármi is előre eltervezett módon alakulna.

Vagy itt van Áder esete: korábban kiszivárgott, hogy "ki van csukva", hogy újra államfő legyen. Aztán mégis, mert közben kiderült, hogy Balog a maga helyén pótolhatatlan.
Tehát ki lehet dolgozni nagy terveket, amiket valakik másokon keresztül akarnak végrehajtani; de mindig számolni kell azzal, hogy ha más személyek a végrehajtók, akkor ők a maguk módján képesek csak működni, és nem úgy, ahogy a tervező kiagyalta.

Lehet, hogy a kommunizmusra, nácizmusra is voltak előzetesen kidolgozott tervek - de elég valószínű, hogy az előzetes tervekben nem szerepelt az, hogy ezek a rendszerek pontosan hogyan buknak meg, mert ezt előre nem lehet látni.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.09. 07:34:13

@még nem: persze, bármi történik, legfeljebb első meglepetésed után módosítasz a gigakonteón és újra helyreáll az egyensúly a konspirációs univerzumban, ugyi? :)

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.09. 19:10:00

@annamanna:

"Az átfogó vízió konkrét lépésekre, konkrét együttműködő személyekre lebontása során pedig egyre több bizonytalansági tényező lép be."

pontosan. az összes létező konteó legnagyobb hibája, hogy x-aktás ufókhoz hasonló überprecíz fegyelmezett cselekvést, ami képtelenség. amióta van társadalom, azóta természetes dolog, hogy ennek részét-egészét nyíltan vagy burkoltan megpróbálják kisebb-nagyobb érdekcsoportok befolyásolni. az lenne furcsa, ha nem így lenne. csak hát emberek taktikáznak és előbb-utóbb elszámolják magukat fent, vagy homok kerül a gépezetbe lent stb.

annamanna 2017.01.11. 05:04:45

@Herr Schnapsidee Lieferant: www.youtube.com/watch?v=rT3So6QBtOQ#t=20m08s
"Mit ér egy jó kis terv, ha mégsem jó,
Ha cáfolja a valóság?
Ugye a tervek sorsa legtöbbször csak kudarc és csúf csőd,
csak tanulság!"

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.11. 07:33:04

@annamanna:

"csak tanulság!"

szép lenne, de a polityikában inkább ugye nem-tanul & nem-felejt a divat és persze a terv igenis jó volt, csak a másikok rontották le meg a nép volt birka meg blablabla

annamanna 2017.01.11. 10:58:22

@Herr Schnapsidee Lieferant: Szerintem vannak egyéb akadályok is.
Az egyik, hogy egy terv kiagyalói nyilván megbízható embereket akarnak a megvalósításba bevonni. Viszont a megbízhatóság nem pótolja a hozzáértést, így bizonyos kulcspozíciókba feltűnően oda nem való embereket helyeznek, akiknek az inkompetenciája máris rontja a hatékonyságot.
Másrészt, ha egy nagy közös terv bedarálja az emberek egyéniségét (már a fentebbi akadály sem vette figyelembe az egyéni adottságokat, csak a hűséget); tehát, ha az egyéniséget teljesen egy közös terv szolgálatába kell állítani, az lerontja a kreativitást.
Harmadrészt jelentkezik a csoportos butaság-szindróma: orulunkvincent.blog.hu/2011/09/23/szocialpszichologia_csak_ugy
Ezek komolyan akadályozhatják azt, hogy egy előzetesen kitalált tervet hatékonyan végre is lehessen hajtani.
Legalábbis a filmek szerint, mert azok tele vannak esetlen maffiózókkal, lomha birodalmiakkal stb, sok olyan helyzettel, ahol egy csapatot kell egyben tartani, egy közös cél érdekében használni, és az egybentartás kényszere nehézkessé teszi a célra való koncentrációt.

A hatékonyságot nagyban növelheti, ha a szálak nem futnak össze egy kézben; ehhez viszont le kellene mondani a kontrollról; ahhoz viszont el kellene engedni a Tervet.
A Terv megvalósításának legnagyobb akadálya a Tervhez való ragaszkodás.
Talán ahhoz hasonlóan, hogy ha valaki elhatározza, hogy márpedig nagyon szuperül fogja magát érezni nyaralás közben, akkor szinte biztos, hogy borzalmas nyaralásban lesz része.

Az persze igaz, hogy ha valaki sokat sakkozik, akkor előbb-utóbb jó sakkozó lesz belőle, megtanul a sakk logikája szerint gondolkozni és előre kombinálni.
Csakhogy ehhez az kell, hogy tisztességesen játsszon végig rengeteg játszmát.
Viszont, ha az illető azt szokja meg, hogy vesztésre álláskor egyszerűen felborítja a játékasztalt, akkor ez a szokása nem fog segíteni neki megtanulni a játék szabályait.

Pelso.. 2017.01.11. 11:21:33

@annamanna: Az egyik fő cél, (talán a polgári átalakulás egyik alapja amolyan rendhagyó hazai módon...?) bedarálni az egyéniséget, lenullázni a kreativitást. Mármint itt és most.

annamanna 2017.01.12. 05:08:36

@Pelso..: Egy másik témánál szóba került, hogy Európa miért volt képes leelőzni azokat a keleti civilizációkat, amik jóval hamarabb létrejöttek, de valahogy megrekedtek a fejlődésben.

"Még nem" ezt vetette fel: "rákaptak a tórára bibliára törvénykönyvekre olvasásra gondolkodásra tudományra kereskedelemre és porba alázták a saját hibáikat kijavítani képtelen keleti civilizációkat." valamint: "és ezekben a legnagyobb szerepe a talmudnak volt van lesz"

ezzel nem értettem egyet:

"Én örülök, hogy te egy ilyen bibliofil ember vagy, de abban, hogy Európa lekörözte a fejlődésben a keleti kultúrákat, sokkal nagyobb szerepe volt az egyéni teljesítmény megbecsülésének (ld pl Kolumbusz egyéni ambícióját), mintsem a Talmudnak.
Ha az egyént teljesen alárendelik a közösség érdekeinek, a fejlődés lehetőségei nagyon korlátozottá fognak válni.
Ez magyarázza az USA és a SZU versenyének végeredményét, ez magyarázza a kapitalizmus sikerét."

Elég sokszor elhangzott, hogy az egyéni érdek megvalósíthatósága a kapitalizmus alapja; tehát az egyéniség kibontakozása a fejlődés motorja. Ha ezzel az alapelvvel bárki szembemegy, akkor akadályozni fogja a fejlődést, az előrelépést, és aki másokat akadályoz, az egyben a saját helyzetét is megnehezíti.

Ahhoz, hogy valaki tiszteletben tartsa mások egyéniségét, hagyja őket a maguk módján kibontakozni, az szükséges, hogy ne féljen tőlük.
Ahhoz, hogy ne féljen másoktól, az szükséges, hogy ő maga tisztességes legyen.
Talán így vezethető vissza az a gondolatmenet, hogy a kapitalizmus alapja nem más, mint a protestáns etika. Legalábbis elvileg.

Pelso.. 2017.01.13. 09:24:31

@annamanna: Csak az USA és a SZU versenyéhez: az egyénnél maradva, az előbbinél nagyon megfizették a hadiipari fejlesztések frontembereit. Egész egyszerűen volt kézzelfogható motiváció, mely dupla versenyelőnyt eredményezett az utóbbiaknál említett alárendeltségi (+agymosási) szitu miatt.

annamanna 2017.01.14. 06:11:39

@Pelso..: Egy TED-előadásban hallottam, hogy milyen érdekes: a repülőgépet nem az találta fel, akinek a projektjét az amerikai állam hatalmas pénzösszegekkel támogatta, hanem lelkes amatőrök, akiket nem a pénz motivált, csupán rettentően izgatta a fantáziájukat a kérdés.
Az egyéni dicsőség annál fontosabb volt a számukra, és utólag sokat pereskedtek azért, hogy őket ismerjék el a repülőgép tényleges megalkotóiként.

"In 1898, based on the success of his models, Langley received a War Department grant of $50,000 and $20,000 from the Smithsonian to develop a piloted airplane, which he called an "Aerodrome" (coined from Greek words roughly translated as "air runner"). Langley hired Charles M. Manly (1876–1927) as engineer and test pilot. When Langley received word from his friend Octave Chanute of the Wright brothers' success with their 1902 glider, he attempted to meet the Wrights, but they politely evaded his request." en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Pierpont_Langley#Aviation_work

Ezzel szemben: "A Wright fivérek Daytonban, Ohióban nőttek fel, ahol kerékpárjavítással, -tervezéssel és -gyártással foglalkozó céget alapítottak 1892-ben.[1] Munkájuk eredményét a repülés iránti érdeklődésükre költötték." "A Flyer I megépítése kevesebb mint kétezer dollárba került." (Wright fivérek, wikipédia)

A Kőműves Kelemen rockballada vége felé a kőművesek elkezdenek veszekedni azon, hogy tulajdonképpen miért is építették a várat: pénzért vagy dicsőségért, az alkotásért magáért? www.youtube.com/watch?v=ECUdb-M45rA#t=61m50s

"- Miért kell nektek a jutalom, mi? Nem elég a dicsőség? Márványtáblát tesznek majd a vár falára. Aztán beleírják mindenkinek a nevét. Ott lesz majd a ti nevetek is. Pontosan ott, ahol Annát befalaztuk. Csak éppen az aranyból kaptok kevesebbet, ahogy méltányos! Rohadékok!
- Megháborodtál?
- Most látom csak, hogy Déva várát a kapzsiság, a haszonlesés építette föl! Nem hagyom, hogy a kapzsiság diadalmaskodjék! Kiirtalak benneteket!
- Csillapodj!
- Nehogy, ne tudjatok magatoknak házat építeni! Ne tudjatok asszonyt szerezni! Az én véremen, rohadékok!
- Csillapodj, Kelemen, csillapodj! Tudod, mit akarnak ezek? Élni! Érted? Élni!
- Rohadékok! Akik pénzért öltek embert!
- Pénzért vagy nem pénzért! Hitből vagy anélkül! Olyan mindegy annak, akit megölnek! Kelemen, meghalt, ezt már nem lehet visszacsinálni!
- Te! Persze, hogy nem! Nem is csinálnám vissza! Mert én nem bántam meg semmit! Nem ezekért a koszosokért csináltam! Hanem a várért! A műért! Mit tudjátok ti, mi az: alkotni! Ti, akiknek csak a pénz kell! Nekem nem kell a vérdíj Annáért! Osztozkodjatok rajta! Vegyetek magatoknak rajta húst meg bort, aztán zabáljátok tele magatokat! És örüljetek, hogy részesei lehettek az alkotásnak!
- Mindenki a maga boldogságát keresi! Ki így, ki meg úgy!
- Hát persze. Rohadjatok bele az önzésetekbe. Kis szemetjei az emberiségnek!"

Az alábbi részlet kimaradt a filmváltozatból (a lényege, hogy csak a pénz a fontos, nem a hírnév): www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/10966/komuves-kelemen-musical/a-marvanytabla-zeneszoveg.html

Az a fajta bérmunka, ami nem ad teret az egyéni ambíciónak, valójában megakasztja a fejlődést, mert az ember nem tesz bele 100%-ot. A Kőműves Kelemen balladában a bérmunka sziszifuszi robot, amit csak olyan trükkel lehetett sikeressé tenni, hogy a kőművesek elhitték, nem kiszolgáltatottjai, hanem urai az eseményeknek (a Szörényi-féle változat kitér erre: a nő meggyilkolására nem a - nemlétező - szellemek miatt volt szükség, hanem azért, hogy a kőművesek higgyenek a sikerben, mert hit kell az alkotáshoz*); de ennek pszichológiai alapja is van:

"Kontrollillúzió (...) A kontrollillúzió egy olyan tévedés, amiben azt gondoljuk, hogy valamit, ami fölött objektíven nézve nincs hatalmunk, ellenőrizni vagy befolyásolni tudunk.
Ha beteszünk embereket két terembe, amik csak abban különböznek egymástól, hogy az egyikben van pánikgomb - és ezekben a termekben folyamatosan növeljük a hangerőt, mert a hang által kiváltott fájdalomérzetet vizsgáljuk - akkor arra az eredményre juthatunk, hogy az emberek jelentősen nagyobb fájdalmat viselnek el ott, ahol van pánikgomb. Pedig a csavar itt jön: a pánikgomb fals. Ahogy sok országban a gyalogosátkelőn a jelző gomb, vagy a liftben az "ajtó ki" és "ajtó be" gomb is. Placebogombok, apró kontrollillúziók.
Adódik a kérdés: uraljuk-e életünket? Valószínűleg nem annyira és nem úgy, mint ahogy gondoljuk. Ezért a kontrollillúziónál két dolgot fontos megjegyezni: az egyik, hogy fontosak: olvasson az ember gulág vagy holokauszt túlélőktől feljegyzéseket. Pusztán annak tudata, hogy némiképp befolyásolhatják a saját sorsunkat, segített nekik napról-napra túlélni." pszichologialight.blog.hu/2017/01/12/6_gondolkodasi_hiba_amibe_mar_mindannyian_beleestunk

A pénzért végzett munkánál az irányít, aki a bért fizeti. Tehát a bérmunka esetén gyengül (vagy megsemmisül) a kontrollba vetett hit.

* www.youtube.com/watch?v=ECUdb-M45rA#t=12m50s

annamanna 2017.01.14. 10:13:43

@Pelso..: Ez pont idevág:

"Képzetlenség, alkalmatlanság, az elhivatottság hiánya okozza leginkább a megkérdezett vállalatok szerint, hogy az emberek nem találnak munkát.
(...) a jelentkezők szakmai képzetlensége, szakmai alkalmatlansága, alacsony motiváltsága, illetve a kínált kereset alacsony szintje okozza a munkáltatók szerint azt, hogy nehéz embert találni a meghirdetett pozíciókra.
Az eredményekből látszik, hogy a potenciális munkavállalók alacsony motiváltsága a legsúlyosabb probléma. Ez leginkább a 150 fő feletti létszámmal rendelkező vállalatokat érinti (...)
Az ágazatok többségében jelentős probléma a nem megfelelő elhivatottság, kiemelkedő a kereskedelem (+64), a könnyűipar (+58), a gépipar (+55) és az élelmiszeripar (+53). Ez nem meglepő, hiszen ezen iparágakban tevékenykedő cégek többsége több műszakra keres munkaerőt és jellemzően alacsony fizetést kínálnak e mellé. A munkavállalók lelkesedését visszavetheti az elvégzendő feladatok monotonitása és az előre lépési lehetőségek korlátoltsága is, amik szintén jellemzőek ezekre az ágazatokra.
A képzetlenség és motiválatlanság az elsődleges oka annak is, hogy miért van párhuzamosan durva munkaerőhiány és munkanélküliség az országban. "
index.hu/gazdasag/2017/01/13/kepzetlen_es_motivalatlan_a_magyar_munkaero_a_cegek_szerint/

Ami pedig Európa fejlődési előnyét jelenti a belassult keleti világgal szemben, ott a pszichés kontrollhiányhoz bizonyára hozzájárult a karma tanítása, vagy például a júdaista vallásban is sokkal nagyobb szerepe van a kiválasztottságnak, mint a szabad akaratnak.

A nyugati civilizáció által előállított termékben, a Mátrixban ez a kérdés úgy jelenik meg, hogy az Orákulum megkérdezi: - Te hiszel a sorsban, Neó?
És a válasz egyértelmű: - Nem. Jobban szeretem azt gondolni, hogy én irányítom a dolgokat.
Az utolsó összecsapásnál Smith ügynök kérdésére: - De miért, Mr. Anderson, miért nem adja fel?
A válasz: - Mert így döntöttem.
A Merovinginál tett látogatás során is erről vitáznak:
- Azért keresett fel engem, mert ideküldték. Utasították, hogy jöjjön ide, és Ön engedelmeskedett. Persze a dolgok így működnek. (...)
- A lánc elején egy döntés áll.
- Nem, téved. A döntés joga csupán illúzió, hatalmasok és elnyomottak között.
www.youtube.com/watch?v=Gsc480n1N8U

Mindebből az következik, hogy egy zsarnoki hatalom az alattvalók tudatát a magatehetetlenség irányában befolyásolja; törődjenek bele, hogy úgysincs más választásuk, nincs befolyásuk az események menetére.
Minél kevésbé elnyomó a hatalom, annál inkább meghagyja a döntés jogát az egyénnél - vagy legalább a kontroll illúzióját.

Természetesen ezzel játszani is lehet. Ha a hatalom azt szeretné, hogy az emberek nagyon sokat tűrjenek, akkor azt kell elhitetniük, hogy vannak választási lehetőségeik, és önkéntesen pont azt a lehetőséget választották, amiben éppen most vannak.
Ha pedig azt szeretné elérni a hatalom, hogy az emberek ne tűrjék el a helyzetüket, akkor azt kell kommunikálni, hogy a felmerülő nehézségről a fejük felett, rajtuk átnyúlva döntöttek idegen, rejtélyes hatalmak; nekik a döntésbe semmi beleszólásuk sem volt, magatehetetlenül ki vannak szolgáltatva az erősek akaratának, sötét terveinek.

annamanna 2017.01.14. 17:02:22

„Szögezzük le, hogy a magyar oktatási rendszer botrány: motivációvesztett, kiégett tanárok tanítanak elavult módszerek alapján." index.hu/kultur/media/2017/01/14/majdnem_atcsuszott_egy_kis_rendszerkritika_a_kozteven/

Mi motiválná jobban a tanárokat? Mit hiányolnak a rendszerből, miért tiltakoztak?
Több pénzt kértek? Vagy inkább nagyobb teret az egyéniségnek?

annamanna 2017.01.14. 18:33:35

Még eszembe jutott pár példa, van köztük vicces és groteszk is, tehát nem egyértelmű, hogy pontosan mit jelent, mennyire sikerül megvalósítani, vagy éppen mennyire kell tiszteletben tartani valaki egyéniségvágyát.

www.youtube.com/watch?v=-33gykQRks4

lelektanitipusok.hu/11_005.jpg

www.youtube.com/watch?v=_wdMaBb9Uio

Egy musicalrészlet, ami komolyan veszi az egyediség iránti vágyat:
www.youtube.com/watch?v=hIaQZ-zTO0Y
A darabból több helyen kiderül, hogy (talán pont a fenti törekvése miatt) már a maga korában is sztárolták, kereskedelmi sikerré váltak a vele kapcsolatos tárgyak.

Hogy a nyugati kultúrában, legalábbis jelenleg az egyéniségkultusz nagyon erős, az tény.
És az is tény, hogy a nyugati kultúra felülkerekedett minden más hatáson, és abszolút trendi a világ többi részén is. Tehát, ha valaki keletről akar nyugaton hírnevet szerezni, akkor egészen extrém módon kell egyedinek lennie, mint a legutóbbi évek egyik sikersztorijának a Gangnam style-nak. Vagy ha kínai származású rendező be akar törni Hollywoodban, akkor a legjobban teszi, ha a másságról forgat filmet (Ang Lee, Brokeback Mountain).
Felteszem, Trump elnökválasztási sikerének is az az egyik titka, hogy sokkal egyedibb hatást kelt, mint a beszürkült Hillary.

A magyar politikusok is jól teszik, ha kiépítenek valamiféle egyéni brandet, mert számít. Mostanában rengeteg cikk jelent meg amiatt, hogy Kövér László levágatta a bajuszát. Áderről mindenki elkönyvelte, hogy ő a csornai Charles Bronson és szeret horgászni. Ugyanakkor más cikkből kiderült, hogy az emberek nagy része nem tudja, kicsoda Szíjjártó Péter, és fotó alapján képtelenek Zuschlag Jánostól megkülönböztetni.

Vagy egy klasszikus példa: a vallásos témájú művészeti alkotások közül talán azok égnek be leginkább a tudatba, amik merészen eltértek a mainstreim vonaltól, mint például Michelangelo sixtusi kápolnája vagy Hieronymus Bosch festményei. Az ilyen fajta különcség teljesen elképzelhetetlen pl a Buddha ábrázolásokban.
És ha már a Gangnam style, akkor Dél-Korea: egészen nyilvánvaló, hogy Észak- és Dél-Korea közti elmondhatatlan különbség egyik legfontosabb oka az egyén tisztelete vagy eltiprása. Ezen túl pedig az, hogy mennyire engedik szabadon a nyugati hatásokat, ezen belül is konkrétan a vallási hatásokat értem, Dél-Koreában van ugyanis egész Ázsia legnagyobb arányú keresztény populációja. mindennapi.hu/cikk/kulfold/koreai-keresztenyek-a-haboru-kapujaban/2010-11-28/543

Ugyanakkor nem lehet azt állítani, hogy a nyugati világ csupán azért rajong az egyediségért, mert keresztény. Hiszen a római művészet már akkor erősen törekedett a reális, valósághű, egyedi ábrázolásra, amikor a keresztény vallásnak még híre-hamva sem volt. Sőt átmenetileg ez a trend már az ókori Egyiptomban is megjelent.

Ugyanakkor jellemző és érdekes, hogy az iszlám művészet a végletekig stilizált, elvont és a dogmáknak alárendelt.
A nők egyedisége, egyéni "önmegvalósulása" meg aztán végképp tiltott.
Ebből pedig nagyon sok minden következik, egészen addig, hogy egyszerűen nem érték az emberi élet, az egyed, az egyén. Pótolható, lecserélhető, feláldozható; még szülők is simán beáldozzák a gyerekeiket az őrült közösségi célok (dzsihád) érdekében.

Ha ebbe belegondolok, akkor azért az is eszembe jut, hogy lehet, hogy ez a migrációs válságot a pokol gerjesztette (mondjuk Soros György, mint főördög); de pont a muszlim világ olyannyira elvesztette az arcát - ez utóbbi kifejezést minden értelemben értve - hogy az egyetlen kitörési lehetőségük ebből talán tényleg csak a nyugatra való tömeges migráció, akármivel is járjon ez.
Csupán bízni lehet abban, hogy nálunk van az "erő", mi tudunk többet az igazságról, ezért mi tudjuk őket befolyásolni, a magunk oldalára állítani, és nem ők minket.
Ezt persze annak tudatában mondom, hogy a hátam közepére sem kívánok egyetlen keleti bevándorlót se. De lehetséges, hogy globális szinten tényleg nincs más lehetőség a megfeneklett muszlim világ felrobbantására, fejlődési pályára állítására. Persze lehet, hogy volna más lehetőség is, nem tudom.
süti beállítások módosítása